ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

BSn

#26 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by BSn »

Avaz Borer Toranj i Avaz Kraljica Majka Toranj - mislim da ce izgledati dobro kad se izgradi ambasada, Grand Media Centar i ono UNITIC-ovo cudo. :D
bpsang

#27 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by bpsang »

kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .

po mom misljenu tu bi se trebao napraviti pjesacki most nesto ala kao most bosansko-maleziskog prijateljstva , stim da bi ograda samog mosta imala konture
Akademije i to sa obje strane mosta i da bi trebao biti jedinstveno osvjetljen bas kao i sama Akademija.Ispod mosta bi trebala biti osvjetljenja koja bi nocu docarala igru boja svjetlosti,mislim da je Sarajevo zasluzilo jedno takvo idejno rijesenje.

To bi bila jedna svojevrsna predstava i uklapala bi se u ambijent same Akademije.
Bullet Tooth Tony

#28 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Bullet Tooth Tony »

Otoka Stambeno-Poslovna Zgrada
:thumbup: :thumbup: :thumbup: odlicno uradjena
medaaa

#29 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by medaaa »

[quote="100_KA"]kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .
[quote]

na ovom konkursu pobijedili ljudi sa Akademije a na Arhitekture (mada ih je bilo i konstruktivnijih i mocnijeih)...
Jara

#30 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Jara »

Beg_Babic wrote:
Otoka Stambeno-Poslovna Zgrada
:thumbup: :thumbup: :thumbup: odlicno uradjena
Jedva skontah koja zgrada...zar to nije Ch.Wlla I ? ( Otoka je preko mosta pa desno...)
Jara

#31 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Jara »

Od novijih građevina naj mi je ljepši MERKUR centar sa pijacom, na Otoci/Čengić Vili... arhitektonski ( izvana i iznutra) i urbanistički... lijepo se uklopio...
homo_sapiens

#32 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by homo_sapiens »

100_KA wrote:kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .po mom misljenu tu bi se trebao napraviti pjesacki most nesto ala kao most bosansko-maleziskog prijateljstva , stim da bi ograda samog mosta imala konture
Akademije i to sa obje strane mosta i da bi trebao biti jedinstveno osvjetljen bas kao i sama Akademija.Ispod mosta bi trebala biti osvjetljenja koja bi nocu docarala igru boja svjetlosti,mislim da je Sarajevo zasluzilo jedno takvo idejno rijesenje.

To bi bila jedna svojevrsna predstava i uklapala bi se u ambijent same Akademije.
Pa taj most lici na most iz vremena daleke buducnosti :D Nasa je sreca u nesreci pa se desila tragedija, zbog koje je izgradnja mosta odlozena (za kasnije) .
Po mom misljenju most se svojim izgledom nikako ne uklapa u arhitekturu okoline, prije svega s fasadom zgrade Akademije, ali i fasadama na zgradama na desnoj Miljacki. Buduci most je prenaglaseno "modernog" izgleda, a mostovi se grade da bi spajali dvije strane. I lijeva i desna obala Miljacke su slicne arhitektonske cjeline, ali projektantu je, izgleda, promakla ta cinjenica :D
Mnogo ljepsi bi bio s gaznom povrsinom od kamenih ploca, i ogradom od kovanog ili slicnog zeljeza, i rasvjetnim stubovima koje su karakteristicne svojim izgledom za pocetak 20. stoljeca (iako postoji Odluka da se koriste dosadasnji - zeleni stubovi).
Ali, ne pitam se ja .....
dimu

#33 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by dimu »

kakva je ovo novija arhitektura kad su samo 2 objekta od nabrojanih ustvari i zavrsena ?

da ne spominjem kako pola od tih je jos uvijek samo skica projekta...

znaci izmedju avaza i bosmal mosta biram avaz...
LAIBACH KUNST

#34 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by LAIBACH KUNST »

dimu wrote:kakva je ovo novija arhitektura kad su samo 2 objekta od nabrojanih ustvari i zavrsena ?

da ne spominjem kako pola od tih je jos uvijek samo skica projekta...

znaci izmedju avaza i bosmal mosta biram avaz...
Završen je i olimpijski bazen na Otoci.
bpsang

#35 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by bpsang »

evo meni se na primjer ovo svidja,mozda je malo kič al sta je tu je

Image
black

#36 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by black »

joj 100_KA a bas za nju sam dok su je pravili govorio kako ce biti ruzna :-)
Last edited by black on 23/08/2008 22:20, edited 1 time in total.
in33sa

#37 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by in33sa »

Pola ovih objekata (vjerovatno) nikada nece biti izgradjeni, ili bar nece u nasoj eri, ako cemo se ravnati po dinamici naseg gradjevinske elite.

Mogao si komotno staviti i plan gradnje svemirske stanice i lansirnog centra Bosnia Aeronautics and Space Administration-a (krace BASA) na Hladivodama.

Pola ovih planiranih projekata ionako nece biti izgradjeno prije BASA centra na Hladivodama.

Salu na stranu, od modernijie arhitekture u Sarajevu meni se najvise svidja... ne znam, rodjak mi je arhitekta, sta god mu spomenem kao pozitivan primjer moderne gradnje u Sarajevu, on nadje sto i jednu manu. I kad se izgovori, vidis da je u pravu. Uvijek nesto nedostaje.
U principu, najcesce je urbanisticki plan objekta i okoline kriminalan.
slavkoimamodilera

#38 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by slavkoimamodilera »

Jooooj 100ka, ovo je za povratit... :-)
Brisbane

#39 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Brisbane »

Najljepsi bi bilo da hoce neko nesto poravnat, pa park za djecu napraviti.
Van Halen

#40 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Van Halen »

Ma pusti sve meni su zeleni trotoari najjači :run:
_ferhat_

#41 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by _ferhat_ »

100_KA wrote:kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .

po mom misljenu tu bi se trebao napraviti pjesacki most nesto ala kao most bosansko-maleziskog prijateljstva , stim da bi ograda samog mosta imala konture

A sto se brate nisi prijavio na konkurs, pa napravio projekat...nema veze sto nisi arhitekt...idejno rješenje se tražilo a ne građevinski radovi, statika itd...
S.T.H

#42 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by S.T.H »

Brisbane wrote:Najljepsi bi bilo da hoce neko nesto poravnat, pa park za djecu napraviti.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
jennisjoplin

#43 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by jennisjoplin »

S.T.H wrote:
Brisbane wrote:Najljepsi bi bilo da hoce neko nesto poravnat, pa park za djecu napraviti.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
b.boja

#44 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by b.boja »

100_KA wrote:evo meni se na primjer ovo svidja,mozda je malo kič al sta je tu je

Image
uuuuuuuuuh, 100-ka, ovo vristi :D
Bumbar

#45 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Bumbar »

uvjek dobar gost wrote:
Ljepota zavisi od ukusa, u stvari to je subjektivan pojam... o ukusima se ne raspravlja... :mrgreen:

Meni je recimo inat kuća ljepša nego svi ovi stakleni objekti skupa, il vjećnica... ili stara kasarna Jajice
...
ali nekom drugom to ne mora biti lijepo.... :mrgreen: :skoljka: :run:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
SanYava

#46 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by SanYava »

Zna se.
Image

i naravno, moj favorit!

Image

Mislim da će ovi tornjevi biti prava atrakcija u gradu.
Nešto poput tornjeva u Kuali Lumpur. :D
Skyfox

#47 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Skyfox »

rosal wrote:
6. Importane Centar

Image
Jel ovo prave na Grbavici odnodno uz Wilsonovo???

Ajmee pa zatrpase nas trznim centrima, ko njima dade pravo na onu lokaciju :?
Better Man

#48 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Better Man »

Od napravljenih objekata i onih koji su u fazi završetka meni se najviše sviđa BBI Centar iz jednostavnog razloga što nije riječ o građevini sa milion spratova i što se svojom visinom uklapa u okolinu i što će ispred biti fino uređeni plato sa drvećem. Dok recimo Avazovi tornjevi i Radon Plaza mi je primjer ružnije arhitekture, jer je sve nekako usko i previsoko i uopće se ne uklapa u okolinu.
SanYava

#49 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by SanYava »

Better Man wrote:Od napravljenih objekata i onih koji su u fazi završetka meni se najviše sviđa BBI Centar iz jednostavnog razloga što nije riječ o građevini sa milion spratova i što se svojom visinom uklapa u okolinu i što će ispred biti fino uređeni plato sa drvećem. Dok recimo Avazovi tornjevi i Radon Plaza mi je primjer ružnije arhitekture, jer je sve nekako usko i previsoko i uopće se ne uklapa u okolinu.
http://www.youtube.com/watch?v=ZYTaZHi87yo

ATT je ostao doslijedan sebe. :)
Timscho

#50 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?

Post by Timscho »

Je li neko zapazio onu stambenu zgradu na kosevu kad se prodje stomatologija s desne strane?
Ili ovdje ocjenjujemo samo poslovne zgrade velikih dimenzija?
Post Reply