Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

AO83

#26 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by AO83 »

Dobro sada, naravno kada imas unutrasnje podatke da moze da igra veliku ulogu u uspijesnosti rukovodjenja nekog fonda, ili naseg vlastitog dionicarskog portfolia.

Ali to mi vise zvuci kao opravdanje da ne ulazemo ako nemamo unutrasnje podatke. Mislim da je moguce imati uspijesnost ako se previse ne uvlacimo na spekulativne akcije. Naravno, onda takodje gubimo sansu da zaradimo najvise, jer upravo spekulativne akcije su one koje najvise rastu (kada rastu).

Trenutno smo u groznom stanju na trzistu, i to krci bilo cije procijene, prema tome tesko je biti uspijesan ovih vremena. Sada se novac brani, a kada se breza pocne da preokrece onda se pocne mijenjati pozicija u akcije koje su u razvojnickom stanju.

Skeptican sam sa energetskim igracima. Mislim da su prosli kroz boom, ili nagli rast, i da su previse napucani spekulacijama koliko ce energetski kapaciteti kostati... Evo, zbog lose americke ekonomije (a EU ce vjerovatno jos teze proci) nafta je izgubila $25 ove sedmice.

Ne volim da izabiram akcije (pogotovo javno) jer kad pogodis onda si car a kad promasis onda si krkan :D ali jos uvijek mislim da je RIMM prilicno solidna dionica i da jos uvijek u njoj ima rasta. Takodje, KO (Coca Cola) je opala dosta ove godine, i mislim da je moguce da se vrati svom proslo godisnjem nivou sredinom 2009.
fuXa.ba

#27 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by fuXa.ba »

Zanimljivo :)

I ja mislim da je skoro energetski boom skoro proso.......
Sada se spreman da idem u Bosnu pa i nemam toliko vremena ^da se pozabavim dionicama i vijestima :)
RtrnOfSalisbury

#28 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by RtrnOfSalisbury »

Dodo bi da ta prica o Infineon predbiljezbi nije insider info nego teski kriminal i u najmanju ruku prica nije potpuna ali more bit polu-tacna ili djelimice tacna. Zavisi kolko je tip A dao para, jel' bio sam il u talu, tesko je iako ne i nemoguce tako nesto provesti kroz knjige i sumnjam da ce bilo ko tako lako rizikovati bog zna sta sve ne. Mescini da je on uso sa nekije 100000 (200000 tadasnjije marki) pa ne vidim sto nebi mogo dobit 1777 komada akcija? obicni smrtnici posto su obicni, obicno se predbiljeze sa 200 marke i ocekuju da dobiju bar pola firme.
omar little

#29 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by omar little »

fuXa.ba wrote:
Bravo lijepo si napisala :) naravno potrebni su ti i insajderi .
Primjer

1999 godine Infineon dionice ....otiso si u banku i reko da ih zelis i onda si ceko da li ces da ih dobijes ili ne
Bile su izade za nekih 60 euro ako se ne varam vise.
e sada Ja znam jednog tipa A ;) koji zna jednog tipaB :) i ovo nije zajebnacija.
Taj prvi tip A zna boga i naroda naravno, a drugi tip B je sef jedna broker kuce :)
Kao normalni smrtnik dobijo si najvise!!!! 50 komada :(
E sada posto je taj prvi tip A jako dobarrrrrrrrrrrrr prijatelj sa drugim tipom B naravno dobio je tip A 1777 komada tih dionica.
Te dionice su u roku par dana skocile na nekih 83€ i on je naravno prodo :)

Diferenciju izracunaj ;)

omar litle da bi uspio na parketu naravno moras da osjetis kuda ti vodi trend i naravno tehicka analiza

Nego omar litle:) sta ti velis kuda ide trend ;) vjetrenjace ...solar....

..... heben ti je ovo poso brateeeeeee:) ili sestrooooooo
Za mene bi to bio degutantan primjer neefikasnosti, nepravednosti i odvratnosti kapitalizma i njegovog financijskog uredjenja. Recimo. Ne bavim se trzistem svakodnevno, a i da se bavim, takvo sto ne bih mogla tolerirati niti opravdati. Te Gordon Gekko wanna be mothafuckers, iskreno receno, prezirem.

Kao sto rekoh, ne bavim se financijama i trzistem na poslu. Za zivot zaradjujem na drugi, benigniji nacin. Vlastiti portfolio pretumbam svake godine i ne pretvaram se da znam nesto o buducnosti, posto neam pojma niti mogu imati, tako da se drzim opceg trzista, i, eventualno, sektorske rotacije. Takodjer se nikad do sada nisam javljala na ove teme bas zbog takvih pitanja. Predlazu se dionice i kompanije a to je meni sve skupa bez veze. Meni bi bilo draze da se ljudima objasnjavaju financijski termini i koncepti da bi mogli razumjeti i sami pratiti nego neko predlaganje individualnih korporacija.
valter.ba

#30 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by valter.ba »

Arslan wrote:
valter.ba wrote:Upsssssssssssssssssssssssssssss :D :D :D
prosu te stari k'o kesu rize... :D :D :D :lol:
Pa sto se ti odmah javljas mishu:rekao sam da je do mene.Objasnicu ti kako je doslo do tog lapsusa:citao sam postove redom i naravno neki imaju problema da prevedu tematiku kako kazu,naglo su zaboravili kako se to kaze na bosanskom ili nikada nisu znali ;e onda se naravno :x pa sam samo odgovorio na zadnji post jer mi je bezze pamtiti pokondirene nickove a iz ovog zadnjeg se po nicku ne vidje da nosi suknju :lol: Mislim da je bitnije bilo shvatiti poentu onoga sto sam zelio reci nego kojeg je roda.Zna vidis uspostaviti dijagnozu drugome a svoje frustracije ispoljava kroz nick muskog roda :lol: .
Pozdrav svim dijasporcima koji ne zaboravise bosanski a i tebi mishu :thumbup: .
omar little

#31 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by omar little »

classy :D
Leonid Breznjev

#32 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by Leonid Breznjev »

valter.ba wrote:
Arslan wrote:
valter.ba wrote:Upsssssssssssssssssssssssssssss :D :D :D
prosu te stari k'o kesu rize... :D :D :D :lol:
Pa sto se ti odmah javljas mishu:rekao sam da je do mene.Objasnicu ti kako je doslo do tog lapsusa:citao sam postove redom i naravno neki imaju problema da prevedu tematiku kako kazu,naglo su zaboravili kako se to kaze na bosanskom ili nikada nisu znali ;e onda se naravno :x pa sam samo odgovorio na zadnji post jer mi je bezze pamtiti pokondirene nickove a iz ovog zadnjeg se po nicku ne vidje da nosi suknju :lol: Mislim da je bitnije bilo shvatiti poentu onoga sto sam zelio reci nego kojeg je roda.Zna vidis uspostaviti dijagnozu drugome a svoje frustracije ispoljava kroz nick muskog roda :lol: .
Pozdrav svim dijasporcima koji ne zaboravise bosanski a i tebi mishu :thumbup: .

:D :kiss:
latinalover

#33 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by latinalover »

student sam ekonomij ,smjer marketing, mada me vise zanima finansijski sektor, pa bih polako da se ukljucim u temu...

malo lupetanja za pocetak..
ovaj zvanicni sluzbeni kurs oznacava cijenu jedne dionice?

DI JANJ TVORNICA GRADEVINSKE STOL. DD Aukcija 1.45 -34.09

vrjiednost dionice pala sa 2.02 na 1.45

da li je jedan od razloga smanjenje potraznje za proizvodima?
nemaju prihoda, nemaju od cega isplatiti dionicare...

to odma povlaci pitanej kvaliteta proizvoda koje nude...

da li treba obracati paznju na kvalitet proizvoda kompanija u koje ulazes dionice?
ili je bolje baviti se predvidjanjima ,kakva ce biti potraznja za proizvodima kompanije u buducnosti?

ako se potraznja poveca ,povecava se prihod, dionicari dobivaju povrat na ulozena sredstva,zavisno od stopoe prinosa na ulozena sredstva propisane od strane firme emitenta?
i raste vrijednost dionica?

strucna literatura po kojoj spremam ispite ,je dosta komplikovana i nejasna, a sve suha teorija...
tako da bi bilo sevap da me malo uputite...jer ovo me bas zanima..

kako da znam hoce li vrijednost dionica firme porasti kroz odredjeni period ,ako od iste firme emitenta, kupim cca. dionica u vrijednosti od 5000KM?koji faktori uticu na porast?

ja sam vam novi koolacic,kojeg je ova oblast pocela da zanima :mrgreen:
klixober

#34 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by klixober »

latinalover wrote:student sam ekonomij ,smjer marketing, mada me vise zanima finansijski sektor, pa bih polako da se ukljucim u temu...

malo lupetanja za pocetak..
ovaj zvanicni sluzbeni kurs oznacava cijenu jedne dionice?

DI JANJ TVORNICA GRADEVINSKE STOL. DD Aukcija 1.45 -34.09

vrjiednost dionice pala sa 2.02 na 1.45

da li je jedan od razloga smanjenje potraznje za proizvodima?
nemaju prihoda, nemaju od cega isplatiti dionicare...

to odma povlaci pitanej kvaliteta proizvoda koje nude...

da li treba obracati paznju na kvalitet proizvoda kompanija u koje ulazes dionice?
ili je bolje baviti se predvidjanjima ,kakva ce biti potraznja za proizvodima kompanije u buducnosti?

ako se potraznja poveca ,povecava se prihod, dionicari dobivaju povrat na ulozena sredstva,zavisno od stopoe prinosa na ulozena sredstva propisane od strane firme emitenta?
i raste vrijednost dionica?

strucna literatura po kojoj spremam ispite ,je dosta komplikovana i nejasna, a sve suha teorija...
tako da bi bilo sevap da me malo uputite...jer ovo me bas zanima..

kako da znam hoce li vrijednost dionica firme porasti kroz odredjeni period ,ako od iste firme emitenta, kupim cca. dionica u vrijednosti od 5000KM?koji faktori uticu na porast?

ja sam vam novi koolacic,kojeg je ova oblast pocela da zanima :mrgreen:
Iz iskustva ti mogu reci kretanje cijena dionice moze da uopste nema veze sa poslovanjem firme.Najbitnija su ocekivanja.Npr. osta firmi je trenutno u katastrofalnom stanju,ne proizvode,ali ocekuje se da ce uskoro krenuti sa radom i cijena njihovih dionica raste.Opet neke druge firme sjajno posluju,povecavaju proizvodnju i profit,ali opada im cijena dionica.Opet moze postojati vise razloga za to...
latinalover

#35 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by latinalover »

da,ali vjerovatno je bitna i potraznja za proizvodima ,jer to donosi dobit...jer ako proizvode,a nema potraznje ,ne prodaju nista ,a imaju troskove ,koje moraju podmirivati iz kapitala...i onda neamu od cega ispuniti obaveze prema dinocarima... :mrgreen:

jbg, treba znati nekog ,ko ti moze da ti info ,kakva ce potraznja biti za proizvodima firme, u buducem periodu... :mrgreen: mislim da je to vrlo korisno...

kupis dinoicu firme koja ne proizvodi, zahvlajujuci informaciji od povjerljivog uposlenika firme,koja glasi otprliike:" uskoro ce nestasica proizvoda koje cemo imati u ponudi nakon sto ih proizvedemo,a kad dodje do nestasice, bicemo jedniod rijetkih ponudjaca tog dobra"
"proizvodicemo proizvode za kojima ce postojati velika potraznja u buducem periodu"
i kupis 100 dionica po jedinicnoj cijeni od 10KM, onda nakon ostvarenog obecanja,firma dobro posluje...zasto bi trazio povrat na ulozena sredstva kad ,ako cijena sa 100Km skoci na 30KM.....
eh ovo gore boldirano su informacije o kojima treba voditi racuna, ali treba da budu dosta pouzdani izvori istih...
omar little

#36 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by omar little »

latinalover wrote:da,ali vjerovatno je bitna i potraznja za proizvodima ,jer to donosi dobit...jer ako proizvode,a nema potraznje ,ne prodaju nista ,a imaju troskove ,koje moraju podmirivati iz kapitala...i onda neamu od cega ispuniti obaveze prema dinocarima... :mrgreen:

jbg, treba znati nekog ,ko ti moze da ti info ,kakva ce potraznja biti za proizvodima firme, u buducem periodu... :mrgreen: mislim da je to vrlo korisno...

kupis dinoicu firme koja ne proizvodi, zahvlajujuci informaciji od povjerljivog uposlenika firme,koja glasi otprliike:" uskoro ce nestasica proizvoda koje cemo imati u ponudi nakon sto ih proizvedemo,a kad dodje do nestasice, bicemo jedniod rijetkih ponudjaca tog dobra"
"proizvodicemo proizvode za kojima ce postojati velika potraznja u buducem periodu"
i kupis 100 dionica po jedinicnoj cijeni od 10KM, onda nakon ostvarenog obecanja,firma dobro posluje...zasto bi trazio povrat na ulozena sredstva kad ,ako cijena sa 100Km skoci na 30KM.....
eh ovo gore boldirano su informacije o kojima treba voditi racuna, ali treba da budu dosta pouzdani izvori istih...
Kakva to firma proizvodi nesto za cim nema potraznje? I na kakve proizvode ti, na primjer, mislis? Beta video rekorder?!
Kako taj uposlenik moze sa sigurnoscu reci da ce postojati velika potraznja za necim na trzsitu? Zar se u tom slucaju ne radi o manipulaciji trzistem (sto je, onako naivno i teoretski receno, ilegalan i kriminalan akt)? Vidi pod nafta.
Po tvom misljenju, ako je to sto si naveo/la idealan nacin zarade na trzistu, kakav je to onda koncept? Mislim to tdionicko rziste, kakav je to koncept ako se bez ilegalnih poteza ne moze ostvariti profit?
latinalover

#37 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by latinalover »

pa ne kazem da je idealan nacin ,ali treba ili imati izvore informacija, sam istrazivati potraznju u buducnosti( za proizvodima firme u koju ulazes),jer jbg ,kad potraznja raste ,veca prodaja,dobro posluju, raste vrijednost dionica...
a ti fino ,prije svega uspijes saznati da ce biti takvo stanje u buducem periodu,i kupis dionice dok cijena nije skocila...
fuXa.ba

#38 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by fuXa.ba »

omar little wrote:
latinalover wrote:da,ali vjerovatno je bitna i potraznja za proizvodima ,jer to donosi dobit...jer ako proizvode,a nema potraznje ,ne prodaju nista ,a imaju troskove ,koje moraju podmirivati iz kapitala...i onda neamu od cega ispuniti obaveze prema dinocarima... :mrgreen:

Kakva to firma proizvodi nesto za cim nema potraznje? I na kakve proizvode ti, na primjer, mislis? Beta video rekorder?!
Kako taj uposlenik moze sa sigurnoscu reci da ce postojati velika potraznja za necim na trzsitu? Zar se u tom slucaju ne radi o manipulaciji trzistem (sto je, onako naivno i teoretski receno, ilegalan i kriminalan akt)? Vidi pod nafta.
Po tvom misljenju, ako je to sto si naveo/la idealan nacin zarade na trzistu, kakav je to onda koncept? Mislim to tdionicko rziste, kakav je to koncept ako se bez ilegalnih poteza ne moze ostvariti profit?

Joj omare mali jesi komplikovana.....
Zar ti ne mislis da nema firmi koji produciraju neki produkt i jako vjeruju u taj produkt ,ali ga ne prodaju ..... primjera imam jednog.... ali sada manje vise vazno

Najvaznije je danas INFORMACIJA!!!!!
Dionice jedne firme skacu ako firma izjavi da ima dobre rezultate.
omar little

#39 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by omar little »

fuXa.ba wrote:
omar little wrote:

Joj omare mali jesi komplikovana.....
Zar ti ne mislis da nema firmi koji produciraju neki produkt i jako vjeruju u taj produkt ,ali ga ne prodaju ..... primjera imam jednog.... ali sada manje vise vazno

Najvaznije je danas INFORMACIJA!!!!!
Dionice jedne firme skacu ako firma izjavi da ima dobre rezultate.
Da, i? Enron, Nortel, Tyco International? I sta sad? Firme izjavile da imaju dobre rezultate, i?
omar little

#41 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by omar little »

Ne znam sto si sa onim grafom htio reci. Sve navedene firme su pogresno interpretirale podatke i informacije, lagale i krale od dionicara. Njihovi dobri rezultati nista nisu znacili.
Na sto ja pokusavam skrenuti paznju, od samog pocetka, je da ta informacija o kojoj ti govoris dok dodje do malog ulagaca vise nema vrijednost i ne predstavlja nikakvu prednost. Mali ulagac nikad, ali nikad, nece moci biti u posjedu informacije koja ima odlucujuci utejcaj na smjer kretanja dionice (ne mora vrijednost uvijek ici gore, novci se mogu zaraditi i kad vrijednost pada) te ne moze dovoljno brzo reagirati da bi realizirao tu prednost. To je sve sto ja zelim reci. Osobe koje su zbilja u posjedu informacije (one koja bi se na engleskom rekla inside information) ni u ludilu to ne bi reklamirali, priznali niti piskarali o tome.
Ja uopce nisam komplicirana. Ako ti u trzistu/trzistima kompliciranost ne vidis, onda bi se ja usudila reci da ti trebas malo vise (na)uciti.
fuXa.ba

#42 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by fuXa.ba »

Ja jos ucim :)
Onda po tvome covjek ne treba uopste da ulaze u dionice ili nesto slicno....(nemas insider informacije onda i ne ulazi) malo pretjerujes....zasto ti imas onda neke dionice u svom portfoliu?? posjedujes neke insider informacije??
omar little

#43 Re: Zlatna pravila berze!!!!!!!Za pocetnike naravno

Post by omar little »

Umjesto Finance 101 :D

The Thrillion Dollar Bet
In 1973, three brilliant economists, Fischer Black, Myron Scholes, and Robert Merton, discovered a mathematical Holy Grail that revolutionized modern finance. The elegant formula they unleashed upon the world was sparse and deceptively simple, yet it led to the creation of a multi-trillion dollar industry. Their bold ideas earned Scholes and Merton a Nobel Prize (Black died before the prize was awarded) and attracted the elite of Wall Street.
In 1993, Scholes and Merton joined forces with John Meriweather, the legendary bond trader of Salomon Brothers. With 13 other partners, they launched a new hedge fund, Long Term Capital Management, which promised to use mathematical models to make investors tremendous amounts of money. Their money machines reaped fantastic profits, until their theories collided with reality, and sent the company spiraling out of control. The crisis threatened to bring markets around the world to the brink of collapse.
Join NOVA in the quest to turn finance into a science. Plus, trace the little-known history of predicting financial markets and go to work with some successful modern traders who rely on intuition as well as mathematical models.
Original broadcast date: 02/08/2000
http://rapidshare.com/files/95446432/Th ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/95446387/Th ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/95446389/Th ... .part3.rar
http://rapidshare.com/files/95446434/Th ... .part4.rar
http://rapidshare.com/files/95446382/Th ... .part5.rar
http://rapidshare.com/files/95482189/Th ... .part6.rar
http://rapidshare.com/files/95482446/Th ... .part7.rar
Post Reply