Ratni eurokrem

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

neprilagodjena

#26 Re: Ratni eurokrem

Post by neprilagodjena »

Eborg wrote:
neprilagodjena wrote:Mi smo samo jednom dobili te pakete :roll:
Mislish na sebe ili na Sarajevo?Ja sam u Zenici pa zato pitam...

Mislim na moju fam ;-)
GandalfSivi

#27 Re: Ratni eurokrem

Post by GandalfSivi »

Jednom sam greskom stavio sol mjesto secera. Ne ponovilo se...
Eborg

#28 Re: Ratni eurokrem

Post by Eborg »

GandalfSivi wrote:Jednom sam greskom stavio sol mjesto secera. Ne ponovilo se...
Pred koji mjesec sam napravio palentu ali umjesto soli sam stavio sodu bikarbonu i svo vrijeme se chudio zashto ima tako chudan okus.Kada me zabolio stomak shvatio sam... :D
Dioda

#29 Re: Ratni eurokrem

Post by Dioda »

Joj jest meni bio dobar taj kreker iz lanc paketa (taj na slici) :D Njam :D
Kjajević Majko

#30 Re: Ratni eurokrem

Post by Kjajević Majko »

Eborg wrote:Ja se sjecam lece (jede li to iko sada? :? ),ratne chokolade (valjda se przhilo na tavi pa stavljalo u zamrzivach),ratnog eurokrema (znam da je bilo puno mijeshanja :D ) te toga da je moj stari u par navrata pushio kamilicu i metvicu umjesto duhana... :D Sreca pa nije eksperimentisao sa drugim travama... :D
Jede se leća i odlična je! Pauza od 12 godina je bila dovoljna. :D

Sjeća se neko onih "čokoladnih" kuglica, imale su i neko ime al sam zaboravio sad, od brašna i kakaa. :D A tek lizalice od špinovanog šećera na čačkalicama. :-) Najslađa je bila ona voćna salata iz lanč paketa, čak je i suha bila dobra. :thumbup:

Kako čovjek sebi ugodi kad nema, a gle sad.
Celly

#31 Re: Ratni eurokrem

Post by Celly »

Joj, dobro si ono suseno voce u lanc paketu je bilo dobro. Suho il' zaliveno vodom... Uh, kad se sjetim kako smo se onda znali radovati nekim malim stvarima.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#32 Re: Ratni eurokrem

Post by ladyblue18 »

neprilagodjena wrote:Nesmijemo zaboraviti Ikar konzerve :D :D
nikako, al ne ponovilo se vise, ne daj Boze :mrgreen:

joj sto me obradovaste ovim lunch paketom :lol: :lol: :lol:
ja sam najvise volila iz tog lunch paketa neke tvrde kolace nemam pojma sta je to bilo al je bilo predobrooooo :mrgreen:

Mama je evo sad spomenula kako je bio kikiriki puter isto u njemu al se ne sjecam.
Znam da su bile po dvije zvake nekad bijele nekad zelene, mozda nekad i one bobe sarene cokoladne.
ja jos uvijek cuvam smedju kasiku :mrgreen:

A neko je spomenuo kuglice cokoladne mmm :mrgreen: :lol:
znam onda da su pravile i snicle od prezle i germe meni se cini...ma dobro nam je bilo :mrgreen:
mojgrad

#33 Re: Ratni eurokrem

Post by mojgrad »

neprilagodjena wrote:Da li neko ima recept za 'Ratni Eurokrem' :-D

Nije zahebancija,ozbiljo pitam :-) :-)

Za taj specijalni eurokrem ti treba nepreradjeni cacao iz (tadasnje) fabrike Zora.. :lol: :lol:
mojgrad

#34 Re: Ratni eurokrem

Post by mojgrad »

Celly wrote:a pasteta od germe i med od maslacka, njam
Jooooooj pasteta je bila originalan recept.. Kad napravis pojedes pola tegle, zavrnes, sutradan opet dorucak otvoris a ono puna tegla, opet pojedes pola zatvoris sutradan opet puna tegla... :lol: :lol: :lol: (germa cuda cini) :)
Kjajević Majko

#35 Re: Ratni eurokrem

Post by Kjajević Majko »

A jeste jeli onaj koncentrat paradajza (ili šta su nam već dali) pomješan s malo ulja. Mi smo to svako malo jeli, staviš tog koncentrata i u sredinu par kapi ulja, zvali smo ga vulkan. :D
.:FuN:.

#36 Re: Ratni eurokrem

Post by .:FuN:. »

Ne procitah citavu temu, jel ko spominjao ono famozno lizalo od secera.
Moracu ga sebi napravit. Kako je tooo bilo doooobroooo!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#37 Re: Ratni eurokrem

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Imaš struje (Preko ''prioriteta'' ili slučajno dođe), nemaš vode (Samo u kantama), nemaš deterdženta, ali maš ''omiljeni'' kabaš sapun iz humanitarne:
Kako oprati veš?

Narendaš kabaša, te ga staviš u bubanj sa vešom, a onda, dosipaš vodu zavisno od programa na starom modelu mašine ''gorenje-dolenje''.
mojgrad

#38 Re: Ratni eurokrem

Post by mojgrad »

Kjajević Majko wrote:A jeste jeli onaj koncentrat paradajza (ili šta su nam već dali) pomješan s malo ulja. Mi smo to svako malo jeli, staviš tog koncentrata i u sredinu par kapi ulja, zvali smo ga vulkan. :D
E mi to nismo dobijali. Najvise me znalo iznervirati sto su mlijeko u prahu i jaja u prahu dijelili penzionerima i majkama s djecom.. nama omlatini nish :(
Eh bilo je grebanja kod nane hahaha
mojgrad

#39 Re: Ratni eurokrem

Post by mojgrad »

.:FuN:. wrote:Ne procitah citavu temu, jel ko spominjao ono famozno lizalo od secera.
Moracu ga sebi napravit. Kako je tooo bilo doooobroooo!
daj recept
Kjajević Majko

#40 Re: Ratni eurokrem

Post by Kjajević Majko »

Istopiš šećer u šerpi dok ne postane karamel, na tacnu namažeš ulja, poredaš čačkalice i pospeš po njima. :D
mojgrad

#41 Re: Ratni eurokrem

Post by mojgrad »

Kjajević Majko wrote:Istopiš šećer u šerpi dok ne postane karamel, na tacnu namažeš ulja, poredaš čačkalice i pospeš po njima. :D
eh tako sam ja caj pravila, istopis secer u serpi dok ne postane karamel, na to samo dodas vode i prokuhas..
tahoma

#42 Re: Ratni eurokrem

Post by tahoma »

Mi smo pravili puding, naravno kad se u kuci nadje mlijeko u prahu :D

10 supenih kasika brasna
10 supenih kasika mlijeka u prahu
10 supenih kasika secera
3 supene kasike kakaa
to izmijesati "na suho"

od 1 litra vode izdvojiti malo (oko 2 dl) i umutiti sa gore navedenim sastojcima da se dobije gusta i kompaktna smjesa (bez grudvica :))
u serpi zagrijati ostatak od litra vode (ne da dodje do kljucanja, nego da bude vruca)
sastaviti sve i kuhati na blagoj vatri dok se ne dobije fina gusta smjesa tj. puding :D

recept je upotrebljiv i danas, zapravo puding ispadne exxxtra, samo umjesto mlijeka u prahu i litra vode danas koristim litar mlijeka, umjesto kakaa se moze staviti bilo sta, kokos, mljevene banane ili jagode, koncentrat ljesnjaka, elem dobije se pravi puding :)
neprilagodjena

#43 Re: Ratni eurokrem

Post by neprilagodjena »

PipiDugaDevetka wrote:Image
Imaš struje (Preko ''prioriteta'' ili slučajno dođe), nemaš vode (Samo u kantama), nemaš deterdženta, ali maš ''omiljeni'' kabaš sapun iz humanitarne:
Kako oprati veš?

Narendaš kabaša, te ga staviš u bubanj sa vešom, a onda, dosipaš vodu zavisno od programa na starom modelu mašine ''gorenje-dolenje''.
Kad spominjes kabas :-) uhh jest bio dobar za kosu :-D :-D

moram reci da je moja nana izvlacila neke stare recepte i pravila nam od niceg ipak nesto :roll: :roll:
Jara

#44 Re: Ratni eurokrem

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote: Imaš struje (Preko ''prioriteta'' ili slučajno dođe), nemaš vode (Samo u kantama), nemaš deterdženta, ali maš ''omiljeni'' kabaš sapun iz humanitarne:
Kako oprati veš?

Eh, luksuz je bilo imati tu ručnu gore-dole mašinu... :)

Grijanje vode i kupanje... flaše napunjene vodom staviš na balkon ili prozor da se ugriju...ako ima sunca...zelene i smeđe se zagriju brže od "bijelih", prozirnih...i onda se tom vodom kupaš i pereš kosu ...okupaš se sa 2-3 flaše vode...ono, spužvom ili krpicom naneseš sapunicu a poslije pobrišeš mokrom krpicom - ideja iz filmova, ono kad se kupaju vodom iz drvene kofe. :)
Prljavu vodu ne bacas nego je koristiš u "tehničke" svrhe.
Otkuhavanje veša: skvasiš veš i staviš ga u crnu kesu, naribaš kabaša, naspeš vode - iz potoka, iz oluka ( kišnica) , iz pumpe ili vec odakle je donešena, zatvoriš kesu i staviš na sunce...s vremena na vrijeme promućkaš, protreseš...
Kaaada u banji, naravno, puna vode...donosila se kišnica, topio snijeg... voda bila u burencetu za kiseli kupus...kantama i u kanisterima. Struja bi dolazila vrlo rijetko,mjesecima je nije bilo... govorilo se da ima struje ako bi je bilo svaki 4. dan po sat do tri ( naizmjenično po zgradama)...onda jave da je opet srušen dalekovod ..pa je mjesecima nemaaa... Struja dođe a nema vode pa dežuraš uz mašinu i sipaš vodu u nju, naribaš kabaša, slijediš programe...struje ne bi bilo do kraja, pa dalje nastavljaš ručno...uh, koliko je vode trebalo nanijeti...sipaš iz kade...naravno, prljavu vodu iz mašine fataš...

Zanimljivo iskustvo, ned'o-bog-nikome... :sad:
Ne ponovilo se...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 13/04/2015 06:48, edited 2 times in total.
duudamdej

#46 Re: Ratni eurokrem

Post by duudamdej »

evo ga...orginal..plač paket
Image

http://travis.kroh.net/archives/003090.php

Hej, kad se samo sjetim, al' se nekad dobro jelo, baš! :D :(
x0z0y0

#47 Re: Ratni eurokrem

Post by x0z0y0 »

dzemmo wrote:
btw od rata nejedem makarone, al nikako... mozda zvuchi nekome glupo al meni kad vidim makarone odma RAT...
ja ne volim rizu...al nikako
sestra lecu..ne moze je vidjeti ni na polici u prodavnici..

sjetim se lafo kajmaka od mlijeka u prahu..mljac

pita od rize a bez luka ..uzzzasss

i sjecam se kako su UN-ovi vojnici..turci..bacali iz transportera male konzerve..
mama uhvatila jedan takav bunt konzervi..i jedna od njih bila je bamija
od tad volim bamiju najvise na svijetu :D

sjeca li se iko konzervi haringe?
mi smo znali pizza-e pravit sa njom :D
Jara

#49 Re: Ratni eurokrem

Post by Jara »

Compos_Sui wrote: sjeca li se iko konzervi haringe?
hau jes nou... s haringom u paradajz sosu ? :thumbup: pica bila ko prava... rijetko to davali...
duudamdej

#50 Re: Ratni eurokrem

Post by duudamdej »

Jara wrote:
Compos_Sui wrote: sjeca li se iko konzervi haringe?
hau jes nou... s haringom u paradajz sosu ? :thumbup: pica bila ko prava... rijetko to davali...
dobra je haringa bila..al ona mackerel..valjda skuša..fuj...ni sad je ne mogu :|
Post Reply