Kazes - iscupano iz konteksta. Iscupano ili ne ne mijenja znacenje, a iscupano je samo iz razloga da ne razvlacim post
.
I te kako je vazno ne cupati recenice iz konteksta jer onda one nemaju smisla...Upravo zbog toga sam odbio da dalje komentarisem bilo sta, jer mislim da je bez veze sluziti se takvim nacinom komuniciranja, u cilju ismijavanja sagovornika ili nesto drugo. U svakom slucaju, nisi postigao zeljeni cilj, ako ga je bilo, osim sto sam ja odmahnuo rukom i presao na drugu temu.
Ne znam na koji nacin da zavrsim razgovor s tobom ili uopste kako da razgovaramo jer nas dva smo dvije velike razlike.
Naravno da jesmo. I ne samo ti i ja, nego vecina nas.
Pises kontradiktorne stvari. Sahranjivao si prijatelje, a zalis sto si o stvarima koje su se desavale u ratu saznao retroaktivno sa nekoliko godina zakasnjenja. O ratu u BiH ko je saznavao sa nekoliko godina zakasnjenja morao je zivjeti u staklenom zvonu
.
Kontradiktorne nisu, jer ne razmisljas. Jasno je napisano. Da sam bio daleko, ne bih nikada napisao "sahranjivao sam", nego " sahranjeni su" a sto se tice "saznavanja nekih stvari", nema veze sa sahranjivanjem, nego sa saznanjima sta se desavalo okolo tog mog "staklenog zvona", u kojem jesam bio, zbog mjesta na kojem se nalazio. Drugo, rat je bio...propaganda radi na sve strane pa vise ne znas ni ko laze ni ko govori istinu a na kraju, upravo "par godina kasnije", saznas da je vjerovatno istina ono sto si samo bio nacuo te neke 92 ili 93-e godine. Nisam zaista znao da ti je potrebno crtati da bi ovo shvatio...Jednostavno sam napisao na onaj nacin, koji bi meni bio shvatljiv, da je isto to neko drugi meni napisao.
I Papuanci iz Papua Nove Gvineje su saznavali prije tebe o desavanjima u BiH
.
A jeli ? Na sta tacno mislis ? Na gomilu lazi svakodnevno emitovane sa ratnih Dnevnika sva tri naroda ? Za razliku od tebe, na sve te tri TV sam pokusavao citati izmedju recenica, ne bih li dosao do bilo kakve istine, jer ja nisam kao vecina da gutam sve sto mi se servira...To radi stoka a inteligentni ljudi ipak u mraku pokusavaju pronaci zrno svjetlosti, a u moru lazi, kap istine. Jeli ti i ovo moram crtati ili mozda, posebno objasnjavati ?
Kazes sahranjivao si prijatelje. Kako? Daljinskim upravljacem ? I ja sam sahranjivao svoje ! Tvoji su prijatelji ginuli s puskom u ruci pred tudjim pragom, a moji su ubijani na sopstvenom pragu metkom u potiljak, a nerijetko i "umlacivani" batinama do smrti. Njih su iz kuca izvlacili sa kasikom u ruci na kojoj su jos bili ostaci nepojedenog rucka. Ja sam u maju '92. otisao na posao i nikada se vise kuci nisam vrati. S posla u zatvor, pa u jedan "vas" logor, drugi, treci ... Pa deportacija, pa trece zemlje ... I sad sam tu gdje jesam. Cijom voljom ? Voljom nekoliko baraba iz SOS, koje su bile prve militantne horde SDS-a. Recimo da je to prva razlika izmedju nas koja otezava nasu komunikaciju i razumjevanje
.
Ti kreces od pogresnih teorija i na njima gradis pricu ! Ko ti kaze da sam ja bio daleko...Moji su prijatelji izginuli ispred SVOGA praga i SVOJIH kuca, a ne tudjih ! Komunikaciju otezava samo cinjenica da ti uvijek pricas o sebi i onome sto si ti dozivio, a nikako da pogledas da je masa naroda, na sve strane, isto tako prosla....Alo, decko...nisi jedini bio zatvoren, maltretiran i tucen. Hocemo li to sada ovdje prebrojavati koliko "vas", koliko "nas" a koliko "njih" ? Hocemo li da se vratimo u neki tamo period ubijanja, prvih zrtava i prvih upada Hrvatske vojske u BiH i prvih zlocina ? Da ne krecemo od posljedica nego da krenemo od uzroka ?
Da krenemo od osnivanja nacionalnih stranaka ? Ko je prvi osnovao nacionalnu stranku ? SDA ! Ko drugi ? HDZ ! Ko je treci? SDS ! Nista ti to ne govori ? Meni govori itekako ! Nisu meni prijetili iz SDS nego iz SDA...i to mjesecima, u kuci i na ulici, govorili kako ce rata biti, pa me nekako i djevojka napusti jer joj otac (babo) ne da da bude sa "vlahom", itd, itd, Mogao bih ti o tome pricati ovdje danima i nocima i ja znam da nisam bio jedini kojem se isto to desavalo...Pogotovo zadnjih mjeseci prije pocetka rata, kada nisam pojma ni o SDS-u, niti bio na ijednom sastanku, niti poznavao nekoga iz SDS a ko najveci levat glasao za Ejupa Ganica...Jer me zavaralo, kao i mnoge druge, sto na SDA nema nacionalnog prizvuka, jer nisam htio glasat ni za Srbe ni za Hrvate....Nazovem najbolje drugove, kaze njihova majka "otisli kod babe da cjepajju drva" a ja ih gledam na Yutelu u uniformama ZNG...neki drugi, treniraju i skacu po Igmanu, dok sam ja izlazio i zajebavao se po Steleksu, BB-u...Oni su imali muda da me gledaju u oci, poslije vojne obuke i da me pitaju "kako si"...To su uzroci a posljedice su logicne.
Druga: Ja sam napustio BiH u januaru '95. Od pocetka rata sam se potucao kao civilni zatvorenik upisan u knjigu ratnih zarobljenika u logorima koje su drzali "tvoji", uvjetno receno. Ti nisi osjetio taj dio ratnog kolaca. Za razliku od tebe znam iz sopstvenog iskustva o cemu pricam. Ti pricas o onome sto su tebi pricali drugi
.
Niposto. Pisem samo ono sta sam vidio svojim ocima i za sta znam sto posto da se desilo, provjerneo iz razlicitih izvora...Ne pada mi na pamet, da zbog neke gluposti, ispadam lazov na bilo kojem forumu.
Jedina slicnost medju nama je u tome sto i ti i ja pljujemo po "mojima". Ili je to mozda najveca i najtragicnija razlika ?
Ja ne pljujem, pisem istinu. Ako je ti to zoves pljuvanjem, onda u redu.
Grbavice70 ti spadas u one ljude sa kojima se moze perfektno divaniti o bilo cemo samo ne o onome sto se desavalo u zadnjem ratu na prostoru BiH, jer u tom slucaju pocinjes da subjektiviziras stvarnost kroz svoju prizmu vidjenja. Od tebe niko ne ocekuje da se bilo kome izvinjavas, niti trebas ... Ali ako nisi spreman kritikovati prljavstinu "svojih", ne petljaj se ni u tudju kucu. Mislim da sam ti pokazao svojim primjerom
.
Greska. Jos jedna u nizu. Sa mnom se ne moze "perfektno divanit" ni u kom slucaju a pogotovo ne na bilo kojoj temi. Ne spadam u ljude koji se automatski i spontano slazu sa misljenjem vecine, jer je za mene vecina - neartikulisana gomila a nisam se jednom uvjerio da su cesce u pravu upravo oni sa kojima se niko ne slaze...U tom smislu, goreg sagovornika sa Srbima od mene nema i kada bi mogao cuti sve sto im kazem i u vezi cega, siguran sam da bi bio ne malo iznenadjen. Isti sam takav i sa svim ostalima, bez obzira na vjeru ili naciju. Sve zavisi od teme, stepena obavjestenosti sagovornika i njegovoj inteligenciji...sto hoce reci, ne ulazim u razgovor sa svakom susom, nego samo sa onima koji imaju sta da kazu ili misle da imaju sta da kazu. Vrlo brzo, u pocetku samouvjereni i hrabri, poslije busanja u prsa "ja ovo, ja ono", spustaju pogled i mijenjaju temu, svjesni da tesko mogu sa mnom izaci na kraj. U bilo kojim razgovorima, pogotovo politicke prirode, nemam milosti ni prema kome a najmanje prema "mojima".
Za zlocince sa "tvoje" strane ja sam rekao gdje je treebalo i sta je trebalo da se kaze. Moje svjedocanstvo postoji u ICTY-ju, a ti si nasao da raspredas na Sarajevo-X forumu. Presmotaj papir, uzmi olovku, napisi i uputi informaciju o tebi poznatim zlocinima tuziteljima Haskog tribunala
.
Vec uradjeno.
Ja nikad nisam trpio onoga ko pokazuje zelju da od mene napravi slugu pokornog time sto ce na mene nabaciti samar (sedlo). Nisam to dopustio ni "tvojima", a ni "moji" nisu uspjeli
.
Takodje.
Do tebe je: ILI BITI LJUDINA ILI DOPUSTITI DA TE JASU (jebu u mozak)!
Nije uspjelo ni komunistima, nece ni ovima, ne sekiraj se. A sta cemo sa narodom, kojeg jase ko god stigne...?