Cek malo, zar ova dva boinga (KLM i Americki TWA ili tako nesto) se nisu sudarila zato sto je holandski pilot krenuo u polijetanje prije nego sto mu je bilo dozvoljeno dok je drugi boing jos taksirao pistom - fulili skretanje za njih? I naravno, ne treba zaboraviti uzasnu maglu u tom periodu.exliberal wrote:ako je doslo do ovog slucaja onda nije za zajebancije....
Kad avioni slijecu ili uzlijecu mora da postoji siguran razmak pogotovo ako je razlika u velicini aviona. Veliki avioni stvaraju takozvani windsheer pa ako iza velikog aviona mali ide a vazduh se nije "smirio" doci ce do izvrtanja aviona na jednu stranu. Nakon par padova manjih aviona gdje nisu mogli da skontaju razloge za padove aviona inspektori FAA su dosli na ideju da izvrse testiranje na te turbulencije pa su od tada (70 godina ) napravljena striktna pravila u vezi toga. Zato ako gledate kad avioni slijecu uvijek idu po velicini..pa tako ako slijece 747 po istoj dijagonali nece ici manji avion (cesna ili cak CRJ) nego nesto sto je priblizne velicine . Manji avioni ako trebaju da slijecu ili polijecu iza vecih onda prilaze pisti pod uglom da bi izbjegli te turbulencije.
Samo podsjecanje da se par najvecih sudara ( i pogibija ) u avio industrij desilo bas prillikom polijetanja/slijetanja ( sudar 2 boinga 747na tenerifiskoj pisti koliko me sjecanje sluzi)
SUDAR AVIONA
-
melb26sa
#26 Re: SUDAR AVIONA
-
melb26sa
#27 Re: SUDAR AVIONA
Jeste, posto se bio zabrinuo da ce morati ostati na Tenerifima jer mu je isticalo koliko vremena smije da provede u avionu, covjek poletio bez da je dobio odobrenje i eto ti nesrece.ljubav_aha wrote:hmmelb26sa wrote:Cek malo, zar ova dva boinga (KLM i Americki TWA ili tako nesto) se nisu sudarila zato sto je holandski pilot krenuo u polijetanje prije nego sto mu je bilo dozvoljeno dok je drugi boing jos taksirao pistom - fulili skretanje za njih? I naravno, ne treba zaboraviti uzasnu maglu u tom periodu.exliberal wrote:ako je doslo do ovog slucaja onda nije za zajebancije....
Kad avioni slijecu ili uzlijecu mora da postoji siguran razmak pogotovo ako je razlika u velicini aviona. Veliki avioni stvaraju takozvani windsheer pa ako iza velikog aviona mali ide a vazduh se nije "smirio" doci ce do izvrtanja aviona na jednu stranu. Nakon par padova manjih aviona gdje nisu mogli da skontaju razloge za padove aviona inspektori FAA su dosli na ideju da izvrse testiranje na te turbulencije pa su od tada (70 godina ) napravljena striktna pravila u vezi toga. Zato ako gledate kad avioni slijecu uvijek idu po velicini..pa tako ako slijece 747 po istoj dijagonali nece ici manji avion (cesna ili cak CRJ) nego nesto sto je priblizne velicine . Manji avioni ako trebaju da slijecu ili polijecu iza vecih onda prilaze pisti pod uglom da bi izbjegli te turbulencije.
Samo podsjecanje da se par najvecih sudara ( i pogibija ) u avio industrij desilo bas prillikom polijetanja/slijetanja ( sudar 2 boinga 747na tenerifiskoj pisti koliko me sjecanje sluzi)
- ljubav_aha
#28 Re: SUDAR AVIONA
zasto si tako uvjeren/a da je inforamcija tacnamelb26sa wrote:Jeste, posto se bio zabrinuo da ce morati ostati na Tenerifima jer mu je isticalo koliko vremena smije da provede u avionu, covjek poletio bez da je dobio odobrenje i eto ti nesrece.
prije svega pilot/kinja mora navajaviti sta se desava ili traziti dozvolu za daljnju operaciju prije/tokom/nakon leta
- chuchumbamayumbe
#29 Re: SUDAR AVIONA
Da li je iko ikada bio u Frankfurtu i vidio koja je tamo frekvencija avio saobracaja?!
Pe jebote, kada je neka frka, iznad tebe aviona k'o komaraca, svi kruze iznad, kakav kilometar razdaljine?! Bude po 200-300 metara visinske razlike (a cuo sam ponekad i 100 metara) i to je to.
Samo se u Frankfurtu drze one da ne valja piti izmedju 2 Bajrama, a nasi jok, dusa mu sabahile popit ljutu, pa orilo-gorilo!
Pe jebote, kada je neka frka, iznad tebe aviona k'o komaraca, svi kruze iznad, kakav kilometar razdaljine?! Bude po 200-300 metara visinske razlike (a cuo sam ponekad i 100 metara) i to je to.
Samo se u Frankfurtu drze one da ne valja piti izmedju 2 Bajrama, a nasi jok, dusa mu sabahile popit ljutu, pa orilo-gorilo!
- ljubav_aha
- chuchumbamayumbe
#31 Re: SUDAR AVIONA
Bude svako malo na NG-u Air Crash upravo sa tom nesrecom.ljubav_aha wrote:zasto si tako uvjeren/a da je inforamcija tacnamelb26sa wrote:Jeste, posto se bio zabrinuo da ce morati ostati na Tenerifima jer mu je isticalo koliko vremena smije da provede u avionu, covjek poletio bez da je dobio odobrenje i eto ti nesrece.
prije svega pilot/kinja mora navajaviti sta se desava ili traziti dozvolu za daljnju operaciju prije/tokom/nakon leta
Negdje oko 500 ljudi je poginulo.
KLM-ov pilot/legenda nije cekao odobrenje kontrole nego je samovoljno krenuo, dok je ovaj drugi jos uvijek trazio pristupni ulaz na poziciju za polijetanje.
Crnjak.
- ljubav_aha
#32 Re: SUDAR AVIONA
njecesci problem je nedostatak precizne konvrezacije
zamisili pilot/kinja uzlijeca,ali bez najave,nema sanse,tu uvijek igra ulogu vise faktora,kao npr. nperecizan ili nepravilan odgovor ATC
zamisili pilot/kinja uzlijeca,ali bez najave,nema sanse,tu uvijek igra ulogu vise faktora,kao npr. nperecizan ili nepravilan odgovor ATC
- Sammurraj
#33 Re: SUDAR AVIONA
Za sve toplo preporucujem dokumentarac MAYDAY, ( Discovery Channel ).
Za ovaj sudar na Tenerifima me je fasciniralo, koliko je toga krenulo lose da do nesrece dodje.
1. Podmetnuta bompa na glavnom aerodromu, pa su svi avioni usmjereni na manji aerodrom.
2. Gusta magla, koja se nadvila.
3. Holadski pilot, je ipak glavni krivac. BEZ DOZVOLE sa kotrolnog tornja je krenuo..a drugo, iako su oficiri primjetili gresku, nisu smjeli da se pobune zbog njegevog autoriteta. ( Zbog ovog udesa, promijenjen je i zakon ).
Imao sam priliku da radim u blizini aerodroma u Torontu...ovakav slican slucaj kao u Sarajevu sam tamo cest vidjao.
Chicago aerodrom, polijecemo...nasa pista se uksrstuje sa drugom pistom ( ono bas kao da prolazite raskrsnicom )...
Prelazimo je a na toj pisti slijece drugi avion...
Za ovaj sudar na Tenerifima me je fasciniralo, koliko je toga krenulo lose da do nesrece dodje.
1. Podmetnuta bompa na glavnom aerodromu, pa su svi avioni usmjereni na manji aerodrom.
3. Holadski pilot, je ipak glavni krivac. BEZ DOZVOLE sa kotrolnog tornja je krenuo..a drugo, iako su oficiri primjetili gresku, nisu smjeli da se pobune zbog njegevog autoriteta. ( Zbog ovog udesa, promijenjen je i zakon ).
Imao sam priliku da radim u blizini aerodroma u Torontu...ovakav slican slucaj kao u Sarajevu sam tamo cest vidjao.
Chicago aerodrom, polijecemo...nasa pista se uksrstuje sa drugom pistom ( ono bas kao da prolazite raskrsnicom )...
- exliberal
#34 Re: SUDAR AVIONA
ma takvih primjera ima mali milion i desavaju se svugdje po svijetu.....jedan od najsmejsnijih je bio razgovor izmedju pilota british airways-a i kontrole leta u frankfurtu....da skratim zemaljska kontrola je digla frku na pilota zato sto se nije mogao orijentisati na koji terminal treba da odrula avion ( vec je sletio) i kontrolor ga onako sav nadmen pita kakav ste vi kapetan zar niste nikad bili u frankfurtu ( ovo je bilo na javnom kanalu pa su svi mogli da slusaju) a britanac mu onako hladno javlja jesam bio sam iznad frankfurta 1942-1945 ali nismo slijetali ...ljubav_aha wrote:njecesci problem je nedostatak precizne konvrezacije
-
melb26sa
#35 Re: SUDAR AVIONA
Vidi na NGeo pokazuju nesrece - znaci ide rekonstrukcija, price prezivjelih, izvjestaji istrazitelja i zna se ko je kriv. U ovom slucaju je to bio KLM pilot jer nije cekao da mu se da dozvola da poleti. Zato sam uvjerena da je bilo do njega.ljubav_aha wrote:njecesci problem je nedostatak precizne konvrezacije
-
fixer
#36 Re: SUDAR AVIONA
exliberal wrote:ma takvih primjera ima mali milion i desavaju se svugdje po svijetu.....jedan od najsmejsnijih je bio razgovor izmedju pilota british airways-a i kontrole leta u frankfurtu....da skratim zemaljska kontrola je digla frku na pilota zato sto se nije mogao orijentisati na koji terminal treba da odrula avion ( vec je sletio) i kontrolor ga onako sav nadmen pita kakav ste vi kapetan zar niste nikad bili u frankfurtu ( ovo je bilo na javnom kanalu pa su svi mogli da slusaju) a britanac mu onako hladno javlja jesam bio sam iznad frankfurta 1942-1945 ali nismo slijetali ...ljubav_aha wrote:njecesci problem je nedostatak precizne konvrezacije
zamisili pilot/kinja uzlijeca,ali bez najave,nema sanse,tu uvijek igra ulogu vise faktora,kao npr. nperecizan ili nepravilan odgovor ATC![]()
- ljubav_aha
#37 Re: SUDAR AVIONA
Sammurraj wrote:Za sve toplo preporucujem dokumentarac MAYDAY, ( Discovery Channel ).
evo detalja :
http://www.secret-tenerife.com/2004/03/ ... sion.shtml
evo,jos jednom da podvucem
"Analysis of the cockpit voice recorder (CVR) transcript showed that the KLM pilot was convinced that he had been cleared for takeoff, while the Tenerife control tower was certain that the KLM 747 was stationary at the end of the runway and awaiting takeoff clearance.
5. Reading the transcript of the radio transmissions, exchanges between the tower and the planes were ambiguous at best. One contributing factor to the accident at Tenerife was the involved parties’ use of non-standard phraseology during the critical moments leading up to the accident.
6. The crucial communication that might have prevented the KLM from taking off was lost in radio squelch. The congestion that results from using a single channel radiotelephone system can also lead to communications which are either missed or blocked by the transmissions of other users (Kerns, 1991, 1999). This problem of blocked transmissions was apparent in the runway collision at Tenerife in the Canary Islands, when the air traffic controller and the Pan Am pilot both tried to contact the KLM pilot at the same time."
- ljubav_aha
#38 Re: SUDAR AVIONA
"Istraga je pokazala da je uzrok udesa nerazumevanje kontrole leta i posade KLM-ovog aviona. Pilot je javio da je „spreman za uzletanje” i da „čeka dozvolu”. Dobio je instrukcije o tome koju rutu da odabere po uzletanju, ali ne i eksplicitnu dozvolu da poleti. Pilot je ponovio kontroli, kako procedura nalaže, čitavu instrukciju. Dodao je poruku čiji je kraj na snimku nerazumljiv: „we’re now at take-off“ („mi smo sada spremni za poletanje“) ili „we’re now ... taking off” („mi sada polećemo”). Kontrolor je odgovorio nestandarnim „OK“ što je pilot razumeo kao dozvolu za poletanje. Dozvola prema proceduri nije bila data."
znate li da rijec/ OK /ako se tako moze definisati/nije uopce OuKej kao standardni termin u svijetu avijacije
znate li da rijec/ OK /ako se tako moze definisati/nije uopce OuKej kao standardni termin u svijetu avijacije
Last edited by ljubav_aha on 05/09/2008 17:51, edited 1 time in total.
- zimzelen
#39 Re: SUDAR AVIONA
Ovo s udesom na Tenerifima si potpuno fulio, kao sto te neko vec ispravio a to sto si prije kazao si u pravu. Ko zivi blizu velikih aerodroma u svijetu i zagleda ponekad u nebo kada slijecu moze to golim okom da vidi.exliberal wrote:ako je doslo do ovog slucaja onda nije za zajebancije....
- exliberal
#40 Re: SUDAR AVIONA
u vezi cega sam pogrijesio....nekontamzimzelen wrote:Ovo s udesom na Tenerifima si potpuno fulio, kao sto te neko vec ispravio a to sto si prije kazao si u pravu. Ko zivi blizu velikih aerodroma u svijetu i zagleda ponekad u nebo kada slijecu moze to golim okom da vidi.exliberal wrote:ako je doslo do ovog slucaja onda nije za zajebancije....
sudar sam samo naveo kao primjer jer se desio na pisti sto se moglo desit i u sarajevu.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#41 Re: SUDAR AVIONA
@fantom slobode i @drama, .... opomena pred ban zbog zachatavanja i nesuvisle zajebancije na ovoj temi.
@Aduu, ... za tebe vazi isto.
@Aduu, ... za tebe vazi isto.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#42 Re: SUDAR AVIONA
Zar se ono JAT-ov avion nije jednom sudario u zraku. Cini mi se da je i jedna zena prezivjela taj sudar, sa teskim povredama. Zna li neko detalje o tome.
- exliberal
#43 Re: SUDAR AVIONA
Nasao sam ove razgovore....uvijek me nasmiju kad ih procitam
Tower: "Delta 351, you have traffic at 10 o'clock, 6 miles!"
Delta 351: "Give us another hint! We have digital watches!"
"TWA 2341, for noise abatement turn right 45 Degrees."
"Centre, we are at 35,000 feet. How much noise can we make up here?"
"Sir, have you ever heard the noise a 747 makes when it hits a 727?"
From an unknown aircraft waiting in a very long takeoff queue: "I'm f...ing bored!"
Ground Traffic Control: "Last aircraft transmitting, identify yourself immediately!"
Unknown aircraft: "I said I was f...ing bored, not f...ing stupid!"
Control tower to a 747: "United 329 heavy, your traffic is a Fokker, one o'clock, three miles, Eastbound."
United 239: "Approach, I've always wanted to say this... I've got the little Fokker in sight."
A DC-10 had come in a little hot and thus had an exceedingly long roll out after touching down. San Jose Tower noted: "American 751, make a hard right turn at the end of the runway, if you are able. If you are not able, take the Guadalupe exit off Highway 101, make a right at the lights and return to the airport."
A military pilot called for a priority landing because his single-engine jet fighter was running "a bit peaked." Air Traffic Control told the fighter pilot that he was number two, behind a B-52 that had one engine shut down. "Ah," the fighter pilot remarked, "The dreaded seven-engine approach."
Allegedly, a Pan Am 727 flight waiting for start clearance in Munich overheard the following:
Lufthansa (in German): "Ground, what is our start clearance time?"
Ground (in English): "If you want an answer you must speak in English."
Lufthansa (in English): "I am a German, flying a German airplane, in Germany. Why must I speak English?"
Unknown voice from another plane (in a beautiful British accent): "Because you lost the bloody war."
Tower: "Eastern 702, cleared for takeoff, contact Departure on frequency 124.7"
Eastern 702: "Tower, Eastern 702 switching to Departure. By the way, after we lifted off we saw some kind of dead animal on the far end of the runway."
Tower: "Continental 635, cleared for takeoff behind Eastern 702, contact Departure on frequency 124.7. Did you copy that report from Eastern 702?"
Continental 635: "Continental 635, cleared for takeoff, roger; and yes, we copied Eastern... we've already notified our caterers."
One day the pilot of a Cherokee 180 was told by the tower to hold short of the active runway while a DC-8 landed. The DC-8 landed, rolled out, turned around, and taxied back past the Cherokee. Some quick-witted comedian in the DC-8 crew got on the radio and said, "What a cute little plane. Did you make it all by yourself?" The Cherokee pilot, not about to let the insult go by, came back with a real zinger: "I made it out of DC-8 parts. Another landing like yours and I'll have enough for another one."
Allegedly the German air controllers at Frankfurt Airport are renowned as a short-tempered lot. They, it is alleged, not only expect one to know one's gate parking location, but how to get there without any assistance from them. So it was with some amusement that we (a Pan Am 747) listened to the following exchange between Frankfurt ground control and a British Airways 747, call sign Speedbird 206.
Speedbird 206: "Frankfurt, Speedbird 206 clear of active runway."
Ground: "Speedbird 206. Taxi to gate Alpha One-Seven." The BA 747 pulled onto the main taxiway and slowed to a stop.
Ground: "Speedbird, do you not know where you are going?"
Speedbird 206: "Stand by, Ground, I'm looking up our gate location now."
Ground (with quite arrogant impatience): "Speedbird 206, have you not been to Frankfurt before?"
Speedbird 206 (coolly): "Yes, twice in 1944, but it was dark,... and I didn't land."
Allegedly, while taxiing at London's Gatwick Airport, the crew of a US Air flight departing for Ft. Lauderdale made a wrong turn and came nose to nose with a United 727. An irate female ground controller lashed out at the US Air crew, screaming: "US Air 2771, where the hell are you going?! I told you to turn right onto Charlie taxiway! You turned right on Delta! Stop right there. I know it's difficult for you to tell the difference between C and D, but get it right!" Continuing her rage to the embarrassed crew, she was now shouting hysterically: "God! Now you've screwed everything up! It'll take forever to sort this out! You stay right there and don't move till I tell you to! You can expect progressive taxi instructions in about half an hour and I want you to go exactly where I tell you, when I tell you, and how I tell you! You got that, US Air 2771?" US Air 2771: "Yes, ma'am," the humbled crew responded. Naturally, the ground control communications frequency fell terribly silent after the verbal bashing of US Air 2771. Nobody wanted to chance engaging the irate ground controller in her current state of mind. Tension in every cockpit out around Gatwick was definitely running high. Just then an unknown pilot broke the silence and keyed his microphone, asking: "Wasn't I married to you once?"
Tower: "Delta 351, you have traffic at 10 o'clock, 6 miles!"
Delta 351: "Give us another hint! We have digital watches!"
"TWA 2341, for noise abatement turn right 45 Degrees."
"Centre, we are at 35,000 feet. How much noise can we make up here?"
"Sir, have you ever heard the noise a 747 makes when it hits a 727?"
From an unknown aircraft waiting in a very long takeoff queue: "I'm f...ing bored!"
Ground Traffic Control: "Last aircraft transmitting, identify yourself immediately!"
Control tower to a 747: "United 329 heavy, your traffic is a Fokker, one o'clock, three miles, Eastbound."
United 239: "Approach, I've always wanted to say this... I've got the little Fokker in sight."
A DC-10 had come in a little hot and thus had an exceedingly long roll out after touching down. San Jose Tower noted: "American 751, make a hard right turn at the end of the runway, if you are able. If you are not able, take the Guadalupe exit off Highway 101, make a right at the lights and return to the airport."
A military pilot called for a priority landing because his single-engine jet fighter was running "a bit peaked." Air Traffic Control told the fighter pilot that he was number two, behind a B-52 that had one engine shut down. "Ah," the fighter pilot remarked, "The dreaded seven-engine approach."
Allegedly, a Pan Am 727 flight waiting for start clearance in Munich overheard the following:
Lufthansa (in German): "Ground, what is our start clearance time?"
Ground (in English): "If you want an answer you must speak in English."
Lufthansa (in English): "I am a German, flying a German airplane, in Germany. Why must I speak English?"
Unknown voice from another plane (in a beautiful British accent): "Because you lost the bloody war."
Tower: "Eastern 702, cleared for takeoff, contact Departure on frequency 124.7"
Eastern 702: "Tower, Eastern 702 switching to Departure. By the way, after we lifted off we saw some kind of dead animal on the far end of the runway."
Tower: "Continental 635, cleared for takeoff behind Eastern 702, contact Departure on frequency 124.7. Did you copy that report from Eastern 702?"
Continental 635: "Continental 635, cleared for takeoff, roger; and yes, we copied Eastern... we've already notified our caterers."
One day the pilot of a Cherokee 180 was told by the tower to hold short of the active runway while a DC-8 landed. The DC-8 landed, rolled out, turned around, and taxied back past the Cherokee. Some quick-witted comedian in the DC-8 crew got on the radio and said, "What a cute little plane. Did you make it all by yourself?" The Cherokee pilot, not about to let the insult go by, came back with a real zinger: "I made it out of DC-8 parts. Another landing like yours and I'll have enough for another one."
Allegedly the German air controllers at Frankfurt Airport are renowned as a short-tempered lot. They, it is alleged, not only expect one to know one's gate parking location, but how to get there without any assistance from them. So it was with some amusement that we (a Pan Am 747) listened to the following exchange between Frankfurt ground control and a British Airways 747, call sign Speedbird 206.
Speedbird 206: "Frankfurt, Speedbird 206 clear of active runway."
Ground: "Speedbird 206. Taxi to gate Alpha One-Seven." The BA 747 pulled onto the main taxiway and slowed to a stop.
Ground: "Speedbird, do you not know where you are going?"
Speedbird 206: "Stand by, Ground, I'm looking up our gate location now."
Ground (with quite arrogant impatience): "Speedbird 206, have you not been to Frankfurt before?"
Speedbird 206 (coolly): "Yes, twice in 1944, but it was dark,... and I didn't land."
Allegedly, while taxiing at London's Gatwick Airport, the crew of a US Air flight departing for Ft. Lauderdale made a wrong turn and came nose to nose with a United 727. An irate female ground controller lashed out at the US Air crew, screaming: "US Air 2771, where the hell are you going?! I told you to turn right onto Charlie taxiway! You turned right on Delta! Stop right there. I know it's difficult for you to tell the difference between C and D, but get it right!" Continuing her rage to the embarrassed crew, she was now shouting hysterically: "God! Now you've screwed everything up! It'll take forever to sort this out! You stay right there and don't move till I tell you to! You can expect progressive taxi instructions in about half an hour and I want you to go exactly where I tell you, when I tell you, and how I tell you! You got that, US Air 2771?" US Air 2771: "Yes, ma'am," the humbled crew responded. Naturally, the ground control communications frequency fell terribly silent after the verbal bashing of US Air 2771. Nobody wanted to chance engaging the irate ground controller in her current state of mind. Tension in every cockpit out around Gatwick was definitely running high. Just then an unknown pilot broke the silence and keyed his microphone, asking: "Wasn't I married to you once?"
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#44 Re: SUDAR AVIONA
Sjecam se te nesrece. Mislim da se desila negdje iznad Ceske. Nije bio sudar, ... bila je neka eksplozija. Nakon eksplozije aviona na visini od 10 000 metara, nesrecu je prezivjela stjuardesa Vesna Vulovic. Mnostvo informacija o tome se moze naci na Google-u.Dado dijasporitus wrote:Zar se ono JAT-ov avion nije jednom sudario u zraku. Cini mi se da je i jedna zena prezivjela taj sudar, sa teskim povredama. Zna li neko detalje o tome.
Evo nesto interesantno vezano za nju, ... "Vulović was awarded the Guinness Record title by Paul McCartney at a ceremony."
-
fixer
#45 Re: SUDAR AVIONA
ova je najboljaexliberal wrote:Nasao sam ove razgovore....uvijek me nasmiju kad ih procitam
- Edin H.
#46 Re: SUDAR AVIONA
Nije bilo kakva eksplozija, nego su ustase postavile bombu.pape wrote:Sjecam se te nesrece. Mislim da se desila negdje iznad Ceske. Nije bio sudar, ... bila je neka eksplozija. Nakon eksplozije aviona na visini od 10 000 metara, nesrecu je prezivjela stjuardesa Vesna Vulovic. Mnostvo informacija o tome se moze naci na Google-u.Dado dijasporitus wrote:Zar se ono JAT-ov avion nije jednom sudario u zraku. Cini mi se da je i jedna zena prezivjela taj sudar, sa teskim povredama. Zna li neko detalje o tome.
Evo nesto interesantno vezano za nju, ... "Vulović was awarded the Guinness Record title by Paul McCartney at a ceremony."
Vesna je inace sijedila u repu aviona i to je navodno pomoglo da prezivi.
-
novi_lonko
- zimzelen
#48 Re: SUDAR AVIONA
Ma ovo sto si naveo slijetanje/uzlijetanje. U Tenerifu se desila tragedija na pisti. Zbog magle i lose koordinacije, avion se zabio u drugi koji je prolazi. Dakle nije bilo u zraku, na to sam mislio.exliberal wrote:u vezi cega sam pogrijesio....nekontamzimzelen wrote:Ovo s udesom na Tenerifima si potpuno fulio, kao sto te neko vec ispravio a to sto si prije kazao si u pravu. Ko zivi blizu velikih aerodroma u svijetu i zagleda ponekad u nebo kada slijecu moze to golim okom da vidi.exliberal wrote:ako je doslo do ovog slucaja onda nije za zajebancije....
sudar sam samo naveo kao primjer jer se desio na pisti sto se moglo desit i u sarajevu.