Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ArtefakT

#26 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by ArtefakT »

Konkurencija zakon ;)

Meni neki dan rece texista crvenog taxija da ce od 1.9. spustit cjenu kilometra na 1km, kao sto je bilo prije poskupljenja, a da ce pocetna ostat 2km.
Sto znaci, opet se isplati vozit taxijem ;) Skuplje za marku nego prije... to se moze podnjet.
A to za sarajevo taxi je presmjesno!
lamija_SA

#27 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by lamija_SA »

sheilak wrote:Pa bio bi red da snize cijene, svi zajedno. Kod nas jesu visoke cijene taksi prevoza kada se usporede sa visinom plata, barem meni.

Mene zanima kako oni, zapravo, naplacuju prevoz - po predjenim kilometrima ili po kolicini vremena provedenom u vozilu. Jer, ako bi naplacivali po predjenom kilometru, onda bi zapravo takismetar trebao mirovati na semaforu, npr, ako vozilo stoji nesto duze, zbog crvenog svijetla ili guzve, zar ne? Npr., kad vozilo stoji zbog tih razloga, cijena se na taksimetru poveca i do 1 KM, dakle bez prijedjenih km.

U svakom slucaju, pozdravljam odluku Zutog taksija, ako je istinita i ako je uspiju sprovesti u djelo! :-D
Mislim da se cijena izračunava povezujući oba faktora; vrijeme i pređene kilometre! Mislim da na takvom principu radi taximetar.
lamija_SA

#28 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by lamija_SA »

Meshtar wrote:hm...zanimljiva situacija.

Prvo je Žuti taxi oborio cijene i licencirao nekoliko vozila a radio sa 3-4 puta većim brojem vozila.
Zatim se Sa taxi pravedno bunio i spustio također cijene.
Potom su Žuti taxi sveli na pravu mjeru (kao i ostale manje firme) dakle ostala su samo licencirana vozila.
Zatim su skupa svi podigli cijene
Sad žuti taxi opet želi da spušta cijene jer gubi zbog jače, bolje organizovane i bolje opremljene konkurencije....vozila sama govore o tome, a i vozači.
Dobar rezime :thumbup:
shuriken

#29 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by shuriken »

Prvo je Žuti taxi oborio cijene i licencirao nekoliko vozila a radio sa 3-4 puta većim brojem vozila.
Potom su Žuti taxi sveli na pravu mjeru (kao i ostale manje firme) dakle ostala su samo licencirana vozila.
Sad žuti taxi opet želi da spušta cijene jer gubi zbog jače, bolje organizovane i bolje opremljene konkurencije....vozila sama govore o tome, a i vozači.

nedobar rezime

sto se tice legalizacije, tu si u pravu
sto se tice kvalitete vozila to je lutrija, ima ih svakakvih
sto se tice vozaca, zuti i ovi drugi emiri samiri cargo paje crveni i stajaznam
su bolji zato sto imaju nekog gazdu kojeg se boje da ne dobiju otkaz

a sarajevotaxi ima tako bezobraznih spodoba, agresivnih, varalica, lopova, siledzija, ljudi koji se ne peru...

zao mi je njihovih musterija i zao mi je njihovih postenih i dobrih kolega iz sarajevotaxija koji gube posao zbog njih

prije je bio neki ciko u udruzenju kojem si mogao prijaviti taxistu
i onda ga oni kazne, dobije prekomandu negdje na periferiju ili neku drugu kaznu

a otkad je ovaj sadasnji predsjednik samo prijete
KPNCTNJAH

#30 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by KPNCTNJAH »

Pa naravno da je za nas skup taxi u svakoj drzavi u koju odemo kad je to svugdje standardno da se turistima naplacuje 2-5 puta vise nego sto je inace cijena :-D a ovi nasi neki nece da voze kad kazem da hocu sa Bascarsije na Vrbanjusu jer mu je to oko 3km, pa reko covjece vozi me preko Bjelava samo vozi, a sad ce kao voziti za 1.6 km ...
inferno75

#31 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by inferno75 »

Na kojem si ti štandu??? Hoce li te Dado Suljagić nagraditi Koševskim brdom, kažu najboljim štandom u Sa taxiju za ovaj post????

Ima nešto što se zove tržišna konkurencija, a ako ti gospoda iz Sa taxija ne mogu pratiti, neka izvole na Biro za zapošljavanje! Dosta više bilo njihove pljačke i monopola u talu sa kantonalnim premijerima i ministrima za saobracaj do sada! :D
Meshtar

#32 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by Meshtar »

inferno75 wrote:

Na kojem si ti štandu??? Hoce li te Dado Suljagić nagraditi Koševskim brdom, kažu najboljim štandom u Sa taxiju za ovaj post????

Ima nešto što se zove tržišna konkurencija, a ako ti gospoda iz Sa taxija ne mogu pratiti, neka izvole na Biro za zapošljavanje! Dosta više bilo njihove pljačke i monopola u talu sa kantonalnim premijerima i ministrima za saobracaj do sada! :D
Ma ja sam an tom štandu, evo imam router u gepeku, i acces point na retrovizoru. Laptop je u krilu pa ti odgovaram.
Problem i jeste u tržišnoj konkurenciji. Šta kad i Sa taxi opet spusti cijene?
Onda opet divlja vozila?

PS. Čak nemam ni vozačku. Samo koristim taxi počesto.

Uostalom da se nešto pitam, ne bih nikad dopustio da auto bude staro preko 7 godina i da ima najmanje dva tehnička u toku godine. GPS uređaj također obavezan. tek bi se tad dalo pričati o tržišnoj konkurenciji. Živio.
slavkoimamodilera

#33 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by slavkoimamodilera »

Eno na portalu vijest... ovi iz sarajevotaxija su "ogorceni" na ovaj potez zutog taxija... oni su "ogorceni"... :lol: :lol: :lol:
I idu u vladu da se zale...

Zamisli ja drzim butik u trznom centru, a ovaj pored mene snizi cijene iste robe... ja onda "ogorcen" pa se zalim ministru... :lol: :lol: :lol:

Jea rajt... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zlatiborka

#34 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by zlatiborka »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080829074

obratite paznju na komentare......
van Basten

#35 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by van Basten »

ovi iz sarajevotaxija isto dijete koje fasuje klempu pa plačući bježi Taji da se žali :lol:
in33sa

#36 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by in33sa »

lamija_SA wrote:
Simply_Red wrote:normalno.. mi smo rijetka zemlja sa ovako visokim cijenama taxi-ja..
hajme nemoj nasmijavati...ti se očigledno nikada nisi vozio taxijem u inostranstvu....
A sta je skuplje, 20 eura na 10 km voznje uz platu od 4000-5000 eura ili 10 eura na 10 km voznje uz platu od 600-700 eura?

Sto se tice teme, sto ne pokusaju zamraciti Zuti taxi :D ko sto banda iz BHT-a i Hayata zamraci konkurenciju :D
sabanss

#37 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by sabanss »

Eh, samo jos da se nadje posten pekar i naftas i da sve vidim u zivotu :D
rajvosa^

#38 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by rajvosa^ »

zlatiborka wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/080829074

33 KOMENTARA
1 za SA-taxi - 32 protiv SA-taxi.... :shock: poderase ih.
homo_sapiens

#39 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by homo_sapiens »

Kad ovako reaguju na glasno razmisljanje o snizenju cijena konkuretne taxi-organizacije, kakko li ce tek reagovati na skoro ukidanje njihovog dosadasnjeg nacina poslovanja :-)

Cujem da ce se od skoro samo certificirana pravna lica moci baviti javnim gradskim prijevozom (taxi usluge), a ne kao do sada Sarajevo-taxi, koje je zapravo Udruzenje (kao npr. danas Zuti taxi).
Uz to, u razmatranju su i posebne tablice na autima za taxi-vozila, kao i jednoobrazan izgled (boja) vozila.
Mislim da je ovih dana pocetak kraja organizaciji Sarajevo-taxi, a kraj pocetka kraja :D pocetkom slijedeece godine.
Dendrlix

#40 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by Dendrlix »

Taksisti i premijer se dogovorili
Inspekcija na terenu, taksi usluge jeftinije
Inspekcija rada izaći će na teren kako bi riješila problem nelegalnih taxi vozila u glavnom gradu BiH, zaključak je današnjeg sastanka premijera Vlade Kantona Sarajevo Samira Silajdžića i predstavnika Udruženja Sarajevo Taxi.
Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi za naš portal je kazao, kako je zadovoljan ishodom sastanka, te se nada da će u narednim danima problem između Žutog taksija i Sarajevo taksija biti riješen.

„U Sarajevu je mnogo vozila, koja prevoze putnike bez dozvole, što bitno ugrožava naš rad. Današnje ponašanje vlasnika Žutog taksija je drsko, jer su bez ikakvog odobrenja i najava smanjili cijene svojih usluga“, kazao je Suljagić

Suljagić ističe, da će se narednih dana i Sarajevo Taxi uz predhodnu konsultaciju sa Ministarstvom saobraćaja smanjiti cijenu svojih usluga sa 1.50 KM na jednu marku.

:D
drama

#41 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by drama »

shuriken wrote:

nedobar rezime

sto se tice legalizacije, tu si u pravu
sto se tice kvalitete vozila to je lutrija, ima ih svakakvih
sto se tice vozaca, zuti i ovi drugi emiri samiri cargo paje crveni i stajaznam
su bolji zato sto imaju nekog gazdu kojeg se boje da ne dobiju otkaz

a sarajevotaxi ima tako bezobraznih spodoba, agresivnih, varalica, lopova, siledzija, ljudi koji se ne peru...

zao mi je njihovih musterija i zao mi je njihovih postenih i dobrih kolega iz sarajevotaxija koji gube posao zbog njih

prije je bio neki ciko u udruzenju kojem si mogao prijaviti taxistu
i onda ga oni kazne, dobije prekomandu negdje na periferiju ili neku drugu kaznu

a otkad je ovaj sadasnji predsjednik samo prijete

:thumbup:

ne mogu rec' da su svi takvi, al' ovi iz SA taxija su stvarno bezobrazni sto se tice ponasanja, bahatosti,
odugovlacenja na semaforima, hvatanja crvenog, kusura itd :x
potpuno drugacija prica za crveni taxi...
nisam taxista niti mi je iko u familiji, taxi koristim samo kad moram i hocu da se ponasa prema meni korektno...
Edin H.

#42 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by Edin H. »

rajvosa^ wrote:
zlatiborka wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/080829074

33 KOMENTARA
1 za SA-taxi - 32 protiv SA-taxi.... :shock: poderase ih.
Komentari su mrak :D
Judge_Dread

#43 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:24, edited 1 time in total.
Topla voda

#44 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by Topla voda »

svi se samo taxijem voze :D
ako i ovi smanje cijene,opet treba zutog samo zvati,mozda je skine na 80 feninga :)
homo_sapiens

#45 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by homo_sapiens »

Judge_Dread wrote:
homo_sapiens wrote: Mislim da je ovih dana pocetak kraja organizaciji Sarajevo-taxi, a kraj pocetka kraja :D pocetkom slijedeece godine.
Moze li malo objasnjenje za nas neupucene :-)
Meni su rekli da ce Sarajevo-taxisti morati imati svoje Drustvo, d.o.o. ili d.d. a ne kao sada da rade u okviru Udruzenja (taxi prijevoznika), i da ce biti posebno obiljezena taxi vozila (tablicama ili univerzalnom bojom, kao zuti, crveni, crni ...), dakle, kao "Zuti taxi".
I da je takva promjena planirana za zimu 2008/2009.
Dalje ne znam.
luciferino

#46 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by luciferino »

Konkurencija cuda cini :thumbup:
Neki je izjavio kako su ovi drugi bezobrazni i nisu najavili smanjenje cijena niti dobili odobrenje :lol:

Dabogda svi oni imali konkurenciju, ukljucujuci GRAS.
arijan@

#47 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by arijan@ »

Ovako meni je otac na taxiju vec 30 godina i mnogooo znam o svoj fuckin situaciji.
Prije svega oni koji su iz Sarajeva i koji su tu bili prije rata znaju koliko je Sa taxi bio cijenjen u cijelij bivsoj YU i da ih je bilo jako malo pa se moglo dobro zaraditi.Bio je jedina taxi sluzba u gradi i to je to.
Nakon rata pojavljuju se razno razni crveni,zuti,paja,samir i emir i ostali.
Lani je grad brojao oko 3000 registrovanih taxi prevoznika.....
Velika je razlika kada neko vozi sa autom koje zaduzi u jutro i vrati nazad pa ga boli neka stvar u kakvom je stanju to auto,a pored toga svega radi na procenat,a totalno je druga situacija kada neko ima privatno auto o kojem sam brine za koje sve sam placa.
A placa....taxi stand,naljepnice,putarinu...a da ne idemo dalje na ono sto svi gradjani trebaju da placaju,porez,socijalno i penziono ,zdravstveno ,dohodak za siromasne,dohodak za elementrane nepogode itd i sl(svaki mjesec ocu popunjavam uplatnice za placanje navedenog.9 ih bude, sa iznosom od oko 600KM SVAKI MJESEC).I pored toga svega treba da prehrani porodicu .....
Prije rata taxijem su se vozila samo gospoda,da smo nacisto.... i sada sa visocijim cijenama voze se razno razne spodobe...
Kada su digili cijene taxija,veli mi tata...joj nek mi samo vishe ne sjedaju oni sto mi tri marke,tople od drzanja u ruci,daju....
Zuti taxi dovlaci sa svih strana vozace ,sumnjivog porijekla.Npr. voze mu momci od 18-19 godina,a po zakonu taxi vozaci moraju imati,da ne slazem, do dvije godine vozackog staza....a auta su mu..hmmm da ne komentiramo
Crveni taxi napreduje iz razloga jer je dobro organizovan,ima dobra auta ,dobre vozace koji cak imaju naredbe oko odijevanja dok su u vozilu.I svaka im cast za to....
Znam da je svima nama kao krajnim korisnicima draze da je taxi jeftiniji,pa i prvoj meni,jer ga koristim na svakom cosku,pa i sada kad su cijene skocile.
Znam da je doslo svega i svacega sa brda i planina zavrsilo licence i voza Sa taxi i blate druge vozace koji rade taj posao godinama i koji su nekada bili dika i ponos ovog grada.
Ali zar je ok da ljudi voze po cijeni od 1 KM kilometar i 2KM starta, s obzirom koje sve troskove imaju, s obzirom na cijenu goriva ,amortizacije auta,na broj taxista u gradu ,i to ta svaki treba da zaradi sebi nafaku taj dan i cinjenice da voze svakojaki šlajm ovog grada koji je do jucer znao samo za zaprezna kola....
roki

#48 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by roki »

arijan@ wrote:Ovako meni je otac na taxiju vec 30 godina i mnogooo znam o svoj fuckin situaciji.
Prije svega oni koji su iz Sarajeva i koji su tu bili prije rata znaju koliko je Sa taxi bio cijenjen u cijelij bivsoj YU i da ih je bilo jako malo pa se moglo dobro zaraditi.Bio je jedina taxi sluzba u gradi i to je to.
Nakon rata pojavljuju se razno razni crveni,zuti,paja,samir i emir i ostali.
Lani je grad brojao oko 3000 registrovanih taxi prevoznika.....
Velika je razlika kada neko vozi sa autom koje zaduzi u jutro i vrati nazad pa ga boli neka stvar u kakvom je stanju to auto,a pored toga svega radi na procenat,a totalno je druga situacija kada neko ima privatno auto o kojem sam brine za koje sve sam placa.
A placa....taxi stand,naljepnice,putarinu...a da ne idemo dalje na ono sto svi gradjani trebaju da placaju,porez,socijalno i penziono ,zdravstveno ,dohodak za siromasne,dohodak za elementrane nepogode itd i sl(svaki mjesec ocu popunjavam uplatnice za placanje navedenog.9 ih bude, sa iznosom od oko 600KM SVAKI MJESEC).I pored toga svega treba da prehrani porodicu .....
Prije rata taxijem su se vozila samo gospoda,da smo nacisto.... i sada sa visocijim cijenama voze se razno razne spodobe...
Kada su digili cijene taxija,veli mi tata...joj nek mi samo vishe ne sjedaju oni sto mi tri marke,tople od drzanja u ruci,daju....
Zuti taxi dovlaci sa svih strana vozace ,sumnjivog porijekla.Npr. voze mu momci od 18-19 godina,a po zakonu taxi vozaci moraju imati,da ne slazem, do dvije godine vozackog staza....a auta su mu..hmmm da ne komentiramo
Crveni taxi napreduje iz razloga jer je dobro organizovan,ima dobra auta ,dobre vozace koji cak imaju naredbe oko odijevanja dok su u vozilu.I svaka im cast za to....
Znam da je svima nama kao krajnim korisnicima draze da je taxi jeftiniji,pa i prvoj meni,jer ga koristim na svakom cosku,pa i sada kad su cijene skocile.
Znam da je doslo svega i svacega sa brda i planina zavrsilo licence i voza Sa taxi i blate druge vozace koji rade taj posao godinama i koji su nekada bili dika i ponos ovog grada.
Ali zar je ok da ljudi voze po cijeni od 1 KM kilometar i 2KM starta, s obzirom koje sve troskove imaju, s obzirom na cijenu goriva ,amortizacije auta,na broj taxista u gradu ,i to ta svaki treba da zaradi sebi nafaku taj dan i cinjenice da voze svakojaki šlajm ovog grada koji je do jucer znao samo za zaprezna kola....
tvoj tajo radi u Sa taxiju?
Tvoj je tajo nesto bolji od "spodoba" sa 3 KM? (miseljenje o drugima je nase misljenej o samim nama.Pronasao sam se u ove tri marke jer obicno toliko platim taxi jer toliko taximetar pokaze-prije par godina kada sam sa koseva do skenederije dolazio za 3KM)
Tvoj bi tajo samo da vozi rute od 10KM pa navise i po cijeli dan ceka "pravu" gospodsku musteriju?
in33sa

#49 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by in33sa »

Sto ne mogu ove suplje od arijaninog tate i inih tata taxista.

Bas zbog takvih mi je drago sto ih Zuti i Crveni handre.

Njima su musterije spodobe :-)

Jebo ti cikasku Caponeovu mafiju sta su ovi banditi taxisti. O njihovim mutljavinama bi se tri stranice mogle ispisati. Ponos i dika naseg Sarajeva :-)
bierkof

#50 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by bierkof »

Ja takodjer cesto koristim taxi usluge u Sarajevu, jer stalno negdje zurim, a takodjer, jako cesto se desava da trole i tramvaji ne rade, a komercijalu nikada docekati.

Najcesce putujem od katedrale na ferhadiji, do kampusa univerziteta. Prije sam za tu relaciju placao oko 3KM. sada placam vise od 5KM. I pored toga sto su poskupili cijene, nisu ni sekunde napredovali u odnosu prema kupcima. Jednom sam dozivio da po ovoj skupljoj cijeni taxista nije zelio da me odveze do kampusa, jer su bili radovi na pofalicima pa je morao da nastavi da vozi do socijalnog da se okrene i vrati na svoj stand. Jednom me je taksista bukvalno napao jer sam ga zamolio da mi stane kod buduce americke ambasade, a ne negdje blize jer sad on mora da ode do pofalica da bi se okrenuo... Sarajevotaxi je bagra nevidjena, rekao sam sebi da vise nikada necu da udjem u sarajevo taxi. U njihovoj sluzbi je 5% ljudi koji su stvarno taxisti, ostalih 95% su ti jer nisu kvalificirani za bilo koji drugi posao, pa im je to jedina alternativa.
Post Reply