nocna_mora1001_noci wrote:Skyfox wrote:DS9 wrote:Eh, zato treba podrzati svaku akciju za zastitu zivotinja, ma kako banalna izgledala, kao i svaku aktivnost koja ima za cilj budjenje svijesti ljudi.
Apsolutno!
Meni je banalnija situacija bila kad sam vadio male psice iz kontejnera i mace ispod hauba, nisam ih mogao udomit ko da su radioaktivni, odvedem ih u vet. stanicu na pregled a oni mi predloze sinteraj kao rijesenje problema
Kao odnesi ih njima i oni ce ih pricuvati par dana dok ih ne ubiju
Ako smatram da u ovoj drzavi nema nijedne organizacije koju mogu podrzat i koja moze pomoc kad treba zasto onda ne bih podrzao stranu org.???
SOS je org koja je dugo bila sama, ali isto tako se ne smije poreci (mozda vi to ne znate) da se mnogo puta odbijala pomoc SOSu od strane drugih organizacija iz jednog prostog razloga - nije SOS bio u prvom planu vec zivotinje... koliko samo clanova SOS-a je napustilo SOS iz ovih i slicnih razloga, dosta razocarano...
Ja i rekoh - najteza borba danasnjice je borba za prava zivotinja, a isto tako treba razlikovati dvije vrste organizavija: animal wellfare i animal rights organizacije - rade potpuno druge stvari
Animal wellfare se bave samo psima i mackama i eventualno nekoj pojedinacnoj zivotinji koja je u datom momentu dosla na red, a animal rights organizacije se bore za sve zivotinje jednako i na potpuno drugi nacin od ove prve vrste. I jedni i drugi dozivljavaju sve i svasta od ljudi, neki riskiraju svoje zivote za zivotinje...
SOS ne drzi monopol na zastitarstvo, niti bilo koga sprjecava da se njime bavi na nacin kako on misli da je najbolje to raditi.
sticajenm okolnosti SOS je prvo takvo udruzenje u BiH, sto ne znaci da treba biti i jedino. naprotiv, sto je vise zastitara, to vise pomoci zivotinjama.
jedan prutic se lako slomi..........sa snopom ide malo teze.
to, sto je u BiH tesko napraviti nesalomiv snop je drugi par carapa.
ako je, izmedju ostalog, SOS tome smetnja i ako ce bez njega biti bolje zivotinjama, odmah cemo ga ukinuti, a sve donacije koje on dobija neka preuzmu drugi.
ja licno cu se zastitarstvom baviti do kraja zivota, sto mogu raditi i iz spajza, kao sto i cine mnogi u svijetu.
SOS ima razlicita iskustva sa stranim organizacijama,i dobra i losa, sto nije njegov specijalitet, nego sudbina, kako njegova, tako i mnogih drugih NVOa u BiH, ovisnih o razlicitoj pomoci iz inostranstva koju nude, kako dobronamjerni, tako i oni drugi, iz samo njima znanih razloga.
nikada necu kazati da SOS treba biti urnek drugima u radu i da nije pravio greske, ali sama cinjenica da smo u ovom pionirskom poslu za BiH izdurali vise od deset godina, i da stvari vise nikad nece biti kao sto su bile, govori dovoljno.