Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

campa_xxx

#26 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by campa_xxx »

jennisjoplin wrote:
campa_xxx wrote:Snimao sam i ja sad cu pokusati staviti video na youtube...
hebi ga , ne zaboravi staviti i link za :D youtube
samo malo....
Jara

#27 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by Jara »

Pratiti dva performansa istovremeno -ovozemaljski u otvorenom kinu ( Dobrinja ) i kosmički ( pomračenje Mjeseca) - izvanredan doživljaj! :-D !
Odlično se vidjelo , 80% , koliko je bio maksimum sa naših prostora...tek kasnije zakloniše oblaci, kad se Zemljina sjena počela smanjivati. :)
jennisjoplin

#28 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

Jara wrote:Pratiti dva performansa istovremeno -ovozemaljski u otvorenom kinu ( Dobrinja ) i kosmički ( pomračenje Mjeseca) - izvanredan doživljaj! :-D !
Odlično se vidjelo , 80% , koliko je bio maksimum sa naših prostora...tek kasnije zakloniše oblaci, kad se Zemljina sjena počela smanjivati. :)
majke ti gdje na dobrinji ima otvoreno kino? napiši detalje jer sigurno posjećujem. i balavče/ce jadan/na napiši adresu toga kina :lol:
Jara

#29 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by Jara »

jennisjoplin wrote:
Jara wrote:Pratiti dva performansa istovremeno -ovozemaljski u otvorenom kinu ( Dobrinja ) i kosmički ( pomračenje Mjeseca) - izvanredan doživljaj! :-D !
majke ti gdje na dobrinji ima otvoreno kino? napiši detalje jer sigurno posjećujem. i balavče/ce jadan/na napiši adresu toga kina :lol:
Ah, draga,ne pratiš :D :-D , pa sff, otvoreno kino Euroherz, na parkingu kod Merkatora. :) ..necu da reklamiram, jedva uđoh veceras :D ... raja pocela izlaziti čim poče odjavna špica, a ekipa filma se tek kasnije pojavi, al' eto, neki smo ih i vidjeli...balavica već odaaavno nisam :D
jennisjoplin

#30 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

Jara wrote:
jennisjoplin wrote:
Ah, draga,ne pratiš :D :-D , pa sff, otvoreno kino Euroherz, na parkingu kod Merkatora. :) ..necu da reklamiram, jedva uđoh veceras :D ... raja pocela izlaziti čim poče odjavna špica, a ekipa filma se tek kasnije pojavi, al' eto, neki smo ih i vidjeli...balavica već odaaavno nisam :D
mi mlađi, malo sporije kapiramo :lol: , koji merkator, znam za tri: jedan prekoputa socijalnog (prvi), drugi tamo kod stajališta trole, mali nekadašnja UPI samoposluga , a ideš (jedan od načina da dođeš) uzbrdo od preko puta Tv-a pa na desno i treći (rekše mi) ako me memory ne vara negdje na mojmilu (???) u olimpijskom selu, tamo gdje je nekada bila UPI robna kuća tj samoposluga?, pojasni, pleas, nije bila zeza :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by PipiDugaDevetka »

homo_sapiens wrote:... lijepo, lijepo .....
...he, he, he,...
d2

#32 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by d2 »

meni se veceras u jednom momentu sve pomracilo pred ocima :-) :mrgreen:
Jara

#33 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by Jara »

jennisjoplin wrote:
Jara wrote: Ah, draga,ne pratiš :D :-D , pa sff, otvoreno kino Euroherz, na parkingu kod Merkatora. :) ..necu da reklamiram, jedva uđoh veceras :D ... raja pocela izlaziti čim poče odjavna špica, a ekipa filma se tek kasnije pojavi, al' eto, neki smo ih i vidjeli...balavica već odaaavno nisam :D
mi mlađi, malo sporije kapiramo :lol: , koji merkator, znam za tri: jedan prekoputa socijalnog (prvi), drugi tamo kod stajališta trole, mali nekadašnja UPI samoposluga , a ideš (jedan od načina da dođeš) uzbrdo od preko puta Tv-a pa na desno i treći (rekše mi) ako me memory ne vara negdje na mojmilu (???) u olimpijskom selu, tamo gdje je nekada bila UPI robna kuća tj samoposluga?, pojasni, pleas, nije bila zeza :(
Ni jedan od nabrojanih nije na Dobrinji, dakleM, zanemari ih... Najmarkantnija zgrada na Dobrinji, ne možeš fulit'...Eni kvešćns?
ima ih bar 4, možda i 5...taj na mojmilu nije bio do nedavno, ali ko zna...
jennisjoplin

#34 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

Jara wrote:
jennisjoplin wrote:
Jara wrote: Ah, draga,ne pratiš :D :-D , pa sff, otvoreno kino Euroherz, na parkingu kod Merkatora. :) ..necu da reklamiram, jedva uđoh veceras :D ... raja pocela izlaziti čim poče odjavna špica, a ekipa filma se tek kasnije pojavi, al' eto, neki smo ih i vidjeli...balavica već odaaavno nisam :D
Ni jedan od nabrojanih nije na Dobrinji, dakleM, zanemari ih... Najmarkantnija zgrada na Dobrinji, ne možeš fulit'...Eni kvešćns?
ima ih bar 4, možda i 5...taj na mojmilu nije bio do nedavno, ali ko zna...
yes, whics dobrina? the first, the second ... kao go to this merkator :razz:
Jara

#35 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by Jara »

:lol: u šiframa ;-) ...da raja ne navale ;-) sutra je Đuro... seknd...nier skul S.Kulenovich...tišu ;-)
jennisjoplin

#36 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

Jara wrote::lol: u šiframa ;-) ...da raja ne navale ;-) sutra je Đuro... seknd...nier skul S.Kulenovich...tišu ;-)
'lje it ot nime? KO . se movido :lol:
Jara

#37 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by Jara »

@JJ,
pomračenje je bilo spektakularno... :) da ne kažu da začatavamo
imaš pp :)
cyprus

#38 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by cyprus »

clav wrote:hvala na informaciji. a mislim da plimni val nema veze s ovim.
Ja bih pak rekao da ima. Naime, pri pomračenju Mjeseca Zemlja, Sunce i Mjesec se nalaze u bar približnom sizigijalnom položaju, pa je plima sizigija inače najviša, za razliku od plime kvadrature, kada Sunce, Zemlja i Mjesec tvore pravi ugao i tada je plimski val najmanji. To je tako, jer u sizigiju na plimski val u istom pravcu dijeluju i Sunce i Mjesec.

Image

Znam da mnoge ne interesuje, al eto :D
jennisjoplin

#39 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

cyprus wrote:
clav wrote:hvala na informaciji. a mislim da plimni val nema veze s ovim.
Ja bih pak rekao da ima. Naime, pri pomračenju Mjeseca Zemlja, Sunce i Mjesec se nalaze u bar približnom sizigijalnom položaju, pa je plima sizigija inače najviša, za razliku od plime kvadrature, kada Sunce, Zemlja i Mjesec tvore pravi ugao i tada je plimski val najmanji. To je tako, jer u sizigiju na plimski val u istom pravcu dijeluju i Sunce i Mjesec.

Image

Znam da mnoge ne interesuje, al eto :D
mene uvijek interesira različito mišljenje, pitanje: a zašto :?: je plimni val bio prijem pomrčine?
clav

#40 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by clav »

moze biti da ima, ali kontam onda bi ''tsunami'' zahvatio i barem pulu, te druge otoke, a ne samo mali losinj,
jennisjoplin

#41 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

clav wrote:moze biti da ima, ali kontam onda bi ''tsunami'' zahvatio i barem pulu, te druge otoke, a ne samo mali losinj,
:lol:
clav

#42 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by clav »

jennisjoplin wrote:
clav wrote:moze biti da ima, ali kontam onda bi ''tsunami'' zahvatio i barem pulu, te druge otoke, a ne samo mali losinj,
reci da se i ja smijem
cyprus

#43 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by cyprus »

Hm, toliki stručnjak nisam, a i tek sad vidim da se dotični plimski val desio prekjučer, a ja mislio jučer :D . U svakom slučaju kad je riječ o plimi i visini plimskog talasa ključnu ulogu imaju Sunce, te pogotovo Mjesec. Tsunami pak nema veze sa plimom, i nastaje pod uticajem drugih faktora (podvodni vulkanizam i zemljotresi). A plima nije u svim priobalnim mjestima ista, jer zavisi i od tipa obale. Negdje je visoka svega nekoliko desetaka cm, a negdje i do 20m.
jennisjoplin

#44 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

clav wrote:
jennisjoplin wrote:
reci da se i ja smijem
:?:
clav

#45 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by clav »

jennisjoplin wrote: reci da se i ja smijem
:?:[/quote]
pa smjesno ti nesto, a ne kontam sta.
@cyprus zato sam i napisao ''tsunami'' umjesto plimni val, da ne bi bilo dalje zabune, tj. asociranja plimnog vala s plimom i osekom.
jennisjoplin

#46 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

clav wrote:
@cyprus zato sam i napisao ''tsunami'' umjesto plimni val, da ne bi bilo dalje zabune, tj. asociranja plimnog vala s plimom i osekom.[/quote]

ma jok ba' nije za tebe razgovor u ove kasne sate, tzunami (cunami) ili kako god ga nazvao nastaje od potresa kada gdin Posejdon posalje te uklete valove, žišku? :D
clav

#47 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by clav »

jennisjoplin wrote:
clav wrote:
@cyprus zato sam i napisao ''tsunami'' umjesto plimni val, da ne bi bilo dalje zabune, tj. asociranja plimnog vala s plimom i osekom.
ma jok ba' nije za tebe razgovor u ove kasne sate, tzunami (cunami) ili kako god ga nazvao nastaje od potresa kada gdin Posejdon posalje te uklete valove, žišku? :D[/quote] a ja mislio da hrvati rade podvodne nuklearne testove. hvala ti, sad mogu lakse spavati.
jennisjoplin

#48 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by jennisjoplin »

[quote="clav"
clav wrote:
@cyprus zato sam i napisao ''tsunami'' umjesto plimni val, da ne bi bilo dalje zabune, tj. asociranja plimnog vala s plimom i osekom.[/quote]

ma jok ba' nije za tebe razgovor u ove kasne sate, tzunami (cunami) ili kako god ga nazvao nastaje od potresa kada gdin Posejdon posalje te uklete valove, žišku? :D[/quote] a ja mislio da hrvati rade podvodne nuklearne testove. hvala ti, sad mogu lakse spavati.[/quote]
a ija , odoh u horizontalu, ako me koji tzunami ne pokupi :lol: :lol: :lol:
Giordano

#49 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by Giordano »

jennisjoplin wrote:[quote="clav"
clav wrote:
ma jok ba' nije za tebe razgovor u ove kasne sate, tzunami (cunami) ili kako god ga nazvao nastaje od potresa kada gdin Posejdon posalje te uklete valove, žišku? :D[/quote] a ja mislio da hrvati rade podvodne nuklearne testove. hvala ti, sad mogu lakse spavati.[/quote]
a ija , odoh u horizontalu, ako me koji tzunami ne pokupi :lol: :lol: :lol:[/quote]

:roll:

.........................hoces reci ne poklopi!Gluho bilo!? :lol: :lol: :lol:

:roll:
clav

#50 Re: Satelit Mjesec: Večeras pomračenje

Post by clav »

@jennisjoplin, zivo me zanima jesil se smijala onom sto je cika meteorolog ispricao na novoj tv?

@sviostalikojezanima: radi se o šćigama http://www.meteo-info.hr/meteoclanci/meteotsunami.php
Post Reply