Ovisnost od slatkog
Moderator: anex
- vitamini
#26 Re: Ovisnost od slatkog
Dokazano je da čokolada i slatkiši izazivaju izlučivanje hormona sreće - serotonina... Nedostatak ovog hormona nas tjera da konzumiramo nešto što će nas usrećiti...Primjetila sam da kad sam zaljubljena uopšte nemam potrebu za čokoladom...To je doduše jako rijetko
Inače, moj porok je NUTELLA ali ne jedem je ko sav normalan svijet, nego kašikom samu, dok ne smirim pola tegle.... Poslije mi bude malo krivo, ali šta ću...ljubav prema Nutelli je jača 
-
saga
#27 Re: Ovisnost od slatkog
iss... neki dan kupih ja onaj porodicni sladoled... i ajd reko malo cu uzet... nestade u sekundi sve
ne mogu se ni ja suzdrzavat... a i ne zelim nesto...
osim kad mi bude muka od prejedanja slatkim, hmm... ali, sta se moze
bila sam prije godinu dvije na odvikavanju od cokolade, ha haa
izdrzah par mjeseci sa ogranicenim kolicinama cokolade... ne dadoh si vise od jedne dnevno
al je ta jedna na kraju prerasla u onu veliku... pa se ni to vise nije isplatilo
tako da, sada jedem i sutim... i vozim se na bike.u, tjesim se time :p
ne mogu se ni ja suzdrzavat... a i ne zelim nesto...
osim kad mi bude muka od prejedanja slatkim, hmm... ali, sta se moze
bila sam prije godinu dvije na odvikavanju od cokolade, ha haa
izdrzah par mjeseci sa ogranicenim kolicinama cokolade... ne dadoh si vise od jedne dnevno
al je ta jedna na kraju prerasla u onu veliku... pa se ni to vise nije isplatilo
tako da, sada jedem i sutim... i vozim se na bike.u, tjesim se time :p
-
AenemA
#28 Re: Ovisnost od slatkog
Ja skoro svaki dan malkice ovoga..ovisnik sam tezi i sto je najgore ne pokusvam da se lijecim 

- neprilagodjena
#29 Re: Ovisnost od slatkog
pesak wrote:Ja ne volim bas da jedem. Jedem samo kad moram. Jedini moj problem je uzasna potreba za slatkim. Jedem posle slatkog. Mogu svasta da jedem, svejedno mi je, ali kad je slatko u pitanju, tu pucam.
Slatko ili zivot.![]()
Eto, samo kad bih znala kako da savladam tu potrebu za slatkim i sta da radim kad me uhvati kriza. Posebno uvece me uhvati kriza da hocu da jedem slatko. E, tu ne znam kako da se ponasam. Ovisnik sam od slatkog. Cini mi se da bih umrla kad ne bih pojela slatko.
Tako je nekad bilo s duvanom. Ostavila sam cigare , ali ne znam kako slatko da ostavim.
Prosto, ne znam. To je prava ovisnost.![]()
![]()
![]()
I ne znam meru. Neko pojede kockicu cokolade ili casu sladoleda. Ja pojedem odmah celu cokoladu ili celu kutiju sladoleda. Ne mogu da se zaustavim.
Ako nema slatkog, strasno sam nervozna, hocu da se svadjam, nemirna sam i agresivna. Kao kad nisam imala cigare.
Za cigare postoje pilule-zyban, i postoji strah , kad te lekari naplase, ali za SLATKO...nemam pojma sta da radim.![]()
totalni sam ovisnik.
Jel ima jos neko ovaj problem ? Link? Bilo sta ?
Meni se dva tri zadnja dana desava da navece nesto slatko moram da pojedem ili neke slane grickalice
i onda pojedem dvije tri kasike slatka od tresanja i onda nastavim sa smokijem i onda vodeni sladoled itd itd:roll:
A cim nemam nista slatko u kuci ili nesto za grickanje odma smrsam
Neznam kako da ti pomognem
Last edited by neprilagodjena on 18/07/2008 19:15, edited 2 times in total.
- roki
#30 Re: Ovisnost od slatkog
Nema mrsanja dok krv nepropisas na treningu.Biciklo je sranje.Bolje i hodati nego voziti biciklo.Voziti ga konstantno 2-3 sata i vise je vec nesto ali sigurno nemas toliko vremena.
A da se ne odreknes slatka a da smrsas.....gotovo nemoguce.Obicna cokolada ima 500 kalorija a toliko potrosis trcanjem (konstantnim) od jednog sata.Za taj jedan sad sagoris 1 cokoladu a sta ako ih pojedes vise-nemoguca misija
A da se ne odreknes slatka a da smrsas.....gotovo nemoguce.Obicna cokolada ima 500 kalorija a toliko potrosis trcanjem (konstantnim) od jednog sata.Za taj jedan sad sagoris 1 cokoladu a sta ako ih pojedes vise-nemoguca misija
- Sarayman
#31 Re: Ovisnost od slatkog
Da se pridruzim u klub.
Slatko ili zivot, pitanje je sad.
I mislim da se ne moze fasovati secerna bolest usljed konzumiranja dosta slatkog, bas suprotno onome sto je babyline pomenula iznad.. Citao ovim ocima.
I mislim da se ne moze fasovati secerna bolest usljed konzumiranja dosta slatkog, bas suprotno onome sto je babyline pomenula iznad.. Citao ovim ocima.
-
callmethebreeeze
#32 Re: Ovisnost od slatkog
ako sam ja dobro shvatio gomilu clanaka na ovu temu ja mislim da bi ti bas morala sebe tjerati da jedes normalnu i raznovrsnu hranu da bi smanjila potrebu za slatkim. jer si, u biti, gladna i onda pojedes nesto slatko pa dobijes energiju koja brzo ispari i onda opet smazes nesto slatko i sve u krug. nisi sita, deblja, a ne unosis masu bitnih stvari u organizam.pesak wrote:Ja ne volim bas da jedem. Jedem samo kad moram. Jedini moj problem je uzasna potreba za slatkim. Jedem posle slatkog. Mogu svasta da jedem, svejedno mi je, ali kad je slatko u pitanju, tu pucam.
Slatko ili zivot.![]()
Eto, samo kad bih znala kako da savladam tu potrebu za slatkim i sta da radim kad me uhvati kriza. Posebno uvece me uhvati kriza da hocu da jedem slatko. E, tu ne znam kako da se ponasam. Ovisnik sam od slatkog. Cini mi se da bih umrla kad ne bih pojela slatko.
Tako je nekad bilo s duvanom. Ostavila sam cigare , ali ne znam kako slatko da ostavim.
Prosto, ne znam. To je prava ovisnost.![]()
![]()
![]()
I ne znam meru. Neko pojede kockicu cokolade ili casu sladoleda. Ja pojedem odmah celu cokoladu ili celu kutiju sladoleda. Ne mogu da se zaustavim.
Ako nema slatkog, strasno sam nervozna, hocu da se svadjam, nemirna sam i agresivna. Kao kad nisam imala cigare.
Za cigare postoje pilule-zyban, i postoji strah , kad te lekari naplase, ali za SLATKO...nemam pojma sta da radim.![]()
totalni sam ovisnik.
Jel ima jos neko ovaj problem ? Link? Bilo sta ?
probaj malo sarati po netu, ima dosta napisanog o pravilnoj ishrani, ali vec sad pokusaj da jedes tri obroka i dva medjuobroka sa raznovrsnom ishranom i vidjeces da ce ti se potreba za slatkim smanjiti.
-
callmethebreeeze
#33 Re: Ovisnost od slatkog
heheheh. ja nemam tih problema, slatko pozelim kad se drognem, i nekada, kad spavam po danu, nakon sto se probudim onda volim pojesti krisku meda ili tri kriske meda i zaliti to hladnim mlijekom.babyline wrote:slazem se, proguglaj craving for foodcallmethebreeeze wrote:
ako sam ja dobro shvatio gomilu clanaka na ovu temu ja mislim da bi ti bas morala sebe tjerati da jedes normalnu i raznovrsnu hranu da bi smanjila potrebu za slatkim. jer si, u biti, gladna i onda pojedes nesto slatko pa dobijes energiju koja brzo ispari i onda opet smazes nesto slatko i sve u krug. nisi sita, deblja, a ne unosis masu bitnih stvari u organizam.
probaj malo sarati po netu, ima dosta napisanog o pravilnoj ishrani, ali vec sad pokusaj da jedes tri obroka i dva medjuobroka sa raznovrsnom ishranom i vidjeces da ce ti se potreba za slatkim smanjiti.
-
callmethebreeeze
#34 Re: Ovisnost od slatkog
i ja sam mislio na pesak.

-
callmethebreeeze
#35 Re: Ovisnost od slatkog
i meni, moracu jednu kasiku slatkog od ribizli pojesti, uznemirih se od straha da nije doslo do nesporazuma..babyline wrote:(uf sad mi je laksecallmethebreeeze wrote:i ja sam mislio na pesak.
![]()
![]()
-
tataratira
#36 Re: Ovisnost od slatkog
roki wrote:Nema mrsanja dok krv nepropisas na treningu.Biciklo je sranje.Bolje i hodati nego voziti biciklo.Voziti ga konstantno 2-3 sata i vise je vec nesto ali sigurno nemas toliko vremena.
'opla
pa u tome i jeste fol, 2-3 sata...može komotno i sat
eto trčaće oko zgrade tri kruga i nazad u frižider
imao sam ja 125 kg

biciklo nije sranje, neka uđe u zapisnik

-
Kjajević Majko
#37 Re: Ovisnost od slatkog
Evo link.pesak wrote:Jel ima jos neko ovaj problem ? Link? Bilo sta ?
Dođi do mene podijelit ćemo ostatak.
- Citizen-X
#38 Re: Ovisnost od slatkog
Sunce vam zarko, dok nisam otvorio ovaj dio foruma nisam ni znao da imam po kile nutele u budzaku u kuci
Sto bi se reklo - daleko od ociju daleko od - usta
Kako smrsati - prestani citat sa-x
Hvala vam lijepa na pomoci hebem vam
Sto bi se reklo - daleko od ociju daleko od - usta
Kako smrsati - prestani citat sa-x
Hvala vam lijepa na pomoci hebem vam
-
pesak
#39 Re: Ovisnost od slatkog
da znas...
- Citizen-X
#40 Re: Ovisnost od slatkog
....imas i ti?pesak wrote:da znas...
-
pesak
#41 Re: Ovisnost od slatkog
Dobar link. hvala..
bice da je serotonin.
bice da je serotonin.
- x0z0y0
#42 Re: Ovisnost od slatkog
Jao 
Pesak - opisala si kroz sebe -MENE
al u tancine..
i lako je vama govoriti...raznovrsna hrana i sl.
Onaj ko nije ovisnik o slatkom
ne moze razumjeti
I ja trazim "lijek"...tako..pesak..pridruzijem se tvojoj temi i cekam odgovor
Pesak - opisala si kroz sebe -MENE
al u tancine..
i lako je vama govoriti...raznovrsna hrana i sl.
Onaj ko nije ovisnik o slatkom
I ja trazim "lijek"...tako..pesak..pridruzijem se tvojoj temi i cekam odgovor
-
pesak
#43 Re: Ovisnost od slatkog
Pa kako se pumpa serotonin ? Mozda treba bildovati ? Mozda uciti borilacke vestine ? Fizicka aktivnost u ogromnoj meri ?
sto se tice voca i povrca, tu jesu dobri seceri ...ali ih prezirem iz dna duse.
ali, vrlo logicno zvuci...
eh, sad sam u krizi. sta treba uraditi kad kriziras sa slatkim ????
sto se tice voca i povrca, tu jesu dobri seceri ...ali ih prezirem iz dna duse.
ali, vrlo logicno zvuci...
eh, sad sam u krizi. sta treba uraditi kad kriziras sa slatkim ????
- madner
#46 Re: Ovisnost od slatkog
Kupi kuhanu cokoladu. Pa onda budi faca pa pojedi.
Moj BMR je 2041, imal ko jaci
Moj BMR je 2041, imal ko jaci
-
pesak
#47 Re: Ovisnost od slatkog
kuhana cokolada je grozna. i to sam probala.
pa posle kupim pravu , da popravim ukus.
pa posle kupim pravu , da popravim ukus.
- madner
#48 Re: Ovisnost od slatkog
Imam rijesenje, daj nekom pare. Posto si jel, hm malo punija
, morat ces sacekat da malo smrsas kako bi mogla krast. 
- x0z0y0
#49 Re: Ovisnost od slatkog
mislim da je samo milijecna cokolada prava cokolada 
jednom..ali samo jednom sam kupila onu Lindt sa narandzom..i uzas...gorrrkoo
btw. bijela cokolada NIJE cokolada
jednom..ali samo jednom sam kupila onu Lindt sa narandzom..i uzas...gorrrkoo
btw. bijela cokolada NIJE cokolada
- madner
#50 Re: Ovisnost od slatkog
OooO napadaju bijelu.
Birajte mjesto i vrijeme, ja donosim kubure

Birajte mjesto i vrijeme, ja donosim kubure