MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

friman

#26 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by friman »

politicar wrote:RS je moguce tuziti privatnopravnim tuzbama za naknade nematerijalne stete koju su pojedinci pretrpili na prostoru RS.Veliki broj gradjana je podnio ovu tuzbu pred nasim sudovima, cak su neke presude donijete.Gradjani u ovim privatnopravnim tuzbama mogu ici do Strazbura,ali presuda suda u Strazburu nece uticati na postojanje RS.Podnosenje neke tuzbe za ukidanje RS pred nasim sudovima nije moguce,jer Ustav BIH kaze da se BIH sastoji od FBIH I RS.Sud ne moze ici protiv Ustava jer je to najvisi pravnopoliticki akt i sud ga se mora pridrzavati.Ukoliko bi sud donio presudu kojom se ukida RS ta presuda bi bila nistava tj ne bi proizvodila pravno dejstvo jer je protivna Ustavu BIH.Pogotovo nije moguce RS tuziti pred nekim medjunarodnim sudom i traziti njeno ukidanje jer RS nije drzava i nema medjunarodni pravni subjektivitet i nemoze biti stranka u sporu pred medjunarodnim sudom.To moze biti samo BIH jer je ona drzava i ima medjunarodni pravni subjektivitet.Tako nije moguce ukinuti RS sudskim presudama.
Konacno neko ko zna sta prica i razumije materiju.
Odgovara ti nick.
Ovi ostali bi RS, kao sto sam i rekao, tuzili i vodovodu da je ukinu iako nema pravne logike.
jeza u ledja

#27 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by jeza u ledja »

Da, i ja zaboravih reci, jako dobar post politicar. :thumbup:

PS: Promjeni nick, ne odgovara ti nikako.
politicar

#28 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by politicar »

jeza u ledja hvala na komplimentu.Zato mi ne odgovara nick politicar?Odgovori mi jer zelim znati molim te.Ja sam osoba koja se aktivno bavi politikom i po zanimanju sam pravnik.Zato mi je nick politicar.Hvala jos jednom za lijepe rijeci koje si mi uputio.Takodje hvala na kompilimentu i osobi sa nickom friman.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#29 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Dado dijasporitus »

RS je pravni subjekat I moze biti tuzen. Tuziti ga moze udruzenje gradjana koje se takodjer registruje kao pravni subjekat. Tuzba se moze podnijeti bilo kojem sudu jedino je pitanje ko bi sprovodio potencijalnu presudu. Potencijalna presuda protiv RS-a je nebi ukinula ali zavisno od zatrazene odstete njen opstanak bi finansijski bio itekako ugrozen. Kasnije bi se dogovorom moglo zatraziti ukidanje entiteta umjesto finansijske odstete, tj moglo bi se mozda naci politicko rjesenje. Toliko iz mog skromnog znanja prava I politike.

Samo kratka racunica shodno onome sto je neko ovdje naveo da jedna tuzba moze biti teska od 10.000 KM pa navise. Ako se 1 milion gradjana ukljuci u tuzbu (sto nije nemoguce) odsteta bi mogla krenuti od 10 milijardi KM pa navise. Dovoljno da se vlada RS preispita da li im je vrijednija RS od otplacivanja ratne odstete narednih 150 godina.
jeza u ledja

#30 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by jeza u ledja »

Dado dijasporitus wrote:RS je pravni subjekat I moze biti tuzen. Tuziti ga moze udruzenje gradjana koje se takodjer registruje kao pravni subjekat. Tuzba se moze podnijeti bilo kojem sudu jedino je pitanje ko bi sprovodio potencijalnu presudu. Potencijalna presuda protiv RS-a je nebi ukinula ali zavisno od zatrazene odstete njen opstanak bi finansijski bio itekako ugrozen. Kasnije bi se dogovorom moglo zatraziti ukidanje entiteta umjesto finansijske odstete, tj moglo bi se mozda naci politicko rjesenje. Toliko iz mog skromnog znanja prava I politike.

Samo kratka racunica shodno onome sto je neko ovdje naveo da jedna tuzba moze biti teska od 10.000 KM pa navise. Ako se 1 milion gradjana ukljuci u tuzbu (sto nije nemoguce) odsteta bi mogla krenuti od 10 milijardi KM pa navise. Dovoljno da se vlada RS preispita da li im je vrijednija RS od otplacivanja ratne odstete narednih 150 godina.
Isto tako gradjani RS mogu tuziti FBiH zbog raznoraznih stvari, zar ne?
Da li si ikad cuo da se neka teritorijalna jedinica, bilo drzava, bilo pokrajina, republika, entitet... ukinula zbog finansijskih problema?? :-)
Mislim ono, ne mogu da shvatim vasu naivnost nikako. :roll:
cistunac

#31 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by cistunac »

1) RS moze biti tuzen ali se tuzbom niko ne bi ozbiljnije zabavio.
2) S druge strane RS je pravno formiran tek nakon rata. Tuziti pojedince iz predratnog i ratnog vremena stoji.
3) Sto je za mene najvaznije je cinjenica da je RS dio BiH. Ako neko misli da bi tuzba nesto dobrog donijela, neka izvoli.
Real Khan

#32 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by Real Khan »

Veritas wrote:
politicar wrote:RS je moguce tuziti privatnopravnim tuzbama za naknade nematerijalne stete koju su pojedinci pretrpili na prostoru RS.Veliki broj gradjana je podnio ovu tuzbu pred nasim sudovima, cak su neke presude donijete.Gradjani u ovim privatnopravnim tuzbama mogu ici do Strazbura,ali presuda suda u Strazburu nece uticati na postojanje RS.Podnosenje neke tuzbe za ukidanje RS pred nasim sudovima nije moguce,jer Ustav BIH kaze da se BIH sastoji od FBIH I RS.Sud ne moze ici protiv Ustava jer je to najvisi pravnopoliticki akt i sud ga se mora pridrzavati.Ukoliko bi sud donio presudu kojom se ukida RS ta presuda bi bila nistava tj ne bi proizvodila pravno dejstvo jer je protivna Ustavu BIH.Pogotovo nije moguce RS tuziti pred nekim medjunarodnim sudom i traziti njeno ukidanje jer RS nije drzava i nema medjunarodni pravni subjektivitet i nemoze biti stranka u sporu pred medjunarodnim sudom.To moze biti samo BIH jer je ona drzava i ima medjunarodni pravni subjektivitet.Tako nije moguce ukinuti RS sudskim presudama.

Ovo je tacno, pod pretpostavkom da je Dayton gotova stvar. Medjutim, sam Dayton je nelagalan, po dva osnova.

1. Pariski finalni ugovor nije ratifikovan u Skupstini Republike BiH.
2. Daytonski Ustav, tj. Anex 4 nije prosao ustavom propisanu proceduru usvajanja.

Zato Ustav Republike BiH nije nikada ukinut, jer se ne smije dogoditi pravni vakum, tj, ako propadne Dayton mora postojati neki Ustav, a to je onda prethodno pravno stanje, Ustav Republike BiH.

Nazalost, nasi izdajnici nisu radili na tome da propadne Dayton, ili da se u Daytonskoj skupstini prave zakoni jedinstvene drzave, nego su postepeno u Daytonskoj skupstini BiH usvajali zakone koji su direktno dijelili nadleznosti drzave na entitete. Ko je mogao natjerati Bosnjake da pristanu da se usvoji Izborni zakon po kojme se uvodi entitetsko glasanje? Niko? Bosnjaci su vecina u parlamentu i na kraju krajeva imali su i mogucnost pozivanja na "vitalni nacionalni ionteres". Tu je nas problem. Bez izdaje, mi smo mogli naciniti da Dayton ne zazivi, ili da zazivi sa mnogo manjim nadleznostima entiteta, a vecim nadleznostima drzave. Umjesto toga Izetbegovic, Lagumdjija, Siljadzic i Tihic usvojise sve moguce Daytonske zakone kojima se dijele nadleznosti izmedju entiteta cime gotovo legalizovase RS kao posebnu drzavu. Jos samo da se i formalno usvoji mirnodopska promjena ustava i onda je RS poptuno legalna i moze ici iz BiH, a nama onda ostaju nasi rezervati, bez ikakve drzave, jer federacija nije drzava.

Kao sto su sve do sada odradili za RS, odradicu Hare i kompanija uskoro i ovu promjenu ustava upravo onako kako treba Srbima.
@Veritas, ispravno razmišljanje, za razliku od @političara (pravnika po vokaciji) koji bi trebao znati, ukoliko je stvarno pravnik, da Sud u Strazburu nije baš toalet papir marke "Violeta" da se tek tako olako odbacuje... Ako neko formalno udruženje ili bilo koji drugi pravni subjekt u BiH tuži RS kroz institucije BiH, naravno da niti jedan sud u BiH neće ukinuti RS jer je to ustavna kategorija. Međutim, Sud u Strazburu će sigurno donijeti presudu nakon apelacionog postupka u kojem će stajati da je BiH Ustav diskriminatoran jer de fakto i de iure štiti zločinca koji je počinio genocid. Imajući u vidu da BiH polagano ide po EU putu, presuda Suda u Strazburu će se morati implementirati do posljednjeg slova... Druga bi stvar bila ako bi BiH izabrala da postane totalitarni režim koji ne želi ući u EU... Onda bi bilo svašta moguće. Dakle, dok god BiH pretendira na članstvo u EU, morati će provoditi sve presude (vladavina prava) i promijeniti svoj diskriminatorni Ustav...
@političar, eto ispravi me ako griješim, please.

Real Khan (dipl. politolog)
shana_majka

#33 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by shana_majka »

friman wrote:
Konacno neko ko zna sta prica i razumije materiju.
Odgovara ti nick.
Ovi ostali bi RS, kao sto sam i rekao, tuzili i vodovodu da je ukinu iako nema pravne logike.
"...dabogda crk'o rock & roll kad ga svako svira.."
politicar

#34 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by politicar »

Zapanjen sam nerazumijevanju prava.A, svako se petlja u tu materiju.Sud u Strazburu nije toalet papir,vec je to ugledan sud.Ali, on se bavi tuzbama pojedinaca odnosno pojedinacnim predmetima u kojima dolazi do krsenja ljudskih prava odnosno u kojima se krsi Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sud u Strazburu svojim presudama ne moze mijenjati ustavno uredjenje jedne drzave,vec to rade nadlezni organi te drzave.Dejtonski sporazum i Aneks 4 tog sporazuma je Ustav BIH,su na sanzi i proizvode pravno dejstvo kao i svi zakoni i akti koji su donijeti na osnovu Ustava BIH.Aktualni Ustav BIH je legalan i prestanimo sa tom pricom da nije legalan.Ustav RBIH je stavljen van snage i nikada se nece vratiti i mi moramo prihvatiti ove cinjenice.U ustavu je predvidjen nacin mijenjanja Ustava BIH a to je amandmanski uz glasove 2/3 clanova parlamenta BIH ukljucujuci glasove sva 3 konstitutivna naroda.I mi moramo pristupiti izmjeni Ustava na propisani nacin da bi BIH ucinili funkcionalnom.
politicar

#35 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by politicar »

Samo da odgovorim forumasu koji kaze da RS ima pravni subjektivitet.Tacno je da RS ima pravni subjektivitet,ali unutrasnji pravni subjektivitet.U ranijem postu sam rekao da RS nema medjunarodni pravni subjektivitet,tj.nemoze biti stranka u sporu pred medjunarodnim sudom.
homo_sapiens

#36 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by homo_sapiens »

Da li, kod Medjunarodnog suda pravde u Strasburu, za procese bilo koje vrste, postoji rok zastarijevanja za podnosenje prijave - tuzbe ?
Last edited by homo_sapiens on 21/06/2008 03:07, edited 1 time in total.
feral.tribune

#37 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by feral.tribune »

politicar wrote:Zapanjen sam nerazumijevanju prava.A, svako se petlja u tu materiju.Sud u Strazburu nije toalet papir,vec je to ugledan sud.Ali, on se bavi tuzbama pojedinaca odnosno pojedinacnim predmetima u kojima dolazi do krsenja ljudskih prava odnosno u kojima se krsi Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sud u Strazburu svojim presudama ne moze mijenjati ustavno uredjenje jedne drzave,vec to rade nadlezni organi te drzave.Dejtonski sporazum i Aneks 4 tog sporazuma je Ustav BIH,su na sanzi i proizvode pravno dejstvo kao i svi zakoni i akti koji su donijeti na osnovu Ustava BIH.Aktualni Ustav BIH je legalan i prestanimo sa tom pricom da nije legalan.Ustav RBIH je stavljen van snage i nikada se nece vratiti i mi moramo prihvatiti ove cinjenice.U ustavu je predvidjen nacin mijenjanja Ustava BIH a to je amandmanski uz glasove 2/3 clanova parlamenta BIH ukljucujuci glasove sva 3 konstitutivna naroda.I mi moramo pristupiti izmjeni Ustava na propisani nacin da bi BIH ucinili funkcionalnom.
Ono sto je za tebe legalno za nekoga je ilegalno .Ono sto je za tebe cinjenica za nekoga nije .Ono sto ti moras prihvati ja ne moram .Ja ne moram nista osim umrijeti .Mozes li reci kako ti znas da se nece vratiti Ustav R BiH ? Kako ti to znas ? Otkud takva sigurnost ?
Kao da prijetis ...Bosanci nikada nece prihvatiti Daytonski Ustav niti postojanje RS .Nikada .Dok je izdajnika bice i RS .Kada nestanu izdajnici nestace i RS .
feral.tribune

#38 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by feral.tribune »

Baby Blue wrote:
mate bosnjak wrote:
Sud u strazburu je sud za ljudska prava-da i...
Genocid je najgore moguce krsenje ljudskih prava.
Sto se tice tuzbe protiv Hrvatske, nemam nista protiv.
Znam da to kazes jer mislis da sam Hrvat-nisam nego sam Bosnjak a mate mi je pseudonim.
Ali, Hrvatsku i ako tuzimo i dobijemo na sudu, bit cu svakako za nadoknadu odstete zrtvama hrvatske agresije.
Sto se tice RS, tu vec postoji presuda, kao argument za dalji postupak.
Ne bojim se laziranja historije, umjesanost i Srbije i Hrvatske jje vec vise puta potvrdjena u Hagu u vise presuda.
Hrvatsku nisam spomenula misleci da si ti Hrvat, nit mi je bila namjera bilo koga uvrijediti. Ne razmisljam ograniceno, nit pisem odgovore na licnoj bazi, vec iskljucivo vezano za temu. Hrvatsku, uz Srbiju i Crnu Goru, sam spomenula kao nase promasaje, duple arsine, pristajanje na politicke igre zbog ko zna cijih i kakvih talova.

I nisi shvatio moj prethodni komentar. Tuzbom protiv RS-a otvara se prostor za trajno obiljezavanje rata u Bosni kao gradjanskog, stvara se nova dimenzija koju bi mnogi voljeli vidjeti kao cinjenicu, dok bi Srbija kroz nepravednu presudu, amnestirana CG i nikad tuzena Hrvatska ostale po strani, nedokazani i netuzeni agresori. :-?

O posljedicama tvoje ideje ne zelim ni da razmisljam. :-?
:thumbup:
homo_sapiens

#39 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by homo_sapiens »

feral.tribune wrote:
politicar wrote:Zapanjen sam nerazumijevanju prava.A, svako se petlja u tu materiju.Sud u Strazburu nije toalet papir,vec je to ugledan sud.Ali, on se bavi tuzbama pojedinaca odnosno pojedinacnim predmetima u kojima dolazi do krsenja ljudskih prava odnosno u kojima se krsi Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sud u Strazburu svojim presudama ne moze mijenjati ustavno uredjenje jedne drzave,vec to rade nadlezni organi te drzave.Dejtonski sporazum i Aneks 4 tog sporazuma je Ustav BIH,su na sanzi i proizvode pravno dejstvo kao i svi zakoni i akti koji su donijeti na osnovu Ustava BIH.Aktualni Ustav BIH je legalan i prestanimo sa tom pricom da nije legalan.Ustav RBIH je stavljen van snage i nikada se nece vratiti i mi moramo prihvatiti ove cinjenice.U ustavu je predvidjen nacin mijenjanja Ustava BIH a to je amandmanski uz glasove 2/3 clanova parlamenta BIH ukljucujuci glasove sva 3 konstitutivna naroda.I mi moramo pristupiti izmjeni Ustava na propisani nacin da bi BIH ucinili funkcionalnom.
Ono sto je za tebe legalno za nekoga je ilegalno .Ono sto je za tebe cinjenica za nekoga nije .Ono sto ti moras prihvati ja ne moram .Ja ne moram nista osim umrijeti .Mozes li reci kako ti znas da se nece vratiti Ustav R BiH ? Kako ti to znas ? Otkud takva sigurnost ?
Kao da prijetis ...Bosanci nikada nece prihvatiti Daytonski Ustav niti postojanje RS .Nikada .Dok je izdajnika bice i RS .Kada nestanu izdajnici nestace i RS
.
Tako je.
A mozes li ti reci kad ce se vratiti Ustav Republike Bosne i Hercegovine.
I ko ce ga vratiti ?
feral.tribune

#40 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by feral.tribune »

homo_sapiens wrote:
feral.tribune wrote:
Kao da prijetis ...Bosanci nikada nece prihvatiti Daytonski Ustav niti postojanje RS .Nikada .Dok je izdajnika bice i RS .Kada nestanu izdajnici nestace i RS
.
Tako je.
I ko ce ga vratiti ?
To niko ne moze znati .Imam pravo da se nadam da ce nesto sto je nastalo na genocidu i sto lezi na 100 000 nevinih skeleta nestati .Ne znam kada i kako . Ja vjerujem da ce istinina pobijediti .Ja vjerujem u istinu i pravdu kao sto neko iskreno vjeruje u Boga .A istina i pravda su okrenuti protiv RS .
homo_sapiens

#41 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by homo_sapiens »

homo_sapiens

I ko ce ga vratiti ?
feral.tribune

To niko ne moze znati .Imam pravo da se nadam da ce nesto sto je nastalo na genocidu i sto lezi na 100 000 nevinih skeleta nestati .Ne znam kada i kako . Ja vjerujem da ce istinina pobijediti .Ja vjerujem u istinu i pravdu kao sto neko iskreno vjeruje u Boga .A istina i pravda su okrenuti protiv RS
Je li to nesto slicno ovom: http://republikabih.net/content/Deklaracija.htm
homo_sapiens

#42 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by homo_sapiens »

Veritas wrote:

Ovo je tacno, pod pretpostavkom da je Dayton gotova stvar. Medjutim, sam Dayton je nelagalan, po dva osnova.

1. Pariski finalni ugovor nije ratifikovan u Skupstini Republike BiH.
2. Daytonski Ustav, tj. Anex 4 nije prosao ustavom propisanu proceduru usvajanja
.

Zato Ustav Republike BiH nije nikada ukinut, jer se ne smije dogoditi pravni vakum, tj, ako propadne Dayton mora postojati neki Ustav, a to je onda prethodno pravno stanje, Ustav Republike BiH.
Nazalost, nasi izdajnici nisu radili na tome da propadne Dayton, ili da se u Daytonskoj skupstini prave zakoni jedinstvene drzave, nego su postepeno u Daytonskoj skupstini BiH usvajali zakone koji su direktno dijelili nadleznosti drzave na entitete. Ko je mogao natjerati Bosnjake da pristanu da se usvoji Izborni zakon po kojme se uvodi entitetsko glasanje? Niko? Bosnjaci su vecina u parlamentu i na kraju krajeva imali su i mogucnost pozivanja na "vitalni nacionalni ionteres". Tu je nas problem. Bez izdaje, mi smo mogli naciniti da Dayton ne zazivi, ili da zazivi sa mnogo manjim nadleznostima entiteta, a vecim nadleznostima drzave. Umjesto toga Izetbegovic, Lagumdjija, Siljadzic i Tihic usvojise sve moguce Daytonske zakone kojima se dijele nadleznosti izmedju entiteta cime gotovo legalizovase RS kao posebnu drzavu. Jos samo da se i formalno usvoji mirnodopska promjena ustava i onda je RS poptuno legalna i moze ici iz BiH, a nama onda ostaju nasi rezervati, bez ikakve drzave, jer federacija nije drzava.

Kao sto su sve do sada odradili za RS, odradicu Hare i kompanija uskoro i ovu promjenu ustava upravo onako kako treba Srbima.
Na osnovama navoda u boldovanom dijelu teksta, molim od strucnih i kompetentnih osoba odgovor na slijedece pitanje:

Obzirom da se svi vazeci zakoni u BiH, u preambuli, pozivaju na daytonski Ustav, koji je, (ponavljam navode) "nelegalan", da li su onda i takvi zakoni nelegalni ? Nevazeci ?
shana_majka

#43 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by shana_majka »

E moj politicarE I pravnikU ...

I u Ustavu REPUBLIKE BiH je predvidjen legitiman nacin mijenjanja istog (a mozda I nije :? ) pa nam objasni, kako/na koji nacin je stavljen “van snage”!?

Jel’ to znaci da, Ustav REPUBLIKE nije legitiman jer se NIJE legalno ukin’o / promijenio amandmanima , 2/3 vecinom , a dejton je legitiman zato shto Ustav R BiH nije legalno stavljen “van snage” ( amandmani, Parlament) , a MOZE se promijenit'' na taj nacin . :?: :shock: :-) :mrgreen: Jesam se zapetlj’o , ovo je komplikovano za mene. :oops:
.
Umjesto shto se koncentrishesh na konstitutivne narode / entitete :( , okreni se NACIJI !!!
Ali, treba se pos’o zavrshit, (jel’ tako :P ) jer po dejtonu, narod ima pravo na legalnu disoluciju, .. ako stavish NACIJU ispred “konstitutivnih naroda” ,e onda ...NECE MOCI .
“Blago” Bosni (I Heregovini) shto te ima …. :run:
feral.tribune

#44 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by feral.tribune »

Veritas wrote:
politicar wrote:Dejtonski sporazum i Aneks 4 tog sporazuma je Ustav BIH,su na sanzi i proizvode pravno dejstvo kao i svi zakoni i akti koji su donijeti na osnovu Ustava BIH.Aktualni Ustav BIH je legalan i prestanimo sa tom pricom da nije legalan.Ustav RBIH je stavljen van snage i nikada se nece vratiti i mi moramo prihvatiti ove cinjenice.U ustavu je predvidjen nacin mijenjanja Ustava BIH a to je amandmanski uz glasove 2/3 clanova parlamenta BIH ukljucujuci glasove sva 3 konstitutivna naroda.I mi moramo pristupiti izmjeni Ustava na propisani nacin da bi BIH ucinili funkcionalnom.

Nas problem i jeste samo u tome sto ovakvi koji nas predstavljaju bez ikavih problema prihvataju sve sto je u interesu RS, ne pokusavaju to osporiti ni na koji nacin. Tako se dogadja da je nasa pregovaracka pozicija u svim pregovorima jednaka nuli, jer smo na samom pocetku kao osnov pregovora uvijek prihvatili sve srpske postulate. Potpuno se zanemaruju pravni nedostaci njihove verzije, a uvelicavaju nedostaci nase verzije situacije u BiH.

Evo samo jedan primjer. Kada nije bilo nikavog Daytona niti ikavih drugih pravnih osnova za RS, Alijin (i ujedno Harisov i Sacirbegovicev itd. ) glavni argument sto ruse ustav Republike BiH je bio "Srbi nece ovakvu BiH". Dakle, tada je za Bosnjacke politicare bilo bitno jedino sta Srbi hoce, a potpuno nebitno sta je Ustav i sta Bosnjaci hoce. E sada im je jedino bitno sta pise u Daytonu, a potpuno im je nebitno da li je Dayton legalan i kakvu BiH Bosnjaci hoce.

Na isti nacin smo prodali reformu polcije, jer Silajdzicu i Tihicu je jedino bilo bitno sta Dodik hoce, a ne sta Evropa hoce i sta su usvojile skupstine entiteta u skladu sa Evropskim zahtjevom. Zato ja znam da ce Silajdzic , Tihic, Lagumdjija i ostali sigurno legalizovati RS na predstojecim pregovorima o ustavnim promjenama, bas ovako kako to radi politicar, tj. pocece od Daytona kao da je vec 100% legalan i onda smo gotovi. Jedina, ali veoma slaba nada je da ce se neko cudo dogoditi, da ce borci ili narod pobuniti, ali radi pravih stvari, radi izdaje domovinme, a ne radi racuna za struju, skupoce itd.
Veritas
Zasto je Silajadzicu , Tihicu , Izetbegoviciu , Cericu a evo od tebe cujem i Lagumdziji( mada to ja nisam priomjetio ) toliko stalo da nestane Bosna i bosanski muslimani .
Jer po mom skromnom misljenju postojanje RS u bilo kom obliku je garant da ce Bosna i bosanski muslimani nestati kad tad .To je moje licno misljenje , jer ja sam duboko ubjedjen da se ne moze opsati na 24 % teritorije i zivjeti u dva hrvatsko -srpska koncentricna kruga .Pored Srbije i Hrvtske imas ove monstrum entitite satelitske drzave Zg I Bg ( RS , Herceg Bosna koja je jos ziva ) koji ti zagorcavaju zivot na svakom koraku .Tu se ne moze razvijati industrija , ceste tvornice infrastruktura ...ama bas nista jer RS te blokira na sve moguce nacine .To gdje danas vlada Ceric i Silajdzic je rezervat , zatvor , robija ...u rezervatu nema zivota u punom kapacitetu , tu mozes da pravis goblene , na cahurama iz rata da kuckas ornamente i prodajes kao suvenire turistima koji govor bosanski .Dijaspori .Zasto je cilj izdati domovinu ? Otkud tolika zelja kod bosnjackih predstavnika da se unisti narod kojem pripada i njihova majka .Vidis ja sam mislio da je ovaj forumas @Politicar Srbin i to onaj Dodikov extra veliko Srbin koji bi da unisti Bosnu , ne obicni covjek , ali citajuci tvoj komntar izmedju redova on je bosanski musliman i izdajnik .Tako ja razumijem stvari .Imam ja nekoliko odgovara na pitanje zasto je jedan Dzemo Latic za podjelu ali me interesuje tvoje misljenje .Latic mozda u svojoj gluposti nije svjestan da podiljena Bosna je u stvari mrtva Bosna kao covjek kojem amputiras organe i on zivi na aparatima ali zar Silajdzic nije svjestan cemu vodi cementiranje RS .
Last edited by feral.tribune on 21/06/2008 21:33, edited 1 time in total.
politicar

#45 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by politicar »

HEHEHE.sto me ovi forumasi nasmijase glupostima i ne znanjem.Ovi na forumu me prozvase izdajnikom,ovi iz mjesta odakle sam me zovu bosnjackim nacionalistom,a ja nisam ni jedno ni drugo.Ja sam covjek koji je realista,gledam istinu i pravne cinjenice.Cinjenica je da je Dejtonski ustav legalan,a ustav RBIH je van snage,svidjalo se to nama ili ne.Cinjenica je da RS postoji i da je legalna,ali moramo sve uciniti da je ukinemo,ali ona sad postoji.Ali ocito Bosnjaci zive i danas u iluzijama i snovima kako je bio slucaj stoljecima ranije kada su Bosnjaci bili niko i nista kada se nisu pitali ni za sta.Kada su za njih odlucivali drugi.Ocito i da danas ponavljamo tu gresku historijsku.Mi moramo prihvatiti realnost ali raditi da izmjenimo tu realnost mogucim pravnim instrumentima.Kroz historiju smo zivjeli u iluziji i nismo mogli pravilno razmisljati i pravilno raditi u skladu sa datom realnosti zato nismo bili nikakav faktor,vec uvijek smo bili potlaceni.Ja sam Bosnjak po naciji a po vjeri Musliman i ponosim se svojim identitetom i ni za sta se ne bi odrekao svog identiteta.
feral.tribune

#46 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by feral.tribune »

politicar wrote:HEHEHE.sto me ovi forumasi nasmijase glupostima i ne znanjem.Ovi na forumu me prozvase izdajnikom,ovi iz mjesta odakle sam me zovu bosnjackim nacionalistom,a ja nisam ni jedno ni drugo.Ja sam covjek koji je realista,gledam istinu i pravne cinjenice.Cinjenica je da je Dejtonski ustav legalan,a ustav RBIH je van snage,svidjalo se to nama ili ne.Cinjenica je da RS postoji i da je legalna,ali moramo sve uciniti da je ukinemo,ali ona sad postoji.Ali ocito Bosnjaci zive i danas u iluzijama i snovima kako je bio slucaj stoljecima ranije kada su Bosnjaci bili niko i nista kada se nisu pitali ni za sta.Kada su za njih odlucivali drugi.Ocito i da danas ponavljamo tu gresku historijsku.Mi moramo prihvatiti realnost ali raditi da izmjenimo tu realnost mogucim pravnim instrumentima.Kroz historiju smo zivjeli u iluziji i nismo mogli pravilno razmisljati i pravilno raditi u skladu sa datom realnosti zato nismo bili nikakav faktor,vec uvijek smo bili potlaceni.Ja sam Bosnjak po naciji a po vjeri Musliman i ponosim se svojim identitetom i ni za sta se ne bi odrekao svog identiteta.
Meni nije bila namjera da te identicifiram samo sam se osvrnuo na Vertisaovo pisanje .Ti u privatnom zivotu meni nisi uopce bitan jer ja sam svjestan da izdajnika ima .Ja mogu lako dokazati da je Ceric izdajnik .On npr neki dan kaze " Bosnjaci su jedini narod u Evropi koji nema drzavu ".Zar Bosna i Hercegovina nije drzava ? ! On trazi Bosnjakistan .to je cista logika . Sreca pa mu ga ne daju . On trazi 24 jabuke od 100 jabuka .I opet mu ne daju .Zvuci apsurdno ali Islam kao vjera , kao nesto imaginarno spasava ono sto nije uspjela Armija BiH koju je zaustavio Alija I. Potencirajuci islamsku stvar da bi oslabio sekularnu cjelovitu gradjansku multi kulti Bosnu Alija je zabio sebi autogol ali je prevario usput i Bosance .Drzavicu muslimansku nije dobio { razloga hiljadu i jedan } ( masala ) a Republiku BIH kakvu poznajemo prije rata izgubio, odnosno mi Bosanci je izgubili . Meni je samo bitna Bosna .Ko je za podjelu Bosne i za ukidanje Ustava R BiH on je moj neprijatelj bez obzira kako se zvao .Kolki prezir Alija I. je imao prema gradjanskoj drzavi pokazuje cinjenica da je u Daytonu cak nestalo i ono formalno Republika Bosna i Hercegovina .Barem to Republika u samom imenu drzave nije trazilo hljeba .Ali i to mu smetalo kao da mora placati porez na tu jednu rijec .Citajuci zabiljske iz vojne baze Weight Peterson u drzavi Ohio taj prijdlog srpsko -hrvatskog tima Alija je glat prihvatio i tako dolazimo do onog Vertisavog nacina razmisljanja .Alija za sve krivi Srbe i Hrvate jer oni su ti koji hoce to to a nece to to .A on je je nravno Djeda Mraz koji samo ispunjava njihove zelje .Ja sam siguran da bi Albanci isto u Makedonji pozelji Republiku Albansku a da bi Sandzaklije pozeljele Republiku Sandzak a Madjari Republuiku Vojvodinu a Talijani Republiku Talijanskiu Istru .Ali qurac niko ne da samo Alija dijeli sakom i kapom kao da je Bosnu kupio njegov babo u bezistanu na raspordaji .
zlatan01

#47 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by zlatan01 »

uhljupce wrote:Licno sam tuzio institucije RS. Proces je u toku. Institucije tog entiteta krive su za smrt clanova moje familije... Ne treba cekati da neko nesto uradi za vas ... U prvu advokatsku kucu i raspitati se ...
Bravo, konacno neko pametan, dovoljno hrabar i odlucan. To je pravi put. Prica o ukidanju RS je prodavanje magle. RS cine institucije, od kojih su najmanje dvije odgovorne za genocid. Presudom treba da bude priznata odgovornost kao i nista manje vazno materijalna naknada (koja nikad nije dovoljna ali moze olaksati zivot recimo djeci ubijenih) ciji iznosi u slucaju Srebrenica mogu biti sa 9 nula. Nista ne sprjecava da i druge zrtve agresije tuze odgovorne za svoju bol. Ovdje treba reci da SVE zrtve imaju pravo na pravdu bez obzira na nacionalnost!
ld

#48 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by ld »

svaki bosnjak i hrvat mora da tuzi rs za svaki dan boravka u logoru
za svakog ubijenog clana porodica,za mucenje,za silovanje,za unistenu imovinu
ne samo radi novaca,vec dusevne satisfakcije,bar ono malo zadovoljstva za naneseno zlo

svaki sarajlija kome je dijete ranjeno,mati ubijena,unistena mu kuca treba da podnese tuzbu,jer je presuda u hagu izrecena ko je kriv za granatiranje i ubijanje civila,pa ce olaksati za pozitivan ishod ako se zlocinci tuze

ovdje nije rijec opet samo o novcu,a te ratne ostete bi bile u milijardama sigurno,vec na BiH sudovima,na sudu strazburu da se pokaze kolika su stradanja bosnjaka bila u ratu

maksimalno ulagati u povratak bosnjaka u istocnu bosnu i prijedor,bar u tim opstinama je moguce preuzeti lokalnu vlast
i da ti povratnici osnuju svoju stranku,jer oni zajedno ce se bolje boriti za svoja prava,nego sda ili sbih ili sdp iz centrala u sarajevu
a i srpski prirodni prirastaj je u debelom ,,minusu,,
a i iseljavaju se
samo na ovaj nacin moguce je u nekih 20-30 godina ukiniuti ovu genicidnu tvorevinu
jer na teritoriji sadasnje rs,prije rata je bilo oko 50-55% bosnjaka i hrvata
a danas u toj genocidnoj tvorevini je maks. milion srba sa nekih 150 000-200 000 bosnjaka povratnika

drugi nacin je rat

na zalost,realpolitika danasnjice je takva,bosnjake na zapadu niko plaho ne gotivi,vala niti u toku rata,dali su srbima citavu 92 i 93 da nas uniste,kad se vidjelo da srbima bas ,,ne ide,, i rvati su krenuli hinjski,ono kako oni samo znaju,pa 93 i dio 94 su pokusali da nas uniste,a i abdic je krenuo sa njima

uglavnom niko usvijetu se bas nesto nije pretrgnuo da nam pomogne
washingtonski sporazum je duga prica i razlozi koji su do njega doveli,ali jedno je sigurno,ni tudjamn,niti susak nisu bili srteni sto su ga morali potpisati,ali ukratko dosao je vojnim pritiskom armije bih na rvatske enklave u srednjoj bosni i americkim diplomatskim pritiskom
taj pritisak americke vlade je dosao samo zato sto je narod americi predvodjen sentorima i kongresmenima is obje partije,uspio da natjera klintonovu administraciju da se umijesa u rat i pomogne bosnjacima
ali kad smo imali mogucnost krajem 95 da napokon najurimo cetnike iz bosne,aprijecili su nas
da nebi slucajno ostala republika bosna i hercegovina,gradjanska,a gdje bi bosnjaci cinili nekih 60-70% stanovnistva

tako i danas,svi znaju kako je nastala rs i svi se prave ludi,i dozvoljavju onom konju debelom iz laktasa da nas j... u zdrav mozak
samo ekonomijom mi nesto mozemo napraviti i tuzbama ljudi koji su nastradali u toku rata
shana_majka

#49 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by shana_majka »

politicar wrote:HEHEHE.sto me ovi forumasi nasmijase glupostima i ne znanjem.Ovi na forumu me prozvase izdajnikom,ovi iz mjesta odakle sam me zovu bosnjackim nacionalistom,a ja nisam ni jedno ni drugo.Ja sam covjek koji je realista,gledam istinu i pravne cinjenice.Cinjenica je da je Dejtonski ustav legalan,a ustav RBIH je van snage,svidjalo se to nama ili ne.Cinjenica je da RS postoji i da je legalna,ali moramo sve uciniti da je ukinemo,ali ona sad postoji.Ali ocito Bosnjaci zive i danas u iluzijama i snovima kako je bio slucaj stoljecima ranije kada su Bosnjaci bili niko i nista kada se nisu pitali ni za sta.Kada su za njih odlucivali drugi.Ocito i da danas ponavljamo tu gresku historijsku.Mi moramo prihvatiti realnost ali raditi da izmjenimo tu realnost mogucim pravnim instrumentima.Kroz historiju smo zivjeli u iluziji i nismo mogli pravilno razmisljati i pravilno raditi u skladu sa datom realnosti zato nismo bili nikakav faktor,vec uvijek smo bili potlaceni.Ja sam Bosnjak po naciji a po vjeri Musliman i ponosim se svojim identitetom i ni za sta se ne bi odrekao svog identiteta.
@politicarE i pravniKU, morel’ se (preko shtele) upisat u tu ”tvoju” stranku, hocu I ja da budem pametan I obrazovan ( dingospo :kravata:) . Kako to ide u "tvom kraju", jel' se prvo kupi diploma pa se uvali u pAlitiku, il' se "bavish" politikom, pa po partijskoj "direktivi" dobijesh diplomu (cisto informativno, da se ne obrukam ) ? :P
Nisam neshto dobro stao sa znanjem (ne zamjeri :( ) pa te evo molim da u ime istine (koju koristish kao najjaci argument) napishesh tu pravnu cinjenicu po kojoj je Ustav R BiH stavljen "van snage”. Sitnica, moze jedan paragraf na koji cesh se pozvat'...
Lijepo se koristish etnickom definicijom nacije, pa si je malo pomijesh’o sa centralizovanom definicijom i konceptom , a rezultati I posljedice ...”ljepota” jedna gdje god da se okrenesh I pogledash po BiH.
Kako ono bi:
Za etnicko oblikovanje, nacinalnog identiteta, potrebno je stvoriti drzavu , ojacati vojsku , organizovati vjeru…
Demokratske drzave su I nacionalne, a jesu li nacionalne I demokratske !? :-)
DRZAVA,RAT I VJERA ..neshto mi poznato :mrgreen:
Samo nastavi, cinish moj zivot sretnijim…. :dance: :skoljka:
cistunac

#50 Re: MEDUNARODNOM SUDU TUZITI REPUBLIKU SRPSKU.

Post by cistunac »

ld wrote:maksimalno ulagati u povratak bosnjaka u istocnu bosnu i prijedor,bar u tim opstinama je moguce preuzeti lokalnu vlast
i da ti povratnici osnuju svoju stranku_______
Pa bujrum. Dobices desetak zainteresovanih uz hiljade istomisljenika koji nece nicim mrdnuti da se to ostvari.
Jer to NE MOZE da se ostvari.
Cuj, da se neki bosnjak/musliman suprostavi Sarajevu i SDA. To je nesto kao osnovati trecu stranku u USA. :D
Post Reply