Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
BarbaDue

#26 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by BarbaDue »

ladyada wrote:neki dan sam kahvendisala sa nekim poznanicama elem dodje i ova tema brakovi mjesani ali u tom smislu turci svabe austrijanci rusi itd........pa jedna izjavi da se brakovi stranaca i nase raje gledaju dolje ne rado i da se mora tona podbadanaja podnijeti itd ......druga kaze da ona sa svojim nema problema da ga sav komsiluk voli jer voli pomoc i zna sa rajom .....itd teece diskusija pa se tako zaguzva da su se htjele potuci .................... meni sve nesto smijesno ko kontam ne zeni se ni udaje za svijet nego za sebe ........pa ako me u bosni zezaju onda ode u neku drzavu na odmor i stvar rjesena ..........a da su takvi brakovi iz koristi ne bi rekla jer dosta ima u ovoj sredini zena da su sa nasim balkancima rezignirale i sa djecom nemaju sanse sa nekim balkancem neki normalnu vezu poceti ........jer kako rece ova jedna kako bi sa mojom djecom nesto poceo kad nemore sa svojom itd ................

Nemam nista ni protiv braka izmedju muslimana i osoba drugih religija. Ali ja to gledam malo prakticno, djeca su uvjek problem i kolateralna steta!
Hipoteticki: Ako je brak izmedju muslimana i srpkinje kome ce se djete moliti Alahu ili Isusu? Tu djeca vecinom ostaju ne priklonjena nisu na cijoj strani i odmah su hendikepirana. Osim u slucajevima kada se zena prilagodi muzevoj vjeri ili obratno, sto je rjedak slucaj. Obicno djeca ostanu bez vjere.....kao ono gradjanski nastrojeni. Mislim da je to jedini razlog zbog kojeg bi bio protiv mjesanog braka.
TiDamJa

#27 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by TiDamJa »

fantom slobode wrote:Skandinavci su dobar izbor, kazu...A one pjegave blijede sisate engleskinje idu kao halva...
itekako dobar :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#28 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by pape »

test01 wrote:razlozi mogu biti prevashodno materijalni i tesko neki drugi.pa bosanci su najbolji ......?

:roll: Ahaaaa, ... jesmo, ... :zzzz: Znas nas, ... yebo ti nas, ... :oops:
brecko

#29 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by brecko »

BarbaDue wrote:
ladyada wrote:neki dan sam kahvendisala sa nekim poznanicama elem dodje i ova tema brakovi mjesani ali u tom smislu turci svabe austrijanci rusi itd........pa jedna izjavi da se brakovi stranaca i nase raje gledaju dolje ne rado i da se mora tona podbadanaja podnijeti itd ......druga kaze da ona sa svojim nema problema da ga sav komsiluk voli jer voli pomoc i zna sa rajom .....itd teece diskusija pa se tako zaguzva da su se htjele potuci .................... meni sve nesto smijesno ko kontam ne zeni se ni udaje za svijet nego za sebe ........pa ako me u bosni zezaju onda ode u neku drzavu na odmor i stvar rjesena ..........a da su takvi brakovi iz koristi ne bi rekla jer dosta ima u ovoj sredini zena da su sa nasim balkancima rezignirale i sa djecom nemaju sanse sa nekim balkancem neki normalnu vezu poceti ........jer kako rece ova jedna kako bi sa mojom djecom nesto poceo kad nemore sa svojom itd ................

Nemam nista ni protiv braka izmedju muslimana i osoba drugih religija. Ali ja to gledam malo prakticno, djeca su uvjek problem i kolateralna steta!
Hipoteticki: Ako je brak izmedju muslimana i srpkinje kome ce se djete moliti Alahu ili Isusu? Tu djeca vecinom ostaju ne priklonjena nisu na cijoj strani i odmah su hendikepirana. Osim u slucajevima kada se zena prilagodi muzevoj vjeri ili obratno, sto je rjedak slucaj. Obicno djeca ostanu bez vjere.....kao ono gradjanski nastrojeni. Mislim da je to jedini razlog zbog kojeg bi bio protiv mjesanog braka.
totalna glupost koju sam upravo procitao. recimo ja sam u mjesanoj vezi i kasnije u mjesanom braku. ja musliman a ona katolkinja. dogovor izmedju nas je da ce biti opstinsko, serijatsko i crkveno vjencanje, a da ce djeca kasnije da imaju izbor da nauce obadvije religije i da sami biraju sta zele. inace ni ja ni ona nismo osobe koje namecu svoju vjeru i mislim da je to najvaznije.

ne vidim razlog zasto bi djeca bila hendikepirana. stvar je u tome da ce da nauce o dvije religije i da mogu samo profitirati od vise praznika :D
TiDamJa

#30 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by TiDamJa »

ja sam shvatila da je tema veza ili brak sa strancima, drzavljanima drugih drzava evrope i ostalih kontinenata, a ne mijesani brakovi drzave nase. hm, jesmo li stranci? o cemu se zapravo ovdje radi? isplivavaju more, dileme, nedoumice, dvoumice, troumice....
fantom slobode

#31 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by fantom slobode »

ma mene zbuni ova tri vjencanja, cuj opstinsko, pa crkveno (valjda ce momak proci krstenje, sve sakramente, kurs i ko zna sto), pa onda serijatsko ( ko zna sta ce se tu djevojci desiti, nisam upucen), a onda opstinsko, koje je po meni dovoljno, jer ova dva druga, nekako iskljucuju jedno drugo.A na crkvenom ce obecati da ce djecu odgajati u katolickoj vjeri, a na serijatskom da ce djeca biti odgajana u islamskom duhu, super...super s grispijem...ljesnjakom i rizom...super s karamelom...
Sve u svemu, samo mogu da se "divim" ideji, izvinjavam se, ali ne mogu to da shvatim.Ali svako sebi organizuje, sa srecom. :shock: :roll: 8)

No, kao sto vec neko napisa, pa tema je brak sa strancima, tako da bi se mogli vratiti na istu, da ne bi i ova tema bila unistena raznim nepotrebnim komentarima.Licno, nemam interesa za brak sa strankinjom, pored lijepih Bosanki i Hercegovki svih naroda i narodnosti nase lijepe Bosne.Eventualno bi kakva strankinja iz susjednih drzava mogla doci u obzir.
Last edited by fantom slobode on 12/06/2008 15:07, edited 1 time in total.
ladyada

#32 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by ladyada »

fantom slobode wrote:Eventualno bi kakva strankinja iz susjednih drzava mogla doci u obzir.
ma mi te ovdje ne racunamo jos u strance , ti su nasi domaci .............
ladyada

#33 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by ladyada »

BarbaDue wrote: Nemam nista ni protiv braka izmedju muslimana i osoba drugih religija. Ali ja to gledam malo prakticno, djeca su uvjek problem i kolateralna steta!
ma ja sam iz familije iz koje su toliko hodza i bula izasli ali mi nisu mogli nikakvu vjersku nauku da nature i svi su kapitulirali na mojim pitanjima i kanili se corava posla ........a sto se tice vjere , ljudi smo pa cemo se dogovoriti na pocetku veze , kojim putem ce djeca krenu .........sredinom i otvoreni ociju da vide sta je pravo i dobro u obje religije i izvade sustinu za buduci zivot .............ili jednim putem da vole samo svoje i zgrazaju se nad drugima , sto primjecujem kod mlade generacija -ja sam te vjere i ostale gazim i mrzim, i necu da mi se neko druge vjere priblizi uopste ..........po meni to nije u redu .......ali takav je vakat ............
Meyrem

#34 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Meyrem »

dusice, pa ti to samo teoretski raspravljas. Ja sam kontala da ti imas kakvog dzuvegiju kojeg zelis privest :D

Posto sam ekspert za medjunarodne odnose i sa teoretske i sa prakticne strane mogu ti reci da empirija
govori u korist "brakova sa strancima" kada su Sarajke u pitanju. Brakovi sa Nijemcima, Talijanima,
Amerikancima ... se, koliko vidim, dobro drze, brakovi sa Bosancima pucaju ...
Last edited by Meyrem on 11/06/2008 09:14, edited 1 time in total.
Zaya

#35 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Zaya »

komi wrote:brak sa strancem je za mene još uvijek brak iz koristi :D

šo se niko ne oženi i uda za nekog iz etiopije :D nego skoro uvijek je to neka "bolja" zemlja...
moj muz je iz bangladesa.. e sta je sad "bolje" bosna ili banglades? :D
anais_nin

#36 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by anais_nin »

luciferino wrote:

šo se niko ne oženi i uda za nekog iz etiopije :D nego skoro uvijek je to neka "bolja" zemlja...
Zato što bi Etiopljanin pojeo ćevap, izvrnuo se na leđa u paklenim mukama, i tek bi onda došlo do belaja... :skoljka:

Evo, moj je stranac is hyper dobre zemlje pa živi ovdje i ne može da nađe posao u Sa već 2.5 godine. Izdržavam ga ja, i kada idemo u policiju da mu produžimo boravak, sve su garancije na meni. I onda kada na kraju odemo u Hameriku poslje 3 godine sranja i ograđivanja sredine i familije, ispašće da sam ja njega klepila iz koristi samo da bi otprdila odavde...ahaaa. Meni je moj stranac odgovarao zbog neopterećenosti balkanskim stvarima (od nacionalnosti, vjeroispovijesti preko određivanja muškosti preko ljubavi prema lopti ili sklonosti pranju suđa, itd.), a kokuz je da ne more biti veći. :razz:

Ali ne krivim ja komija. Takva razmišljanja su uobičajena kada partneri nisu ravnopravni u smislu ekonomskog položaja države iz koje dolaze. Uvijek mora postojati neki skriveni plan da se izvuče neka materijalna korist. I očekujem isti stav američke sredine, ali šta ima veze. Psi laju, karavani prolaze. Davno sam naučila koliko je mišljenje sredine relevantno. :zzzz:

ljubav je ljubav :) al' nekima je to tesko shvatiti :D
mamica papucarka

#37 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by mamica papucarka »

taman da ti mahala sama bira muza, na kraju ce zaboraviti da ti je licno birala, pa ce mu naci manu :D Ono, zajebat se makismalno :lol: Inace, ako covjek iole hoce da bude strena, moram odjebat misljenja okoline, ili ce najebat ko zuti. jednostavno moras poravnit. A nekako sa godinama to dodje samo od sebe, pa ti fakat bude svejedno sta drugi misle :oops: ;-)
EI Presidente

#38 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by EI Presidente »

Pa nije post ratna BIH bila puna Etiopljana, vec Amerikanaca i Europljana, s pomalo drugih (Australija, N. Zeland, i ponesto Azijata I Afrikanaca u UN-u), tako da je logicno da su se mnogi medjunarodni brakovi uglavnom desili izmedju zapadnjaka (koje ti eto nazivas "boljim") i Bosanaca/Bosanki. Kako ce se zaljubiti u Etiopljanina/ku, ako istih nema u BIH?

Uostalom, poznavajuci nase rasne predrasude, kukala mu/joj majka ako se ozeni/uda za crnca :D
Ken Lee

#39 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Ken Lee »

Cini se da u nasoj sredini na sve zivo gledaju na malo coskast nacin.
Prozor

#40 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Prozor »

a kako je sa kinezima?
ladyada

#41 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by ladyada »

Prozor wrote:a kako je sa kinezima?
mislim da kineskinje imaju sanse , ali kinezi nema teorije jer su niski .......... :D
MOSALJOZE

#42 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by MOSALJOZE »

:?:
:kulerka: :sabur: :strik:
zoomba

#43 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by zoomba »

Svaka gleda da se sto bolje uda, i mislim da ih nije briga sta ce drugi misliti..
bossnjak

#44 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by bossnjak »

U mojoj sredini bilo koji sex van braka je poguban :D
Ramzess Veliki

#45 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by Ramzess Veliki »

bossnjak wrote:U mojoj sredini bilo koji sex van braka je poguban :D
U mojoj bilo koji brak je poguban ... :run:
cendlerbing

#46 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

Ima na TLC emisija pod nazivom "90 days to wed" u kojoj se amerikanci upoznaju online sa osobom suprotnog spola iz neke druge države te se odu upoznati i ako se svide jedno drugom, muškarac je zaprosi i obično dođu živjeti kod osobe koja je iz Amerike. Vjerovatno je sve namješteno, al ono je dobro ko kakva serija, s jednakom dozom drama i peripetija. :D

Mene zanima mišljenje ateiste o ovakvom braku...ako se za osobu drugog vjeroskog opredjeljenja može reći da je "stranac". Mislim da na određenom nivou i može, tako da to nije potpuno van ove teme. Šta ateista misli o braku sa strancem, nebitno je kojoj nacionalnosti ali i vjeri, pripada, samo da nije ateista?
edo_79

#47 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by edo_79 »

Image

:mrgreen: :mrgreen:
superiska

#48 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by superiska »

cendlerbing wrote:Ima na TLC emisija pod nazivom "90 days to wed" u kojoj se amerikanci upoznaju online sa osobom suprotnog spola iz neke druge države te se odu upoznati i ako se svide jedno drugom, muškarac je zaprosi i obično dođu živjeti kod osobe koja je iz Amerike. Vjerovatno je sve namješteno, al ono je dobro ko kakva serija, s jednakom dozom drama i peripetija. :D
Eh ono je klasično iskorištavanje (u većini slučajeva) - dobijanje zelene karte.
cendlerbing

#49 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by cendlerbing »

Da ali je zanimljivo koliko često ljudi odbijaju biti svjesni toga a ono je očigledno da očiglednije ne može bit :(
gullegaron

#50 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?

Post by gullegaron »

ponekad oboje imaju koristi od toga :)
Post Reply