Cijene u BiH, poredjenje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Alfons Kauders

#26 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Alfons Kauders »

newone wrote:Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
tacno tako... ista cifra, samo kod njih u dolarima, a ovdje u eurima... :D sorry al fakat si se momacki provalio ovdje :D
mamica papucarka

#27 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by mamica papucarka »

sto je to bitno koliko su gdje laptopi :D
i sta skontaste gdje je jeftinije, u Americi ili Evropi :D Ono, sa prosjecnom platim tamo i vamo :-)
leeloo

#28 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by leeloo »

mamica papucarka wrote: Moji iz Bosne bili prosli mjesec :mrgreen: samo smo harali po H&M-u
Nego, ma sve to stoji, nego fazon ti je sto u dijaspori placas stan (ili kredit za stan) i to ti odmah odbije dobar dio mjesecnih prihoda. I uvijek nesto placas, dolaze nake priznanice, osiguranje za ovo, za ono... :lol: I realno, kad vidis da imas jako dobra mjesecna primanja, a da ih za koji dan nestane, fakat ti bude muka :D
a da je bolje, jeste (ja sam otisla iz BiH prije nekih pet godina), s tim da moras biti spreman i hale prati ako zatreba :D (a vidim da su mnogi protiv svjetski peraca hala kao sto jedna domaca dole ne nekoj temi rece ;-) )
Ono, sto se mene i muza tice mi ne bismo nikada zivjeli u inostranstvu da nije djece. Da smo u Bosni vjerovatno se ne bismo usudili imati djecu.To je razlog zasto smo tu i zasto fakticki idemo sve iz pocetkau svojim 30-im godinama (ja posebno. On je isao i vracao se))
Moja rodica i muz (inzinjeri ljudi) su otisli iz Bosne samo radi djece i sad rade neke poslove koji su recimo mnogo ispod njihove bosanske kvalifikacije. Ja znam dosta svojih prijatelja koji su u Bosni koji se recimo nikada ne bih "spustili" na taj nivo (doslovno su ovako rekli)
Mamice i ja iz istih razloga kao i ti pokusavam da pobjegnem iz BiH. Znam ja da nigdje nije lako i da se mora raditi.... ali da barem znam zasto radim, a ne da me svaka vaška može zajebavati na poslu. Pitaju me sto nemam djece?! Pa gdje cu roditi djecu u ovakvoj zemlji....

Mi prikupljamo papire za australiju, posto oni daju one skilled vize... za zanimalnja koja su im potrebna... trenutno je i moje i muzevljevo zanimanje trazeno dole.... pa drzimo palceve...

Pa kad za dvije godine dodjem i kazem, ovo kod nas u australiji nije ovako. mi smo mnogo bolje organised, a i schools su mnogo bolje :mrgreen:
mamica papucarka

#29 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by mamica papucarka »

leeloo wrote:
mamica papucarka wrote: Moji iz Bosne bili prosli mjesec :mrgreen: samo smo harali po H&M-u
Nego, ma sve to stoji, nego fazon ti je sto u dijaspori placas stan (ili kredit za stan) i to ti odmah odbije dobar dio mjesecnih prihoda. I uvijek nesto placas, dolaze nake priznanice, osiguranje za ovo, za ono... :lol: I realno, kad vidis da imas jako dobra mjesecna primanja, a da ih za koji dan nestane, fakat ti bude muka :D
a da je bolje, jeste (ja sam otisla iz BiH prije nekih pet godina), s tim da moras biti spreman i hale prati ako zatreba :D (a vidim da su mnogi protiv svjetski peraca hala kao sto jedna domaca dole ne nekoj temi rece ;-) )
Ono, sto se mene i muza tice mi ne bismo nikada zivjeli u inostranstvu da nije djece. Da smo u Bosni vjerovatno se ne bismo usudili imati djecu.To je razlog zasto smo tu i zasto fakticki idemo sve iz pocetkau svojim 30-im godinama (ja posebno. On je isao i vracao se))
Moja rodica i muz (inzinjeri ljudi) su otisli iz Bosne samo radi djece i sad rade neke poslove koji su recimo mnogo ispod njihove bosanske kvalifikacije. Ja znam dosta svojih prijatelja koji su u Bosni koji se recimo nikada ne bih "spustili" na taj nivo (doslovno su ovako rekli)
Mamice i ja iz istih razloga kao i ti pokusavam da pobjegnem iz BiH. Znam ja da nigdje nije lako i da se mora raditi.... ali da barem znam zasto radim, a ne da me svaka vaška može zajebavati na poslu. Pitaju me sto nemam djece?! Pa gdje cu roditi djecu u ovakvoj zemlji....

Mi prikupljamo papire za australiju, posto oni daju one skilled vize... za zanimalnja koja su im potrebna... trenutno je i moje i muzevljevo zanimanje trazeno dole.... pa drzimo palceve...

Pa kad za dvije godine dodjem i kazem, ovo kod nas u australiji nije ovako. mi smo mnogo bolje organised, a i schools su mnogo bolje :mrgreen:

suti i ja sam pocele, a sve se smijem najboljoj prijateljici koja pola recenice kaze na njemackom, pola na bosanskom :D kaze, jebes ga ja zaboravila kako se na nasem kaze :D
Alfons Kauders

#30 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Alfons Kauders »

babyline wrote:
Alfons Kauders wrote:
newone wrote:Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
tacno tako... ista cifra, samo kod njih u dolarima, a ovdje u eurima... :D sorry al fakat si se momacki provalio ovdje :D

predlazem da zamolimo newone-a da nam objasni kursnu razliku. jedva cekam.
takodjer :D
StupskaBitanga

#31 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by StupskaBitanga »

ewo frisko
meni sestra radi i studra ovdje u genevi i ja sam joj sad u posjeti
plata joj je oko 2500 eura
stan placa oko 1000 eura bez struje i tople vode koji placa svaka 2 mj
ovdje je dobro
pri kraju radnog vremena u coop hipermarketima proizvode kojima uskoro istice rok trajanja stave na 50% popusta i tako mlijeko istice mu rok za 3 dana i ti za cijenu 1l kupis 2l
onda sad je bio val snizenja npr H&M do 70%
i sad posto je kraj snizenja u najvecem centru u balexertu su stavili na jedno mjesto sve proizvode koji su pred likvidacijom
ja sam kupio si koznu jaknu u bati koja je kostala 230 CHF za 35 CHF

znaci ovdje ako ne ganjas action neces dobro proci
mnogi ljudi odavde idu u france d kupuju ali im se vise ne isplati
em zbog benzina em sto je i u france skupo

i da spasavaju one trgovace marke kao u konzumu
u migrosu ima M Bugtet
artikli su i do 50% jeftiniji u odnosu na druge
samo sto su zeleni i pise M Bugtet

ettt pozzzz
ludacha

#32 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by ludacha »

dzaba..samo treba ubrat :D

a riba...kako koja. cini mio se da je orada oko 13km/kg (moguce da grijesim) ali zavisi od kategorije.
pastrva je 6-8 km/kg
ludacha

#33 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by ludacha »

LFC4EVER wrote:Ma daj "newone" šta je tebi čovječe?!
Skoro pa svaka hebena stvar ("od igle do lokomotive") je u Americi neusporedivo jeftinija nego u EU, a da ne govorim na ovim našim prostorima!
Imaš svemoćni Google pa usporedi...
:thumbup:

de, bolan primiri malo :lol: pusti covjeka...jadnik u MeriKi..tesko li mu je :D
AdnanSA

#34 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by AdnanSA »

Newone se više ne javlja sa razlogom. Provalio se pravo. :D
Cijene odjeće,elektornike automobila i poznatih brandova raznorazne robe su u EU u 10-15% više ili niže nego u BiH.
Naši trgovci rade sa nešto manjim maržama nego oni u EU ali zato tamo imaš sniženja pa možeš jeftinije proći ako naletiš i planiraš.
Recimo ja sam radio sa opremom za šumarstvo i održavanje zelenih površina jedan poznati svjetski brand i mi smo imali cijene od 20 do 50% niže nego u EU.
Mnogo ljudi je kupovalo npr motorne pile u Švedskoj i donosilo ih ovamo a u BiH koštali pojedini modeli čak i do 50% jeftinije.
Last edited by AdnanSA on 15/07/2008 00:05, edited 1 time in total.
Fikret_ZE

#35 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Fikret_ZE »

Hajde, sta ste se zakacili za Newone, covjek je pogrijesio za laptope (za leviske ne znam), svako nekad grijesi, ali Newone je napisao i pametnih stvari koje ljudi ignorisu...
fatal error

#36 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by fatal error »

babyline wrote:moze li mi neko navesti cijene za npr. svjeze namirnice??:
1 kg paradajza
paprika
lubenice
tresnje
1 kg ribe
(pravim upravo neko jelo, pa ako je jeVtnije u europi da zamolim nekog dijasporca da mi donese :-) )
cijena usluga masera, frizera, kozmeticara van dezele?? :?:

paradajz 1,49 / kg-1,79 /kg ovisno o vrsti
paprike 2,79 / kg
riba 6,90 / kg (skusa i pastrva)

lubenice i tresnje ne nadjoh u danasnjem prospektu :D :D
cijene su u europljanima i odnose se na de
CLIO

#37 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by CLIO »

newone wrote:BMW u Americi ti nije nista jeftiniji od onoga kupljenog u Njemackoj. Iste Levi's hlace su ti u Njemackoj 25 Eura.Laptopi po Americi i zemljama EU imaju skoro pa identicnu cijenu.
Nisam se rodio u Americi, vec u Sarajevu, i za razliku od tebe znam kada me neko "levati"!
Bujrum d2 kupi sebi hlace od 150 km, a mozes i do Kiseljaka po jeftiniju "fake" verziju istih.
Zar su pojeftinile leviske u Njemackoj :shock: ja prije 7 mjeseci bio bile 59 € . :?
byNelle

#39 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by byNelle »

http://www.bmwusa.com/Standard/Content/ ... urOwn.aspx

Evo ja sam nesto gledao , i cini mi se da bmw ipak puuuuno jeftiniji nego npr. u Europi
Pemba

#40 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by Pemba »

Zivim u Swe. Oblacim se u Secund Hand. Najvolim da imam ono sto drugi nemaju at to nesto bas nadem u secund handu.
lewis 501 neeeecuu. Zar ima neko ko ih zeli????
Namjestaj isto kupujem u Second handu ili polovne.
Uz ovo da dodam da moje skrte kupovne nemaju veze sa parama...skolovana sam (5 god faxa) i imam top posao.
AdnanSA

#41 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by AdnanSA »

Pemba wrote:Zivim u Swe. Oblacim se u Secund Hand. Najvolim da imam ono sto drugi nemaju at to nesto bas nadem u secund handu.
Uz ovo da dodam da moje skrte kupovne nemaju veze sa parama...skolovana sam (5 god faxa) i imam top posao.
Aferim vidi se da si sa "zapada" i da ne trosis na gluposti. Hebem ti prolazne stvari. Zato se sigurno mozes pohvaliti da si pola svijeta obisla. TO JE VEĆ NEŠTO a ne kao pojedini domači kuća na 4 sprata od kojih su tri prazna a nosa nije iz mahale promolio živi u Sarajevu a misli da se za Goražde ide preko Visokog.
amalia

#42 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by amalia »

[quote="babyline"]moze li mi neko navesti cijene za npr. svjeze namirnice??:
1 kg paradajza
paprika
lubenice
tresnje
1 kg ribe
(pravim upravo neko jelo, pa ako je jeVtnije u europi da zamolim nekog dijasporca da mi donese :-) )
cijena usluga masera, frizera, kozmeticara van dezele?? :?:[/quot

Juce bila u prodavnici, evo aktuelnih cijena (Holandija):

paradajz: 1.20 do 2.79 eur zavisno od kvaliteta
paprika: 0.99 eura po komadu, ca. 6 komada / kg
lubenice: ne konzumiram
tresnje: 5.20 eur/kg
1 kg ribe: ca 10 - 22 eura / kg, zavisno od vrste

Frizer: ca. 90 eura za sisanje i farbanje
Kozmeticarka: 47.50 eura - standardni tretman
Manikir: 33 eura

Gorivo:
dizel: 1.47 eur
B95: 1,70 eura
CLIO

#43 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by CLIO »

Pemba wrote:Zivim u Swe. Oblacim se u Secund Hand. Najvolim da imam ono sto drugi nemaju at to nesto bas nadem u secund handu.

Zivim u BiH. Oblacim se u Second hand. Najvolim da imam ono sto drugi nemaju a to se nadje u i bosanskom second handu. :D

Uz ovo da dodam da moje navike nemaju veze sa Pembom nego racionalnim trosenjem novca, takodje dobro zaradjujem. kupim ono sto sebi mogu priustiti, ali samo samo ono sto mi je potrebno,nikad ne kupujem neke bezvezne ili preskupe stvarcice koje necu upotrijebiti cisto iz razloga da mi ne bi propao godisnji odmor na kojem potrosim sve sve sto sam ustedio.
fatal error

#44 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by fatal error »

babyline wrote:
fatal error wrote:
babyline wrote:moze li mi neko navesti cijene za npr. svjeze namirnice??:
1 kg paradajza
paprika
lubenice
tresnje
1 kg ribe
cijena usluga masera, frizera, kozmeticara van dezele?? :?:

paradajz 1,49 / kg-1,79 /kg ovisno o vrsti
paprike 2,79 / kg
riba 6,90 / kg (skusa i pastrva)

lubenice i tresnje ne nadjoh u danasnjem prospektu :D :D
cijene su u europljanima i odnose se na de
hvala@ fatal error
moze li sada cijene ovoga iz neke ekoloske radnjice ili sa zelene pijace (iako predpostavljam da ako radis i ne kupujes tamo, jer nemas vremena)
samo da bi i kvalitet bio u usporedbi. npr. ne onaj plasticni paradjaz vec onaj malo ukusniji, domaci...
tresnje su pretpostavljam oko 4-5 Eura/kg??

evo i lubenice 0,99€/kg.... odoh sad tresnje ganjati

na pijacu idem subotom :D
fatal error

#45 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by fatal error »

ja imam jarana ima 12 godina faksa i jos ga nije zavrsio :D
CLIO

#46 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by CLIO »

babyline wrote:
CLIO wrote:

Zivim u BiH. Oblacim se u Second hand. Najvolim da imam ono sto drugi nemaju a to se nadje u i bosanskom second handu. :D

Uz ovo da dodam da moje navike nemaju veze sa Pembom nego racionalnim trosenjem novca, takodje dobro zaradjujem. kupim ono sto sebi mogu priustiti, ali samo samo ono sto mi je potrebno,nikad ne kupujem neke bezvezne ili preskupe stvarcice koje necu upotrijebiti cisto iz razloga da mi ne bi propao godisnji odmor na kojem potrosim sve sve sto sam ustedio.
@ clio
svidja mi se, a mogu li ja s tobom na godisnji pa da skrsimo sve sto si ustedio :lol: :lol:
Moze sto da ne, al ponesi bar za sladolede. :lol: :lol: :lol:
saniisani

#47 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by saniisani »

DRAGI MOJI....

Mogu da govorim samo o USA jer trenutno (i ne jos dugo, bar se nadam) zivim ovdje... SAN mi se vratiti u BH i kunem se da bih ovoga momenta ostavio sve sto imam (samo personalnu robu i bankovni racun i nazad)...

Procitao sam ranije da je neka UBLEHA prije rekla/o kako su cijene BMW, MB, VW itd iste u NJEM i u USA... :? :?

KRATKO I JASNO - NEMAAAA SANSE...

Cijena 2008 Passata 2.0T, benzinac (BAZNA VERZIJA) se u USA moze uzeti za nekih $23K, dok je u NJEM najmanje, NAJmanje, 30% skuplji...

RAZLOG - u Americi se takmice otprilike oko 30 auto marki, jako je tesko opstati u tom ratu... zato cak i luksuzna njemacka vozila moraju da vode racuna da ne prekrdase sa cijenom i ostanu na nekih MAXIMALNO 5-10% iznad svog (NPR) Japanskog ili Americkog protivnika.... npr... Merc. C300 bazni, je oko $33K a Lexus u istoj klasi je jeftiniji za nekih 7%...

Sto se tice Robe, cipela, oblake itd itd, onaj sto rece cipele za $80... to jedino mozes naci na "rack-u" ili u prodavnicama tipa, TJ MAxx, Marshalls, DSW itd... to je (U VECINI SLUCAJEVA, nekada nije ali cesto jeste) moda koja vec prolazi ili koja je prosla.... ako zelis da pratis trend onda Boga mi moras KRHNUT' love i love u prodavnicama tipa, Bloomingdales, Nordstrom itd itd... i naravno u Americi se ne nosaju cipele tipa Manolo ili Versa, ili Burberry... to je samo za 3% ljudi...
U Evropi je to normala za jednog prosjecnog fakultetski obrazovanog zaposlenika...

Ja ISKRENO, u Americi (do $150) nisam nasao kvalitetne cipele (koja moze potrajati i na suncu, kisi, snijegu)...

H&M, prodavnica relativno jeftine kvalitete (operes 5-6 puta, sve se razvuce, konci ispadaju itd itd) ali su cijene IZUZETNO pristupacne....

TEHNIKA - nema ama Bas nikakve price - sve je jeftinije za najmanje 15% (pa cak i do 80%) nego u citavom svijetu...

HRANA, BEnzin, - SVE ZNATNO JEFTINIJE...

LEVISKE - pojma nemam, jer nosim iskljucivo Seven Jeans ili Diesel...

Motorcikli - od 50% pa do cak DUPLO jeftiniji nego bilo gdje u svijetu...

itd itd itd itd....

JEDNO ZNAM
... kada se ako Bog da insAllah, budem vracao za SA, imam da povucem 2 kontejnera stvari, auto, motor, tehniku, namjestaj (ZNATNO ZNATNO jeftiniji)... itd...

DO tada... ostajte mi zdravo i zivjeli!!!

:sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
amrica

#48 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by amrica »

sanisani, a koliko ce te kostati transport ta 2 kontejnera i ostalih stvarcica do'vde??
Last edited by amrica on 15/07/2008 22:51, edited 1 time in total.
since1921
Location: Navijati za Sarajevo stvar je geografije a za ZELJU stvar filozofije

#49 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by since1921 »

kad se vec uporedjujete sa cijenama sa Evropom i USA dajte uporedjujte i plate pa da vidimo kako ga duvamo
saniisani

#50 Re: Cijene u BiH, poredjenje

Post by saniisani »

CAO RAJA...

@amrica - transport 2 kontejnera je negdje oko $6000....

Samo moj namjestaj (proizvodnja iz Njemacke) kosta oko $9000... IDENTICAN namjestaj u Austriji ili NJemackoj je oko Eur4000 skuplji... a gdje je roba, kola - jedna, druga, sitnice po kuci, dva laptopa, moji muzicki instrumenti (recimo u onom smetljarskom shopu "Magaza" jos uvijek drze na displayu istu gitaru koju sam vidio i prije 5 god... kod njega kosta KM1200 a u USA, $219.99... Moje gitare su Fender Diamond Custom Shop, oko $1700 i Ibanez AE100 oko $1100... u Njemackoj iste gitare kostaju 70% i 90% skuplje...

pa gdje su bickla, teniski reketi, fitness masine, itd itd itd itd....

BAJ D VEJ... povratnici iz USA (ne znam za ostale zemlje) NE placaju carinu na stvari koje donesu...

@since 1921.... moje zanimanje je Senior FInancial Analyst - plata izmedju $95000 pa ide do cak 135,000 godisnje...

u Njemackoj NEMA SANSE da bolje placaju... ... za sve one u USA koji ce vjerovatno poceti kenjati da "nema sanse da Financial Analyst pravi toliko para..." - samo da kazem da imam MBA (Magistrat) pa mi je radi toga ovakva plata...

Sve sam ja ukalkulis'o.... barem sam dobar u brojevima...

ZIvjeli....

p.s. moj najbolji jaran je pretprosle sedmice kupio brod (9metara, sa spavacom, wc-om,itd itd)... za svega $59000....na vodi ga je dosao oko 62000 dolara... identican brod u CRNOJ GORI je oko Eur 125.000... pa vi gledajte...
Post Reply