Kako dohakati trkacima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dr.ne

#26 Re: Kako dohakati trkacima

Post by dr.ne »

...ja bih paralelno pješačkom prelazu, naravno gdje postoje semafori, napravio automatizovanu poprečnu prepreku koja bi izlazila nekih desetak cm iz ceste pri paljenju crvenog svjetla na semaforu. Mislim da bi to bilo učinkovitije od raznih kamera, policajaca, kazni, itd.
DoradO

#27 Re: Kako dohakati trkacima

Post by DoradO »

:twisted: ... batina je iz raja izasla ... :twisted:
DoradO

#28 Re: Kako dohakati trkacima

Post by DoradO »

dr.ne wrote:...ja bih paralelno pješačkom prelazu, naravno gdje postoje semafori, napravio automatizovanu poprečnu prepreku koja bi izlazila nekih desetak cm iz ceste pri paljenju crvenog svjetla na semaforu. Mislim da bi to bilo učinkovitije od raznih kamera, policajaca, kazni, itd.
koja masta jbt ... i sta kad naleti hitna ... moze pricekat malo jelde :lol: :lol:
dr.ne

#29 Re: Kako dohakati trkacima

Post by dr.ne »

DoradO wrote:
dr.ne wrote:...ja bih paralelno pješačkom prelazu, naravno gdje postoje semafori, napravio automatizovanu poprečnu prepreku koja bi izlazila nekih desetak cm iz ceste pri paljenju crvenog svjetla na semaforu. Mislim da bi to bilo učinkovitije od raznih kamera, policajaca, kazni, itd.
koja masta jbt ... i sta kad naleti hitna ... moze pricekat malo jelde :lol: :lol:
... to je i mene malo škakiljalo po mozgu, ali recimo kad naleti, uspori, lagano pređe preko prepreke i nastavi dalje. Uostalom, mislim da ih više strada zbog lude vožnje nego zbog kašnjenja hitne od desetak sekundi. :-)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#30 Re: Kako dohakati trkacima

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

@DoradO:

Halo... vozač...!!!

Za VPP i PP vozila također važi svjetlosna signalizacija, ali to što prolaze kroz crveno i što je raja solidarna (svaka čast) pa ih pušta... to je drugi par cipela. Ali da prođe kroz crveno i napravi saobraćajku bio bi itekako kriv.
dr.ne

#31 Re: Kako dohakati trkacima

Post by dr.ne »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Halo... vozač...!!!

Za VPP i PP vozila također važi svjetlosna signalizacija, ali to što prolaze kroz crveno i što je raja solidarna (svaka čast) pa ih pušta... to je drugi par cipela. Ali da prođe kroz crveno i napravi saobraćajku bio bi itekako kriv.
...slažem se. Posebno me nervira kad nekom drotu s kraja kolone dosadi čekati i iskoristi rotaciju i sirenu bez posebnog razloga i nezakonito...
radijator

#32 Re: Kako dohakati trkacima

Post by radijator »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:@DoradO:

Halo... vozač...!!!

čuj raja solidarna :lol:
to ti je zakonska obaveza čovječe

kako vi polažete vozačke Bože dragi
Neelix

#33 Re: Kako dohakati trkacima

Post by Neelix »

i meni je trepcuce zeleno super. Prije mi se znalo desit, i da prodjem kroz crveno....upali se zuto, dok procjenim mogul ne mogul stat - prodjem. otkako su uveli trepcuce, nije mi se nijednom to desilo.
DoradO

#34 Re: Kako dohakati trkacima

Post by DoradO »

Halo... vozač...!!!

:shock: e takvih poznavalaca i sofera se ja najvise cuvam na cesti ... :roll:
Neelix

#35 Re: Kako dohakati trkacima

Post by Neelix »

radijator wrote:

Halo... vozač...!!!

proslo ljeto vozi na cengic vili (prema ilidzi) neki dedo u varburgu u srednjoj traci...nailazi pratnja nekog glavonje, i drot na megafon galami...SKLONI SE U DESNU TRAKU...VOZILO VARBURG, SKLONI SE U DESNU TRAKU....ja bio u desnoj, prikocim, ostavim mu prostora, ali dedo valjda ne cuje :lol: i tako su skroz do otoke vozili, drot galami, dedo nista...i na kraju se pred semaforom prestroji lijevo, valjda htio skrenut sta li...a drot ce...I NAUCI KOJA JE DESNA STRANA :lol:
VR6

#36 Re: Kako dohakati trkacima

Post by VR6 »

Neko od odgovornih se treba pozabaviti ovim, pa bi se onda nesto mozda i rijesilo. I da se ja pitam, postavio bi ljude i dao im neki rok, npr. za godinu dana se mora poboljsati stanje. Ako ne poboljsate, svi dobijate otkaze i zabranu rada na tim poslovima, ako uspiju poboljsati stanje, dici im plate ako treba i za duplo. Tako bi se nesto i potrudili, razmislili, prilagodili znakove, a ne samo prepisivali tudje zakone da se rijese posla.

Ja sam naravno za stazu, cisto da oni koji zele brzo voziti i nauciti nesto o brzoj voznji, rade to u sigurnim uslovima. Da se i ovi "moderni" vozaci nauce da ABS ne znaci da ce auto stati u istom metru kad pritisnes kocnicu, da ga ESP nece spasiti previse ako naleti na pjesak u krivini i proleti pravo i slicno tome. Ne vjerujem da bi staza u potpunosti rijesila problem ovih "trkaca", al bi pametnom primjenom te staze, broj cestovnih "trkaca" bio smanjen. U svim evropskim zemljama postoje staze na koju platis i odes da se vozas, nedavno sam bio u Italiji na Monzi, 40 Eura platis i vozas se 3 sata.
dr.iver

#37 Re: Kako dohakati trkacima

Post by dr.iver »

da i ko ce dolaziti na stazu....ljudi koji inace ne divljaju, nego mozda ponekad stisnu gas na otvorenom

idioti sa nekakvim tjuniranim dizelima i golf 2 gti ce i dalje divljati pred kaficima, "pokazivat" se pred rajom....takvima bi bez sudjenja 5 godina zenice...nakon pet novih "zenicana" vjerujem da bi se svi drugi opametili...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#38 Re: Kako dohakati trkacima

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

radijator wrote:

Halo... vozač...!!!

Čuj zakonska obaveza. :D Njemu je zakonska obaveza da stane na crveno.

Da si regularno položio vozački trebao si naučiti da crveno svjetlo važi i za vozila pod pratnjom i za vozila hitne pomoći, vatrogasce i policiju.
Samo pri kretanju na (otvorenoj) cesti važi zakonska odredba da se vozilima pod pratnjom treba osloboditi prolaz pomicanjem ustranu odnosno zaustavljanjem vozila.

To što raja stane na svoje zeleno svjetlo kako bi propustili hitnu koja prolazi na crveno je čista solidarnost ili ti možda misliš drugačije.
d2

#39 Re: Kako dohakati trkacima

Post by d2 »

ja bih napravio da iskoci betonska zardinjera ali od jedno 100 tona tako da ne otklize puno kad se ko zabije :mrgreen:
Bakir1

#40 Re: Kako dohakati trkacima

Post by Bakir1 »

citam prijedloge i meni se cini kao jedino pravo rjesenje recept koji je primjenjen u americi.
Image
File this under "stuff that boils our blood." Police in San Bernadino and Riverside counties have apparently been thinking of new ways to ensure kids stay alive, though bored senseless. According to the Los Angeles Times six cars were crushed to death after courts (apparently side-stepping the Fourth Amendment) gave police the okay to do so. The crushed cars had one thing in common, they all contained stolen parts. In the case of Charles Hoang and the transmission in his 350 hp Acura Integra, he had unknowingly purchased the hot goods. Hoang had the receipt, but the cops — taking a zero-tolerance stand — literally could not have cared less about said documentation, and Hoang's car was fed to the maw. We think this whole thing stinks, so we're going to speed home and pour out a 40 oz on the sidewalk in mourning.
pošto cuneri najvise vole svoje aute najbolji nacin da ih se nauci pameti je da im te iste aute samelju.
primjer balavac od 17 da mu je murija uzela auto na licu mjesta i samljela pred njegovim ocima mami i tati ne bi bas bilo svejedno jer u pitanju je 40+ hiljada KM,a kod tih ljudi samo pare pale.ovako napisu mu kaznu par stotina maraka pa vi gledajte kako cete proci kroz raskrsnicu.
sto se tice prijedloga za stazu ni to ne pije vode jer ljudi koji u svojoj glavi mogu razluciti sta je staza a sta cesta nisu ti koji su problematicni.
oni kojima cuna raste na price tipa "joj maca odero sam xy auto,on ima petsta konja,tri hiljade kubika" ce divljati bila to staza ili ne.
u hr npr imaju dobar zakon,ogranicenje snage vozila u kw(ks) sa godinama starosti.
nisu svi divljaci i nisu svi koji vole svoje aute debili koji voze 150 kroz grad,nego je rijec o pojedinim,izolovanim slucajevima koji najvise vole sebe a najmanje svoje aute jer bi znali sta znaci za auto 150 preko sina,rupa i ostalog.
ja se licno sa trkacima koji prestizu na punoj borim sa sljedecim sredstvom:
Image :D
Comrad

#41 Re: Kako dohakati trkacima

Post by Comrad »

I ja sam tako ucio, da semafor vazi za sve, i za vatrogasce, hitnu i vozila pod pratnjom. Malo mi je bilo nelogicno, npr. hitna da stoji i ceka crveno, al naravno to nigdje nisam vidio u praksi, i bolje je sto je tako. :) a vozila pod pratnjom nista i ne gledaju, uzas je kako se voze ta auta.
vjesticanametli

#42 Re: Kako dohakati trkacima

Post by vjesticanametli »

pa ne sklanjate se guzonjama u pratnji 17 auta..............nek svirka i laje koliko hoce..............nasmijes se i laganini :D
k3Ra

#43 Re: Kako dohakati trkacima

Post by k3Ra »

puno toga zanimljivog je receno na temi :D za pocetak mislim da bi trebalo detaljno preraditi zakon o tehnickoj ispravnosti vozila, nije problem kad novi audi recimo stisne gas, on ce i stati ali je problem kad se u auto 20 godina staro ubaci motor koji je nekih 80 HP jaci od fabrickog a nijedan drugi dio se ne promijeni (ojacanja skoljke, ovjes, utezi, kocnice......) i onda takav hadzija sav sretan stisne gas i uglavnom je malo ko od njih svjestan brojeva, da je golf II npr. ili auto bilo koje oko tone tezine na 100km/h teško oko 4 kg na cesti sto znaci da je potrebna sila od 4,5 kg da ih okrene na krov, da je kod najidealnijih auta zaustavni put sa 100km/h nekih 40tak metara, da 100km/h znaci da se prelazi 28 metara u sekundi isl.... po meni bi idealno bilo uvesti ogranicenje kubikaze i konjskih snaga u prve dvije godine voznje i da se to rigorizno kontrolise i kaznjava a ne ova glupost iza 23h zbog koje normalna raja koja svezana i trijezna ide kuci mora razmisljati hoce li naici patrola... a sto se trkaca tice, nemam nista protiv ali kad cesta dozvoljava i ko ZNA voziti i cije auto je dovoljno ispravno za to... ta staza bi bila lijepa stvar al ako Bog da za jedno 20 godina, sumnjam da ce prije :D
dottore

#44 Re: Kako dohakati trkacima

Post by dottore »

Image

inezi ne haju za tradicionalne načine usporavanja prometa. U proviniciji ShanXi izgrađen je prava mala replika Kineskog zida…

Dugačak 30 i širok 2.7 m, vijugavi usjek obložen je 60 cm visokim betonom. Kineski mediji navode kako je ova brzinska blokada nadmašila očekivanja lokalnih vlasti. Ne samo da je usporila brze vozače, nego je prouzročila svakodnevne prometne zastoje.

Uz sve to, probleme stvaraju premala širina i zahtjevna konfiguracija prolaza, pa veliki dio vozača pri prolasku na zidu ostavi malo boje…
Image
ado-šampion

#45 Re: Kako dohakati trkacima

Post by ado-šampion »

k3Ra wrote:puno toga zanimljivog je receno na temi :D za pocetak mislim da bi trebalo detaljno preraditi zakon o tehnickoj ispravnosti vozila, nije problem kad novi audi recimo stisne gas, on ce i stati ali je problem kad se u auto 20 godina staro ubaci motor koji je nekih 80 HP jaci od fabrickog a nijedan drugi dio se ne promijeni (ojacanja skoljke, ovjes, utezi, kocnice......) i onda takav hadzija sav sretan stisne gas i uglavnom je malo ko od njih svjestan brojeva, da je golf II npr. ili auto bilo koje oko tone tezine na 100km/h teško oko 4 kg na cesti sto znaci da je potrebna sila od 4,5 kg da ih okrene na krov, da je kod najidealnijih auta zaustavni put sa 100km/h nekih 40tak metara, da 100km/h znaci da se prelazi 28 metara u sekundi isl.... po meni bi idealno bilo uvesti ogranicenje kubikaze i konjskih snaga u prve dvije godine voznje i da se to rigorizno kontrolise i kaznjava a ne ova glupost iza 23h zbog koje normalna raja koja svezana i trijezna ide kuci mora razmisljati hoce li naici patrola... a sto se trkaca tice, nemam nista protiv ali kad cesta dozvoljava i ko ZNA voziti i cije auto je dovoljno ispravno za to... ta staza bi bila lijepa stvar al ako Bog da za jedno 20 godina, sumnjam da ce prije :D
Najidealnije ne postoji, postoji sam idealno :-)

Na temu, interceptori u gradu ne pomažu, ležeći drotovi tamo gdje je ograničenje 60 isto tako. Onaj koji razumije šta je staza a šta je cesta on neće divljati na cesti. Nego to je fazon da se vozi slalom oko auta dok se trka i da dotičnog vide kako se trka po gradu. :x Dakle, i staza otpada. Ovo za kamere i za kazne može upaliti, ali nažalost ne kod nas. Zatvorske kazne su najbolje rješenje. Npr, ja bih ovog klinca od 17 godina automatski poslo u popravni na par godina i zauvijek bih mu zabranio da polaže vozački. A mami koja je bila fina odredio bih isto par godina zatvora da se malo preispita. Zamislite, sa mamom bio i trkao se u Golfu V koji je mama kupila (ili tata, nebitno)! Znam iz iskustva (drugih ljudi :-) ) da čovjek nakon godinu u Zenici nije isti čovjek :-)
malizeleni

#46 Re: Kako dohakati trkacima

Post by malizeleni »

Ovo je nesto najgluplje sto sam ikada vidio. Bash ono glupo rijesenje. Nepromisljeno.

Po skandinaviji sve cesce i cesce vidjam ovo rijesenje

http://lh6.ggpht.com/_oMgb2tfZYsg/SGFjx ... iz+007.JPG

Moras voziti cik cak, samo sto su ovi znakovi vechi, vise usjeceni u put i bolje oznaceni.
Sto se mene tice, najefikasnije sto sam vidio je ovo

http://i184.photobucket.com/albums/x287 ... elumps.jpg
DoradO

#47 Re: Kako dohakati trkacima

Post by DoradO »

malizeleni wrote:Ovo je nesto najgluplje sto sam ikada vidio. Bash ono glupo rijesenje. Nepromisljeno.

Po skandinaviji sve cesce i cesce vidjam ovo rijesenje

http://lh6.ggpht.com/_oMgb2tfZYsg/SGFjx ... iz+007.JPG

Moras voziti cik cak, samo sto su ovi znakovi vechi, vise usjeceni u put i bolje oznaceni.
Sto se mene tice, najefikasnije sto sam vidio je ovo

http://i184.photobucket.com/albums/x287 ... elumps.jpg
motoristima bi ovo posluzilo kao dodatna igracka :D a sa 8 icom preko ovog ko od sale :P

ne znam kako se zove ona ulica gore iznad stomatologije gdje je onaj kafic ... e ondje sto ima jedan lezeci ''specijalac'' to je cudo ... 3 dijela, prvo mali pa onda nekakvo ''brdo'' pa opet mali :!: moras bukvalno stat ... e to je za mene rjesenje al to nikako ne ide po glavnim ulicama ... zamislite onda te guzve :roll:
madner

#48 Re: Kako dohakati trkacima

Post by madner »

Stavili su u paromlinskoj circa 25cm visoke. Isto da se popnes na trotoar.
vnm

#49 Re: Kako dohakati trkacima

Post by vnm »

madner wrote:Stavili su u paromlinskoj circa 25cm visoke. Isto da se popnes na trotoar.
aha, juce zamalo da me frajer sa nekim postarim pajerom pregazi. ja kontao on ce zakociti pa mogu komotno preci, kad on bez ikakve reakcije preleti preko toga. :D
madner

#50 Re: Kako dohakati trkacima

Post by madner »

vnm wrote:
madner wrote:Stavili su u paromlinskoj circa 25cm visoke. Isto da se popnes na trotoar.
aha, juce zamalo da me frajer sa nekim postarim pajerom pregazi. ja kontao on ce zakociti pa mogu komotno preci, kad on bez ikakve reakcije preleti preko toga. :D
Pase, Pajero znaci drkadjija na spanskom :D
Post Reply