Zmije???

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

ljasima

#26 Re: Zmije???

Post by ljasima »

tufnica7 wrote:E hvala na par savjeta, evo gledala sam sliku i uspjela da ostanem mirna ....ali ipak ne bih na izlet ,,,,
Bas kad vidis kako se nesto uvija na kamenu zagledam jel zmija ili guster bez nogu.....ma strava...:)
Zaista je ogromna steta ako zbog straha od zmija ,propustas boravak u zelenilu,jer jedino se tamo covjek moze odmoriti u svakom pogledu,a najvise onom psihickom koji nam zaista treba u ogromnim kolicinama.
Na pocetku sam pisala da idem na odmor u ne bas naseljeno podrucje,tu je par vikendica koje se obilaze samo ljeti kad se dode na odmor,nema nikakvo selo,nikakav put,nema struje ali svi jedva cekamo da dodemo.Svaki put vidimo bar par zmija,straha ima ali smo valjda naucili kako s njima zivjeti i moj savjet je:nosi odjecu sa dugim rukavima i nogavicama,obuj dublje patike,jos bolje cizme,i dobro gledaj oko sebe.Ako vidis zmiju NEDIRAJ JE,pusti da nastavi svoj put sto ce ona sigurno i uraditi jer se boji tebe isto kao i ti nje.Znaci najvaznije je da gledas oko sebe da je ne nagazis i ne iznenadis jer ona samo u tom slucaju napada.
Dakle pokusaj ovako za pocetak u neki dio gdje nema puno trave i vremenom ces se osloboditi,neces uopste razmisljati o zmijama.Sretno
Eborg

#27 Re: Zmije???

Post by Eborg »

Ja hocu da pobudalim kad vidim glistu,zhohara a kamo li zmiju... :D No,mozhda chovjek ima neku percepciju u glavi pa se josh vishe boji.Imao sam jednom priliku drzhati Bou Constrictor od nekih 3 metra u rukama.Smirio sam se dosta.I sada se drzhim podalje od zmija (srecom ne sretoh nijednu u prirodi do sada) ali makar znam s chim se suochavam... ;-) Ako budesh u prilici zagledaj se malo u terariju u koju pa skontaj da je to u sushtini jedna malo veca guja koja ce sama pobjeci ako ne stanesh na nju/ne napadnesh je/ne iznenadish je i sl. ;-)
janje_

#28 Re: Zmije???

Post by janje_ »

zmije u biti samo stite sebe i ako ih se direktno ne ugrozi, ne predstavljaju opasnost (dokaz je ova sto je spavala na zmiji).

zmije ne cuju, ali zato osjete vibracije. znaci, ako se zaigra kolo tu zmija ne dolazi..;)

u sljiviku koji imamo i gdje nam je vikendica, cesto bude poskoka. mi cim dodjemo zapalimo neki komad gume ili tako neceg smrdljivog i dok smo mi tu, zmija nema.

jos jedan efikasan metod je jezurka jezic. samo ga je malo tesko uganjati, ali kad imas jeza u dvoristu, tu zmije nemaju sansi. jede ih ko sa svedskog stola.

postoji sprava, nesto kao klin, koji se zabije u zemlju i vibrira lagano.. i to je dobra stvar..
chuchumbamayumbe

#29 Re: Zmije???

Post by chuchumbamayumbe »

janje_ wrote:zmije u biti samo stite sebe i ako ih se direktno ne ugrozi, ne predstavljaju opasnost (dokaz je ova sto je spavala na zmiji).

zmije ne cuju, ali zato osjete vibracije. znaci, ako se zaigra kolo tu zmija ne dolazi..;)

u sljiviku koji imamo i gdje nam je vikendica, cesto bude poskoka. mi cim dodjemo zapalimo neki komad gume ili tako neceg smrdljivog i dok smo mi tu, zmija nema.

jos jedan efikasan metod je jezurka jezic. samo ga je malo tesko uganjati, ali kad imas jeza u dvoristu, tu zmije nemaju sansi. jede ih ko sa svedskog stola.

postoji sprava, nesto kao klin, koji se zabije u zemlju i vibrira lagano.. i to je dobra stvar..
Ja kont'o da se ta sprava zabija u nesto drugo, a ne u zemlju!
Je li mislimo na istu spravu? :D
Bosanac sa dna kace

#30 Re: Zmije???

Post by Bosanac sa dna kace »

chuchumbamayumbe wrote:
janje_ wrote:zmije u biti samo stite sebe i ako ih se direktno ne ugrozi, ne predstavljaju opasnost (dokaz je ova sto je spavala na zmiji).

Ja kont'o da se ta sprava zabija u nesto drugo, a ne u zemlju!
Je li mislimo na istu spravu? :D
bice da je ta sprava visenamjenska :D :-)
Post Reply