Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Timscho

#26 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by Timscho »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Koje nebuloze!
Vidim nafurali se ovi sto su nekad zavidno iz tramvaja posmatrali osobna motorna vozila pa onda u tranziciji poceli "pametno razmisljati" i domogli se "startnih" auta, ili ovi mladji cija vozacka karijera pocinje sa ABS-om, servo volanima, senzorima pa ih sad eto brine ekoloska opravdanost voznje starih auta.

Dugo nisam vozio golfa "dvojku" ( i fali mi ) ali znam da je taj auto ( u ispravnom stanju, naravno ) vise nego dovoljno jak i startan za gradsku voznju. To sto neki misle da na zeleno treba pritisnuti gas do daske a onda na sljedecem semaforu kocnicu do daske i da je to ekoloski ispravno je njihovo neznanje o elementarnim principima rada motora i sistemu semafora (zeleni val!). A uz to neki vole da pritiscu bar pedalu kad ne mogu nigdje drugo.

U gradu u kojem su ceste pune rupa, u kojoj svaki saht li viri ili je duboko u zemlji, asfalt pohaban svakih pet metara, u kojem pjesaci hodaju po ulici, gdje polovina vozaca ne zna saobracajne propise, najpametnije je imati auto u vrijednosti golfa "dvojke". Voziti auto od 10 - 20000 eura u Sarajevu je kao voziti prekooceansku jahtu po Hvarskom kanalu.
scooter21ba

#27 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by scooter21ba »

Timscho wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
Koje nebuloze!
Vidim nafurali se ovi sto su nekad zavidno iz tramvaja posmatrali osobna motorna vozila pa onda u tranziciji poceli "pametno razmisljati" i domogli se "startnih" auta, ili ovi mladji cija vozacka karijera pocinje sa ABS-om, servo volanima, senzorima pa ih sad eto brine ekoloska opravdanost voznje starih auta.

Dugo nisam vozio golfa "dvojku" ( i fali mi ) ali znam da je taj auto ( u ispravnom stanju, naravno ) vise nego dovoljno jak i startan za gradsku voznju. To sto neki misle da na zeleno treba pritisnuti gas do daske a onda na sljedecem semaforu kocnicu do daske i da je to ekoloski ispravno je njihovo neznanje o elementarnim principima rada motora i sistemu semafora (zeleni val!). A uz to neki vole da pritiscu bar pedalu kad ne mogu nigdje drugo.

U gradu u kojem su ceste pune rupa, u kojoj svaki saht li viri ili je duboko u zemlji, asfalt pohaban svakih pet metara, u kojem pjesaci hodaju po ulici, gdje polovina vozaca ne zna saobracajne propise, najpametnije je imati auto u vrijednosti golfa "dvojke". Voziti auto od 10 - 20000 eura u Sarajevu je kao voziti prekooceansku jahtu po Hvarskom kanalu.
koje nebuloze?
zar ne vidis da je on napredan ne moze on izgovoriti nebulozu :)
a vjerovatno ima paticu koju mu je otac kupio i kao niko ne smije imati jeftinije i starije auto jer si onda zaostao itd
ali ne razumije izgleda da ostali nemaju starog da im kupi peticu pa da i oni budu napredni
madner

#28 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by madner »

VR6 wrote:
madner wrote:A nije ni bitno sto ova nova gradska auta bas i ne mogu povuc :D
Tu se varas, ta auta jako dobro ubrzavaju do nekih 80 km/h, sto je za grada i vise nego dovoljno. Sjecam se kad smo mjerili ubrzanje novoj Toyoti Yaris 1.0, auto do 100 km/h ide za 15.7 sekundi, al do 80-ak km/h stigne za nekih 9 sekundi. Mislim da ni sa ovim Golfovima 1 i 2 dizel i slicnim vozilima nije problem u automobilu, nego lobotomiziranom vozacu. Sve je to nekako povezano, bolje aute voze napredniji ljudi, zato su i zaradili za njih. Takvi i razmisljaju pametnije, pa i bolje voze. A oni u dvici dizel su obicno likovi zaostali u vremenu i prostoru, pa u skladu sa tim i voze. Isto je sa raznoraznim Mercedesima 190, Passatima pijacar i slicnim olupinama. Ne kazem da su svi vozaci ovih vozila ovakvi, al 70% ih jeste. To je onaj mentalni sklop "Sta me briga sto je kolona iza mene, ja cu se i dalje vuci 40 km/h". Tako se ponasaju i na otvorenoj cesti, dok ne krenes u prestizanje, tad naravno sloze pun gas, jer gdje ces ti biti ispred njih. To je uvreda za njihov sitni ego...
Ovo za ubrzanje ne mogu vjerovat dok ne vidim. :lol:

Opseg od 80-120 je najvazniji.
Pa kako to auto treba da pretece na otvorenoj cesti?

Stari mi 190-ku, koje auto da mu preporucim da kupi da stvarno vidi razliku? :D
VR6

#29 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by VR6 »

Pretice vjerovatno uz tesku muku, al za voznju po ogranicenjima je sasvim ok. Posebno za grada i ove male brzine.

scooter21ba sta je nasao si se u toj prici? :mrgreen:

Navikao si gledati kolonu iza sebe i pritiskati gas kad te prestizu, pa te ovo mnogo pogodilo? Mozda bi bilo bolje da razmislis sto te prestizu, mozda sta i skontas. Btw, sam sam kupio svoj auto do zadnjeg KM, nema ni ABS ni ESP, al ima Euro 3... Kad prodas dvicu DIESEL, tad ces valjda i sam poceti primjecivati ta smetala u prometu. Nisu svi, al kako napisah, 70% ih ima neke cudne navike.

Evo danas idem biciklom na darivu, kad (pogodi koji auto), hajca se pjesackom zonom uzbrdo, svi bjeze sa puta da bi on proletio. Da mu je koji biciklista naletio u spustu sa suprotne strane, pokupio bi ga samo tako. Al ne nije on idiot, samo se tako ponasa. Usput, zaboli me neka stvar sta ti ili neko drugi misli o tome. Ja sam napisao svoje, s vremenom mozda jos nekima to dodje u glavu...
scooter21ba

#30 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by scooter21ba »

VR6 wrote:Pretice vjerovatno uz tesku muku, al za voznju po ogranicenjima je sasvim ok. Posebno za grada i ove male brzine.

scooter21ba sta je nasao si se u toj prici? :mrgreen:

Navikao si gledati kolonu iza sebe i pritiskati gas kad te prestizu, pa te ovo mnogo pogodilo? Mozda bi bilo bolje da razmislis sto te prestizu, mozda sta i skontas. Btw, sam sam kupio svoj auto do zadnjeg KM, nema ni ABS ni ESP, al ima Euro 3... Kad prodas dvicu DIESEL, tad ces valjda i sam poceti primjecivati ta smetala u prometu. Nisu svi, al kako napisah, 70% ih ima neke cudne navike.

Evo danas idem biciklom na darivu, kad (pogodi koji auto), hajca se pjesackom zonom uzbrdo, svi bjeze sa puta da bi on proletio. Da mu je koji biciklista naletio u spustu sa suprotne strane, pokupio bi ga samo tako. Al ne nije on idiot, samo se tako ponasa. Usput, zaboli me neka stvar sta ti ili neko drugi misli o tome. Ja sam napisao svoje, s vremenom mozda jos nekima to dodje u glavu...
zato bi se nasao u toj prici kad po nabrojanom u tvom automobilu je moj mladji vjerovatno duplo od tvog
d2

#31 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by d2 »

madner wrote:
d2 wrote:
madner wrote:Ako je bio diesel, tu negdje mu je bio maksimum. :D
ne znam koji mu je bio maksimum ali me je sustigao i pretekao bez problema, nije mi bas bilo pravo ako cemo iskreno... nije bas da sam cepio ali ne bi islo puno bolje od toga kako je islo... :mrgreen:
Dohako bi mu poslje 4000 obrtaja :D
Malo koji diesel, moze preko 190, pogotovo ako nema 6-tu. :)
problem je sto je meni plafon 180 bar tako pise mada mi se cini da bi auto bez problema moglo i vise... vjerovatno ima neka blokada...
madner

#32 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by madner »

d2 wrote:
madner wrote:
d2 wrote: ne znam koji mu je bio maksimum ali me je sustigao i pretekao bez problema, nije mi bas bilo pravo ako cemo iskreno... nije bas da sam cepio ali ne bi islo puno bolje od toga kako je islo... :mrgreen:
problem je sto je meni plafon 180 bar tako pise mada mi se cini da bi auto bez problema moglo i vise... vjerovatno ima neka blokada...
Svasta, sve vise cijenim svoju staru Omegu. (200 km/h) :D
d2

#33 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by d2 »

to je ipak druga klasa auta :)
dr.iver

#34 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by dr.iver »

Naravno vozacke navike ne treba izjednacavati sa autima. Iako preko 50% vozaca g2 d i sl. za upravljacem se nalaze ljudi koji ne znaju za bolje(tj. seljaci).

No kritikovati nekoga sto vozi g1 ili g2 ili zastavu 101 jer nema za bolje je nebluoza. To sigurno pisu ovi "gradski trkaci", bas nedavno stajem na omv-u, kad dolazi jedan, golf 3, spojleri, razne boje, ovo-ono, muzika roka "tum-tum-tum" kaze prodavacu "de za cenera mi naspi nafte) :lol: :lol: :lol: :lol:

E oni su gori i od ljudi koji ne mogu dobaciti vise od 25 godina starog golfa! Oni su seljacine!
dottore

#35 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by dottore »

e kako izgleda taj golf??
dr.iver

#36 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by dr.iver »

nisam ga slikao, alergican mi aparat na takve :lol:
ranger

#37 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by ranger »

svi bi mi vozili 2.5 TDI il sta vec.... al brate nema se!
vecina tih ljudi sto voze g2,g1, pijacare (boze kako to diskriminatorski i odvratno zvuci), stojadine, jednostavno nema za bolje....
ja sam nekad imao g2, i to je za mene bio super auto, benzinac - dobro ide, nije se kvario.... ma zakon
danas imam TD iz 99god.... jest on sminka i sve ....al jebe ga elektronika i kojekakvi senzori, pi...e materine...
texel

#38 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by texel »

Vozači VW i drugih vozila sa godištem između 1980 i 1990 (pogotovo dizel) su totalno isfrustrirani! u to se uvjeravam iz dana u dan na cestama, pogotovo u SA.
Oni nemogu prihvatiti činjenicu da im je gorivo preskupo, da apsolutno nisu u finansijskoj mogućnosti imati i voziti auto i da te kante trebaju odvesti na otpad.
Ubjeđen sam da će radije jest paštetu kući, ali kanta se mora vozati po cesti i ugrožavati ostale učesnike. A kako održavaju te kante, da ne pričam. Popravke
se rade tek kad nešto otpadne ili pukne..
zagađuju zrak enormno i ogroman su rizik za sigurnost u saobraćaju.
zato dragi vozači golfova, jetta, i ostalih vršilica : učinite nam uslugu i maknite se više sa tim kantama iz gradova!
A nadam se da će naši tehnički pregledi i policija jednog lijepog dana početi raditi svoj posao.
AdnanSA

#39 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by AdnanSA »

Iskreno se nadam da će mo u budućnosti napredovati i da će stanovništvo BiH početi da zarađuje više novca te će naši građani biti u mogučnosti da sebi priušte bolje i sigurnije automobile od Golfova starih 20-30 godina.
Tada valjda neću više morati slušati hvalospjeve o Golfovima i jeftinom održavanju te o turskin sponama i kuglama od 10 KM i grijačima od 5 KM proizvedenim u Uzbekistanu ili ko zna gdje već.
Drvosjeca iz Dejcica

#40 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Sva ova rasprava je besmislena, ljudi voze ono sto mogu priustiti shodno svome standardu. Mislite da ti vozaci starih automobila ne bi znali kupiti ML/GL, BMW, XC70/90 samo da im to finansijske mogucnosti dozvoljavaju? Smjesno za raspravljati.

Ono sto mene vise nervira od starih automobila su debilna djecurlija u automobilima koja ne daju zmigavce prilikom skretanja, koja preticu u punoj liniji, koja ne pustaju pjesake na pjesackom, koja kod ograniceja brzine od 40km/h dodaju gas bez obzira sto se plocnikom vracaju djeca iz skole, rupe na asfaltu koji je kompletno uradjen prije 3 godine...etc. Spisak je dug, predug. :oops:
zel

#41 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by zel »

Kad uzimas casove u auto skoli, da li je obavezno stajati na pjesackom koji nije kraj semafora? Jer tu se prvenstveno uci bonton voznje.
scooter21ba

#42 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by scooter21ba »

zel wrote:Kad uzimas casove u auto skoli, da li je obavezno stajati na pjesackom koji nije kraj semafora? Jer tu se prvenstveno uci bonton voznje.
mislis na pjesaka da stoji ili na auto?
pretpostavljam da je auto
ako nema nikoga nisi duzan stajati na pjesackom a ako je pjesak krenuo da predje na pjesackom duzan si stati i propustiti ga
(naravno ovo se odnosi da ides dozvoljenom brzinom da moze zakociti bla bla bla a ne kao kod nas jos gleda da udari pjesaka i jos mu svira sto ga je omeo)
zel

#43 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by zel »

Pa pjesacki prelazi koji nisu oznaceni semaforom su obicno na cestama koje imaju ogranicenje 50 ili manje. Znaci po gradu.
Mislim ja sam tako naucio voziti, ako vidim da se pjesak priblizava pjesackom, ja usporim, na refleks. Ako krene, stanem, ako nastavi dalje, boze moj, lako je po gasu. Imam osjecaj da je najvise do auto skola koje nemaju ni trunke etike, sve se vrti oko love.
potpuni stranac

#44 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by potpuni stranac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sva ova rasprava je besmislena, ljudi voze ono sto mogu priustiti shodno svome standardu. Mislite da ti vozaci starih automobila ne bi znali kupiti ML/GL, BMW, XC70/90 samo da im to finansijske mogucnosti dozvoljavaju? Smjesno za raspravljati.

:
ma dizu kredite, kupuju skupa auta a zive sa roditeljima, ali vazno je biti viđen i trkati se po gradu. kad cujem pricu kako im auto razvija 160 ili više samo se izbljuvat mogu. najveći procenat udesa je izazvan greškama vozača, a ne neispravnim vozilima, i bolji bi efekat bio zabraniti vožnju takvim osobama nego uvoditi kojekakve zabrane uvoza vozila.
na prste se može prebrojati ko u BiH može prištiti novo auto a da je stambeno zbrinut.

ps. uzgred da spomenem, po meni je glupost kupovati skupa auta, čisti gubitak para. ja lično radije ulažem u nekretnine kojima cijena ne spada, čak sta vise raste.
scooter21ba

#45 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by scooter21ba »

zel wrote:Pa pjesacki prelazi koji nisu oznaceni semaforom su obicno na cestama koje imaju ogranicenje 50 ili manje.
a mi smo veoma poznati kao postivaoci zakona pa tu vozimo najvise 50
kod nas vecina vozaca kad vidi ogranicenje on namjerno na gas kao da je znak ne smijes voziti manje a ne vise
scooter21ba

#46 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by scooter21ba »

potpuni stranac wrote:
ma dizu kredite, kupuju skupa auta a zive sa roditeljima, ali vazno je biti viđen i trkati se po gradu. kad cujem pricu kako im auto razvija 160 ili više samo se izbljuvat mogu. najveći procenat udesa je izazvan greškama vozača, a ne neispravnim vozilima, i bolji bi efekat bio zabraniti vožnju takvim osobama nego uvoditi kojekakve zabrane uvoza vozila.
na prste se može prebrojati ko u BiH može prištiti novo auto a da je stambeno zbrinut.

ps. uzgred da spomenem, po meni je glupost kupovati skupa auta, čisti gubitak para. ja lično radije ulažem u nekretnine kojima cijena ne spada, čak sta vise raste.
sta ima lose dici kredit i kupiti novo auto?

ja sam protiv toga da kupis X5 a nemas za kifle umjesto da kupis novi recimo clio i zivis normalno
ali to sto neko digne kredit i kupi novo auto je za mene normalno
ali nazalost ovih sa X5 i koji tako razmisljaju ima mnogo jer ko bi se vozao u daciji nece ga niko
evo recimo ja sam uzeo novo auto na kredit do 25k i fino i zivim imam i za izaci i za goriva i za svega a mogao sam uzeti i novog sta ja znam passata tt-a pa da imam marku u dzepu

e to je jedina razlika a to jeli neko zivi sa roditeljima ili ne je druga prica kao i to ko moze kupiti novo auto bez kredita
onda bi imali 10 novih auta u drzavi i nigdje veze :roll:
mirzasila

#47 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by mirzasila »

d2 wrote:
madner wrote:
d2 wrote: ne znam koji mu je bio maksimum ali me je sustigao i pretekao bez problema, nije mi bas bilo pravo ako cemo iskreno... nije bas da sam cepio ali ne bi islo puno bolje od toga kako je islo... :mrgreen:
Madner: Svasta, sve vise cijenim svoju staru Omegu. (200 km/h) :D

Hehehe... madner pa kod tebe je benz 2,0 ti bi trebo da ides 250 ;)
Moderni dizeli nisu uopste za podcijeniti. Pa svaki vw 1,9 tdi(golf IV,passat...) moze navuci 200 km/h a da ne govorim o jacim verzijama poznatijim pod oznakama crveno "i" i crveno "di". A sada imate i nove 2.0 tdi koji razvijaju 140 i vise hp.
terapija

#48 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by terapija »

Golf2 koji je dobro odrzavan, 100% ispravan itd. itd. je fenomenalan auto, narocito uzme li se u obzir takozvana totalna cijena (cijena auta, plus cijena popravki, dijelova i odrzavanja)
Nadam se da ce se jos dugo kotrljati. Naravno samo treba izbaciti sve tehnicki neispravne primjerke :)

Ja sam kao prvi auto kupio Golf2 i imao samo pozitivna iskustva. Naravno posustajao je van grada na blazim usponima i slicno, ali pametnom voznjom se to da kompenzirati. Ko je ono napisao uzroci nesreca su vise ljudski faktor nego tehn. neispravnost. Ovo potpisujem.
potpuni stranac

#49 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by potpuni stranac »

scooter21ba wrote:[.[
sta ima lose dici kredit i kupiti novo auto?

ja sam protiv toga da kupis X5 a nemas za kifle umjesto da kupis novi recimo clio i zivis normalno
ali to sto neko digne kredit i kupi novo auto je za mene normalno
ali nazalost ovih sa X5 i koji tako razmisljaju ima mnogo jer ko bi se vozao u daciji nece ga niko
evo recimo ja sam uzeo novo auto na kredit do 25k i fino i zivim imam i za izaci i za goriva i za svega a mogao sam uzeti i novog sta ja znam passata tt-a pa da imam marku u dzepu

e to je jedina razlika a to jeli neko zivi sa roditeljima ili ne je druga prica kao i to ko moze kupiti novo auto bez kreditaonda bi imali 10 novih auta u drzavi i nigdje veze :roll:
mislis da je, eto ja ne mislim. ulagati u auto a biti podstanar ili zivjeti sa roditeljima moze samo kompletan idiot, izvini na izrazu ali jedini je adekvatan, kojem je samo važno biti viđen. ja sam radije kupio zemlju i vikendicu, a vozim golfa2d.

kredit za auto + kamata+bezobrazno skupo održavanje+gubitak zbog starenja auta=ogroman trošak, ja to sebi nikako nebi priuštio, ali ne podcjenjujem one koji sebi jesu.
scooter21ba

#50 Re: Golf 1, Golf 2 - deja vu - Z750, Z101

Post by scooter21ba »

potpuni stranac wrote:
mislis da je, eto ja ne mislim. ulagati u auto a biti podstanar ili zivjeti sa roditeljima moze samo kompletan idiot, izvini na izrazu ali jedini je adekvatan, kojem je samo važno biti viđen. ja sam radije kupio zemlju i vikendicu, a vozim golfa2d.

kredit za auto + kamata+bezobrazno skupo održavanje+gubitak zbog starenja auta=ogroman trošak, ja to sebi nikako nebi priuštio, ali ne podcjenjujem one koji sebi jesu.
slazem se za to podstanar ali za ovo zivjeti sa roditeljima meni je normalno jer nam je takva kultura i obicaj da se ne iseljavamo sa 18 godina nego najvjerovatnije kad se ozenis ili udas
opet ponavljam to sto su kod nas ljudi da nece kupiti novu daciu od 15000 i imati novaca i za izlaske i za zivot i za svasta nesto nego ce kupiti X5 i bukvalno prosjaciti je druga prica
jer nam je takva situacija da si vrijedniji ako si u X5 nego u daciji i da ces prije pokupiti trebu

sto se tice bezobrazno skupo odrzavanje ne bi se slozio
jer ces za novo auto potrositi manje nego na odrzavanje juge golfa itd
Post Reply