Ostavke urednika informativnog programa
Moderator: anex
-
komandant mark
#26 Re: Ostavke urednika informativnog programa
ja razumijem sve te probleme koje navodis, ali opet smatram da to nije nikakvo opravdanje
da se vratim na onaj sporet, mene u principu ne interesuje sta je sve potrebno uraditi da bih dobio sporet koji sam platio.
svjestan sam da neko mora: registrovati firmu za proizvodnju sporeta, kupiti ili napraviti fabriku, pronaci i angazivati (jeftinu) radnu snagu, kupiti licencu za sporet, nabaviti sastavne dijelove, smontirati ga, ugovoriti distributere, transportovati ga, zavrsiti spediciju, carinu i sl. ali nista od toga mene kao kupca usluge/robe ne interesuje
na isti nacin, mene ne interesuje zasto neko meni nije isporucio uslugu (kvalitetan tv program) koju sam platio i koju je na kraju krajeva po zakonu duzan da pruza
krolovi i ta obrazlozenja nikog ne interesuju
no, bez veze nam je prica, opet se sve zavrsilo bez sankcija za odgovorne i to je ocekivano, ovo je drzava u kojoj niko ne odgovara za svoje propuste
ne rece mi, otkud sad novinarima javnih servisa, nakon svega, moralno pravo da pozivaju politicare ili bilo koga drugog na odgovornost
da se vratim na onaj sporet, mene u principu ne interesuje sta je sve potrebno uraditi da bih dobio sporet koji sam platio.
svjestan sam da neko mora: registrovati firmu za proizvodnju sporeta, kupiti ili napraviti fabriku, pronaci i angazivati (jeftinu) radnu snagu, kupiti licencu za sporet, nabaviti sastavne dijelove, smontirati ga, ugovoriti distributere, transportovati ga, zavrsiti spediciju, carinu i sl. ali nista od toga mene kao kupca usluge/robe ne interesuje
na isti nacin, mene ne interesuje zasto neko meni nije isporucio uslugu (kvalitetan tv program) koju sam platio i koju je na kraju krajeva po zakonu duzan da pruza
no, bez veze nam je prica, opet se sve zavrsilo bez sankcija za odgovorne i to je ocekivano, ovo je drzava u kojoj niko ne odgovara za svoje propuste
ne rece mi, otkud sad novinarima javnih servisa, nakon svega, moralno pravo da pozivaju politicare ili bilo koga drugog na odgovornost
- Banksy
#27 Re: Ostavke urednika informativnog programa
mitarmiric wrote:
dobro znas koliko ljudi ima ovlasti napisati nesto a da to onda ide u croll-u.
Prije svega na poslu moraju biti ljudi iz grafike, pa montaza i studio moraju bit otkljucani...pa onda mora tehnicko vodstvo to izmiksati...znaci za slijedeci recept nam je potrebno:
-jedan novinar
-urednik na telefonskoj vezi
-5 ljudi iz tehnike.
Znači li to da je u 23:00 toliko ljudi bilo na TV Vogošća? TV 99? TV Igman? TV Alfa?
-
mitarmiric
#28 Re: Ostavke urednika informativnog programa
E u tome jeste stvar, i vjerujem da to dobro znas......komandant mark wrote:ja razumijem sve te probleme koje navodis, ali opet smatram da to nije nikakvo opravdanje
Tako se stvari mogu slagati u sredjenoj drzavi ali ne i u BiH.
To je ono sto se u narodu kaze "nije oroz ali j*be nase kokosi".
Kaze nije te briga kako ce se napraviti sporet koji si platio...
Takvom logikom i penzioner kaze- ja sam odradio 40 god. nije me briga kako ce me drzava izdrzavati ima da mi omoguci egzistenciju ( ali ne omoguci)
-Kada radnik radi mjesec dana u tvornici, smatra da je logicno da ce dobiti placu-ali ne dobije
-Kada se podrazumijeva da covjek ima pravo na slobodne dane i placene prekovremene sate - u rtv domu on ih nema
-Kad placas osiguranje ocekujes da ce biti uplaceno zdravstveno i da ces dijete moci odvesti doktoru- kad ono ne mozes
-Kad das pare Mihriji Pelak da kupis stan na Mojmilu-podrazumijevas da ces uci u stan- ali ni stana ni para
Dakle BIH nijer sredjena drzava i ne mozes dobiti milionsku odstetu jer zavrsis u bolnici zbog pokvarene pastete, ne mozes ni napraviti besplatno auto koje je u garanciji, ne mozes mnoge stvari koje su logicne i normalne.
Je li ti mislis da su Nadrealisti slucajno nastali u Sarajevu i BiH, sto se nisu pojavili u Ljubljani?
U BiH je sve plod uzrocno-posljedicno nesredjenih odnosa, relacija i nepostojanja sistema.
Ne mogu se stvari posmatrati crno-bijelo. To je ono sto je najzaje**anije u zivotu - nista nije crno-bijelo sve je povezano.
E to je ono sto fali u RTV domu- kvalitetan sistem pun jasno definiranih obaveza, prava i subordinacije komandovanja, kako bi se stvorio kolektiv koji moze egzistirati normalno i logicno- e onda prozivati za nelogicne i nenormalne poteze.
P.S. Kad sam spomenuo tehniku, sjecam se jednog kamermana koji jos radi dole. Lik nekoliko puta nije dosao na snimanje, par puta je iskljucivao telefon i nije se uopce pojavljivao na poslu...jednom je trebao biti kamerman u Dnevniku i nije dosao i zamalo da Dnevnik nije isao, sto se nije desilo ni u ratu...
Taj lik nije dobio nogu koja bi predstavljala ostvarenje kosmicke pravde...eno ga jos sjedi u rtv domu i smije se sto mu nista ne mogu.
-
komandant mark
#29 Re: Ostavke urednika informativnog programa
apsolutno se slazem da je problem u sistemu, ali ne moze sistem biti vadiona za bas svaku gresku u ovoj drzavi. skretnicar zaboravi da skrene voz, j*** ga sistem sto nije primio topli obrok, radnica na salteru nece da radi zato sto joj je mala plata. pa ne moze to tako. sistem se i pravi od temelja, od tih skretnicara, salterskih sluzbenika i urednika na televiziji. nece doci taj dan kada ce neko reci od danas pravna drzava, sve dok se na ovom najnizem nivou ne pocnu stvari postavljati na svoje mjesto. ili, dok taj tvoj kamerman ne dobije otkaz (moze reci da je malo placen, pa mu se ne radi, ali za sta je malo placen?)
svi ovi problemi u drzavi koje si nabrojao uglavnom su objektivne prirode (penzioneri, socijala i sl) i ne mogu se porediti sa cistim neprofesionalizmom o kojem mi ovdje govorimo. nije trebalo stvoriti koju milijardu eura u budzetu preko noci da se isplati devizna stednja ili bez para sazidati 2.000 novih stanova po 100 m2 u centru da se rijesi restitucija - dovoljno je bilo da 2-3 covjeka urade svoj posao - za koji su inace placeni (koliko cujem, sasvim solidno, makar za nase uslove)
nikakva cuda se nisu trebala desiti da se ovdje posao uradi kako treba, samo malo bolja organizacija ko sto i sam kazes.
slazem se i da stvari nisu crno-bijele i da je sve komplikovano (ne samo u BiH, nego svuda), ali ovdje se radi o jednom apsurdu - dnevnik ftv juce poziva na ostavke celnike olimpijskog komiteta sto nisu obezbijedili vece dnevnice olimpijcima a sami ne urade svoj posao - to mi nikako ne ide (onaj ko dijeli lekcije iz morala, ne moze sam biti nemoralan; ko drugog kritikuje sto ne radi posao za koji je zaduzen, prethodno bi morao dobro uraditi svoj; tu nema nista relativno ni komplikovano, makar ja tako mislim)
ali to sad vise nije ni bitno, pogrijesilo se, nikom nista, ni prvi ni posljednji put. prihvatam ja tu realnost, ali ne mozes ocekivati da kazem da je to uredu i "normalno"
svi ovi problemi u drzavi koje si nabrojao uglavnom su objektivne prirode (penzioneri, socijala i sl) i ne mogu se porediti sa cistim neprofesionalizmom o kojem mi ovdje govorimo. nije trebalo stvoriti koju milijardu eura u budzetu preko noci da se isplati devizna stednja ili bez para sazidati 2.000 novih stanova po 100 m2 u centru da se rijesi restitucija - dovoljno je bilo da 2-3 covjeka urade svoj posao - za koji su inace placeni (koliko cujem, sasvim solidno, makar za nase uslove)
nikakva cuda se nisu trebala desiti da se ovdje posao uradi kako treba, samo malo bolja organizacija ko sto i sam kazes.
slazem se i da stvari nisu crno-bijele i da je sve komplikovano (ne samo u BiH, nego svuda), ali ovdje se radi o jednom apsurdu - dnevnik ftv juce poziva na ostavke celnike olimpijskog komiteta sto nisu obezbijedili vece dnevnice olimpijcima a sami ne urade svoj posao - to mi nikako ne ide (onaj ko dijeli lekcije iz morala, ne moze sam biti nemoralan; ko drugog kritikuje sto ne radi posao za koji je zaduzen, prethodno bi morao dobro uraditi svoj; tu nema nista relativno ni komplikovano, makar ja tako mislim)
ali to sad vise nije ni bitno, pogrijesilo se, nikom nista, ni prvi ni posljednji put. prihvatam ja tu realnost, ali ne mozes ocekivati da kazem da je to uredu i "normalno"
-
mitarmiric
#30 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Ima jedna stara lijepa poslovica "KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE".
Ove 4 rijeci su prezivile Rimljane, Cezara, Bizant, Aristotela, Austro-ugarsku, Divlji zapad, Japan i Indokinu, Osmansko carstvo, Srednjovijekovnu Europu, Kolonijalizam, Juznu Ameriku...
A znas li zasto su prezivjele-zato sto su ove 4 rijeci apsolutna istina u praksi ljudskog suzivota i odnosa stoljecima.
Ne mogu se u BiH rusiti neke davno uspostavljeni standardi koji su prezivjeli 30 stoljeca i milione vojski.....
P.S. Sjetih se jedne istinite anegdote iz '80-ih godina.Kupio covjek novu zastavu 101 u Kragujevcu, preuzeo je u tvornici i dosao u Sarajevo. Primjeti on nakon par dana da se staklo na suvozacevim vratima ne moze nikako otvoriti.
Ode on u servis na reklamaciju, a ovi kad su otvorili tapacirung, nadju jednu letvu koja drzi staklo prozora i na letvi cedulju-"Kakva meni plata, takva tebi vrata!".
Ja nisam bio ocevidac ali ima ljudi koji kazu da se ovo doista dogodilo.
S druge strane, kada nekoliko ljudi kupi Mercedesa i njih 10 se u roku od dva mjeseca pozali da ne radi kako treba rucka za otvaranje prtljaznika ili haube, Mercedes povuce cijelu seriju na popravak- ali zato maher u Mercedesu svake godine 36 000 € pa malo ljetovanje na Ibizi, pa malo vikend u Alpama, a ovaj u zastavi djeci kupuje salamu na snizenju...
valjda sam bio jasan.
Ove 4 rijeci su prezivile Rimljane, Cezara, Bizant, Aristotela, Austro-ugarsku, Divlji zapad, Japan i Indokinu, Osmansko carstvo, Srednjovijekovnu Europu, Kolonijalizam, Juznu Ameriku...
A znas li zasto su prezivjele-zato sto su ove 4 rijeci apsolutna istina u praksi ljudskog suzivota i odnosa stoljecima.
Ne mogu se u BiH rusiti neke davno uspostavljeni standardi koji su prezivjeli 30 stoljeca i milione vojski.....
P.S. Sjetih se jedne istinite anegdote iz '80-ih godina.Kupio covjek novu zastavu 101 u Kragujevcu, preuzeo je u tvornici i dosao u Sarajevo. Primjeti on nakon par dana da se staklo na suvozacevim vratima ne moze nikako otvoriti.
Ode on u servis na reklamaciju, a ovi kad su otvorili tapacirung, nadju jednu letvu koja drzi staklo prozora i na letvi cedulju-"Kakva meni plata, takva tebi vrata!".
S druge strane, kada nekoliko ljudi kupi Mercedesa i njih 10 se u roku od dva mjeseca pozali da ne radi kako treba rucka za otvaranje prtljaznika ili haube, Mercedes povuce cijelu seriju na popravak- ali zato maher u Mercedesu svake godine 36 000 € pa malo ljetovanje na Ibizi, pa malo vikend u Alpama, a ovaj u zastavi djeci kupuje salamu na snizenju...
valjda sam bio jasan.
- fa84
#31 Re: Ostavke urednika informativnog programa
pa hare je covjek iz narodaBSn wrote:Cudni su ovi nasi novinari. Hrvatskog clana Predsjednistva pljuvali su i mjesec dana sto je na posao dolazio u posudjenom autu, a kada bosnjacki clan dodje u taksiju, to se tek onako, usput, spomene i ne pravi se nikakav problem.
Profesionalizam na djelu.
- Air Ramiz
#32 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Joj @mitre al znas pametovat, haman ko slavo kukic, sve kazes a nista ne kazes. Generalno postoji misljenje da je informativni program FTV-a u zadnjih dvije-tri godine los. Ovo sto se desilo sa Karadzicem je samo jedan u nizu losih postupaka informativnog programa. Umjesto da su se novinari obucavali na profesionalan nacin i da su primani u redakciju preko konkursa, informativni program je krojen po nacionalnom kljucu gdje su dosli priuceni novinari sa srednjom skolom koji nisu znali ni citat, a kamoli postavit neko pitanje gostu u studiju. Ali valja zakopat glavu u pijesak i to objasanjavat anegdotama iz Tunguzije

- Banksy
#33 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Nije valjda da Duraković i Mercedesa ima.mitarmiric wrote: S druge strane, kada nekoliko ljudi kupi Mercedesa i njih 10 se u roku od dva mjeseca pozali da ne radi kako treba rucka za otvaranje prtljaznika ili haube, Mercedes povuce cijelu seriju na popravak- ali zato maher u Mercedesu svake godine 36 000 € pa malo ljetovanje na Ibizi, pa malo vikend u Alpama, a ovaj u zastavi djeci kupuje salamu na snizenju...
valjda sam bio jasan.
-
mitarmiric
#34 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Jeste Ramize, nije Bog zna sta informativni program, ali nije nesto ni bruto nacionalni dohodak, nisu nesto ni ceste u BiH, nije nesto ni sistem javne uprave, nije nesto.....puno toga nije nesto.Air Ramiz wrote:Joj @mitre al znas pametovat, haman ko slavo kukic, sve kazes a nista ne kazes. Generalno postoji misljenje da je informativni program FTV-a u zadnjih dvije-tri godine los. Ovo sto se desilo sa Karadzicem je samo jedan u nizu losih postupaka informativnog programa. Umjesto da su se novinari obucavali na profesionalan nacin i da su primani u redakciju preko konkursa, informativni program je krojen po nacionalnom kljucu gdje su dosli priuceni novinari sa srednjom skolom koji nisu znali ni citat, a kamoli postavit neko pitanje gostu u studiju. Ali valja zakopat glavu u pijesak i to objasanjavat anegdotama iz Tunguzije![]()
Daleko od toga da branim IPP Ftv-a dabogda sutra bankrotirali sto se mene tice.
Primanje radnika mimo konkursa je sport koji su uspostavile poslijeratne SDA, SBIH strukture (tipa postavi mi ovog amidzica, daj ovu malu ona je sehidska porodica, daj ovog njegov babo mi u ratu valj'o) i tako se doslo do te "minderaske" politke zaposljavanja.
kad spominjes nacionalni kljuc i vuces za jezik- reci cu ti- najmanje je Srba i Hrvata doslo preko stele u RTV dom iz jednostavnog razloga -Nema im ko nasteliti....a ja sam se nagledao kojekakvih cerkica, ljubavnica, poluje**acica raznih pulena elite vladajucih stranaka u SA. Ako treba po imenima, moze i to, nije problem.
Od hrvatskih kadrova, samo je Blazica Kristo dosla bez skole, kao i Nikolina po jednoj drugoj liniji...
Kad u RTV domu vidis montazera ili kamermana, odma ti neko kaze znas to je od ovog/ onog mali....
- Air Ramiz
#35 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Ma super, a kako onda u informativnom programu ima preko 51% hrvatskog jezika? Pa gore spomenuti Slavo Kukic je molio hrvatske novinare da dodju u Sarajevo (eto to nije stela), kad je uspostavljana FTV, ali tad je politika u Hrvata bila da im je Sarajevo daleko od Banovine, a Zagreb glavni grad. Znaci stelilo se po nacionalnom kljucu i zbog toga je taj program i propao. Krenulo se od tvoje filozofije ugrozenosti ("Srbima i Hrvatima nema ko da steli"), a efekat sa ekrana potpuno drugaciji.mitarmiric wrote:
kad spominjes nacionalni kljuc i vuces za jezik- reci cu ti- najmanje je Srba i Hrvata doslo preko stele u RTV dom iz jednostavnog razloga -Nema im ko nasteliti....a ja sam se nagledao kojekakvih cerkica, ljubavnica, poluje**acica raznih pulena elite vladajucih stranaka u SA. Ako treba po imenima, moze i to, nije problem.
A sta je sa Crnojom, ili Bilicem koji bukvalno ne zna ni citat, a za dijalog sa gostom (na hrvatskom jeziku) potreban mu je red bull. Ili Darjanom Babićem, Antonijom Djak, Ivanom Strukar, Aleksandrom ili onom Anitom iz Mostara (kad gledas prilog sav se najezis, a prilog o turizmu). To nije vidjelo profesionalizma a ni konkursa, samo se popunjavalo po principu ugrozbe i Ivine Mirine Joviceve nejednakopravnosti.
Od hrvatskih kadrova, samo je Blazica Kristo dosla bez skole, kao i Nikolina po jednoj drugoj liniji...
-
mitarmiric
#36 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Cinjenica je da je u RTV Domu od oko 1000 uposlenika, prema zvanicnoj statistici oko 80 % (znaci oko 800) bosnjacke nacionalnosti.
Zbog toga ce u ovoj instituciji i biti problema jer struktura ne odrazava popis iz '91. godine, ali o tom po tom.
Ti hrvatski kadrovi koje si nabrojao su svi redom pristojno skolovani, sa najmanjim su placama u FTV (da se provjerit) i kao sto je zamjetno, rade dezure za nove godine, 1. maj, subotama, nedjeljama... eto kakav im je status.
Ramize druze, proveo tamo neko vrijeme pa znam a ne pametujem na daljinu.
Ja sam radio sa fakultetom pa sam imao primanja po 40 % manja od raznih srednjoskolaca i "zelenih beretki".
Ali nema veze, bude uskoro i hrvatski kanal, pa neka svako za svoje snosi odgovornost.
Zbog toga ce u ovoj instituciji i biti problema jer struktura ne odrazava popis iz '91. godine, ali o tom po tom.
Ti hrvatski kadrovi koje si nabrojao su svi redom pristojno skolovani, sa najmanjim su placama u FTV (da se provjerit) i kao sto je zamjetno, rade dezure za nove godine, 1. maj, subotama, nedjeljama... eto kakav im je status.
Ramize druze, proveo tamo neko vrijeme pa znam a ne pametujem na daljinu.
Ja sam radio sa fakultetom pa sam imao primanja po 40 % manja od raznih srednjoskolaca i "zelenih beretki".
Ali nema veze, bude uskoro i hrvatski kanal, pa neka svako za svoje snosi odgovornost.
- Air Ramiz
#37 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Zna se i zasto, kad su Boban i Dabic krenuli u kreiranje svojih paradrzava pozvali su 91. svoje kadrove da idu iz Doma. A nakon 96. su pravili svoje kanale od Erotela do ove Hercegovacke televizije.mitarmiric wrote:Cinjenica je da je u RTV Domu od oko 1000 uposlenika, prema zvanicnoj statistici oko 80 % (znaci oko 800) bosnjacke nacionalnosti.
Ma status im je nejednakopravan, da ne more nejednakopravniji bit.
Ma bude druze i Samouprava, pa se samoupravljaci uhvatili noge preko grane cim su kanal napravili
-
mitarmiric
#38 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Ramize,
Znas sto me doista tjesi...
Sto cu par godina prije tebe imati prigodu uci u EU, pa cu tamo imati sansu upozoriti na takve kao ti...
Od rasprave sa tobom, odustajem, jer pametniji popusta....
Sto cu par godina prije tebe imati prigodu uci u EU, pa cu tamo imati sansu upozoriti na takve kao ti...
Od rasprave sa tobom, odustajem, jer pametniji popusta....
-
komandant mark
#39 Re: Ostavke urednika informativnog programa
ma bio si jasan, samo nisi upravuIma jedna stara lijepa poslovica "KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE".
valjda sam bio jasan.
prvi put cujem da je ova poslovica toliko stara, mislio sam da je nastala prije nekih pedesetak godina, posto nije tacno da je ovaj uhljupluk (makar koliko ja znam) postojao za vrijeme "Rimljana, Cezara, Bizant, Aristotela, Austro-ugarsku, Divlji zapad, Japan i Indokinu, Osmansko carstvo, Srednjovijekovnu Europu, Kolonijalizam, Juznu Ameriku...".
inace si malo nekonzistentan, prvo tvrdis da je sve komplikovano, relativno, povezano... , a onda tako slozena pitanja kakva su mentalitet, historijski razvoj jedne zemlje, naroda i ljudskog roda u cjelini pokusavas objasniti narodnom doskocicom
prihvatam da ce bosanci tesko ikad postati nijemci, ali to ne znaci da se nerad, neodgovornost i neprofesionalizam mogu prihvatiti kao mjera svih stvari i zakovano stanje ovdje. posebno se taj stereotip da su svi ljudi u bih uhljupi i neradnici ne moze prihvatiti kao ozbiljno opravdanje za greske odgovornih a kako je to ucinio uo ftv-a
narocito oni koji daju sebi za pravo da prozivaju druge (a to novinari javnih servisa rade svaki dan) moraju na svom primjeru dokazati da su odgovorni, inace gube kredibilitet
slazem se da bi ovu dosadnu i neproduktivnu raspravu (u kojoj eto i sam ucestvujem) trebalo ili privoditi kraju ili usmjeriti u nekom zanimljivijem pravcu ali niposto u pravcu rasprava o tome ko je ustasa, ko balija, ko je poceo rat, kojim jezikom govorimo i slicno - to je jos dosadnije, a i vec postoje otvorene teme na forumu koje se bave tom "problematikom"
inace, ne vidim da je problem ftv-a u nacionalnosti novinara, jeziku kojim govore i sl.
problem je u sustini - vode je propali reziseri koji bacaju drzavne pare na svoje rediteljske pokusaje. vijesti uredjuju propali konobari, automehanicari i frizerke (to ne postoji inace nigdje u institucijama koje se finansiraju javnim sredstvima, bolnice i u bih u principu vode kakvi-takvi doktori, telekom i elektroprivredu inzinjeri itd).
naravno, ova kritika nikako ne znaci da podrzavam da sda/sbih/hdz x2 koalicija sad postavi svoje ljude i napravi prosirenu verziju svojih stranackih zurnala kakve su kantonalne televizije.
ja zaista mislim da je moguce izabrati profesionalne i kvalitetne ljude - to je uspjelo u nekim oblastima cak i ovakvoj zemlji i sa ovakvim mentalitetom. eh sad, koliko uopste takvih ima u bh. tv novinarstvu?
- Amazonka27
#40 Re: Ostavke urednika informativnog programa
meni jedna stvar nije jasna...i ide mi na zivce...KAKO NIKO NE RAZUMIJE BOSANSKI JEZIK OSIM BOŠNJAKA???
Amerika onolika pa govore engleski...švicarska jaka ko beton pa ima 3 jezika...ima neki svoj švicadojč...ali u skolama se uci cisti njemacki (njemački kanton)...samo mi nesto seremo..daaaaajte nam na hrvatskom jeziku vjesti...daaaaajte nam na srpskom dajte nam... ma mrsh....OVO JE BIH I ONA IMA SVOJ JEZIK BOSANSKI...kome se nesvidja...nek razguli...ima gdje..mi nemamo... 
- Air Ramiz
#41 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Paša moj solidni, Tuđman je branio Europu od islama, pa jesi vidio kako završi. Nemaš ni jednog dokumentarca ili ozbiljne knjige o balkanskim događajima 90-ih a da Tuđman nije opisan kao mini Hitler, odnosno rasista, nacionalista ili šovinista, a u njegovom liku i djelu i hrvatska politika tih godina. I još čovo umro od raka, džaba mu perika, džaba uniforme, džaba parade. Zato noćas neću ni oka sklopit jerbo ce me bit strah tvog upozorenja evropskoj unijimitarmiric wrote:Ramize,
-
Nabildana_Baba
#42 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Air Ramiz wrote:Ma super, a kako onda u informativnom programu ima preko 51% hrvatskog jezika? Pa gore spomenuti Slavo Kukic je molio hrvatske novinare da dodju u Sarajevo (eto to nije stela), kad je uspostavljana FTV, ali tad je politika u Hrvata bila da im je Sarajevo daleko od Banovine, a Zagreb glavni grad. Znaci stelilo se po nacionalnom kljucu i zbog toga je taj program i propao. Krenulo se od tvoje filozofije ugrozenosti ("Srbima i Hrvatima nema ko da steli"), a efekat sa ekrana potpuno drugaciji.mitarmiric wrote:
A sta je sa Crnojom, ili Bilicem koji bukvalno ne zna ni citat, a za dijalog sa gostom (na hrvatskom jeziku) potreban mu je red bull. Ili Darjanom Babićem, Antonijom Djak, Ivanom Strukar, Aleksandrom ili onom Anitom iz Mostara (kad gledas prilog sav se najezis, a prilog o turizmu). To nije vidjelo profesionalizma a ni konkursa, samo se popunjavalo po principu ugrozbe i Ivine Mirine Joviceve nejednakopravnosti.
ima li i jedan hrvat sa ftv da mu ti nemaš šta prigovoriti
- Air Ramiz
#43 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Daj molim te, ako nisi skontala na sta sam ciljao nemoj provocirat. Dakle ciljao sam na nacifikaciju novinarske profesije, odnosno popunjavanje servisa po nacionalnom kljucu sa priucenim novinarima koji su do jucer jedva znali citat, a danas su predvodnici jezickih akrobacija. Sto se tice Hrvata, ima ili je bilo odlicnih novinara, Tomislav Djuric, Zvonko Maric, Vlado koji komentarise sport itd. Ali u ovoj drzavi je sve postavljeno po nacionalnom kljucu po cijenu profesije, kvaliteta, poslovanja itd. Moja teza je jednostavna, instaliranje Slave Kukica u nadzorni odbor, postavljanjem Crnoje za urednika (i Bakira koji je nastavio istu praksu poslije nje), i kolonizacijom Krista i inih pateticnih nacionalista koji su nam poceli imena institucija prevodit na hrvatski (Sestoaprilska nagrada je postala Sestotravanjska, Narodno pozoriste je postalo Narodno kazaliste itd.) dobili smo cirkus od televizije. Da ne govorim o politici informativnog programa po kojem je HVO postao branitelj BiHNabildana_Baba wrote:
ima li i jedan hrvat sa ftv da mu ti nemaš šta prigovoriti
-
omar little
#44 Re: Ostavke urednika informativnog programa
uuu hebote napisa ramiz post i ne spomenu Ivana Lovrenovica i njegovu ogavnu politiku treceg entiteta...sta ce to biti?!?
- Air Ramiz
#45 Re: Ostavke urednika informativnog programa
on to zove konsocijacija molim lijepoomar little wrote:uuu hebote napisa ramiz post i ne spomenu Ivana Lovrenovica i njegovu ogavnu politiku treceg entiteta...sta ce to biti?!?
- don vito
#46 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Principijelan je Ramiz, nema sta. Smeta mu "popunjavanje servisa po nacionalnom kljucu" i novinari koji su "promijenili" jezik kojim pricaju da bi zadovoljili "kljuc". A onda medju svoje omiljene novinare uvrsti "zvonka marica", alias Bajrama Demicija, koji je promijenio i ime i prezime i jezik i naciju i vjeru, sve da bi zadovoljio nacionalni kljuc jer je nedostajalo Hrvata na televiziji.
Last edited by don vito on 06/08/2008 22:46, edited 1 time in total.
- Amazonka27
#47 Re: Ostavke urednika informativnog programa
1. nepotrebni su nam 3 predsjednika...don vito wrote:Principijelan je Ramiz, nema sta. Smeta mu "popunjavanje servisa po nacionalnom kljucu" i novinari koji su "promijenili" jezik kojim pricaju. A onda medju svoje omiljene novinare uvrsti "zvonka marica", alias Bajrama Demicija, koji je promijenio i ime i prezime da bi zadovoljio nacionalni kljuc jer je nedostajalo Hrvata na televiziji.
2. a cemu sluzi taj nacionalni kljuc...ev npr...na konkurs se prijavi 20 kandidata od toga 19 je jedne nacionalnosti a taj jedan je druge...i svi budu bolji od njega a taj drugi se primi jer im je zafalilo radnike te nacionalnosti...
3. Bajram Demic (ne dimicij) je prije rata promijenio ime...sto i kako..ne znam...supak je svakako....
Fuj
- Air Ramiz
#48 Re: Ostavke urednika informativnog programa
da li mozes dokazat svoju tvrdnju o promjeni imena? kako god, zvonko maric je sa humanom televizijom uradio vise nego svi novinari zajedno, a i u IP-u je bio jedan od najboljih.don vito wrote:...A onda medju svoje omiljene novinare uvrsti "zvonka marica", alias Bajrama Demicija, koji je promijenio i ime i prezime i jezik i naciju i vjeru, sve da bi zadovoljio nacionalni kljuc jer je nedostajalo Hrvata na televiziji.
- don vito
#49 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Mnogo sta je nepotrebno, ti i ja bi to promijenili, ali... BiH je slozena drzava, potreban je konsenzus, dogovor sve tri strane na nivou drzave, odnosno dvije strane u Federaciji. Tako je i sa jezikom na FTV, nacionalnim kljucem. Nacionalni kljuc ce postojati sve dok tri konstitutivna BH naroda na izborima glasaju za nacionalne stranke.Amazonka27 wrote:1. nepotrebni su nam 3 clana predsjednika...don vito wrote:Principijelan je Ramiz, nema sta. Smeta mu "popunjavanje servisa po nacionalnom kljucu" i novinari koji su "promijenili" jezik kojim pricaju. A onda medju svoje omiljene novinare uvrsti "zvonka marica", alias Bajrama Demicija, koji je promijenio i ime i prezime da bi zadovoljio nacionalni kljuc jer je nedostajalo Hrvata na televiziji.
2. a cemu sluzi taj nacionalni kljuc...ev npr...na konkurs se prijavi 20 kandidata od toga 19 je jedne nacionalnosti a taj jedan je druge...i svi budu bolji od njega a taj drugi se primi jer im je zafalilo radnike te nacionalnosti...
3. Bajram Demic (ne dimicij) je prije rata promijenio ime...sto i kako..ne znam...supak je svakako....
Fuj
A Bajram nije Demic ni Demicij nego Demici. Tacno, promijenio je ime i prezime prije rata jer je, bas kao i danas, postojao nacionalni kljuc, a nedostajalo je Hrvata na televiziji.
- don vito
#50 Re: Ostavke urednika informativnog programa
Vidi, ja se sa vecinom tvojih stavova ne slazem, po mom misljenju najcesce nastupas tendenciozno i iskljucivo. Ali, citajuci vecinu tvojih postova nikako ne mogu reci da si neupucen u stvari oko nas. Zato ne mogu vjerovati da ne znas da se "zvonko maric" nekad zvao Bajram Demici. Sam je to priznao u vise inteviewa i pravdao se da je to ucinio, navodno, zbog "prijetnji srpskih ekstremista" zbog njegovog albanskog porijekla. Zanimljivo je da su Srbi bas njemu prijetili, a ne recimo drugim mnogo poznatijim novinarima albanskog porijekla poput, na primjer, rahmetli Ali-Rizah Gashija. Takodjer je zanimljivo da je uzeo hrvatsko ime i prezime bas kada je nedostajalo Hrvata na televiziji. Zanimljivo da je prosla "srpska prijetnja" a fantomski Hrvat "zvonko maric" i dalje sluzi za popunjavanje nacionalnog kljuca, dojucer na FTV, danas na rezimskoj Kantonalnoj TV. A da je prosla "srpska prijetnja" dokazuje i cinjenica da sin "zvonka marica" po imenu i prezimenu Sindis Demic (ni "maric" ni Demici) igra kosarku u Lukavici za KK Slavija iz Istocnog Sarajeva. Nema sta, moralan i principijelan covjek.Air Ramiz wrote:da li mozes dokazat svoju tvrdnju o promjeni imena?