anglizmi u medijima

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

sheilak

#26 Re: anglizmi u medijima

Post by sheilak »

mickey wrote:Hau abaut kombinejšns of anglizms and bosnian words.
Jucer komentira neki komentator na FTV utakmicu Wolfsburga i Hamburgera i lijepo kaže da je neki fudbaler postigao autozgoditak. Eh sad, da li je to taj fudbaler nekoga zgodio sa autom ili je postigao auto gol... Ako se već po hrvatski sve ili većina stranizama (tuđica) prevodi onda je to trebalo drugačije prevesti, ali prevoditi gol u zgoditak a zadržati "auto"... ccc
mogao je komotno recu autopogodak ili pogodak u se! :-D

Ja isto dosta engleskih rijeci ubacujem u govor, sto i mene samu nekad nervira jer djeluje pretenciozno, iako mi to nije namjera. Jednostavno, ta mi rijec prva padne na pamet, a u tom trenutku ne mogu naci sinonim na nasem jeziku( iako moram reci da nikad ne upotrebljavam rijeci poput ivent ili stejdz :-D ).

Isto tako, upotrebljavam dosta germanizama, narocito nakon povratka iz Njemacke ili kroatizama ( u deminutivu :D ), nakon dolaska iz ZG ( znam, nemam svoje JA :-D )

Inace, nebulozno mi je prevoditi ama bas sve na maternji jezik - djeluje komicno.
tranquil

#27 Re: anglizmi u medijima

Post by tranquil »

mIRCerka wrote:Poznajem firewall, a vatrozid me tjera na smijeh.
Ja sam u jednom zvaničnom radu morao pominjati firewall i naravno pošto nemamo riječ za to, vatrozid je bio idući (i jedini) izbor, ali baš grozno zvuči... bio sam u dilemi... Na kraju sam stavio ovako:

... firewall ("vatrozid")...

To je bilo prije 5 godina i još uvijek se nadam da niko nikad neće pročitati :lol:
tranquil

#28 Re: anglizmi u medijima

Post by tranquil »

LongDong wrote:Sinoć mi trebi zazvoni fontele, mati je zove kući odmah, a ja je taman downloadovo :D
Valjda "mati je zove kući ASAP" :lol:
tranquil

#29 Re: anglizmi u medijima

Post by tranquil »

sheilak wrote:
Jucer komentira neki komentator na FTV utakmicu Wolfsburga i Hamburgera i lijepo kaže da je neki fudbaler postigao autozgoditak. Eh sad, da li je to taj fudbaler nekoga zgodio sa autom ili je postigao auto gol... Ako se već po hrvatski sve ili većina stranizama (tuđica) prevodi onda je to trebalo drugačije prevesti, ali prevoditi gol u zgoditak a zadržati "auto"... ccc

Ja isto dosta engleskih rijeci ubacujem u govor, sto i mene samu nekad nervira jer djeluje pretenciozno, iako mi to nije namjera. Jednostavno, ta mi rijec prva padne na pamet, a u tom trenutku ne mogu naci sinonim na nasem jeziku( iako moram reci da nikad ne upotrebljavam rijeci poput ivent ili stejdz :-D ).

Isto tako, upotrebljavam dosta germanizama, narocito nakon povratka iz Njemacke ili kroatizama ( u deminutivu :D ), nakon dolaska iz ZG ( znam, nemam svoje JA :-D )

Inace, nebulozno mi je prevoditi ama bas sve na maternji jezik - djeluje komicno.
Iskreno, iako pokušavam da što više koristim naše riječi, upravo "IVENT" i "STEJDŽ" su mi se "primili" u normalan govor, pogotovo "IVENT".

Mogu misliti kako zvučim drugima :lol:
Giordano

#30 Re: anglizmi u medijima

Post by Giordano »

tranquil wrote:
sheilak wrote:

Iskreno, iako pokušavam da što više koristim naše riječi, upravo "IVENT" i "STEJDŽ" su mi se "primili" u normalan govor, pogotovo "IVENT".

:roll:

Ma jarane,nije vazno kako zvucis drugima,ali je veoma bitno da imas svoj "IMIDŽ" pred drugima! :lol: :lol:

tranquil

#31 Re: anglizmi u medijima

Post by tranquil »

Giordano wrote:
tranquil wrote:
sheilak wrote:mogao je komotno recu autopogodak ili pogodak u se! :-D

Ma jarane,nije vazno kako zvucis drugima,ali je veoma bitno da imas svoj "IMIDŽ" pred drugima! :lol: :lol:

Pretpostavljam da me to čini "KUL" :lol:
Neelix

#32 Re: anglizmi u medijima

Post by Neelix »

:D ja kompjuterske izraze izgovaram po engleskom, glupo mi nesto prevodit hardver, softver, fajrvol i sl :D

al me anglizmi itekako nerviraju, npr kad cujem zvizdica da kaze "...pruzit cemo im suport..." hoce nesto da mi bude. ivent me isto nervira :D sori trankil :D
x generation

#33 Re: anglizmi u medijima

Post by x generation »

P.R.

P.R. JKP RAD
:D :D
sheilak

#34 Re: anglizmi u medijima

Post by sheilak »

x generation wrote:P.R.

P.R. JKP RAD
:D :D

Da, da :lol:

Ja sam cula nesto slicno, kao P.R. Gasa ( BH ). Haman sahat vremena nisam se prestala smijati! :-D

Suport isto tako - vrlo ufurano ( jos od Zvizdica! ). :-)

Ali kod nas se dosta turcizama upotrebljava , toliko da su se skoro srodili sa nasim jezikom. Ne znam da li su i oni bili ovako iritantni na pocetku, prije nekih 500 god. ? :-D

Kompjuterske izraze niko normalan ne bi prevodio.

Engleski je postao ono sto je Esperanto trebao biti, dakle univerzalni jezik. Na kraju ce nam svima biti maternji, najvjerovatnije. :-D
Neelix

#35 Re: anglizmi u medijima

Post by Neelix »

:lol: joj kad se sjetim, prije nekih 7-8 godina, instaliram hrvatski MS Office... :lol: :lol: kakvih je tu izraza bilo :D
scooter21ba

#36 Re: anglizmi u medijima

Post by scooter21ba »

Bond_JaneBond wrote:Joj meni sljedece para usi- na vjestima stalno govore jakosna grupa (fudbal)..Posto fudbal ni ne gledam, nit' se u to razumijem zanima me od kojeg izraza na engleskom dolazi ovo nesto sto nakaradno zvuci..
Evo citiram sa nekog sportskog foruma a cula sam na vijestima FTV-a i Hayata.
Činjenica da je ždrijeb bh. reprezentaciji donio samo jednu momčad iz prve dvije jakosne skupine (Izrael) hendikep je u smislu da zbog toga iz skupine D dalje ide samo prvoplasirana momčad.
mighty group :D
piupiu

#37 Re: anglizmi u medijima

Post by piupiu »

sheilak wrote:Long Dong, trebao si oteti telefon i reci : Hey, Lady, WTF ?! :D
:lol: :thumbup:
piupiu

#38 Re: anglizmi u medijima

Post by piupiu »

'akceptirati' je rijec koju nikako ne mogu da progutam ... sta se desilo s najnormalnijim prihvatanjem stvari? ... uf.
scooter21ba

#39 Re: anglizmi u medijima

Post by scooter21ba »

najvise me nervira kod ovih nasih celebrtija a i kod ovih treba koji zele da su urbane (one sto hoce preko dana da dokazu da ne slusaju cecu mecu a navece se ubiju sa tim)kad pocnu jao idem na ivent i sto mrze fejk odjecu kojima je stajling najvazniji
prate modu i moraju biti in jer samo tako mogu biti trendseteri (sto su u nekim drzavama nosili prije 2 godine)
itd itd
Sunrise00

#40 Re: anglizmi u medijima

Post by Sunrise00 »

Neki dan na obn-u nisu preveli blindness kao sljepilo, nego su samo stavili u navodnike kao "blindness" :shock:
Neelix

#41 Re: anglizmi u medijima

Post by Neelix »

piupiu wrote:'akceptirati' je rijec koju nikako ne mogu da progutam ... sta se desilo s najnormalnijim prihvatanjem stvari? ... uf.

jest, kako sam ovo zaboravio :lol:
JThomas

#42 Re: anglizmi u medijima

Post by JThomas »

Bond_JaneBond wrote:Joj meni sljedece para usi- na vjestima stalno govore jakosna grupa (fudbal)..Posto fudbal ni ne gledam, nit' se u to razumijem zanima me od kojeg izraza na engleskom dolazi ovo nesto sto nakaradno zvuci..
Evo citiram sa nekog sportskog foruma a cula sam na vijestima FTV-a i Hayata.
Činjenica da je ždrijeb bh. reprezentaciji donio samo jednu momčad iz prve dvije jakosne skupine (Izrael) hendikep je u smislu da zbog toga iz skupine D dalje ide samo prvoplasirana momčad.
ne znam kako se kaže na engleskom, niti mislim da bi se drukčije moglo na našem...

riječ o grupama za ždrijeb u koje se ekipe razvrstavaju po snazi da se favoriti ne bi sastajali u ranim fazama takmičenja...a nikako ne možeš reći "snažnosnoj" ili tako nešto :mrgreen:
piupiu

#43 Re: anglizmi u medijima

Post by piupiu »

... da, i jos 'atak na ...' cuj, atak!
Shoshana

#44 Re: anglizmi u medijima

Post by Shoshana »

Eh, sad, za razliku od stejdza i iventa, rijec "atak" je u nasem jeziku odavno. I nema nikakve veze ni sa engleskim, ni sa modernim 'angliziranjem' naseg jezika. :)
Last edited by Shoshana on 28/09/2008 17:32, edited 1 time in total.
Judge_Dread

#45 Re: anglizmi u medijima

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 13:35, edited 1 time in total.
piupiu

#46 Re: anglizmi u medijima

Post by piupiu »

Shoshana wrote:Eh, sad, za razliku od stejdza i iventa, rijec "atak" je u nasem jeziku odavno. I nema nikakve veze ni sa engleskim, ni sa modernim 'angliziranjem' naseg jezika. :)
ah, pardon, u pravu si, iz Francuske stize ... i jest da je odavno tu, ali meni para usi ...
milivoje

#47 Re: anglizmi u medijima

Post by milivoje »

Celly wrote:bitno je samo da imas kežual autfit
:lol:
Giordano

#48 Re: anglizmi u medijima

Post by Giordano »

Najbitnije od svega je kad imas dobru KONEKCIJU! :lol: :lol: :lol:

Secer_033