sad sam bio skoro 2 sedmice i zasitio se za slijedecih 5+ godina... prosli put kad sam bio prije 7 godina bolje mi je sve izgledalo.
cijene, ponasnje, zagadjenost, a da ne govorimo o pusenju...
Hmm slazem se sa prva 3.Smartex wrote:Istina je da ovde u USA dosta ljudi prica o povraku u Bosnu, a razloga po meni ima vise ali evo mozda nekih koji su najvazniji:
1. Ljudi koji su ovde dosli za vrijeme rata ili tek posle njega vecinom su sada u godinama koje su blizu penzije, pa ljudi kontaju da ce im sa tim primanjim biti bolje mogucnosti nega da ostanu u USA
2. Od dolaska pa do sada mnogi odavde su zavrsili kuce ili kupili stanove u BiH, prema tome rijesili stambeno pitanje i mjesto gdje ce zivjeti u Bosni.
3. Nostalgija! Za vrijeme ovih godina zaboravilo je se zasto je se otislo iz BiH, a s druge strane kada si daleko od svoje domovine onda je pocnes idealizovati a ono lose zaboravljati.
4. Ekonomija u USA sve losija - sve manje posla!
E ovo sto kazes za kredite.. u potpunosti se slazem.. kao krediti postoje samo u USA. A kako ovde ljudi kupe stan? Ne kupe..Vozdra_123 wrote:ja uopste ne shvatam mentalitet naseg svijeta koji sve nesto govori protiv kredita
sta je to lose sto se tice kredita? jednostavno dobijes mogucnost da sebi nesto stvoris sto bi ti inace trebalo puno vise vremena ili nesto sto nikada ne bi mogao.
a za preseravanje.... ima se u bosni mnogo sto sta promijeniti![]()
@bosanac kao sto tebi su roditelj govorili mnoge stvari iz iskustva tako i ti mozes neke stvari nauciti od dijasporaca
landlord wrote:E ovo sto kazes za kredite.. u potpunosti se slazem.. kao krediti postoje samo u USA. A kako ovde ljudi kupe stan? Ne kupe..Vozdra_123 wrote:ja uopste ne shvatam mentalitet naseg svijeta koji sve nesto govori protiv kredita
sta je to lose sto se tice kredita? jednostavno dobijes mogucnost da sebi nesto stvoris sto bi ti inace trebalo puno vise vremena ili nesto sto nikada ne bi mogao.
@bosanac kao sto tebi su roditelj govorili mnoge stvari iz iskustva tako i ti mozes neke stvari nauciti od dijasporaca
zive sa roditeljima.. dok im roditelji ne umru.. a u medjuvremenu dovedu svoju hanumu tim istim roditeljima u kucu i onda ih zivi po 3 generacije u dvosobnom trosobnom stanu.. ili se zidaju spratovi kuce..itd.
Takodjer se ovde tako dobro zivi da svi odu i kupe nov auto za kes, pa nisu u kreditu. ma super nema sta.
slazem s u vezi kredita, kredite uzimaju svi, i oni koji imaju cash money da odmah plate, jer sto bi ti dao cash za nesto ako ne moras, cash se daje samo kad se mora, ljepse ga je drzat na kontu ili recimo urocit i brat kamatu, a za sve ostalo ako imas priliku koristi kredit (naravno ako su uslovi povoljni), i sta se tu ima strahovat ako npr dodjes u situaciju da ga ne mozes platit? nista, jednostavno ga ne platis i cao, jest da ces poslije toga tesko dobiti povoljan kredit, ali u biti se tu nema sta strahovat, shvacas, malo ces baratat s onim utjerivacima dugova, ali oni mogu samo da ti seru na telefon i tako te stvari, al haj ti to objasni tipovima poput ovog citizena, stvarno cojek je zestoko isfrustriran necim, i takvi kao on meni dodje i s nekom dozom cinizma kaje vidi ga kupio na kredit, sta bolan vidi ga, vidi sebe jaraneVozdra_123 wrote:ja uopste ne shvatam mentalitet naseg svijeta koji sve nesto govori protiv kredita
Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _
"Djes, sta ima" ili "Hajmo nesto popiti", eh bez toga dusa postaje praznija, barem je meni tako
BINGO!! to je ono sto ja upravo svima zelim dokazati!!S.T.H wrote:hahahahh cuj prazna dusa .... a sto bi nam dusa bila prazna ne kontam i mi imamo gdje i vruce kifle kupiti (pekara se otvara u 4) i koga sresti i s kim kafu popiti ne kontam sto bi nam dusa bila prazna![]()
Imam sve sto bosna ima samo sto jos imam vise nego sto bi imala u Bosni i imam malo sigurniju buducnost... Ne kazem ja da je sve u Bosni crno... da se razumijemo ja sam rodjena tamo .... ali situacija i mogucnosti u Bosni jos uvijek su na niskom nivou....
Sto se tice ubacivanja stranih rijeci i saputanja na stranom jeziku dok su na odmoru u Bosni i meni to ide na zivce .... jezim se na to.... sto se tice vozanja dobrih auta po gradu ne bih vam znala nista o tome ja se vozam tramvajem jedino me nekad tata nekad negdje odbaci i to je to ...
A sto se tice kredita .... pa ko ih jos nema... ne samo po inostranstvu vec i po Bosni.... nemojte da se lazemo ovdje .... pa bila sam dole i vidjela sam.... i to uopste nije tako lose ili sramotno ... ne razumijem zasto se svi kace za kredite... Ne moze niko dobiti kredit od milion dolara.... i preko noci postati miloner.... "protegnes" se kolko mozes .... ne kontam zasto je recimo bolje dati kes lovu za auto ako mozes uzeti kredit ... znam samo da mi je ovdje bolje, da je za moju djecu bolje ... ali ko zna sta nosi sutra....
Imate gore (kako neko vaš reće vi dole u Bosni po ćemu dole??) kifle i td.. ali Vas opet dere, dere ,dere, nostalgija. Na kraju zbog toga ste i na ovom Sarajevo-x.com-u zar ne?S.T.H wrote:hahahahh cuj prazna dusa .... a sto bi nam dusa bila prazna ne kontam i mi imamo gdje i vruce kifle kupiti (pekara se otvara u 4) i koga sresti i s kim kafu popiti ne kontam sto bi nam dusa bila prazna![]()
Imam sve sto bosna ima samo sto jos imam vise nego sto bi imala u Bosni i imam malo sigurniju buducnost... Ne kazem ja da je sve u Bosni crno... da se razumijemo ja sam rodjena tamo .... ali situacija i mogucnosti u Bosni jos uvijek su na niskom nivou....
Sto se tice ubacivanja stranih rijeci i saputanja na stranom jeziku dok su na odmoru u Bosni i meni to ide na zivce .... jezim se na to.... sto se tice vozanja dobrih auta po gradu ne bih vam znala nista o tome ja se vozam tramvajem jedino me nekad tata nekad negdje odbaci i to je to ...
A sto se tice kredita .... pa ko ih jos nema... ne samo po inostranstvu vec i po Bosni.... nemojte da se lazemo ovdje .... pa bila sam dole i vidjela sam.... i to uopste nije tako lose ili sramotno ... ne razumijem zasto se svi kace za kredite... Ne moze niko dobiti kredit od milion dolara.... i preko noci postati miloner.... "protegnes" se kolko mozes .... ne kontam zasto je recimo bolje dati kes lovu za auto ako mozes uzeti kredit ... znam samo da mi je ovdje bolje, da je za moju djecu bolje ... ali ko zna sta nosi sutra....
Ovo si ti gledao pogresan film, ustvari zeljeni, cisto da se mozes tjesiti. Pazi sada ovo, zivis u stanu koji je tvoj, imas auto staro tri godine, preslo 25000, zena ti sedmicno ide na feniranje, masiranje, pedikiranje i sta sve ne, ne mozes da upratis, a nije ti ni bitno, neka se zabavlja.Ima se para ima se s cim, imas godisnjeg odmora dva put vise od onih iz Cemerike, ljubavnica ti vozi novi auto, na pauzama sjedis i pijes kafu u kaficu gdje se smije zapaliti, medju poznatim licima, kod sefa klinike ides kuci na kafu, imas vikendicu na moru i apartman na planini, na odmor odes u Egipat za 1500KM i boli te dzon za sve, ne sekiras se.Uzmes 5 vrucih kifli i citas sta pisu iz Amerike...Smartex wrote:Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _
"Djes, sta ima" ili "Hajmo nesto popiti", eh bez toga dusa postaje praznija, barem je meni tako
"Hajmo nesto popit" iii onda shvatis da nemas u dzepu ni prebijene pare i da si ustvari svorc zadnjih par godina, da nemas posao, da si stavio u dupe vec trideset i koju a idalje zivis sa starcima, da ti politicari ispiraju mozak godinama stavljajuci sebi pare u dzep a tebe ko j***, da su ti izgledi za bolju buducnost ravni nuli i onda ti se uskuva u stomaku od vrucih kifla, niskim ti se negovori jer ce i onako sve ispast na medjusobno jadikovanje i onda shvatis da se od "Djes, sta ima" i "Hajmo nesto popit" ne zivi te pocnes razmisljati kako bi bilo lijepo da si vec dosada razgulio u inostranstvo.
E ovo za kifle si pretjer'o ....fantom slobode wrote:Ovo si ti gledao pogresan film, ustvari zeljeni, cisto da se mozes tjesiti. Pazi sada ovo, zivis u stanu koji je tvoj, imas auto staro tri godine, preslo 25000, zena ti sedmicno ide na feniranje, masiranje, pedikiranje i sta sve ne, ne mozes da upratis, a nije ti ni bitno, neka se zabavlja.Ima se para ima se s cim, imas godisnjeg odmora dva put vise od onih iz Cemerike, ljubavnica ti vozi novi auto, na pauzama sjedis i pijes kafu u kaficu gdje se smije zapaliti, medju poznatim licima, kod sefa klinike ides kuci na kafu, imas vikendicu na moru i apartman na planini, na odmor odes u Egipat za 1500KM i boli te dzon za sve, ne sekiras se.Uzmes 5 vrucih kifli i citas sta pisu iz Amerike...Smartex wrote:Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _
"Hajmo nesto popit" iii onda shvatis da nemas u dzepu ni prebijene pare i da si ustvari svorc zadnjih par godina, da nemas posao, da si stavio u dupe vec trideset i koju a idalje zivis sa starcima, da ti politicari ispiraju mozak godinama stavljajuci sebi pare u dzep a tebe ko j***, da su ti izgledi za bolju buducnost ravni nuli i onda ti se uskuva u stomaku od vrucih kifla, niskim ti se negovori jer ce i onako sve ispast na medjusobno jadikovanje i onda shvatis da se od "Djes, sta ima" i "Hajmo nesto popit" ne zivi te pocnes razmisljati kako bi bilo lijepo da si vec dosada razgulio u inostranstvo.
Smartex wrote:Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _
pogotovo ovi slobodni, preko 30 jel tako?franceska wrote:Pitanje za fantoma slobode-taj koji moze podnijeti zenine frizere i ostalo i sto moze priustiti ljubavnici nova kola, i uz sve to kupiti 5 kifli, ima li on brata koji je slobodan![]()
A za povratak u Bosnu, samo naprijed, sretno
Moonlight & Magnolia wrote:pogotovo ovi slobodni, preko 30 jel tako?franceska wrote:Pitanje za fantoma slobode-taj koji moze podnijeti zenine frizere i ostalo i sto moze priustiti ljubavnici nova kola, i uz sve to kupiti 5 kifli, ima li on brata koji je slobodan![]()
A za povratak u Bosnu, samo naprijed, sretno
Photoman wrote:Smartex wrote:Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _