U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

gurabija78

#26 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by gurabija78 »

Layne wrote:Marijin Dvor - trovač :D :D
nema vise
bice_bice

#28 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by bice_bice »

zar se ista moze porediti sa kulom?
arslanica

#29 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by arslanica »

bice_bice wrote:zar se ista moze porediti sa kulom?

mislis na onu u I. Sarajevu??? :?
Maybach

#30 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by Maybach »

Dubrovnik-morska hrana,Magarac isto,Vinoteka,Inat kuca,Pravda,Avlija...ali istina je da nekog pravog internacionalnog restorana sa vrhunskom hranom,kuharima i uslugom jos uvijek nema.
bice_bice

#31 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by bice_bice »

arslanica wrote:

ja samo za jedno Sarajevo znam, bez ikakvih slova ili naziva ispred.. a kod Kule dodje kad krenes iz Vogosce prema semizovcu..
Layne

#32 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by Layne »

mima wrote:
Nema ga.
Kako nema :?
Doduše nisam se odavno napio u gradu :D :D
*mima*

#33 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by *mima* »

Layne wrote:
mima wrote:
Nema ga.
Kako nema :?
Doduše nisam se odavno napio u gradu :D :D

Nisam ni ja znala.....jucer vidim da su sve sklonili...nema nista...
karanana

#34 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by karanana »

i ja primjetih neki dan, nigdje nista vise ondje. ni cvjecare, ni pekare, ni otrova....vidi se sve iza ono dvoriste i parking. ima hrpa nekakvog smeca i staklene vune ostala.
Layne

#35 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by Layne »

Mala ispravka, ono je Trovač, Otrov je na Bjelavama :D
Možda i onde bude neka veelika staklena zgrada, pa fino Taletu daju poslovni prostor da napravi restoran kakav i odgovara njegovoj reputaciji :D
Maybach

#36 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by Maybach »

od vogosce prema semizovcu ima kulin dvor restoran.vjerovatno je to to.
arslanica

#37 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by arslanica »

bice_bice wrote:
arslanica wrote:

ja samo za jedno Sarajevo znam, bez ikakvih slova ili naziva ispred.. a kod Kule dodje kad krenes iz Vogosce prema semizovcu..

sorry ... ja znam za ovu sto sam i napisala ... a to tvoje mi je bas nepoznato ...
Leonid Breznjev

#38 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by Leonid Breznjev »

restoran kulo je u semizovcu kao sto vec rece jedan forumash. :D dobra kucna klopa, malo corbice, pa malo koljenice, pa ovo, pa ono, a sevdah laganice svirucka, ono koliko gitara nosi.. merakli je sjedit kod kule.. :)
cunga lunga

#39 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by cunga lunga »

...
Last edited by cunga lunga on 24/05/2010 01:46, edited 1 time in total.
igrastaklenimperlama

#40 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by igrastaklenimperlama »

Maybach wrote:Dubrovnik-morska hrana,Magarac isto,Vinoteka,Inat kuca,Pravda,Avlija...ali istina je da nekog pravog internacionalnog restorana sa vrhunskom hranom,kuharima i uslugom jos uvijek nema.
Problem koji ja imam sa ovakvim generalnim pitanjima tipa preporuči mi restoran je taj što svaki restoran ima hranu
posebnog podneblja, šmeka i ukusa, što moja preferencija prema tipu hrane ovisi od doba dana, dana u sedmici i
godišnjeg doba, što se odnosi i na ambijent i što feeling ne ovisi samo o restoranu već i o društvu, raspoloženju
i mnogim drugim faktorima.

Tačno je da u Sarajevu još nema restorana ni kuhara sa Michelinovom zvjezdicom, niti vrhunske usluge, a ni sommeliera,
ali mislim da je danas ponuda puno bolja i raznovrsnija nego prije nekoliko godina. Za mene je još uvijek najveći problem
sarajevskih restorana higijena.
Topla voda

#41 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by Topla voda »

ma slabo koji ima nekog slifa za sjedit povazdan u njemu.
sto se tice klope,tavola je ok,maroko je ok...
mozda je avlija neki tip lokala sa stilom,ovi ostali sve hoce s parama da naprave....uvale se sto milja i kupe neke debilne kicaste stolice .
i pepers je dobar s klopom,morska plata extra...al me interijer smara
callmethebreeeze

#42 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by callmethebreeeze »

igrastaklenimperlama wrote: Tačno je da u Sarajevu još nema restorana ni kuhara sa Michelinovom zvjezdicom, niti vrhunske usluge, a ni sommeliera,
ali mislim da je danas ponuda puno bolja i raznovrsnija nego prije nekoliko godina. Za mene je još uvijek najveći problem
da li takav restoran postoji igdje na prostoru ex-yu? nemam vremena da kopam po netu, a bas me zanima... mozda negdje na primorju...

za zvjezdice su kriteriji pravo strogi, bas sve mora biti na nivou... jedan takav restoran bi bio pravo skup i za otvoriti i jesti u njemu....
igrastaklenimperlama

#43 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

callmethebreeeze wrote:
igrastaklenimperlama wrote: Tačno je da u Sarajevu još nema restorana ni kuhara sa Michelinovom zvjezdicom, niti vrhunske usluge, a ni sommeliera,
da li takav restoran postoji igdje na prostoru ex-yu? nemam vremena da kopam po netu, a bas me zanima... mozda negdje na primorju...

za zvjezdice su kriteriji pravo strogi, bas sve mora biti na nivou... jedan takav restoran bi bio pravo skup i za otvoriti i jesti u njemu....
Gil's u Dubrovniku bi mogao imati - http://www.gilsdubrovnik.com/indexeng.html

Jako je skupo, ali je mjesto jedinstveno na svijetu. Sastoji se iz dva dijela, restorana i sushi-bara. Zvuči paradoksalno,
ali mjesto je neprofitabilno, služi za druženje i zezu ruskom milijarderu koji mu je vlasnik.
Leonid Breznjev

#44 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

callmethebreeeze wrote:

dodjela zvjezdice michelina nije tako skupa breezi, a ni dodjela ne govori bas puno o restoranu, mozda nesto o kuharu kao i dodjela kuharske kapice ili kutlace. eh dodjela poena u Gault Millau bi bila vec malo teza i ne vidim restoran na nasim prostorima koji zasluzuje i 14 a kamo li 21 bod.. prije rata smo imali par restorana koji su nosili gault millau bodove, al' to je proslost.. :)
igrastaklenimperlama

#45 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Arslan wrote:
callmethebreeeze wrote:

dodjela zvjezdice michelina nije tako skupa breezi, a ni dodjela ne govori bas puno o restoranu, mozda nesto o kuharu kao i dodjela kuharske kapice ili kutlace. eh dodjela poena u Gault Millau bi bila vec malo teza i ne vidim restoran na nasim prostorima koji zasluzuje i 14 a kamo li 21 bod.. prije rata smo imali par restorana koji su nosili gault millau bodove, al' to je proslost.. :)
Danas sigurno 5 restorana u Istri nosi kapice i bodove, a među ostalim i moj omiljeni Valsabbion u Puli :)
Leonid Breznjev

#46 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

ja sam mislio vise na Bosnu i Hercegovinu sto se tice zasluga za gault millau.. koliko bodova nosi Valsabbion?
igrastaklenimperlama

#47 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Arslan wrote:ja sam mislio vise na Bosnu i Hercegovinu sto se tice zasluga za gault millau.. koliko bodova nosi Valsabbion?
Kad sam ga zadnji put posjetila imali su 2 kapice i 16 bodova.
Leonid Breznjev

#48 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

da evo bas pogledah u prirucniku, 16 bodova.. :)

evo i malo kritika :)
Waren zu Viert. Würden meinen, dass 2 Hauben etwas überzogen sind. Vorspeisen durchwegs innovativ und perfekt. (Grandioser Istrianischer Prosut!) Tintensfischnudeln im Parmesannest einfach zu fad. Phantastische Jakobsmuscheln im schwarzen Teig gebacken. Risotto mit Spargel und reichlich Trüffel geschmacklich sehr gut, Reis allerdings eine Spur zu hart. Herrliche Schokoladedesserts. Bedienung war freundlich und korrekt. Führte uns mit großem Engagement durchs kleine feine Hotel. Leider nur 4 große Doppelzimmer mit phänomenalem Blick und Balkon zur romantischen Bucht. Rest geht zur Seite.
Wir waren Mitte Juli im Valsabbion und haben auch dort genächtigt (nicht nötig..) und waren zweimal essen, wobei wir am ersten Abend den Fehler des Degustationsmenüs machten (zu dem gleich) und am dritten Abend a la carte aßen - deutlich besser. Leider kann ich die Lobeshymnen überhaupt nicht teilen, denn unser großes Degustationsmenü spottete jeder Beschreibung - wir waren geneigt zu glauben, dass wir mit der versteckten Kamera gefilmt werden - das Personal herablassend und unwillig, das Essen mehr als unterdurchschnittlich - zB ein mit Lavendel gebratener Thunfisch der entweder alt war oder dem Küchenchef perfekt misslungen ist (das Lavendelaroma war extrem vorherrschend und der Fisch bitter); das selbst entworfene Gebäck grundsätzlich interessant, aber alt und zäh; der Gipfel - eine in ca. 1/2 kg schwarem Salz gegarte - völlig versalzene Muschel im Ausmaß von sicherlich 2x2 cm (war ein eigener Gang); am besten aber war die Manöverkritik - auf die wiederholten Fragen des Personals, ob alles in Ordnung sei, antworteten wir jedes Mal mit einem eindeutigen "NEIN" - dies führte dazu, dass sich der/die Fragende kommentarlos entfernte und beim nächsten Mal einen Kollegen schickte, der genauso reagierte; als wir hungrig fertig "gegessen" hatten und noch a la carte nachbestellen wollten, bekamen wir ein lapidares "Sie müssen doch satt sein nach unserem 11-Gänge Menü (es waren nur 10!). Aber jetzt gibt es nichts mehr" - da war es aber knapp nach 23:00 Uhr. Und das Souflee ist immer noch nicht besser geworden... Wir waren auch bei "Gina" - dem Geheimtip der Redaktion: genauso gehört kroatisches Essen - perfekt zubereiteter frischer Fisch, grandiose Meeresfrüchte, ein perfektes Lavendeleis - kostet nicht einmal die Hälfte (selbst wenn man übertreibt und Champagner ordert..). MfG W. Reibenwein

ocigledno da nisu bas svi zadovoljni.. :)
igrastaklenimperlama

#49 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Na netu ima aktuelni Gault Millau - http://www.gaultmillau.at/suche/istrien-dalmatien.cfm

Koji su bosansko-hercegovački restorani prije rata nosili bodove?
callmethebreeeze

#50 Re: U KOJEM RESTORANU VAM JE NAJBOLJA HRANA, AMBIJENT, FEELING..

Post by callmethebreeeze »

Arslan wrote:
callmethebreeeze wrote:

ne mislim da je dodjela skupa, ali mislim da bi se trebalo uloziti love da bi restoran zasluzio zvjezdicu, a sa tim ide visoka cijena koja mnogim kod nas ne bi bila pristupacna.
Post Reply