Nema
Jezero u Sarajevu
- Dori
-
callmethebreeeze
#27 Re: Jezero u Sarajevu
kao i uvijek kod nas je problem kratkorocno razmisljanje. i ti majmuni koji samo gledaju na zaradu bi mogli razmisljati da puno zelenila, mjesta za rekreaciju, itd bi sarajevo ucinio atraktivnijim za zivljenje sto bi samo po sebi diglo cijenu stanova. ja zivim blizu jednog velikog parka i to se cesto naglasava u oglasima za prodaju stanova.
plus, a to bi gradskim ocima trebalo biti najvaznije, zelenilo cini da je vazduh u gradu cisci i da vrucine nisu nesnosne, a da ne pricamo o tome da i oni koji sebi ne mogu priustiti odlazak na planinu i more trebaju imati mjesto gdje ce dahnuti dusom.
plus, a to bi gradskim ocima trebalo biti najvaznije, zelenilo cini da je vazduh u gradu cisci i da vrucine nisu nesnosne, a da ne pricamo o tome da i oni koji sebi ne mogu priustiti odlazak na planinu i more trebaju imati mjesto gdje ce dahnuti dusom.
- Pasiflora
#28 Re: Jezero u Sarajevu
A pored tih lobija kojima nije u interesu da se nesto popravi (da ne kazem napravi) tu su i divne "Sarajlije" iza kojih nakon svakog izleta ostanu TONE SMECA!!!! Prije par dana je bilo nesto na Velikom polju na Igmanu - kazu iz ZOI 84 da su DANIMA CISTILI ZAOSTALO SMECE. Ovo mene frustrira vise nego politicari koji ni q ne mrdaju da se ista korisno uradi.
- ibrahim_tanovic
#29 Re: Jezero u Sarajevu
Naravno. Interesne grupe kao grupacije građana moraju postojati u jednom zdravom, demokratskom društvu. I onda postaje interes stranaka da u svoj program ili izborna obećanja uvrste ono za šta se te grupe zalažu, kako bi dobili njihove glasove. Što je interesna grupa veća, to je veći interes stranke koja želi njihove glasove, pa zato oni prilagođavaju svoje programe ili čak statute kako bi ih dobili na svoju stranu.
Jedna grupa će možda podržavati izgradnju jezera na Stojčevcu, druga će možda željeti nuklearnu elektranu na istom mjestu. I svaka grupa ima svoje ispravne argumente. I baš zato postoje stranke koje podržavaju ili one ili ove (ili se postave na njihove strane). Pa nek se vode diskusije i neka jača argumentacija pobjedi!
Jedna grupa će možda podržavati izgradnju jezera na Stojčevcu, druga će možda željeti nuklearnu elektranu na istom mjestu. I svaka grupa ima svoje ispravne argumente. I baš zato postoje stranke koje podržavaju ili one ili ove (ili se postave na njihove strane). Pa nek se vode diskusije i neka jača argumentacija pobjedi!
-
caniggia
#30 Re: Jezero u Sarajevu
Na stranu sto nema zelenila, parkova, a kamoli kakvog jezera; najgore je sto su poceli zgrade da prave bukvalno jednu uz drugu.
Samo se probudis jedno jutro, i umjesto pogleda na divnu nam glavnu saobracajnicu, vise nemas ni to, nego direkt u novi prozor nove zgrade.
Postacemo k'o zapadnjacki gradovi. Uopce ti nece trebati suncane naocale, jer ce sunce bit' zaklonjeno odvratnim zgradama.
Samo se probudis jedno jutro, i umjesto pogleda na divnu nam glavnu saobracajnicu, vise nemas ni to, nego direkt u novi prozor nove zgrade.
Postacemo k'o zapadnjacki gradovi. Uopce ti nece trebati suncane naocale, jer ce sunce bit' zaklonjeno odvratnim zgradama.
- uvjek dobar gost
#31 Re: Jezero u Sarajevu
Naše društvo nema još uvijek interesne grupe... nego samo narode.. i to je najveći problem...ibrahim_tanovic wrote:Naravno. Interesne grupe kao grupacije građana moraju postojati u jednom zdravom, demokratskom društvu. I onda postaje interes stranaka da u svoj program ili izborna obećanja uvrste ono za šta se te grupe zalažu, kako bi dobili njihove glasove. Što je interesna grupa veća, to je veći interes stranke koja želi njihove glasove, pa zato oni prilagođavaju svoje programe ili čak statute kako bi ih dobili na svoju stranu.
Mada mislim opet da imamo se za šta boriti i da to moramo činiti, ne smijemo ići linijom manjeg otpora...
Sve u svemu treba vidjeti šta je sa oficirskim domom koji se trebao praviti na Stojčevcu i treba zahtjevati u opštini Ilidža da se nešto uradi po tom pitanju kao i u kantonu jel mislim da prostor Stojčevca potpada pod park prirode Vrelo bosne... treba izvršiti pritisak... i napraviti nešto kao kampanju...
- Banksy
#32 Re: Jezero u Sarajevu
ova sličica u priči o hokeju ...Dena wrote:Nema
Teško da će Stojčevac u dogledno vrijeme biti obnovljen, pretpostavljam.
Koliko se sjećam objekti i zemljište su bili u vlasništvu bivšeg Izvršnog vijeća, Skupštine i sl. To je danas vjerovatno državna imovina, na nivou BiH, i za nju je nadležno Vijeće ministara BiH ili neki slično tijelo. Pretpostavljam da je tako, nisam sigurna.
+ što je vodozaštitni pojas, + mine (koje su valjda uklonjene) itd, čisto sumnjam.
Da se moglo do sada bi se neko već sjetio
-
callmethebreeeze
#33 Re: Jezero u Sarajevu
vodozastitna zona ih nije sprijecila da legalizuju gradnju na ilidzi.

- ibrahim_tanovic
#34 Re: Jezero u Sarajevu
Ovo je jaka rečenica. Lijepo rečeno. Ja bih samo dodao, nema interesnih grupa, već "vitalnih" interesa naroda. To je Deyton, grozan kakav jeste.uvjek dobar gost wrote:Naše društvo nema još uvijek interesne grupe... nego samo narode.. i to je najveći problem...
Ali niko nam u Deytonu ne zabranjuje da formiramo te interesne grupe i udruženja građana i nevladine organizacije, pa će ove naše nacionalne stranke možda promijeniti svoje statute i programe ili (ako takva reforma u strankama ne uspije) će nastati nove stranke, koje jasno i nedvosmisleno podržavaju te i te interesne grupe građana...
- uvjek dobar gost
#35 Re: Jezero u Sarajevu
Ovim ljudima trebaju pobjede, neka neka interesna grupa izbori barem jednu i tada će polako padati koncept na kojem se sve zasniva...ibrahim_tanovic wrote:Ovo je jaka rečenica. Lijepo rečeno. Ja bih samo dodao, nema interesnih grupa, već "vitalnih" interesa naroda. To je Deyton, grozan kakav jeste.uvjek dobar gost wrote:Naše društvo nema još uvijek interesne grupe... nego samo narode.. i to je najveći problem...
Ali niko nam u Deytonu ne zabranjuje da formiramo te interesne grupe i udruženja građana i nevladine organizacije, pa će ove naše nacionalne stranke možda promijeniti svoje statute i programe ili (ako takva reforma u strankama ne uspije) će nastati nove stranke, koje jasno i nedvosmisleno podržavaju te i te interesne grupe građana...
Ja bih lično volio da je došlo vrijeme u kojem građani mogu i moraju da očekuju neku pobjedu, sad hoće li se ona ogledati u ostavci taje il mame, u revitalizaciji jezera na Stojčevcu, zaustavljanju divlje gradnje.. ili gradnjom centra za maloljetne prijestupnike...
No potruditi se moramo da bi dobili prvu bitku.... odnosno da bi pobjedili barem jednom ovaj neosjetljivi sistem koji ne haje za obične ljude i njihove želje...
- Banksy
#36 Re: Jezero u Sarajevu
Nema toga, samo individualni vitalni interesi, narod je paravan.ibrahim_tanovic wrote: Ja bih samo dodao, nema interesnih grupa, već "vitalnih" interesa naroda. ...
- ibrahim_tanovic
#37 Re: Jezero u Sarajevu
WOW. Baš tako, slažem se definitivno. Prva pobjeda je najbitnija! Dosad su građani imali samo poraze... Neka me neko ispravi, ako griješim, jer bi volio da griješim.uvjek dobar gost wrote:Ovim ljudima trebaju pobjede, neka neka interesna grupa izbori barem jednu i tada će polako padati koncept na kojem se sve zasniva...ibrahim_tanovic wrote:Ovo je jaka rečenica. Lijepo rečeno. Ja bih samo dodao, nema interesnih grupa, već "vitalnih" interesa naroda. To je Deyton, grozan kakav jeste.uvjek dobar gost wrote:Naše društvo nema još uvijek interesne grupe... nego samo narode.. i to je najveći problem...
Ja bih lično volio da je došlo vrijeme u kojem građani mogu i moraju da očekuju neku pobjedu, sad hoće li se ona ogledati u ostavci taje il mame, u revitalizaciji jezera na Stojčevcu, zaustavljanju divlje gradnje.. ili gradnjom centra za maloljetne prijestupnike...
No potruditi se moramo da bi dobili prvu bitku.... odnosno da bi pobjedili barem jednom ovaj neosjetljivi sistem koji ne haje za obične ljude i njihove želje...
A kakav je to paradoks ove naše demokratije, što su "obični ljudi", a to je najjača snaga demokratskog društva, spali toliko nisko i više nigdje sebe ne vide zastupljenim. Ne znam stvarno u čemu je fol. Ili naše stranke ništa ne obećavaju pred izbore, ili sve što obećaju ne urade, ili mi biramo one koji ništa ne obećavaju, ili biramo one koje nešto obećavaju, ali ih u premalom broju biramo... Ne znam.
- ibrahim_tanovic
#38 Re: Jezero u Sarajevu
Baš tako. Individualni vitalni intersi, dok pričaš o zaštiti svog naroda i siješ strah među ljudima... Narod je toliko širok pojam i ja ipak mislim da postoje nešto kao neki zajednički interesi jednog naroda. Ali zar nije zajednički interes živjeti u lijepom gradu puno veći? Zar taj interes ne spaja na puno jači način ljude, sve ljude, različitih naroda, primanja, zanimanja itd.?Banksy wrote:Nema toga, samo individualni vitalni interesi, narod je paravan.ibrahim_tanovic wrote: Ja bih samo dodao, nema interesnih grupa, već "vitalnih" interesa naroda. ...
Ali tako je, dok se jedni drugih bojimo, priča o interesima naroda će pobjeđivati...
- Borsalino
#39 Re: Jezero u Sarajevu
Nema druge srusiti stadion Kosevo i napraviti jezero kao sto je nekad bilo.Zemlja se okrece 
- exliberal
#40 Re: Jezero u Sarajevu
ja se sjecam da mi je pokojni stari pricao da je bilo jezero na kojem su se oni kao djeca kupali.....a lokacija...kod zeljeznicke stanice...navodno je velesicki potok tuda proticao pa odatle voda.
davno bilo
davno bilo
- Luke Perry
#41 Re: Jezero u Sarajevu
Ne treba ni rusiti vec samo napuniti vodomBorsalino wrote:Nema druge srusiti stadion Kosevo i napraviti jezero kao sto je nekad bilo.Zemlja se okrece
- bpsang
#42 Re: Jezero u Sarajevu
@ sarajevonekad
sve je to divno krasno al...al...
da li si ikad prosao pored bazena na Ilidzi onaj stari,kad ga peru i vrse dezinfekciju, ja ti garantujem da svaka javna hala u Sarajevu bolje miriše nego taj bazen, to bi bilo i sa jezerom, nismo mi taj mentalitet ljudi da cuvamo sami sebe i da ne pišamo da prostis cim udjemo u vodu, u drugom dijelu svijeta cim pustis kap ,oko tebe se stvori crveni krug i ti si zavrsio sa kupanjem za sva vremena.
Sarajevo je iako moj grad i grad rodjenja najneurbanija sredina u ovom dijelu BiH
da li si ikad prosao pored bazena na Ilidzi onaj stari,kad ga peru i vrse dezinfekciju, ja ti garantujem da svaka javna hala u Sarajevu bolje miriše nego taj bazen, to bi bilo i sa jezerom, nismo mi taj mentalitet ljudi da cuvamo sami sebe i da ne pišamo da prostis cim udjemo u vodu, u drugom dijelu svijeta cim pustis kap ,oko tebe se stvori crveni krug i ti si zavrsio sa kupanjem za sva vremena.
Sarajevo je iako moj grad i grad rodjenja najneurbanija sredina u ovom dijelu BiH
-
sarajevonekad
#43 Re: Jezero u Sarajevu
100 KA, slazem se da je Sarajevo kriticno po pitanju urbanosti i civilizovanosti ( mozda se jos stari grad i centar drze tu i tamo) a sve drugo je totalno prepusteno povremenoj sadaki vlasti i uglavnom pojedinacnim privatnim improvizacijama...
dovoljna je cinjenica da nas "grad" nema jedan jedinin cestiti JAVNI WC!!!!
Ipak, smatram da to više služi n čast nama koji smo rodjeni i odrasli u ovom gradu neko našim poslijeratnim stanovnicima Sarajeva, jer mi bi trebalo da smo do sada naučili kako se živi u gradu, pa samim tim "obučimo" i one koji to ne znaju...
ne, mi smo pasivni, a medju nama ima i mnogo snobova...
Dakle, mišljenja sam da je to ovakvo stanje Sarajeva više naša nego njihova bruka...logično je od onoga koji je u boljem položaju ( a kad je urbanost u pitanju onda smo miu boljem položaju od njih, jer smo ovdje rodjeni i odrasli) očekivati veću odgovornost u odnoso na onoga koji je u nepovoljnijem položaju...
i sve dok mi spavam...šire mase stihijski rade ono što su radili cijelog života i ono što im je lakše...za šta ih apsoluto ne krivim...meni je dokazano daleko veća društvena štetočina tzv. "gradski papak" (snob) neko pravi autentični seljanin, koji samo radi ono šta je naučio da radi, samo se zbog ratnih okolnosti našao na mjestu koje ne može funkcionisati na sistemu na koji je on naučio...
I to onda objašnjava i taj bazen na ilidži, i bam-buća potok, i švrakino selo, i boljakov potok, i briješće, i ovo i ono, i one žalosne aluminijske autobuske stanice bez ijedne klupe, i one "funcionalne" kante za otpatke po gradu napravljene od mreže, i one fluorescentne kuće, i onu plavu zgradu preko puta kina Radnik, itd. itd.
Dakle, ovo je naša slika i prilika a ne njihova.
dovoljna je cinjenica da nas "grad" nema jedan jedinin cestiti JAVNI WC!!!!
Ipak, smatram da to više služi n čast nama koji smo rodjeni i odrasli u ovom gradu neko našim poslijeratnim stanovnicima Sarajeva, jer mi bi trebalo da smo do sada naučili kako se živi u gradu, pa samim tim "obučimo" i one koji to ne znaju...
ne, mi smo pasivni, a medju nama ima i mnogo snobova...
Dakle, mišljenja sam da je to ovakvo stanje Sarajeva više naša nego njihova bruka...logično je od onoga koji je u boljem položaju ( a kad je urbanost u pitanju onda smo miu boljem položaju od njih, jer smo ovdje rodjeni i odrasli) očekivati veću odgovornost u odnoso na onoga koji je u nepovoljnijem položaju...
i sve dok mi spavam...šire mase stihijski rade ono što su radili cijelog života i ono što im je lakše...za šta ih apsoluto ne krivim...meni je dokazano daleko veća društvena štetočina tzv. "gradski papak" (snob) neko pravi autentični seljanin, koji samo radi ono šta je naučio da radi, samo se zbog ratnih okolnosti našao na mjestu koje ne može funkcionisati na sistemu na koji je on naučio...
I to onda objašnjava i taj bazen na ilidži, i bam-buća potok, i švrakino selo, i boljakov potok, i briješće, i ovo i ono, i one žalosne aluminijske autobuske stanice bez ijedne klupe, i one "funcionalne" kante za otpatke po gradu napravljene od mreže, i one fluorescentne kuće, i onu plavu zgradu preko puta kina Radnik, itd. itd.
Dakle, ovo je naša slika i prilika a ne njihova.
100_KA wrote:@ sarajevonekad
- J.B.Tito
#44 Re: Jezero u Sarajevu
I ja sam čuo za tu ideju, (pročitaj ključnu riječ), a znam da je jedna prijateljica imala diplomski na tu temu.morti wrote:nekada davno sam čuo o mogućem jezeru tipa jaruna u okolini ilidže...
ključna riječ - DAVNO...
Ovo je bilo (druga ključna riječ - BILO) jedno od mjesta gdje se ta ideja mogla realizovati i napraviti nešto poput Jaruna.
Tu postoje dvije veće bare i par manjih koje su uz rijeku Bosnu.

Na slici dva se vidi da ovaj prostor okružen crvenom linijom nije iskorišten.Orjentacije radi, označen je kolektor za pročišćavanje vode koji nije u funkciji.

No, samo se čini da nije iskorišten, na trećoj slici sam, sasvim slučajno, primjetio da jedan dio ovog prostora jeste iskorišten.

Na četvrtoj se jasno vidi - ovaj dio obale uz rijeku Bosnu je iskorišten kao mjesto gdje se odlaže neka zemlja i ko zna sve još ne - vidi se i kamion u odlasku.

Ovo je uslikano prije godinu dana, i ko zna koliko kubika "svega" je istovareno na ovo mjesto, a koliko od toga je "slučajno" otišlo u rijeku Bosnu.
Šta ono bi tema?
Aha, jezero.
Uništavaju i ono što imamo, a da naprave nešto novo.
Nisam skeptik i pesimista, samo realista jer znam šta se radi sa B-H voda.
-
BaileyS
#45 Re: Jezero u Sarajevu
Kroz dolinu izmedju golf terena i SamShopa ce ici buduca I transferzala....sarajevonekad wrote:
Prva lokacija koja je meni pala na pamet je prostor izmedju golfovskih terena i Sam-shop supermarketa na putu ka Vogosci.
Pocinje na Grbavici, pa mostom preko Milje, onda nastavlja izmedju muzeja, pored Tehnicke skole i Zeljeznicke stanice, kroz tunel ispod Kosevskog, pa negdje pored Bosnalijeka, pa onda u tu dolinu izmedju SamShopa i golf terena i dalje za Vogoscu, pa spajanje sa auto-putem za Zenicu zajedno sa VI transferzalom....
Vec su otkupili one kuce za prosirenje puta pored Zeljeznicke stanice
-
nino90
#46 Re: Jezero u Sarajevu
bogami ne bi bilo lose napraviti negdje blizu grada vjestacko jezero
-
BaileyS
#47 Re: Jezero u Sarajevu
A ovo o cemu ti govoris je najvjerovatnije projekat "Crna rijeka" (ima dosta o tome da se procita na netu) i razradjen je do najsitnijih detalja, samo fali investitor voljan da ulozi 100-njak miliona maraka (nadam se da ne lupam, cini mi se da je bila bas ta cifra). Primarni cilj tog projekta je da obezbijedi pitku vodu za podrucije Sarajeva za narednih 100 godina a ovaj "Jarun" na rijeci Zeljeznici bi bio bonus.morti wrote: nekada davno sam čuo o mogućem jezeru tipa jaruna u okolini ilidže...
ključna riječ - DAVNO...
Mislim da ce se to kad tad ostvariti jer Sarajevo vec sad kuburi sa pitkom vodom.
- cyprus
#48 Re: Jezero u Sarajevu
Haj da fino upitam: koji će nam q jezero? 
-
kruskoliki
#49 Re: Jezero u Sarajevu
E pa omladinci imate cast upoznati jednog od rijetkih koji se kupao na Ciglanskom jezeru! Hehehe!!!! Na mjestu dansnjih Ciglana, bila je prava ciglana, koja je eksploatisala glinu sa tih prostora. Mi smo se s Kosevskog brda spustali niz padine Ciglana, do jezera i dole se brckali!!! To se otprilike desava izmedju 75 i 78 god.
Dovidjenja i uzdravlje!!!!
Dovidjenja i uzdravlje!!!!
-
EMH_V1.0
#50 Re: Jezero u Sarajevu
Nisam znao da je postojalo jezero na području današnjeg stadiona Asim Ferhatović - Hase (stadio Koševo). Mogu samo zamišljati kako je to lijepo izgledalo, a i bilo je na mjestu, iz svakog haman dijela grada se lahko može doći na Koševo.