KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#26 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Alfons Kauders »

braco32 wrote:Mislim da ova tema mnoge interesuje a znam posebno u Zenici gdje je doći do radnog mijesta lutrija ako nemaš jaku vezu.
Interesuje me razmišljanje učesnika foruma iz drugih krajeva BiH , i kakva je kod njih situacija.
da si seka32, ili jos bolje seka23 lako bi ti do posla... :D
semmy

#27 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by semmy »

karanana wrote:
semmy wrote:znam da je i veliki problem dobiti posao za nas koji smo rodjeni u sarajevu jer vise stele imaju drugi..znam vise slucajeva da su po diplomiranju dobili ponudu za posao i u sarajevu i u gradu iz kojeg dolaze... i naravno posao prihvatili u sarajevu a moja seka ( treba uskoro diplomirati ) i njena prijateljica ( diplomirala ) koje su rodjene u ovom gradu su na listi cekanja za posao u skoli..a nazalost nisu same, ima njih jako puno
mislim da pripadnost i rodjenje u gradu ne bi trebali da budu garant zaposlenja. ako su kandidati dobri i bolji od domacih, ne vidim nikakav problem sto ne-sarajlija dobije posao. pa necemo se valjda jos dublje dijeliti i regionalizirati? premali smo za to.
ali ako govoris o stelama, onda je to druga stvar.
govorim o stelama....jake stele i u sarajevu i u gradu iz kojeg dolaze, samo su izrazili zelju da ostanu u sa i jos i skolu u kojoj su naravno i dobili posao...uzas.............
Amazonka27

#28 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

Alfons Kauders wrote:
braco32 wrote:Mislim da ova tema mnoge interesuje a znam posebno u Zenici gdje je doći do radnog mijesta lutrija ako nemaš jaku vezu.
Interesuje me razmišljanje učesnika foruma iz drugih krajeva BiH , i kakva je kod njih situacija.
da si seka32, ili jos bolje seka23 lako bi ti do posla... :D
garant.... samo ne znam na koji nacin mislis?
otherside

#29 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by otherside »

Alfons Kauders wrote:da si seka32, ili jos bolje seka23 lako bi ti do posla... :D
jasta bi. kad sam ja konkurisala za posao prednost su imali muskarci. a posao ne zahtijeva nikakav fizicki rad, da se razumijemo.
Amazonka27

#30 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

otherside wrote:
Alfons Kauders wrote:da si seka32, ili jos bolje seka23 lako bi ti do posla... :D
jasta bi. kad sam ja konkurisala za posao prednost su imali muskarci. a posao ne zahtijeva nikakav fizicki rad, da se razumijemo.
jos je gore ako dobijes posao samo zato sto si seka a ne braco...jer te onako...onaj...ko te je primio na posao..mjerka i ceka da mu vratis uslugu....

eh, tako jednom ja radila z anaseg nam divnog i odgvornog kemala causevica koji je sad klinac palac u indirektnom....pa kad je saznao da imam momka...dobih otkaz bez plate...
i nakon 10 dana se skrsio ko jaje....dabogda mu za sapuna trebalo...
Pikova-dama

#31 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

semmy wrote:znam da je i veliki problem dobiti posao za nas koji smo rodjeni u sarajevu jer vise stele imaju drugi..znam vise slucajeva da su po diplomiranju dobili ponudu za posao i u sarajevu i u gradu iz kojeg dolaze... i naravno posao prihvatili u sarajevu a moja seka ( treba uskoro diplomirati ) i njena prijateljica ( diplomirala ) koje su rodjene u ovom gradu su na listi cekanja za posao u skoli..a nazalost nisu same, ima njih jako puno
Mislim da nema nikakve veze ova konstatacija. Prvo, ko to dobije dvije ponude na danasnjem vaktu molim te...i to iz grada iz kojeg dolazi i iz Sarajeva??? Taj ko je dobio te dvije ponude ocito je neki gigant i onda je zasluzio da bira:) Moja logika mi ne dozvoljava da shvatim kako neko ko zivi u nekom gradu moze imati manje veza od nekoga ko je tek tu dosao....hm...ne kontam. Takodjer, ljudi iz drugih gradova nemaju pravo da se prijave na biro u Sarajevu (osim nakon silne papirologije) tako da izgleda po statistikama da je Sarajlija najmanje zaposleno, a ustvari drugi se i ne mogu prijaviti, pa im jedina sansa ostaje stela. Naravno, ne pravdam nikoga, cisto komentarisem. Nije bitno odakle dolazis, nego ko te gura...:)
madner

#32 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

semmy wrote:
zgembo_sa wrote:Ma samo idi u privatne firme... Prije ces dobit posao sigurno. Drzavne institucije i javna preduzeca su legla nesposobnih ljudi sa stelom, dok privatnik ipak hoce nekoga ko ce mu donjet novac. Zna i tu bit stela, ali ako je pozicija koja stvarno utice na profitabilnost firme onda samo glup covjek moze dovesti nekoga sa stelom, a ne sposobnog...
a sta ako zavrsis pedagosku akademiju, skole pune starih ucitelja koji ne zele u penziju ili onih koji su dosli sa stelom i jos nisu iz sarajeva, imaju naglasak da te bog mili zakloni i sacuva...

na svu srecu ja radim kod privatnika i nemam namjeru mijenjati vise, da mi je u ovoj firmi penziju zaradit :D
madner wrote: Ovo vise zvuci kao da su te druge imale jako dobar prosjek. Znam iz licnog iskustva da je trud studenta antiproporcijalan zivotnom standardu.
varas se
Treba se privatizovat, ali da se privatnici pridrzavaju propisa o radu. I onda nema problema.
Samo ovo za veci prosjek stoji.
Liska

#33 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Liska »

Treba ovo, treba ono. Prije svega trebaju svi imati jednaku sansu pa da onda mozemo pricati. Privatnici kao privatnici se nikada nece drzati zakona o radu jer i zasto bi? Uvijek misle da se svatko moze zamjeniti i da ce naci jos vecu budalu spremnu da radi vise, za jos manje novca nego prethodna. Da je nekome u interesu da se privatnici drze propisa o radu, to bi se dosada rijesilo.
chuchumbamayumbe

#34 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by chuchumbamayumbe »

nebojeplavo wrote:
homar wrote:Onda ne traži posao u Državnoj službi i Javnim preduzećima. Tamo je osnovni Uslov/Uvjet Š T E L A
Ja triput dobila posao u drzavnim organima bez stele :P :D
Naravno, trebas slati prijave na sve moguce konkurse, i ukoliko budes pozvan na testiranje/intervju, dobro se pripremiti. Ljudi koji u startu imaju stav da se posao moze dobiti samo sa stelom, prestanu se truditi. Ja bas nisam imala izbora, nisam imala nikakve stele, morala sam imati povjerenje u sebe i uloziti puno truda, al nakraju se isplatilo :wink:
Stani malo, ako si vec jednom dobila posao u drzavnoj sluzbi, sta ce ti onda jos 2?
Ne kontam, nije ti se svidjalo na radnom mjestu pa konkurisala za drugo ili sta je u pitanju?
Pikova-dama

#35 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Liska wrote:Treba ovo, treba ono. Prije svega trebaju svi imati jednaku sansu pa da onda mozemo pricati. Privatnici kao privatnici se nikada nece drzati zakona o radu jer i zasto bi? Uvijek misle da se svatko moze zamjeniti i da ce naci jos vecu budalu spremnu da radi vise, za jos manje novca nego prethodna. Da je nekome u interesu da se privatnici drze propisa o radu, to bi se dosada rijesilo.
Slazem se...i samoj mi je tako. Iz Ugovora o radu koji sam potpisala reklo bi se da zivim u Svicarskoj, sve je po zakonu, sve je tako idealno...ali, nigdje veze s tim papirom ono sto se u stvarnosti desava.
nebojeplavo

#36 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by nebojeplavo »

chuchumbamayumbe wrote: Stani malo, ako si vec jednom dobila posao u drzavnoj sluzbi, sta ce ti onda jos 2?
Ne kontam, nije ti se svidjalo na radnom mjestu pa konkurisala za drugo ili sta je u pitanju?
Prvi bio na odredjeno vrijeme, morala ponovo konkurisati, i istovremeno budem primljena na drugo i trece :D pa sam morala odustati od drugog zbog ovog treceg :D
chuchumbamayumbe

#37 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by chuchumbamayumbe »

nebojeplavo wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Stani malo, ako si vec jednom dobila posao u drzavnoj sluzbi, sta ce ti onda jos 2?
Prvi bio na odredjeno vrijeme, morala ponovo konkurisati, i istovremeno budem primljena na drugo i trece :D pa sam morala odustati od drugog zbog ovog treceg :D
Shto bi rek'o nash, narod para na paru, ush na fukaru... :)
madner

#38 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Pikova-dama wrote:
Liska wrote:Treba ovo, treba ono. Prije svega trebaju svi imati jednaku sansu pa da onda mozemo pricati. Privatnici kao privatnici se nikada nece drzati zakona o radu jer i zasto bi? Uvijek misle da se svatko moze zamjeniti i da ce naci jos vecu budalu spremnu da radi vise, za jos manje novca nego prethodna. Da je nekome u interesu da se privatnici drze propisa o radu, to bi se dosada rijesilo.
Slazem se...i samoj mi je tako. Iz Ugovora o radu koji sam potpisala reklo bi se da zivim u Svicarskoj, sve je po zakonu, sve je tako idealno...ali, nigdje veze s tim papirom ono sto se u stvarnosti desava.
Znas kako je bilo sa kaznama u saobracaju do neke godine? Niko nista nije bendo, dok drzava nije stvorila efektivne mehanizme za naplatu. Isto tako ti i je i sa privatnicima, ne treba ocekivat da se pridrzavaju propisa dok ne postoje mehanizmi za kazne.
Pikova-dama

#39 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

madner wrote:
Pikova-dama wrote:
Znas kako je bilo sa kaznama u saobracaju do neke godine? Niko nista nije bendo, dok drzava nije stvorila efektivne mehanizme za naplatu. Isto tako ti i je i sa privatnicima, ne treba ocekivat da se pridrzavaju propisa dok ne postoje mehanizmi za kazne.
Apsolutno tacno...
semmy

#40 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by semmy »

Pikova-dama wrote:
Mislim da nema nikakve veze ova konstatacija. Prvo, ko to dobije dvije ponude na danasnjem vaktu molim te...i to iz grada iz kojeg dolazi i iz Sarajeva??? Taj ko je dobio te dvije ponude ocito je neki gigant i onda je zasluzio da bira:) Moja logika mi ne dozvoljava da shvatim kako neko ko zivi u nekom gradu moze imati manje veza od nekoga ko je tek tu dosao....hm...ne kontam. Takodjer, ljudi iz drugih gradova nemaju pravo da se prijave na biro u Sarajevu (osim nakon silne papirologije) tako da izgleda po statistikama da je Sarajlija najmanje zaposleno, a ustvari drugi se i ne mogu prijaviti, pa im jedina sansa ostaje stela. Naravno, ne pravdam nikoga, cisto komentarisem. Nije bitno odakle dolazis, nego ko te gura...:)

vjeruj znam sta pricam i sama sam ostala sokirana kad mi je djevojka koja je dobila posao pricala da je birala izmedju grada iz kojeg je dosla i sarajeva...a nije gigant kako ti mislis...
Amazonka27

#41 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

madner wrote:
Pikova-dama wrote:
ama ko ce ih kazniti...ko se ih prijaviti? jel ti vidis kolika je sreca dobiti posao...evo...ja sam htjela da se kazni kemal...pa on posta najveca faca u BiH...pa ga je ona zena tuzila za mobing i to ne u privatnj firmi nego sad dok je u drzavnoj. fino neko rece...najvise je stela u drzavnim. gdje ce radnik ako se privatnik boss naljuti na njega...opet drugom?Znam da nije u redu ovo...ali to je realnost
Pikova-dama

#42 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

semmy wrote:
Pikova-dama wrote:

vjeruj znam sta pricam i sama sam ostala sokirana kad mi je djevojka koja je dobila posao pricala da je birala izmedju grada iz kojeg je dosla i sarajeva...a nije gigant kako ti mislis...
Vjerujem ti, moguce, ali je rjetkost, dakle nije nikakvo pravilo. Jer s druge strane ja znam curu koja je dobila ponudu u Sarajevu, ali nece da ide iz svog grada i odbila je... A isto tako znam curu koja je 3 godine pokusavala da dobije posao u Sarajevu (a nije iz SA) i nikad ga nije dobila...u roku zavrsila fax, sve ok bilo...Dakle, nema pravila...sve je ovo jedna velika igra sa zivcima...sretno svima u svakom slucaju...
teAMICA

#43 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by teAMICA »

mislim da posla ima, ali (vecina) judi nece da rade. Moze se desiti da se duze trazi, ali sigurna sam da ga ima. Problem je taj sto je kod nas fora do para nabrzaka i vecina nece da se trude i dokazu kako bi do normalne plate dosli. Najlakse je kukati i krivicu traziti u drugima (ne valja sef, uslovi na poslu, radno vrijeme, radne kolege, plata...)
Ne mislim na nikog konkretno ovdje, vec govorim uopste.
Pikova-dama

#44 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Znas kako je bilo sa kaznama u saobracaju do neke godine? Niko nista nije bendo, dok drzava nije stvorila efektivne mehanizme za naplatu. Isto tako ti i je i sa privatnicima, ne treba ocekivat da se pridrzavaju propisa dok ne postoje mehanizmi za kazne.[/quote]
ama ko ce ih kazniti...ko se ih prijaviti? jel ti vidis kolika je sreca dobiti posao...evo...ja sam htjela da se kazni kemal...pa on posta najveca faca u BiH...pa ga je ona zena tuzila za mobing i to ne u privatnj firmi nego sad dok je u drzavnoj. fino neko rece...najvise je stela u drzavnim. gdje ce radnik ako se privatnik boss naljuti na njega...opet drugom?Znam da nije u redu ovo...ali to je realnost[/quote]

Veci je problem ko ce ih prijaviti, nego ko ce ih kazniti. Moj sef je uticajan i sta ja mogu sad tu, da ga prijavim i da se vise nikad ne zaposlim (on to moze, bio je slucaj kod nas jedan). Sve je to mac s dvije ostrice...
Amazonka27

#45 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

teAMICA wrote:mislim da posla ima, ali (vecina) judi nece da rade. Moze se desiti da se duze trazi, ali sigurna sam da ga ima. Problem je taj sto je kod nas fora do para nabrzaka i vecina nece da se trude i dokazu kako bi do normalne plate dosli. Najlakse je kukati i krivicu traziti u drugima (ne valja sef, uslovi na poslu, radno vrijeme, radne kolege, plata...)
hajd se zakuni? :x
Pikova-dama

#46 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Amazonka27 wrote:
teAMICA wrote:mislim da posla ima, ali (vecina) judi nece da rade. Moze se desiti da se duze trazi, ali sigurna sam da ga ima. Problem je taj sto je kod nas fora do para nabrzaka i vecina nece da se trude i dokazu kako bi do normalne plate dosli. Najlakse je kukati i krivicu traziti u drugima (ne valja sef, uslovi na poslu, radno vrijeme, radne kolege, plata...)
hajd se zakuni? :x
:D :D :D :D eto mi ludi...
madner

#47 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Amazonka27 wrote: ama ko ce ih kazniti...ko se ih prijaviti? jel ti vidis kolika je sreca dobiti posao...evo...ja sam htjela da se kazni kemal...pa on posta najveca faca u BiH...pa ga je ona zena tuzila za mobing i to ne u privatnj firmi nego sad dok je u drzavnoj. fino neko rece...najvise je stela u drzavnim. gdje ce radnik ako se privatnik boss naljuti na njega...opet drugom?Znam da nije u redu ovo...ali to je realnost
Pojma nemam ko je taj kemal :oops: , a to za srecu i posao nisam bas siguran.
Prvi posao se trazi, poslje toga tebe traze. Bar u mom fahu.

Kada riziko prijave bude veci od dobiti, tada ce vecina privatnika postovati te zakone. Mislim, logicno je da ako mozes zaradit 100 000 a izgubit 10 000 da ces rizikovat, ali kad bilo obrnuto?
semmy

#48 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by semmy »

kad smo vec kod trazenja posla...
treba mojoj prijateljici dobra kozmeticarka, koja je zavrsila SKOLU za kozmeticare ( NE KURS ) nek' mi se javi na pp...

nema stele
madner

#49 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Pikova-dama wrote: Veci je problem ko ce ih prijaviti, nego ko ce ih kazniti. Moj sef je uticajan i sta ja mogu sad tu, da ga prijavim i da se vise nikad ne zaposlim (on to moze, bio je slucaj kod nas jedan). Sve je to mac s dvije ostrice...
Onda suti i trpi.
Amazonka27

#50 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

madner wrote:
Amazonka27 wrote: ama ko ce ih kazniti...ko se ih prijaviti? jel ti vidis kolika je sreca dobiti posao...evo...ja sam htjela da se kazni kemal...pa on posta najveca faca u BiH...pa ga je ona zena tuzila za mobing i to ne u privatnj firmi nego sad dok je u drzavnoj. fino neko rece...najvise je stela u drzavnim. gdje ce radnik ako se privatnik boss naljuti na njega...opet drugom?Znam da nije u redu ovo...ali to je realnost
Pojma nemam ko je taj kemal :oops: , a to za srecu i posao nisam bas siguran.
Prvi posao se trazi, poslje toga tebe traze. Bar u mom fahu.

Kada riziko prijave bude veci od dobiti, tada ce vecina privatnika postovati te zakone. Mislim, logicno je da ako mozes zaradit 100 000 a izgubit 10 000 da ces rizikovat, ali kad bilo obrnuto?
kemal causevic direktor za indirektno oporezivanje

e sad...fazon je sto ti ljudi nedaju sansu da se dokazes kakav si radnik...znas koliko sam puta usla u najuzi krug od top 5. pa u top 2. presudi nesto....u konkursu stoji...radno iskustvo...a gdje da ga steknem? jos namjeste konkurs i kazu...odredjeni spol, visina,teina, da je zavrsio skolu tu i tu tad i tad, sa radnim iskustvom od minimum 5 god (toliko radi kod njih neprijavljen) uz poznavanje, engleskog, njemackog, turskog italijanskog, spanskog....a prednost imaju koji poznaju i arapski
Last edited by Amazonka27 on 30/07/2008 13:48, edited 1 time in total.
Post Reply