A mi se pitamo, zašto je bio rat?

osa

#26 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by osa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
osa wrote:Ne znam da li ste čitali, ako imate vremena pročitajte, zanimljiv tekst. Da li se radi o još jednoj "teoriji zavjere" ili stvarno ima nešto u ovome što kaže Siegfried Tischler.0

SENZACIONALNO Austrijski stručnjak za naftu prof. dr. Siegfried Tischler tvrdi:
Jugoslavija se raspala zbog nafte u BiH
Autor ZDENKO JURILJ

VL: Kada je i koliko nafte nađeno?
TISCHLER: Ja imam podatke da je Amaco izbušio rupe u blizini Drežnice u BiH, u blizini Tuzle. Nađeno je dvije i pol milijarde barela nafte što je nekoliko postotaka od ukupne količine nafte koju je čovječanstvo ikada proizvelo. To je, dakle, velika količina.
S tom bi naftom Jugoslavija dobiva autonomiju za sljedećih stotinu godina. Ne znam je li naftna industrija imala veze s događajima u Jugoslaviji, ali mislim da je to vrlo vjerojatno, ako pogledate što se događa u Iraku i tko zna gdje još.
Evo friska vijest, izgleda da ovdje ima istine.
Malezijci zainteresirani za tuzlansku naftu
Malezijska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i zemnog plina zainteresovana je za istrživanje u Tuzli te je o namjerama investiranja izvijestili općinske i kantonalne vlasti.
Malezijska kompanija nije jedina koja je pokazala interes za istraživanje nafte na tuzlanskom području ali je u odnosu na druge kompanije pokazala veći stepen incijative.

"Malezijci su spremni uložiti desetine miliona maraka u istraživanje a potom i u eksploataciju, jer na osnovu podataka koje su prikupili smatraju da postoji znatana količina nafte na ovom području", navodi Mustafa Burgić, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona u oblasti industrije.

Nedavno su i druge inostrane kompanije pokazali interes za istraživanje kojim bi se utvrdilo da li postoji dovoljna količina nafte koja bi opravdala ulaganje u eksploataciju.

znači bush napada maleziju kakav iran i venezuela.
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

osa wrote: znači bush napada maleziju kakav iran i venezuela.
Dobro sada, nemoj pretjerivati, ja znam da si ti prikriveni pristalica bushizma. 8)
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 15/07/2008 16:02, edited 1 time in total.
Rambo-Amadeus

#28 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Rambo-Amadeus »

QRTZA GRAHA MOKRIH OPANKA, voda, nafta, pyramida...
chuchumbamayumbe

#29 Re: Jugoslavija se raspala zbog nafte u BiH !

Post by chuchumbamayumbe »

Pa sta se sada ceka, dajte da vadimo tu naftu?
Ili ce to da odradi Brankovic&co, u privatnoj reziji???
Madame de Pompadour

#30 Re: Jugoslavija se raspala zbog nafte u BiH !

Post by Madame de Pompadour »

shalaedin wrote:
Madame de Pompadour wrote:Ne vjerujem, Yugoslavija se raspala od ne rada, zastarjelog sistema, ne kreativnosti, i ne znanja od jednih te istih ljudi koji su sjedili u foteljama po 30-ak godina a nisu bili u stanju napisati ni obicni poslovnik o radu kako treba 8-)
Da pa bas njihova djeca i zvanja su tako cijenjena u svijetu u to doba bila...
Da u svijetu zablude i maste:) :lol: 8-)
jefferson

#31 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by jefferson »

Jao ludila :lol:
Svi su krivi, samo smo mi kako treba.
Pazite, renomirani strucnjak, Profesro, koji kaze da bazen raspolaze sa 2,5 milijardi barela (S. Arabija procjenjeno na minimalno 276 milijardi, Iran 136 milijardi) i da je to nekoliko procenata vise nego sto je, pazite sad, covjecanstvo ikad proizvelo, a danas covjecanstvo DNEVNO trosi 80 miliona barela!!!
E ako je taj frajer profesor onda sam ja Einstein!
samson

#32 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by samson »

ma kakva nafta nebudite smjesni ovo je samo malo bjezanje od teme
kijameta

#33 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by kijameta »

O prisutnosti nafte u BiH se oduvijek znalo i to stvarno nije nista novo.Prijeratna istrazivanja u Hercegovini,nisu bila nimalo tajna ni skrivena i bila su dobro popracena u medijima.A o tuzlanskom bazenu i njihovoj nafti,pa to su i mala djeca znala.Najvece hrvatsko crpiliste nafte Djelilovci pored Vinkovaca,nisu ni 100 kilometara zracne linije od Tuzle i citav taj region,Srijem,Baranja,Istocna Slavonija stoji na nafti koja se vec decenijama crpi. Zasto se nije crpila u Tuzli,ne znam,moze biti politicki razlog ili zaostalost bosanske ekonomije a najvjerovatnije je dubina i kolicina same nafte.Jer sve dok cijene nisu dostigle sadasnji nivo,jednostavno se eksploatacija nije isplatila.A pitanje hoce li se i sada isplatiti,jer ako bi doslo do pada cijene nafte,investitor bi dozivio,finansijski slom.
Rat nema veze sa naftom,nego sa nesposobnoscu i nezreloscu jugoslovenskih politicara(uglavnom srpskih),kultu agresivnosti,krvi i tla na kojoj smo odrasli i mi i nase 'vodze'. Da je Mendela bio predsjednik Srbije umjesto Milosevica,mi rata ne bi vidjeli nikada i sada bi zivjeli u nekoj juznoslovenskoj zajednici,bez obzira kako bi se zvala a 'europljani' bi nas titrali po jajcima,jer bi se bojali nase snage,kao sto su se tresli od 45 do 92.
clav

#34 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by clav »

Da nije mozda zbog piramida u Visokom?!
tranquil

#35 Re: Jugoslavija se raspala zbog nafte u BiH !

Post by tranquil »

Luke Perry wrote:Uvijek je lijepo znati da npr. ni Austriji ne fali Osmanagica.
:lol: :thumbup:
wels

#36 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by wels »

Code: Select all

Malezijska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i zemnog plina zainteresovana je za istrživanje u Tuzli te je o namjerama investiranja izvijestili općinske i kantonalne vlasti.
Malezijska kompanija nije jedina koja je pokazala interes za istraživanje nafte na tuzlanskom području ali je u odnosu na druge kompanije pokazala veći stepen incijative.

"Malezijci su spremni uložiti desetine miliona maraka u istraživanje a potom i u eksploataciju, jer na osnovu podataka koje su prikupili smatraju da postoji znatana količina nafte na ovom području", navodi Mustafa Burgić, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona u oblasti industrije.

Nedavno su i druge inostrane kompanije pokazali interes za istraživanje kojim bi se utvrdilo da li postoji dovoljna količina nafte koja bi opravdala ulaganje u eksploataciju.

Palamuddzije zaobidjene,diskusija usmjerena
Last edited by wels on 15/07/2008 20:35, edited 2 times in total.
tranquil

#37 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by tranquil »

wels wrote:

Code: Select all

[b]Nedavno su i druge inostrane kompanije pokazali interes za istraživanje kojim bi se utvrdilo da li postoji dovoljna količina nafte koja bi opravdala ulaganje u eksploataciju.[/b]

Palamuddzije zaobidjene,tema usmjerena
Tema usmjerena na šta ? Tema usmjerene prema podatku kako u tuzlanskoj regiji ima nafte (podatak koji je recimo meni poznat već barem 5-6 godina) ali tek predstoje ispitivanja da vide da li je uopće bila opravdana eksploatacija - u šta se iskreno nadam, ali poenta je da se čak ni sada (da potsjetim, 2008) ne zna da li je taj izvor dovoljan da sam sebe isplati, a sada trebamo povjerovati da se to sve već znalo krajem osamdesetih jer se već tada raspadala Jugoslavija, dakle plan je već bio počeo da se odvija ? Prema tome, kakve teoretske veze mogu imati ova vijest i topic ?

Izvini ali traženje ovakvih blentavih razloga za početak rata samo odvlači pažnju od stvarih uzroka i amnestira prave zločince.
wels

#38 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by wels »

Malezijci traže naftu oko Tuzle
Spremni da u prve tri bušotine investiraju između 80 i 90 miliona dolara • Bili i stručnjaci iz Velike Britanije i Kanade...
08.07.2008. 07:41

Kompanija u vlasništvu malezijskog biznismena Džozefa Vidžaja Kumara (Joseph Vijay), inače bliskog prijatelja bivšeg premijera te zemlje Mahatira Muhameda (Muhammed), ozbiljno je zainteresirana za istraživanje naftih rezervi u BiH. Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio sam Kumar tokom obilaska ranije urađenih istražnih bušotina u okolici Tuzle.

Ozbiljne informacije

Njega je do mjesta na kojem nafta izvire iz zemlje odveo prognanik Mevludin Bilalić, nastanjen nekoliko stotina metara dalje.

- Prije godinu smo dobili ozbiljne informacije o naftnim rezervama na ovom području. Od tada traju pripreme i prikupljanje informacija ne samo iz BiH nego i drugih dijelova svijeta. Prije godinu smo poslali i prijedlog Vladi FBiH i zatražili odobrenje da uradimo istraživanja na području oko Tuzle - kazao nam je Kumar.

On se jučer u Tuzli susreo s premijerom TK Enesom Mujićem, ljudima s Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli te s načelnikom općine Jasminom Imamovićem, s kojim je obišao područje naselja Bare, gdje se nalaze istražne bušotine iz daleke 1913. godine.

- I od njih smo zatražili podršku, tako da bismo u bliskoj budućnosti mogli uraditi istraživanje. Vjerujem da je to dobro ne samo za ovo područje nego i za cijelu BiH - kazao je Kumar, koji će se danas sastati i s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.
Ako laze Avaz lazem i ja :mrgreen:
tranquil

#39 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by tranquil »

wels wrote:
Malezijci traže naftu oko Tuzle
Spremni da u prve tri bušotine investiraju između 80 i 90 miliona dolaraBili i stručnjaci iz Velike Britanije i Kanade...
08.07.2008. 07:41

Kompanija u vlasništvu malezijskog biznismena Džozefa Vidžaja Kumara (Joseph Vijay), inače bliskog prijatelja bivšeg premijera te zemlje Mahatira Muhameda (Muhammed), ozbiljno je zainteresirana za istraživanje naftih rezervi u BiH. Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio sam Kumar tokom obilaska ranije urađenih istražnih bušotina u okolici Tuzle.

Ozbiljne informacije

Njega je do mjesta na kojem nafta izvire iz zemlje odveo prognanik Mevludin Bilalić, nastanjen nekoliko stotina metara dalje.

- Prije godinu smo dobili ozbiljne informacije o naftnim rezervama na ovom području. Od tada traju pripreme i prikupljanje informacija ne samo iz BiH nego i drugih dijelova svijeta. Prije godinu smo poslali i prijedlog Vladi FBiH i zatražili odobrenje da uradimo istraživanja na području oko Tuzle - kazao nam je Kumar.

On se jučer u Tuzli susreo s premijerom TK Enesom Mujićem, ljudima s Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli te s načelnikom općine Jasminom Imamovićem, s kojim je obišao područje naselja Bare, gdje se nalaze istražne bušotine iz daleke 1913. godine.

- I od njih smo zatražili podršku, tako da bismo u bliskoj budućnosti mogli uraditi istraživanje. Vjerujem da je to dobro ne samo za ovo područje nego i za cijelu BiH - kazao je Kumar, koji će se danas sastati i s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.
Ako laze Avaz lazem i ja :mrgreen:
Ne znam šta bih ti reko :lol: osim da Avaz nema baš historiju tačnog izvještavanja.

Skrećem pažnju na tri stvari:
1. Bombastični naslov o ulaganju 80-90 miliona $, kao i o zapadnim stručnjacima se ne prenosi u tekstu. (podebljano u naslovu)
2. U tekstu se opet navode samo neke uslovne stvari (podebljano u tekstu) dakle interes je za istraživanje a ne za eksploataciju
3. Avaz namjerno ispušta vijest koju si ti postao prije toga - cilj istraživanja je tek da se utvrdi da li bi se ovaj projekat uopće isplatio.

Iskreno se nadam da će do toga zaista doći.

Međutim, ovo sve i dalje nema veze s ovom temom - kao što se može vidjeti ljudi tamo tek hoće da istražuju. Prema uvodničaru u ovu temu, već 1980-ih se znalo (naravno samo tajne službe) ne samo da nafte ima, nego da je ima toliko da se isplati zbog toga izazvati velika politička nestabilnost i rat, da ne pominjem najveći val izbjeglica u Zapadnoj Evropi od II svjetskog rata. Prihvatam da su to mogući uzroci rata na Bliskom Istoku, ali tamo je poznato da nafte sigurno ima, i to u ogromnim količinama, ali ovo je smiješno.

Imam malih problema da povjerujem u ovakve konstrukcije.

Zanimljiv je međutim pogledati izbor u šta sve vjeruju moderni teoretičari zavjera sa naših prostora.

Dva ciljana uzorka:
1. Rat na Bliskom Istoku se vodi ne zbog nafte, nego je to križarski pohod zapadnih hrišćana protiv muslimana.
2. Rat kod nas se nije vodio zato što su htjeli da uklone muslimane i ostvare velikodržavne interese, nego zbog nafte.

Teoretičari zavjere su totalno upside down :-)
Spliff.Master

#40 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Spliff.Master »

Deleter wrote:Nafta je najnoviaj "teorija", mada sam ja davno rekao da je ovdje i voda u igri...
Ma sta si bolan 'davno rekao'...a pridruzio se forumu u martu :-)
Topla voda

#41 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Topla voda »

posto je dulum u dreznici? :)
1gorstak

#42 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by 1gorstak »

Da, stranci su krivi za Vukovar i Srebrenicu.
Majjah

#43 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Majjah »

Ma znao sam ja uvijek da je nemoguce da Bosna bude jedina zemlja koja ima muslimane a nema naftu :D
Topla voda

#44 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Topla voda »

Majjah wrote:Ma znao sam ja uvijek da je nemoguce da Bosna bude jedina zemlja koja ima muslimane a nema naftu :D
dobro si ,mozda se nafta formira od starih serdzada :)
Umjetnik a

#45 Re: A mi se pitamo, zašto je bio rat?

Post by Umjetnik a »

joj koja glupost

pa što nije prije nekoliko godina rekao da je rat bio radi nafte, zato što tada nije ni znao da ima (nešto) nafte
šta se taj austrijanac pravi pametan, sigurno je pročitao neki članak ili knjigu o bivšoj jugoslavij i sada se pravi da zna sve :x

stvarno koji debil
Post Reply