Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post Reply
feral.tribune

#26 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by feral.tribune »

Air Ramiz wrote:
feral.tribune wrote:
valterbranisarajevo wrote:Nije baš bilo jednostavno pripadnicima ARBiH srpske nacionalnosti u ratu. S jedne strane izloženi stravičnoj propagandi koja je dolazila s druge strane, straha da ne završe kao ovi momci na Igmanu, a s druge strane izloženi beskrupuloznom etikatiranju raznih podrumaša i kvazipatriota da su „četnici“, petokolonaši“ i šta sve ne. Ja sam u ratu uvijek govorio onima koji su tako razmišljali; nemojte tako, ako ne želite ljude koji su ovdje ostali sa nama da dijele dobro i još više zlo, onda ćete umjesto sa „četnicima“ morati sarađivati sa pravim četnicima...

Nije prošlo mnogo od toga, kada se 1996 u Sarajevo slavodobitno vratio Momčilo Krajišnik i to ne kao bilo ko nego kao član Predsjedništva..
:thumbup:

Znali su oni sta rade .Alija i alijini su nagovarali bosanske muslimane da glasaju za SDS samo da ne pobjede ' komunjare ' .U ratu su ignorisali i zanemarivali i gurali u stranu i opstruirali i Vikica i Sibera i Divjaka ...Sada neka bosnjacki politicari piju kafu sa Dodikom i Radmonvicem a uskoro ce na jedan fidzan da stigne i Biljka Plavsic .Na sljedecim izborima cu glasati za SDS . Zasto ! Rekao mi Alija davno pa da mu mrtvom uslisim zelju .
Koliko mi je poznato Dodika su promovisali gore pomenuti Senad Avdic i Bakir Hadziomerovic kao alternativu SDS-u i sta samo dobili? Deset puta goru bandu i nikad losije stanje u drzavi.

Samo naivci ne razumiju zasto je SDS bio bolja opcija od Bakirovog i Avdicevog Dodika. SDS je pun ratne hipoteke i medjunarodna zajednica je u to vrijeme progurala najvise drzavnih ovlastenja od dejtona do danas, jer je ucjenjivala SDS ratnom hipotekom. Dodika nemaju cim ucjenjivat i Dodik moze da radi sta hoce, a u ovoj drzavi po ustavu Srbi moraju imat predstavnike. Sto se tice Alije, molim te ne lupetaj, nikada nije nagovarao muslimane da glasaju za SDS ?! nego za SDA.
A kako Biljana Plavsic pobijedi u Bosanskoj Krupi ?
Brkic1978

#27 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Brkic1978 »

cak je rako da su Srbi prvo protjerani iz Zenice, Kaknja i Visokog pa da su tek tada dosli u Semizovac i protjerali muslimane i uzeli im kuce. mislim, ne znam, mozda je to i istina, ali to nije onda tako kako sam ja cuo i ucio.
Ova ti je pravo dobra. :thumbup:
MuaDib

#28 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by MuaDib »

E moj feral.tribune ovi će alijići za to okriviti Fikreta Abdića, a ne merhametli Aliju. A isti taj Alije je u Cazinu rekao glasajte za Biljanu Plavšić, koja je pobjedila u Cazinu, gdje 99,99% Bošnjaka, tada Muslimana. :x
Nažalost, ovdje je čini mi se bila politika zavadi pa vladaj. Samo nisu računali na ovakvu krvoločnost! 8)
yugi

#29 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by yugi »

Nevjerovatna je sklonost pojedinaca da pišu o svemu izuzev o zadanoj temi :oops:
Dakle vratimo se suđenju monstrumu šešelju :oops:
Topla voda

#30 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Topla voda »

yugi..mislim da koblar nije rekao da je brne bolji covjek od seselja,nego veci...kontajuci na njegovu visinu..cega se i uhvatio seselj i nastavio pitanjem koliko je visok.
a seselj pokusava trivijalnostima da diskreditira svjedoke,jer velika vecina svjedoka je sa liste koja je vec davala iskaze organima rbih prije 15-tak godina,te ponovo istraziteljima tribunala 10-15 godina kasnije.
i normalno da se pojavi razlika u nekim sitnicama,nebitnim za materiju predmeta,kao sto je .da li je opsovao majku karadzicu ili je rekao ko jebe karadzica...na tim stvarima i bojama beretki i sajkaca on izbacuje jednog po jednog svjedoka.
na ovome su trebali poraditi ovi iz tuzilastva,ako im je to uopce bio cilj,te pred davanja izjava haskim istraziteljima,malo porazgovarati sa svjedocima i podsjetiti ih na prijasnje "sitne pojedinosti"u izjavama.
ili to ili da svjedoci odbiju davanje izjave istraziteljima,te da se istarziteljima iz tribunala da samo prvobitna izjava..data pred organima bih.
ovako..puno prilike za navodne lazne izjave svjedoka.
sve me ovo ,zajedno sa odnosom prema tuzbi,koja je prosla kako je prosla,tjera na to da mislim da nekome na nasoj strani nije u interesu da se postupak vodi kako treba.ili to ili je ovo nekvalitetno otaljavanje posla
Fair Life

#31 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Fair Life »

Air Ramiz wrote:...
Koliko mi je poznato Dodika su promovisali gore pomenuti Senad Avdic i Bakir Hadziomerovic kao alternativu SDS-u i sta samo dobili? Deset puta goru bandu i nikad losije stanje u drzavi.
...
I Srbi s pika poslusase Senada i Bakira ??

Ti bi mog'o glavom fosnu... na tri polovine... ko od sale.
feral.tribune

#32 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by feral.tribune »

MuaDib wrote:E moj feral.tribune ovi će alijići za to okriviti Fikreta Abdića, a ne merhametli Aliju. A isti taj Alije je u Cazinu rekao glasajte za Biljanu Plavšić, koja je pobjedila u Cazinu, gdje 99,99% Bošnjaka, tada Muslimana. :x
Nažalost, ovdje je čini mi se bila politika zavadi pa vladaj. Samo nisu računali na ovakvu krvoločnost! 8)
Tacno .To nije lako danas slusati , a tek se suociti se s tim .Na dzumama , u dzamijama su se davale instrukcije za koga glasati .Pored SDA dati glas SDS-u i HDZ -u .
Sjeti se samo kada je vlada BiH dala garancije Prlicu , Praljku ..da se brane sa slobode mada su pozivnice za Hag stigle na zagrebacku adresu .U Sarajevu panika zato sto hapse Praljka .Tihic je to komentarasio da bi neko od " nasih " mogo doci u slicnu sitaciju :roll: .Ali neka sve se vraca sve se placa ...Praljak je srusio most ali nije biloo problem da se poslije toga malo proseta po Sarajevu i svrati na cevape a poslije toga sa zadahom luka i fasizma odrzi pocasni govor u parlamntu BiH kao da je dosao Nelson Mendela a ne jedan ljudozder koji je pomeo Gornji Vakuf i od Mostara napravio Drezden iz 1945 .Praljak tu nije bio slucajno .Nije Mostar na Marsu da nisu znali sta je tanmo bilo , nego 120 km od Sarajeva Sada su jurisnici IVZ i SDA docekali ono sto su najmnanje ocekivali .Vikic , Sefer , Siber , Divjak , Sucur ...heroji a Hasan C. Bakir I. Vranj .i ostala raja iz prvog safa i udarnog esalona izdajnici .Neobicno sam sretan zbog toga da banda oko Alije skupa s njim ide u smetljiste istorije kao klika koja je izdala ideju cjelovite i gradjanske Bosne i Hercegovine .Ako ista mrzim u zivotu to je licmjesrstvo .Laz .Skrivanje iza vjere .Veci grijeh od toga ne postoji .Volio bi da se Seselj vrati bez sekunde zatvora .Pa neka se onda narod upita .Delic u 'apsanu a Seselj u kafanu . Aha ...Kako to ? Pa fino sve je moguce u Hollywoodu i Diznelendu .
p. s. U Sarajevu je vise tinte potroseno na pljuvanje Zlatka Lagumdzije , Marka Veseovica , Senada Avdica , Senada Pecaninina nego na sve cetnicke glavesine skupa .Kada si vidio da ti kontrolisani mediji poput Avaza Ljilkjana , Saffa .....kritikuju i narodu pokazu i dokazu ko je jedan Seselj .Ali zato se pise i prica po dzamijama da ne treba dati glas Zlatku Lagumdziji jer ce rusiti dzamije . :-) Gledao sam jednom na tv jednog hodzu kako je ljut i rezigniran zato sto je Zlatko stavio u Izraelu onu kapicu na glavu kada je odavao pocast zrtvama holokasuta ispred spomenika ispred tzv Zida Sutnje .( stavio onu kapicu na glavu i dosao da vlada nad nama ) grmi neki efendija sa sijedom bradom .To njemu smeta , mada je to obicaj kao kada prnc.Diana stavi maramu u Pakistanu .Hocu reci jednu stvar .RS nije normalna pojava , to je nesto sto smeta , to je ruglo i sramota covjecansta , to bode oci to vrijedja zdrav razum i ljudsko dostajnstvo ....to je jedna nakaza i nakarada ....ali kao sto je god to nakaradno , nakaradno je i Sarajevo bez svojih prijeratnih stanovnika koji nisu okrvavili ruke .
Jer pravljenje , nove , stare , multi kulti ..Republike Bosne i Hercegovine pored ukidanja RS podrazumijeva i ukidanje jednoinacinalnih sredina u kojima nicu vjerski objekti i rastu bankovni racuni hodzama , fratrima i njihovim lutkama na koncu , politicirama iz nacionalnih stranaka .Zato smatram da ce se desiti ono sto nacionalisti najmanje ocekuju .Narodni bunt unutar nacionalnih korpusa gdje ce svako skidati ' svoje ' .Kojim putem , na koji nacin , kada ...ja to ne znam .Najbolje je demokratski ih skinuti tako sto ces glas dati Tanovicu , Bojicu , Lagumdziji , Lamiji , Kukicu , Komsicu , Bogicevicu ...A moze vala i toljagama , steta da trunu u podrumu lopate a Nedzad Brankovic ima onako lijepa ledja :D
Topla voda

#33 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Topla voda »

e hajde nek mi neko objasni razliku izmedju interesa bosne i interesa bosnjaka.
ovi likovi koji izgube tuzbu...kojima je drazi hamo iz frankfurtske,nego robert i nenad iz prve slavne..
..nek mi neko objasni kako je taj"stav o ispravnom rezonu" za mene licno dobar i koristan
Pietje_Bel

#34 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Pietje_Bel »

Pa u tome i jeste najveci problem sto je se desila neka Islamizacija svega. Od pozdrava u Armiji sa selam alejk do dovodenje hodze da objasnjava borcima kako da se bore i uvodenje stotinu nekih pojmova kao sto je "sehid". Samo bog sami zna koliko je Srba i Hrvata otislo iz Armije nakon te Islamizacije. Ja licno znam jednog koji mi je to otvoreno rekao: "Da to vise nije bilo to." i otisao covijek. Bio je u pravu 100%. Bosnjaci su postali jednostavno svi muslimani od Bugarske do Slovenije i valja nam sada upravljati sa tom masom. Od istocne Bosne pa nadalje ti Bosnjaci nemaju pojma ni sta znaci Bosnjak. Za njih je Alija glavni. Oni pjevaju pjesme Turskom fatihu a istovremeno mlataraju sa zastavom sa ljiljanima. :? Ima i super Sandzaklija koji su se stvarno pokazali u ratu kao super borci ali to ne znaci da razumiju sustinu Bosne. Kad vidim onu Tursku zastavu na stadionu ili one budale sto mahaju sa zastavom Saudijske Arabije hoce da mi pozli. I ja sam musliman ali to je moja privatna stvar. Na prvom mjestu cu uvijek biti Bosanac pa tek onda musliman. Za mene je onaj pravoslavac ili katolik cija je jedina domovina BiH brat veci nego bilo koji musliman cija BiH nije domovina. Znam da mnogo "Bosnjaka" ovako ne razmislja ali sta cu im ja? Evo npr. Albanci razmisljaju ovako od kada znaju za sebe. Za Albance je Albanac na prvom mjestu bio on katolik ili musliman. Ako pred nekim Albancem muslimanom pocnes tracati Albanca katolika onda mozes vrlo lako dobiti degenek.

Neki prvi korak bi trebao biti da se fino odreknemo Sandzaka i neka se ti ljudi vise ne izjasnjavaju Bosnjacima. Neka brate budu Muslimani to oni i jesu oduvijek bili i to je ono sto je za njih karakteristicno, tako se osjecaju 1000%. Ja njima nista ne zamjeram niti mrzim bilo koga ali oni nas ne kontaju nikako a ni mi njih. O Bosnjacima makedonije, Hrvatske itd. da i ne pricam. Neka budu Muslimani, ili Makedonci, Hrvati. Posle toga fino sve one Vehabije ili da pocnu zivijeti po zakonima BiH bez zastite neke posebne od strane nekih mutnih tipova na vlasti ili ako to nece neka se pakuju i neka se vrate odakle su i dosli. Neka vjera opet postane privatna stvar i neka se prestanu graditi dzamije, crkve jer ionako su prazne.
feral.tribune

#35 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by feral.tribune »

Pietje_Bel wrote:Pa u tome i jeste najveci problem sto je se desila neka Islamizacija svega. Od pozdrava u Armiji sa selam alejk do dovodenje hodze da objasnjava borcima kako da se bore i uvodenje stotinu nekih pojmova kao sto je "sehid". Samo bog sami zna koliko je Srba i Hrvata otislo iz Armije nakon te Islamizacije. Ja licno znam jednog koji mi je to otvoreno rekao: "Da to vise nije bilo to." i otisao covijek. Bio je u pravu 100%. Bosnjaci su postali jednostavno svi muslimani od Bugarske do Slovenije i valja nam sada upravljati sa tom masom. Od istocne Bosne pa nadalje ti Bosnjaci nemaju pojma ni sta znaci Bosnjak. Za njih je Alija glavni. Oni pjevaju pjesme Turskom fatihu a istovremeno mlataraju sa zastavom sa ljiljanima. :? Ima i super Sandzaklija koji su se stvarno pokazali u ratu kao super borci ali to ne znaci da razumiju sustinu Bosne. Kad vidim onu Tursku zastavu na stadionu ili one budale sto mahaju sa zastavom Saudijske Arabije hoce da mi pozli. I ja sam musliman ali to je moja privatna stvar. Na prvom mjestu cu uvijek biti Bosanac pa tek onda musliman. Za mene je onaj pravoslavac ili katolik cija je jedina domovina BiH brat veci nego bilo koji musliman cija BiH nije domovina. Znam da mnogo "Bosnjaka" ovako ne razmislja ali sta cu im ja? Evo npr. Albanci razmisljaju ovako od kada znaju za sebe. Za Albance je Albanac na prvom mjestu bio on katolik ili musliman. Ako pred nekim Albancem muslimanom pocnes tracati Albanca katolika onda mozes vrlo lako dobiti degenek.

Neki prvi korak bi trebao biti da se fino odreknemo Sandzaka i neka se ti ljudi vise ne izjasnjavaju Bosnjacima. Neka brate budu Muslimani to oni i jesu oduvijek bili i to je ono sto je za njih karakteristicno, tako se osjecaju 1000%. Ja njima nista ne zamjeram niti mrzim bilo koga ali oni nas ne kontaju nikako a ni mi njih. O Bosnjacima makedonije, Hrvatske itd. da i ne pricam. Neka budu Muslimani, ili Makedonci, Hrvati. Posle toga fino sve one Vehabije ili da pocnu zivijeti po zakonima BiH bez zastite neke posebne od strane nekih mutnih tipova na vlasti ili ako to nece neka se pakuju i neka se vrate odakle su i dosli. Neka vjera opet postane privatna stvar i neka se prestanu graditi dzamije, crkve jer ionako su prazne.
A sta mislis o obrnutoj ideji .Da se ti izjasnjavas onako kako kako Bog zapovijeda , onako kako si bio , jesi i bices .....ono sto u stvari jesi .....BOSANAC . A da Sandze pustis da se izjasnjasvaju kako im volja .Bas me briga sta je ko , ja znam sta ja sam ja .BOSANAC !!!!!!
to je jedino i ispravno i to je jedini put u normalnu drzavu .Bosnjak je fol da Latici , Izetbegovici , Cerici mogli vladiti na frtalj zemlje do kijamtskog dana .Ljudi koji sebe zovu bosnjackim prdstavnicama su veliki manipulanti i olos bez presadana u novijoj istoriji .
Pietje_Bel

#36 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Pietje_Bel »

Ma dobro neka se svako izjasnjava kako zeli na kraju krajeva ali mene samo to "Bosnakstvo" zna iritirati, boli glava. Nije mi jasno zasto ti ljudi ne mogu biti Muslimani kad se oni u sustini tako osjecaju na prvom mjestu? Pa sreo sam djevojku iz makedonije koja mi je pocela objasnjavati kako je ona Bosnjaka, znaci nije ni znala izgovoriti Bosnjakinja nego je cula da je ona Bosnjaka. Jedva sam 2 minute sa njom pricao i rukama i nogama a eto ona pripada mome narodu jer je Bosnjaka. :? Zasto nas svak hebe u zdrav mozak i Hrvatska i Srbija i citav svijet? Upravo zato sto smo nacionalno nedefinisani a to ti u evropi znaci u prevodu da si nepismen kao drzava. Znaci svi oko nas znaju citati i pisati ali mi to neznamo i zato cemo uvijek biti donji.
feral.tribune

#37 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by feral.tribune »

Pietje_Bel wrote:Ma dobro neka se svako izjasnjava kako zeli na kraju krajeva ali mene samo to "Bosnakstvo" zna iritirati, boli glava. Nije mi jasno zasto ti ljudi ne mogu biti Muslimani kad se oni u sustini tako osjecaju na prvom mjestu? Pa sreo sam djevojku iz makedonije koja mi je pocela objasnjavati kako je ona Bosnjaka, znaci nije ni znala izgovoriti Bosnjakinja nego je cula da je ona Bosnjaka. Jedva sam 2 minute sa njom pricao i rukama i nogama a eto ona prpada mome narodu jer je Bosnjaka. :? Zasto nas svak hebe u zdrav mozak i Hrvatska i Srbija i citav svijet?i Upravo zato sto smo nacionalno nedefinisani a to ti u evropi znaci u prevodu da si nepismen kao drzava. Znaci svi oko nas znaju citati i pisati ali mi to neznamo i zato cemo uvijek biti donji.
Uvodjenjem naziva Bosnjak 1993 sam si sebe jebo u mozak .Barem s tim Hrvtska i Srbija nemaju nista .Oni nas zovu onako kako treba .Bosanci ! Oni bolje od nas znaju sta smo .Zalosno ali istinito .
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#38 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Chmoljo »

Pietje_Bel wrote:Pa u tome i jeste najveci problem sto je se desila neka Islamizacija svega. Od pozdrava u Armiji sa selam alejk do dovodenje hodze da objasnjava borcima kako da se bore i uvodenje stotinu nekih pojmova kao sto je "sehid". Samo bog sami zna koliko je Srba i Hrvata otislo iz Armije nakon te Islamizacije. Ja licno znam jednog koji mi je to otvoreno rekao: "Da to vise nije bilo to." i otisao covijek. Bio je u pravu 100%. Bosnjaci su postali jednostavno svi muslimani od Bugarske do Slovenije i valja nam sada upravljati sa tom masom. Od istocne Bosne pa nadalje ti Bosnjaci nemaju pojma ni sta znaci Bosnjak. Za njih je Alija glavni. Oni pjevaju pjesme Turskom fatihu a istovremeno mlataraju sa zastavom sa ljiljanima. :? Ima i super Sandzaklija koji su se stvarno pokazali u ratu kao super borci ali to ne znaci da razumiju sustinu Bosne. Kad vidim onu Tursku zastavu na stadionu ili one budale sto mahaju sa zastavom Saudijske Arabije hoce da mi pozli. I ja sam musliman ali to je moja privatna stvar. Na prvom mjestu cu uvijek biti Bosanac pa tek onda musliman. Za mene je onaj pravoslavac ili katolik cija je jedina domovina BiH brat veci nego bilo koji musliman cija BiH nije domovina. Znam da mnogo "Bosnjaka" ovako ne razmislja ali sta cu im ja? Evo npr. Albanci razmisljaju ovako od kada znaju za sebe. Za Albance je Albanac na prvom mjestu bio on katolik ili musliman. Ako pred nekim Albancem muslimanom pocnes tracati Albanca katolika onda mozes vrlo lako dobiti degenek.

Ako sam vjernik onda mi je vjera na prvom mjestu. Izvini ako izgleda kao da ti "sufliram", već je to samo moj rezon. Vjera, pa nacija. Nacija je mlad pojam, nedavno izmišljen, vjera je nešto dugotrajnije. Kažem samo moje rezonovanje...

Ali složio bih se s tobom konkretno vezano za temu. Kako ćeš ti nekom kretenu objasniti da je zastavu kojom maše (ljiljani) lik o kojem sjetno pjeva (Fatih) bacio pod noge... Uffff kako me huja uhvati... Pogotovo zato što sam i sam to radio... tako nas u školi učili... tako nam u medijima servirali... tako nas u džamiji učili... I namjerno govorim u perfektu. *ebi ga, malo iskoristio ovaj "organ na ramenima" i zamislio se...
Nije mi jasno ni to kako meni u bilo kojem pogledu može biti bliži Iranac od Srbina ili Hrvata, osim RELIGIJSKOG. Od toga da smo isti soj (Slaveni), pa do (ne :mrgreen: )kulture života... Eto, imamo vehabije za ogled. I šta da vam kažem, plaho smo bliski :lol: Mislim, sve je to OK "braća muslimani" i te sintagme, ali postoje ljudi koji su TU, PORED mene a nisu moje vjere. I šta sad? Pa zar nismo svi Ademova a.s. djeca? Pa zar im nećemo pomoći u nevolji? Pa zar nam niko od njih nikada nije pritekao u pomoć? Pa zar nismo često dijelili dobro i zlo? Pa zar ne živimo jedni pored drugih? Pa kako, bolan, onda meni može biti bliži neki Saudijac ili Iranac ili Egipćanin, svjetlosnim godinama daleko?

A ovo što navodim je u stvari samo posljedica... posljedica zaglupljivanja, guranja u torove, želje za moći... et' ono samo za primjer, znate kako su hodže prije govorile: grehota je žensko slati u školu. Kao, bilesi, prokurvat će se. :x Da nije tužno bilo bi smiješno. I to je bilo vrijeme kad su moji starci bili mladi. A naši mili i dragi vjerski službenici i danas, uglavnom, imaju slična stajališta...
Pfuj, i kažu Cerić da je poglavar svih muslimana. Duboko poštujući INSTITUCIJU reis-ul-uleme kao musliman JA kažem: "CERIĆU MOJ PREDSTAVNIK NISI!"
Last edited by Chmoljo on 15/06/2008 07:19, edited 1 time in total.
NNneko

#39 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by NNneko »

Chmoljo wrote:

Ako sam vjernik onda mi je vjera na prvom mjestu. Izvini ako izgleda kao ti "sufliram", već je to samo moj rezon. Vjera, pa nacija. Nacija je mlad pojam, nedavno izmišljen, vjera je nešto dugotrajnije. Kažem samo moje rezonovanje...

Ali složio bih se s tobom konkretno vezano za temu. Kako ćeš ti nekom kretenu objasniti da je zastavu kojom maše (ljiljani) lik o kojem sjetno pjeva (Fatih) bacio pod noge... Uffff kako me huja uhvati... Pogotovo zato što sam i sam to radio... tako nas u školi učili... tako nam u medijima servirali... tako nas u džamiji učili... I namjerno govorim u perfektu. *ebi ga, malo iskoristio ovaj "organ na ramenima" i zamislio se...
Nije mi jasno ni to kako meni u bilo kojem pogledu može biti bliži Iranac od Srbina ili Hrvata, osim RELIGIJSKOG. Od toga da smo isti soj (Slaveni), pa do (ne :mrgreen: )kulture života... Eto, imamo vehabije za ogled. I šta da vam kažem, plaho smo bliski :lol: Mislim, sve je to OK "braća muslimani" i te sintagme, ali postoje ljudi koji su TU, PORED mene a nisu moje vjere. I šta sad? Pa zar nismo svi Ademova a.s. djeca? Pa zar im nećemo pomoći u nevolji? Pa zar nam niko od njih nikada nije pritekao u pomoć? Pa zar nismo često dijelili dobro i zlo? Pa zar ne živimo jedni pored drugih? Pa kako, bolan, onda meni može biti bliži neki Saudijac ili Iranac ili Egipćanin, svjetlosnim godinama daleko?

A ovo što navodim je u stvari samo posljedica... posljedica zaglupljivanja, guranja u torove, želje za moći... et' ono samo za primjer, znate kako su hodže prije govorile: grehota je žensko slati u školu. Kao, bilesi, prokurvat će se. :x Da nije tužno bilo bi smiješno. I to je bilo vrijeme kad su moji starci bili mladi. A naši mili i dragi vjerski službenici i danas, uglavnom, imaju slična stajališta...
Pfuj, i kažu Cerić da je poglavar svih muslimana. Duboko poštujući INSTITUCIJU reis-ul-uleme kao musliman JA kažem: "CERIĆU MOJ PREDSTAVNIK NISI!"
Zar tema nije Perica Koblar i Zivko Krajsnik Bosanski heroji

Nije mi jasno kako cesto teme predju na blacenje Bosnjaka van granica Bosne i Hercegovine. Ljudi imaju pravo da se izjasnjavaju kako hoce, a kod Sandzaklija je Bosnjastvo dublje ukorijenjeno nego kod nas. Koliko samo Sandzaklija generacijama zivi u Bosni, a imaju rodbinu na Sandzaku. Kako da se razlicito izjasnjavaju, a rodbina, gluposti. Evo ja sam prvo Musliman, pa onda Bosnjak, pa Bosanac.

Sto se tice same teme, Perica Koblar je jedini od svjedoka dosad koji je malo poljuljao Seselja. Dosta je Seselj dijelio lekcije, neka neko i njemu odgovori. Medjutim, i meni se cini da se tuziteljstvo nije najbolje pripremilo za ovo sudjenje. Koji je razlog, ne znam.
Pietje_Bel

#40 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Pietje_Bel »

Pa naravno da ova tema ima veze sa ovim sto ja govorim. Ovo su Bosanski heroji ali su pravoslavci i katolici. Zbog toga to ima veze sa temom. Nasa vojska ja do polovine 93. imala 35% ne muslimana u svojim redovima (izjava Dragana Vikica). To je moglo za sva vremena spasiti BiH da su na celu bili ljudi koji su to postovali i koji su malo sire gledali na svijet i razumijeli Bosnu a ne ljudi poput Alije Izetbegovica. Ne kazem ja. Lako je sada nakon rata se praviti pametan. Ali zasto je se morala islamizirati jedna Bosanska Armija kad je njezina glavna karakteristika i njezina najjaca osobina upravo bila ta diversija u vjeri? To je Bosna i ako mi "Bosnjaci" to ne postujemo onda neka se Bosna raspadne jer nema smisla da postoji vise, sto ce nam da se patimo? Ja to ne razumijem. Sta je za tebe Bosnjak? Je li to znaci musliman? Evo recimo da ja nisam musliman sta sam ja onda ako mi je BiH jedna jedina? je li ja onda ne mogu biti Bosnjak? Sta je jedan pravoslavac koji dozivljava ovu zemlju na isti nacin kao i ja - je li on Bosnjak? Bosnjacima se dan danas izjasnjavju ljudi iz Istocne Bosne, Sandzaka, Makedonija itd. Bosanci izumiru a sa njima i Bosna izumire. Drzava koja je pocela da postoji prije 1000 godina, koja je se razvila do najmocnije kraljevina na Balkanu, koja je razvila zaseban etnos unutar te kraljevine dan danas je na aparatima upravo zato sto imamo mnogo ljudi koji su nacionalno ne osvijesceni. pojam Bosnjak su uveli Turci. Prvi put ga spominje Kupreskic kada prica o "Bosnjacima rimo krcanske vjere." Znaci iskrivili su nam narodno ime koje smo mi itekako imali. To ime su nam ukrali oni koji nikad nisu bili to cime se nazivaju. Sto vise prolazi vremena sto sam vise ubjeden da mi moramo imati jednu ultra desnu Bosansku partiju inace nista od nas. Narod se mora malo probuditi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Chmoljo »

Zar tema nije Perica Koblar i Zivko Krajsnik Bosanski heroji

Nije mi jasno kako cesto teme predju na blacenje Bosnjaka van granica Bosne i Hercegovine. Ljudi imaju pravo da se izjasnjavaju kako hoce, a kod Sandzaklija je Bosnjastvo dublje ukorijenjeno nego kod nas. Koliko samo Sandzaklija generacijama zivi u Bosni, a imaju rodbinu na Sandzaku. Kako da se razlicito izjasnjavaju, a rodbina, gluposti. Evo ja sam prvo Musliman, pa onda Bosnjak, pa Bosanac.

Sto se tice same teme, Perica Koblar je jedini od svjedoka dosad koji je malo poljuljao Seselja. Dosta je Seselj dijelio lekcije, neka neko i njemu odgovori. Medjutim, i meni se cini da se tuziteljstvo nije najbolje pripremilo za ovo sudjenje. Koji je razlog, ne znam.
Jeste. I ono što sam pisao, odnosi se na to. "Islamizacija" ili bolje rečeno "klerikalizacija" društva je vrlo prisutna. Ni ostali nisu imuni na to. Još su Srbi i "najotporniji" na to, ali i to, naravno, ima svoje razlog. To je nacionalna, ja bih rekao, PREsvjesnost...
A za posljedicu imamo to da zaboravljamo na momke poput Perice ili Živka...
Na to se odnosio moj post. Kao i na to da onaj, koji je moj predstavnik, ističe i njihova herojska imena i djela, jer su branili ono zbog čega su me drugi htjeli ubiti, uništiti. I ginuli. A ne NAMETANJEM nečega, tjerati ih iz naših udžbenika historije...
skuter_sa

#42 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by skuter_sa »

Baš sam ovih dana intezivno pratio sudjenje Šešelju, naročito sam obratio pažnju na svjedočenje Perice Koblara koji me je impresionirao svojim načinom svjedočenja, mislim da je jedan od rijetkih ako ne i jedini koji je uspio da na neki način polomi živce optuženog. Eh sada me zanima ono pitanje Šešelja kada je postavio svjdoku Koblaru u tom smislu kako je i sam Koblar ostao živ, a preostali su ubijeni.... malo sam razmišljao i nikako ne mogu da povežem zbog čega su zaista Koblara ostavili živog???? U svakom slučaju se divim Perici na svemu onome što je prošao, zaista je pravi heroj!!!!
valterbranisarajevo

#43 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by valterbranisarajevo »

Šta je mene u svemu tome najviše impresioniralo i zašto sam temu nazvao ovako. Dosta toga je rečeno, ali ukratko.

Danas poslije toliko godina Perica Koblar brani ideju davno "ubijenih" multietničke BIH i multietničke ARBIH. Prkosi Šešelju -Ja nisam bio pripadnik nikakve "muslimanske" vojske.. Više vrijedi ta njegova rečenica nego sva ona kvazipatriotska prose... kojima smo okruženi godinama..On je običan čovjek, ja za njega nisam čuo ranije. Znači govori iskreno, iz duše, a ne zbog prikupljanja jeftinih političkih poena ( često zloupotrebljavajući i tragediju vlastitog naroda u te svrhe), kako to godinama rade oni "koji su nam upalili svjetlo"..

Iako, zna dobro i Perica da je sve otišlo u "Honduras" baš negdje u vrijeme kada se on borio na Igmanu za tu ideju, kojom sada mlati Šešelja po glavi...

Zato je Perica Koblar za mene heroj. On tamo u Hagu predstavlja i mene, kao i sve one koji nikada nisu prodali ideju multietničke BiH i multietničke ARBiH.. :bih:
sarlo

#44 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by sarlo »

valterbranisarajevo wrote:Šta je mene u svemu tome najviše impresioniralo i zašto sam temu nazvao ovako. Dosta toga je rečeno, ali ukratko.

Danas poslije toliko godina Perica Koblar brani ideju davno "ubijenih" multietničke BIH i multietničke ARBIH. Prkosi Šešelju -Ja nisam bio pripadnik nikakve "muslimanske" vojske.. Više vrijedi ta njegova rečenica nego sva ona kvazipatriotska prose... kojima smo okruženi godinama..On je običan čovjek, ja za njega nisam čuo ranije. Znači govori iskreno, iz duše, a ne zbog prikupljanja jeftinih političkih poena ( često zloupotrebljavajući i tragediju vlastitog naroda u te svrhe), kako to godinama rade oni "koji su nam upalili svjetlo"..

Iako, zna dobro i Perica da je sve otišlo u "Honduras" baš negdje u vrijeme kada se on borio na Igmanu za tu ideju mma gore je bila katastrofa. Palo je Trnovo, Bjelasnica, Igman. Focaci su imali nekoliko stotina poginulih, bataljon Sutjeska je prepolovljen (sirile se price da bjeze zapravo su bili zadnji u povllacenju i zato su trpili takve gubitke). Iz Grada je prvo izasla 101.motorizovana i mislim da je ovdje rijec o njihovim borcima-Roberta sam licno upoznao prije rata-mislim da je sa Anexa. 101. je presla preko piste. Kroz tunel je prvo izasao Drugi samostalni bataljon koji je otisao u napad na Vitez i Laste koje su povratile Tresnjevo brdo i put preko Igmana a dovedena je 17. Krajiska koja je stabilizovala ostale linije na Igmanu i Bjelasnici-a i UN je insistirao da Sarajevu ostane put spasa. Bosna je sredinom 1993. bila u apokalipticnom stanju. Mostar je gorio, G.Vakuf, srednja Bosna, istocna Bosna je sva pala i satjerana u enklave, na Zuci je svaki dan ginulo po nekoliko boraca, u Krajini je djavolov sluga izveo pobunu. U Gradu samo imali pobunu 9. i 10. brdske brigade.
Lezao sam u bolnici, brat mi je bio na Igmanu, i slusao price boraca koji su dolazili iz svih krajeva slobodne teritorije koja se svaki dan rapidno smanjivala i da ti pravo kazem uspjesi 7. muslimanske i mudjahedina u srednjoj Bosni su bili jedna od rijetkih dobrih vijesti, a prije svega njihov optimizam je bio fascinantan i ulijevao je jedinu nadu da se situaciju moze preokrenuti. Mi obicni vojnici smo govorili "potpisi Alija pa makar i avlija". Alija Izetbegovic je u to vrijeme govorio "do podne mislim jedno, od podne drugo" poceo je da pusi a jednom je cak i citirao Al Pacina iz "Pasje popodne". Djelovao je krajnje izgubljeno. Sad govore da je u to vrijeme kovao i provodio plan "islamizacije Armije R BiH" i sl.
, kojom sada mlati Šešelja po glavi...

Zato je Perica Koblar za mene heroj mislim da je heroj i sire. On tamo u Hagu predstavlja i mene, kao i sve one koji nikada nisu prodali ideju multietničke BiH i multietničke ARBiH.. :bih: ova zastava mi se ne svidja, ali eto sta je tu je
Ashrafieh

#45 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Ashrafieh »

feral.tribune wrote: U Sarajevu je vise tinte potroseno na pljuvanje Zlatka Lagumdzije , Marka Veseovica , Senada Avdica , Senada Pecaninina nego na sve cetnicke glavesine skupa .Kada si vidio da ti kontrolisani mediji poput Avaza Ljilkjana , Saffa .....kritikuju i narodu pokazu i dokazu ko je jedan Seselj .Ali zato se pise i prica po dzamijama da ne treba dati glas Zlatku Lagumdziji jer ce rusiti dzamije . :-)
Pragmatična politika, zašto pljuvati po onima koji ti nisu nikakva konkurencija i koji se nikada neće
pojaviti na izbornoj listi na kojoj je tvoje ime. Rat postoji još samo u glavama sirotinje i koristi se kao
sredstvo za zastrašivanje kada je to potrebno. Hadžije su sebi davno podijelili rejone ... :wink:
Air Ramiz

#46 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Air Ramiz »

Fair Life wrote:
Air Ramiz wrote:...
...
I Srbi s pika poslusase Senada i Bakira ??
Ne, nego ih poslusa medjunarodna zajednica, koja u Dodiku umjesto opstrukcije prepozna mirotvorca spremnog na dijalog, odnosno demokratu koji se bori "protiv SDA-SDS-HDZ" nacionalista, kako to Bakir nazva.
Ti bi mog'o glavom fosnu... na tri polovine... ko od sale.
Poselami Munju i Burija. Zar nisi skontao da je UDBA zavrsena prica? Nije valjda da te jos uvijek placaju?
Last edited by Air Ramiz on 15/06/2008 12:24, edited 1 time in total.
Air Ramiz

#47 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Air Ramiz »

MuaDib wrote:E moj feral.tribune ovi će alijići za to okriviti Fikreta Abdića, a ne merhametli Aliju. A isti taj Alije je u Cazinu rekao glasajte za Biljanu Plavšić, koja je pobjedila u Cazinu, gdje 99,99% Bošnjaka, tada Muslimana. :x
Kad je to Alija rekao? Datum i mjesto?
Naravno, kod vas Srba je ta teza samo pokusaj da se operete za genocid. Ali ne pije vode. Crno na bijelo u pet presuda ICTY-a stoji da je bila politika agresija Srbije i Hrvatske na BiH dogovorena u Karadjordjevu i Gracu. Naravno, imate jos jednu interesantnu floskulu kojom opravdavate zlocine, a to je: Zapad nas je zavadio :-) a ti ces nam MuaDibe garant napravit kartu nove Slavenske unije ili administrativne podjele BiH, jel de?
Air Ramiz

#48 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Air Ramiz »

feral.tribune wrote:
Pietje_Bel wrote:Ma dobro neka se svako izjasnjava kako zeli na kraju krajeva ali mene samo to "Bosnakstvo" zna iritirati, boli glava. Nije mi jasno zasto ti ljudi ne mogu biti Muslimani kad se oni u sustini tako osjecaju na prvom mjestu? Pa sreo sam djevojku iz makedonije koja mi je pocela objasnjavati kako je ona Bosnjaka, znaci nije ni znala izgovoriti Bosnjakinja nego je cula da je ona Bosnjaka. Jedva sam 2 minute sa njom pricao i rukama i nogama a eto ona prpada mome narodu jer je Bosnjaka. :? Zasto nas svak hebe u zdrav mozak i Hrvatska i Srbija i citav svijet?i Upravo zato sto smo nacionalno nedefinisani a to ti u evropi znaci u prevodu da si nepismen kao drzava. Znaci svi oko nas znaju citati i pisati ali mi to neznamo i zato cemo uvijek biti donji.
Uvodjenjem naziva Bosnjak 1993 sam si sebe jebo u mozak .Barem s tim Hrvtska i Srbija nemaju nista .Oni nas zovu onako kako treba .Bosanci ! Oni bolje od nas znaju sta smo .Zalosno ali istinito .
Bosnjak je naziv star 500 godina. Prvi put ga upotrijebio Tvrtko II, pa se upotrebljavao tokom citavog perioda Osmanske vlasti, citav period Austro Ugarske vladavine i tek u Jugoslaviji poceo da blijedi. Zasto u Makedoniji koriste taj naziv? To isto rade i Bosnjaci u Albaniji koji su 1878 krenuli iz Bosne u Tursku i tamo se zaustavili i ostali, sacuvali jezik koji je tad bio u Bosni. Zasto na Kosovu postoji Bosnjacka Mahala? Zato sto su tamo ljudi dosli prije dva vijeka i osnovali to naselje. Zasto su se bosanske regimente Austro-Ugarske vojske nazivale bosnjacke? Zasto sto je to bio ustaljen naziv za stanovnike Bosne. Zasto je austrijanac komponovao mars Die Bosniaken kommen? Zato u Gracu postoji ulica druge bosnjacke regimente?

I sad se neko pametan nadje i kaze "uvodjenjem naziva 1993"?! Daj covjece procitaj nesto prije nego se tako brukas, ako ti nisi upoznat sa svojim nacionalnim identitetom, ja jesam. Btw, 90-godine je vec u govor vracen naziv Bosnjak, jer je MBO Muslimanska Bosnjacka Organizacija tad osnovana.
ld

#49 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by ld »

i 7 muslimanska je 93 bila na igmanu,uspjeli su stici sa 17 krajiskom i bilo je par drugih jedinica i cini mi se da su uspjeli zaustaviti cetnike oko malog polja,tada mi je jaran iz crnih labudova cuvao karavelica i bili su interventni vod
uglavnom bio je pored karavelica kad je pricao sa alijom,i pita ga alija da li moze vojska da izdrzi i da sacuvaju te nove linije
karavelic mu kaze da mozemo max par dana da izdrzimo
i tad alija pregovara sa karadjicem i jedan od uslova potpisivanja primirija je bila da cetnici zaustave napade i da se povuku na pocetne linije

karadjic je naredio povlacenja i poslije je alija napustio pregovore

nisu ni avioni,niti UN zaustavili cetnike,vec armija bih,a kao sto sarlo napisa ranije,armija je ratovala na tri fronta,u potpunom okruzenju,teritorija je bila totalno izrazbijana na masu okruzenih teritorija
bihac i taj dio krajine u totalnom okruzenju,napadaju cetnici iz rs i abdicevci i sredinom 95 i cetnici iz kninske krajine
srednja bosna ratuju sa domobranima u lasvanskoj dolini,sa cetnicima na ozrenu,doboju,tesnju,i u zepscu sa domobranima,i na juznoj strani na visokom se drze linije prema cetnicima,jedina komunikacija izmedju zenice i tuzle je bio vares i to su kontrolisali domobrani dok ih armija nije najurila
sarajevo u totalnom okruzenju,tek polovinom 93 iskopao se tunel
tuzla takodje
hercegovina takodje,pa do mostara se moglo doci samo preko onih vrleti prenja,dok nisu nasi oslobodili sjeverni logor i i ono naselje na sjeveru mostara,pa se uspostavila putna komunikacija
i ta 93 je bila jako,jako teska
narod u zenici je umirao od gladi,nije ovo neka foskula,ljudi su stvrano umirali od gladi,pogotovo
krajem 93 i pocetkom 94,svakodnevno je bilo umiranja,i to se zataskavalo na svaki nacin
vojska je isla na liniju sa 10 metaka u okviru
imali smo tada oko 80 000 vojnika,i na njih oko 45 000 pusaka
artiljerije maltene da nije ni bilo,nesto jako malo,oko 30-40 tenkova,od toga je bilo 20 komada T-34 sto smo zaplijenili u kasarnoj zenica i poslije osposobili za ratna dejstva,jer ti tenkovi su maltene bili muzejski eksponati

u isto vrijeme cetnici su imali srbiju iza ledja i sve ono naoruzanje,da ne nabrajam
i domobrani takodje,hrvatske je sve doturala,od ljudsta pa do MTSa
u vitez su redovno sletali helikopteri HVa sa svjezim ljudstvom i MTSom,a mi smo ih samo prackama mogli skidati
citavu godinu dana u srcu vitaza je opstala ,,mahala,, kilometar sa kilometar,branilo ju je izmedju 50-100 boraca,totalno odsjeceni
domobrani su ih napadali sa svim i svacim,cak su pun kamion eksploziva detonirali na prvoj liniji,kod djamije

sto rece sarlo,sigurno nije bila alijina zelja da to bude samo bosnjacka vojska,vec su srbi imali svoje i napadali na nas,domobrani takodje
ovo nesto malo lojalnih srba i hrvata sto je ostalo,njima svaka cast i svako dobro,i hvala im,ali da je htjeo samo ,,muslimasnku,, vojsku,i te bi najurili iz te iste armije bih
pa i u pocetku masa srba se borila u armiji bih,ali kad su vidjeli 93 da sve gori,nema hrane,municije,sve pada,i domobrani krenuli hinjski sa ledja,jednostavno su prebjegli ,,preko,,
malo ih je ostalo
valterbranisarajevo

#50 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by valterbranisarajevo »

Ja opet znam puno pripadnika ARBiH, a među njima puno Srba i Hrvata koji su proveli na ratištu gotovo čitav rat i razočarani napustili državu krajem 1994 i 1995 godine. Prema važećim boračkim zakonima oni su dezerteri ( ustvari nemaju status branioca jer nisu demobilisani, a pojam dezerter je ukinut jer je 1996 nastupila amnestija ), isto kao i oni koji su zbrisali 6.aprila 1992, iako su ovi drugi proveli u rovovima 3 godine (nije to malo - gotovo čitav II svjetski rat). Kada neko ode na samom kraju, onda ga na to mora navesti velika muka-najčešće razočarenje..

Mislim da bi ovo bio jedan lijep potez kojim bi se makar malo ispravile neke greške..

Umjesto da te ljude, dokazane patriote amnestiraju u Zakonu i pozovu da se vrate danas se čak kroz neke zakonske prijedloge o organizatorima otpora pokušavaju amnestirati, umjesto onih koji su se borili, oni koji su otišli 6. aprila.

Lijepo je rekao jedan borac, ako svi koji su „zapikali“ tu titulu dobiju naziv organizatori otpora i na osnovu toga razne privilegije ispšće na kraju da je ARBiH bila „agresor“...
Post Reply