DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

suncica24

#26 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by suncica24 »

Velja, ovo, po meni, nije ni human ni civiliziran nacin.
Zato moja zadrska na ovoj temi.

Ako se disksija povede prema humanom nacinu rjesavanja ovog problema, ukljucim se s mojim prijedlogom.
Sad...ovdje stoji samo jedan prijedlog koji ne da neodobravam, vec mi je...
VeljaPas

#27 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by VeljaPas »

suncica24 wrote:Velja, ovo, po meni, nije ni human ni civiliziran nacin.
Zato moja zadrska na ovoj temi.

Ako se disksija povede prema humanom nacinu rjesavanja ovog problema, ukljucim se s mojim prijedlogom.
Sad...ovdje stoji samo jedan prijedlog koji ne da neodobravam, vec mi je...
bilo bi dobro da izneses svoj prijedlog, pa ako je ucinkovit, spasit ces hiljade zivota i svi cemo ti biti zahvalni.
Pasiflora

#28 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by Pasiflora »

Ja sam ZA sterilizaciju lutalica. Previse ih je u mome kvartu i jako mi je tuzno gledati kako se pate.
Ostenila se (prije 10-tak dana) kujica lutalica. Kucice je izgleda (za sada) dobro sakrila, ali ona jadna hoda uokolo i trazi hranu. Pomalo je svi hranimo i ne izgleda lose, ali pitanje je sto ce biti kada mali izadju...
"Bobi" (tako ga djeca u komsiluku zovu) vec godinama uspjesno izbjegava sintore. Prije neki dan vidim ga kako sepa na 3 noge - zadnja lijeva ocigledno povrijedjena - uopce se ne oslanja na nju. Medjutim (za mene novost) pored njega ide mladi pas (mladji od 1 god, ocigledno) potpuno isti kao on!!!! Koliko god sam se obradovala, uhvatila me neka tuga - ko zna koliko ce on izdrzati.
Nagledala sam se generacija stenaca koji su prije ili kasnije zavrsili u sintorskim rukama... da places...
Prosle jeseni ili zime u kvartu se pojavio pas (manja vrsta, neki mjesanac) jako sladak i simpatican, sa "nausnicom" u uhu, dakle steriliziran. Fino se "privalio" psicu vlasnika radnje u prizemlju, on ih hrani i svi sretni. Medjutim kazu mi djeca u komsiluku da su prije par dana bili sintori i (navodno) nekome rekli kako je psic agresivan i da se paze i naravno da ce oni doci po njega :? Nikada nisam cula da je striliziran pas agresivan.

Nije ovo drustvo razvijeno dovoljno da svi vlasnici svojim psima ugrade cipove, kod nas je to nemoguce pratiti. I nemoguce je ustanoviti ciji je pas kada oni pse ostavljaju u drugim kvartovima ili cak u drugim gradovima kada hoce da ih se rijese.
Jos jednom - svakako se slazem za sterilizaciju ukoliko se radi o psu koji se nece pariti, a pogotovo sterilizaciju lutalica.
mycy

#29 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by mycy »

Svejedno suncice mislim da je ovo puno bolji prijedlog i projekat nego da sinteri zaradjuju na procenat koliko ubiju pasa. To je puno okrutnije. Ako smo vec u ovoj situaciji kakvoj jesmo to moramo i rijesiti.

Kao sto rekoh ovo je puno bolji prijedlog nego da ih sinteri ubijaju i da rade na principu ostavljanja velikog broja zenki a manjeg broja muzijaka da bi imali posla i za sljedecu godinu!!!

To je okrutnost...
sojka

#30 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by sojka »

Nikada nisam cula da je steriliziran pas agresivan.

Itekako. Ja sam za njegu, usvajanje, Ustanove..lakse je kastritati, nego povesti racuna. :( :roll:
alica.k

#31 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by alica.k »

sojka, kolko god SOSovci i slicni rade, ne moze se naci toliko udomitelja kolko pasa na ulici ima. najlakse je sjedit i tipkat o tome kako treba povesti racuna, da ne spominjuem price kako je POTREBAN azil, ustanove, kako je potrebna njega itd...
sam

#32 Re: DA LI STE ZA MASOVNU STERILIZACIJU PASA I MACAKA?

Post by sam »

mislim da je pocetno rjesenje cipovanje ljubimaca i uvodjenje ID za ljubimce (pasos kao vani). Ja sam za "ugradnju" cipa pri prvoj vakcinaciji kuceta. Obavezna sterilizacija kucnih ljubimaca je nonsens, mozda je dobra ideja za pse lutalice.....(pitanje, koliko je realno ocekivati da ce kantonalna ili federalna vlada odobriti budzet za ovo? sintori su jeftiniji a jednako ucinkoviti? :sad: ) na kraju krajeva, nek mi se javi vlasnik koji ce "neplanirano" pariti svog ljubimca? nisam nikada imala macu, pardoniram ako zvuci naivno za vlasnike maca, ne znam kako to ide sa mackicama :) ali cini mi se da je sa kujama malo teze. smatram da svako ko voli svoju kujicu je nikada nece neplanirano pariti. isto kao sto ja nikada necu dozvoliti mom pascetu da zaskoci kuju koja je u tjeranju a slobodno hoda ulicom. mislim da kada mi naucimo da budemo bolji i odgovorniji ljudi imat cemo i manje problema sa samim sobom i sa okolinom.
Post Reply