Kremiranje za 68KM!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
barby02

#26 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

I ja se nadam da je tako :) Kako se god okrene, mi oko faraona a faraoni oko nas :D
Maraschino

#27 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Maraschino »

Ljudi bi umjesto kremiranja trebali izabrati pokapanje u kartonskim kutijama ispod drveta, poručio je profesor Short i pojasnio: "Raspadnuto tijelo pružilo bi drvetu hranjive tvari, a drvo bi zatim desetljećima pretvaralo ugljični dioksid u kisik."
ovo je definitivno nesto najgluplje sto sam procitao

jos samo da neko kaze kako bi se mogli nahraniti gladni psi, hijene i lavovi... pa da cirkus bude kompletan

ljudskoj masti nigdje kraja
sffovac

#28 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sffovac »

Bosanac sa dna kace wrote:
sffovac wrote:
strong69 wrote:"Deda spalio Djenku... Ostali dugmici..."
Mene licno zanima da li i kako u hriscanstvu i islamu gledaju na kremiranje? Do ovoga ce jednog dana morati doci jer mjesta za ukope sve je manje, prostora nemaju dovoljno ni zivi.
evo ti nesto na tu temu i tematiku, ali mi ne idemo za svijetom, mi vazda idemo unazad :D
"Australski znanstvenik profesor Roger Short sa Sveučilišta u Melbourneu izjavio je kako kremiranje pokojnika pridonosi globalnom zatopljenju te je pozvao na okončanje te stare tradicije.

Ljudi bi umjesto kremiranja trebali izabrati pokapanje u kartonskim kutijama ispod drveta, poručio je profesor Short i pojasnio: "Raspadnuto tijelo pružilo bi drvetu hranjive tvari, a drvo bi zatim desetljećima pretvaralo ugljični dioksid u kisik."

Osim toga, kremiranje je ponižavajuće, smatra Short, jer se čovjek na kraju pretvori u veliki mjehur ugljičnog dioksida.

Prema njegovim riječima, kremacija prosječnog muškarca u Australiji, tijekom koje se tijelo zagrijava na 850 stupnjeva Celzija 90 minuta, proizvodi više od 50 kilograma ugljičnog dioksida"
mislim da je sasvim ok onako kako to rade Zhidovi i muslimani, u tri obicna carsafa, koji se odvezu kad se polozi preminula osoba u grob, i stave se odozgo ''jantahte'' i to je to, sav vonj koji nastaje prilikom rasapdanja tijela upije zemlja koja se naspe po tim ''jantahtama'' ili ti poprecnim dasakama i to je to.....
eh sad su ovi izmislili mermene nisane, pa ogradicu oko mezara, pa ovo, te ono ..... :oops:
i meni se strasno svidja kako zidovi uzkapaju svoje preminule, a mislim da je i po islamu isto tako, ali kod nas se sprovodi turska tradicija, dizanje nisana i slicne stvari
ja kad umrem volio bi da me klasicno sahrane i da mi iznad mezara stave nisan ili kamen ne veci od pedlja
tako da poslije 20-tak godina se moze neko drugi kopati na moje mjesto komotno
ili da posade neku biljku iznad mene ili stablo
ne svidja mi se sto ovi sada cementiraju, betoniraju i zalijevaju grobna mjesta, ovo je strasno
barby02

#29 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

Sto? Meni se bas svidja ta ideja o kartonskim kutijama, a kad das bubrege , jetru i ostalo, haman u kutiju od ulja mozes stat. . a male kutije su jeftinije. E sad ako imas para, umotaju u krep papir i dodaju ornamentiku . . . ko djeca na tehnickom-mozes i "sam svoj majstor" al samo se dobro premjeris :D sory, krenulo me. . .
amrica

#30 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by amrica »

barby02 wrote:A prevoz? Valja dogegat do Visokog pa tamo izdanut! ? Eeeeeee, skuplja pita nego tepsija (zvana krematorij :-) )

Brze stignes do Visokog po novom "auto putu" nego do Vlakova po starom, cca 12 min od Bara do Visokog
barby02

#31 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

Ako budu dali zivima u krematorij, eto ti reda a u redu penzionera (njima sa popustom 2 %) :skoljka:
vjesticanametli

#32 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by vjesticanametli »

moraju ponijeti zadnji cek od peMzije :D
Bosanac sa dna kace

#33 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Bosanac sa dna kace »

a hocel bit kakog popusta za studente da prostis? :shock:
sffovac

#34 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sffovac »

Bosanac sa dna kace wrote:a hocel bit kakog popusta za studente da prostis? :shock:
ako imas cistu prvu i uslov za trecu :D
Bosanac sa dna kace

#35 Re: Kremiranje za 68KM!

sffovac wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:a hocel bit kakog popusta za studente da prostis? :shock:
ih, ja studiram po Bolonji, jos par ispita do diplome
vjesticanametli

#36 Re: Kremiranje za 68KM!

ih moraces kredit dici :D
Bosanac sa dna kace

#37 Re: Kremiranje za 68KM!

vjesticanametli wrote:ih moraces kredit dici :D
auffff, dosta mi je vise kredita,
a hocel imat kakvo sezonsko snizenje? :shock: :?
barby02

#38 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

Hoce za bolonjce :D Kazu bice popust za one sa clanskom Eko udruzenja . . . poseban popust je za komunalce i njihove porodice a nazalost iz Vodovoda nemaju popust :-)
sffovac

#39 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sffovac »

Bosanac sa dna kace wrote:
sffovac wrote:
ih, ja studiram po Bolonji, jos par ispita do diplome
nista onda, morate peticiju pisati svom prodekanu za odnose s onim svijetom, ako on to odobri bice i popusta
vjesticanametli

#40 Re: Kremiranje za 68KM!

:lol: :lol: :lol: :lol: pa maloprije na *nevniku vele da celavi i mrsavi imaju popust nesto 17% :D
Bosanac sa dna kace

#41 Re: Kremiranje za 68KM!

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: :lol: pa maloprije na *nevniku vele da celavi i mrsavi imaju popust nesto 17% :D
a jel se mora bit oboj? morel samo mrsav?
vjesticanametli

#42 Re: Kremiranje za 68KM!

onda je popust 6 % jerbo ak nisi celaF sporije goris :lol:
barby02

#43 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

A 2 u 1 ?? :D
sffovac

#44 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sffovac »

vjesticanametli wrote::lol: :lol: :lol: :lol: pa maloprije na *nevniku vele da celavi i mrsavi imaju popust nesto 17% :D
a jel to PO ZAKONU ? :D
vjesticanametli

#45 Re: Kremiranje za 68KM!

pa nije zapad :x to ce bit za tisucu hiljada godina....cuj 2 u 1 ufffffffff ti samo gresne misli imas

sfofovcu sve je po zakonu :D :lol:
sabinaM

#46 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sabinaM »

A mogu li se stranci kremirati za 68 KM, ko zna koliko bi me to doslo s prijevozom?
barby02

#47 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

vjesticanametli wrote:pa nije zapad :x to ce bit za tisucu hiljada godina....cuj 2 u 1 ufffffffff ti samo gresne misli imas
Jaaaaaaaa? :D kako nije zapad, zapadas i nema te a drugo,nisam mislila da sirinom zauzimaju prostor, nego visinom :run: vidis da nisam grjesnica :lol:
vjesticanametli

#48 Re: Kremiranje za 68KM!

sabinaM wrote:A mogu li se stranci kremirati za 68 KM, ko zna koliko bi me to doslo s prijevozom?
e to zavisi od vjere..........ako si vjerna ne moze a ako si nevjerna moze :D
doslepacemo te s mora kad nam bude usput a do slepanja nek te stavU u neki buĐŽak :D plus popust 50% radi cekanja
walkabout

#49 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by walkabout »

morel buj vone get vone fri... :oops:
konyan

#50 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by konyan »

Maraschino wrote:
ovo je definitivno nesto najgluplje sto sam procitao

jos samo da neko kaze kako bi se mogli nahraniti gladni psi, hijene i lavovi... pa da cirkus bude kompletan

ljudskoj masti nigdje kraja
Ovo sto si ti citirao je nesto najpametnije (i isto tako veoma logicno) sto sam procitao. Tvoj komentar, s druge strane, je odraz drustveno-religijskog dogmatizma u kojem zivimo. Sta uraditi s tijelima umrlih je kulturoloska stvar.

Pogledaj kolike obradive povrsine zauzimaju groblja. Tijela umrlih trunu, obezbjedjujuci hranjive sastojke za biljke, ali ti sastojci nikada nisu iskoristeni zbog sebicnog principa odrzavanja grobalja i grobova koji su optoceni mermerom i drugim kamenjem i betonom. Poslije ove ideje sa drvetom (ili njivom ili iskoristavanjem na slican nacin), kremiranje mi je naprihvatljivije jer moje tijelo nece zauzimati obradive povrsine i ciniti ih neupotrebljivim.

Pozdrav. :D
Post Reply