Bosnia Air Defense - F35
- shana_majka
#26 Re: Bosnia Air Defense - F35
@pietje, jel' ovi avioni dodju uz brod, onako, "guzovace""...da glasam za tvoj prijedlog !?

-
paratrooper
#27 Re: Bosnia Air Defense - F35
Hrvatska vlada namjerava potrositi 800 miliona $ na nabavu F16 ili Gripen letilica.
http://www.nacional.hr/en/articles/view/34674/
bez uvrede sitno, ali sto se keslas bezze ?
http://www.nacional.hr/en/articles/view/34674/
sitno wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pravo si me nasmijao
bez uvrede sitno, ali sto se keslas bezze ?
- zgembo_sa
#28 Re: Bosnia Air Defense - F35
- Pietje_Bel
#29 Re: Bosnia Air Defense - F35
shana_majka wrote:@pietje, jel' ovi avioni dodju uz brod, onako, "guzovace""...da glasam za tvoj prijedlog !?![]()
Samo se ti zezaj.
Ovaj brod dode uz avione valjda...ko ce mu znati sada. Vazno je da mi izvrsimo produbljenje naseg mora kod Neuma kako bi ovaj brod mogao uploviti u nase teritorijalne vode
-
fixer
#30 Re: Bosnia Air Defense - F35
mozda da otvorimo na mejtasu pandan nasi...... bosanski svemirski program
kako su rusi poslali onog psa u svemir prvog, mi cemo prvog poslati edhema bicakcica i ako se on vrati nasmijan, znaci da ima sta ukrast u svemiru
kako su rusi poslali onog psa u svemir prvog, mi cemo prvog poslati edhema bicakcica i ako se on vrati nasmijan, znaci da ima sta ukrast u svemiru
-
Vertigo
#31 Re: Bosnia Air Defense - F35
mislim da se ulaskom u NATO, dobiva i opcija cuvanja neba od strane NATO saveza
- Pasiflora
#32 Re: Bosnia Air Defense - F35
Zasto mislis da je bezze? Mislim da ti i reakcije ostalih ovdje poprilicno govore.paratrooper wrote:bez uvrede sitno, ali sto se keslas bezze ?sitno wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pravo si me nasmijao
Pa lijepo ti kazem: ako nesto ne znas, fino pitaj ljude koji znaju...
Mene nije sramota pitati kada nisam familiar sa nekom temom...
- Meshtar
#33 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ja što je napuhalo momka, vuće valjda pa se oznojio pa sjeo na propuh.
-
d2
#34 Re: Bosnia Air Defense - F35
hm forum puko
-
Kjajević Majko
#35 Re: Bosnia Air Defense - F35
Povlačim i ujedno podržavam ideju o nosaču aviona!Arslan wrote:puvuci izjavu kjajevicu majko!m, m, maaaajko kjajevic..Kjajević Majko wrote:I tebi vrućina udarila u glavu?
-
mojgrad
#36 Re: Bosnia Air Defense - F35
paratrooper wrote:BIH nema vlastitu kontrolu zracnog prostora. Da li treba razmisljat o nabavci F35A/B i postepenom formiranju eskadrona sa ovim tipom borbenih letilica.
Cijena jednog primjerka je 80 mliona dolara - bez posebnih ugovora.
F35 je opremljen AESA radarom (visoki stepen skeniranja prostora, mogucnost ometanje elektronickih komunikacija - u zraku i na zemlji , 'ogroman' broj istovremenog pracenja i navodjenja, niskog profila za otkrivanje).
U naoruzanju posjeduje 25 mm interni top, prostor za 2x AIM-120C zrak zrak projektila, te prostor za navodece bombe prema metama na zemlji.
Malo vise o ovom super pokretljivom vise-rolnom borbenom 'stealth' avionu 5-e generacije na:
http://www.jsf.mil/f35/
Kako mislis da se to kupi? Od cega? I na koji nacin. Bolan nasi politicari se ne mogu sloziti oko najobicnijih stvari i usvojiti zakon bez svadja i prijetnje ostavkama a da se dogovore oko ovoga hahahahaha
-
paratrooper
#37 Re: Bosnia Air Defense - F35
imaju 5 Mig 29 od kojih je 4 nedavno vracenih iz rusije sa nadogradnjama za kako oni vjeruju modernijim radarima. Ostatak njihove avijacije je nedovoljan.Pietje_Bel wrote:Pa imaju migove valjda?
-
mojgrad
#38 Re: Bosnia Air Defense - F35
mensurbh wrote:Zašto da ne?
Trebamo čekati da nas neko napadne pa da nabavimo nešto slično?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pa nek plate gospoda iz svog dzepa a ne od drzavnog budgeta kojeg ionako podkradaju
- black
#39 Re: Bosnia Air Defense - F35
nosac kontejnera 'tunjo filipovic'Kjajević Majko wrote:Povlačim i ujedno podržavam ideju o nosaču aviona!Arslan wrote:puvuci izjavu kjajevicu majko!m, m, maaaajko kjajevic..Kjajević Majko wrote:I tebi vrućina udarila u glavu?
-
mojgrad
#40 Re: Bosnia Air Defense - F35
fixer wrote:mozda da otvorimo na mejtasu pandan nasi...... bosanski svemirski program![]()
![]()
![]()
![]()
-
mojgrad
#41 Re: Bosnia Air Defense - F35
@paratrooper fakat si kralj! Hvala ti nasmijala sam se od srca
Ovo je definitivno jedna od mojih omiljenih tema

Ovo je definitivno jedna od mojih omiljenih tema
- zgembo_sa
#42 Re: Bosnia Air Defense - F35
Sad nam je prilika da im vratimo milo za dragoparatrooper wrote:imaju 5 Mig 29 od kojih je 4 nedavno vracenih iz rusije sa nadogradnjama za kako oni vjeruju modernijim radarima. Ostatak njihove avijacije je nedovoljan.Pietje_Bel wrote:Pa imaju migove valjda?
Sad ili nikad!
-
paratrooper
#43 Re: Bosnia Air Defense - F35
reakcije su ocekivane , ali to vise govori o njima nego o potrebi za zracnim nadzorom neba.sitno wrote:Pa lijepo ti kazem: ako nesto ne znas, fino pitaj ljude koji znaju...
Licno mislim da ce i slijdeci rat ocevi sinove tjerat da im brane domovinu u tenisicama.
-
mojgrad
#44 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ma daj ne budali, naravno da se mi svi ovdje slazemo da nebo iznad BiH treba zastiti ali nije smijesno to sto treba vec nacin kako izvesti to?paratrooper wrote:reakcije su ocekivane , ali to vise govori o njima nego o potrebi za zracnim nadzorom neba.sitno wrote:Pa lijepo ti kazem: ako nesto ne znas, fino pitaj ljude koji znaju...
Licno mislim da ce i slijdeci rat ocevi sinove tjerat da im brane domovinu u tenisicama.
Vrlo dobro znas u kakvoj je Bosna politickoj, ekonomskoj, drustvenoj poziciji prema tome ova tvoja tema nije losa ali vrijeme za razmisljanje o nebu Bosne nije sazrelo.
Prioritet je valjda da narod ima poslove, zivot kako treba pa bice i aviona i svih tig gluposti bez kojih se na zalost ne moze zamisliti 'demokratija'
- Pasiflora
#45 Re: Bosnia Air Defense - F35
Ako Bog da, sljedecg rata nece biti.paratrooper wrote:reakcije su ocekivane , ali to vise govori o njima nego o potrebi za zracnim nadzorom neba.sitno wrote:Pa lijepo ti kazem: ako nesto ne znas, fino pitaj ljude koji znaju...
Vidim da ipak znas nesto o temi, ali moras shvatiti da sve kod nas ide na "carski rez" sa (najcesce) smrtnim ishodom.
Ma presiromasni smo mi i previse je nezainteresiranih (mislim na one koji trebaju odluciti i nabaviti pare za ovo o cemu ti pricas)....
Odoh kuci, dosta za danas... Sorry za
-
Majjah
#46 Re: Bosnia Air Defense - F35
Imal kakva jeftinija varijanta ovog aviona?? Mislim sa motorom od Golfa2 i dva kalasnjikova montirana na krilima umjesto tih topova??
Sta vam je ba, dajte da udjemo u NATO pa nek se oni brinu o nasem zracnom prostoru, ovaj avion bi se morao pod rucnom okretat da ne preleti u Hrvatsku ili Srbiju
Sta vam je ba, dajte da udjemo u NATO pa nek se oni brinu o nasem zracnom prostoru, ovaj avion bi se morao pod rucnom okretat da ne preleti u Hrvatsku ili Srbiju
- Prpa.ba
#47 Re: Bosnia Air Defense - F35
Pietje_Bel wrote:Neka mi nko objasni kako nam HRVATI I SRBI mogu ikada cuvati nebo.
Slovencima Talijani cuvaju nebo. Jos to masno placaju, a nisu nimalo zadovoljni uslugom tako da se i u Sloveniji polako stvara klima potrebna za nabavku vojnih aviona. Da se razumijemo: u slucaju bilo kakvog sukoba (a lovci i bombarderi vecinom sluze za te poslove
- Pietje_Bel
#48 Re: Bosnia Air Defense - F35
Majjah wrote:Imal kakva jeftinija varijanta ovog aviona?? Mislim sa motorom od Golfa2 i dva kalasnjikova montirana na krilima umjesto tih topova??![]()
-
paratrooper
#49 Re: Bosnia Air Defense - F35
e taj NATO zahtjeva da se potrosi $365 000 0000,00 u 2009. sto ne bi smanjili broj vojnika i nabavljali avione za te novce ?Majjah wrote: Sta vam je ba, dajte da udjemo u NATO pa nek se oni brinu o nasem zracnom prostoru, ovaj avion bi se morao pod rucnom okretat da ne preleti u Hrvatsku ili Srbiju
- Pietje_Bel
#50 Re: Bosnia Air Defense - F35
Zar nam ne mogu helikopteri oni sto imamo, naoruzani sa nekim taketnim sistemom, braniti nebo?Prpa.ba wrote:Pietje_Bel wrote:Neka mi nko objasni kako nam HRVATI I SRBI mogu ikada cuvati nebo.
Slovencima Talijani cuvaju nebo. Jos to masno placaju, a nisu nimalo zadovoljni uslugom tako da se i u Sloveniji polako stvara klima potrebna za nabavku vojnih aviona. Da se razumijemo: u slucaju bilo kakvog sukoba (a lovci i bombarderi vecinom sluze za te poslove), stranci ce jako lako moci zavrnuti pipu po svom cejfu i prekinuti dostavu raketa, rezervnih dijelova, itd. svojim musterijama. Tako da vecina danasnjih zemalja ima vojnu avijaciju (iskljucujem trenazne avione koje npr. proizvodi Ceska ) samo zato sto je to u interesu onih koji sami sebi proizvode avione: SAD, Rusija, velika trojka EU (Britanija, Njemacka, Francuska) i jos par zemalja. Svedsku ne spominjem jer Gripen ima americki motor. Ostali su tu da igraju kako veliki kazu. Posto "Regija" (citaj: ex-Yu) ide cijela u NATO & EU, eventualne sukobe zaboravite, jer cemo u tom slucaju imati svi naoruzanje iz istog izvora, iste glavesine iznad nas, i zajednickog neprijatelja u vidu Afganistanskih hasisara. Tj. ako ce ko ginuti, ginuti ce na ratistima gdje nas nasi novi gospodari (od 1992.) rasporede.