Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nego, moš li malo objasnit pojmove....
''ashchnice'' i ''rahat-lokum''
rahat-lokum ti je slatko (kolacic) kockastog oblika ,sama rijec rahat-bezbrizan ti sve govori,stare sarajlije ce ti reci da rahat lokum najbolje ide poslije kafe ili kahve jer po njima poslije kafe ne treba piti vodu ,nego se uzme rahat lokum da ostane ukus ustima
aščinica ti je ustvari restoran bosanske tradicionalne hrane,tu mozes pojesti razlicite dolme (paprike,luk,rajcice punjene mesom,razlicite vrste corbi ,begova,škembe...tu mozes pojesti i pače (nije mala patka )
Eborg wrote:Sinj nam je dao Mirka Hrgovica,BH reprezentativca u fudbalu,samo naprijed!
BTW,nisu svi ovdje Sarajlije...Ali eto,da podijelim ono shto znam...
Brat mu je dobio ovogodišnju alku.
...nije mu lako u zagrebu.
no za to postoje druge teme.
Znam,sportska porodica!
Dobrodoshao u svakom sluchaju.BTW,fina je atmosfera i na Atmejdanu.To ti je kada budesh ishao uz obalu pa cesh s druge strane vidjeti malu kupolu i oko nje stolice.Kao ljetnikovac neki,lijepa atmosfera za popiti sok.Kazhu da je tu Gavrilo Princip kovao planove.Ah da,kada budesh ishao obalom vidjet cesh mjesto atentata i mali muzej...
ma pusti ove iz dijaspore, nisu jos upoznali grada, gdje kupe kucu misle da se samo to treba i vidjeti...
Nego ti pravac na Carsiju, kratko ostajes, nadam se da ces nesto i vidjeti, dobrodosao u nas lijepi seher. A i vratio se opet, zbog toga popij koju casu vode...
Da,gdje god vidish chesmu samo pij,pij!To znachi da cesh se vratiti...
Obidji i harem (dvorishte) Begove dzhamije,vidjet cesh da je zidom odvojen od glavne ulice.BTW,tu se snimao "Walter brani Sarajevo"...Mitraljez je bio na Sahat-kuli...
Moras probati cevape na carsiji, ali definitivno su najbolji kod Zelje, ovi sto te odvlace u druge cevabdzinice navijaju za Sarajevo, tu je problem... Bila neki dan kod Ferhatovica, minijaturni cevapi, nekako kiseli, a 7 KM...????
Ček da promijenim slova, značI ćevapi kod Želje
A te Pofaliće zaboravi, jedna duga ulica uzbrdo, samo kuće, niđe ništa... neko te zeza.
Nisi napisao šta te interesuje, istorija, umjetnost, kultura, sport, dobro pojesti, popiti, provesti se po kafanama, kakvu muziku voliš.... i koliko ti je godina.
amrica wrote:Moras probati cevape na carsiji, ali definitivno su najbolji kod Zelje, ovi sto te odvlace u druge cevabdzinice navijaju za Sarajevo, tu je problem... Bila neki dan kod Ferhatovica, minijaturni cevapi, nekako kiseli, a 7 KM...????
A te Pofaliće zaboravi, jedna duga ulica uzbrdo, samo kuće, niđe ništa... neko te zeza.
Nisi napisao šta te interesuje, istorija, umjetnost, kultura, sport, dobro pojesti, popiti, provesti se po kafanama, kakvu muziku voliš.... i koliko ti je godina.
Nije tachno...Ja navijam za Chelik,ne vrijedjaj me!
amrica wrote:Moras probati cevape na carsiji, ali definitivno su najbolji kod Zelje, ovi sto te odvlace u druge cevabdzinice navijaju za Sarajevo, tu je problem... Bila neki dan kod Ferhatovica, minijaturni cevapi, nekako kiseli, a 7 KM...????
stat ću najvjerojatnije od 1 do 20 h i što očekuješ da ću partijati, zanimaju me znamenitosti, za prvi posjet, a drugom prilikom ostalo....
@kotoribane,
Ja sam turistički vodič, pa te savjetujem da se držiš šine (tramvajske) i nećeš zalutati. Kada se najedeš, kafenišeš i napiješ kreni u razgledanje kulturno-historijske baštine u Sarajevu.
Baščaršija ti je orijentalni dio grada, a kod Slatkog ćošeta počinje dio grada iz KundK perioda. Baščaršija je u stvari, poslovna četvrt te se i uličice zovu prema vrsti zanata koji se obavljao u njoj. U brdu su ti kuće za stanovanje, naselja. Vrlo strme ulice i svaka ulica, mahala, sokak, ćorsokak imale su ili česmu ili džamiju.
Pjesma kaže: MILA MAJKO, ŠALJI ME NA VODU JER ME MOJ DRAGI TAMO ČEKA,...
Pošto su uglavnom žene bile te koje su donosile vodu valjalo je uzbrdo i nizbrdo prtiti đugume, maštrafe i ibrike pune vode Zbog toga Sarajke imaju DOBRE NOGE.
Eto, to sam ti htio reći, zašto Sarajke imaju dobre noge i pozadinu!
Bogatije kuće su imale i vodovod, ali to je za detaljnijeg obilaska.
Za slučaj potrebe, javni wc ti je odmah do zapadnog ulaza u Begovu džamiju i imaćeš čast da obaviš potrebe u Begovoj hali koja neprekidno radi od 1530. godine. Dojavi ako negdje u bijelom svijetu naidješ na nešto starije, a da je još uvijek u upotrebi.
Dva zatvorena turbeta (mauzoleja) do sporednog ulaza u Begovu džamiju pripadaju, veće Gazi Husref-begu, dobrotvoru Sarajeva i njegovom tajniku i prijatelju Muratu - manje turbe. E, taj jaran od Gazije, je Dalmatinac, nekada kršćanin koji je prešao na islam, a brat mu je bio biskup Tardović, čini mi se iz Šibenika. (Je li biskupija u Šibeniku?)
Mogao bi mu i sviću zapalit, ali ipak, bolje je da priupitaš bi li to smio.
Imaj u vidu da traje mjesec ramazana kada vjernici poste, ne svadjaju se, ne piju vodu, ne puše,...itd., ali niko ti neće zamjeriti ako popiješ, pojedeš i ostalo u ugostiteljskim objektima. Na ulici, fer bi bilo da ne pušiš, barem tu oko džamija i slično. Nije lako čitav dan bez vode, hrane, a ovisnicima još teze bez duhana.
zaboravi aneks i otoku, to su ti naselja izgradjena u socijalizmu, ruzna, kockasta, bezlicna... nista za vidjeti.
A tramvajska je tramvajska pruga, koja je zatvoren krug, u obliku jako duguljaste elipse , od Ilidze do Carsije. Ako ides uz tramvajsku, ne mozes se izgubiti.