ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
- BSn
#26 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Avaz Borer Toranj i Avaz Kraljica Majka Toranj - mislim da ce izgledati dobro kad se izgradi ambasada, Grand Media Centar i ono UNITIC-ovo cudo. 
- bpsang
#27 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .
po mom misljenu tu bi se trebao napraviti pjesacki most nesto ala kao most bosansko-maleziskog prijateljstva , stim da bi ograda samog mosta imala konture
Akademije i to sa obje strane mosta i da bi trebao biti jedinstveno osvjetljen bas kao i sama Akademija.Ispod mosta bi trebala biti osvjetljenja koja bi nocu docarala igru boja svjetlosti,mislim da je Sarajevo zasluzilo jedno takvo idejno rijesenje.
To bi bila jedna svojevrsna predstava i uklapala bi se u ambijent same Akademije.
po mom misljenu tu bi se trebao napraviti pjesacki most nesto ala kao most bosansko-maleziskog prijateljstva , stim da bi ograda samog mosta imala konture
Akademije i to sa obje strane mosta i da bi trebao biti jedinstveno osvjetljen bas kao i sama Akademija.Ispod mosta bi trebala biti osvjetljenja koja bi nocu docarala igru boja svjetlosti,mislim da je Sarajevo zasluzilo jedno takvo idejno rijesenje.
To bi bila jedna svojevrsna predstava i uklapala bi se u ambijent same Akademije.
- Bullet Tooth Tony
#28 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Otoka Stambeno-Poslovna Zgrada
- medaaa
#29 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
[quote="100_KA"]kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .
[quote]
na ovom konkursu pobijedili ljudi sa Akademije a na Arhitekture (mada ih je bilo i konstruktivnijih i mocnijeih)...
[quote]
na ovom konkursu pobijedili ljudi sa Akademije a na Arhitekture (mada ih je bilo i konstruktivnijih i mocnijeih)...
- Jara
#30 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Jedva skontah koja zgrada...zar to nije Ch.Wlla I ? ( Otoka je preko mosta pa desno...)Beg_Babic wrote:Otoka Stambeno-Poslovna Zgrada![]()
![]()
odlicno uradjena
- Jara
#31 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Od novijih građevina naj mi je ljepši MERKUR centar sa pijacom, na Otoci/Čengić Vili... arhitektonski ( izvana i iznutra) i urbanistički... lijepo se uklopio...
- homo_sapiens
#32 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Pa taj most lici na most iz vremena daleke buducnosti100_KA wrote:kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .po mom misljenu tu bi se trebao napraviti pjesacki most nesto ala kao most bosansko-maleziskog prijateljstva , stim da bi ograda samog mosta imala konture
Po mom misljenju most se svojim izgledom nikako ne uklapa u arhitekturu okoline, prije svega s fasadom zgrade Akademije, ali i fasadama na zgradama na desnoj Miljacki. Buduci most je prenaglaseno "modernog" izgleda, a mostovi se grade da bi spajali dvije strane. I lijeva i desna obala Miljacke su slicne arhitektonske cjeline, ali projektantu je, izgleda, promakla ta cinjenica
Mnogo ljepsi bi bio s gaznom povrsinom od kamenih ploca, i ogradom od kovanog ili slicnog zeljeza, i rasvjetnim stubovima koje su karakteristicne svojim izgledom za pocetak 20. stoljeca (iako postoji Odluka da se koriste dosadasnji - zeleni stubovi).
Ali, ne pitam se ja .....
-
dimu
#33 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
kakva je ovo novija arhitektura kad su samo 2 objekta od nabrojanih ustvari i zavrsena ?
da ne spominjem kako pola od tih je jos uvijek samo skica projekta...
znaci izmedju avaza i bosmal mosta biram avaz...
-
LAIBACH KUNST
#34 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Završen je i olimpijski bazen na Otoci.dimu wrote:kakva je ovo novija arhitektura kad su samo 2 objekta od nabrojanih ustvari i zavrsena ?
- bpsang
#35 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
evo meni se na primjer ovo svidja,mozda je malo kič al sta je tu je

- black
#36 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
joj 100_KA a bas za nju sam dok su je pravili govorio kako ce biti ruzna 
Last edited by black on 23/08/2008 22:20, edited 1 time in total.
-
in33sa
#37 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Pola ovih objekata (vjerovatno) nikada nece biti izgradjeni, ili bar nece u nasoj eri, ako cemo se ravnati po dinamici naseg gradjevinske elite.
Mogao si komotno staviti i plan gradnje svemirske stanice i lansirnog centra Bosnia Aeronautics and Space Administration-a (krace BASA) na Hladivodama.
Pola ovih planiranih projekata ionako nece biti izgradjeno prije BASA centra na Hladivodama.
Salu na stranu, od modernijie arhitekture u Sarajevu meni se najvise svidja... ne znam, rodjak mi je arhitekta, sta god mu spomenem kao pozitivan primjer moderne gradnje u Sarajevu, on nadje sto i jednu manu. I kad se izgovori, vidis da je u pravu. Uvijek nesto nedostaje.
U principu, najcesce je urbanisticki plan objekta i okoline kriminalan.
Mogao si komotno staviti i plan gradnje svemirske stanice i lansirnog centra Bosnia Aeronautics and Space Administration-a (krace BASA) na Hladivodama.
Pola ovih planiranih projekata ionako nece biti izgradjeno prije BASA centra na Hladivodama.
Salu na stranu, od modernijie arhitekture u Sarajevu meni se najvise svidja... ne znam, rodjak mi je arhitekta, sta god mu spomenem kao pozitivan primjer moderne gradnje u Sarajevu, on nadje sto i jednu manu. I kad se izgovori, vidis da je u pravu. Uvijek nesto nedostaje.
U principu, najcesce je urbanisticki plan objekta i okoline kriminalan.
- slavkoimamodilera
#38 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Jooooj 100ka, ovo je za povratit... 
- Brisbane
#39 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Najljepsi bi bilo da hoce neko nesto poravnat, pa park za djecu napraviti.
- Van Halen
#40 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Ma pusti sve meni su zeleni trotoari najjači 
-
_ferhat_
#41 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
A sto se brate nisi prijavio na konkurs, pa napravio projekat...nema veze sto nisi arhitekt...idejno rješenje se tražilo a ne građevinski radovi, statika itd...100_KA wrote:kad je rijec o mostu do Akademije Likovnih umjetnosti, gledao sam neke ideje koje su grozobalne, zar u Sarajevu nema arhitekata koji gledaju u buducnost .
- S.T.H
#42 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Brisbane wrote:Najljepsi bi bilo da hoce neko nesto poravnat, pa park za djecu napraviti.
- jennisjoplin
#43 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
S.T.H wrote:Brisbane wrote:Najljepsi bi bilo da hoce neko nesto poravnat, pa park za djecu napraviti.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
b.boja
#44 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
uuuuuuuuuh, 100-ka, ovo vristi100_KA wrote:evo meni se na primjer ovo svidja,mozda je malo kič al sta je tu je
- Bumbar
#45 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
uvjek dobar gost wrote:
Ljepota zavisi od ukusa, u stvari to je subjektivan pojam... o ukusima se ne raspravlja...![]()
Meni je recimo inat kuća ljepša nego svi ovi stakleni objekti skupa, il vjećnica... ili stara kasarna Jajice...
ali nekom drugom to ne mora biti lijepo....![]()
![]()
-
SanYava
- Skyfox
#47 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Jel ovo prave na Grbavici odnodno uz Wilsonovo???rosal wrote:
6. Importane Centar
Ajmee pa zatrpase nas trznim centrima, ko njima dade pravo na onu lokaciju
- Better Man
#48 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Od napravljenih objekata i onih koji su u fazi završetka meni se najviše sviđa BBI Centar iz jednostavnog razloga što nije riječ o građevini sa milion spratova i što se svojom visinom uklapa u okolinu i što će ispred biti fino uređeni plato sa drvećem. Dok recimo Avazovi tornjevi i Radon Plaza mi je primjer ružnije arhitekture, jer je sve nekako usko i previsoko i uopće se ne uklapa u okolinu.
-
SanYava
#49 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
http://www.youtube.com/watch?v=ZYTaZHi87yoBetter Man wrote:Od napravljenih objekata i onih koji su u fazi završetka meni se najviše sviđa BBI Centar iz jednostavnog razloga što nije riječ o građevini sa milion spratova i što se svojom visinom uklapa u okolinu i što će ispred biti fino uređeni plato sa drvećem. Dok recimo Avazovi tornjevi i Radon Plaza mi je primjer ružnije arhitekture, jer je sve nekako usko i previsoko i uopće se ne uklapa u okolinu.
ATT je ostao doslijedan sebe.
-
Timscho
#50 Re: ŠTA VAM JE NAJLJEPSE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SARAJEVU?
Je li neko zapazio onu stambenu zgradu na kosevu kad se prodje stomatologija s desne strane?
Ili ovdje ocjenjujemo samo poslovne zgrade velikih dimenzija?
Ili ovdje ocjenjujemo samo poslovne zgrade velikih dimenzija?