Kolka je prolaznost na tim ispitima?Fourier88 wrote:a ti to ko studiras po bolonji pa znas da je 3 puta lakse?! mani se takvih supljih komentara i predrasuda.Zux wrote:Elem sad je jos i Bolonja pa je fax tri puta laksi nego sto je bio prije par godina.
naravno da je bolonji "lakse" sto ima 2 redovna roka u odnosu na ante bolonju ili ti ga stari sistem koji ima mnogo vishe rokova za jedan predmet u toku godine?!?! cijenim stari sistem zato i necu dalje da ulazim u raspravu i ubjedjivanje. Cijeni i ti bolonju
uglavnom back to topic, sve informacije mozete dobiti na gore navedenim linkovima pogotovu na studentskom site-u http://www.etf.ba koji se redovno osvjezava i ima najnovije informacije te forum na kojem mozete postavljati pitanja...
Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
- madner
#26 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
-
jale
#27 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Mislim da neces pogrijesiti ni sa jednim smjerom.
Mozda bi bilo najbolje da upises Računarstvo i informatiku ako imas sklonosti ka programiranju. Najlakse se zavrsi (bar je tako bilo do prije par godina), naucis najkonkretnije stvari i najlakse nadjes posao (a cesto i vise njih).
Telekomunikacije su vrlo popularne (i sam sam to zavrsio), ali za posao i nije bas najlakse (ako nemas bar dvije tri jake stele za BHTelecom,kao sto ja nemam). A ostale firme koje traze TK, traze u tebi opet i programera.
Automatika glasi za najtezi smjer (ne znam zasto?) i u zadnje vrijeme postaje sve trazenija.
Energetiku je najlakse upisati, ali ne znam gdje osim elektroprivrede bas da se covjek zaposli (a i tu, naravno, stela)
Upisi bilo koji na prvoj godini, pa skontaj do druge sta zelis i prebaci se na taj smjer.
Mozda bi bilo najbolje da upises Računarstvo i informatiku ako imas sklonosti ka programiranju. Najlakse se zavrsi (bar je tako bilo do prije par godina), naucis najkonkretnije stvari i najlakse nadjes posao (a cesto i vise njih).
Telekomunikacije su vrlo popularne (i sam sam to zavrsio), ali za posao i nije bas najlakse (ako nemas bar dvije tri jake stele za BHTelecom,kao sto ja nemam). A ostale firme koje traze TK, traze u tebi opet i programera.
Automatika glasi za najtezi smjer (ne znam zasto?) i u zadnje vrijeme postaje sve trazenija.
Energetiku je najlakse upisati, ali ne znam gdje osim elektroprivrede bas da se covjek zaposli (a i tu, naravno, stela)
Upisi bilo koji na prvoj godini, pa skontaj do druge sta zelis i prebaci se na taj smjer.
- pirmin
#28 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Ee ovo bi ti cika pirmin preporucio !Sto se tice smjerova........... automatika i elektronika.
Ako to savladas , al` bas savladas i gledas da si permanentno up-to-date , imas "ulaz" u sve vece i manje firme svijeta.
- energy_shock
#29 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Automatika je najtezi smjer zato sto dolazi u paketu sa elektronikom, a mislio sam uzeti energetiku jer mislim da je taj smjer u usponu , odnosno razvoj alternativne energije koja se sve više traži radi poskupljenja nafte i sl.jale wrote:Mislim da neces pogrijesiti ni sa jednim smjerom.
-
Bolonjac
#30 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
"Najlakse se zavrsi "
RI vishe nije najlaksi smijer vec bas tezak totalno je izmjenjen program tj. moderniziran
al moze se opet a AE je opala tezina.
Vecina studenata sa TK se zaposle kao programerijer i neam posla tako da...
ps. pogledaj: http://www.posao.ba
za TK 2 ponudjena(od toga samo 1 za inzenjera) posla dok za informatiku 75 !!!
i za ostale poprilicno slabo
ps. ako ste ETF zavrshili prije bolonjskog procesa bolje nemojte davati savjete jer se stvar totalno promjenila ! Tj. sirit cete dezinformacije !
Zelim reci da se Automatika ne isplati za BH trziste a za vanjsko je sve dobro tj. modza je i automatika tu bolja 
RI vishe nije najlaksi smijer vec bas tezak totalno je izmjenjen program tj. moderniziran
ps. ako ste ETF zavrshili prije bolonjskog procesa bolje nemojte davati savjete jer se stvar totalno promjenila ! Tj. sirit cete dezinformacije !
Mozda u europi al u BH NEodnosno razvoj alternativne energije koja se sve više traži radi poskupljenja nafte i sl.
- energy_shock
#31 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
uhhh sad sam procitao da je sutra zadnji dan uplate za instrukcije iz matematike , 200 KM daamn
- energy_shock
#32 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Trenutno , kod nas u BiH uopste se nezna za alternativnu energiju ali bi se trebalo čuti za 5-10 godinaBolonjac wrote:"Najlakse se zavrsi "
RI vishe nije najlaksi smijer vec bas tezak totalno je izmjenjen program tj. moderniziranal moze se opet a AE je opala tezina.
Mozda u europi al u BH NEodnosno razvoj alternativne energije koja se sve više traži radi poskupljenja nafte i sl.Zelim reci da se Automatika ne isplati za BH trziste a za vanjsko je sve dobro tj. modza je i automatika tu bolja
-
Bolonjac
#33 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
MAda se prica po faxu da je sada energetika u trendu pravo... no mislim da je to privremeni trend kao i kada ej TK bio trend jer je telecom trazio mnogo inzenjera pa dobri studenti upisali pa sad ko fol TK perspekvan(tj. jos kruzi medju studentima koji upisuju upravo radi toga sto se sire zastarjele informacije) a potpuno suprotna situacija.
Sto se RI-a tice njih uvijek treba tj. svakoj firmi treba informaticar isto kao i pravnik i ekonomista no problem je sto se informaticari malo sporije produciraju
(mislim na vece firme kojim trebaju inzenjeri al kod nas je inzenjer sa RI sinonim za informaticara mada bas i nije tako).
Sto se RI-a tice njih uvijek treba tj. svakoj firmi treba informaticar isto kao i pravnik i ekonomista no problem je sto se informaticari malo sporije produciraju
-
qwe
#34 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
e nemoj se zajebat ko ja i daba upisivat etf ako nemas svu matematiku u malom prstu i ne pjevas integrale,a prva godina ti je za sve smjerove ista tako da kada se budes upisivo(AKO) biraj energetiku jer je najmanje ljudi uzima,pa se kasnije mozes prebacit na neki drugi smijer i dobro jos razmisli jesi li 100% siguran. vec ti je pocela pripremna nastava na etf a imas kupit skriptu u studentskoj za prijemni ove godineprijemni je samo matematika
-
Bolonjac
#35 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
to oko prebacivanja nebi bio siguran jer to je uz molbu i ako odobre
- jasko_ba
- energy_shock
#37 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
imam ja neku scriptu, vjerovatno od prosle godine , i sadrži zadatke sa kvalifikacionih ispita od 1995-2006 sa rjesenjima ,qwe wrote:e nemoj se zajebat ko ja i daba upisivat etf ako nemas svu matematiku u malom prstu i ne pjevas integrale,a prva godina ti je za sve smjerove ista tako da kada se budes upisivo(AKO) biraj energetiku jer je najmanje ljudi uzima,pa se kasnije mozes prebacit na neki drugi smijer i dobro jos razmisli jesi li 100% siguran. vec ti je pocela pripremna nastava na etf a imas kupit skriptu u studentskoj za prijemni ove godineprijemni je samo matematika
P.S. "Još kad bi neko nabacio ovu novu scriptu na net , pa da je ja downloadujem bio bih mu zahvalan"
-
d2
#38 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
"raskrsce zivota", dobro zvuci, ja sam recimo tri puta birao puteve na raskrscu zivota sto se tice fakulteta, ne brini, mozda ces i ti 
-
Stari
#39 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
madner wrote:Svi jezici poslje su samo blijeda kopija.bug wrote:bila je to posljednja godina COBOLa, slava mumadner wrote:Fortran, hmmm, kakav je Broz bio kao covjek?![]()
![]()
![]()
Ma daj sta se sprdate sa programskim jezicima...Assembler ...na busenim vrpcama ...a sta velite na to?
Joj te dragosti kad su uveli ove moderne magnetne citace sa kasetama i Cobol ...ali jao... Bushachice su tad ostale bez posla
-
nelo
#40 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Vjerovatno postoje razlike sad i poslije Bolonje, ali neko rece da je TK hibrid RI i AE i osta ziv!!!!! To ni u kom slucaju nije tacno, da ne kazem sta gore (vrijedi za period do bolonje, da li su nesto zeznuli ne znam)
Mrsko mi pisat, al mozda poslije budem malo siri na ovu temu (samo reakcija na ovu glupost)
Mrsko mi pisat, al mozda poslije budem malo siri na ovu temu (samo reakcija na ovu glupost)
- arbosan
#41 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Pozdrav,
Za mene je RI (Racunare i Informatika) bolji. kao sto je jedan kolega napisao, brze ces naci posao, a ja cu dodati da nisi ogranicen. Dakle, gdje god da se okrenes, koristi se racunar, ili neki informaticki program, pocevsi od Mreze i umrezavanje, programiranje, vjestacka inteligencija sto je jako zanimljiva, informacioni sistemi, baze podataka. sve sto sam nabrojao je smjer sam za sebe, u smislu da kada diplomiras, mozes se specijalizirati u jednu od tih grana, mada nisam sve nabrojao, ali eto ima toga jos puno.
Dok TK, hhummmm, ako imas nekoga u telekomu BiH, HT ili M-tel, onda nije lose, mada i tk rade uglavnom ono sto i RI zavrsi, malo su slabiji ali otom potom.
Za ostala dva odsjeka, nemoj ni blizu, nemamo industriju niti proizvodni pogon pa da kazes da ces dobiti fin posao, u krajnjem slucaju radit ces u neku firmu koja je pri zatvaranju ili propada ili treba da se privatizuje, tako da nebi ti savjetovao to. Ali opet, tvoje je da odlucis, i zasigurno je NAFAKA JE OD BOGA.
Sretno.
Za mene je RI (Racunare i Informatika) bolji. kao sto je jedan kolega napisao, brze ces naci posao, a ja cu dodati da nisi ogranicen. Dakle, gdje god da se okrenes, koristi se racunar, ili neki informaticki program, pocevsi od Mreze i umrezavanje, programiranje, vjestacka inteligencija sto je jako zanimljiva, informacioni sistemi, baze podataka. sve sto sam nabrojao je smjer sam za sebe, u smislu da kada diplomiras, mozes se specijalizirati u jednu od tih grana, mada nisam sve nabrojao, ali eto ima toga jos puno.
Dok TK, hhummmm, ako imas nekoga u telekomu BiH, HT ili M-tel, onda nije lose, mada i tk rade uglavnom ono sto i RI zavrsi, malo su slabiji ali otom potom.
Za ostala dva odsjeka, nemoj ni blizu, nemamo industriju niti proizvodni pogon pa da kazes da ces dobiti fin posao, u krajnjem slucaju radit ces u neku firmu koja je pri zatvaranju ili propada ili treba da se privatizuje, tako da nebi ti savjetovao to. Ali opet, tvoje je da odlucis, i zasigurno je NAFAKA JE OD BOGA.
Sretno.
-
sabanss
#42 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Neka, lakse malo... Ovo sto sam naveo upravo vrijedi za period prije Bolonje. Uzmi plan i program visih godina TK i reci mi koliko istih predmeta imate kao RI, koliko kao AiE? Nadji dodirne tacke izmedju RI i AiE? Nema ih? (SPSS i SRSV na petoj, mozda)nelo wrote:Vjerovatno postoje razlike sad i poslije Bolonje, ali neko rece da je TK hibrid RI i AE i osta ziv!!!!! To ni u kom slucaju nije tacno, da ne kazem sta gore (vrijedi za period do bolonje, da li su nesto zeznuli ne znam)
-
Zux
#43 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
A jesi li to ti dJecko studirao po programu prije Bolonje pa znas da nije lakse sada? Sama duzina studiranja pametnom dovoljno govori. To sto imate 347 parcijalnih ispita takodje dovoljno govori. Pa recimo minimalna prolaznost na ispitu mora biti zadovoljena da bi se priznali rezultati ispita, a ne kao nekad 100 ljudi izadje, troje polozi i nikom nista. Da ne govorim o zadacicima na prijemnom ispitu za sam upis. Mozda isto tako dovoljno govori to da si nekad za 6 morao krv propishati, a danas je dovoljno da dolazis redovno na vjezbe i predavanja i imas zagarantovanu prolaznu ocjenu. Itd. itd moglo bi se do sutra nabrajati.Fourier88 wrote:a ti to ko studiras po bolonji pa znas da je 3 puta lakse?! mani se takvih supljih komentara i predrasuda.Zux wrote:Elem sad je jos i Bolonja pa je fax tri puta laksi nego sto je bio prije par godina.
naravno da je bolonji "lakse" sto ima 2 redovna roka u odnosu na ante bolonju ili ti ga stari sistem koji ima mnogo vishe rokova za jedan predmet u toku godine?!?! cijenim stari sistem zato i necu dalje da ulazim u raspravu i ubjedjivanje. Cijeni i ti bolonju
uglavnom back to topic, sve informacije mozete dobiti na gore navedenim linkovima pogotovu na studentskom site-u http://www.etf.ba koji se redovno osvjezava i ima najnovije informacije te forum na kojem mozete postavljati pitanja...
A ne znam zasto si se ti nasao prozvan i uvrijedjen, jer ja nisam rekao da je losa stvar jer je lakse, svakako je bolje sto vas ne maltretiraju koliko su nas i s cim su nas maltretirali.
Doduse to otvara mogucnosti raznoraznim mediokritetima da zavrse ETF, ali boze moj, treba "obrazovanog" kadra. Mi smo u stanju od svega napraviti cirkus, pa tako i od Bolonje.
-
Stari
#44 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Kad vec neko spomenu ono sa matematikom i integralnim racunom ... a jeli ...odakle otprilike pocinje fakultativna analiza sada na Elektrotehnici...onomomad kad sam ja pohadjao nastavu (a to je bilo bozesacuvaj davno) substitucija i parcijalna integracija se nije radila u srednjoj skoli ...a oni bilmezi na fakultetu su se ponasali kao da mi to vec trebamo znati ...(boze kad se sjetim koji su to komplexasi bili sad bi ih redom porazbijao sve do jednog) ... u inostranstvu se obicno analiza u ravni (u jednoj varijabli) pocinje raditi na visokim elektrotehnickim skolama u obliku uvoda ...sve se sprasi u dvije sedmice (od limesa diferecijalnog razlomka tj definicije izvoda... pa do metoda integralnog racuna)....i jos jedna stvar ...mi smo onomad imali tehnicko crtanje - nije gadan za skontati - ali je zivcan predmet da ze za guzove ujedas - redis pero - tusevi - kasnije rapidografi ...joj crtas jedno 4-5 sati i onda ti perce prokapa tus i sve se zamrlja ... onda ti dodje da skocis lastu sa treceg sprata kroz zatvoren prozor...oni na masinstvu su bili profesionalci u tome - mi smo im placali gajbu piva po crtezu (na hammer papiru - nacrtan - centriran- retusiran )...Ima li sviju vam taj predmet jos uvijek na etf-u? Ako ima ...e onda vas shvatam i postujem
-
nelo
#45 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
sabanss wrote:Neka, lakse malo... Ovo sto sam naveo upravo vrijedi za period prije Bolonje. Uzmi plan i program visih godina TK i reci mi koliko istih predmeta imate kao RI, koliko kao AiE? Nadji dodirne tacke izmedju RI i AiE? Nema ih? (SPSS i SRSV na petoj, mozda)nelo wrote:Vjerovatno postoje razlike sad i poslije Bolonje, ali neko rece da je TK hibrid RI i AE i osta ziv!!!!! To ni u kom slucaju nije tacno, da ne kazem sta gore (vrijedi za period do bolonje, da li su nesto zeznuli ne znam)
Ima puno istih predmeta, ali citav zadnji semestar je iskljucivo usko specijaliziran (mikrotalasni, mobilne komunikacije, digitalni tk sistemi.....) kako i treba.
Ovo sto sam naveo su prave komunikacije, a to je kao sto znas u zadnje vrijeme usko vezano sa informatikom zahvaljujuci naglom prodoru ove tehnologije u sve sfere.
da li doktori trebaju studirat etf zato sto im je sva infrastruktura informaticka?
Ili sam ja ogranicen jer zavrsih tk, a postao sam npr MCSE (Microsoft cert.........), i savrseno dobro to primijenio radeci u jednoj privatnoj informatickoj kompaniji.
Moja poenta je da te ETF nauci razmisljat da se mozes prilagodit svakoj vrsti inzinjerskog posla (bar u mom vaktu), pa je taj inzinjer u prednosti gledjuci inzinjera saobracaja TK ili nekog ko je zavrsio IT na ekonomiji.
-
nelo
#46 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
BTW ko je studirao ETF nek pogleda hhh
http://www.facebook.com/topic.php?uid=2 ... topic=3484
http://www.facebook.com/topic.php?uid=2 ... topic=3484
-
sabanss
#47 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Nisam rekao da si ogranicen. Cinjenica je da TK ima puno vise "praznih" ispita, koji su teski i vecina ljudi zapne na njima a nemaju neke tezine u struci.nelo wrote: Ili sam ja ogranicen jer zavrsih tk, a postao sam npr MCSE (Microsoft cert.........), i savrseno dobro to primijenio radeci u jednoj privatnoj informatickoj kompaniji.
Moja poenta je da te ETF nauci razmisljat da se mozes prilagodit svakoj vrsti inzinjerskog posla (bar u mom vaktu), pa je taj inzinjer u prednosti gledjuci inzinjera saobracaja TK ili nekog ko je zavrsio IT na ekonomiji.
Sama cinjenica da radis u informatickoj kompaniji potvrdjuje ono sto sam i sam htio reci.
-
nelo
#48 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
Vise ne radim, ne isplati se..................
TK su bolje placene, bilo telecom, cisco, alternativni telco operatori....
TK su bolje placene, bilo telecom, cisco, alternativni telco operatori....
- bug
#49 Re: Elektrotehnicki fakultet "upis, prijemni, sta upisat"
uvijek
ista pjesma.. opsirna diskusija na temu sta je starije, koka ili jaje
nego ti
prijatelju, upisi ono
sto budes mogao, svakako tesko da ces moci birati ako ne pojedes
matematiku na prijemnom
nego ti
- jasko_ba