GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#26 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by mIRCerka »

madner wrote:Niko ne spominje nekulturne vozace autobusa, neki dan parkirao auto na 5-10 minuta (otisao po pare u banku, kupio potrebstine, malo se sisno, popio kaficu) kod Hose.

I onaj parmak meni nesto pokazuje. Pa nije njegovo :D

:skoljka:
ili recimo onaj sto vozi bus na dobrinju, pa stane prije imzita da istrese mjehur...u tudje kukuruze :D
madner

#27 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by madner »

Mozda su njegovi ili je gledao discovery. Ako je vjerovat onom survivor liku, urin je haman cudotvoran. :skoljka:
in33sa

#28 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by in33sa »

ulpinian wrote:
Hodidjed wrote:
ulpinian wrote:Danas je jedan vozač ženi psovao Boga !!! Taj vid primitivizma u životu nisam sreo...
Zasto?
Sad se radi rekonstrukcija terminala na Ilidzi i ne zna se gdje stoji koji bus, pa je malo nezgodno što se tiče stajališta. (nema oznake gdje stoji koji bus... nego se ulazi po principu: Traži po terminualu između bagera, kamiondzija....)Linija Ilidza - Hrasnica. Vozač malo visočiji, mršav... proćelav... uvijek tu vozi. Neka starija gospođa je potrčala da stigne bus prije nego ovaj zatvori vrata... i onda je uslijedilo njegovo: "J... te Bog, ... te Isus... kud trčiš... hoćeš da te zgazim" :twisted: :twisted: :twisted: :shock: za ne povjerovati.
To ti je poseban jezik, soferski, i prevedeno znaci "oh oprostite gospodjo, izvolite udjite, sjednite, ali samo drugi put pokusajte stici na vrijeme, nije da vam pametujem boze sacuvaj gdje bi ja to, samo sam mislio reci da ste malkice zakasnili pa gledajte da se ne ponovi, hvala, molim lijepo".

Tesko je njih nekad razumjeti, ima vise tih akcenata soferskog jezika, pestersko-visoravni, focansko-gorazdanski, rogaticki i najnoviji bucapotocki.
BSn

#29 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by BSn »

Dok god im gradska uprava dozvoljava monopol, mogu raditi sta hoce.
dushmanka_sa

#30 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by dushmanka_sa »

Dok mi dozvoljavamo da od nas prave vreće krompira i magarce ima da nam bude tako.
madner

#31 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by madner »

Isprintat cu ovu temu, da mi bude lakse na benzinskoj :)
jaza_HZSA

#32 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by jaza_HZSA »

a sta je sa ljudima koji smrde, koji su oznojeni, koji su se okupali zadnji put za Bajram 2002???? zato ja vazda na noge lagane, pa mi cak nije mrsko s koseva na grbavicu otic pjehe..... sve samo da se postedim one guzve, smrada i ustajalog zraka. a o higjeni vozila da ne pricam :D :run:
zgembo_sa

#33 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by zgembo_sa »

Eno u Sloveniji, ljudi ko gospoda na stajalistu stanu u red, jedno po jedno, svi na prva vrata, fino pokazu mjesecnu ili ubace zeton (0,80€) ili 1 €, i idu prema srednjim, odnosno zadnjim vratima. Niko ni ne pokusava da udje na druga vrata osim prednjih. Sve savrseno funkcionise. Autobusi novi, cisti, vozaci kulturni, zvucna i vizuelna signalizaccija svake stanice... Al ne moze kod nas jelde, mi smo iznad toga...
black

#34 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by black »

jaza_HZSA wrote:a sta je sa ljudima koji smrde, koji su oznojeni, koji su se okupali zadnji put za Bajram 2002???? zato ja vazda na noge lagane, pa mi cak nije mrsko s koseva na grbavicu otic pjehe..... sve samo da se postedim one guzve, smrada i ustajalog zraka. a o higjeni vozila da ne pricam :D :run:
a ti vjerovatno mirises poslije tabananja od par km :mrgreen: (i ja vise volim tabanati vec tramBaj) :D ali sve bi to bilo ok, da su cisti, klimatizirani itd

Image
homar

#35 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by homar »

terapija wrote:
mIRCerka wrote:
zgembo_sa wrote:A hajd zamisli da imamo autobuse gdje raja ubaci zeton kod vozaca ili pokaze mjesecnu, a svi fino cekaju u redu i jedan po jedan ulaze na prva vrata, a na srednja i zadnja se samo izlazi. U takvoj situaciji moze se staviti i jeftinija karta, jer nas ovaj Gras dere zestoko! Treba nekulturan svijet naucit kako se ulazi u vozilo! Da moze tako funkcionisat postoje primjeri iz ne tako dalekih zemalja iz okruzenja...
ja sam dala sve od seb otvaranjem teme TRAMVAJ I NJEGOVA UPOTREBA ali ocigledno forumashi ne idu tramBelajem... :(
ja juce izlazim na IZLAZ vrata, upada plavusha u tramvaj, skoro me obori i jos me mrsko pogleda ... udahni, izbroj do 20 , izdahni...
Ja mislim da su ULAZ / IZLAZ vrata zesca nebuloza. Samo komplikuju stvar, a u slucajevima jako velikih guzvi daj se ti kreci kontinuirano nazad :P. A bio sam u mnogo stranih gradova, i vecinom nemaju to pravilo. Ko nema karte, izvoli naprijied uci, a inace postoji samo jedno pravilo: svi koji ulaze duzni su prvo napraviti mjesta putnivcima koji izlaze, a koristi vrata koja zelis.
Ja mislim da je ovo pravilo vrlo bitno, a našu raju za početak možeš naučiti prisilom, a to je na svakoj tramvajskoj stanici konrolori koji će upućivati one kabadahije na ulaz kod vozača. Tada neće biti šverca, raja će se naučiti redu. Ovo iskustvo prenosim iz Ljubljane.
mIRCerka

#36 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by mIRCerka »

black wrote:
jaza_HZSA wrote:a sta je sa ljudima koji smrde, koji su oznojeni, koji su se okupali zadnji put za Bajram 2002???? zato ja vazda na noge lagane, pa mi cak nije mrsko s koseva na grbavicu otic pjehe..... sve samo da se postedim one guzve, smrada i ustajalog zraka. a o higjeni vozila da ne pricam :D :run:
a ti vjerovatno mirises poslije tabananja od par km :mrgreen: (i ja vise volim tabanati vec tramBaj) :D ali sve bi to bilo ok, da su cisti, klimatizirani itd

Image
ma ebo klimu samo da ih operu makar jednom u 2 mjeseca... :(
black

#37 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by black »

mIRCerka wrote: ma ebo klimu samo da ih operu makar jednom u 2 mjeseca... :(
ma nije ono vise za pranja, vec za starog zeljeza..
cim udjem dobijem zelju da skocim u cistu, duboku, hladnu vodu :mrgreen:
mIRCerka

#38 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by mIRCerka »

black wrote:
mIRCerka wrote: ma ebo klimu samo da ih operu makar jednom u 2 mjeseca... :(
ma nije ono vise za pranja, vec za starog zeljeza..
cim udjem dobijem zelju da skocim u cistu, duboku, hladnu vodu :mrgreen:
Zheno, da ga peremo il da pravimo novo????
:D

hvalili su se trolama koje pice i na gorivo i na struju, zasto sad ovo ne premoste obilaznim putem do dobrinje?

Pride, zasto GRAS ne postavi jebeni vozni red na stajalistima, ovako stanes na stanicu i cekas cak i komercijalu...cekas dok ne dodje.... :(
madner

#39 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by madner »

Ti ljudi ne vole citat, a ne pisat. :D
Citizen-X

#40 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by Citizen-X »

mIRCerka wrote:
zgembo_sa wrote:A hajd zamisli da imamo autobuse gdje raja ubaci zeton kod vozaca ili pokaze mjesecnu, a svi fino cekaju u redu i jedan po jedan ulaze na prva vrata, a na srednja i zadnja se samo izlazi. U takvoj situaciji moze se staviti i jeftinija karta, jer nas ovaj Gras dere zestoko! Treba nekulturan svijet naucit kako se ulazi u vozilo! Da moze tako funkcionisat postoje primjeri iz ne tako dalekih zemalja iz okruzenja...
ja sam dala sve od seb otvaranjem teme TRAMVAJ I NJEGOVA UPOTREBA ali ocigledno forumashi ne idu tramBelajem... :(
ja juce izlazim na IZLAZ vrata, upada plavusha u tramvaj, skoro me obori i jos me mrsko pogleda ... udahni, izbroj do 20 , izdahni...
WOOOSAHHHH - WOOOOOSAHHH - WOOOOOSAAAAHHH :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
jennisjoplin

#41 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by jennisjoplin »

dushmanka_sa wrote:Dok mi dozvoljavamo da od nas prave vreće krompira i magarce ima da nam bude tako.
haj'mo mobice i kamere u rukice (mob imaju i video zapis ako ne onda barem tonski), mob skoro svi imaju a kamere kako ko, pa na forum DA VIDIMO TE GELIPTERE, a ono ne pricaj za vozacem posebna prica, kona stane do njega pa razveze od dobrinje do drvenije, aferim beze :mrgreen: :mrgreen:
jennisjoplin

#42 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by jennisjoplin »

madner wrote:Ti ljudi ne vole citat, a ne pisat. :D
zahebo si se : ONI NE ZNAJU NI PISAT A KAMOLI CITAT :D
jaza_HZSA

#43 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by jaza_HZSA »

black wrote:
ma za razliku od nekih (cast izuzetcima) ja sam cuo za rijec DEZODORANS i SAPUN :mrgreen:
Last edited by jaza_HZSA on 25/08/2008 17:06, edited 1 time in total.
malizeleni

#44 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by malizeleni »

Ponasanje vozaca na stranu. Ono sto veoma malo raje zna je da svaka, ama bas svaka firma koja se bavi javnim transportom radi sa velikim gubitkom. Znaci zestoko ovisi od subsidija od strane drzave. Sva nova oprema ili ce doci kroz donacije, ili ce morati biti kupljena od drzave. Nema druge.

Svidja mi se sistem u zagrebu. Posaljes sms na broj, kosta 10kn, i dobijes sms u povrat, sa kodom koja sluzi kao karta.
jennisjoplin

#45 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by jennisjoplin »

jaza_HZSA wrote:
black wrote:
ma za razliku od nekih (cast izuzetcima) ja sam cuo za rijec DEZODORANS i SAPUN :mrgreen:
meni su najdraži ujutro kada mirišu na kobase sa senfom :evil: :evil: :evil:
jaza_HZSA

#46 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by jaza_HZSA »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sabanss

#47 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by sabanss »

zgembo_sa wrote:Eno u Sloveniji, ljudi ko gospoda na stajalistu stanu u red, jedno po jedno, svi na prva vrata, fino pokazu mjesecnu ili ubace zeton (0,80€) ili 1 €, i idu prema srednjim, odnosno zadnjim vratima. Niko ni ne pokusava da udje na druga vrata osim prednjih. Sve savrseno funkcionise. Autobusi novi, cisti, vozaci kulturni, zvucna i vizuelna signalizaccija svake stanice... Al ne moze kod nas jelde, mi smo iznad toga...
Ja nikad nisam skontao smisao tog zetona? Mogu ga ne ubaciti, kako ce revizor skontati jesam li ili nisam platio voznju. Po kockastoj bosanskoj glavi?
saniisani

#48 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by saniisani »

POtpuno se slazem sa idejom ZETONA i ulaska na prednja vrata...

Recimo CHICAGO je konto nacija najraznovrsniji grad na zemaljskoj kugli (ako ce ga ista dovesti do Olimpijade bice upravo to) i javni prevozni sistem...

taj isti javni prevozni sistem je prije 22 godine OTPUSTIO SVE REVIZORE (isti sistem kao kod nas)... i stavio slijedece

1. ulaz SAMO sa prednjih vrata (tu ima aparat u koji ubacis svoju karticu (koju napunish voznjama) ili kovanice)
2. OGROMNIM slovima pise da vozac nema kusura tako da ti je BOLJE da imas tacan iznos voznje ili ces preplatiti kartu (moraces dati recimo $4 umjesto $3.58)...

3. izlazna vrata su napravljena da se mogu gurnuti SAMO iznutra tako da kad jedan covjek izadje NEMA sanse da neko s vana udje ... TO JE KONTO autobusa...

KONTO TRAMVAJA

1. posto kod nas na tramvajskim stoji i preko 40-50 ljudi i nemoguce bi bilo cekati da svaki covjek ubaci karticu ili kovanice ja bih predlozio ovako

2. instalirati kapiju sa rotirajucim vratima na pocetku zone za cekanje tramvaja... U TU ZONU da se SAMO moze uci ubacivanjem kartice ili zetona ili kovanica...

3. pocetna ili PRVA voznja da bude 2km... ako imate samo voznju u jednom pravcu to je to...
ako iza te prve voznje uzimate recimo trolejbus da ta voznja (transfer) bude dodatnih 0.75km a TRECA voznja (recimo kombi ili bus) da bude = 0.00KM

4. definitivno ugraditi TV, mozda cak i u buduce i WIFI zonu... itd itd...

Samim otpustanjem revizora stvorio bi se dovoljno veliki kapital da se naprave masine za zetone, kartice itd, da se naprave kapije sa rotacionim vratima itd itd...

Tada bi SVI, ama BAS SVI morali placati kartu ili Boga mi taban fijaker... :-) :D :D :D

Sta vi mislite raja...
sabanss

#49 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by sabanss »

saniisani wrote: 2. instalirati kapiju sa rotirajucim vratima na pocetku zone za cekanje tramvaja... U TU ZONU da se SAMO moze uci ubacivanjem kartice ili zetona ili kovanica...
Ovo imaju u Istanbulu, naplata je 100% samo sto na svakom stajalistu ima u blizini brko policajac koji nadgleda :D
saniisani

#50 Re: GRADSKI PRIJEVOZ - HVALA NI NA CEMU

Post by saniisani »

Vozac skonta da li si ili NISI ubacio zeton zato sto nakon svakog "ubachaja" zetona, kartice, kovanica zasvjetli zeleno svijetlo koje je 20cm od vozachevih ociju...

pa ti gledaj...

Chicago CTA (Chicago transport authority) NIKAD NIJE BIO PROFITABILAN do prije 22 godine... od kada su investirali u novi sistem (gore objasnjen) u prvih 12 god su vratili investiciju (realno super-mega brzi povrat investicije - ali i realno u CH i suburbima zivi oko 9.5 miliona ljudi)

tako da o profitabilnosti nema problema, samo je potrebna volja...
Post Reply