Ko zna nešto o tenderima?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

amrica

#26 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by amrica »

Jennis, je li ti to po sebi sudis???? Nazalost, nisam ni jedno ni drugo, ni sekretarica ni plavusa.

Malo po Zakonu pogledaj sta ovo znaci, pa razmisli o tenderu za jednu avionsku kartu:

Primarni, tj. domaći vrijednosni razredi:
a) Kada je vrijednost ugovora jednaka ili veća od 30.000,00 KM u slučaju roba i usluga, ili
60.000,00 KM u slučaju radova, ugovorni organ primjenjivat će Pravila utvrđena u Poglavlju
II. ovog zakona.
b) Kada je vrijednost ugovora niža od 30.000,00 KM u slučaju roba i usluga, ili 60.000,00 KM u
slučaju radova, ugovorni organ primjenjivat će Pravila utvrđena u Poglavlju III. ovog zakona.
Last edited by amrica on 08/07/2008 18:38, edited 1 time in total.
ksarajlija

#27 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by ksarajlija »

jennisjoplin wrote:
ksarajlija wrote:
amrica wrote:ksarajlija, ovo nisam znala da je zabranjeno spominjati brendove, proizvodjace isl.
Zadnji tender u cijem pravljenju sam ucestvovala je imao navedene neke marke, ali radilo se o specificnom poslo o kojem niko u firmi nije imao pojma, pa smo angazirali nekog dipl. ing. da nam napravi specifikaciju i napisao je treba nam uredjaj, napr precistac proizvodjaca XY ili u tom rangu kvalitete.
A za plasticne ventile sam lupila, mogli su biti i plasiticni serafi, sto je veca nebuloza, na nju se niko nece zaliti jer je van pameti, onaj kome je nastiman posao proci ce sa plasticnim serafima (mislim serafi kao dio nekog velikog projekta, rekonstrukcija ili izgradnja krova ili sprata...) pa ce se tokom gradnje dogovoriti o promjeni serafa. Uz povecanje troskova, naravno.
Amrice, cuvaj se ucesca u necemu o cemu nemas pojma, a nemoj ocekivati od nekog dipl. ing-a (osim ksarajlije - silom prilika) da zna nesto o Zakonu o javnim nabavkama. U toku je kazneni postupak koji vodi moja firma protiv jedne drzavne institucije gdje na optuzenickoj klupi sjede ljudi kojih mi je skoro zao, koji nemaju pojma sto su tu, a zbog ljudi koje mi ne bi bilo zao, a odlicno znaju sto ovi sjede tu gdje sjede.
Ponavljam, osim nekih nedorecenosti, ZJN je dobar i služi zato da svojom PRIMJENOM sprijeci rasipanje novca poreskih obveznika i njihovo presipanje u džepove onih ... nemam imena za njih... onih koji su od nase države i nasih zivota napravili karikaturu, onih koji trebaju taj novac za skolovanje svoje djece izvan države od koje primaju plaću... odoh ja off topic, sorry.
Dragi privrednici, svi koji ucestvujete na tenderima, nemojte puzati pred "mocnim tipovima" iz raznih drzavnih struktura, vratite dignitet svojim profesijama, Mi treba njima da dajemo kišu, a ne oni nama, mi smo ti koji pune budžet, za naše greške postoje kaznene sankcije, mi cemo pokriti prekomjernu (citaj kriminalnu) budžetsku potrosnju, njihovi auti ce i dalje trositi 100 litara (razlicitog) goriva dnevno i nece biti sankcija.
Od Ureda za razmatranje zalbi treba traziti primjenu clana Zakona JN po kojem ih može neposredno novcano kazniti (clanove komisije za izbor najboljeg ponudjaca) zbog kršenja Zakona, a u slucaju da niste zadovoljni, treba ih tužiti Sudu i traziti odstetu i krivicnu odgovornost. Ja tako radim i imam uspjeha, ali vas pozivam ovim putem sviju da ne budem usamljen i da se postavljani stereotip promjeni u npr. "Ne igraj se sa tenderima..."

mozda je najmera bila dobra ali zakon je shit (da me ne baniraju :mrgreen: ), doveo je do apsurda nabavke nekih stvari. nije isto nabavljati namjestaj za zgradu parlamenta (kolika je lova u pitanju nikada necemo saznati) i nabavku do 3-4.000 marona. primjera radi, da dobijes dobavljaca avio-karata procedura je ista (drzavne firme) kao i za gore pomenuti najmestaj, i onda ako ides jedanput godisnje (ne ti vec disa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) havajonom a trosak je recimo 200 marona (avio karta do zg) niko se ne javlja jer nema interesa, a firmu kosta oglasavanje vise nego avio karta bljak, :( :( :( , ali to su stranci nametnuli
Ne umijes ti ovo Jennis. Opet tvrdim, zakon je dobar i ne treba dozvoliti da ga izigravaju (što je kod nas slučaj sa svakom zakonom). Za specifične tendere kao ovaj sto si spomenula, postoji metod koji se zove "Konkurentski" ili pozivni tender koji ima pojednostavljenu proceduru.
Onome ko "nastima" tender postupajuci po ZJN skidam kapu, ali derem svakog ko ga krši.
scooter21ba

#28 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by scooter21ba »

znam samo da cini mi se u vrijednosti preko 125 ili 250 maraka (nisam siguran u cijenu) treba ici ili tenderom ili je neka posebna procedura tipa s tim da poslije te stvari imaju onu inventurnu plocicu fazoni
mozda i nije vezano za temu ali eto mozda pomogne :D
jennisjoplin

#29 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by jennisjoplin »

zna se veoma dobro, nisi spomenuo i onu trecu mogucnost, do 30.000 kilometara isto konkurentski samo sa dodatkom, zato dobro pazi kako komuniciras na forumu, ima nas dosta koji puno znamo ali ne zelimo da prodjemo kao natuzzi :lol: :lol: :lol:
a jedno pitanje za tebeka. zato je bivsi predsjedavajuci cijenjenog, veleglavatog vijeca/savjeta ministara (onaj ko ga je nasljedio sdr spiric) podapisao da ce sve drzavne institucije koristici samo bloody windows bill gates-a :?: , ne izgledas tj ne djelujes ni blesav ni naivan ali da pogadjamo jel' dobio laptop HP, IBM, Acer ili drugi onako za kospa kada krene na tekmu :?: 'ajmo malo medju profesionalce da raspravimo o win i linux-u (kao predvodnika one druge opcije), prije nego sto odgovoris napomenut cu: u europi vec uveliko se pripremaju za ovu "free" opciju, uzdravlje
scooter21ba

#30 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by scooter21ba »

jennisjoplin wrote:zna se veoma dobro, nisi spomenuo i onu trecu mogucnost, do 30.000 kilometara isto konkurentski samo sa dodatkom, zato dobro pazi kako komuniciras na forumu, ima nas dosta koji puno znamo ali ne zelimo da prodjemo kao natuzzi :lol: :lol: :lol:
ako je meni upuceno boli me briga ja kazem uvijek sve sto mislim
a kako je prosao natuzzi? mislim sta je bilo ukratko :D
A-R-N-I

#31 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by A-R-N-I »

jennisjoplin wrote:zna se veoma dobro, nisi spomenuo i onu trecu mogucnost, do 30.000 kilometara isto konkurentski samo sa dodatkom, zato dobro pazi kako komuniciras na forumu, ima nas dosta koji puno znamo ali ne zelimo da prodjemo kao natuzzi :lol: :lol: :lol:
a jedno pitanje za tebeka. zato je bivsi predsjedavajuci cijenjenog, veleglavatog vijeca/savjeta ministara (onaj ko ga je nasljedio sdr spiric) podapisao da ce sve drzavne institucije koristici samo bloody windows bill gates-a :?: , ne izgledas tj ne djelujes ni blesav ni naivan ali da pogadjamo jel' dobio laptop HP, IBM, Acer ili drugi onako za kospa kada krene na tekmu :?: 'ajmo malo medju profesionalce da raspravimo o win i linux-u (kao predvodnika one druge opcije), prije nego sto odgovoris napomenut cu: u europi vec uveliko se pripremaju za ovu "free" opciju, uzdravlje

Sve sto je dozvoljeno traziti u tenderu a tice se preferencije doticnog proizvoda ili usluge je da se trazi neki od medjunarodnih certifikata standardizacije opreme ili usluga!!!

A sto se ne zali, ne tuzi, ili ne prijavi???
ksarajlija

#32 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by ksarajlija »

Jennis, ako je ovo namjenjeno meni, ne bih polemizirao jer sam se najeo puno graha od tendera. Iz istog razloga (kolicine graha) bilo bi najblaze receno nepristojno, a bogami i neoprostivo biti naivan.
Korupciju je tesko dokazati, pogotovo u uslovima u kojima zivimo. Kad tog prethodnika jednom zaustavi poreska policija i zatrazi mu racun ili porijeklo IBM-a, HP-a ili Acer-a, zivjet cemo u pravnoj drzavi i nasa djeca ce imati buducnost. U takvim zemljama (one zaista postoje) poreska policija na taj nacin reagira na dojavu o naglom poboljsanju zivotnog standarda susjeda, a kamoli javne licnosti. U zemlji apsurda u kojoj zivimo, gdje je veliki dio stanovnistva u stanju potrebe, imamo vozni park na kojem bi nam pozavidila i ne ka manje siromasna zemlja (nema ocevidaca da takva postoji).
Kaj se tice Linux-a i Windoze, naravno sam na strani onog prvog. Međutim, budžetlije tvrde da im na racunu nedostaje 17 miliona KM svake godine zbog koristenja piratskog Windows-a. E sad, da bi oni dobili svojih 17, iz BiH se treba odliti 100 miliona u džep siromasnog Gates-a, kojem btw vise i nije moga cekati na nase pare pa je razocaran otisao u humanitarce.
Uvjeren sam da zaposlenici u budžetskim institucijama ne bi ni primjetili da im od ponedeljka na desktopu osvane Linux sucelje jer nemaju pojma ni o Windozi.
sanjex

#33 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by sanjex »

ksarajlija wrote:Uvjeren sam da zaposlenici u budžetskim institucijama ne bi ni primjetili da im od ponedeljka na desktopu osvane Linux sucelje jer nemaju pojma ni o Windozi.
:D Ovo je apsolutna istina, ovdje gdje ja radim cijeloj službi (čak i mlađima a da napomenem da se ne smatram, jer i nisam neki znalac što se tiče toga) sam pomagala oko rada na kompjuteru, od pretvaranja malih u velika slova pa na dalje.
Al to nije tema. :roll:

Uglavnom što se tiče tendera, još ću se edukovati jer mi djeluje prilično komplikovano. Najviše mi smeta što se mora platiti naknada za dokumentaciju da bi uopšte znao za šta se tenderišeš :D tako sam ja skontala
Zakon o javnim nabavkama
Članak 18.
(Davanje tenderske dokumentacije)

(1) Ugovorno tijelo može, kako je primjereno, dobavljačima dati tendersku dokumentaciju:
a) na zahtjev dobavljača;
b) zajedno s pozivom na dostavu ponuda;
c) objavom na web-stranici javnih nabava, sukladno podzakonskim aktima ili uporabi drugih elektronskih sredstava.
(2) Ugovorno će tijelo dobavljačima otpremiti tendersku dokumentaciju u roku od tri dana nakon primitka zahtjeva za dostavu tenderske dokumentacije. Ako na temelju članka 21. stavka (6) točke
c) ovoga zakona ugovorno tijelo smanji rokove određene za primitak zahtjeva za sudjelovanje i ponuda, rok za otpremu tenderske dokumentacije bit će smanjen na dva dana.
(3) Prilikom davanja tenderske dokumentacije ugovorno će se tijelo, u odnosu na dobavljače, pridržavati načela jednakosti i nediskriminacije. Ugovorno tijelo ne smije dati tendersku dokumentaciju bilo kojem dobavljaču prije objave obavijesti o nabavi.
(4) Ugovorno tijelo može za sve dobavljače odrediti jednaku novčanu naknadu koja se plaća za tendersku dokumentaciju. Novčana će naknada pokrivati / uključivati samo stvarne troškove kopiranja i dostave dokumentacije dobavljačima. Zainteresirani će dobavljači imati pravo na uvid u tendersku dokumentaciju prije nabave.
sanjex

#34 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by sanjex »

I šta je LOT ????
ksarajlija

#35 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by ksarajlija »

sanjex wrote:I šta je LOT ????
Kompleksniji tenderi su obično podijeljeni na LOT-ove, zbog prirode trazene robe, kako bi dobavljac mogao ponuditi robu iz svog asortimana. Naprimjer kod tendera za pruzanje usluga aviotransporta i odrzavanja uredskih strojeva, tender ce biti podijeljen u dva lota, zbog prirode ponuda koje ne može ispuniti jedna firma.
Odlično si nasla Clan 18 u ZJN, amo treba insistirati na provođenju zakona i pridržavanju SVIH clanova pa se necemo nervirati. (Pogledaj moje postove gore)Nezasitoj birokratskoj aždahi treba pokazati da ne može raditi šta hoće i da treba računati sa našom reakcijom.
sanjex

#36 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by sanjex »

Sad je jasno.
A to za birokraciju, za to valja imati debele živce, dosta vremena i još više para ( u slučaju da nemaš dostatno znanje), jer oni znaju kulturno, celofanski sjajno reći ko te j..e, pa ti onda da dokažeš da si u pravu moraš početi trošiti ovo naprijed navedeno.
ksarajlija

#37 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by ksarajlija »

sanjex wrote:Sad je jasno.
A to za birokraciju, za to valja imati debele živce, dosta vremena i još više para ( u slučaju da nemaš dostatno znanje), jer oni znaju kulturno, celofanski sjajno reći ko te j..e, pa ti onda da dokažeš da si u pravu moraš početi trošiti ovo naprijed navedeno.
Draga Sanjex, bilo bi mi zao energije i znanja koje sam ulozio u ovaj topic, ukoliko dizes ruke od svega.
ONI racunaju sa ovakvom reakcijom kao sto je tvoja.
ONI NECE kulturno, celofanski... nego sirovo, prepotetno, kabadahijski... ko smi mi... pa ONI su vlast...
E nećemo tako birokratijo, ja imam puno uspjeha u primjeni ZJN, od obaranja namještenih tendera do Sud-a.
Za borbu protiv namještenih tendera NE TREBA puno para!!!
Ako si u pravu i ako ti je nanesena šteta prilikom evaluacije tendera, koristeći se mehanizmima Zakona o javnim nabavkama, NIJE TEŠKO dokazati da si u pravu i dobiti satisfakciju. Nauči ZJN i to je sve. ONI uglavnom nemaju pojma o tome.
Ali ako se predajes na samom pocetku, pored svih pojasnjenja koje si trazila i dobila, NEMAS pravo pokretati ovakav topic i NEMAS pravo da komentiras tendersko tržište.
Još jednom ponavljam, ONI računaju s tim da će svojim stavom obeshrabriti privrednike, a ako ti ostaneš kod svog stava kao i mnogi drugi, korumpirana birokratska banda će trijumfovati.
sanjex

#38 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by sanjex »

ksarajlija wrote:
sanjex wrote:Sad je jasno.
Draga Sanjex, bilo bi mi zao energije i znanja koje sam ulozio u ovaj topic, ukoliko dizes ruke od svega.
ONI racunaju sa ovakvom reakcijom kao sto je tvoja.
ONI NECE kulturno, celofanski... nego sirovo, prepotetno, kabadahijski... ko smi mi... pa ONI su vlast...
E nećemo tako birokratijo, ja imam puno uspjeha u primjeni ZJN, od obaranja namještenih tendera do Sud-a.
Za borbu protiv namještenih tendera NE TREBA puno para!!!
Ako si u pravu i ako ti je nanesena šteta prilikom evaluacije tendera, koristeći se mehanizmima Zakona o javnim nabavkama, NIJE TEŠKO dokazati da si u pravu i dobiti satisfakciju. Nauči ZJN i to je sve. ONI uglavnom nemaju pojma o tome.
Ali ako se predajes na samom pocetku, pored svih pojasnjenja koje si trazila i dobila, NEMAS pravo pokretati ovakav topic i NEMAS pravo da komentiras tendersko tržište.

Još jednom ponavljam, ONI računaju s tim da će svojim stavom obeshrabriti privrednike, a ako ti ostaneš kod svog stava kao i mnogi drugi, korumpirana birokratska banda će trijumfovati.
:) ne dižem ruke od ovoga, naprotiv, skinula sam zakon o javnim nabavkama pa se namjeravam pozabaviti s tim. Moj tata je bio pravnik i to uporan pa je dosta tih birokrata oborio što se tiče znanja, jest da je potrošio kao što sam rekla dosta vremena ali barem je bio u pravu i to dokazao. Moj problem je što malo znam o ovoj tematici pa sam zato otvorila temu i ne samo to, nego sam se bacila u potragu za korisnim savjetima i podacima van foruma koji će mi biti od pomoći, budući da je firma koju imamo mala.
E sad da na nesšto nemam pravo, pa nemoj mi biti ko birokratić ;-)
U svakom slučaju hvala na komentarima, snimila sam sve pa ćemo mi to večeras proučavati a onada ćemo ako Bog da poslje par uspješnih poslova sledeće godine u ovo vrijeme biti milioneri :lol: .
sabanss

#39 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by sabanss »

Do 300 KM placanje drito sa blagajne.
Do 3 000 KM - mogucnost direktnog sporazuma.
Do 30 000 KM - Konkurentski zahtjev.
Preko 30 000 KM - Tender.

Ne moras avio karte kupovati tenderom :D
*mima*

#40 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by *mima* »

sanjex wrote:
:) ne dižem ruke od ovoga, naprotiv, skinula sam zakon o javnim nabavkama pa se namjeravam pozabaviti s tim. Moj tata je bio pravnik i to uporan pa je dosta tih birokrata oborio što se tiče znanja, jest da je potrošio kao što sam rekla dosta vremena ali barem je bio u pravu i to dokazao. Moj problem je što malo znam o ovoj tematici pa sam zato otvorila temu i ne samo to, nego sam se bacila u potragu za korisnim savjetima i podacima van foruma koji će mi biti od pomoći, budući da je firma koju imamo mala.
E sad da na nesšto nemam pravo, pa nemoj mi biti ko birokratić ;-)
U svakom slučaju hvala na komentarima, snimila sam sve pa ćemo mi to večeras proučavati a onada ćemo ako Bog da poslje par uspješnih poslova sledeće godine u ovo vrijeme biti milioneri :lol: .

Nisam surova....ali nema sanse......nemoj da se zanosis.....I sama si napisala da je firma mala.....Nemas pojma koliko truda..novaca...zivaca...treba za to.....Ali u svakom slucaju sa srecom
sanjex

#41 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by sanjex »

Al valja pokušati.
jennisjoplin

#42 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by jennisjoplin »

amrica wrote:Jennis, je li ti to po sebi sudis???? Nazalost, nisam ni jedno ni drugo, ni sekretarica ni plavusa.

Malo po Zakonu pogledaj sta ovo znaci, pa razmisli o tenderu za jednu avionsku kartu:

Primarni, tj. domaći vrijednosni razredi:
a) Kada je vrijednost ugovora jednaka ili veća od 30.000,00 KM u slučaju roba i usluga, ili
60.000,00 KM u slučaju radova, ugovorni organ primjenjivat će Pravila utvrđena u Poglavlju
II. ovog zakona.
b) Kada je vrijednost ugovora niža od 30.000,00 KM u slučaju roba i usluga, ili 60.000,00 KM u
slučaju radova, ugovorni organ primjenjivat će Pravila utvrđena u Poglavlju III. ovog zakona.
ne, plavuso nasa lijepa, u zakonu lijepo pise i da nema spolne diskriminacije, pa pokusaj reci da si lezbaca, peder hermafordit 8ne mislim na tebe vec figurativno) pa nam javi kada dobijes posao :lol: , u zakonu pise da ne smije biti mobinfga, pa prosetaj po radnjicama pa popricaj sa uposlenicama, trece... pa bespredmetno je raspravljati jer ocito nisi shvatila. uzmi presudu suda (nije bitno kako se zove) oko namjestaja i preseljenja u zgradu na marijin dVORU, HAJD' SAD UZDRAVLJE 8)
amrica

#43 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by amrica »

Nidje veze????? :?:
Nisam spominjala ni diskriminaciju, ni mobing, ni dobijanje posla preko tendera, ni sud, ni sudske presude, ni zgradu na Marindvoru.....
Ocito nisam shvatila jer to sto ti pises nema veze ni sa cim.

Jedino se slazem o "mobingu", prije bih ga nazvala robovanjem kod privatnika, ali to opet nema veze sa temom ni sa mojim postovima.
jennisjoplin

#44 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by jennisjoplin »

amrica wrote:Nidje veze????? :?:
Nisam spominjala ni diskriminaciju, ni mobing, ni dobijanje posla preko tendera, ni sud, ni sudske presude, ni zgradu na Marindvoru.....

Jedino se slazem o "mobingu", prije bih ga nazvala robovanjem kod privatnika, ali to opet nema veze sa temom ni sa mojim postovima.
e, plavuso nasa mala, poanta je bilo sve je po zakonu a dole sitnim slovima pise : ako ... drugacije ne naredi, hocu reci po narodski ti sumom a ja drumom, uzivaj :run:
ksarajlija

#45 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by ksarajlija »

sanjex wrote:Al valja pokušati.
Ne'š se ti od tendera hljeba/kruha najesti...
ksarajlija

#46 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by ksarajlija »

jennisjoplin wrote:

e, plavuso nasa mala, poanta je bilo sve je po zakonu a dole sitnim slovima pise : ako ... drugacije ne naredi, hocu reci po narodski ti sumom a ja drumom, uzivaj :run:
A da vas dvije nastavite prepucavanje na PM-u????
jennisjoplin

#47 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by jennisjoplin »

ksarajlija wrote:
jennisjoplin wrote:

A da vas dvije nastavite prepucavanje na PM-u????
don't worry, be happy baby :lol:
amrica

#48 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by amrica »

:run:
jennisjoplin

#49 Re: Ko zna nešto o tenderima?

Post by jennisjoplin »

amrica wrote::run:
:bih:
Post Reply