Laserska korekcija vida.

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

quantum

#26 Re: Laserska korekcija vida.

Post by quantum »

Epitop wrote: Nove metode ne rade na tom principu jer uopšte ne dolazi kornealni epitel pod uticaj lasera. Epitel se samo prevrne na stranu a tek treči sloj odnosno stroma kornee se dovodi pod uticaj lasera.
Prihvatam.
Zato sam i napisao laicki receno. Nisam neki strucnjak po tom pitanju, znam samo da se pominje epitelno tkivo. Moze se na internetu naci detalja o tim operacijama, kljucne rijeci excimer, lasik.

seln wrote:Kako se to radi, sa narkozom?
Memni su radili pod lokalnom narkozom, a znam da ima slucajeva gdje se radi opsta narkoza.
Ostri_Mac

#27 Re: Laserska korekcija vida.

Post by Ostri_Mac »

komi wrote:s ovom dioptrijom sada već lopte ne mogu igrati

a kada sam imao -1
mogao sam skoro i bez naocala u grad

inace ne bih dao da mi ceprkaju po ocima i nikako mi ne smejtaju naocale... malo je neugodno zimi kada ulazis u toplu prostoriju ili ljeti kad se znoji lice pa klize naocale... ali sve u svemu... necu lece ni laser

kupis essilor crizal Alize 2 naocale :mrgreen:
evo link:

http://crizal.com/Professional/Welcome/

ja sam kupio "obicne" essilor crizal za 7 premaza, ne skupljaju prasinu, lagane k'o pero,nema otisaka prstiju, lagano se ciste, prakticno se ne mogu zagrebati, anti-refleksne...i NE MAGLE :dance: kada zimi ulazis iz hladnog u toplo i obrnuto, skines bukvalno na par sec i ponovo stavis i nema problema...ja prezadovoljan...nemam dioptriju, zato sam uzeo zastitne, provodim preko 8h za racunarom u prosijeku na dan, koristim ih vec 4god i xtra su...sada kupujem nova stakla :dance:

pozzz

ON TOPIC:

Kolega iz UK je radio tu operaciju na Floridi prije par godina...kaze da mu sada oci malo vise suze/peku, pogotovo ako radi na racunaru (prije imao veeeeliku dioptriju) i da su mu oci pravo osjetljive na jako/jarko svjetlo, tipa xtra suncan dan ili snjeg zimi- nosi suncane naocale stalno...other than that kaze da mu je bukvalno "svanulo" od kada je to uradio i evo, ima sig. 5god kako je to uradio i nema nus pojava- javi se na PM ako hoces da ga priupitam za vise detalja...nije problem
zemo_online

#29 Re: Laserska korekcija vida.

Post by zemo_online »

quantum wrote:Ja sam radio lasersku korekciju vida prije nekih 6 godina. Imao sam dioptriju -6, sada imam normalan vid na jednom oku, na drugom imam malu dioptriju, ne nosim naocale niti sociva. Radio sam kod Stambuka u Zagrebu, on sada ima ordinaciju i u Sarajevu u Zagrebackoj ulici na Grbavici.
Sama operacija traje nekih 20-tak minuta po jednom oku. Jedan dan jedno oko, drugi dan drugo.

Godinama nakon operacije stavljam kapi za vlazenje, jer oko nakon operacije izgubi neka svojstva vlazenja (ne bih znao pravo medicinsko objasnjenje) pa me cesto oci peku i svrbe, ali nije strasno. Odmor od svakodnevnog gledanja u monitor mi uvijek godi. To su jedine posljedice operacije koje ja primjetim.
S obzirom da sam se rijesio sociva, naocala i da imam normalan vid ja sam presretan.

Cuo sam da ljudi rade sve dioptrije cak i -0.5 sto je po meni ipak besmisleno, ipak se radi o operativnom zahvatu na oku, svaka operacija nosi odredjeni rizik i posljedice. Uglavnom mogu se raditi dioptrije od minimalnih pa navise.

Sto se tice klinike Sveti Vid u Beogradu bio sam i tamo. To je daleko ozbiljnija klinika od Stambuka, puno vise ljekara radi, profesionalnije se pristupa pacijentu i operaciji, rade se ozbiljniji pregledi, ljubazniji su. Cijena je manja. Naravno treba uracunati put do Beograda.

Ako neko zaista planira takvu operaciju i zeli vise informacija moze me kontaktirati na e-mail: [email protected]

ipak postoje posljedice.jesi li i ti osjetljiv na jako svjetlo i koliko ti monitor smeta u odnosu na prije i dali te kapi za oci moras zauvjek upotrebljavati?
amrica

#30 Re: Laserska korekcija vida.

Post by amrica »

E, nek' si ovo stavio/la, ne znam sta bih da nisam saznala s kim se zg oftamolog voda.... ili sa koji oftamologom se Hrga voda... Jako korisno.

I ja sam cula, jos prije par godina da Stambuk otvara oridinaciju ovdje, ali nikako da dodjem do adrese, do broja, ... cesto prodjem Grbavicom, pa valjda bih vidjela tablu (valjda imaju tablu :roll: ).
Ako neko ima kontakt, dajte.
Celly

#31 Re: Laserska korekcija vida.

Post by Celly »

Evo nadjoh neku stranicu na kojoj ima broj ove klinike u Sarajevu: 033.550.880 (pise da im je adresa Zagrebacka do br. 1)
amrica

#32 Re: Laserska korekcija vida.

Post by amrica »

hvala puno,, sutra cu nazvati.
quantum

#33 Re: Laserska korekcija vida.

Post by quantum »

test01 wrote: ipak postoje posljedice.jesi li i ti osjetljiv na jako svjetlo i koliko ti monitor smeta u odnosu na prije i dali te kapi za oci moras zauvjek upotrebljavati?
Da, prilicno sam osjetljiv na jako svjetlo, ali ne bih znao reci koliko je to manje odnosu na normalno oko. Ne mislim da bilo koje oko voli prejako svjetlo.
Sto se tice kapi mislim da su one stalna kategorija, nisu pod moranje, ali smanjuju peckanje nakon dugog koristenja monitora na pimjer
amrica wrote: I ja sam cula, jos prije par godina da Stambuk otvara oridinaciju ovdje, ali nikako da dodjem do adrese, do broja, ... cesto prodjem Grbavicom, pa valjda bih vidjela tablu (valjda imaju tablu :roll: ).
Ako neko ima kontakt, dajte.
.
Nikakvu reklamu neces ni vidjeti jer je nema. Nalaze se u Zagrebackoj do 1, preko puta OHR-a.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:47, edited 2 times in total.
amrica

#35 Re: Laserska korekcija vida.

Post by amrica »

Dok mi to docekamo, da budemo kao Amerika, ili Europa, ja cu na Barama biti... Mada sam cula da ni u Njemackoj nije puno jeftinije.
Skyfox

#36 Re: Laserska korekcija vida.

Post by Skyfox »

komi wrote:s ovom dioptrijom sada već lopte ne mogu igrati

a kada sam imao -1
mogao sam skoro i bez naocala u grad

inace ne bih dao da mi ceprkaju po ocima i nikako mi ne smejtaju naocale... malo je neugodno zimi kada ulazis u toplu prostoriju ili ljeti kad se znoji lice pa klize naocale... ali sve u svemu... necu lece ni laser
sto si staromodan :D
hadzinicasa

#37 Re: Laserska korekcija vida.

Post by hadzinicasa »

Ovako: kod Stambuka u Sa je cijena po oku (ukoliko nema nekih drugih med. stanja) 2200 KM (po oku) + 200 Km pregled. Ukoliko u isti dan uradite pregled i operaciju, pregled je besplatan. Dr. dolazi u Sa jednom mjesečno i to sve radi.

A ima i druga opcija - na izvoru - u Rusiji. http://www.eres.hr/dogovaranje.htm Cijena je 2500€ sve uključeno - prevoz avionom, smještaj i sam postupak. usput se vidi malo majčice rusije a sve za iste pare.

Pored toga postoje dvije metode korekcije vida Lasik i Lasek (i jedna i druga imaju svoje prednosti i mane) više na: http://www.medicina.hr/clanci/kratkovidnost.htm

ja lično također razmišljam o ovoj operaciji pa sam uradila research :) najradije bih u Rusiju. (ako ukucate MNTK u Google, izbaciće vam tu kliniku u koju idete)
Epitop

#38 Re: Laserska korekcija vida.

Post by Epitop »

Evo i kod nas jedna turistička agencija iz Zenice nudi aranžaman na klinici MNTK Fjodorov u St. Petesburgu za lasersku korekciju dioptrije, a sve košta 2500 eura. Ako neko ima zainteresovan neka javi na PP da ne reklamiramo ovog čovjeka besplatno.
zemo_online

#39 Re: Laserska korekcija vida.

Post by zemo_online »

hadzinicasa wrote:Ovako: kod Stambuka u Sa je cijena po oku (ukoliko nema nekih drugih med. stanja) 2200 KM (po oku) + 200 Km pregled. Ukoliko u isti dan uradite pregled i operaciju, pregled je besplatan. Dr. dolazi u Sa jednom mjesečno i to sve radi.

A ima i druga opcija - na izvoru - u Rusiji. http://www.eres.hr/dogovaranje.htm Cijena je 2500€ sve uključeno - prevoz avionom, smještaj i sam postupak. usput se vidi malo majčice rusije a sve za iste pare.

Pored toga postoje dvije metode korekcije vida Lasik i Lasek (i jedna i druga imaju svoje prednosti i mane) više na: http://www.medicina.hr/clanci/kratkovidnost.htm

ja lično također razmišljam o ovoj operaciji pa sam uradila research :) najradije bih u Rusiju. (ako ukucate MNTK u Google, izbaciće vam tu kliniku u koju idete)

Zar nisu sigurnije naocale ili lece.Eno,covjek ti pise kako mora zavjek sipati tecnost u oko zbog veceg pecenja i svrbeza,veca osjetljivost oka na jarko/zarko svjetlo,osjetljivije oko na monitor itd. Ok,ako imas preveliku dioptriju,ali opet postoje sociva i za to.
Ne zuri ,hadzinice.
maajaa

#40 Re: Laserska korekcija vida.

Post by maajaa »

Ja sam radila lasersku korekciju vida kod dr Stambuka prije 6 godina. Nemam problema sa vracanjem dioptrije (a bila je u pitanju visoka dioptrija + astigmatizam). Sto se tice ovih kapi za vlazenje oka, po preporuci dr, koristila sam ih nekih mjesec dana nakon operacije, dalje nije bilo potrebe ...
zemo_online

#41 Re: Laserska korekcija vida.

Post by zemo_online »

@maajaa,evo,zanima me,dali ima bilo kakvih posljedica,pecenje,svrbez,preosjetljivost na monitor isl.ili je bas isto kao prije operacije samo sto ,naravno,nemas vise uopce dioptriju?
maajaa

#42 Re: Laserska korekcija vida.

Post by maajaa »

@test01, sorry tek sada vidim tvoje pitanje.

U toku nekih dvije do tri sedmice poslije operacije smetala mi je jaka svjetlost i povremeno bi se zasvrbile oci nakon duzeg gledanja TV-a ili buljenja u monitor. Nakon toga, sve je OK, nemam nikakvih smetnji ...
♥ Julianna ♥

#43 Re: Laserska korekcija vida.

Post by ♥ Julianna ♥ »

Možda je malo glupo pitanje, ali kakvi su dugoročni efekti? Da li može biti nekih komplikacija sa okom nakon 10 - 15- 20 godina, mrena, glaukom i sl?
profi25

#44 Re: Laserska korekcija vida.

Post by profi25 »

ja imam +4 i neki zeznuti ugao pa jel se i to moze op :shock: :shock: :shock:
inace nosim naocale cijeli zivot i poceo sam lece prije nekih 3 godine ali me to nervira stalno prati i mijenjati :cry: :cry:

meni djeluje bolja opcija ovdje to uraditi i mozes i na kontrolu ako ti zatreba :skoljka:
to u rusiji mi nekako hmm ludo zvuci :shock:
jel ima neko mail tog stambuka u sa da mu pisem :?
1941.

#45 Re: Laserska korekcija vida.

Post by 1941. »

hadzinicasa wrote:ja lično također razmišljam o ovoj operaciji pa sam uradila research :) najradije bih u Rusiju. (ako ukucate MNTK u Google, izbaciće vam tu kliniku u koju idete)
Epitop wrote:Evo i kod nas jedna turistička agencija iz Zenice nudi aranžaman na klinici MNTK Fjodorov u St. Petesburgu za lasersku korekciju dioptrije, a sve košta 2500 eura. Ako neko ima zainteresovan neka javi na PP da ne reklamiramo ovog čovjeka besplatno.
I ja mislim da je najbolje u Rusiju,zato što imaju najdužu tradiciju u tome.
Skyfox

#48 Re: Laserska korekcija vida.

Post by Skyfox »

Ovoje u BL
Cini se da nije neka ubleha mada opet BL?!? PIse sve samo ne pise cijena...
cHupjahalic@

#49 Re: Laserska korekcija vida.

Post by cHupjahalic@ »

jos prije par godina sam o ovome razgovarala sa opticarem kod kojeg redovno idem na preglede.
njegov savjet je da sacekam posto mi je stabilna dioptrija vec par godina.
koristim mekana sociva sa kojima mogu spavati, svako mjesec dana ih mjenjam i prezadovoljna sam.
Skyfox

#50 Re: Laserska korekcija vida.

Post by Skyfox »

cHupjahalic@ wrote:jos prije par godina sam o ovome razgovarala sa opticarem kod kojeg redovno idem na preglede.
njegov savjet je da sacekam posto mi je stabilna dioptrija vec par godina.
koristim mekana sociva sa kojima mogu spavati, svako mjesec dana ih mjenjam i prezadovoljna sam.
koristim i ja mekana ali mogu ih nositi samo 8 sati dnevno... kako to da spavas s njima???
Post Reply