Uz svo postovanje za Vas rad i s najboljim namjerama: (zivim u Njemackoj, znaci zemlja tih vrecica, kazni i javnih toaleta..).Velja wrote:to je odavna obaveza, samo oni koji su donijeli tu odluku nisu stvorili i preduslove da se realizira: da se mogu nabaviti specijalne vrecice i gdje izmet odbaciti.accent wrote:sad, ja neznam kako se fakat zove ovaj zakon ali hajmo rec da se zove kao u naslovu teme
evo da valsnicima pasa i ljubiteljima istih postavimo jedno anketno pitanje.
koliko vas je ZA ili PROTIV da se uvede zakon o sakupljpanju izmeta vaseg ljubimca, nakon sto on obavi nuzdu na javnoj povrsini.
a u postovima napisitte vase misljenje i odgovorite jos na pitanje dali bi se odrekli vaseg ljubimca u slucaju donosenja ovog zakona
na frekventnim mjestima bi se trebali postaviti boxovi sa tim vrecicama (proizvodna cijena je par pfeninga) koji se mogu slobodno uzeti ili kupiti.
SOS je davno o tome razgovarao sa nekim ljudimaiz KJKP Park i bilo je volje da se to uradi ali po nasem starom obicaju....nista.
Nije dovoljno kazniti vlasnika koji ne pokupi izmet za svojim ljubimcem, treba mu omoguciti da to uradi.
Nikada se zbog toga ne bih odrekao svog psa, i trebam iza njega pocistiti, ali ako uzmemo cinjenicu koliko u gradu SA ima javnih WCa za ljude i koliko su nam zapisani i zasrani haustori i parkovi ljudskim izmetom, onda zbog kontaminiranosti (postoji takva analiza pojedinih dijelova grada) svim i svacim javnih povrsina,
snose odgovornost vise ljudi nego zivotinje.
Kad pazim pse svojih prijatelja koji su na odmoru, uvijek nosim vrecicu / kesu od kuce. Ne radi se ni o kakvom specijalnom materijalu (mada i to postoji) vec o obicnoj kesi od polietilena od 40 µ (mikrona). Ne radim to zato sto se bojim kazni (koje su u mom selu do 8000 €) vec iz jednostavnog razloga sto sam nekoliko puta nagazio u isto, ili moja djeca, tako da mi je to odvratno. Nikad, pa ni u Sarajevu nisam stao na ljudsko govno. Ne kazem da toga nema, ali to obicno pojedu psi. Pseca govna niko / nista ne jede. Sem muha. Tako da to zna trajati. (pa i lesevi su prirodni, pa ih sklanjamo sa ceste?). Ali da ne bude da je to zbog Njemacke (nafurao kulturu na zapadu...): i moje setnje po Baricama ili Darivi nikad nisu bile bez kese. Jedina razlika je sto u Sarajevu treba imati muda pa biti "kulturan": vidi papka, kupi govno za dzukelom. I sl. komentari su normala.
Ali da ne ispadne da sam protivnik pasa, daleko od toga: imati psa znaci preuzeti odgovornost. Odgovornost za njegovo odgajanje, ali isto tako i za sve ostalo. Mislim da mi vlasnici (bilo da je to nas pas, ili samo na cuvanju) pasa mozemo / moramo biti odgovorni. Posto samo tako ne ostavljamo prostor za napad onima koji nase zivotinje mrze.
Zato: vrecica za zamrzivac (ako je neko zainteresovan za bio-razgradive vrecice nek mi se javi na pm) u dzep, i setnja. Pokupis, svezes gumicom i u smece.
I u Sarajevu postoje normalne kante.