kriticarka_nikova wrote:Pa kako uopste uzeti stan kad je sve gore i gore , kako sa cijenama kvadrata tako i sa kreditima?
Da spucam u Irak, stavim zivot na kocku i zaradim za 3g neki cumez?
ili cumez ili neku malo vecu garazu
Moderator: anex
kriticarka_nikova wrote:Pa kako uopste uzeti stan kad je sve gore i gore , kako sa cijenama kvadrata tako i sa kreditima?
Pa nikakokriticarka_nikova wrote:Pa kako uopste uzeti stan kad je sve gore i gore , kako sa cijenama kvadrata tako i sa kreditima?
legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
Ovo je super, ali gdje da nadjem 10-ero, a da se svi sloze u ovoj ideji?legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
e ovog bi me bilo malo strah. dadnem nekom pare da mi fol napravi stan a onda se taj neko izgubi s lovom.nokia6170 wrote:legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
to vec rade u istocnom sarajevu, samo sto umjesto udruzivanja desetak ljudi ili dvadeset, tamo postoje registrovane firme koje raspisu poziv za kupovinu stana prije nego je uopste obezbjede novac za izgradnju iste. ljudi se jave, uplate firmi pola cijene stana koja tek onda pocne sa izgradnjom stanova. naravno, za ovakav sistem izgradnje stanova trebas imati dobre politicke veze.
Oglasi, javne prezentacije, i slicno. Mislim da se barem u Sarajevu moze naci i vise nego desetoro ljudi kojima bi ovo zvucalo privlacno. Jeste da ova solucija podrazumjeva vise licnog angazmana, ali barem znas da te nece (toliko) oderati gradjevinske firme, jer sam sebi gradis.kriticarka_nikova wrote:Ovo je super, ali gdje da nadjem 10-ero, a da se svi sloze u ovoj ideji?legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
Stambeni krediti koliko ja znam podrazumjevaju kupovinu stana, ili gradnju kuce, tako da mislim da ne bi bilo velikih problema sa odobravanjem kredita.karanana wrote:e ovog bi me bilo malo strah. dadnem nekom pare da mi fol napravi stan a onda se taj neko izgubi s lovom.nokia6170 wrote:legendo_moja wrote:Evo jos jedna opcija, utaliti se sa desetak ljudi, dici kredit, kupiti zemlju, i napraviti omanju zgradu. Na kraju bi te izislo 30% jeftinije nego da kupujes stan. Ne znam koliko je ovo izvodljivo u Sarajevu, jer ne bi rekao da ima normalan komad zemlje za prodaju, a da nije sad negdje u Vogosci, Ilidži, pod 90 stepeni, i slicno. Ja u Bihacu vec nasiroko razmisljam o ovoj ideji, jer cijene stanova su dostigle 2 milje, a ne vidim da ce ici dole.
to vec rade u istocnom sarajevu, samo sto umjesto udruzivanja desetak ljudi ili dvadeset, tamo postoje registrovane firme koje raspisu poziv za kupovinu stana prije nego je uopste obezbjede novac za izgradnju iste. ljudi se jave, uplate firmi pola cijene stana koja tek onda pocne sa izgradnjom stanova. naravno, za ovakav sistem izgradnje stanova trebas imati dobre politicke veze.
a kad bi naso nekoga ko je u slicnoj situaciji pa dati lovu za zgradicu bi me bilo manje strah. samo opet bi morao dici kredit a pitanje je daju li banke kredite za takvo sto.
kolko ulazes love?:)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
Ko ce da pravi zgradu samnom nek se potpise:
1. Kriticarka-nikova
....
Ja najmanje, meni treba 25 kvadrata.nokia6170 wrote:kolko ulazes love?:)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
1. Kriticarka-nikova
....
e vidis i tu je problem jer neke zajednicke stvari ce se morati platiti jednakom sumom, recimo krov, stubiste, zajednicke prostorije....tako da ce za one koji hoce manje stanove neki troskovi biti kao i za one koji hoce vece stanove. mislim da bi u ovom slucaju svi stanovi trebali biti iste velicine da se troskovi ravnomjerno i pravedno podjele.kriticarka_nikova wrote:Ja najmanje, meni treba 25 kvadrata.nokia6170 wrote:kolko ulazes love?:)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
1. Kriticarka-nikova
....
de uozbilji se:)kriticarka_nikova wrote:Ja najmanje, meni treba 25 kvadrata.nokia6170 wrote:kolko ulazes love?:)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
1. Kriticarka-nikova
....
Evo ja sam s tobom (da se razumijemo, kada bi se naslo deset razumnih ljudi, ja bih to odmah uradio)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
1. Kriticarka-nikova
....
izazovna ponuda. ali zeznuto je to kasnije rastaljivat osim ako se sta drugo ne rodi osim cimerstva.kriticarka_nikova wrote:@karanana hos onda samnom kupit stan po pola i bit mi cimer?
Sajo---: wrote:Evo ja sam s tobom (da se razumijemo, kada bi se naslo deset razumnih ljudi, ja bih to odmah uradio)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
1. Kriticarka-nikova
....
Recimo, ulozimo svi po 50.000 KM, mislim da bi za 500.000 mogli napraviti zgradu.
Kolko vam treba kvadrata i koje lokacije?nokia6170 wrote:Sajo---: wrote:Evo ja sam s tobom (da se razumijemo, kada bi se naslo deset razumnih ljudi, ja bih to odmah uradio)kriticarka_nikova wrote:Pa evo da vidim kolko ce ih se sad javit a da ne sumnjaju u nesto....
1. Kriticarka-nikova
....
Recimo, ulozimo svi po 50.000 KM, mislim da bi za 500.000 mogli napraviti zgradu.
najveci problem je zemljiste i gradjevinska dozvola i urbanisticka saglasnost....najlaksi nacin je da neko ulozi svoje zemljiste i dobije stan dzaba u buducoj zgradi.
Evo ozbiljna sam. Dajem onda za 30 kvadrata ne treba mi vise. Necu ja tu zivit, mozda, ako nadjem posla, al' cu iznajmit naravno.nokia6170 wrote:kriticarka_nikova wrote:
de uozbilji se:)
realna cijena kvadrata iznosi 1100 KM novogradnje, sto podrazumijeva tip top sredjen stan
Nece. Ja se neupucavam ljudima na forumima, ovo je cisto biznis, ekonomija, zelja da postignem nesto u zivotu, a trenutno nemam skim.karanana wrote:izazovna ponuda. ali zeznuto je to kasnije rastaljivat osim ako se sta drugo ne rodi osim cimerstva.kriticarka_nikova wrote:@karanana hos onda samnom kupit stan po pola i bit mi cimer?
Ista stvar, minimalno pedeset, a kada bi se vec naslo deset ljudi, skontali bi kako da rasporedimo novac i koliku zgradu da napravimo.nokia6170 wrote:koje nudis lokacije?
meni treba min 50 kvadrata pod ovim uslovima