A sto se tice pitanja, nadam se da nije nerazumljivo radi moje neumješnosti da ga dobro postavim, al eto mozda odgovori ostalih mogu da doprinesu razumjevanju, nadam se
Kvaliteta življenja
-
lamarab
#26 Re: Kvaliteta življenja
Giordano @ , hvala na željama, pa i ja se nadam da cu bar nesto uhvatiti od onoga sto mi je potrebno, i sto je zanimljivo današnje reakcije ispitanika na ulicama bude optimizam...
A sto se tice pitanja, nadam se da nije nerazumljivo radi moje neumješnosti da ga dobro postavim, al eto mozda odgovori ostalih mogu da doprinesu razumjevanju, nadam se
- Jara
#27 Re: Kvaliteta življenja
ih, pa to ti je super, imas mnogo materijala za temu... s naglaskom na tvoj zakljucak : sta je sve prozivio i ko ga je sve lagao i koristio...na narod se misli, jelte....lamarab wrote:...ipak se slučajno desilo da radim diplomski uoči predizborne kampanje...
-
lamarab
#28 Re: Kvaliteta življenja
chuchumbamayumbe @ Istina je da Sarajevo ima užasne probleme sa saobraćajem, ja mislim da ne postoji niti jedan stanovnik grada koji bi mogao reći da je zadovoljan sa njim, što je loše jer dok god nam je tako loš gradski prevoz , bujaće automobilski saobraćaj...
što se tiče odgovora, jako je razumljiv i koristan
što se tiče odgovora, jako je razumljiv i koristan
-
lamarab
#29 Re: Kvaliteta življenja
homar@pa da, ovo je svakako dio kvalitete življenja, ali ja bih ovaj dio stavila pod okrilje uprave grada, što ne znači da nije za razmatrati, ovo se više odnosi na urbane prozese, koji sami po sebi predstavljaju kompleksnu pojavu, i nikad nisu posljedica jedne pojave, niti pojave uzrokuju samo jednu posljedicu... 
-
lamarab
#30 Re: Kvaliteta življenja
amrica @ hvala na odgovoru 
- amrica
#31 Re: Kvaliteta življenja
ja ti odgovorila zato sto si napisala da ti je za diplomski, ako si me izlevatila, svaka cast, a izgleda da nisi... 
-
lamarab
#32 Re: Kvaliteta življenja
e amrice zovem te na diplomski , da razbijemo sumnje, ako je sta ostalo 
-
AO83
#34 Re: Kvaliteta življenja
Neko ko je imao priliku da posjeti daleku obecanu zmelju, Sarajevo i manje gradove nase lijepe BiH.
Mislim da nebi bila losa ideja da napravis istrazivanje kako vidite Sarajevo prema manjim gradovima BiH. Sta je razlog ogromne migracije iz nekih gradova u Sarajevo?
Ali rangiracu Sarajevu iz mog ugla:
Saobracaj i prevoz- klasicni problemi grada u razvoju. Ono sto otezava situaciju jeste manjak parkiralista. Manji gradovi u BiH nemaju ovih problema, ali infrakstruktura je daleko gora.
Kriminal - daleko se sigurniji osjecam nego u nekom drugom evropskom gradu. Ali nemogu isto reci o slucajevima kradje. Auto mafija je veoma aktivna osim sto u evropi se kradu skupa auta kod nas su se navalili na Golf II. U manjim gradovima kriminal malte ne i ne postoji kada bi poredili prema SA standardima.
Zaposljenje - ispod nivao EU standarda, iznad nivao BiH standarda.
Kultura - Vise bih mogao pisati o NEkulturi. Ponajvise me nervira ponasanje stanovnistva. Razvio se nekakav osjecaj inferiornosti od ostalih EU gradova, a isto tako umislja se nekakav stav superiornosti od ostalih BH gradova. Prica o "pravim" Sarajlijama mi se cini smijesna i neki dokaz da Sarajlije ne razumiju sve efekte glavnog grada. Svaki veliki grad je oduvijek bio stanica novodoslicama. Izazov nije omalovazavanje jedni drugih, vec koperacija za ostvarenje boljih zivotnih standarda.
Pozitivnost: Sarajevo je ipak centar drustvenih dogadjanja.
Negativnost: Sarajevo postaje jedna velika betonara.
Ali rangiracu Sarajevu iz mog ugla:
Saobracaj i prevoz- klasicni problemi grada u razvoju. Ono sto otezava situaciju jeste manjak parkiralista. Manji gradovi u BiH nemaju ovih problema, ali infrakstruktura je daleko gora.
Kriminal - daleko se sigurniji osjecam nego u nekom drugom evropskom gradu. Ali nemogu isto reci o slucajevima kradje. Auto mafija je veoma aktivna osim sto u evropi se kradu skupa auta kod nas su se navalili na Golf II. U manjim gradovima kriminal malte ne i ne postoji kada bi poredili prema SA standardima.
Zaposljenje - ispod nivao EU standarda, iznad nivao BiH standarda.
Kultura - Vise bih mogao pisati o NEkulturi. Ponajvise me nervira ponasanje stanovnistva. Razvio se nekakav osjecaj inferiornosti od ostalih EU gradova, a isto tako umislja se nekakav stav superiornosti od ostalih BH gradova. Prica o "pravim" Sarajlijama mi se cini smijesna i neki dokaz da Sarajlije ne razumiju sve efekte glavnog grada. Svaki veliki grad je oduvijek bio stanica novodoslicama. Izazov nije omalovazavanje jedni drugih, vec koperacija za ostvarenje boljih zivotnih standarda.
Pozitivnost: Sarajevo je ipak centar drustvenih dogadjanja.
Negativnost: Sarajevo postaje jedna velika betonara.
- fakat
#35 Re: Kvaliteta življenja
Volio bi da je kvalitet zivljenja takav da nas nista drugo ne tangira. Kada bi imali plate i stopu uposlenosti duplo visu nego u RS, oni tamo bi sami pricali o bratstvu i jedinstvu. Do tada smo truba. Volio bi da je drugacije , ali bolje da nije. Imali bi novu klasu aga i begova koji su rat promatrali preko CNN-a. Ovako, raji je svugdje isto. Kada raja dodje pameti, cio svijet bice pred njom. Sto znaci,u mjesecu Limburgu. Tada ce nam svanuti.
- uvjek dobar gost
#36 Re: Kvaliteta življenja
Kvaliteta života... šta je za mene za Vas ta kvaliteta u čemu se ogleda ili šta sve ta kvaliteta podrazumjeva.
Nekima je dovoljno što u WC ne moraju ići van kuće, drugima je pak dovoljan asfalt il ulična rasvijeta, nekim je pak duševna satisfakcija da je piljara il granap dovoljno blizu.. ukusi su različiti, očekivanja isto tako... nekome su ti standardi svakodnevna kulturna zbivanja, koncerti, sportske manifestacije, fudbalske (jake) utakmice, nekom je to kreativno ispoljavanje u svakom mogućem pogledu ili sloboda odjevanja i ponašanja......
Ko god je imao il ima priliku il privilegiju da se makne malo iz ove naše kotline i ode negdje zapadno il istočno ,sjeverno ili južno barem 400-600 kilometara po povratku kotlini... uviđa sve (ili bar većinu) zablude-zabluda u kojima živimo-životarimo...
Lijepo je recimo iz Rudog, Olova, Ustikoline, Goražda, Bijeljine , Lukomira, Vareša, Zenice, Doboja, Jajica, Skender Vakufa doći u Sarajevo, ali (bar meni je bolno) otići iz Sarajeva u Zagreb, Novi Sad, London, Beč, Grac...... pa se vratiti djeluje nekako kao anestezija.
Po meni kvalitet života je lijepo uređeni park, kvalitet života je konstruktivno utrošeno slobodno vrijeme, kvalitet života znači nova spoznaja..... kvalitet života meni znači dobar muzej..kvalitet života je planetarij il akvatorij.. ili je kvalitet života prostor na kojem se djeca mogu bezbrižno igrati...... znamo mi svi da je kapitalizam i da ukoliko nema para nema ni kvaliteta života, nema finog bicikla, nema raftinga, nema šetnji zelenilom, nema igrica, nema večerica i roštilja, nema stolnog tenisa..... nema skijanja... nema bazena, snowboarda... nema ničega...
Sarajevo nudi mnoge blagodeti, nudi sebe, traži od nas tako malo i upravo zbog tog malo što mu nismo spremni pružiti.... kvalitet života nam sve manji je uprkos našem furanju da je naša mahala najbolja na svijetu... nekad zaista žalim ljude koji (a da ni sami nisu svjesni) pritisnuti socio-ekonomskim faktorima makli se nisu iz svoje ulice dvije... i dijelom zbog toga veličaju te dvije ulice-mahale kao da su centar svijeta..., a nisu... nisu ni blizu tom centru...
Kvalitet života nije smisao života, ali osmijeh, fina riječ, dobronamjernost, rahatluk, bezbrižnost... sve to jeste kvalitet života, a nas sve manje je nasmijano, sve nas je manje rahat, sve smo manje bezbrižni... sve više smo nervozni... krezavi i rasčupani.... želim još reći da se kvalitet života ne može nekad ni platiti... jer upravo osmijeh, topla riječ... nekad znače kvalitet života... o niti jedno niti drugo ne koštaju ništa....
Nekima je dovoljno što u WC ne moraju ići van kuće, drugima je pak dovoljan asfalt il ulična rasvijeta, nekim je pak duševna satisfakcija da je piljara il granap dovoljno blizu.. ukusi su različiti, očekivanja isto tako... nekome su ti standardi svakodnevna kulturna zbivanja, koncerti, sportske manifestacije, fudbalske (jake) utakmice, nekom je to kreativno ispoljavanje u svakom mogućem pogledu ili sloboda odjevanja i ponašanja......
Ko god je imao il ima priliku il privilegiju da se makne malo iz ove naše kotline i ode negdje zapadno il istočno ,sjeverno ili južno barem 400-600 kilometara po povratku kotlini... uviđa sve (ili bar većinu) zablude-zabluda u kojima živimo-životarimo...
Lijepo je recimo iz Rudog, Olova, Ustikoline, Goražda, Bijeljine , Lukomira, Vareša, Zenice, Doboja, Jajica, Skender Vakufa doći u Sarajevo, ali (bar meni je bolno) otići iz Sarajeva u Zagreb, Novi Sad, London, Beč, Grac...... pa se vratiti djeluje nekako kao anestezija.
Po meni kvalitet života je lijepo uređeni park, kvalitet života je konstruktivno utrošeno slobodno vrijeme, kvalitet života znači nova spoznaja..... kvalitet života meni znači dobar muzej..kvalitet života je planetarij il akvatorij.. ili je kvalitet života prostor na kojem se djeca mogu bezbrižno igrati...... znamo mi svi da je kapitalizam i da ukoliko nema para nema ni kvaliteta života, nema finog bicikla, nema raftinga, nema šetnji zelenilom, nema igrica, nema večerica i roštilja, nema stolnog tenisa..... nema skijanja... nema bazena, snowboarda... nema ničega...
Sarajevo nudi mnoge blagodeti, nudi sebe, traži od nas tako malo i upravo zbog tog malo što mu nismo spremni pružiti.... kvalitet života nam sve manji je uprkos našem furanju da je naša mahala najbolja na svijetu... nekad zaista žalim ljude koji (a da ni sami nisu svjesni) pritisnuti socio-ekonomskim faktorima makli se nisu iz svoje ulice dvije... i dijelom zbog toga veličaju te dvije ulice-mahale kao da su centar svijeta..., a nisu... nisu ni blizu tom centru...
Kvalitet života nije smisao života, ali osmijeh, fina riječ, dobronamjernost, rahatluk, bezbrižnost... sve to jeste kvalitet života, a nas sve manje je nasmijano, sve nas je manje rahat, sve smo manje bezbrižni... sve više smo nervozni... krezavi i rasčupani.... želim još reći da se kvalitet života ne može nekad ni platiti... jer upravo osmijeh, topla riječ... nekad znače kvalitet života... o niti jedno niti drugo ne koštaju ništa....
- uvjek dobar gost
#37 Re: Kvaliteta življenja
.... Mogli bi mi vrlo lako povećati kvalitet svog (svojih) života.... kad bi očistili iza naših zgrada, kad bi onda prestali bacati smeće sa prozora, kada bi deratizacija očistila vozila javnog prevoza, kada bi nadzor kvaliteta vode za piće i zraka preuzela nezavisna služba, kada bi nadležni osposobili branu na Bentbaši i sredili korito rijeke Miljacke koja sada predstavlja samo leglo komaraca i drugih insekata, kada bi nadležni sproveli odluku o Vrelu Bosne i vodozaštitnim zonama, kada bi divlja gradnja bar molo posustala , kada bi nadležni prestali biti ikebane i počeli zaista raditi posao za koji su masno plaćeni, kada bi eko policija počela raaditi svoj posao,kada bi nadležni uložili malo para u muzeje, galerije, kada bi prostor u medijima dobili drugi ljudi..... ma vrlo brzo bi se sve ovo osjetilo na nama samima.... a tek kad bi novac od PDV-a ulagali u prave stvari.....
Šta je u stvari kvalitet života........ jer neke se stvari ne mogu kupiti novcem, a za sve ostalo.... postoji eurocard - mastercard.....
Šta je u stvari kvalitet života........ jer neke se stvari ne mogu kupiti novcem, a za sve ostalo.... postoji eurocard - mastercard.....
- Jara
#38 Re: Kvaliteta življenja
uvjek dobar gost wrote:Kvaliteta života... šta je za mene za Vas ta kvaliteta u čemu se ogleda ili šta sve ta kvaliteta podrazumjeva.
- uvjek dobar gost
#39 Re: Kvaliteta življenja
lamarab wrote:Da li ste zadovoljni kvalitetom življenja u svom dijelu grada (Sarajeva)? Da li mislite da su vam dostupni sadržaji rekreacije, sporta i kulture, institucija i infrastrukture, koji predstavljaju evropske standarde života u gradu, a nerijetko izostaju? Šta biste promjenili u svom djelu grada, i da li bi radije živjeli negdje drugo?
U svom dijelu grada... nisam zadovoljan... ali otkako sam vidio naslov ove teme dumam o pomenutoj kvaliteti života...
Sadržaji sporta su relativno dostupni ali prisutno je prezasićenje odnosno gužva, neke su sportsko-rekreativne aktivnosti preskupe. u ove preskupe ubrajam bazen ili termin u nekoj od sala ljeti , a ski kartu i posjetu planini zimi... još je zima i skuplja jer kad saberem cijene ski karte, prevoza, sendviča... (da ne spominjem opremu da Vas ne zaboli glava).. baš je žara.
Kultura... tu i tamo i ima sadržaja ali psihologija varoši, kasabe il palanke je i mene zahvatila tako da stagniram u najboljem slučaju, odnosno ne čitam kako sam nekad čitao, ne posjećujem pozorišta kao nekada, ma i u kino slabo idem ... jer nekako ni sam objasniti to ne znam ali jednostavno ustoniran sam nekako i vodim se onom provincijskom parolom "što više znam više me glava boli", jedino što me nekako nije baš napustilo jeste fotografija...koja mi je nekako nešto kao hobi.... , institucije... koje institucije.. nedaj bože se razboliti il zavisiti od institucija (koje su usput same sebi svrha), ne daj bože ovisiti od neke od službi ili nešto slično, tek onda u stvari nastupa spuštanje na zemlju ali ono ružno prizemljenje koje fakat zna biti i bolno... Infrastruktura... polako se popravlja situacija ali em sporo em skupo to nas sve košta.. kad bi recimo sabrali koliko smo radnih il slobodnih sati, goriva i pakni samo potrošili ulazeći u Sarajevo il pokušavajući izaći iz njega.... vjerujte da bi nas glava zabolila... sve meni to je daleko pravo od nekog kao europskog standarda ili uslova...
Šta bi promijenio..... promijenio bih 85% uposlenika po opštinama i drugim institucijama (kanton, entitet, država) jer oni svi skupa nisu obrazovani dovoljno, nemaju nikakvu viziju, nemaju dobru namjeru, jednostavno ne posjeduju kapacitete da povuku naprijed ,ne znaju na adekvatan način trošiti velike sume novaca iz budžeta, oni jednostavno misle samo na sebe i svoje najbliže, ne zanima ih grad u kojem ja živim , a ni sama zemlja... dao bih priliku mladim ljudima da se iskažu da iskoriste energiju koju imaju... u ove promijene bih uključio sve inspekcijske organe i dobar dio policije.. medije bih preuredio i redefinisao njihovu ulogu.. ne bi im dao da više truju nas sve nego morali bi nam davati inspiraciju i morali bi početi odašiljati dobre vibracije....
Ne bih se odselio odavde jer ima nešto što mi to neda.. možda signal iz piramida, možda moja glupost il strah od promijena...
Nastavak slijedi ......
-
ins
#40 Re: Kvaliteta življenja
Problem Sarajeva nije to sto u njemu ima problema, vec sto se ti problemi ne rjesevaju!
Odnosno, oni koji bi ih trebali rjesavati su gluhi/nesposobni/zlonamjerni/neobrazovani
Konkretno:
Nije problem sto nema parkinga, vec je problem sto se pitanje parkinga vec 10 godina ne rjesava!
Nije problem raspad sistema gradskog prijevoza, vec je problem sto se KJKP Gras i Ministarstvo saobracaja KS ponasaju kao da je 1963. godina!
Nije problem bespravna gradnja u periodu 1975-1992, vec sto niti 2008 nisu otklonjeni uzroci koji dovode do bespravne gradnje!
Nisu problem idiotski podeseni semafori, vec sto te semafore niko ne reprogramira!
Nisu problem sitni lopovi koji obijaju auta zbog CD playera, vec sto je tim sitnim lopovima omoguceno da obijaju auta zbog kradje cd playera!
Nije problem sto neko nema ukusa, vec je problem sto je nekome ko nema okusa lokalna vlast omogucila da napravi kucu po svom ukusu!
Itd, itd....
Provincija...
Odnosno, oni koji bi ih trebali rjesavati su gluhi/nesposobni/zlonamjerni/neobrazovani
Konkretno:
Nije problem sto nema parkinga, vec je problem sto se pitanje parkinga vec 10 godina ne rjesava!
Nije problem raspad sistema gradskog prijevoza, vec je problem sto se KJKP Gras i Ministarstvo saobracaja KS ponasaju kao da je 1963. godina!
Nije problem bespravna gradnja u periodu 1975-1992, vec sto niti 2008 nisu otklonjeni uzroci koji dovode do bespravne gradnje!
Nisu problem idiotski podeseni semafori, vec sto te semafore niko ne reprogramira!
Nisu problem sitni lopovi koji obijaju auta zbog CD playera, vec sto je tim sitnim lopovima omoguceno da obijaju auta zbog kradje cd playera!
Nije problem sto neko nema ukusa, vec je problem sto je nekome ko nema okusa lokalna vlast omogucila da napravi kucu po svom ukusu!
Itd, itd....
Provincija...
- homo_sapiens
#41 Re: Kvaliteta življenja
Odlicno!ins wrote:Problem Sarajeva nije to sto u njemu ima problema, vec sto se ti problemi ne rjesevaju!
Konkretno:
Itd, itd....
Provincija...
Drugo pitanje: Jesmo li krivi MI ili ONI ? Mi smo glasaci koji smo im dali povjerenje i mandat, Oni su trebali, morali, da nam uzvrate . . .. Ako nisu, da li da samo slijezemo ramenima, i cekamo neke druge koji "su trebali, morali", ili da, napokon, "lupimo sakom o stol", i da mnoge potjeramo u zatvor ?
-
lamarab
#42 Re: Kvaliteta življenja
Evo informacija za one koji su se zaiteresovali za ovu temu:
Anketno istrazivanje koje je sprovedeno uzivo ( o zadovoljstvu kvalitetom zivljenja), uradjeno je na sedam presjeka-tacaka grada:
-Marijin Dvor
-Grbavica
-Hrasno
-Dolac Malta
-Otoka
-Alipasino Polje
-Ilidža
Najmanje zadovoljstvo kvalitetom zivljenja bilo je na Ilidži-15%, a najveće na Hrasnom-95%. Rezultati su uzeti uzivo, na licu mjesta, a koristeni su u svrhu izrade diplomskog rada, a u prilog dijelu koji govori o neujednačenim uvjetima zivljenja u gradu i socijalnoj i prostornoj pravednosti.
Cilj diplomskog rada bio je da ogovori na problematiku savremenog grada, a uz razmatranje aktuelnih vizija i strategija, koje djeluju u korist grada i zajednice.
Anketno istrazivanje koje je vrseno uzivo a i ovo na forumu, dobilo je jednu upadljivo jaku, neocekivanu komponentu, a to je socio-ekonomski status stanovnistva, koji je dio kvalitete zivljenja, a izrazito puno utice na negativne ocjene kvalitete zivljenja, cak potiskujuci i bacajuci u sjenu postojeci kvalitete
nekih dijelova grada, sto bi mogla biti tema jednog novog diplomskog ili naucnog rada.
Hvala svima, koji su svojim komentarima prosirili moje vidike, i usmjerili me prema novim idejama.
Anketno istrazivanje koje je sprovedeno uzivo ( o zadovoljstvu kvalitetom zivljenja), uradjeno je na sedam presjeka-tacaka grada:
-Marijin Dvor
-Grbavica
-Hrasno
-Dolac Malta
-Otoka
-Alipasino Polje
-Ilidža
Najmanje zadovoljstvo kvalitetom zivljenja bilo je na Ilidži-15%, a najveće na Hrasnom-95%. Rezultati su uzeti uzivo, na licu mjesta, a koristeni su u svrhu izrade diplomskog rada, a u prilog dijelu koji govori o neujednačenim uvjetima zivljenja u gradu i socijalnoj i prostornoj pravednosti.
Cilj diplomskog rada bio je da ogovori na problematiku savremenog grada, a uz razmatranje aktuelnih vizija i strategija, koje djeluju u korist grada i zajednice.
Anketno istrazivanje koje je vrseno uzivo a i ovo na forumu, dobilo je jednu upadljivo jaku, neocekivanu komponentu, a to je socio-ekonomski status stanovnistva, koji je dio kvalitete zivljenja, a izrazito puno utice na negativne ocjene kvalitete zivljenja, cak potiskujuci i bacajuci u sjenu postojeci kvalitete
nekih dijelova grada, sto bi mogla biti tema jednog novog diplomskog ili naucnog rada.
Hvala svima, koji su svojim komentarima prosirili moje vidike, i usmjerili me prema novim idejama.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#43 Re: Kvaliteta življenja
Može li se čestitati diplomiranje?
Hoće li rad biti ''okačen'' negdje na net-u?
Ne znam šta da kazem, da li su moji Ilidžanci SAMO 17% neveseli, nezadovoljni!?
Od 50% koji su glasali, nekih 12 000 je glasalo za pobjednike. Pretpostavljam da su to tih 86% veselih, zadovoljnih. Otprilike, 12 000 glasača za pobjedničku SDA, to je oko 25% od
53 000 stanovnika (Ovo je moja pretpostavka da na Ilidži ima 53000 stanovnika-mozda netačno).
Ma, nebitno neka si ti samo diplomirao/la.
Od 50% koji su glasali, nekih 12 000 je glasalo za pobjednike. Pretpostavljam da su to tih 86% veselih, zadovoljnih. Otprilike, 12 000 glasača za pobjedničku SDA, to je oko 25% od
53 000 stanovnika (Ovo je moja pretpostavka da na Ilidži ima 53000 stanovnika-mozda netačno).
-
lamarab
#44 Re: Kvaliteta življenja
Moze:)PipiDugaDevetka wrote:Može li se čestitati diplomiranje?
Rad jos uvjek nije zasticen, pa ga necu jos objavljivati...
Sve u svemu nadasve zanimljivo...
i opet bih da ponovim i istrazivanje i pisanje:)
pozdrav svima
sto si Ilidze tice, jedna starija gospodja koja je anketirana je rekla kako je Iludza bila prekrasna kad je ona bila mlada, kako je sve bilo lijepo uredjeno i znao se neki red. Danas ona predstavlja prostor koji treba reciklirati, mozda ona i posjeduje dobre sadrzaje i koncept, ali sveukupni izgled vise podsjeca na pijacu nego na JEDAN OD gradskih centara. Slabo se ulaze i slabo se zanima...zalosno je sto nasi gradjani i vlast nisu svesni koliko nas grad ima prostornog i konceptualnog potencijala, samo sto niko nije zagrijan za neku urbanu obnovu i renesansu naseg lijepog SARAJEVA, i propagiranje kvaliteta grada. Nasuprt tome kvaliteti koje smo nasledili iz proteklih urbanih epoha ( pocevsi od osmanske, austrougarske, pa sve do socijalisticke), se unistavaju ...steta
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#45 Re: Kvaliteta življenja
Ilidža i nije gradska opština.
U njoj se uništava i geološka prirodna baština kao što je Zmijska stijena=Stijena nastala sedimentiranjem iz izvora sumporne vode, odmah do pješačkog mosta prema bivšem kinu Igman. Ne znam koja je epoha nastanka te stijene koje više nema. ''Prestiž'' epoha, valjda.
U onom parku kružnog oblika ispred hotelaa Austria, Hungaria, Jadran i Bosna sa fontanom je sada normalno da prolaze automobili.
RECIKLIRATI!
U njoj se uništava i geološka prirodna baština kao što je Zmijska stijena=Stijena nastala sedimentiranjem iz izvora sumporne vode, odmah do pješačkog mosta prema bivšem kinu Igman. Ne znam koja je epoha nastanka te stijene koje više nema. ''Prestiž'' epoha, valjda.
U onom parku kružnog oblika ispred hotelaa Austria, Hungaria, Jadran i Bosna sa fontanom je sada normalno da prolaze automobili.
RECIKLIRATI!
- ljubav_aha
#46 Re: Kvaliteta življenja
komparacija sarajeva i berlina je ne-ispravnalamarab wrote:Nisam zadovoljan to što mi je Grad podijeljen na Istočno Sarajevo (Koje, u odnosu na centar Grada, i nije baš istočno) i Sarajevo.
Ovakva podjela grada svrstvava se u fragmentacije koje su posljedice administrativnih podjela, isti je slucaj bio sa podjelom Berlina i nastankom Berlinskog zida , Istočnog i zapadnog Berlina, i ovo je slučaj takozvanih podjeljenih gradova. Ova pojava je loša kako za građane tako i za razvoj grada, zato što se Sarajevo trebalo razvijati u tom pravcu, pa je ta opcija izostala radi političkih razloga.
hajd' pogodi zasto