ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Poll ended at 24/08/2008 08:55

DA
31
82%
NE
7
18%

Total votes: 38

vratnik

#26 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by vratnik »

Velja wrote:
accent wrote:sad, ja neznam kako se fakat zove ovaj zakon ali hajmo rec da se zove kao u naslovu teme
evo da valsnicima pasa i ljubiteljima istih postavimo jedno anketno pitanje.
koliko vas je ZA ili PROTIV da se uvede zakon o sakupljpanju izmeta vaseg ljubimca, nakon sto on obavi nuzdu na javnoj povrsini.

a u postovima napisitte vase misljenje i odgovorite jos na pitanje dali bi se odrekli vaseg ljubimca u slucaju donosenja ovog zakona
to je odavna obaveza, samo oni koji su donijeli tu odluku nisu stvorili i preduslove da se realizira: da se mogu nabaviti specijalne vrecice i gdje izmet odbaciti.
na frekventnim mjestima bi se trebali postaviti boxovi sa tim vrecicama (proizvodna cijena je par pfeninga) koji se mogu slobodno uzeti ili kupiti.
SOS je davno o tome razgovarao sa nekim ljudimaiz KJKP Park i bilo je volje da se to uradi ali po nasem starom obicaju....nista.
Nije dovoljno kazniti vlasnika koji ne pokupi izmet za svojim ljubimcem, treba mu omoguciti da to uradi.
Nikada se zbog toga ne bih odrekao svog psa, i trebam iza njega pocistiti, ali ako uzmemo cinjenicu koliko u gradu SA ima javnih WCa za ljude i koliko su nam zapisani i zasrani haustori i parkovi ljudskim izmetom, onda zbog kontaminiranosti (postoji takva analiza pojedinih dijelova grada) svim i svacim javnih povrsina,
snose odgovornost vise ljudi nego zivotinje.
Uz svo postovanje za Vas rad i s najboljim namjerama: (zivim u Njemackoj, znaci zemlja tih vrecica, kazni i javnih toaleta..).

Kad pazim pse svojih prijatelja koji su na odmoru, uvijek nosim vrecicu / kesu od kuce. Ne radi se ni o kakvom specijalnom materijalu (mada i to postoji) vec o obicnoj kesi od polietilena od 40 µ (mikrona). Ne radim to zato sto se bojim kazni (koje su u mom selu do 8000 €) vec iz jednostavnog razloga sto sam nekoliko puta nagazio u isto, ili moja djeca, tako da mi je to odvratno. Nikad, pa ni u Sarajevu nisam stao na ljudsko govno. Ne kazem da toga nema, ali to obicno pojedu psi. Pseca govna niko / nista ne jede. Sem muha. Tako da to zna trajati. (pa i lesevi su prirodni, pa ih sklanjamo sa ceste?). Ali da ne bude da je to zbog Njemacke (nafurao kulturu na zapadu...): i moje setnje po Baricama ili Darivi nikad nisu bile bez kese. Jedina razlika je sto u Sarajevu treba imati muda pa biti "kulturan": vidi papka, kupi govno za dzukelom. I sl. komentari su normala.
Ali da ne ispadne da sam protivnik pasa, daleko od toga: imati psa znaci preuzeti odgovornost. Odgovornost za njegovo odgajanje, ali isto tako i za sve ostalo. Mislim da mi vlasnici (bilo da je to nas pas, ili samo na cuvanju) pasa mozemo / moramo biti odgovorni. Posto samo tako ne ostavljamo prostor za napad onima koji nase zivotinje mrze.
Zato: vrecica za zamrzivac (ako je neko zainteresovan za bio-razgradive vrecice nek mi se javi na pm) u dzep, i setnja. Pokupis, svezes gumicom i u smece.
I u Sarajevu postoje normalne kante.
accent

#27 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by accent »

Uz svo postovanje za Vas rad i s najboljim namjerama: (zivim u Njemackoj, znaci zemlja tih vrecica, kazni i javnih toaleta..).

Kad pazim pse svojih prijatelja koji su na odmoru, uvijek nosim vrecicu / kesu od kuce. Ne radi se ni o kakvom specijalnom materijalu (mada i to postoji) vec o obicnoj kesi od polietilena od 40 µ (mikrona). Ne radim to zato sto se bojim kazni (koje su u mom selu do 8000 €) vec iz jednostavnog razloga sto sam nekoliko puta nagazio u isto, ili moja djeca, tako da mi je to odvratno. Nikad, pa ni u Sarajevu nisam stao na ljudsko govno. Ne kazem da toga nema, ali to obicno pojedu psi. Pseca govna niko / nista ne jede. Sem muha. Tako da to zna trajati. (pa i lesevi su prirodni, pa ih sklanjamo sa ceste?). Ali da ne bude da je to zbog Njemacke (nafurao kulturu na zapadu...): i moje setnje po Baricama ili Darivi nikad nisu bile bez kese. Jedina razlika je sto u Sarajevu treba imati muda pa biti "kulturan": vidi papka, kupi govno za dzukelom. I sl. komentari su normala.
Ali da ne ispadne da sam protivnik pasa, daleko od toga: imati psa znaci preuzeti odgovornost. Odgovornost za njegovo odgajanje, ali isto tako i za sve ostalo. Mislim da mi vlasnici (bilo da je to nas pas, ili samo na cuvanju) pasa mozemo / moramo biti odgovorni. Posto samo tako ne ostavljamo prostor za napad onima koji nase zivotinje mrze.
Zato: vrecica za zamrzivac (ako je neko zainteresovan za bio-razgradive vrecice nek mi se javi na pm) u dzep, i setnja. Pokupis, svezes gumicom i u smece.
I u Sarajevu postoje normalne kante.[/quote]

e ovo sam cekao da neko napise

znaci imamo zakon sad nam trebaju te neke specijalne kese i specijalne kante
i kad to drzava obezbjedi trebat ce nekoga zaposliti da skuplje govna
nedaj Boze da to vlasnici sami urade
znaci treba krenuti od sebe

a covjek fino napisa sta i kako treba, svaka cast
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by mIRCerka »

accent wrote:

jbg treba jos amidzica uposliti :D

generalno ne vidim u Sarajevu problem psece kake, vlasnici se uglavnom trude da im psi kake u zbun il negdje gdje "ljudi" ne hodaju ili sjede :D

Da treba uvesti tu kulturu, to stoji, ali to nece doci na red dok se ne uvede kultura bacanja smeca U kontejner. Ovo sve ostalo je iluzorno za raspravu u trenutnom stanju.

I fakat, sad nesto kontam, iza moje zgrade na parkingu ima najmanje 5 DUMPERa smeca, i mislim da bih umrla od shege kad bi vidjela nekog ciku kako u kesu trpa govance svog pujde :D
accent

#29 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by accent »

mIRCerka wrote:
accent wrote:

jbg treba jos amidzica uposliti :D

generalno ne vidim u Sarajevu problem psece kake, vlasnici se uglavnom trude da im psi kake u zbun il negdje gdje "ljudi" ne hodaju ili sjede :D

Da treba uvesti tu kulturu, to stoji, ali to nece doci na red dok se ne uvede kultura bacanja smeca U kontejner. Ovo sve ostalo je iluzorno za raspravu u trenutnom stanju.

I fakat, sad nesto kontam, iza moje zgrade na parkingu ima najmanje 5 DUMPERa smeca, i mislim da bih umrla od shege kad bi vidjela nekog ciku kako u kesu trpa govance svog pujde :D
ja bi se smijao iz nevjerice

na boldirano sam msilio da treba uvesti kulturu inace a ne samo TU kulturu
onda bi se smece bacalo u kontejner
downtoearth

#30 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by downtoearth »

na stranu to što kante još nisu postavljene, i ne vjerujem da bi smetljarima koji rukama kupe smeće iz onih malobrojnih kanti na Vilsu bilo baš drago da pseća govna trpamo u te kante, ali možete li mi razjasniti: da li po zakonu trebamo čistiti za psima i po zelenim površinama. uz drvo, ispod žbuna (gdje realno ljudima nemaju razloga hodati ili samo po asfaltu???
P.S:Neki dan mi jedna gospođa, vidjevši mog jadnog psa kako kaki na zelenoj površini uz rub glavne ceste, dok ga čvrsto držim da se ne bi okliznuo i pao pod auto viče: "šta ako moje dijete tu sutra nagazi?" na šta sam joj odgovorio: "ako vaše dijete ovda hoda ja bih na mjestu socijalnih službi dobro razmislio da li ga vi možete odgajati!"
sesalmir

#31 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by sesalmir »

Mislim da treba da kupe govna za sobom. Sad neko tu pametuje kako ima i ljudi koji seru po ulici, pa jel to treba da bude razlog da i vlasnici kerova budu kao ti primitivci. Ili neko govori kako je to razgradivo, pa nek sere sebi u kuci il basti pa nek razgradjuje, a ne u parku il na livadi gdje djete ne smije izaci lopte igrat jer su ogromne sanse da ce i lopta i on ugaziti u psece govno, niti po mraku smijes preci preko iste te livade iz istog razloga. Samo kod nas je narod primitivan u toj mjeri da se ugleda na tudje lose postupke, pa pricaju ako narkoman sere, nek i moj ker sere, ako seljak s treceg sprata baca kese po livadi sto nebi moj cuko malo kakio. Bas smo jadni do maximuma, ako nas ikada prime u EU to ce biti najveci znak da su se srozali do dna i da nize ne mogu.
Asana

#32 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by Asana »

Nikad mi nije bio potreban zakon, da bih podrazumijevala svojom obavezom da cistim za svojim psom ... Oni to ne mogu sami.

Nisam nosila najlon vrecice nego isjecene komade novina, kojima bih pokupila govance pa bacala u prvi saht.
sesalmir

#33 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by sesalmir »

Asana wrote:Nikad mi nije bio potreban zakon, da bih podrazumijevala svojom obavezom da cistim za svojim psom ... Oni to ne mogu sami.

Nisam nosila najlon vrecice nego isjecene komade novina, kojima bih pokupila govance pa bacala u prvi saht.
:thumbup: Moram samo da ti cestitam na tome sto radis, jer iskreno nisam nikada vidjeo da kod nas neko ispunjava tu svoju moram reci obavezu. I sto je jos tuznije neko spomenu kako bi mu to smjesno bilo vidjeti, ali meni je s druge strane mnogo zalosnije vidjeti vlasnika sa psom koji se fino posere i naravno samo nastave sa setnjom kao da se ama bas nista nije desilo.
tinchy

#34 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by tinchy »

Meni bi bilo okay eto da cistimo iza nasih ljubimaca, ali neko spomenu kao velike su sanse da neko dijete i lopta upadnu u, oprostite na izrazu, psece govno.. Ja sam nedavno vidjela jednu mamu koja je skinula dijete na sred livade na kojoj je jos djece tu i pustila to dijete da obavlja malu/veliku nuzdu (ne znam sta je dijete radilo, ali sigurno nesto jeste) .. :roll: :roll: :roll:
Baby

#35 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by Baby »

tinchy wrote:Meni bi bilo okay eto da cistimo iza nasih ljubimaca, ali neko spomenu kao velike su sanse da neko dijete i lopta upadnu u, oprostite na izrazu, psece govno.. Ja sam nedavno vidjela jednu mamu koja je skinula dijete na sred livade na kojoj je jos djece tu i pustila to dijete da obavlja malu/veliku nuzdu (ne znam sta je dijete radilo, ali sigurno nesto jeste) .. :roll: :roll: :roll:
a da nepricam o tome kad se igrala sa prijateljicinim cukom i to ide ovako cesta trotuar i 2 metra trave njen cuko bas onako se postenski ali slucajno uvalja u ljudsko govno pa sad ti skontaj ko je primitivniji ljudi ili zivotinje...
P.S. Tinchy sjecam se da je to uradila jedna zena pred obdanistem....
alica.k

#36 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by alica.k »

fix ideja cuj odreci se ljubimca.
VeljaPas

#37 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by VeljaPas »

vratnik wrote:
Velja wrote:
accent wrote:sad, ja neznam kako se fakat zove ovaj zakon ali hajmo rec da se zove kao u naslovu teme
evo da valsnicima pasa i ljubiteljima istih postavimo jedno anketno pitanje.
koliko vas je ZA ili PROTIV da se uvede zakon o sakupljpanju izmeta vaseg ljubimca, nakon sto on obavi nuzdu na javnoj povrsini.

a u postovima napisitte vase misljenje i odgovorite jos na pitanje dali bi se odrekli vaseg ljubimca u slucaju donosenja ovog zakona
to je odavna obaveza, samo oni koji su donijeli tu odluku nisu stvorili i preduslove da se realizira: da se mogu nabaviti specijalne vrecice i gdje izmet odbaciti.
na frekventnim mjestima bi se trebali postaviti boxovi sa tim vrecicama (proizvodna cijena je par pfeninga) koji se mogu slobodno uzeti ili kupiti.
SOS je davno o tome razgovarao sa nekim ljudimaiz KJKP Park i bilo je volje da se to uradi ali po nasem starom obicaju....nista.
Nije dovoljno kazniti vlasnika koji ne pokupi izmet za svojim ljubimcem, treba mu omoguciti da to uradi.
Nikada se zbog toga ne bih odrekao svog psa, i trebam iza njega pocistiti, ali ako uzmemo cinjenicu koliko u gradu SA ima javnih WCa za ljude i koliko su nam zapisani i zasrani haustori i parkovi ljudskim izmetom, onda zbog kontaminiranosti (postoji takva analiza pojedinih dijelova grada) svim i svacim javnih povrsina,
snose odgovornost vise ljudi nego zivotinje.

I u Sarajevu postoje normalne kante.
Sasvim je sve jedno sa cime ce se izmet pokupiti i treba da se kupi, ali pogledaj fotke (samo sam dio snimio, gadi mi se jer to svaki dan gledam) koje sam jutros napravio u krugu od stotinak metara i sta se sve mora uraditi da bi psece govno doslo na red.
Image
Image
Image
Image
Baby

#38 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by Baby »

cika veljo ove slike mrtve mace jeste li snimili blizu ofisa???
irrelevant

#39 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by irrelevant »

vi kako god hoćete - ja UVIJEK al baš UVIJEK pokupim izmet svog psa
da, prevrću se mnogi prolaznici od šege, mnogi se smiju i prstom pokazuju na me - al što bi me bilo stid to učiniti?
vrećicu na ruku, pokupim "to", prevrnem vrećicu naizvrat, svežem i u prvi kontejner/kantu
zašto?
ne zato što postoji zakon
nego zato što sam odgojena tako da mi je to normalno i nimalo teško
i zato što mi se gade tuđi izmeti pa pretpostavljam da se i drugima gade izmeti mog psa
a pogotovo zato što nema potrebe da i ja ostavljam smeće/izmet iza sebe i onih za koje sam odgovorna, povrh pored svih ljudskih izmeta u gradu
SanYava

#40 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by SanYava »

U EU je to sređeno.

Na svakom koraku slike su psa, iza kojeg je izmet ispod kojeg piše - 36 Eura?
Tako da vlasnici moraju razmisliti šta je jeftinije.
Kesa ili kazna? :-)
mericak

#41 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by mericak »

Po meni je to još uvijek sitan problem. Neko reče da trebaš pružiti primjer. A kome da ja pružim primjer na Alipašinu, koje je mislim jedno od najprljavijih naselja u Sarajevu. Tamo slomiti nogu od smeća i sad problem moj pas?
Sve po redu....
Meni je veći problem gdje ću ja kad meni prituži, u žbunje kraj psa pa u vrećicu? Nisu opet ni ljudi što obavljaju nuždu gdje stignu krivi što glavni grad ima par javnih WC-a i to samo u centru.
Asana

#42 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by Asana »

mericak wrote: Meni je veći problem gdje ću ja kad meni prituži, u žbunje kraj psa pa u vrećicu? Nisu opet ni ljudi što obavljaju nuždu gdje stignu krivi što glavni grad ima par javnih WC-a i to samo u centru.
Nisu krivi sto nisu culi da svaki kafic, restoran pa i prodanica imaju WC?

Malo koji uposlenik neke prodavnice ce nekome odbiti da se posluzi tom prostorijom u nevolji !

Obavljati nuzdu gdje stignes - nepojmljivo civiliziranom covjeku ...
I da naravno, podrazumijeva se da ce taj isti civilizirani covjek voditi racuna da za sobom, svojom djecom ili kucnim ljubimcima ne ostavlja nikakav nered, ne trazeci opravdanja u losem ponasanju drugih.
mericak

#43 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by mericak »

Pa dobro, priznajem,možda sam malo pretjerala....Al priznajem: Ne kakam po zelenim površinama, al kad to moj pas učini (dalje od mjesta za igranje), ne kupim. Izuzetak je ako to učini na asfaltu (moj pas ne, al vodam ponekad i psa koji baš i nije kulturan :( ) i tada obavezno pokupim.
SanYava

#44 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by SanYava »

mericak wrote:Pa dobro, priznajem,možda sam malo pretjerala....Al priznajem: Ne kakam po zelenim površinama, al kad to moj pas učini (dalje od mjesta za igranje), ne kupim. Izuzetak je ako to učini na asfaltu (moj pas ne, al vodam ponekad i psa koji baš i nije kulturan :( ) i tada obavezno pokupim.
a na zelenišu ostavljaš jer si čula da gnojivo pomaže da trava naraste, jel? :lol: :lol: :lol:
mericak

#45 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by mericak »

SanYava wrote:
mericak wrote:Pa dobro, priznajem,možda sam malo pretjerala....Al priznajem: Ne kakam po zelenim površinama, al kad to moj pas učini (dalje od mjesta za igranje), ne kupim. Izuzetak je ako to učini na asfaltu (moj pas ne, al vodam ponekad i psa koji baš i nije kulturan :( ) i tada obavezno pokupim.
a na zelenišu ostavljaš jer si čula da gnojivo pomaže da trava naraste, jel? :lol: :lol: :lol:
Kad niko neće da se brine o kvaliteti naše trave, hoću ja :lol:
Shvraka

#46 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by Shvraka »

Baby wrote:cika veljo ove slike mrtve mace jeste li snimili blizu ofisa???
Sestru ili rodicu ove mace sam ja prije cca mjesec dana odnio u veterinarski fakultet jer je umirala tu skoro na istom mjestu. Bila je umrljana vlastitim izmetom i jedva bila ziva. Nije se micala, jedva disala i ponekad oci otvorila.

Na veterini mi fino kazu - "znate bolesna je ova maca, mozda je naslijedila parazite od mame ili je nekako drugacije zarazena, pa eto vi trebate odluciti hocemo li je lijeciti ili da je uspavamo".
Ja kazem pa nije to moja maca, ja sam je samo nasao na cesti pa je donio da je neko ne bi zgazio autom i da joj vi pomognete.
Pa eto to se placa - kazu oni. Da je lijecimo to bi trajalo par sedmica i lijekovi su dosta skupi, a to bi vi morali da radite tj da je vodite kuci i lijecite. A da je uspavamo to bi bilo oko 60KM, a nema sanse nikakve da je uspavaju besplatno jer sefica hirurgije na veterini (dr.Selma?) ne dozvoljava to nego se mora platiti.

Znaci ako necu da platim moram je odnijeti negdje? Pa tako je - kazu mi u veterini.

E sad gdje obican covjek koji nema gdje da drzi macu da je odnese da umre sama od sebe? Sjetim se ja SOS-a i pitam te tehnicare ili staziste na veterini (sta god su bili) za SOS i kazu mi oni da mogu probati odnijeti macu tamo ali je nece primiti jer je bolesna a SOS nema mogucnosti da je lijeci i sl.

I tako ja tu stajah jedno sat - sat i po' i razmisljah sta da uradim.

I onda uz pomoc SHTELE sredim da je uzmu od mene i da je uspavaju!!!!!

Jadna je ova drzava kad za humanost ja moram shtelu traziti!!!:x :(

A gosp. Veljo tu odmah pored ove mace koju ste slikali zivi jos jedna porodica macaka i jos jedna mala mlada maca ce umrijeti jer vidim kako svaki dan malo po malo propada tako da ocekujem da ce i ona umrijeti u slijedecih par dana jer ocigledno je i ona bolesna.
Samo se nadam da ce kao i ova umrijeti negdje u travi jer se puno brze razgradi nego kad umre na asfaltu, a naravno niko ne dodje da pokupi lesh nego pusti da se sam raspadne. Ako zovnes KJKP Rad - postoji mala sansa da ce i doci da to ociste, a mozda i nece! Strah me je da se neko dijete koje se igra tu na sportskom terenu ne zarazi kad dodje da uzme loptu koja mu ode u blizinu nekog lesha.
VeljaPas

#47 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by VeljaPas »

Shvraka wrote:
Baby wrote:cika veljo ove slike mrtve mace jeste li snimili blizu ofisa???
Sestru ili rodicu ove mace sam ja prije cca mjesec dana odnio u veterinarski fakultet jer je umirala tu skoro na istom mjestu. Bila je umrljana vlastitim izmetom i jedva bila ziva. Nije se micala, jedva disala i ponekad oci otvorila.

Na veterini mi fino kazu - "znate bolesna je ova maca, mozda je naslijedila parazite od mame ili je nekako drugacije zarazena, pa eto vi trebate odluciti hocemo li je lijeciti ili da je uspavamo".
Ja kazem pa nije to moja maca, ja sam je samo nasao na cesti pa je donio da je neko ne bi zgazio autom i da joj vi pomognete.
Pa eto to se placa - kazu oni. Da je lijecimo to bi trajalo par sedmica i lijekovi su dosta skupi, a to bi vi morali da radite tj da je vodite kuci i lijecite. A da je uspavamo to bi bilo oko 60KM, a nema sanse nikakve da je uspavaju besplatno jer sefica hirurgije na veterini (dr.Selma?) ne dozvoljava to nego se mora platiti.

Znaci ako necu da platim moram je odnijeti negdje? Pa tako je - kazu mi u veterini.

E sad gdje obican covjek koji nema gdje da drzi macu da je odnese da umre sama od sebe? Sjetim se ja SOS-a i pitam te tehnicare ili staziste na veterini (sta god su bili) za SOS i kazu mi oni da mogu probati odnijeti macu tamo ali je nece primiti jer je bolesna a SOS nema mogucnosti da je lijeci i sl.

I tako ja tu stajah jedno sat - sat i po' i razmisljah sta da uradim.

I onda uz pomoc SHTELE sredim da je uzmu od mene i da je uspavaju!!!!!

Jadna je ova drzava kad za humanost ja moram shtelu traziti!!!:x :(

A gosp. Veljo tu odmah pored ove mace koju ste slikali zivi jos jedna porodica macaka i jos jedna mala mlada maca ce umrijeti jer vidim kako svaki dan malo po malo propada tako da ocekujem da ce i ona umrijeti u slijedecih par dana jer ocigledno je i ona bolesna.
Samo se nadam da ce kao i ova umrijeti negdje u travi jer se puno brze razgradi nego kad umre na asfaltu, a naravno niko ne dodje da pokupi lesh nego pusti da se sam raspadne. Ako zovnes KJKP Rad - postoji mala sansa da ce i doci da to ociste, a mozda i nece! Strah me je da se neko dijete koje se igra tu na sportskom terenu ne zarazi kad dodje da uzme loptu koja mu ode u blizinu nekog lesha.
Tvoje iskustvo savrseno ilustrira okolnosti u kojima smo prisiljeni zivjeti i raditi. 10 godina upozoravamo na to, kao i na ono kako bi trebalo biti. Nazalost, nemamo dovoljno iskrene podrske lokalne zajednice, pa samim time ni mogucnosti da vise ucinimo.
Tvoj strah od zaraze je opravdan jer se djeca vec igraju sa lesevima kojih ima na svakom koraku i koje bi trebala uklanjati higijenicaska sluzba KJP RAD, kako sintori vole sebi tepati, sto ti ilustriram fotkama snimljenim 28.avgusta ove godine:
Image
Image
accent

#48 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by accent »

Asana wrote:
mericak wrote: Meni je veći problem gdje ću ja kad meni prituži, u žbunje kraj psa pa u vrećicu? Nisu opet ni ljudi što obavljaju nuždu gdje stignu krivi što glavni grad ima par javnih WC-a i to samo u centru.

Malo koji uposlenik neke prodavnice ce nekome odbiti da se posluzi tom prostorijom u nevolji !
I da naravno, podrazumijeva se da ce taj isti civilizirani covjek voditi racuna da za sobom, svojom djecom ili kucnim ljubimcima ne ostavlja nikakav nered, ne trazeci opravdanja u losem ponasanju drugih.
hoce, hoce i tekako ce te obditi
pa na benz pumpi na ciglanama ti nedaju u wc, dodjes sa autom fino pridjes wc zakljucan, odes pitas mogu li dobiti kljuc od wca kaze ciko, onako mrsko, wc ne radi. mozda tebi posto si zeMsko prolazi da odes bilo gdje u wc. pa nisam jednom narucio kafu i ne srkno je, da bi mogao otici u wc. toliko o ljudskim potrebama

fascinira me prica da se prije moraju rijesiti neke stvari pa da nared dodje psece govno, da izvinete.
hajd evo situacija.
ja sam odgojen da se smece bacau kontejner i da se papirici bacaju u kantu, ako je nema, pairic u dzep do prve kante.
e sad npr. moj komsija sa 8og baci smece sa svog balkona jel i ja trebam jer njemu to prolazi niko ga ne kaznjava, pa sto nebi i ja. ljudi seru po parku pa ostavljaju govna neci ni ja od og cuke kupiti, nek prvo pokupa ljudska pa cemo onda cukina.
malo su vam smjesni argumenti
misljenja sam nek se citavo sarajevo posere u park, ali ako ti drzis do sebe ti ces ipak za svojim ljubimcem pocistiti
to je individualna odgovornost
i njie ni cudo sto postajemo selo, ko biva nece on, pa nisam ni ja vesla siso da ja kupim svoje smece ako on nece svoje
nekad treba treba vesla sisati lakse i ljepse cu zaspati, jer ce mi savjest biti cista

nemojte me pogresno shvatiti, slazem se sa vma da treba uraditi mnogo vece stvari od sakupljanja psece kakice ali nagdje se mora krenuti
i sto nam se mora zakon za sve uvesti, zar smo toliko bezobrazni, drski, glupi i bez savjesti da nam treba zakon za sve
gdje je moral i kucni odgoj
VeljaPas

#49 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by VeljaPas »

accent wrote:
Asana wrote:

hoce, hoce i tekako ce te obditi
pa na benz pumpi na ciglanama ti nedaju u wc, dodjes sa autom fino pridjes wc zakljucan, odes pitas mogu li dobiti kljuc od wca kaze ciko, onako mrsko, wc ne radi. mozda tebi posto si zeMsko prolazi da odes bilo gdje u wc. pa nisam jednom narucio kafu i ne srkno je, da bi mogao otici u wc. toliko o ljudskim potrebama

fascinira me prica da se prije moraju rijesiti neke stvari pa da nared dodje psece govno, da izvinete.
hajd evo situacija.
ja sam odgojen da se smece bacau kontejner i da se papirici bacaju u kantu, ako je nema, pairic u dzep do prve kante.
e sad npr. moj komsija sa 8og baci smece sa svog balkona jel i ja trebam jer njemu to prolazi niko ga ne kaznjava, pa sto nebi i ja. ljudi seru po parku pa ostavljaju govna neci ni ja od og cuke kupiti, nek prvo pokupa ljudska pa cemo onda cukina.
malo su vam smjesni argumenti
misljenja sam nek se citavo sarajevo posere u park, ali ako ti drzis do sebe ti ces ipak za svojim ljubimcem pocistiti
to je individualna odgovornost
i njie ni cudo sto postajemo selo, ko biva nece on, pa nisam ni ja vesla siso da ja kupim svoje smece ako on nece svoje
nekad treba treba vesla sisati lakse i ljepse cu zaspati, jer ce mi savjest biti cista

nemojte me pogresno shvatiti, slazem se sa vma da treba uraditi mnogo vece stvari od sakupljanja psece kakice ali nagdje se mora krenuti
i sto nam se mora zakon za sve uvesti, zar smo toliko bezobrazni, drski, glupi i bez savjesti da nam treba zakon za sve
gdje je moral i kucni odgoj
vasi komentari su: komentari uljudno vaspitanog covjeka i slazem se sa njima.
moji pak skrecu paznju na ponasanje onih koji nemaju ni morala niti kucnog odgoja i koji razumiju samo govor kandzije.
accent

#50 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA

Post by accent »

vasi komentari su: komentari uljudno vaspitanog covjeka i slazem se sa njima.
moji pak skrecu paznju na ponasanje onih koji nemaju ni morala niti kucnog odgoja i koji razumiju samo govor kandzije

ovo boldirano nam dodje kao sizifov posao
ja se nadam kada me jedan coban vidi da papiric bacam u kantu, da ce taj coban skontati i reci, aha ovako se ponasa u gradu, znamo da nada zadnja umire
mi mozemo razgovarati o ponasanju pojedinaca danima, mjesecimai opet cemo doci do zakljucka da se neki nece promjeniti bez kandzije, ili jos bolje, kada ga drzava klepi po novcaniku.
treba "oguglati" na seljakluk i podsmjehe, a za to treba puno zivaca.
i opet cemo doci do istog zakljucka da mi nevaljamo
Post Reply