http://bs.wikipedia.org/wiki/Oru%C5%BEa ... ercegovinePietje_Bel wrote:Je li nasa vojska, znaci os BiH a ne MUP, ima neke specijalne jedinice? Znaci jedinice koje su super opremljene i vrlo dobro istrenirane i u kojima ima jako malo ljudi.
Specijalci - Sudska policija
- Mikado
#26 Re: Specijalci - Sudska policija
- chuchumbamayumbe
#27 Re: Specijalci - Sudska policija
E onda ova dva lika rade za tu antiteroristicku jedinicu unutar SIPE.Mikado wrote:Antiterorizmom se bavi SIPA.chuchumbamayumbe wrote:Ovi specijalci po Sarajevu su jedinica za podrsku.
Ja sam govorio o antiteroristickom odredu, ne znam ko im je komandant, ali je to sasvim druga jedinica od ovih koje se ovdje spominju.
Neka me neko ispravi ako grijesim?
Hijerarhijski poredak:
Jedinica za podrsku MUP-a kanton,
Specijalna policijska jedinica Eniteta,
i Specijalna jedinica SIPA-e.
Sudska policija je instrument suda, koja se najvise bavi transferom zatvorenika iz pritvorskih jedinica u prostorije suda i obratno.
Uglavnom, deru im guzove, ali su ono, vrh vrhova, po njihovoj prici.
- Mikado
#28 Re: Specijalci - Sudska policija
1. Jedinica Specijalne Policije SIPA-e.
http://www.sipa.gov.ba/bo/specijalna.html
2. Jedinica Specijalne Policije MUP-a FBiH (komandant Dragan Vikic)
http://www.fup.gov.ba/joomla/index.php? ... &Itemid=95
2. Jedinica Specijalne Policije MUP-a RS
http://www.mup.vladars.net/index_lt.htm
http://www.sipa.gov.ba/bo/specijalna.html
2. Jedinica Specijalne Policije MUP-a FBiH (komandant Dragan Vikic)
http://www.fup.gov.ba/joomla/index.php? ... &Itemid=95
2. Jedinica Specijalne Policije MUP-a RS
http://www.mup.vladars.net/index_lt.htm
- neprilagodjena
#29 Re: Specijalci - Sudska policija
A to ti zakoniti hoces da im se pridruzis

-
ninja-san
#30 Re: Specijalci - Sudska policija
Svaki Kantonalni MUP u Federaciji BIH ima svoju postrojbu za potporu (jedinicu za podrsku).To su policajci koji sudjeluju u uhicenjima, pretresima i uopce akcijama viseg i visokog rizika.
Oni su maskirani jer im se prirodom posla mora zasititi identitet radi sigurnosti njih i njihovih obitelji (zamilsi da Gasi zna ili vidi tko su policajci koji ga kao cuku vode iz stana na Ciglanama).
Slicne postrojbe ima i SIPA, a i FMUP ima standarnu antiteroristicku postrojbu koja ima odore koje su kao onaj svijetli maskirni stof (najcesce te i nose, Vikic u njoj izgleda kao medo, i dzaba mu maskiranje kad se prepoznaje po fizionomiji).
Ono sto je mana specijalnih policijskih postrojbi u BIH je sto se ne baziraju na mladim kadrovima rodjenim 86. i kasnije, koji se ne sjecaju rata i nisu bili ratno angazirani (problem je kada se u takvim jednicama nalaze kriminalci, i ratni zasluznici iz bilo kojeg naroda).
Ja mislim opcenito da je buducnost BIH ustroj policije sa neopterecenim kadrovima.
Oni su maskirani jer im se prirodom posla mora zasititi identitet radi sigurnosti njih i njihovih obitelji (zamilsi da Gasi zna ili vidi tko su policajci koji ga kao cuku vode iz stana na Ciglanama).
Slicne postrojbe ima i SIPA, a i FMUP ima standarnu antiteroristicku postrojbu koja ima odore koje su kao onaj svijetli maskirni stof (najcesce te i nose, Vikic u njoj izgleda kao medo, i dzaba mu maskiranje kad se prepoznaje po fizionomiji).
Ono sto je mana specijalnih policijskih postrojbi u BIH je sto se ne baziraju na mladim kadrovima rodjenim 86. i kasnije, koji se ne sjecaju rata i nisu bili ratno angazirani (problem je kada se u takvim jednicama nalaze kriminalci, i ratni zasluznici iz bilo kojeg naroda).
Ja mislim opcenito da je buducnost BIH ustroj policije sa neopterecenim kadrovima.
-
b@tto
#31 Re: Specijalci - Sudska policija
chuchumbamayumbe wrote:Ovi specijalci po Sarajevu su jedinica za podrsku.
Ja sam govorio o antiteroristickom odredu, ne znam ko im je komandant, ali je to sasvim druga jedinica od ovih koje se ovdje spominju.
svaki kantonalni MUP ima jedinicu za podršku,a F MUP ima antiterorističku jedinicu, a od prošle godine i SIPA ima jedinicu slične namjene kojoj ne znam tačan naziv.
a tema je bila specijalci iz Sudske policije ,tako da smo malo otišli od teme.
-
b@tto
#32 Re: Specijalci - Sudska policija
u Jedinici za podršku MUP ZE-DO Kantona najmlađi pripadnik je rođen 1982.ninja-san wrote:Svaki Kantonalni MUP u Federaciji BIH ima svoju postrojbu za potporu (jedinicu za podrsku).To su policajci koji sudjeluju u uhicenjima, pretresima i uopce akcijama viseg i visokog rizika.
-
b@tto
#33 Re: Specijalci - Sudska policija
Mikado wrote:Antiterorizmom se bavi SIPA.chuchumbamayumbe wrote:Ovi specijalci po Sarajevu su jedinica za podrsku.
Hijerarhijski poredak:
Sudska policija je instrument suda, koja se najvise bavi transferom zatvorenika iz pritvorskih jedinica u prostorije suda i obratno.
i u Sudskoj policiji postoje "specijalci".
- zakonito
#34 Re: Specijalci - Sudska policija
Kako onda da je Specijalna jedinica Sudskle policije u Sarajevo uhapsila i u zatvor odvela Amara ŠLjivu koji je Kantonalne specijalce bukvalno porazbacao u Sarajevu prije jednu godinu kada su ga htjeli uhapsiti.b@tto wrote:Mikado wrote:Antiterorizmom se bavi SIPA.chuchumbamayumbe wrote:Ovi specijalci po Sarajevu su jedinica za podrsku.
Hijerarhijski poredak:
i u Sudskoj policiji postoje "specijalci".
- Pietje_Bel
#35 Re: Specijalci - Sudska policija
Nama isto treba u sastavu vojske da imamo specijalne jedinice. Evo ovo je Srpski CAJ:
-
b@tto
#36 Re: Specijalci - Sudska policija
Antiterorizmom se bavi SIPA.
Hijerarhijski poredak:
Sudska policija je instrument suda, koja se najvise bavi transferom zatvorenika iz pritvorskih jedinica u prostorije suda i obratno.[/quote]
i u Sudskoj policiji postoje "specijalci".[/quote]
Kako onda da je Specijalna jedinica Sudskle policije u Sarajevo uhapsila i u zatvor odvela Amara ŠLjivu koji je Kantonalne specijalce bukvalno porazbacao u Sarajevu prije jednu godinu kada su ga htjeli uhapsiti.[/quote]
ne znam,ja sam samo naveo da i u sudskoj policiji postoje specijalci.
Hijerarhijski poredak:
Sudska policija je instrument suda, koja se najvise bavi transferom zatvorenika iz pritvorskih jedinica u prostorije suda i obratno.[/quote]
i u Sudskoj policiji postoje "specijalci".[/quote]
Kako onda da je Specijalna jedinica Sudskle policije u Sarajevo uhapsila i u zatvor odvela Amara ŠLjivu koji je Kantonalne specijalce bukvalno porazbacao u Sarajevu prije jednu godinu kada su ga htjeli uhapsiti.[/quote]
ne znam,ja sam samo naveo da i u sudskoj policiji postoje specijalci.
- olduser
- zalizani
#39 Re: Specijalci - Sudska policija
svaka čast predobro koliko su samo fizički spremni bruka
-
Šole
#40 Re: Specijalci - Sudska policija
SIPA ima Jedinicu za specijalnu podršku i nadležnost joj je teritoriji cijele BiH, angažuje se isključivo po odobrenju direktora SIPE, a takav je slučaj i sa Jedinicom za specijalnu podršku F UP-e. Kantonalne jedinice za specijalnu podršku koriste se po odobrenju komesara entitetskih MUP-ova, s tim što u PU-a i PS-a imaju odredjeni broj policajaca koji služe kao ispomoć u slučaju obimnijeg narušavanja JRM-a. U MUP-u RS-a imaju specijalnu jedinicu na nivou entiteta i jedinice podrške na nivou CJB-i. GP-a ima takođe interventnu specijalnu jedinicu sa nadležnošću 10 km od granice. Tako i sve sudske policije (na svim nivoima) imaju jedinicu specijane namjene za transport visoko rizičnih zatvorenika na relaciji sud-zatvor i obratno. Uglavnom sve te jedinice imaju istu ili sličnu obuku (varijacija na temu) osim jedne jedinice u sastavu SIPE (o kojoj ne bih sad) a koja je strahovita. Što se tiće odjela antiterorizma u SIPI, to je u nadležnosti KIO (krivično istražno odjeljenje) i to su standardni istražitelji koji nemaju veze sa specijalcima što se tiće obuke.
-
zandar
#41 Re: Specijalci - Sudska policija
eh kad bih ja postavio slike iz svog compa 
-
homar
#42 Re: Specijalci - Sudska policija
Ima kako da ne, nisu im ravni ni domobrani, u ratu su imali po 40 godina, koliko to imaju sada.Pietje_Bel wrote:Je li nasa vojska, znaci os BiH a ne MUP, ima neke specijalne jedinice? Znaci jedinice koje su super opremljene i vrlo dobro istrenirane i u kojima ima jako malo ljudi.
- rajvosa^
#43 Re: Specijalci - Sudska policija
Negdje na raskrsnici? Salim se. Samo udri bolan.zandar wrote:eh kad bih ja postavio slike iz svog compa
- vjesticanametli
#44 Re: Specijalci - Sudska policija
da vidimo kako spavaju jel
ne moras jer znamo 
- rajvosa^
#45 Re: Specijalci - Sudska policija
- rajvosa^
#46 Re: Specijalci - Sudska policija
Joj jarane s ovom Vojnik Srece, kazu isfurana ovo ono, ja se jos uvijek najezim i nekako me stegne u plucima...Mikado wrote:
-
peglinator
#47 Re: Specijalci - Sudska policija
sto ne ukinu ove obicne drotove i zamjene ih specijalcima?!?!
sve bi bilo bolje na ulicama, niko ne bi smijo ni pisnuti

sve bi bilo bolje na ulicama, niko ne bi smijo ni pisnuti
- zakonito
#48 Re: Specijalci - Sudska policija
Nitko da mi odgovori na temu koju sam postavio. Oko ovih specijalnih jedinica sam uglavnom upoznat ali me zainteresovala Sudska policija i jedinica koja u njoj djeluje i zaista sam impresioiran njihovim radom ... Ima li gdje kakvih slika ili teksta ... 
-
no1diego
#49 Re: Specijalci - Sudska policija
E pa prije jedno 2 mjeseca ti je zavrsen konkurs za Sudsku policiju.Na taj nacin si mogao da dodjes do njihove specijalne.Tako da ti jedino preostaje da ides ispred suda i da ih gledas dok dolaze na posao 
- zakonito
#50 Re: Specijalci - Sudska policija
no1diego wrote:E pa prije jedno 2 mjeseca ti je zavrsen konkurs za Sudsku policiju.Na taj nacin si mogao da dodjes do njihove specijalne.Tako da ti jedino preostaje da ides ispred suda i da ih gledas dok dolaze na posao
Odavno se nisam ovako nasmijaoooo