Sudjenje ratnim zlocincima - da li je moglo drugacije?

Qwert

Post by Qwert »

Prenj wrote:
Qwert wrote:
Po statistici koju je jednom izrekao Tadeusz Mazowiecki, "85% zlocina u BiH su pocinili Srbi, 10% Hrvati, 5% bosanski Muslimani".
Armija BiH je pocinila ubjedljivo najmanje zlocina u poredjenju sa drugim stranama.
Ipak, zlocin je zlocin.
Da li je moglo bez toga?
Zasto se zlocincima nije sudilo jos za vrijeme rata?
Zasto se dopustilo da manjina uprlja pravednu borbu ogromnog dijela Armije BiH za opstanak Bosne i Bosanaca?
Zar su morali doci stranci da konacno sude nasim zlocincima?
Gdje si ti zivio? :-)

Ne znam zasto uvijek pokusavate da izjednacite zlocine. Ako je neko nanio vise stete toj Armiji onda ste to vi sa vasim teorijama.
Ne znam zaista odakle ti ideja o pokusaju izjednacavanja.
Hajde mucni jos jednom glavom i procitaj diskusije.
Ne radis direktno.

Jos malo pa ce se poceti nabrajati i poginuli u borbi kao zrtve masakra.
Prenj

Post by Prenj »

Skrenuo bih paznju svim ucesnicima da tema nije standardna svadja sa Grbavicom70 (uglavnom tako nekako i zavrsi pola tema na ovom forumu) nego nesto drugo.
Nazad na temu molim vas.
Prenj

Post by Prenj »

Qwert,

moje pitanje je: Zasto se na nasoj strani (Armija BiH) nije na vrijeme sudilo ljudima koji su pocinili ratne zlocine!
Tako je malo trebalo da izadjemo iz rata potpuno cistog obraza, ali nismo.
Zasto?
Fair Life

Post by Fair Life »

Prenj, tvoje pitanje je jednostavno, ali odgovor je komplikovan.

Image

Mozda zato !
Qwert

Post by Qwert »

Prenj wrote:Qwert,

moje pitanje je: Zasto se na nasoj strani (Armija BiH) nije na vrijeme sudilo ljudima koji su pocinili ratne zlocine!
Tako je malo trebalo da izadjemo iz rata potpuno cistog obraza, ali nismo.
Zasto?
Pa eto nije se znalo sta ce se prije. Sacuvati glavu ili izigravati demokrate ( sto u biti i jesmo radili pa nam sad krv piju).
grbavica70

Post by grbavica70 »

Fair Life wrote:
grbavica70 wrote:... Ko ce meni da se izvine sto sam sahranio najbolje drugove i ...
grbavica70 wrote:...zalim sto su se u ratu desavale stvari za koje nisam bio informisan, nego saznao tek nekoliko godina kasnije...
??
Jesi li "sam sahranio najbolje drugove" ili si i za smrt najboljih drugova "saznao tek nekoliko godina kasnije"?

Haj' nek bude kako si napisao.
Suplje ti je i bespotrebno izvlaciti moje recenice iz konteksta...Vrlo dobro si shvatio sta sam napisao. Mislio sam da si ozbiljniji sagovornik.
Fair Life

Post by Fair Life »

Kontinuitet je veoma bitan.
vratnik

Post by vratnik »

Prenj u pravu si.
Ali ja samo mogu na ovo reci, potpisujem ono sto je rekao qwert, a sad pitanje za sarajlije, ko je bio u stanju da na pocetku rata nesto kaze Caci? Niko. Ako cemo biti realni, uhapsiti ga 93 je bio uspjeh.
Sjecam se i pisanja novina do par hefti prije hapsenja i hvalospjeva zbog hvatanja "podrumasa" i "guzinjih sinova".
Ali opet ponavljam, ovo su izuzeci koje se nije dalo izbjeci. Cinili su pravilo, a pravilo je bilo (P)ostani covjek. (Ne treba postenom insanu zenevska konvencija).
A oni koji su bili pravo kivni (na nasoj strani, da ne pocinjem opet pricu o Foci) su bili na liniji ili diverzanti, i svi oni koje su pobili su to i zasluzili.
Eto misljenja, toliko.
Prenj

Post by Prenj »

vero wrote: Vjerovatno zbog neprikosnovenih dokaza o organiziranim stravicnim zlocinima(odgovornost Generala,a ne pojedinacnih ispada),koje su Bosnjaci pocinili,nasi se Generali danas sa slobode brane.
Ne bi rekao da je to razlog jer npr. 'Prlic i ostali', grupa odgovorna za logore i zlocine u Hercegovini se takodje brani sa slobode.
Fair Life

Post by Fair Life »

grbavica70 wrote:
Fair Life wrote:
grbavica70 wrote:... Ko ce meni da se izvine sto sam sahranio najbolje drugove i ...
grbavica70 wrote:...zalim sto su se u ratu desavale stvari za koje nisam bio informisan, nego saznao tek nekoliko godina kasnije...
??
Jesi li "sam sahranio najbolje drugove" ili si i za smrt najboljih drugova "saznao tek nekoliko godina kasnije"?

Suplje ti je i bespotrebno izvlaciti moje recenice iz konteksta...Vrlo dobro si shvatio sta sam napisao. Mislio sam da si ozbiljniji sagovornik.
Vrlo dobro sam shvatio sta si napisao, zato sam te i citirao. Kazes - iscupano iz konteksta. Iscupano ili ne ne mijenja znacenje, a iscupano je samo iz razloga da ne razvlacim post.

Ne znam na koji nacin da zavrsim razgovor s tobom ili uopste kako da razgovaramo jer nas dva smo dvije velike razlike.

Pises kontradiktorne stvari. Sahranjivao si prijatelje, a zalis sto si o stvarima koje su se desavale u ratu saznao retroaktivno sa nekoliko godina zakasnjenja. O ratu u BiH ko je saznavao sa nekoliko godina zakasnjenja morao je zivjeti u staklenom zvonu.

I Papuanci iz Papua Nove Gvineje su saznavali prije tebe o desavanjima u BiH.

Kazes sahranjivao si prijatelje. Kako? Daljinskim upravljacem ? I ja sam sahranjivao svoje ! Tvoji su prijatelji ginuli s puskom u ruci pred tudjim pragom, a moji su ubijani na sopstvenom pragu metkom u potiljak, a nerijetko i "umlacivani" batinama do smrti. Njih su iz kuca izvlacili sa kasikom u ruci na kojoj su jos bili ostaci nepojedenog rucka. Ja sam u maju '92. otisao na posao i nikada se vise kuci nisam vrati. S posla u zatvor, pa u jedan "vas" logor, drugi, treci ... Pa deportacija, pa trece zemlje ... I sad sam tu gdje jesam. Cijom voljom ? Voljom nekoliko baraba iz SOS, koje su bile prve militantne horde SDS-a. Recimo da je to prva razlika izmedju nas koja otezava nasu komunikaciju i razumjevanje.

Druga: Ja sam napustio BiH u januaru '95. Od pocetka rata sam se potucao kao civilni zatvorenik upisan u knjigu ratnih zarobljenika u logorima koje su drzali "tvoji", uvjetno receno. Ti nisi osjetio taj dio ratnog kolaca. Za razliku od tebe znam iz sopstvenog iskustva o cemu pricam. Ti pricas o onome sto su tebi pricali drugi.

Jedina slicnost medju nama je u tome sto i ti i ja pljujemo po "mojima". Ili je to mozda najveca i najtragicnija razlika ?

Grbavice70 ti spadas u one ljude sa kojima se moze perfektno divaniti o bilo cemo samo ne o onome sto se desavalo u zadnjem ratu na prostoru BiH, jer u tom slucaju pocinjes da subjektiviziras stvarnost kroz svoju prizmu vidjenja. Od tebe niko ne ocekuje da se bilo kome izvinjavas, niti trebas ... Ali ako nisi spreman kritikovati prljavstinu "svojih", ne petljaj se ni u tudju kucu. Mislim da sam ti pokazao svojim primjerom.

Za zlocince sa "tvoje" strane ja sam rekao gdje je treebalo i sta je trebalo da se kaze. Moje svjedocanstvo postoji u ICTY-ju, a ti si nasao da raspredas na Sarajevo-X forumu. Presmotaj papir, uzmi olovku, napisi i uputi informaciju o tebi poznatim zlocinima tuziteljima Haskog tribunala.

Ja nikad nisam trpio onoga ko pokazuje zelju da od mene napravi slugu pokornog time sto ce na mene nabaciti samar (sedlo). Nisam to dopustio ni "tvojima", a ni "moji" nisu uspjeli.

Image
Do tebe je: ILI BITI LJUDINA ILI DOPUSTITI DA TE JASU (jebu u mozak)!
Prenj

Post by Prenj »

vratnik wrote:.... a sad pitanje za sarajlije, ko je bio u stanju da na pocetku rata nesto kaze Caci? Niko. Ako cemo biti realni, uhapsiti ga 93 je bio uspjeh.
Sjecam se i pisanja novina do par hefti prije hapsenja i hvalospjeva zbog hvatanja "podrumasa" i "guzinjih sinova".
Caco je bio posljedica opste anarhije koja je vladala u gradu. Sjecas li se snimka na Yutelu kada su raja pljackala samoposlugu prvih dana aprila? Imam osjecaj da je anarhija i namjerno stvorena sa rezonom, "pustimo male da kradu malo, a mi veliki cemo krasti puno".
I kada se voda tako dobro zamuti ... Ne trebamo se uopste pitati odakle korupcija danas.
Svi znamo kako je Caco zavrsio i ko ga je i zasto ubio, ali zasto mu napravise onakvu dzenazu iza rata?!
Caco i Celo su onda napravili nesto sto bi se bilo gdje drugo zvalo vojnim udarom (zauzeli su bili glavnu komandu, Delicevog sina skinuli, itd.) i tek nakon toga su ih sklonili. I s kojim posljedicama?
Celi ni dlaka s glave nije falila, Cacine ubice su ili dobile simbolicne kazne ili su pusteni kao bolesni, ..., a pitanje je sta bi se desilo i sa Cacom da nije onako poubijao one jadne momke.
Kada se Grabovica desila, svega nekoliko dana poslije, svi smo znali da se nesto zlo dogodilo (Grbavica70, ne seri da nisi nista znao).
I kome je sudjeno?
Nikome, ali zato je sad Sefer optuzen od Haga, a pravi krivci su na slobodi.
JBT

Post by JBT »

Od kada se rat zavrsi ja jos ne sretoh niti jednog borca VRS-a. A sretoh mnogo ljudi iz RS-a. U toku rata svi logisticari, bolnicari, kuhari.....
A 250 000 ljudi mrtvo. Poginulo u ratu.
Iz RS- a protjerano sve sto nije "srpsko. Kroz logore proslo hiljade ljudi. Pola ih pobijeno. Ni za grob im se ne zna. Samo neke jame pune kostiju maltene, svakodnevno otkrivaju. Genocid (od Haag-a potvrdjeno) nad bosnjackim narodom pocinjen.
I sve uradjeno planski i sistematski.
A niko nije bio u VRS-u.
Hajde, dobro. Kad pricas sa ljudima pojedinacno. Ne mozes nista argumentovano reci za pojedinca. Ali kad ih se skupi 4-5-6.... Pa im covjek nabroji pred njima sta je ko u ratu bio, glava se spusta. Tisina.
Znaju oni sta je uradjeno. kako je uradjeno. Zbog cega je uradjeno. Znaju i oni, a znam i ja. Niko i ne pokusava izjednaciti krivicu. Niti je opravdati.
I onda se pojavi neko na internetu. Ni imena ni prezimena. Ni lika. I pocne. Standardno.
Ma svi su bili isti, te, svi su jednako krivi...... Izjednacavati.
Zasto? Pitao se pisac vrli.
Zasto niko nije htjeo biti svabo kada smo se kao djeca igrali svaba i partizana?
Tu je odgovor.
Zlocin je tezak za nositi. A mora se nositi. Ne moze se oprati.
Mada je opet lakse kada si prljav medju prljavima. I onda se ti ljudi setaju kroz svijet i cheshu se o druge. Nebili i druge uprljali i tako manje strcali, a samim tim sa sebe malo prljavstine skinuli i onda manje prljavi bili.
magnifico

Post by magnifico »

JBT wrote:Mada je opet lakse kada si prljav medju prljavima. bla, bla, bla ...
mene samo cudi, odakle tolika zelja da se pravi zajednicka drzava, reprezentacija, vojska sa "prljavima" :?

inace cijela prica odise karakteristicnim mirisom unitarizma, nacionalno je obojena, nema nikakvu podlogu na cinjenicama
i apsolutno je neprihvatljiva na najmanje pola teritorije bih :roll:
ako joj nije svrha produbljivanje antagonizma, onda je besmislena :-?

samo za podsjecanje,
VRS je jedina oruzana formacija koja kontinuirano traje od kako postoji bih izvan jugoslavije,
sve ostale su se raspale i vise ne postoje :shock:
JBT

Post by JBT »

"mene samo cudi, odakle tolika zelja da se pravi zajednicka drzava, reprezentacija, vojska sa "prljavima""

-"Prljavi" nikad nece pristati da naprave toocemutipricas sa bilo kim osim sa maticom.
A ni drugi nisu za to bas zagrijani. Nisu svi ni prljavi. Nije Zeljko Kopanja bas jedini takav u RS-u.

"inace cijela prica odise karakteristicnim mirisom unitarizma, nacionalno je obojena, nema nikakvu podlogu na cinjenicama "

-Bilo je i za ocekivati da ce nekom zastati knedla u grlu citajuci. Zbog toga je i napisana.

"nema nikakvu podlogu na cinjenicama
i apsolutno je neprihvatljiva na najmanje pola teritorije bih
ako joj nije svrha produbljivanje antagonizma, onda je besmislena "

- Jedna je istina. kad je istina u pitanju, onda nema kompromisa. Nema poravnavanja. Ja se, recimo, prema Haag-u okrecem. Od neutralnih prenosim. Inace, najveci neprijatelj antagonizmu kod nas (i ne samo kod nas) je istina. Cista, sirova, neofarbana istina. Mislim da je taj strah od istine upravo razlog koji ne dozvoljava isporuku ratnih zlocinaca Haag-u. Na toj polovini o kojoj ti tako zestoko i gordo zboris.

"samo za podsjecanje,
VRS je jedina oruzana formacija koja kontinuirano traje od kako postoji bih izvan jugoslavije,
sve ostale su se raspale i vise ne postoje "

-To je tragicno. Da pocinioc genocida jos uvijek kontinuirano traje. Nije to tragicno za stanovnike polovine u kojoj ti ne zivis, nego je upravo pokazatelj o kojem se kontinuitetu radi i toj polovini o kojoj ti pricas.
magnifico

Post by magnifico »

JBT wrote:"mene samo cudi, odakle tolika zelja da se pravi zajednicka drzava, reprezentacija, vojska sa "prljavima""

-"Prljavi" nikad nece pristati da naprave to ocemu ti pricas sa bilo kim osim sa maticom.
A ni drugi nisu za to bas zagrijani. Nisu svi ni prljavi. Nije Zeljko Kopanja bas jedini takav u RS-u.
klasika, mi cemo "prljavim" da kazemo sta i sa kime treba da naprave,
jer nase pravo na bih je vece od njihovog, bla, bla, bla ...
a ponekoga cemo da oznacimo da nije prljav, da se vlasi ne dosjete :(

nego nisam cuo da je Zeljko Kopanja za ukidanje RS, a i kod vas nije Kusta bas jedini takav :D

okani se coravog posla u umjesto pisanja tekstova sa namjerom da nekome zastane knedla u grlu,
bolje bi bilo da napises nesto afirmativno sto bi bilo prihvatljivo za sve,
jer bez kompromisa drzava je u prosto receno u kurcu :(
JBT

Post by JBT »

Mislim da je kod tebe problem u velicini. Malo vas je (ljudi sa nacelima slicnim tvojima, bez obzira na nacionalnu pripadnost). Bit cete zaobidjeni. Sta ces. Demokratski procesi. Do juce nije bilo sanse za zajednicku zastavu, pasose, registraciju..... Svakim danom sve vise napredujemo. Haag je tjesnji nego prosle godine u istom mjesecu.
grbavica70

Post by grbavica70 »

Kazes - iscupano iz konteksta. Iscupano ili ne ne mijenja znacenje, a iscupano je samo iz razloga da ne razvlacim post
.

I te kako je vazno ne cupati recenice iz konteksta jer onda one nemaju smisla...Upravo zbog toga sam odbio da dalje komentarisem bilo sta, jer mislim da je bez veze sluziti se takvim nacinom komuniciranja, u cilju ismijavanja sagovornika ili nesto drugo. U svakom slucaju, nisi postigao zeljeni cilj, ako ga je bilo, osim sto sam ja odmahnuo rukom i presao na drugu temu.
Ne znam na koji nacin da zavrsim razgovor s tobom ili uopste kako da razgovaramo jer nas dva smo dvije velike razlike.
Naravno da jesmo. I ne samo ti i ja, nego vecina nas.
Pises kontradiktorne stvari. Sahranjivao si prijatelje, a zalis sto si o stvarima koje su se desavale u ratu saznao retroaktivno sa nekoliko godina zakasnjenja. O ratu u BiH ko je saznavao sa nekoliko godina zakasnjenja morao je zivjeti u staklenom zvonu
.

Kontradiktorne nisu, jer ne razmisljas. Jasno je napisano. Da sam bio daleko, ne bih nikada napisao "sahranjivao sam", nego " sahranjeni su" a sto se tice "saznavanja nekih stvari", nema veze sa sahranjivanjem, nego sa saznanjima sta se desavalo okolo tog mog "staklenog zvona", u kojem jesam bio, zbog mjesta na kojem se nalazio. Drugo, rat je bio...propaganda radi na sve strane pa vise ne znas ni ko laze ni ko govori istinu a na kraju, upravo "par godina kasnije", saznas da je vjerovatno istina ono sto si samo bio nacuo te neke 92 ili 93-e godine. Nisam zaista znao da ti je potrebno crtati da bi ovo shvatio...Jednostavno sam napisao na onaj nacin, koji bi meni bio shvatljiv, da je isto to neko drugi meni napisao.
I Papuanci iz Papua Nove Gvineje su saznavali prije tebe o desavanjima u BiH
.

A jeli ? Na sta tacno mislis ? Na gomilu lazi svakodnevno emitovane sa ratnih Dnevnika sva tri naroda ? Za razliku od tebe, na sve te tri TV sam pokusavao citati izmedju recenica, ne bih li dosao do bilo kakve istine, jer ja nisam kao vecina da gutam sve sto mi se servira...To radi stoka a inteligentni ljudi ipak u mraku pokusavaju pronaci zrno svjetlosti, a u moru lazi, kap istine. Jeli ti i ovo moram crtati ili mozda, posebno objasnjavati ?
Kazes sahranjivao si prijatelje. Kako? Daljinskim upravljacem ? I ja sam sahranjivao svoje ! Tvoji su prijatelji ginuli s puskom u ruci pred tudjim pragom, a moji su ubijani na sopstvenom pragu metkom u potiljak, a nerijetko i "umlacivani" batinama do smrti. Njih su iz kuca izvlacili sa kasikom u ruci na kojoj su jos bili ostaci nepojedenog rucka. Ja sam u maju '92. otisao na posao i nikada se vise kuci nisam vrati. S posla u zatvor, pa u jedan "vas" logor, drugi, treci ... Pa deportacija, pa trece zemlje ... I sad sam tu gdje jesam. Cijom voljom ? Voljom nekoliko baraba iz SOS, koje su bile prve militantne horde SDS-a. Recimo da je to prva razlika izmedju nas koja otezava nasu komunikaciju i razumjevanje
.

Ti kreces od pogresnih teorija i na njima gradis pricu ! Ko ti kaze da sam ja bio daleko...Moji su prijatelji izginuli ispred SVOGA praga i SVOJIH kuca, a ne tudjih ! Komunikaciju otezava samo cinjenica da ti uvijek pricas o sebi i onome sto si ti dozivio, a nikako da pogledas da je masa naroda, na sve strane, isto tako prosla....Alo, decko...nisi jedini bio zatvoren, maltretiran i tucen. Hocemo li to sada ovdje prebrojavati koliko "vas", koliko "nas" a koliko "njih" ? Hocemo li da se vratimo u neki tamo period ubijanja, prvih zrtava i prvih upada Hrvatske vojske u BiH i prvih zlocina ? Da ne krecemo od posljedica nego da krenemo od uzroka ?
Da krenemo od osnivanja nacionalnih stranaka ? Ko je prvi osnovao nacionalnu stranku ? SDA ! Ko drugi ? HDZ ! Ko je treci? SDS ! Nista ti to ne govori ? Meni govori itekako ! Nisu meni prijetili iz SDS nego iz SDA...i to mjesecima, u kuci i na ulici, govorili kako ce rata biti, pa me nekako i djevojka napusti jer joj otac (babo) ne da da bude sa "vlahom", itd, itd, Mogao bih ti o tome pricati ovdje danima i nocima i ja znam da nisam bio jedini kojem se isto to desavalo...Pogotovo zadnjih mjeseci prije pocetka rata, kada nisam pojma ni o SDS-u, niti bio na ijednom sastanku, niti poznavao nekoga iz SDS a ko najveci levat glasao za Ejupa Ganica...Jer me zavaralo, kao i mnoge druge, sto na SDA nema nacionalnog prizvuka, jer nisam htio glasat ni za Srbe ni za Hrvate....Nazovem najbolje drugove, kaze njihova majka "otisli kod babe da cjepajju drva" a ja ih gledam na Yutelu u uniformama ZNG...neki drugi, treniraju i skacu po Igmanu, dok sam ja izlazio i zajebavao se po Steleksu, BB-u...Oni su imali muda da me gledaju u oci, poslije vojne obuke i da me pitaju "kako si"...To su uzroci a posljedice su logicne.
Druga: Ja sam napustio BiH u januaru '95. Od pocetka rata sam se potucao kao civilni zatvorenik upisan u knjigu ratnih zarobljenika u logorima koje su drzali "tvoji", uvjetno receno. Ti nisi osjetio taj dio ratnog kolaca. Za razliku od tebe znam iz sopstvenog iskustva o cemu pricam. Ti pricas o onome sto su tebi pricali drugi
.

Niposto. Pisem samo ono sta sam vidio svojim ocima i za sta znam sto posto da se desilo, provjerneo iz razlicitih izvora...Ne pada mi na pamet, da zbog neke gluposti, ispadam lazov na bilo kojem forumu.
Jedina slicnost medju nama je u tome sto i ti i ja pljujemo po "mojima". Ili je to mozda najveca i najtragicnija razlika ?
Ja ne pljujem, pisem istinu. Ako je ti to zoves pljuvanjem, onda u redu.
Grbavice70 ti spadas u one ljude sa kojima se moze perfektno divaniti o bilo cemo samo ne o onome sto se desavalo u zadnjem ratu na prostoru BiH, jer u tom slucaju pocinjes da subjektiviziras stvarnost kroz svoju prizmu vidjenja. Od tebe niko ne ocekuje da se bilo kome izvinjavas, niti trebas ... Ali ako nisi spreman kritikovati prljavstinu "svojih", ne petljaj se ni u tudju kucu. Mislim da sam ti pokazao svojim primjerom
.

Greska. Jos jedna u nizu. Sa mnom se ne moze "perfektno divanit" ni u kom slucaju a pogotovo ne na bilo kojoj temi. Ne spadam u ljude koji se automatski i spontano slazu sa misljenjem vecine, jer je za mene vecina - neartikulisana gomila a nisam se jednom uvjerio da su cesce u pravu upravo oni sa kojima se niko ne slaze...U tom smislu, goreg sagovornika sa Srbima od mene nema i kada bi mogao cuti sve sto im kazem i u vezi cega, siguran sam da bi bio ne malo iznenadjen. Isti sam takav i sa svim ostalima, bez obzira na vjeru ili naciju. Sve zavisi od teme, stepena obavjestenosti sagovornika i njegovoj inteligenciji...sto hoce reci, ne ulazim u razgovor sa svakom susom, nego samo sa onima koji imaju sta da kazu ili misle da imaju sta da kazu. Vrlo brzo, u pocetku samouvjereni i hrabri, poslije busanja u prsa "ja ovo, ja ono", spustaju pogled i mijenjaju temu, svjesni da tesko mogu sa mnom izaci na kraj. U bilo kojim razgovorima, pogotovo politicke prirode, nemam milosti ni prema kome a najmanje prema "mojima".
Za zlocince sa "tvoje" strane ja sam rekao gdje je treebalo i sta je trebalo da se kaze. Moje svjedocanstvo postoji u ICTY-ju, a ti si nasao da raspredas na Sarajevo-X forumu. Presmotaj papir, uzmi olovku, napisi i uputi informaciju o tebi poznatim zlocinima tuziteljima Haskog tribunala
.

Vec uradjeno.
Ja nikad nisam trpio onoga ko pokazuje zelju da od mene napravi slugu pokornog time sto ce na mene nabaciti samar (sedlo). Nisam to dopustio ni "tvojima", a ni "moji" nisu uspjeli
.

Takodje.
Nije uspjelo ni komunistima, nece ni ovima, ne sekiraj se. A sta cemo sa narodom, kojeg jase ko god stigne...?
grbavica70

Post by grbavica70 »

Fair Life wrote:
grbavica70 wrote:
Fair Life wrote: ??

Vrlo dobro sam shvatio sta si napisao, zato sam te i citirao. Kazes - iscupano iz konteksta. Iscupano ili ne ne mijenja znacenje, a iscupano je samo iz razloga da ne razvlacim post.

Pises kontradiktorne stvari. Sahranjivao si prijatelje, a zalis sto si o stvarima koje su se desavale u ratu saznao retroaktivno sa nekoliko godina zakasnjenja. O ratu u BiH ko je saznavao sa nekoliko godina zakasnjenja morao je zivjeti u staklenom zvonu.

I Papuanci iz Papua Nove Gvineje su saznavali prije tebe o desavanjima u BiH.

Kazes sahranjivao si prijatelje. Kako? Daljinskim upravljacem ? I ja sam sahranjivao svoje ! Tvoji su prijatelji ginuli s puskom u ruci pred tudjim pragom, a moji su ubijani na sopstvenom pragu metkom u potiljak, a nerijetko i "umlacivani" batinama do smrti. Njih su iz kuca izvlacili sa kasikom u ruci na kojoj su jos bili ostaci nepojedenog rucka. Ja sam u maju '92. otisao na posao i nikada se vise kuci nisam vrati. S posla u zatvor, pa u jedan "vas" logor, drugi, treci ... Pa deportacija, pa trece zemlje ... I sad sam tu gdje jesam. Cijom voljom ? Voljom nekoliko baraba iz SOS, koje su bile prve militantne horde SDS-a. Recimo da je to prva razlika izmedju nas koja otezava nasu komunikaciju i razumjevanje.

Druga: Ja sam napustio BiH u januaru '95. Od pocetka rata sam se potucao kao civilni zatvorenik upisan u knjigu ratnih zarobljenika u logorima koje su drzali "tvoji", uvjetno receno. Ti nisi osjetio taj dio ratnog kolaca. Za razliku od tebe znam iz sopstvenog iskustva o cemu pricam. Ti pricas o onome sto su tebi pricali drugi.

Grbavice70 ti spadas u one ljude sa kojima se moze perfektno divaniti o bilo cemo samo ne o onome sto se desavalo u zadnjem ratu na prostoru BiH, jer u tom slucaju pocinjes da subjektiviziras stvarnost kroz svoju prizmu vidjenja. Od tebe niko ne ocekuje da se bilo kome izvinjavas, niti trebas ... Ali ako nisi spreman kritikovati prljavstinu "svojih", ne petljaj se ni u tudju kucu. Mislim da sam ti pokazao svojim primjerom.

Za zlocince sa "tvoje" strane ja sam rekao gdje je treebalo i sta je trebalo da se kaze. Moje svjedocanstvo postoji u ICTY-ju, a ti si nasao da raspredas na Sarajevo-X forumu. Presmotaj papir, uzmi olovku, napisi i uputi informaciju o tebi poznatim zlocinima tuziteljima Haskog tribunala.

Ja nikad nisam trpio onoga ko pokazuje zelju da od mene napravi slugu pokornog time sto ce na mene nabaciti samar (sedlo). Nisam to dopustio ni "tvojima", a ni "moji" nisu uspjeli.

Image
winetou

Post by winetou »

Šta kad se neko nagodi sa Haagom, a desi mu se kao i ovom Boškiću iz Bostona. Kako je to regulisano? :D Šta sprečava druge vlasti da podignu optužnicu? Kao što je neko rekao federalni zatvori u Americi bi za takve bili i bolji od Haaga :D
magnifico

Post by magnifico »

mislim treba biti optimista, ne kazem, neka se napreduje :zzzz:

jednostavno ta tvoja prica ne prolazi na najmanje jednoj polovini zemlje, a vjerovatno i sire :oops:
nebi je podrzao ni Zeljko Kopanja, a i Nezavisne su vec odavno obiljezene kao cetnicke novine :oops:
JBT

Post by JBT »

Opet ti ponavljam. Nisi ti toliko veliki da bi mogao tvrditi sta milion induvidua misli. Ne mozes cak tvrditi ni sta Zeljko misli. Nije narod glina. Izadji malo iz sobe.
Inace, Zeljko je dokaz o shvatanju istine od jednog dijela zitelja RS-a. Covjek je poceo pisati istinu i ostao bez nogu. U cinu pocinjenom od jednog dijela zitelja RS-a, koji ne da prnuti ovima drugima. Ali RS je ipak u BiH. Zna se da ima ljudi sa kojima se moze pricati u RS-u. Trenutno su u sjenci terora. Ali nicija nije do zore gorjela. Ne mogu ljudi zivjeti citav zivot u strahu. Polako. To je ipak jedan proces.
magnifico

Post by magnifico »

ja apsolutno podrzavam zeljku kopanju, i za to sto su njemu uradili ne postoji nikakvo opravdanje,
i zasluzuje najtezu kaznu,

kada bi i u sarajevu postojale novine kao Nezavisne, kao i takva atmosfera onda bi moglo biti realnog optimizma,

ovako samo udri po "prljavim", oni su za sve krivi bla, bla, bla ...

odzvanja :oops:
JBT

Post by JBT »

Vidim da slabo citas dnevnu stampu. Malo i slabo. Citanje izmedju redova je simptom paranoje.
magnifico

Post by magnifico »

nek sada znamo kakvi su i bosnjacki novinari :-? :(
barfly

Post by barfly »

Mislis li na nesto konkretno? :)
Post Reply