Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nokia6170

#26 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

kriticarka_nikova wrote:Pa kako uopste uzeti stan kad je sve gore i gore , kako sa cijenama kvadrata tako i sa kreditima?
Da spucam u Irak, stavim zivot na kocku i zaradim za 3g neki cumez?

ili cumez ili neku malo vecu garazu :roll:
nebojeplavo

#27 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nebojeplavo »

kriticarka_nikova wrote:Pa kako uopste uzeti stan kad je sve gore i gore , kako sa cijenama kvadrata tako i sa kreditima?
Da spucam u Irak, stavim zivot na kocku i zaradim za 3g neki cumez?
Pa nikako :D iznajmljujes stan do penzije, a onda odes u staracki dom :D
legendo_moja

#28 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by legendo_moja »

Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
nokia6170

#29 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.

to vec rade u istocnom sarajevu, samo sto umjesto udruzivanja desetak ljudi ili dvadeset, tamo postoje registrovane firme koje raspisu poziv za kupovinu stana prije nego je uopste obezbjede novac za izgradnju iste. ljudi se jave, uplate firmi pola cijene stana koja tek onda pocne sa izgradnjom stanova. naravno, za ovakav sistem izgradnje stanova trebas imati dobre politicke veze.
nebojeplavo

#30 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nebojeplavo »

Nesto slicno su poceli i u Sa, tamo izmedju Nedzarica i Dobrinje pojedini prave vece kuce, koje onda prodaju u "dijelovima" :roll:
zgembo_sa

#31 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by zgembo_sa »

Ma ne moze se dugo zadrzati ovakva situacija na trzistu stanova. Cijene su nerealno visoke. Dobro je neko primjetio da su rate za stan puno, puno vece od rente. Da su cijene normalne ta razlika ni iz bliza ne bi bila tako velika, te to u stvari najbolje pokazuje da su cijene stanova nerealne. Nasi prodavci stanova su u stvari prevareni, njima agencije govore da za stanove mogu dobiti neke basnoslovne sume novaca, a realno na trzistu postoji vrlo, vrlo malo kupaca koji su spremni da daju toliki novac za stan. Ekonomija moze izgledati komplikovana, ali se na kraju krajeva sve svodi na najobicniji zakon ponude i traznje, tj. njihove ravnoteze.

Evo ove godine se poceo praviti ogroman broj stanova. To ce definitivno izazvati bum ponude, dok s druge strane imate pad potraznje uzrokovan visokim cijenama i rastom kamata, kao i sveopstom inflacijom i stagniranjem plata. U takvoj situaciji prodavci se mogu praviti ludi pa zadrzavati cijenu, dok ce drugi pametniji ipak spustiti cijene na neki razumni nivo i koliko toliko zaraditi.

U Sarajevu svakako vec i sada ima viska stanova. Problem je sto mnogi nemaju tzv. "ciste papire". Medjutim problem sa vakufskim stanovima je rijesen, uskoro ce i sa vojnim, te ce i to jos dodatno povecati ponudu. Konkurencija cini cuda. I tacno je da se isti stanovi vec duze vrijeme vrte po oglasima. To su ti jadni prevareni prodavci, koji svako malo, onako odokativno, stihijski, dizu cijene stanova...

Licno smatram da ce vec u toku slijedece godine doci do prilicno velikog pada cijena, na neki realni nivo, a to je po mom misljenju prosjecno oko 1300-2000 KM po kvadratu, zavisno od lokacije, kvaliteta i sl.

Nikakve logike nema da je jeftiniji kvadrat stana u nekom Becu recimo nego u Sarajevu.
kriticarka_nikova

#32 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by kriticarka_nikova »

legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
Ovo je super, ali gdje da nadjem 10-ero, a da se svi sloze u ovoj ideji? :(
karanana

#33 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by karanana »

nokia6170 wrote:

to vec rade u istocnom sarajevu, samo sto umjesto udruzivanja desetak ljudi ili dvadeset, tamo postoje registrovane firme koje raspisu poziv za kupovinu stana prije nego je uopste obezbjede novac za izgradnju iste. ljudi se jave, uplate firmi pola cijene stana koja tek onda pocne sa izgradnjom stanova. naravno, za ovakav sistem izgradnje stanova trebas imati dobre politicke veze.
e ovog bi me bilo malo strah. dadnem nekom pare da mi fol napravi stan a onda se taj neko izgubi s lovom.
a kad bi naso nekoga ko je u slicnoj situaciji pa dati lovu za zgradicu bi me bilo manje strah. samo opet bi morao dici kredit a pitanje je daju li banke kredite za takvo sto.
Last edited by karanana on 28/08/2008 15:59, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#34 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by vjesticanametli »

i bila je frka oko tih stanova u istocnom s ............ eno na Mojmilu kod doma zdravlja ciko napravio kucu i prodaje dijelove :?
legendo_moja

#35 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by legendo_moja »

kriticarka_nikova wrote:
Ovo je super, ali gdje da nadjem 10-ero, a da se svi sloze u ovoj ideji? :(
Oglasi, javne prezentacije, i slicno. Mislim da se barem u Sarajevu moze naci i vise nego desetoro ljudi kojima bi ovo zvucalo privlacno. Jeste da ova solucija podrazumjeva vise licnog angazmana, ali barem znas da te nece (toliko) oderati gradjevinske firme, jer sam sebi gradis.
kriticarka_nikova

#36 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....

Ko ce da pravi zgradu samnom nek se potpise:

1. Kriticarka-nikova
....
legendo_moja

#37 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by legendo_moja »

karanana wrote:
nokia6170 wrote:

e ovog bi me bilo malo strah. dadnem nekom pare da mi fol napravi stan a onda se taj neko izgubi s lovom.
a kad bi naso nekoga ko je u slicnoj situaciji pa dati lovu za zgradicu bi me bilo manje strah. samo opet bi morao dici kredit a pitanje je daju li banke kredite za takvo sto.
Stambeni krediti koliko ja znam podrazumjevaju kupovinu stana, ili gradnju kuce, tako da mislim da ne bi bilo velikih problema sa odobravanjem kredita.

Mi kao narod nismo navikli da "zivimo na kredit". Na zapadu je to sasvim normalno, zaduziti se do kraja zivota, kuce i stanovi pod hipotekom, itd. Ali kod nas je veca mogucnost da ces se u slijedecih 15-20 godina naci u nekim ogromnim fnansijskim govnima, da neces moci placati kredit.
nokia6170

#38 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....

1. Kriticarka-nikova
....
kolko ulazes love?:)
kriticarka_nikova

#39 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

nokia6170 wrote:
kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....

1. Kriticarka-nikova
....
Ja najmanje, meni treba 25 kvadrata.
karanana

#40 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by karanana »

kriticarka_nikova wrote:
nokia6170 wrote:

1. Kriticarka-nikova
....
e vidis i tu je problem jer neke zajednicke stvari ce se morati platiti jednakom sumom, recimo krov, stubiste, zajednicke prostorije....tako da ce za one koji hoce manje stanove neki troskovi biti kao i za one koji hoce vece stanove. mislim da bi u ovom slucaju svi stanovi trebali biti iste velicine da se troskovi ravnomjerno i pravedno podjele.
kriticarka_nikova

#41 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

@karanana hos onda samnom kupit stan po pola i bit mi cimer?
nokia6170

#42 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

kriticarka_nikova wrote:
nokia6170 wrote:

1. Kriticarka-nikova
....
de uozbilji se:)

realna cijena kvadrata iznosi 1100 KM novogradnje, sto podrazumijeva tip top sredjen stan
Sajo---:

#43 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by Sajo---: »

1. Kriticarka-nikova
....
Evo ja sam s tobom (da se razumijemo, kada bi se naslo deset razumnih ljudi, ja bih to odmah uradio)

Recimo, ulozimo svi po 50.000 KM, mislim da bi za 500.000 mogli napraviti zgradu.
karanana

#44 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by karanana »

kriticarka_nikova wrote:@karanana hos onda samnom kupit stan po pola i bit mi cimer?
izazovna ponuda. ali zeznuto je to kasnije rastaljivat osim ako se sta drugo ne rodi osim cimerstva.
nokia6170

#45 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

Sajo---: wrote:

1. Kriticarka-nikova
....
Evo ja sam s tobom (da se razumijemo, kada bi se naslo deset razumnih ljudi, ja bih to odmah uradio)

Recimo, ulozimo svi po 50.000 KM, mislim da bi za 500.000 mogli napraviti zgradu.

najveci problem je zemljiste i gradjevinska dozvola i urbanisticka saglasnost....najlaksi nacin je da neko ulozi svoje zemljiste i dobije stan dzaba u buducoj zgradi.
madner

#46 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by madner »

nokia6170 wrote:
Sajo---: wrote:

1. Kriticarka-nikova
....

najveci problem je zemljiste i gradjevinska dozvola i urbanisticka saglasnost....najlaksi nacin je da neko ulozi svoje zemljiste i dobije stan dzaba u buducoj zgradi.
Kolko vam treba kvadrata i koje lokacije?
kriticarka_nikova

#47 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

nokia6170 wrote:
kriticarka_nikova wrote:
de uozbilji se:)

realna cijena kvadrata iznosi 1100 KM novogradnje, sto podrazumijeva tip top sredjen stan
Evo ozbiljna sam. Dajem onda za 30 kvadrata ne treba mi vise. Necu ja tu zivit, mozda, ako nadjem posla, al' cu iznajmit naravno.
50.000 nedam, al 40.000 nekako dam
nokia6170

#48 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

koje nudis lokacije?

meni treba min 50 kvadrata pod ovim uslovima
kriticarka_nikova

#49 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

karanana wrote:
kriticarka_nikova wrote:@karanana hos onda samnom kupit stan po pola i bit mi cimer?
izazovna ponuda. ali zeznuto je to kasnije rastaljivat osim ako se sta drugo ne rodi osim cimerstva.
Nece. Ja se neupucavam ljudima na forumima, ovo je cisto biznis, ekonomija, zelja da postignem nesto u zivotu, a trenutno nemam skim.
Ista ponuda vazi i za cure.
Eto.
Sajo---:

#50 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by Sajo---: »

nokia6170 wrote:koje nudis lokacije?

meni treba min 50 kvadrata pod ovim uslovima
Ista stvar, minimalno pedeset, a kada bi se vec naslo deset ljudi, skontali bi kako da rasporedimo novac i koliku zgradu da napravimo.
Post Reply