SIROMASTVO

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

pita

#26 Re: SIROMASTVO

Post by pita »

alijagicalija wrote:Da li u BiH ima siromastva? Ko radi i sta na suzbijanju siromastva? Sta bi ste vi u radili po pitanju siromastva?
Pa gdje nema siromsatva...koja je to drzava...samo sto bih ima veci stupanj siromastav od svedske....inace :D
alijagicalija

#27 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

....zamisli da nisam procitaao i ignorisem tvoj komentar...
josip_krtalic

#28 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

Prije svega narod je dosta ponosan ovdje. Spreman je dosta trpjeti. Mnogi će reći da smo zbog tog izmanipulirani od strane stranih bankarskih sustava. Mislim da bi u svakom slucaju zbog omjera snaga i vec zacrtane strategije malo većih igrača nego mi danas do grla bili u kreditima.
Sa strane nema previse ljudi u bih. Ako dođu tek su u tranzitu za zap eu. Ljudi su ovdje ipak solidarni za svoje bliznje. To je vani puno hladnije i nezgodnije ostat siromasan.
kustah

#29 Re: SIROMASTVO

Post by kustah »

josip_krtalic wrote:Prije svega narod je dosta ponosan ovdje. Spreman je dosta trpjeti. Mnogi će reći da smo zbog tog izmanipulirani od strane stranih bankarskih sustava. Mislim da bi u svakom slucaju zbog omjera snaga i vec zacrtane strategije malo većih igrača nego mi danas do grla bili u kreditima.
Sa strane nema previse ljudi u bih. Ako dođu tek su u tranzitu za zap eu. Ljudi su ovdje ipak solidarni za svoje bliznje. To je vani puno hladnije i nezgodnije ostat siromasan.
Ja bih ponovo rekao da je nevazno da li je ovo ili ono, ako imate normalne lidere i normalnu politku koja se brine za svoj narod/narode onda to je nevazno.

Evo jedan link koji govori o politici (ako ona uopste postoji kod ovoga monstruma) predsjednika zemlje koja bi trebala da je u blagostanju: List of Failed Banks Under Bush

Finansijski sistem ove zemlje je u kolapsu, a stanovnici su sve siromasniji i sastavljaju kraj sa krajem,zbog inflacije i ratova i enormnog budeta za vojne potrebe.
josip_krtalic

#30 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"Ja bih ponovo rekao da je nevazno da li je ovo ili ono, ako imate normalne lidere i normalnu politku koja se brine za svoj narod/narode onda to je nevazno.

Evo jedan link koji govori o politici (ako ona uopste postoji kod ovoga monstruma) predsjednika zemlje koja bi trebala da je u blagostanju: List of Failed Banks Under Bush

Finansijski sistem ove zemlje je u kolapsu, a stanovnici su sve siromasniji i sastavljaju kraj sa krajem,zbog inflacije i ratova i enormnog budeta za vojne potrebe."

Da. Ali usporedba s SAD-om nije bas najmjerodavnija. Hrvatska često na TV u emisijama želi sebe uspoređivati s SAD-om a to su dva različita sustava u svakom pogledu. I po obimu i po načinu.
Slažem se sa ovim što si napisao u kontekstu da je vani svijet ipak hladniji i mračniji kad je siromaštvo u pitanju. Ovdje su ograničenja kad je slobodna volja u pitanju da se recimo ne uplaćuje zdravstveno dobra. U americi svaki čovjek sam odlučuje ponaosob. Ovdje se vuče ponešto iz socijalizma, ponešto smo usvojili sa zapada ali ono bitno jeste da je narod uistinu žilav na ovim prostorima. U hercegovini ima dobar izraz "glođati kamen". On dobro oslikava volju ovih ljudi za opstanak. Mešetari svijeta pišu i pisali su razne scenarije za ovaj prostor ali nikako im se ne uklapamo.
I siromaštvo znamo pretvorit u našu prednost ma kako to nekom napuhano zvučalo. Naše siromaštvo nikad nije bilo niti če biti kao siromaštvo SAD-a npr. To su dva različita svijeta. A pokusa će biti. Svi smo mi kunići u "kavezu".
WizzardFromBOZ

#31 Re: SIROMASTVO

Post by WizzardFromBOZ »

alijagicalija wrote:Slazem se. Tacnije svi programi koje implementira UNDP, WB, NGO s jedne strane i MKO org. i politika banaka u BiH vode nas u siromastvo. UNDP je nedavno izdao kvazi studiju pod nazivom Strategies for doing business with poor iliti strategija poslovanja sa siromasnima. Moja interpretacija dokumenta je: strategija kako odrzati siromasne takvim kakvi jesu. Prosjecni kapital lihvarskih MKO je izmedju 20 i 30 mil. Prosjecni kapital proizvodnog preduzeca u BiH je ispod 2 mil.
jah, najbolje bi bilo da nije bilo ni UNDP, WB, NGO i ostalih i mi bismo bili bogati ko svicarska. a narocito ako je na vlasti bratsko trojstvo SDA, SDS & ZDZ... :mrgreen:
alijagicalija

#32 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

Nije rijec da li nesto treba ili ne, da li WB ili UNDP radi nesto ili ne. Rijec je o tome ko sta radi, na koji nacin i kakve su posljedice njihovog angazmana. Pitanje nije postavljeno radi prepucavanja SDA, HDZ, stranci, nestranci. Ovakvi komentari upravo odrazavaju ono sto sam rekao: status quo. Kad se radi o strankama i zastupnicima dovoljvno je procitati temu na forumu: Šuti i trpi i... čekaj da bankrotiramo ... iako smatram da smo vec bankrotirali.
seln

#33 Re: SIROMASTVO

Post by seln »

AO83 wrote:UNDP, SB ili bilo koja druga organizacija uopste ne igra nikakvu ozbiljnu ulogu u Bosni i Hercegovini sto se tice drzavne ekonomije.

Najefikasniji nacin borbe protiv siromastva jeste STO MANJI POREZI! Ovo je jedini nacin koji vec 100 godina dokazuje da ima ogromnu moc u stimulisanju novih poslova, investicija, i podizanja plata kod obicnih radnika.

Evo kada pomislim na siromastvo - pomislim na neku radnicu koja radi na masini i sije neke majice. Ona tu radi za nekih 400KM jer jednostavno nema boljeg izbora. Medjutim da su nam porezi nekih 15% umjesto 30+%, onda bi u BiH dosla jedna Nike i zaposlila 500 radnika i ponudila im platu od 500KM da bi prisvojili iskusne radnike.

Naravno 500km nije ogromna suma novca, ali sve je to stvar korak za korak. Nijedan sistem nije sposoban da od 400 poveca na 1000.
Sto ti mozes supljirati, to voz ne moze povuci.....
Nisi cuo haber da Adidas namjerava premjestiti fabrike IZ Kine jer su mu plate u Kini "prevelike"?
I Nike i Adidas bi najradije radnike koji rade besplatno, 24 sata na dan.
A to tvoje neoliberalno sranje prosipaj drugdje.
josip_krtalic

#34 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"jah, najbolje bi bilo da nije bilo ni UNDP, WB, NGO i ostalih i mi bismo bili bogati ko svicarska. a narocito ako je na vlasti bratsko trojstvo SDA, SDS & ZDZ... "

Kipari maske skriveni iza ovih instituacija čije su one marionetice su porodile scenarij u kojem će dotične stranke biti na vlasti:-). Ti si prenaivan ako misliš da je interes spomenutih da ih skinu:-).
josip_krtalic

#35 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"Sto ti mozes supljirati, to voz ne moze povuci.....
Nisi cuo haber da Adidas namjerava premjestiti fabrike IZ Kine jer su mu plate u Kini "prevelike"?
A to tvoje neoliberalno sranje prosipaj drugdje."

Bolje pola tvornica u Kinu nego pola kineza ovamo:-).
josip_krtalic

#36 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"Nije rijec da li nesto treba ili ne, da li WB ili UNDP radi nesto ili ne. Rijec je o tome ko sta radi, na koji nacin i kakve su posljedice njihovog angazmana. Pitanje nije postavljeno radi prepucavanja SDA, HDZ, stranci, nestranci. Ovakvi komentari upravo odrazavaju ono sto sam rekao: status quo. Kad se radi o strankama i zastupnicima dovoljvno je procitati temu na forumu: Šuti i trpi i... čekaj da bankrotiramo ... iako smatram da smo vec bankrotirali."

Ovo je folklor ljudi što nas čeka:-).
seln

#37 Re: SIROMASTVO

Post by seln »

josip_krtalic wrote:"Sto ti mozes supljirati, to voz ne moze povuci.....
A to tvoje neoliberalno sranje prosipaj drugdje."

Bolje pola tvornica u Kinu nego pola kineza ovamo:-).
Varam li se ili je nas ahbab @talamus iskrsnuo iz bana?
josip_krtalic

#38 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"Varam li se ili je nas ahbab @talamus iskrsnuo iz bana?"

? Nešto ti se pričinja? Znaš li kako psihijatri tumače tu pojavu? U biti strah od vlastite bezličnosti je temelj svega. Nešto te opasno žulja dok ti se pričinjava svašta?
josip_krtalic

#39 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

Tema je siromaštvo. Činjenica jeste da u siromaštvu čovjek lako izgubi sebe i da često bude spreman drugog i drugačijeg proglasiti krivcem za njegovo stanje.
pustopoljina

#40 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

sto se tice poreza-pa rel. odnedavno ih napokon imamo...nesto ne primijetih cvjetanje ekonomije dok niko nije placao porez. primitivni kapitalizam. kao u knjigama zole... jos samo fali djeciji rad u rudnicima.
pustopoljina

#41 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

josip_krtalic wrote:"Ja bih ponovo rekao da je nevazno da li je ovo ili ono, ako imate normalne lidere i normalnu politku koja se brine za svoj narod/narode onda to je nevazno.

Finansijski sistem ove zemlje je u kolapsu, a stanovnici su sve siromasniji i sastavljaju kraj sa krajem,zbog inflacije i ratova i enormnog budeta za vojne potrebe."

Da. Ali usporedba s SAD-om nije bas najmjerodavnija. Hrvatska često na TV u emisijama želi sebe uspoređivati s SAD-om a to su dva različita sustava u svakom pogledu. I po obimu i po načinu.
Slažem se sa ovim što si napisao u kontekstu da je vani svijet ipak hladniji i mračniji kad je siromaštvo u pitanju. Ovdje su ograničenja kad je slobodna volja u pitanju da se recimo ne uplaćuje zdravstveno dobra. U americi svaki čovjek sam odlučuje ponaosob. Ovdje se vuče ponešto iz socijalizma, ponešto smo usvojili sa zapada ali ono bitno jeste da je narod uistinu žilav na ovim prostorima. U hercegovini ima dobar izraz "glođati kamen". On dobro oslikava volju ovih ljudi za opstanak. Mešetari svijeta pišu i pisali su razne scenarije za ovaj prostor ali nikako im se ne uklapamo.
I siromaštvo znamo pretvorit u našu prednost ma kako to nekom napuhano zvučalo. Naše siromaštvo nikad nije bilo niti če biti kao siromaštvo SAD-a npr. To su dva različita svijeta. A pokusa će biti. Svi smo mi kunići u "kavezu".

drzati se sela.dok god imas komad zemlje ne mozes biti toliko siromasan koliko bi kapitalisti to htjeli.
razmisljam o holandiji...geografski vrlo nestabilnoj zemlji...sve kuce,ulice,autoputeve na suhom odrzava sistem kanala...koji se svakodnevno mora regulisati i odrzavati.energetski ovise o njemackoj (u potpunosti).poljoprivredno-bez staklenika ljudi mogu imati samo krompir.kuce na drcvenim kocevima...jedan zemljotres poput davnog banjaluckog bi sravnio drzavu sa zemljom...pa ipak...zemlja dembelija za neke. bivsa kolonijalna sila,dan-danas zapravo ima antile...
koliko god mi siromsani bili,mi nikad nismo bili siromasni kao oni...razmisljam-dvije nedjelje neke prirodne katastrofe bi poharale nl. vodu dobijaju preciscavanjem rijeke(hej-rijeke,prljave!) ...nemaju gradovi svojih izvora...izgleda da tek velika bijeda moze da podigne ljude i natjera ih na svoj maksimum.meni se cini da se mi nikad nismo samo o sebi zabavili.
mi mozemo ( i jesmo) puno samostalnije zivjeti. u ratu je vise nasih firmi radilo nego sada. sve sto je moglo biti obradjeno zemlje-bilo je obradjivano...ne zagovaram zatvaranje drzave (i da hocemo,ne mozemo-kolonija smo)...ali zagovaram rad,rad i samo rad.
pustopoljina

#42 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

egipat,milenijum istorije...ogromna zemlja sa 2 zetve godisnje,koja uvozi brasno iz usa...gdje vlada cenzura...u svom regionu kao neka sila,u stvarnosti americki pion...

ima li medju vama-ekonomistima-neka formula,neki nacin po kojem bi nasa zemlja bila manje egipat,a vise holandija?
alijagicalija

#43 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

Optimizam prisutan-pozitivno. Argumenti kao iz predmeta poznavanje prirode i drustva. Pa Holandija ima pamet, mozda i Bosansku koja je otisla iz ove zemlje. Ne mislim da nam je prednost sto imamo pitku vodu kada uvozimo oko 2 milijarde KM vode (flasirane). A to sto imamo (total) 400.000 penzionera sa prosjecnom penzijom od 300 KM to je sa geografske tacke veoma pozitivno...hmmmm. Trebalo bi se pozabaviti ustvari temom sta je pravo siromastvo. Kada smo vec kod osnovnoskolskih predmeta, koliko jedan penzioner (recimo da je on siromasan) unese dnevno kalorija a s druge strane koliko kalorija dnevno treba da unese covjek u normalnim obrocima. Kada se napravi ovakva racunica mislim da je rezultat katastrofalan. To naravno ne primjecujemo jer ce tek naredne generacije poceti primjecivati. Imacemo generacije nedonoscadi a problem nezaposlenosti ce biti jednostavno rijesen padom nataliteta i povecanjem moraliteta. Negdje sam procitao vijest da ce BiH nedostajati radne snage, niko se nije upitao zasto. Nije sigurno zbog enormne zaposlenosti. Opet isticem da se razmotre stvari kao sto su kategorije koje sam naveo, natalitet, prosjecna starost, vrsta privrede. Ako je sve tako pozitivno otkud nam deficit. Odgovore tipa niko nece da bavi poljoprivredom ne prihvatam jer je to posebna tema koju ne zelim sada da pocinjem. Opet u vezi sa Holandijom-pa oni su bili jedan od najvecih donatora stoke (krava, ovaca i sl) i prodavaca (jer je to novac koji je neko izdvojio u nase ime). Sreca pa sada nema bolesti, bruceloze i sl. Mislite li da bi neko dozvolio zemlji koja usput nije clanica WTO da ima najbitniju granu privrede samoodrzivu. Nisam pobornik teorije zavjera, ali smatram da nacije koje nemaju komparativne prednosti u prirodnim resursima imaju sigurno plansko razmisljanje kod svake ino intervencije, bilo ona humanitarna, vojna, politicka ili sl.
AO83

#44 Re: SIROMASTVO

Post by AO83 »

Opet ponavljam da SB nema nikakve mogucnosti da od BiH napravi efikasnu ekonomiju, ili bilo koje druge zemlje. SB se bavi rekonstrukcijom drustvenih ustanova, i vec su se dokazali nesposobnih u Africi i Aziji da naprave bilo kakav efikasan projekat. To sto su ulozili milijarde u Bosni samo dokazuje njihovu nesposobnost, a ne njihovu znacajnost.

Postoji dosta stvari da se stimulise ekonomija i investicije, opet kazem da je smanjenje poreza najbitnije. Naravno POLITICKA STABILNOST, infrakstruktura, i birokratstki stavovi tokom registracija itd tid su takodje jednako bitni.

Irska je idealan primjer kako su upravo multinacionalne kompanije napravile razliku, i od jedne prilicno nerazvijene ekonomije napravili jedno od najnaprednijih u Evropi. Nisam siguran, ali mislim posle Luksemborga i Lihenstajna da se upravo u Irskoj najvise zaradjuje po stanovniku.

Nikada necemo pronaci sistem koji ce plate podici od 500 na 1000 maraka, osim ako smo parlamentarac u drzavi.:)

Ali najveci znak siromastva u BiH jeste nezaposljenje. Problem i nisu male plate, jer prosijecna plata je 750 km, vec je problem sto u vecini slucajeva samo jedno u porodici radi. U najgorim slucajevima niko ne radi. Znaci zamislimo da dospijemo do rate nezaposlenosti ispod 15%, i da naprimjer u nekoj prosijecnoj porodici rade i muz i zena 750x2= 1500 km. 1500 KM je dovoljno da se zivi pristojan zivot, znaci nista luksuzno, ali pristojno za cetveroclanu porodicu.

Kako mozemo dostici povecanje zaposlenosti, stimulacijom mlaih i srednjih biznisa, i privlacenjem novih stranih investicija.

Zbog investicija, RS su plate se podjednacile sa platama u Federaciji. Dok prije 3 godine plate u Federaciji su bile 50% vece nego u RS.

Holandija - ova zemlaj uopste ne zavisi od privrede. Njihova ekonomija je bazirana na finansijama, transportaciji i servisu. Takodje, jedan su od najvecih investitora u USA, sto svake godine prime milijarde dolara od zarade od investicija u americkoj ekonomiji. Poredjenje BiH sa Holandijom u bilo kojem smislu je smijesno.
pita

#45 Re: SIROMASTVO

Post by pita »

AO83 wrote:Opet ponavljam da SB nema nikakve mogucnosti da od BiH napravi efikasnu ekonomiju, ili bilo koje druge zemlje. SB se bavi rekonstrukcijom drustvenih ustanova, i vec su se dokazali nesposobnih u Africi i Aziji da naprave bilo kakav efikasan projekat. To sto su ulozili milijarde u Bosni samo dokazuje njihovu nesposobnost, a ne njihovu znacajnost.

Postoji dosta stvari da se stimulise ekonomija i investicije, opet kazem da je smanjenje poreza najbitnije. Naravno POLITICKA STABILNOST, infrakstruktura, i birokratstki stavovi tokom registracija itd tid su takodje jednako bitni.

Irska je idealan primjer kako su upravo multinacionalne kompanije napravile razliku, i od jedne prilicno nerazvijene ekonomije napravili jedno od najnaprednijih u Evropi. Nisam siguran, ali mislim posle Luksemborga i Lihenstajna da se upravo u Irskoj najvise zaradjuje po stanovniku.

Nikada necemo pronaci sistem koji ce plate podici od 500 na 1000 maraka, osim ako smo parlamentarac u drzavi.:)

Ali najveci znak siromastva u BiH jeste nezaposljenje. Problem i nisu male plate, jer prosijecna plata je 750 km, vec je problem sto u vecini slucajeva samo jedno u porodici radi. U najgorim slucajevima niko ne radi. Znaci zamislimo da dospijemo do rate nezaposlenosti ispod 15%, i da naprimjer u nekoj prosijecnoj porodici rade i muz i zena 750x2= 1500 km. 1500 KM je dovoljno da se zivi pristojan zivot, znaci nista luksuzno, ali pristojno za cetveroclanu porodicu.

Kako mozemo dostici povecanje zaposlenosti, stimulacijom mlaih i srednjih biznisa, i privlacenjem novih stranih investicija.

Zbog investicija, RS su plate se podjednacile sa platama u Federaciji. Dok prije 3 godine plate u Federaciji su bile 50% vece nego u RS.

Holandija - ova zemlaj uopste ne zavisi od privrede. Njihova ekonomija je bazirana na finansijama, transportaciji i servisu. Takodje, jedan su od najvecih investitora u USA, sto svake godine prime milijarde dolara od zarade od investicija u americkoj ekonomiji. Poredjenje BiH sa Holandijom u bilo kojem smislu je smijesno.
Slazeem se....osim zadnja recenica... bosancerosa u nizozemskoj ima priblizno kao i u bih...zajednicka tocka :D
pustopoljina

#46 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

wow...je li to treba biti neka sprdnja sa osnovnoskolskim predmetima? jbt pa ne mogu svi biti dipl ecc.(neki imaju drugo zvanje).mozda si ti temu otvorio radi monologa? ono,da pokazes svoju pamet i teorije (zavjera koje su ti ipak drage). malo cemo se sutati pojomovima,presipati iz supljeg u prazno...i tema ce lagano otici u zaborav,kao i sve ostalo. ti ces se potapsati po ramenu i samozadovoljno svrsavati pred svojim likom-al"sam pametan...gnorance is strength.
sto se tice unosa kalorija (priblizavamo se mom terenu) ne brini se,jos nije ta glad nastupila. sto se te racunice tice,mozes biti miran,daleko je od katastrofalnog.
sto se tice penzionera,opet ih nemamo toliko puno kao neke daleko razvijenije zemlje, da ne spominjemo neke africke zemlje koje su jako mlade(prosjecna starost) i jaaaako siromasne.
razlog nase "gladi"je sto se nema posla.
natalitet nam nije visok.to je bajka da imamo visok natalitet.vrsta privrede? koje BA privrede? mi imamo ljudi (radno sposobnih)-nemamo posla.
moja su pitanja osnovnoskolsa jer me zanima proces na koji su zemlje bez resursa postale uspjesne,a zemlje i sa ljudstvom i prirodnim resursima siromasne (jer to nije logicno)...
sto se tice donacija,vjerovao ili ne-njih nije bilo dovoljno,i nakon pocetnih donacija,izostala je podrska drzave (to nije niko izvana naredio,nego nasi guzicari koji sebi povisavaju plate,a ne donose zakone).poslije rata bilo je jako mnogo ljudi koji su trazili donacije stoke (krupnog zuba) :D i otvarali farme...redom su bankrotirali...jer-npr.mljekara je privatizovana (izmisljena kupovina,da nekom bude zalog za kredit),pa pre4bacena u drugeruke,pa opet kupljena...u medjuvremeno prodje 6 godina i 40%farmi propadne...otkup proizoda nije garantovan (ili kasnije jest)...opcine prave petogodisnji plan,pa je pet godina plan turizam,slijedecih et bio-poljoprivreda,pa slijedecih pet-mozda ipak naprave hidrocentralu pa se pokake i na turizam i na bio-poljoprivredu.
to nije do stranih svjetskih ulagaca.
alijagicalija

#47 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

AO
Prije upustanja u diskusiju ovog tipa ponoviti elementarnu matematiku. Ne znam odakle ti pravo da kazes 1500 KM dovoljno za 4 clana porodice. Prati malo:
1500 KM /4 clana=375 KM po clanu=299 USD /31 dan=9,6 USD dnevno (hipoteticki 30% hrana=2,88 USD= KM 3,54 iliti 5 u pola.Svaka cast, primjer tvoje Bosanske porodice ne mora svaki dan jest 5 u pola - moze nekad kupit i argetu posto je fabrika blizu a i pjesacenje je zdravo. Usput se stane na livadu da se ponovi matematika. Izvini ali moram ovako.
alijagicalija

#48 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

pustopoljina wrote:wow...je li to treba biti neka sprdnja sa osnovnoskolskim predmetima? jbt pa ne mogu svi biti dipl ecc.(neki imaju drugo zvanje).mozda si ti temu otvorio radi monologa? ono,da pokazes svoju pamet i teorije (zavjera koje su ti ipak drage). malo cemo se sutati pojomovima,presipati iz supljeg u prazno...i tema ce lagano otici u zaborav,kao i sve ostalo. ti ces se potapsati po ramenu i samozadovoljno svrsavati pred svojim likom-al"sam pametan...gnorance is strength.
sto se tice unosa kalorija (priblizavamo se mom terenu) ne brini se,jos nije ta glad nastupila. sto se te racunice tice,mozes biti miran,daleko je od katastrofalnog.
sto se tice penzionera,opet ih nemamo toliko puno kao neke daleko razvijenije zemlje, da ne spominjemo neke africke zemlje koje su jako mlade(prosjecna starost) i jaaaako siromasne.
razlog nase "gladi"je sto se nema posla.
natalitet nam nije visok.to je bajka da imamo visok natalitet.vrsta privrede? koje BA privrede? mi imamo ljudi (radno sposobnih)-nemamo posla.
moja su pitanja osnovnoskolsa jer me zanima proces na koji su zemlje bez resursa postale uspjesne,a zemlje i sa ljudstvom i prirodnim resursima siromasne (jer to nije logicno)...
sto se tice donacija,vjerovao ili ne-njih nije bilo dovoljno,i nakon pocetnih donacija,izostala je podrska drzave (to nije niko izvana naredio,nego nasi guzicari koji sebi povisavaju plate,a ne donose zakone).poslije rata bilo je jako mnogo ljudi koji su trazili donacije stoke (krupnog zuba) :D i otvarali farme...redom su bankrotirali...jer-npr.mljekara je privatizovana (izmisljena kupovina,da nekom bude zalog za kredit),pa pre4bacena u drugeruke,pa opet kupljena...u medjuvremeno prodje 6 godina i 40%farmi propadne...otkup proizoda nije garantovan (ili kasnije jest)...opcine prave petogodisnji plan,pa je pet godina plan turizam,slijedecih et bio-poljoprivreda,pa slijedecih pet-mozda ipak naprave hidrocentralu pa se pokake i na turizam i na bio-poljoprivredu.
to nije do stranih svjetskih ulagaca.
Nisam ja tema a ni ti. Tema je siromastvo. Odgovor bez argumenata nije odgovor, vec naprdjivanje.
pustopoljina

#49 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

AO83

* Pošalji privatnu poruku
o boze...ne radi se o direktnom poredjenu bih i holandije...sto uvazeni gospodin rece-osnovnoskolsko znanje je sta je holandija.
radi se o tome-da ta drzava nije imala na svojim pocecima skoro nista sto bi je podiglo.jedino more. i od toga su se podigli i postali ovo sto jesu (ulazu u privredu usa itd.). nebitno je koliko holandija sada ima bosanaca.nebitno je sta sada holandija ili bilo koja druga zemlja rade. mene zanima
kako da mi iskoristimo nase prednosti,kako da umanjimo nedostatke.kako i da li je uopce potrebno (u svijetu kakav je sad-gdje nema mnogo neovisnih i samoodrzivih) da pokusavamo osamostaliti drzavu. kako bi izgledao dugorocni plan podizanja bosne?
da li je rjesenje u smanjenju poreza? ili je ipak porez prijeko potreban?
da li je rjesenje u dovodjenju stranih investitora,ili je ipak bolje koliko-toliko stimulisati domace investicije (ma koliko nesigurne izgledale).
ima li rjesenja mimo politike-tj.postoji li neki ekonomski put kojim bi se moglo poci,a da ovi nazovi politicari i dalje rade isto?
da li nam samo neki drzavni prevrat moze pomoci?ili bi nas to dotuklo?
bas cudni diskutanti na ovoj temi...
pita

#50 Re: SIROMASTVO

Post by pita »

pustopoljina wrote:

AO83

* Pošalji privatnu poruku
o boze...ne radi se o direktnom poredjenu bih i holandije...sto uvazeni gospodin rece-osnovnoskolsko znanje je sta je holandija.
radi se o tome-da ta drzava nije imala na svojim pocecima skoro nista sto bi je podiglo.jedino more. i od toga su se podigli i postali ovo sto jesu (ulazu u privredu usa itd.). nebitno je koliko holandija sada ima bosanaca.nebitno je sta sada holandija ili bilo koja druga zemlja rade. mene zanima
kako da mi iskoristimo nase prednosti,kako da umanjimo nedostatke.kako i da li je uopce potrebno (u svijetu kakav je sad-gdje nema mnogo neovisnih i samoodrzivih) da pokusavamo osamostaliti drzavu. kako bi izgledao dugorocni plan podizanja bosne?
da li je rjesenje u smanjenju poreza? ili je ipak porez prijeko potreban?
da li je rjesenje u dovodjenju stranih investitora,ili je ipak bolje koliko-toliko stimulisati domace investicije (ma koliko nesigurne izgledale).
ima li rjesenja mimo politike-tj.postoji li neki ekonomski put kojim bi se moglo poci,a da ovi nazovi politicari i dalje rade isto?
da li nam samo neki drzavni prevrat moze pomoci?ili bi nas to dotuklo?
bas cudni diskutanti na ovoj temi...
Dugorocno...vise raditi...pametno...uzor moze biti slo...mali narod, vrijedan i pametan...samo sto imaju bolje susjede..osim hrvata i nemaju shumsku :D
Post Reply