Da, prema tebi. Eh, al zato pitaj neke druge na ovom forumu i oni će ti reći da nacionalnost nije to nego pripadnost nekoj državi. I eto odmah konfuzije koja već 20-tak godina izaziva pravu pometnju među narodom dok čak znamo kakvih posljedica. Konsultiraš wikipediju ili neku drugu čak i ozbiljniju enciklopediju, opet nećeš dobit konkretan i jasan odgovor na to - šta je nacija, odnosno nacionalnost. Naravno, u engleskom jeziku to je jednostavnije nation = država, ali kod nas se puno toga izgubilo u prevodu.Josip wrote:nacionalnost je prema meni pripadnost jednome etnosu. ja pripadam Hrvatskom etnosu, znači Hrvatske sam nacionalnosti.
a ti si se sada uhvatio u zamku svojih riječi. niti ne znaš da ne postoji jedna sveprihvaćena definicija nacionalnosti. kao što ne postoji jedna sve prihvaćena definicija za puno toga.
sada se nemoj napraviti pametan i reći neku definiciju i to je to. nacionalnost se drugačije gleda kod nas, drugačije na zapadu, drugačije u americi-ako kod njih ikako to i postoji u obliku kao kod nas.
evo kod Francuza svi koji govore Francuski su za prave Francuze Francuzi. dok se oni u baskiji ili dijeli normandije ne osjećaju baš kao etnički Francuzi.
Dakle, zato ja kažem: ako imamo termine državna pripadnost na jednoj i etnička pripadnost na drugoj strani, pojam nacionalnost je potpuno nepotrebna.