Snovi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
pesak

#26 Re: Snovi

Post by pesak »

ja nesto retko sanjam ili se slabo secam snova. kad meditiram, desava mi se da sanjam nesto sto se posle desava u realnosti. jedno vreme sam jako mnogo razmisljala o snovima i pokusavala da ih analiziram, ali tesko to ide za nekog ko je laik.
u poslednje vreme me budi sopstveno jecanje. jecim na glas i to me probudi. :-? :cry:
verovatno neki post-stres.
lala_sa

#27 Re: Snovi

Post by lala_sa »

Joj snovi su me uvijek zanimali ( ne mislim na ono parapsihologijsko tumacenje)... Uglavnom, to je toliko neistraženo područje da ni najkvalifikovaniji ne bi mogli ni pola objasniti...
Postoji milion teorija...
Jedna je da, dok spavamo, se pale određena područja korteksa, nasumično, a san je nastojanje mozga da to sve poveže u neku smislenu cjelinu...
Freud je tu glavni lola, ali su njegova tumačenja snova previše seksualna i daaavno su oborena... Ako sanjaš isti san već duže vrijeme, ne očekuj da ti ijedan psiholog (ili kandidat za psihologa :D ) kaže svoje tumačenje ovdje na forumu jer si mu samo ispričala svoj san... Ljudi često sanjaju ono što ih muči, a šta tebe muči to mi forumaši ne znamo... To moraš sama sa sobom raspraviti... Npr. sanjaš da si trudna, pa se zapitaj imaš li strah od trudnoće, ili želiš bebu, ili nešto treće... Uglavnom, na takve načine se preispitaj...
Da napomenem, nemaju svi snovi vezu sa našim strahovima, željama i sl... Da citiram Freuda: Ponekad je cigara samo cigara...
lala_sa

#28 Re: Snovi

Post by lala_sa »

p.s. Ne znam da li ste čuli za lucidne snove... Ja ih ponekad imam... To je ono kada imate moć nad svojim snom, upravljate razvojem događaja... Zanimljivo pravo...
walkabout

#29 Re: Snovi

Post by walkabout »

sanjam...
da se opet
volimo u klasju... :oops:
clav

#30 Re: Snovi

Post by clav »

ako hocete da imate zivopisne snove, odnosno da ih se bolje sjecate, dvije drazeje b complexa(tacnije treba vam samo b6) pred spavanje.
iz dna duše

#31 Re: Snovi

Post by iz dna duše »

Sinoć sam imala ružan san, probudila sam se u 5 i više ne mogu zaspati...
Sanjala sam da idem sinu na mezar, mezar sa svježom zemljom i nišanima, u njegovoj veličini...
Saplćem se dok idem prema mezaru, umiremskoro od tuge, nosim u rukama nešto što je on voli (ne znam tačno šta je to, da mu stavim na mezar...
Sjedim evo kao bloirana, znam da je san, ali sam izmučena kao da sam stvarno to doživjela...
Sreća pa je sin kod kuće, prvo što sam uradila kada sam se probudila je da odem do njegovog kreveta i dugo ga gledala dok spava...
otherside

#32 Re: Snovi

Post by otherside »

iz dna duše wrote:Sinoć sam imala ružan san, probudila sam se u 5 i više ne mogu zaspati...
Sanjala sam da idem sinu na mezar, mezar sa svježom zemljom i nišanima, u njegovoj veličini...
Saplćem se dok idem prema mezaru, umiremskoro od tuge, nosim u rukama nešto što je on voli (ne znam tačno šta je to, da mu stavim na mezar...
Sjedim evo kao bloirana, znam da je san, ali sam izmučena kao da sam stvarno to doživjela...
Sreća pa je sin kod kuće, prvo što sam uradila kada sam se probudila je da odem do njegovog kreveta i dugo ga gledala dok spava...
da sam na tvom mjestu ja bih se zapitala jesam li previse protektivno nastrojena u odgoju svog djeteta. ako je jos u tvojoj prici otac odsutan ili ga nema, san je vrlo jasan. moguce i da se dijete buni protiv "cvrstih stega" ili pretjerane povezanosti.
iz dna duše

#33 Re: Snovi

Post by iz dna duše »

Znam šta želiš reći, ali sin je odrastao mladić, studira u drugom gradu, samostalan je...
Ja radim, tako da nisam ono neka mama koja sjedi kod kuće i samo razmišlja gdje su joj djeca i šta rade...
Nismo stalno skupa, dođe kući 1 mjesečno najviše, sada je raspust pa je kod kuće malo više...
A da sam vezana za djecu, jesam, ali, bar ono što ja onako "na površini" vidim, nisam bolesno vezana...
Obadvoje studiraju i, iako su mogli studirati i ovdje, kod kuće, nisam im branila da odu u drugi grad na studij, stoga, bar mislim, da sam bila u stanju presječi pupčanu vrpcu,kada je trebalo...
Kao i svaka mama, naravno da brinem o njima, ali, kako rekoh imam i posao koji me ispunjava jednim dijelom, pa ne znam ....
Otac postoji, ali jeste činjenica da je odgoj djece najvećim dijelom pao na mene, pa tako i briga o njima, jer, on je znao da ima mene i opustio se po tom pitanju...
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#34 Re: Snovi

Post by Šeherzada »

Ja na snove uopste ne gledam tako-....Na njih gledam onako uopsteno i tumacim ih sa stvarima iz zivota a svaki mi se san ako je imalo upecatljiv ostvari.....Mada jako rijetko sanjam.....Sjecam se jedne prilike prije godinu dana(ili vise)sanjala sam decko i ja na kisi pored neke trafike stojimo pokisli ko misevi....Onda se odjednom nadjosmo u nekoj kuci gdje sam ja sasvim slucajno ugusila jedno pile.....I sa se ostvari jako brzo....Kisa su suze-pored jedne trafike plakala sam kada sam saznala da mu je neka djevojka s kojom me prevario jednu noc trudna i da se zeni.....To je ono uguseno pile-a pile znaci da se nesto novo radja-i njemu se rodilo....A bilo je takvih jos.....
Skyfox

#35 Re: Snovi

Post by Skyfox »

walkabout wrote:sanjam...
da se opet
volimo u klasju... :oops:
U tom klasiju sto lezi tu pod nama
I da luta tvoja ruka vrela... :shock: :oops: :D
otherside

#36 Re: Snovi

Post by otherside »

tvoja ruka preko moga tijela :run: :D
LANANA

#37 Re: Snovi

Post by LANANA »

Nesekiraj se za te tzv. proročke snove :)
To se meni dešavalo često,vjerovatno si od senzibilnijih osoba a one mogu da osjete puno više od drugih.Jedan čovjek mi je rekao da kada pričaš drugim ljudima o tome taj DAR prestaje.Ja sam pričala bez kompleksa da me neko proglasi ,ludom, :) .Sada mi se dešava rijeđe ,da li zbog pričanja ili onako -neznam.Važno je da se suočiš sa činjenicom da NEŠTO postoji što ljudi nemogu odgonetnuti ,da se ne bojiš i neopterećuješ.
mobsterc

#38 Re: Snovi

Post by mobsterc »

ako vam neko protumaci snove, pa makar i pogresno, ostvarice se :)
River_isle

#39 Re: Snovi

Post by River_isle »

nema potrebe da vam drugi tumace snove...naucis sam na sebi na osnovu prijasnjih snova i dogadjanja.
crveno - uvijek ce se desiti nesto neocekivano
muska beba - ono sto zelim desi se
bivsa treba momka - prekinut cu snjim (brez zeze)
kad vozim auto - desit ce se nesto zaista zaista dobro,poso, familija, fax sta god
ono sto mrzim jeste kada sanjam snijeg jer znam da tu nema nista dobro kao ni vodu koja je bistra - tu ga oplacam momacki

e sada ako ima neko da zna sta znaci vozit se liftom neka mi to protumaci, jer taj san se ponavlja kod mene svako malo... uvijek su tu neke provalije il se lift trese, il nema dna a ja stojim na nekim ivicama... to jos nisam dokucila :)
Kjajević Majko

#40 Re: Snovi

Post by Kjajević Majko »

pesak wrote:ja nesto retko sanjam ili se slabo secam snova. kad meditiram, desava mi se da sanjam nesto sto se posle desava u realnosti. jedno vreme sam jako mnogo razmisljala o snovima i pokusavala da ih analiziram, ali tesko to ide za nekog ko je laik.
u poslednje vreme me budi sopstveno jecanje. jecim na glas i to me probudi. :-? :cry:
verovatno neki post-stres.
Sanjaš samo se ne sjećaš i kod mene je isti problem.
http://www.lucidity.com/NL11.DreamRecall.html

Nekad mi se desi deja vu osjećaj, tipa neko nešto kaže ili napravi neki pokret u datom trenutku ali se uopšte ne sjećam ni kad ni gdje sam to prije doživio samo znam da jesam. Nevjerovatno jak osjećaj a ničeg se ne mogu sjetiti. :-)
otherside

#41 Re: Snovi

Post by otherside »

River_isle wrote:nema potrebe da vam drugi tumace snove...naucis sam na sebi na osnovu prijasnjih snova i dogadjanja.
kad vozim auto - desit ce se nesto zaista zaista dobro,poso, familija, fax sta god
ono sto mrzim jeste kada sanjam snijeg jer znam da tu nema nista dobro kao ni vodu koja je bistra - tu ga oplacam momacki

e sada ako ima neko da zna sta znaci vozit se liftom neka mi to protumaci, jer taj san se ponavlja kod mene svako malo... uvijek su tu neke provalije il se lift trese, il nema dna a ja stojim na nekim ivicama... to jos nisam dokucila :)
:lol: :lol: :lol:
River_isle

#42 Re: Snovi

Post by River_isle »

pa sta je tuj tj ovdje toliko shega???
aj em sirijus
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43 Re: Snovi

Post by PipiDugaDevetka »

Ako pojedem čokoladu ili bilo kakve čokoladne slatkiše tokom dana, ja po noći sanjam ružne nebulozne snove sa naglim buđenjem i strahom. Čim shvatim da je to bio san, dođem sebi i više nema straha.
mamica papucarka

#44 Re: Snovi

Post by mamica papucarka »

River_isle wrote:nema potrebe da vam drugi tumace snove...naucis sam na sebi na osnovu prijasnjih snova i dogadjanja.

ejj, i ja godinama sanjam lift . ne znam negdje sam vec pisala, ako mi se desilo u stvarnom zivotu, da lift nije mogao stati, pa sam zavrsila u samom potkrovlju solitera. Do tada sam godinama sanjala kako se vozim lifotm koji ne moze stati, krov se otvara i ja zajedno sa liftom izlijecem :roll: Mozes mislit koji je to bio sok za mene. Mislila sam da mi san postaje stvarnost.
inace, ne volim liftove, ali vozam se njima i nije mi bas ugodno, ali se vozim.
pesak

#45 Re: Snovi

Post by pesak »

inace, ne volim liftove, ali vozam se njima i nije mi bas ugodno, ali se vozim.

mamice, i ostali :D

:lol: :lol: :lol: snovi u vezi liftova su sexualni snovi...ides prema vrhuncu ili ne, na koji nacin i td.. :D
eto, samo da znate :mrgreen: ..pa onda prevedite u zivot... :D da li si dosla do vrha zgrade ili se strmeknula u podrum ili si katapultirana u svemir. :lol: :D

eh, sanjala sam mog jednog drugara kako je skroz pobeleo,beo on, bela kosa, sve belo, kako mu je lose, kao da je bolestan, kao da ima rak, raspada se... :shock: :sad:
pitam ja njega /na javi/ sta se desava ...da li je dobro...da nije nesto tuzan ili nesto, ne znam. on kaze -nije, sve je ok, puno radi i td.
ja mislim da on laze. nesto krije, zatvoren je, nece da kaze, a ja njemu bas pricam o svemu.to mene odavno nervira u nasem odnosu. o sebi slabo prica a ja sve pricam. :x i tu se ja naljutim i prekinem svaku komunikaciju s njim.
zbog sna. :-) :roll: san je doduse bio ubedljiv.
ali, izgleda da je onaj koji se provodi belo i lose - da sam to ja. :cry: njemu nista ne fali. jos se naljutio sto sam ga otkacila , a bas mi fali. :(
i sad niti mogu da ga zovem, ponizila bih se, niti nista. :-?
jos mi je rekao da sam jako detinjasta. :evil:
prekinula sam sve kontakte jos sa jednim, ali, nisam ga sanjala. :D .samo sam prebrisala sve njegove telefone.
cesto mi se desava da imam snove koji se posle ispunjavaju... :mrgreen:
River_isle

#46 Re: Snovi

Post by River_isle »

a sta si ti majke ti neki frojd pa sve zivo mora biti sexualno; et sad nema nista, nit se spustam nit penjem u liftu neg idem pjeske :lol: :lol: :lol:
sta je sad to? :?
pesak

#47 Re: Snovi

Post by pesak »

... :D
Last edited by pesak on 13/09/2008 20:46, edited 1 time in total.
pesak

#48 Re: Snovi

Post by pesak »

River_isle wrote:a sta si ti majke ti neki frojd pa sve zivo mora biti sexualno; et sad nema nista, nit se spustam nit penjem u liftu neg idem pjeske :lol: :lol: :lol:
sta je sad to? :?
ti mora da si neki dosadan u sexu.. :lol: :lol: :D
mamica papucarka

#49 Re: Snovi

Post by mamica papucarka »

@pesak, jes, katapultirala sam se u svemir :lol: i onda nebo sa zvijezdama eksplodiralo :P (ovo ima samo u ljubavnim romanima)
nego, de nadji u knjigama sta znaci kada ti se lift ljulja. Ono ,nogama drzis ravnotezu. Ako odes samo na jednu stranu, ode ti u hendek.. :lol:
heeeejj, nema mi Lady da mi ovo protumaci :D
River_isle

#50 Re: Snovi

Post by River_isle »

http://a2-soft.com/sanovnik/l/794,Lift.html
http://www.astromagicraven.com/astrolog ... rica/l.htm

e sad koliko sam zabavnA ili dosadnA u sexu... nestavljala ti ja linkove :D

al et da ne bi vise atakovala na moj ego, recimo i da je sve ovo povezano sa sexom, ako vidim lift neko ce me dovesti do vrhunca, ako ide gore: parola uradi sam... ako ide dolje: cekaj da ti prodje meca :lol:
Post Reply