Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

tovarish

#26 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by tovarish »

zlatan01 wrote:
exliberal wrote:sad cu ti ispricat jednu pricu ko hoce da vjeruje ok ko nece nemora ko hoce diskutuje tu sam ko nece bez ljutnje.
elem prica ide ovako....radio sam sa jednom grupom neke poslove za kanadsku vojsku...Opet ponavljam ovo je sto se meni desilo, nisam dodavao niti izbacivao nista ....
E a sta se meni desilo...1993 sam bio zaduzen za saradnju sa Skotskom humanitarnom organizacijom SEA a ciji opet "covjek za vezu" bio jedan istoricar. Covjek se zanimao za istoriju Balkana i jednom tako poceo da prica, o cemu nego o najvecem srpskom mitu. Kosovskom boju dakle. Slusam ja njega i rekoh, zajebava me garant, kad on 100 % ozbiljan rece da te bitke nikad nije ni bilo!? Pitak kako je moguce, kaze jeste krenula vojska, i turska i srpska i neposredno pred bitku po tadasnjem obicaju zapovjednici se sretnu na "nicijoj zemlji". Tada Bajazit, buduci Sultan i sin aktuelnog Cara Murata kao zapovjednik turske vojske nudi srpskim vodjama da predju u Sultanovu sluzbu nudeci im nekoliko puta vecu naknadu nego sto imaju kod Cara Lazara. Ovi prihvate i svi lijepo odu kuci. Na pitanje sta je sa Milosem Obilicem i ubistvom Cara Murata, kaze covjek, Murat je tada bio vec jako star i vjerovatno je umro slucajno bas u to vrijeme a Srbi su od toga ispreli legendu. Covjek kaze i da je istrazivao arhive u Istambulu i Ankari i da nikakvog traga nema osim odredjenih isplata. Poznato je recimo da je Kraljevic Marko poslije ove "bitke" bio turski vazal i cak komadovao u bitci na Marici (cini mi se bi ta) nekoliko godina poslije. Sto se tice pomoci iz Bosne i Hrvatske, ona nikada nije ni stigla na Kosovo, jer je na putu dosla vijest da su Srbi presli na tursku stranu...Eto, sta bi od onolokog mita, a ja niti sta dodadoh niti oduzeh!
Ubrlja i taj Škot dobro. Pogotovo na kraju.I meni to oko Kosova ide na živce, ali postoje ipak i činjenice koje treba znati. Drugačije od toga kako ih taj Škot priča, ali i drugačije od onog srpsko-crkvenog mita.

1. Bitka na Marici se desila mnogo prije Kosovske i u toj bici je poginuo otac Kraljevića Marka, nakon čega je ovaj postao osmanski vazal. Znači, postao je vazal prije Kosovske bitke.

2. Dalje, u mnogim dokumentima se spominju bosanski vojnici koji su pali u osmansko zarobljeništvo tokom bitke na Kosovu i čak se spominje otkupnina za njih. Čini i se da se o tome može pročitati kod Ćirkovića u njegovoj knjizi Istorija srednjovjekovne bosanske države. Isto tako, kralj Tvrtko te godine šalje pismo u Veneciju i javlja o velikoj pobjedi njegove vojske na Kosovu. Normalno, malo je pretjerao, jer iako je njegov odred napustio bitku neporažen i sa manjim gubicima, zna se da su Osmanlije dobile tu bitku. Knez Lazar (ne car) je takođe poginuo u toj bici, a njegov sin se Bajazitu zakleo na vjernost i čak mu dao svoju sestru za ženu. Valjda se iz toga razvila i prava ljubav.
Šandor

#27 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by Šandor »

exliberal wrote:Znas li zasto je kanadski general omrzen u sarajevu?
Vjerovatno neznas posto je vecina diskutanata ovdje bila maloljetna ili je tek postala maloljetna nedavno...ovo bez uvrede
POcetak mrznje pocinje kad je taj general izasao pred kamere i rekao srbi bombarduju bolnicu..to je istina ali morate shvatit da armija koristi bolnicu kao vojni polozaj sa teritorije bolnice se ispaljuu minobacacke granate na srbe i onda ovi kad uzvrate uzvracaju po vojnoj meti.(da nesto rascistim srbi su pucali po bolnicama i bez toga ali ovo je bio tadasni razlog...da nebude nemas ti pojma , cetnik itd). Bio sam svjedokom kad smo gledali bolnicu i vidis na krovu traume postavise minobacace i opalise par salvi prema srbima i onda razgulise...tad srbi osuse po bolnici i sutra na cnn...
Hehehe, koji je tvoj problem? Koliko čovjek treba biti glup da povjeruje u ovu priču? :cry: Tad sam bio malo dijete ali ipak znam da ovo što si napisao nema veze s onim što se desilo (mislim na tvoju tvrdnju da ga ne volimo jer je dao izjavu povodom ovog slučaja).

Major-General Lewis MacKenzie je učinio mnogo više od toga. Na osnovu njegovih postratnih pisanija može se izvući samo jedan zaključak. Čovjek je stao na stranu Srba. Podržava ih, iako je svojim očima vidio šta se dešava (bio je ovdje). Siguran sam da i on sam zna da ono što je napisao nije tačno. :skoljka:

Evo jedan od njegovih tekstova u kojem je očito da se u potpunosti pronašao u onome što su srpska i hrvatska strana činile tokom rata: http://www.transnational.org/SAJT/featu ... enica.html
Abacija

#28 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by Abacija »

U prvom postu pises:
exliberal wrote: ....ja ga pitam sta je bilo sa tom granatom ko je ispalio...on samo kaze UN zna....nije ono sto amerikanci govore.
a onda u drugom:
exliberal wrote:druga granata koja je pala na markale, sa sjeverne strane trznice je dosla sa srpskih polozaja
Pa koliko je to granata po tebi palo na Markale? I, sto nisi ovu granatu koja je dosla sa srpskih polozaja pomenuo u prvom postu?
Ako je ta granata dosla sa srpskih polozaja onda je Madeleine Albright bila u pravu, zar ne?
exliberal

#29 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by exliberal »

Abacija wrote:U prvom postu pises:
exliberal wrote: ....ja ga pitam sta je bilo sa tom granatom ko je ispalio...on samo kaze UN zna....nije ono sto amerikanci govore.
a onda u drugom:
exliberal wrote:druga granata koja je pala na markale, sa sjeverne strane trznice je dosla sa srpskih polozaja
Pa koliko je to granata po tebi palo na Markale? I, sto nisi ovu granatu koja je dosla sa srpskih polozaja pomenuo u prvom postu?
Ako je ta granata dosla sa srpskih polozaja onda je Madeleine Albright bila u pravu, zar ne?
abacija
ako vec citiras onda procitaj postove do kraja nemoj da preleces .
Pijaca markale je broj 1 i to je eksplozija na koju je mislio raj kanadjanin.U drugom postu sam napisao da je druga granata pala na sjevernu stranu trznice (nije na pijacu ali se dosta cesto i na tu drugu exploziju referise kao markale 2) Da te podsjetim granata je pala na ulicu sjeverno istocno od ulaza na trznicu , sto je dosta blizu pijace zar ne?
Ta druga granata je bila poslije markala 1 i ona je donijela bombardovanje srpskih polozaja jer se sa sigurnoscu znalo da je dosla sa srpske strane.
jesam li sad jasan?

Sandore
Nastranu kanadjanin ali nijedan general koji je bio dole nije bio dobrodosao u sarajevu. Niko nije reagovao na to sto sam rekao da se bolnica koristila kao vojni objekat . Ajde sad da se prebacimo na drugog generala. Morion ako me sjecanje sluzi je bio francuski general ko ji je usao i uspostavio un zonu u srebrenici . Prije njegovog ulaska Haris je pred medjunarodnoj zajednicom govorio da se u Srebrenici pojavio kanibalizam jer nije bilo hrane medjutim kad je Morion usao u Srebrenicu javno je rekao da je nasao dovoljno hrane ne da nahrani vojsku nego i civole koji su tad bili u Srebrenici i optuzio je tadasnje rukovodstvo u Srebrenici (Nasera) da je skrivao hranu od civila.
Jel sad i Morion pro cetnik?...francuz...vjerovatno jeste :twisted:
Sta sa Un sluzbenicima koji su optuzili aliju da je ukidao vodu, struju i gas pred svake pregovore i to koristio kao izgovor pred strancima da poboljsa svoje pozicije? Jesu li i oni prosrpski orijentisani?
Kazes da si mlad ali se sjecas...jel se sjecas da su se raja zajebavala da Alija kao svaki dobar domacin kad odlazi od kuce ugasi struju, zavrne plin i vodu :)
Ajde Sandore mozes ti bolje :roll:
popajic

#30 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by popajic »

@exliberal

Posto sve znas u vezi opsade Sarajeva,vjerovatno znas i sta se dogadjalo u kafani kod Sonje,gdje je doticni general bio redovan gost ? I zbog cega je bio i zvanicno ispitivan,a kod naroda sa pravom omrazen.
Kao sto sam rece Jadovanovi maloumnici su sasvim svjesno i namjerno gadjali i rusili bolnice.Tebi je ,izgleda,to manji problem od toga da je i Armija BIH uzvracala sa istih lokacija,braneci ih.
O Markalama no comment: vec odavno "se zna" da su se Sarajlije mazohisticki same ubijale. :run:
Šandor

#31 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by Šandor »

Exliberal, naravno da ljudi nisu voljeli UN. Ni mnogi vojnici UN nisu voljeli svoje pretpostavljene. Kao i njihove domovine koje su ih kao profesionalne vojnike poslale u misiju u BiH. Mnogi vojnici su poginuli prilikom obavljanja misije "observe and do nothing about it". Besmisleno, zar ne? Da se ne lažemo, da nije bilo vojne intervencije od strane USA, BiH bi prestala postojati sredinom 90-ih. Veliki dio međunarodne zajednice pružao je aktivnu i pasivnu podršku uništiteljima. Jedino je Kina bila potpuno ignorantna (razumljivo).

Niko razuman neće sporiti korupciju koja je dosegla neslućene razmjere.

A naslušao sam se svakakvih priča o Aliji tokom rata (o Aliji generalno nemam pozitivno mišljenje). Uglavnom od onih koji su glavnog krivca vidjeli u Sarajevu. Njima je svaki put kad nestane vode, padne granata, fijukne snajper....svaki put je bio kriv Alija (sjećam se, niko mi nije pripovijedao).
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#32 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by pici »

http://www.un.org/icty/bhs/cases/milose ... 30729b.htm

Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci

6. sednica Skupštine
12. maj 1992.
Banja Luka
Zapisnik: engleski ERN 0190-8511 - 0190-8514, B/H/S 0084-7711 - 0084-7715
Transkript: ERN 0084-7716 – 0084-7761[a]

Sažetak

Odlukom skupštine osniva se Vojska Republike Srpske (VRS) i general Ratko Mladić postavlja se za komandanta. Nakon što je Karadžić dao predlog i objašnjenje, skupština odobava Šest strateških ciljeva kojima SDS i RS treba da se rukovode u narednih četiri godine. Razni poslanici iznose svoj stav o velikom nizu vojnih pobeda ostvarenih od aprila i izražavaju nameru da nastave sa ostvarivanjem svojih ciljeva.

Treba razoriti sarajevsku bolnicu
Dragan Kalinić: 0190-8531 – 0190-8533

“… poznavajući ko nam je neprijatelj, u kojoj mjeri je on perfidan, i u kojoj mjeri mu se ne može vjerovati sve dotle dok se on fizički, vojnički ne uništi i ne slomije, što podrazumijeva, naravno i eliminisanje i likvidaciju njegovih ključnih ljudi. Ja se odmah opredjeljujem za ovu prvu opciju, ratnu opciju …” B/H/S ERN 0084-7729. “Ja kao nesrećni ratni minister zdravlja znam da mi je ovog trenutka, i nama svima, ja gledam na vojsku i na nas civile kao na jedno, izručeno 150 ljudi iz vojne bolnice koji su sa sobom uspjeli izvući gaće i odijela i ni jednog instrumenta. … Ali, oni koji budu planirali operaciju Sarajeva, oslobađanja Sarajeva ili uništenja žive neprijateljske sile u Sarajevu, moraju da planiraju šta će sa zdravstvenim objektima. I odmah da vam kažem, ako će Vojna bolnica pasti u ruke neprijatelju, onda sam ja za to da se Koševska bolnica uništi i da neprijatelj nema gdje da se liječi.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22. sednica
22 – 23. novembar 1992.
Zvornik
Transkript: ERN 0214-9632 – 0214-9749

Sažetak

Ova sednica tiče se uglavnom unutrašnjih pitanja: zahtev da premijer Đerić i Vlada podnesu ostavke kako bi se stvorile mogućnosti za restrukturiranje vlade, finansiranje sanitetskih službi vojske i razna imenovanja. Nikola Koljević podnosi izveštaj o stanju međunarodnih pregovor

General McKenzie je bio prijatelj Srba, pomenuo je suverenost
Koljević: 0214-9744

“General Mekenzi je osvedočeni neutralni svedok događaja u BiH, da ne kažem da je srpski prijatelj. On je srpski prijatelj bio utoliko ukoliko je bio neutralan. To je bio čovjek koji je bio od snage UNPROFOR-a dosada najviše nama pomagao svojom neutralnošću, ja ne mislim da je on bio na našoj strani, mislim da je svojom neutralnošću pomogao, i uostalom, koliko nam je pomogao vidi se po tome da je smenjen. On je lično zamolio i rekao u tom obrazloženju koje je trebalo biti dostupno i ovoj Skupštini ... da nikada suverenost Republike Srpske neće biti ugrožena prisustvom Kanadskog bataljona. On je prvi čovek koji je pomenuo suverenost od međunarodnih faktora, naše republike, niko do sada nije pomenuo ni tu suverenost niti nas je imenovao.”
and

#33 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by and »

Sarajevcac wrote:Bice zanimljivo cuti i njihovo vidjenje situacije u Srebrenici.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=57340

Dokazi protiv optužbi o zločinima VRS u okolini Srebrenice

Vojnici holandskog bataljona UN koji su ovih dana bili u Beogradu i ponudili timu za odbranu Radovana Karadžića da svjedoče u njegovu korist, prikupiće u narednih dvadesetak dana dokaze protiv otpužbi o zločinima Vojske Republike Srpske u bošnjačkim selima oko Srebrenice, pod kontrolom mirovne misije UN 1994. i 1995. godine.
Beogradske "Večernje novosti" navode da je delegacija nekadašnjih mirovnjaka iz Holandije ovlašćena da u svjedočenje uključi i dvadesetak svojih kolega, a svi oni poriču da je bilo zločina nad bošnjačkim civilima i tvrde da "masakr koji se dogodio posle pada Srebrenice nisu videli, već da su o tome čuli tek po povratku kući". Član tima Karadžićeve odbrane i direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom u BiH Milivoje Ivanišević, rekao je za "Novosti" da su se oni samoinicijativno odlučili na ovakav korak.
"U Beograd su doputovali o svom trošku i sami predložili da se u naredne tri sedmice potpuno posvete ovoj, kako su rekli, misiji istine", rekao je Ivanišević.
Holandski vojnici su Ivaniševiću, kao i drugim članovima tima odbrane, ispričali da su od povratka u Holandiju, u ljeto 1995. godine, bili pod užasnim pritiscima, posebno zapadnih medija i raznih bošnjačkih udruženja, ali i nekih ministara tadašnje holandske vlade.
Ivanišević je prenio kako su mu predstavnici holandskih mirovnjaka rekli da niko od njih nije mogao da prihvati da, uprkos takvim pritiscima, prizna laž kao istinu i ocijenili da je došlo vrijeme da istinu, koju su u više navrata iznosili pred komisijama holandske skupštine, iznesu i pred Haškim tribunalom.
pa mogli bi i oni zatvora dobiti.
njihov zadatak je bio da čuvaju zaštićenu zonu un-a,a ne da tek kod kuće gledaju šta se događalo.
and

#34 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by and »

exliberal wrote:
shuriken wrote:i to bi trebalo nesto cuditi od Kanadjanina?
zemljaka i oficira kolege Lewisa MacKenziea (ili kako se vec to odvratno ime pise?)
kanadjani su dokazano silovali male crnce po Africi u mirovnim misijama?
pa to su preverznjaci najveci
kao i ta prica od tog kanadjanina
sto nije isao u Hag svjedocit u obranu talicu i krajisniku kad je to istina
nego je dopustio da ljudi robijaju za nesto sta nisu ucinili?
gdje mu je oficirska cast?
nigdje jer je nije ni imao

bosnjaci sami sebe gadjali da bi isporovicrali vojnu intervenciju
pa to je prastara prica
jel to ti mislis da su bosnjaci imali tako sposobne tajne sluzbe da tako nesto naprave, i to vise puta i da se to ne dozna?
presmijeshno
`

Ja sam napisao sta mi je covjek rekao sad nemorate da serete po meni .
Sa druge strane moram da se malo osvrnem na par cinjenica.

Kazes da je kanadski general bio supak, djubre...itd.
Znas li zasto je kanadski general omrzen u sarajevu?
Vjerovatno neznas posto je vecina diskutanata ovdje bila maloljetna ili je tek postala maloljetna nedavno...ovo bez uvrede
POcetak mrznje pocinje kad je taj general izasao pred kamere i rekao srbi bombarduju bolnicu..to je istina ali morate shvatit da armija koristi bolnicu kao vojni polozaj sa teritorije bolnice se ispaljuu minobacacke granate na srbe i onda ovi kad uzvrate uzvracaju po vojnoj meti.(da nesto rascistim srbi su pucali po bolnicama i bez toga ali ovo je bio tadasni razlog...da nebude nemas ti pojma , cetnik itd). Bio sam svjedokom kad smo gledali bolnicu i vidis na krovu traume postavise minobacace i opalise par salvi prema srbima i onda razgulise...tad srbi osuse po bolnici i sutra na cnn...
da nebude da sad izmisljam, vodja jedinice koja je to radila je bio hrvat , sad je u americi.
tvoja konstatacija da bosnjaci nisu imali sluzbe da to urade....eh sjeti se sefera i njegove zene...bila je jedna jednica nazvana po pticama....seva...sta su oni radili po sarajevu...eh to samo seve znaju :twisted:
i jos samo jedno..koliko se sjecam iako je olbrajtova rekla da su srbi ispalili daleko prije nego sto je UN i izasao i naravio uvidja, konacni izvjestaj je bio da je nemoguce locirat poziciju.
druga granata koja je pala na markale, sa sjeverne strane trznice je dosla sa srpskih polozaja
dobro ti nama objasni šta se događalo u ratnom sarajevu.
znači, sami smo se granatirali,snajperisali,zavrtali vodu,plin...,štrajkovali glađu,samo nam još reci šta su srbi radili?
Šandor

#35 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by Šandor »

and wrote:dobro ti nama objasni šta se događalo u ratnom sarajevu.
znači, sami smo se granatirali,snajperisali,zavrtali vodu,plin...,štrajkovali glađu,samo nam još reci šta su srbi radili
I on je bio u Sarajevu čitav rat. Kaže da je bio i maltretiran (nema razloga da mu ne vjerujem).
vee-jay

#36 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by vee-jay »

Sarajevcac wrote:Bice zanimljivo cuti i njihovo vidjenje situacije u Srebrenici.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=57340

Dokazi protiv optužbi o zločinima VRS u okolini Srebrenice

Vojnici holandskog bataljona UN koji su ovih dana bili u Beogradu i ponudili timu za odbranu Radovana Karadžića da svjedoče u njegovu korist, prikupiće u narednih dvadesetak dana dokaze protiv otpužbi o zločinima Vojske Republike Srpske u bošnjačkim selima oko Srebrenice, pod kontrolom mirovne misije UN 1994. i 1995. godine.
Beogradske "Večernje novosti" navode da je delegacija nekadašnjih mirovnjaka iz Holandije ovlašćena da u svjedočenje uključi i dvadesetak svojih kolega, a svi oni poriču da je bilo zločina nad bošnjačkim civilima i tvrde da "masakr koji se dogodio posle pada Srebrenice nisu videli, već da su o tome čuli tek po povratku kući".
Član tima Karadžićeve odbrane i direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom u BiH Milivoje Ivanišević, rekao je za "Novosti" da su se oni samoinicijativno odlučili na ovakav korak.
"U Beograd su doputovali o svom trošku i sami predložili da se u naredne tri sedmice potpuno posvete ovoj, kako su rekli, misiji istine", rekao je Ivanišević.
Holandski vojnici su Ivaniševiću, kao i drugim članovima tima odbrane, ispričali da su od povratka u Holandiju, u ljeto 1995. godine, bili pod užasnim pritiscima, posebno zapadnih medija i raznih bošnjačkih udruženja, ali i nekih ministara tadašnje holandske vlade.
Ivanišević je prenio kako su mu predstavnici holandskih mirovnjaka rekli da niko od njih nije mogao da prihvati da, uprkos takvim pritiscima, prizna laž kao istinu i ocijenili da je došlo vrijeme da istinu, koju su u više navrata iznosili pred komisijama holandske skupštine, iznesu i pred Haškim tribunalom.
Ljudi otvarajte ovakve teme tek kad se to tako i obistini!!! Predizborno je vrijeme, mediji se manipulisu na sve strane a pogotovo u RSu.

:roll: :roll: :roll:
nikad_izvini

#37 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by nikad_izvini »

exliberal wrote:
sad cu ti ispricat jednu pricu ko hoce da vjeruje ok ko nece nemora ko hoce diskutuje tu sam ko nece bez ljutnje.
elem prica ide ovako....radio sam sa jednom grupom neke poslove za kanadsku vojsku i tu je bilo ralicitih struka koje su bile zajedno na tom projektu ,medju njima je bilo civilnih i vojnih lica. u mojoj grupi je bilo par jugovica i mi smo se onako zajebavali izmedju sebe na nasem (nasim) jezicima.Jedan od glavnih tipova, zajeban tip (glavni inspektor) je uvijek bio usamljen , nije puno pricao ...business strictly.... Jedan dan taj tip mi pridje poslije sastanka gdje niko od nasih nije bio i pita me odakle sam....ja mu kazem iz bosne....(ovo se desava pred 7-8 ljudi) drugo pitanje mu je bilo jesi li musliman...znas ostao sam zacudjen tim pitanjem jer se takva pitanja nepostavljaju u kanadi..ne otvoreno i ne pred svjedocima a pogotovo ne na poslu. Rekoh nisam sto pitas?.....Ja sam bio u bosni tokom rata u Visokom ili okolici nisam ga bas najbolje skontao ( ovo ko je bio u Visokom moze da potvrdi ili negira)...sto si tamo bio...bio sam kao vojno lice u UN...sta si radio ...mi smo bili u mjesovitoj jedinici za balisticko vjestacenje...dokad si bio ...penzionisan sam poslije markala???...reko kako ti znas za markale...kaze moj tim je radio vjestacenje ...ja i ?....kaze mi smo bili na licu mjesta i napravili uvidjaj..vratili smo se u bazu da napravimo zvanicni kad nas tamo vec ceka izvjestaj koji je napisan od strane americke jedinice koja nije ni bila tamo....mi kazemo taj izvjestaj nije tacan ovo je sta smo mi nasli, oni nam kazu nema rasprave ovoj saljete u UN. Mi to odbijemo, tad dodje druga ekipa u koji ma su bili rusi i njima se isto prezentira... i oni ga odbiju...dok smo se mi svadjali sa njima Olbrajtova je vec izjavila ko je ispalio granatu...mi posaljemo izvjestaj u UN u kojem kazemo evo sta je bilo ...Amerikanci dignu frku i nas fakticki izbace iz UN...(oba tima) Vrate nas nazad u Kanadu i za sedam dana sam penzionisan. ..sad radim za kanadsku vojsku kao civilni contractor....ja ga pitam sta je bilo sa tom granatom ko je ispalio...on samo kaze UN zna....nije ono sto amerikanci govore. Nista mi vise nije htjeo da kaze.
Opet ponavljam ovo je sto se meni desilo, nisam dodavao niti izbacivao nista ....
Prišao ti tek tako, na poslu i "otkrio ti istinu" :skoljka:
Bili brži od amera a stacionirani u Visokom :skoljka:
Rusi ga odbili :skoljka:

Doduše, ja sam ubijeđen da su Srbi sami sebe bombardovali i optužili amerikance i NATO :skoljka:

Pažnja: mentalno oboljela osoba pobjegla iz psihijatrijske ustanove.Zadnji put je viđena kako ulazi u internet klub.Predstavila se kao "exliberal".Prisutnima je objasnila teoriju zavjere i svjetskoj imperijalističko-kapitalističkoj uroti.Objekat je napustila mrmljajući o nebeskom narodu i nepravdi.
exliberal

#38 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by exliberal »

nikad_izvini wrote:
exliberal wrote:
sad cu ti ispricat jednu pricu ko hoce da vjeruje ok ko nece nemora ko hoce diskutuje tu sam ko nece bez ljutnje.
elem prica ide ovako....radio sam sa jednom grupom neke poslove za kanadsku vojsku i tu je bilo ralicitih struka koje su bile zajedno na tom projektu ,medju njima je bilo civilnih i vojnih lica. u mojoj grupi je bilo par jugovica i mi smo se onako zajebavali izmedju sebe na nasem (nasim) jezicima.Jedan od glavnih tipova, zajeban tip (glavni inspektor) je uvijek bio usamljen , nije puno pricao ...business strictly.... Jedan dan taj tip mi pridje poslije sastanka gdje niko od nasih nije bio i pita me odakle sam....ja mu kazem iz bosne....(ovo se desava pred 7-8 ljudi) drugo pitanje mu je bilo jesi li musliman...znas ostao sam zacudjen tim pitanjem jer se takva pitanja nepostavljaju u kanadi..ne otvoreno i ne pred svjedocima a pogotovo ne na poslu. Rekoh nisam sto pitas?.....Ja sam bio u bosni tokom rata u Visokom ili okolici nisam ga bas najbolje skontao ( ovo ko je bio u Visokom moze da potvrdi ili negira)...sto si tamo bio...bio sam kao vojno lice u UN...sta si radio ...mi smo bili u mjesovitoj jedinici za balisticko vjestacenje...dokad si bio ...penzionisan sam poslije markala???...reko kako ti znas za markale...kaze moj tim je radio vjestacenje ...ja i ?....kaze mi smo bili na licu mjesta i napravili uvidjaj..vratili smo se u bazu da napravimo zvanicni kad nas tamo vec ceka izvjestaj koji je napisan od strane americke jedinice koja nije ni bila tamo....mi kazemo taj izvjestaj nije tacan ovo je sta smo mi nasli, oni nam kazu nema rasprave ovoj saljete u UN. Mi to odbijemo, tad dodje druga ekipa u koji ma su bili rusi i njima se isto prezentira... i oni ga odbiju...dok smo se mi svadjali sa njima Olbrajtova je vec izjavila ko je ispalio granatu...mi posaljemo izvjestaj u UN u kojem kazemo evo sta je bilo ...Amerikanci dignu frku i nas fakticki izbace iz UN...(oba tima) Vrate nas nazad u Kanadu i za sedam dana sam penzionisan. ..sad radim za kanadsku vojsku kao civilni contractor....ja ga pitam sta je bilo sa tom granatom ko je ispalio...on samo kaze UN zna....nije ono sto amerikanci govore. Nista mi vise nije htjeo da kaze.
Opet ponavljam ovo je sto se meni desilo, nisam dodavao niti izbacivao nista ....

Doduše, ja sam ubijeđen da su Srbi sami sebe bombardovali i optužili amerikance i NATO :skoljka:

Pažnja: mentalno oboljela osoba pobjegla iz psihijatrijske ustanove.Zadnji put je viđena kako ulazi u internet klub.Predstavila se kao "exliberal".Prisutnima je objasnila teoriju zavjere i svjetskoj imperijalističko-kapitalističkoj uroti.Objekat je napustila mrmljajući o nebeskom narodu i nepravdi.

Ja sam samo napisao sta se meni desilo. Zamolio sam da ako nezelite da normalno komentarisete na ovoj temi da me nevrijedjate. Ja nisam nikog uvrijedio, ja sam prezivio rat u Sarajevu i znam kako je bilo zato me nemojte ubjedjivat i dokazivat svoj patriotizam govoreci da sam ludjak.
Zanimljivo je da me najvise pljuju djeca koja su tokom rata bili po osnovnim skolama i obdanistima..djeca koja su slusala price stabskih heroja.... Ljudi koji su prezivili klaonice po zuci ili otesu imaju drugacije vidjenje. Niko se nije osvrnuo na to da je Seferova zena ubijena minskon napravom (koja se pokusala predstavit kao srpska granata) niko nije pokusao da objasni misteriozne smrti safeta zajke i drugih skolovanih oficira, manipulacije sa stanovnistvom sarajeva koje je koristeno kao moneta za potkusurivanje.....ma jok nije to vazno, nije vazan ni Ugljen...operativac mupa koji je ubijen odmah poslije rata...covjek koji je kontrolisao seve..i ciji ubica se nikad nije nasao...a znao je mnogo...previse ....ma da ja sam ludjak.
priznajem ludjak sam ...sto pokusavam da diskutujem sa vama.... :thumbup:
united bosnae

#39 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by united bosnae »

Exliberal preskaces sa teme na tebu, sa slucaja na slucaj. Sa zlocina u Srebrenici na zlocin na Markalama, spominjes bolnice, Sefera, Grabovicu....Tema je bila Srebrenica i zlocini VRS u toj enklavi, ali kada si vec poceo da se prisjecas zlocina iz proteklog rata, trebao bi i da nastavis sa recimo Selom Ravno, Bijeljinom, Zvorinikom, Visegradom, Focom....jesam li to slucajno preskocio Prijedor, Kozarac, Bos. Brod...
Jednu stvar si jedino u pravu, Bosanska armija se rijesila velikog broja kriminalaca u svojim redovima jos tokom rata.
Spominjes francuskomg generala Moriona i njegovu izjavu o izobilju hrane u Srebrenici (to prvi put cujem - molim te, ako nije problem navedi adekvatnu potvrdu informacije - link), sto je potpuno shvatljivo - Srebrenicani su imali otvorene puteve a i lokalni aerodrom je redovno dopremao hranu, koje je zli Naser sakrivao od pucanstva.
Manipulacije narodom u smislu struja, voda itd je bilo (ima je i danas), molim te podsjeti me ko je kontrolisao izvoriste Bacevo, ali mi govorimo o ZLOCINIMA Exliberal. O ubijanju neduznih civila, granatiranju i razaranju citavih gradova (Vukovar, Sarajevo, Tuzla...), sve pod krilaticom "Svi Srbi u Jadnoj Drzavi".
I ti to odobravas?!? Aferim.

A ja se vracam opet na pocetnu temu. Vise vjerujem diminim signalima iz lokalnih cevbdzinica nego medijima sa istoka.
zgembo_sa

#40 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by zgembo_sa »

Ma sto li mi ne volimo silovatelja Lewisa MacKenzie-a? Stvarno mi nije jasno. Sigurno zato sto nam se ne svidja njegov naglasak!

Al cuj ti ovog liberala, njemu neko ispricao pravu istinu o Markalama, niko je drugi ne zna, jedva je cekao da tebi isprica, pa da ti preneses na sa-x forum i prosvijetlis narodne mase! I meni je neka baba u nekom selu na planinarenju govorila kako je vidjela zmiju dugu barem 30 metara i debljine preko metar i po! Ne vidim razloga da me laze...
zlatan01

#41 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by zlatan01 »

tovarish wrote: Ubrlja i taj Škot dobro. Pogotovo na kraju.I meni to oko Kosova ide na živce, ali postoje ipak i činjenice koje treba znati. Drugačije od toga kako ih taj Škot priča, ali i drugačije od onog srpsko-crkvenog mita.

1. Bitka na Marici se desila mnogo prije Kosovske i u toj bici je poginuo otac Kraljevića Marka, nakon čega je ovaj postao osmanski vazal. Znači, postao je vazal prije Kosovske bitke.

2. Dalje, u mnogim dokumentima se spominju bosanski vojnici koji su pali u osmansko zarobljeništvo tokom bitke na Kosovu i čak se spominje otkupnina za njih. Čini i se da se o tome može pročitati kod Ćirkovića u njegovoj knjizi Istorija srednjovjekovne bosanske države. Isto tako, kralj Tvrtko te godine šalje pismo u Veneciju i javlja o velikoj pobjedi njegove vojske na Kosovu. Normalno, malo je pretjerao, jer iako je njegov odred napustio bitku neporažen i sa manjim gubicima, zna se da su Osmanlije dobile tu bitku. Knez Lazar (ne car) je takođe poginuo u toj bici, a njegov sin se Bajazitu zakleo na vjernost i čak mu dao svoju sestru za ženu. Valjda se iz toga razvila i prava ljubav.
Obrati paznju na zagradu gdje se ja ogradjujem od moguce grske u podatku o bitci u kojoj sudjeluje Marko K. Ipak je od toga proslo punih 15 godina pa se ne sjecam svih detalja njegove price. Druga stvar, ja nisam nigdje prepricao njegov stav o mogucim manjim sukobima nakon kojih je moglo biti zarobljenika, ali to ne mijenja sustinu koju ova prica nosi, a to je da nikakve bitke stoljeca gdje je krv tekla potocima i trajala 7 dana NIJE BILO!

I da ne budem skroz off-topic, moram reci da ovo svjedocenje holandskih vojnika nije relevantno, jer je genocid u Srebrenici vec dokazan (pogledati presudu medjunarodnog suda pravde). Oni sami mogu biti zanimljivi jer nisu ucinili nista da se genocid sprijeci!
fantom slobode

#42 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by fantom slobode »

Jadan onaj koga budu holandski vojnici branili...
Fair Life

#43 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by Fair Life »

Sarajevcac wrote:...
...
'Dabogda' ih Radovan travama lijecio !
nikad_izvini

#44 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by nikad_izvini »

exliberal wrote:
nikad_izvini wrote:
exliberal wrote:

Ja sam samo napisao sta se meni desilo. Zamolio sam da ako nezelite da normalno komentarisete na ovoj temi da me nevrijedjate. Ja nisam nikog uvrijedio, ja sam prezivio rat u Sarajevu i znam kako je bilo zato me nemojte ubjedjivat i dokazivat svoj patriotizam govoreci da sam ludjak.
Zanimljivo je da me najvise pljuju djeca koja su tokom rata bili po osnovnim skolama i obdanistima..djeca koja su slusala price stabskih heroja.... Ljudi koji su prezivili klaonice po zuci ili otesu imaju drugacije vidjenje. Niko se nije osvrnuo na to da je Seferova zena ubijena minskon napravom (koja se pokusala predstavit kao srpska granata) niko nije pokusao da objasni misteriozne smrti safeta zajke i drugih skolovanih oficira, manipulacije sa stanovnistvom sarajeva koje je koristeno kao moneta za potkusurivanje.....ma jok nije to vazno, nije vazan ni Ugljen...operativac mupa koji je ubijen odmah poslije rata...covjek koji je kontrolisao seve..i ciji ubica se nikad nije nasao...a znao je mnogo...previse ....ma da ja sam ludjak.
Nisi uvrijedio?! A preživio rat u Sarajevu i tako pričaš :skoljka:
Znaš kako je bilo, a to možeš pomisliti, povjerovati i napisati :skoljka:
Kakvo drugačije viđenjeboraca? Da smo se sami granatirali? :skoljka:
Za Seferovu ženu se zna da su to Ševe uradile, vjerovatno je i Zajko ubijen, teško se šta može sakriti, kao što vidiš :skoljka:
Kojih drugih školovanih oficira? :skoljka:

Sve što si napisao, je više-manje poznato i o tome se diskutuje na ovom forumu, s druge strane...... Ovo što si ti nasrao o Markalama je novi momenat koji je isplivao a ti povjerovao, prenio i sada diskutuješ sa nama :run:
Predlažem serbian caffe, vjerujem da ćeš naći tamo podršku i odobravanja.
Neka te prati duh Riste Đoge......... :run:
Drvosjeca iz Dejcica

#45 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

exliberal wrote:
Ti trazis od nas da ne vjerujemo svojim ocima vec tvojim pricama? Zaista pokusavam da te razumijem ali da vjerujem vise tebi nego svojim ocima zaista je morbidno i bezobrazno. Sve i da je istina to sto govoris postavlja se pitanje sta je sa drugim masakrima koji su se desili u Sarajevu? I oni su namjesteni? :-?
shuriken

#47 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by shuriken »

ko je vidio grafite u Potocarima u njihovim odajama
nece ni sekunde posumnjati da se ti ljudi nude za obranu Karadzica
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#48 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by pici »

Sarajevcac wrote:http://brianakira.wordpress.com/2008/08 ... -karadzic/

Dutch peacekeepers defend Karadžić

Dutch Soldiers from Srebrenica Battalion Offer to Testify in Karadzic’s Defense
54. sednica Skupštine
15-16. oktobar 1995.
Banja Luka
Zapisnik: ERN 0215-4441 – 0215-4446
Transkript: ERN 0215-4446 – 0215-4613

Sažetak

Kataklizma koje su se pribojavali se ostvarila: HVO, ABiH i vojska Republike Hrvatske napali su Bosansku krajinu i osvojili 12 opština. Prijedoru i Banjaluci preti neposredna opasnost da padnu. Predsednik Karadžić, ministar spoljnih poslova Aleksa Buha i general Milovanović, načelnik Glavnog štaba, podnose izveštaje o nezavidnoj situaciji, slabosti RS, koja će stoga verovatno pretrpeti nove vojne poraze, i ogromnoj reci izbeglica koja beži ka istoku. Karadžić se spremno stavlja u svoju ulogu bodrioca, kaže kako RS ne sme da izgubi ni pedalj teritorije i da svi treba da rade udruženim snagama. Poslanici oštro kritikuju vojne komandante VRS. Traže smenu četiri generala i kažnjavanje onih komandanata čije jedinice su se razbežale. Skupština apeluje na Miloševića da pomogne RS. Poslanici razmatraju planove da se pomogne izbeglicama koji beže pred muslimansko-hrvatskom ofanzivom. Buha, usred opšteg pesimizma, nalazi razloga za ohrabrenje u mogućem mirovnom planu, koji nastaje kao rezultat Miloševićevih razgovora sa Holbrookom.

Odlomci

Zauzimanje Srebrenice i Žepe je bila najveća greška u ovom ratu
Milorad Dodik: 0215-4482

“Naša kataklizma počinje sa Bihaćem negdje oko Nove godine. ... ali nam je /njegovo osvajanje/ bilo prezentovano euforično da smo mi već u gradu, itd. Uspostavljanje tadašnjeg mirovnog procesa i prekida vatre je katastrofa za RS. To je moja konstatacija, ne predlažem da je usvoji Skupština kao konstataciju da je tačna. A najveća greška rata je Srebrenica je i Žepa i za to neko treba da snosi odgovornost. ... Ko je odgovoran za to? Mi smo legalizovali pred MZ da se mogu uzeti zaštićene zone, a onda smo nakon pet dana galamili kako ne može se na zaštićenu zonu RSK udariti, a mi smo prije pet dana uradili to što smo uradili. Izgubili smo poziciju koju smo mogli da branimo.”[164]

Za granatiranje civila u Sarajevu treba kriviti neodgovorne pojedince
Jovan Spremo: 0215-4489

“Gospodo, mi nikada nismo htjeli priznati da su padale naše granate. Ja znam odgovorno to nije radila ni Vrhovna komanda ni GŠ, takve naredbe nisu davali, ali neki nadobudni i neodgovorni pojedinci su to radili. Mi smo trebali, ubuduće to treba da radimo, da se ponekad i prizna da se to desilo, ali da kažemo da su to uradili neodgovorni pojedinci koje će biti uhapšeni, trebali smo čak izvesti neko suđenje kao blef, vidite šta radi gospodin Tuđman.”[165]

Jugoslavija treba da prihvati bosanske Srbe; zauzvrat, Muslimani iz Sandžaka treba da se presele u RS
Vojo Kuprešanin: 0215-4503[/b
]

“Ovaj predlog, da se ide na Skupštinu Jugoslavije sa zahtevom da se Srbima sa ovih prostora omogući naseljenje prostora Jugoslavije, da Muslimane iz Sandžaka preselimo ovdje, da dio Šiptara (Albanaca) preselimo ovdje sa Kosova, tako svet i Evropa hoće ... ali da imamo kao rezervnu varijanta da nateramo Jugoslaviju da je dužna da brani ove prostore, ili da nas primi ili da brani ove prostore.”[166]

ma vi .BA iz kokošniteta niste ni svjesni da ste bili topovsko meso dušebriznika iz beograda tj SANU-a,SPC-a i JNA de sada nagovorite preko 500 000 srba iz hrvatske i bosne da se vrate na svoja ognjista umjesto da palamudite o zlocincima za koje je i majcica rusija rekla da su genocidni .Znas li koliko je otislo zdrave inteligencije ,normalnih ljudi sto hrvata sto bosnjaka sto srba a bogami i bosanaca i hercegovaca to se mjeri stotinama hiljada.De reci Dodi da vrati te ljude ako moze il da ko kupresanin se mjenjate za sanđžak :-) :-) :shock: :? uglavnom kad se pristupi EU nema ni pederacije ni kokošniteta,pa palamudi kolko hoš a ti @exliberalni kakve klaonice po žuči :shock: jel mislis na niške specijalce na poljinama :D aa bežali su junački a i momka koji je bio u rovu na nasoj strani su izmasakrirali toliko da su mu živom oči izvadili ,eto toliko o srbskim niškim junačinama.

P.S morali su pojacat pancire na ledjima jer su ginuli ko zečevi od bježanije.
united bosnae

#49 Re: Holandski vojnici se ponudili da brane Karadzici

Post by united bosnae »

Sarajevcac wrote:http://brianakira.wordpress.com/2008/08 ... -karadzic/
Dutch peacekeepers defend Karadžić
Dutch Soldiers from Srebrenica Battalion Offer to Testify in Karadzic’s Defense
Samo ti je mnogo jak ovaj link. Do sada nisam mogao vjerovati u vjerodostojnos ovih navoda ali kako me Akira prosvijeti, oci se same otvorise. To je isto kao da si mi dao link Mike Tysona na kojem on pise o krscanstvu, kroz prizmu novoprosvijecenog muslimana.
Ako je to sve sto si uspio naci, onda se fakat pitam vrijedi li s tobom i diskutovati odnosno koliko je bilo sta sto tvrdis vjerodostojno. Do sada izgleda nije nista.....
Post Reply