Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vodoinstalater

#26 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by vodoinstalater »

@Compos_Sui

Namjerno sam preskocio taj podatak od 60 % gubitaka, siguran sam da oni nemaju ni tacne kolicine vode koje su uputili u mrežu nego procjenjuju pa onda jos i procjenjuju gubitke. "oprostio" bi im i 20 % al vise ni litra, losa strana otvaranja novih bunara nije samo u gubitku novca za izgradnju i koristenju, nego i u prostoru koji je portebno zaštiti. Prostor košta a cesto ga nije ni moguce adekvatno zastiti pa onda nastane milion problema. U sokolovicima npr iza table vodozastitna zona pocinje romsko naselje..... :-?
Ma vodovod je zadjedno sa grasom, sarajevogasom i toplanama jedno leglo neznanja, korpucije u kojima caruje bezidejnost i prezivaljavanje od danas do sutra od plate do plate. Sve van toga nije bitno.....
potpuni stranac

#27 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by potpuni stranac »

vodoinstalater wrote:@Compos_Sui

Namjerno sam preskocio taj podatak od 60 % gubitaka, siguran sam da oni nemaju ni tacne kolicine vode koje su uputili u mrežu nego procjenjuju pa onda jos i procjenjuju gubitke. "oprostio" bi im i 20 % al vise ni litra, losa strana otvaranja novih bunara nije samo u gubitku novca za izgradnju i koristenju, nego i u prostoru koji je portebno zaštiti. Prostor košta a cesto ga nije ni moguce adekvatno zastiti pa onda nastane milion problema. U sokolovicima npr iza table vodozastitna zona pocinje romsko naselje..... :-?
Ma vodovod je zadjedno sa grasom, sarajevogasom i toplanama jedno leglo neznanja, korpucije u kojima caruje bezidejnost i prezivaljavanje od danas do sutra od plate do plate. Sve van toga nije bitno.....
molim da se ovo ispravi. naime, romsko naselje je u butmiru. :D
vodoinstalater

#28 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by vodoinstalater »

meni se cini da ima i sa jedne i sa druge strane. Malo dok se presaberem i pogledam slike al ima na obje strane. Na butmirskoj strani je do duše vece....:)
:D vidim da ti je bitno na kojoj je strani
potpuni stranac

#29 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

vodoinstalater wrote:meni se cini da ima i sa jedne i sa druge strane. Malo dok se presaberem i pogledam slike al ima na obje strane. Na butmirskoj strani je do duše vece....:)
:D vidim da ti je bitno na kojoj je strani
naravno da je bitno, nebih da se butmirani naljute. doduse, ima ih nekoliko i u sokolovicima, ali to su odmetnici iz butmira. naime, posvađali su se sa ceribašom iz butmira pa su morali otići i krunisati vlastitog ceribašu. multinekulturalnost na djelu:D :D
uvjek dobar gost

#30 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by uvjek dobar gost »

Ovo samo je jedan od stvarnih problema ovog grada ove kotline... nekadašnja konstatacija o kvalitetu vode u Sarajevu ne stoji više, mnoge razloga je zašto se to zbiva...
neki od njih su : naš odnos prema blagu koje se zove pitka voda, nekontrolisani priliv stanovnika koji vrše pritisak na kapacitete koje ova kotlina i sam grad imaju, odnos vlasti i nadležnih javnih preduzeća prema problemima odnosno njihova nesposobnost i neobrazovanost.... ovo je samo vrh ledenog brijega i nije Sarajevo jedini primjer na našu žalost.....

No ko danas ima vremena pričati il nedaj bože rješavati prave probleme koje imamo...
uvjek dobar gost

#31 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Svi su oni krivi, nema više amnestije !

Sve rijeke i rječice u sarajevskoj kotlini su opasne po život u svim je slabo prisustvo kiseonika a nađene su bakterije ešerije koli i druge koje su itekako zarazne po ljude, pored toga u vodozaštitnoj zoni su pronađene iste bakterije koje su navodno prouzrokovali romi koji su bespravno živjeli u napuštenoj srednjoj školi.

Znači gradonačelnik, premijer kantona, načelnici gradskih opština i Ilidže ... skupa sa svim svojim inspekcijskim piunima trebaju da polože račune, trebaju da odgovaraju jer uzeli su nam ono što je najvrijednije, ono što je vrijednije od tržnih centara, od mita i korupcije, od stranke, od partije, od nas samih jer šta će naša djeca piti.... ???

Znači fakat u ovom gradu sve je utopija, sve je mimikrija i jeste još malo pa neće biti vode sa česme koja je za piće..., sada će neki palamudan reći.. to je cijena napretka, industrijskog razvoja, prospariteta i kapitalizma..... e nije to je cijena nerada, javašluka, lopovluka, korupcije, to je cijena negativne selekcije koja svuda je oko nas !

Šta sada.... mi ćemo o tome palamuditi.,.. i palamuditi, svi će čekati da neko treći se pojavi i to riješi... možda Visoki predstavnik..?
Halo ljudi oni su došli i opuhali su sve, njihova glupost je bezgranična ... baš kao i naša nezainteresovanost, djeca će nas proklinjati !
Super Hik

#32 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by Super Hik »

uvjek dobar gost wrote:Svi su oni krivi, nema više amnestije !

Sve rijeke i rječice u sarajevskoj kotlini su opasne po život u svim je slabo prisustvo kiseonika a nađene su bakterije ešerije koli i druge koje su itekako zarazne po ljude, pored toga u vodozaštitnoj zoni su pronađene iste bakterije koje su navodno prouzrokovali romi koji su bespravno živjeli u napuštenoj srednjoj školi.

Znači gradonačelnik, premijer kantona, načelnici gradskih opština i Ilidže ... skupa sa svim svojim inspekcijskim piunima trebaju da polože račune, trebaju da odgovaraju jer uzeli su nam ono što je najvrijednije, ono što je vrijednije od tržnih centara, od mita i korupcije, od stranke, od partije, od nas samih jer šta će naša djeca piti.... ???

Znači fakat u ovom gradu sve je utopija, sve je mimikrija i jeste još malo pa neće biti vode sa česme koja je za piće..., sada će neki palamudan reći.. to je cijena napretka, industrijskog razvoja, prospariteta i kapitalizma..... e nije to je cijena nerada, javašluka, lopovluka, korupcije, to je cijena negativne selekcije koja svuda je oko nas !

Šta sada.... mi ćemo o tome palamuditi.,.. i palamuditi, svi će čekati da neko treći se pojavi i to riješi... možda Visoki predstavnik..?
Halo ljudi oni su došli i opuhali su sve, njihova glupost je bezgranična ... baš kao i naša nezainteresovanost, djeca će nas proklinjati !
a ti predlažeš:

1.
uvjek dobar gost

#33 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Ja predlažem da uradimo sljedeće : za početak da svi zovemo eko inspekciju federacije na broj 033 563 350 da im budemo jako dosadni !

Poslije toga predlažem da zahtjevamo odgovornost nadležnih jer njihov akomulirani nerad će nama doći glave !

Kad kažem da zahtjevamo odgovornost, mislim na sljedeće da podnesu ostavke svi inspektori na opštinskom i kantonalnom nivou, da u svim opštinama ljudi koji primaju platu za nerad a rade na pitanjima ekologije podnesu ostavke, da načelnik Eko Policije podnese ostavku, da načelnici gradskih opština i Ilidže pod hitno počnu raditi svoj posao u protivnom neka idu odakle su i došli, da policija u svoj fukus stavi sva djela koja se tiču narušavanja prirode, znači odlaganje nepropisno otpada i sve što se toga tiče, da grad umjesto para za TV 99 novac da za kolektor da se kanton uključi....

Sve ovo su samo ideje ja imam još uvijek živaca da se borim za ovaj grad i sve što to znači !

Sve ovo se neće samo od sebe uraditi !

P.S

Najveći ekološki incident u Europi koji se dešavao u Zenici sedam dana i koji je zataškan od strane medije kao da se nije ni desio... neće drugačije biti ni sam ovim informacijama, ko je od nas čuo da se recimo u Brezi zarazilo oko 2000 ljudi zbog loše vode za piće.... ???
uvjek dobar gost

#34 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Vidim kako ste se nasekirali ! :-)
Super Hik

#35 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by Super Hik »

uvjek dobar gost wrote:Vidim kako ste se nasekirali ! :-)
da vidiš sr..a u ruandi. :D

a šta reći, sve to stoji samo što je neizvodljivo. ja sam davno prestao da vjerujem u utopije i skontao da nešto što se zove sloga i borba za svoja prava ne postoji i tada sam se definitivno razočarao u ljude.

mi nismo uspjeli da istrajemo u protestima ispred mupa kantona kada nam je komesar gazio i po zakonima i po radnim pravima, a jos k tomu smo svi bili i nezaposleni (kokuzi i bez perspektive da nema dalje) i kobajagi visokoobrazovani. od početnih 60 nakon mjesec dana nas je dolazilo jedva 10ak. narod je stoka, i treba se pomiriti sa tim. radovao bi se kada bi me neko ubjedio u suprotno.
nova_korisnica

#36 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by nova_korisnica »

pozdrav svima...

evo par informacija do kojih sam ja dosla zadnjih godinu-dviju koliko se bavim nekom vrste ove tematike...
na svim medijima stalno slusamo kako je bih bogata resursima, a narocito vodom..sto u biti i jeste tako...medjutim sta se desava jeste da u blizini izvora pitkih voda, minelarnih voda i jako kvalitetnih voda nicu divlja naselja, bez kanalizacione mreze i na taj nacin dolazi do kontaminacije kvalitetne vode...ta voda da bi bila upotrebljiva mora da se preciscava sto dovodi do smanjenja njene kvalitete (narocito ako je rijec o mineralnoj vodi)...ovo o cemu govorim je problem dalje od sarajeva...znaci problem u bih...prosle godine sam bila na izvoru vode (17l/sec-to su velike kolicine vjerujte mi) koji je po analizama koje su radjene prije 7-8 godina imao odlicnu vodu..medjutim, u medjuvremenu su se izgradile tu kuce, bez kanalizacije i izvor je sada oneciscen..a sigurna sam da je tih primjera jako puno...

meni samo jedno ne ide u glavu..kako ovi ljudi sto su dozvolili onoliku gradnju a bjelasnici ne razmisljaju o buducnosti svoje djece??? to njima nece trebati pitka voda za zivot??

sto se tice ove price oko mittala...mittala je skup jedne ciganije (da ne vrijedjamo sad cigane) koji zbog snizenja troskova su napravili ono sranje koje nazivaju ekoloski "incident"...to je incident malo morgen!!! nece da koriste filtere koje imaju jer im to povecava troskove energije..pa im je jetinije skupiti taj otpad i onda ga izruciti u bosnu...*ebe se indijcima za bosnu i za bosnu!!! i uradice to opet sigurna sam! jer kad se digne buka na njih samo vladi zaprijete sa otpustanjem radne snage i ovi nasi mazlumi se odmah usute...
uvjek dobar gost

#37 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Ko je bio u Istanbulu ili u nekom drugom gradu na čijim ulicama su presušile česme i pipe sa vodom, a u čijoj tradiciji bile su česme, voda tekuća, čistoća i sve to... onda tek se zapita i vrijednuje vodu pitku i sve što ona nosi sa sobom.

Izgleda da ovi ljudi koji danas nastanjuju sarajevsku kotlinu nemaju pojma, svi računaju da im tekuća voda na imanjima u zavičaju stvarnom im nikad neće presušiti il se zagaditi pa se i ne sikiraju zbog zagađenja vode u Sarajevu. Sa druge strane činjenica da niko ne čini ništa pa ni nova gradska vlast pokazuje koliko smo mi kao društvo dekadentni i u svakom pogledu nezreli i nespremni za izazove vremena u kojem živimo. No najviše od svega nije mi jasno upravo to kako nismo odgovorni prema djeci koju kao češljamo, oblačimo u neke moderne krpice, prema djeci kojoj kupujemo nove mobitele il bicikla i još 1000273 čudesa, jer mi ćemo tu djecu ostaviti bez svega u čemu smo mi uživali... kad spomenuh gradsku vlast, da pomenem i kantonalnu i kažem im da im je bilo bolje da umjesto kupovine propale televizije počnu barem sa popravkom kolektora !

Ima jedna stara indijanska poslovica... mi smo ovu zemlju-planetu posudili od svoje djece, a nismo je naslijedili od svojih starijih !

Znači ona poslovica da ko jednom se napije vode sa Baščaršije iz Sarajeva nikad ne odlazi il se uvijek u njega vraća.... još vrlo malo pa će biti samo "urbana" legenda !
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by PipiDugaDevetka »

Kako je Evo Morales došao na vlast u Boliviji
http://pollitika.com/voda wrote:Zanimljivo je pogledati npr. događanja u Boliviji, Ekvadoru i Venezueli od prije 10 i više godina. Ekvador i Venezuela su imali prosvjede, štrajkove, bojkote protiv stranih korporacija koje su pljačkale njihov najveći resurs – naftu.
Isto se događalo u Boliviji ali uzrok je bio – voda! Bolivija ima domorodačku tradiciju i uvjerenje koje imperativno nalaže da svaki čovjek ima urođeno pravo na vodu, bez obzira na svoj ekonomski status. Previranja u Boliviji su uzrokovali Svjetska banka i MMF, organizacije koje su zadužene za uništavanje zemalja na koje su „oko bacile“ korporatokracije. Te dvije organizacije su naredile Boliviji (1999.god.) da proda javnu vodoopskrbnu tvrtku u trećem gradu po veličini, Cochabambi, podružnici građevinskog svjetskog giganta Bechtela. Bolivijska vlada je popustila i pristala prebaciti troškove opskrbe vodom na sve građane. Krivo! Zanemarili su tradiciju svog vlastita naroda.
Inače u svijetu postoji uzrečica: „ Ako Bechtel želi neki posao, nemoj gubiti vrijeme i davati ponudu!“ (Prisjetimo se samo koliko milijuna dolara je taj isti Bechtel „ukrao“ RH pri gradnji cesta jer je otvorio na desetke kamenoloma uz same ceste a da nije platio ni centa za iskorištavanje naših kamenoloma. Inače, u svijetu to mora platiti ili se pobrinuti za „svoj kamen“. Očito netko od naših „nije znao“ sastaviti ugovor.:)

Vratimo se Boliviji. Vodoopskrbni sustav Cochabambe, zvan SEMAPA dobila je tvrtka Aguasu del Tunari na 40 godina u „privatizacijski najam“ (ovo me strašno podsjeća na javno-privatno vlasništvo!!??), znači tvrtka koja je u 100% vlasništvu Bechtel Corporation. Bechtel je tada pokazao svoje pravo lice Boliviji. Inače u Bechtelu je direktor bio npr. i George Shultz (predsjednik i član uprave Bechtela, ministar financija u Nixonovoj, a državni tajnik u Reganovoj vladi). Dalje, Daniel Chao (izvršni potpredsjednik i direktor Bechtel Enterprises Holdings, član savjetodavnog odbora Export-Import Bank of the United Stataes). Dalje, Riley Bechtel – generalni direktor Bechtela i član Izvoznog vijeća predsjednika Georga Busha!!??
Da stanem, ili vam je i ovo dosta da bi svima bilo jasno kako je Bechtel moćniji nego sve zemlje tranzicije u EU skupa?
Eh, Bolivija i voda! Kada je Bechtel ucjenom postao vlasnik vode i SEMAPA, cijena vode je skočila doslovce do nebeskih visina. Nekim stanovnicima Cochabambi npr. računi su se povećali za više od 300% ??. To je bila prava katastrofa za građane tog grada koji spadaju među najsiromašnije ljude svog kontinenta. Bechtel ih je doveo u situaciju da moraju birati između hrane i vode. Ameri su željeli izvući što veći profit a Bolivijci su umirali od žeđi. Strašna je, zapravo nacistička naredba bila slijedeća: Bolivijci nisu smjeli skupljati ni kišnicu jer prema ugovoru sa SEMAPA-om moraju plaćati Bechtelu za SVU vodu koju konzumiraju!
(Divlji kamenlomi u RH su „dječji vrtić“ u odnosu na ovu Bechtelovu odluku!).
Cochabambe i njegovi građani su se pobunili. U siječnju 2000. godine, bojkoti su četiri dana grad držali i blokadi. Građani su zaprijetili zauzimanjem uprave Bechtela u svom gradu, Bechtel je zatražio zaštitu predsjednika Bolivije Huga Banzera i ovaj je mobilizirao vojsku. Deseci Aymara i Quechua („čuvari“ tradicije prava slobodne vode) su ranjeni a jedan je sedamnaestogodišnji dječak ubijen. Predsjednik Banzer uvodi izvanredno stanje. Sastanak sa dužnosnicima američke ambasade mu je omogućio objavu poništenja ugovora s Bechtelom. U travnju 2000. Bechtel je napustio SEMAPA-u.
Bolivijci su pozdravljali pobjedu na ulicama nazdravljajući jedni drugima čašama vode !!?? (...svaka sličnost sa Bandićem je „slučajna“ ). No Bechtel se nije samo tako predao. Uništio je u SEMAPA-u sav bolivijski kadar i svojim povlačenjem ostavio veliki sustav sa vrlo malo kadra. Slijedeća prljavština Bechtela prema Boliviji u „ratu za vodu“: angažirali su svoju kompaniju iz Nizozemske pozivajući se na bilateralni sporazum o investicijama (BIT – Bilateral Invesment Treaty) između Nizozemske i Bolivije (jer između SAD-a i Bolivije ne postoji), nizozemska podružnica podigla je tužbu tešku 50 milijuna dolara protiv Bolivije, polovicu za izgubljenu dobit od „oduzete investicije“ i polovicu za štetu.
Bolivija je na „ratu za vodu“ dobila i novog vođu – Evo Morales. Nešto mekši Hugo Chavez. Naravno, Ameri su Moralesa proglasili teroristom!
Bolivijci su se suprostavili Svjetskoj banci i porazili Bechtel, jednu od najmoćnijih organizacija na planetu. I to sve zbog vode! Pitke vode!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#39 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Prekjuče, ja da natočim vode, kad, ja tamo u Uzunovića sokak na Uzunovića vrelo, na Stojčevcu, a ono, međutim, nema vode, presušila pipa što ju je VIK SA zabio u zemlju u sred izvora.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#40 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by Admir_1984 »

PipiDugaDevetka wrote:Prekjuče, ja da natočim vode, kad, ja tamo u Uzunovića sokak na Uzunovića vrelo, na Stojčevcu, a ono, međutim, nema vode, presušila pipa što ju je VIK SA zabio u zemlju u sred izvora.
Gdje ti tacno to vrelo dodje?
potpuni stranac

#41 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Admir_1984 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Prekjuče, ja da natočim vode, kad, ja tamo u Uzunovića sokak na Uzunovića vrelo, na Stojčevcu, a ono, međutim, nema vode, presušila pipa što ju je VIK SA zabio u zemlju u sred izvora.
to ti je u kovačima, blizu stojčevca.
PipiDugaDevetka

#42 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Admir_1984 wrote:
Ne znam gdje je granica Kovača i Stojčevca, ali kada ideš novoasfaltiranim putem od Sokolović kolonije prema Stojčevcu, pa na raskrsnici se za Stojčevac skreće desno, a za ovaj Uzunovića sokak(U stvari, ćorsokak) skrene se lijevo, u pravcu Hrasnice i prva ulica desno.
Samo vrelo (Izvor) nije presušio, ali ona pipa, odnosno, cijev koja je pobodena u izvorište i iznad vode je oko 1 metar, presušila.
Izvorište je prekrasno, 50-togodišnja žalosna vrba, fino uredjeno izvorište, a okolo privatne kuće. Malo iza vrela je Uzunovića kula, spomenik pod zaštitom države. Ne može se ući i pogledati.
Zavatoni

#43 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by Zavatoni »

BSn wrote:Bas mi je haver pric'o kako je i vrelo Bosne "opalo". Ja rek'o ono ljeto je, pa zato, a izgleda da mozda i nije do toga.
Nekad je i rijeka Bosna bila rijeka, danas je tek malo veci potok.
Bosna je opala jer je pijemo u gradu...To niko neće "ni potvrditi, ni demantirati"

Kanton uopće nema viziju izlaska iz problema, koji je svake godine sve veći. Ništa se ne radi na projektu Crna rijeka...Gubici se ne smanjuju...

Priznat će da imamo problem, kad katastrofa zakuca na vrata.
Haris.ba

#44 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Post by Haris.ba »

Zavatoni wrote:Kanton uopće nema viziju izlaska iz problema, koji je svake godine sve veći. Ništa se ne radi na projektu Crna rijeka...Gubici se ne smanjuju
Kanton nije direktni problem.

Glavni krivci:

1.Politicari
(sto nece da kazu istinu narodu i da rade ono sto treba: tj. da treba investirati za pocetak 700 miliona maraka - 500 miliona samo za otkup privatne imovine u vodozastitnoj zoni, 100 miliona za precistac u Butilama, 100 miliona za hitno saniranje samo postojecih velikih kvarova na vodovodnoj mrezi.)
2. Vodoprivreda
(sto nece da prihvati promjenu strategije u koristenju izvora - zasto ne znam.; jer jednostavno nece da udje u projekat iskoristavanja dubokih izvora - takav jedan je npr. na obali Zeljeznice u Ilidza - Pejton. Kvalitet vode je takav da se moze odmah prikljuciti u vodovod i pustiti ljudima. Ali neko smislio tamo praviti fabriku, ali helem nejse. Kad tamo narodu ne smeta losa voda sa izvorista Energoinvest - Stup ne smeta ni meni.
3. Drustvo, narod
(nije spreman da plati cijenu dugorocnog osiguranja kvalitetne vode, a to jeste trenutno povecanje cijene od minimalno 30%, pa do 50%, na kraju 100% - ako se zeli finansirati sve sto treba; a ni politicari nisu spremni na to zbog ocuvanja jeftine cijene vode zbog izbora)

P.S.
Postoji plan Kantona i Vodoprivrede za obnovu postojecih cjevovoda. Mislim 120 miliona u narednih desetak godina. Finansiranje se raspada zbog ekonomske krize, a i to je samo saniranje ono - da se pokusa ne dozivjeti totalni kolaps. Steta.
PipiDugaDevetka

#45 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?

Haris.ba wrote:
Zavatoni wrote:Kanton uopće nema viziju izlaska iz problema, koji je svake godine sve veći. Ništa se ne radi na projektu Crna rijeka...Gubici se ne smanjuju
2. Vodoprivreda
(sto nece da prihvati promjenu strategije u koristenju izvora - zasto ne znam.; jer jednostavno nece da udje u projekat iskoristavanja dubokih izvora - takav jedan je npr. na obali Zeljeznice u Ilidza - Pejton. Kvalitet vode je takav da se moze odmah prikljuciti u vodovod i pustiti ljudima. Ali neko smislio tamo praviti fabriku, ali helem nejse. Kad tamo narodu ne smeta losa voda sa izvorista Energoinvest - Stup ne smeta ni meni.
Ja stanujem u Pejtonu, pa mi nije svejedno što je vodozaštitna zona u trouglu rječica Dobrinja-Energoinvest-Pejton prema riječima Nazima Mahmutovića iz opštine, NEODRŽIVA.

Reovno idem na pomenuti izvor u Uzunovića sokaku(Kovači-Stojčevac), pa kao da je rat, snabdijevam se vodom za piće. Presušilo, pa sada kupujem. Jedna poznanica, isto iz Pejtona, ugradila neki specijalni prečistač, ali ne vjerujem da sve prečisti (Lako-teške metale, azbest,...).

Za načelnika opštine (SDA) na prošlim lokalnim izborima glasalo je više birača, nego što je glasalo za sve ostale kandidate zajedno. Izlaznost, nešto više od 50%.

Znam da nije samo do načelnika opštine ovo u vezi sa otkupom zemljišta, gradnjom na vodozaštitnoj zoni Igman-Bjelašnica, vodom,...itd.
Al' neka se zna, koji političari jesu krivi za budući kolaps snabdijevanja vodom za piće.
Post Reply