Tuzlak-opozicionar wrote:Ostajem kod tvrdnje da je Njegoš veliki književnik, pjesnik, mislilac. Postoji li bolja definicija narodne gluposti od njegove, citirane.
I šta je to Njegoš uradio da nama dođe glave? Kome nama u BiH?
Nemoj uopštavati, ne podliježi tom maniru,to je opasno, podmuklo, zlo i pogubno.
Ma ja sam ti bio od prvog dana do kraja u Armiji RBiH, ne stidim se svog djelovanja ni jednog sekunda. Čak sam djelovao protiv onih koji su radili na sramotu ARBIH, mogao i glavu izgubiti, ali sam djelovao. Ne mogu ti tvrditi da nisam vidio puno toga čega me je stid jer su to uradili pripadnici vojske kojoj sam pripadao.
Nema apsolutno dobrih skupina pa ni apsolutno loših. Dva brata pa nisu jednaki.
Naravno da nema....Ali, ti si u svom postu, zapravo, napravio generalizaciju....Bosanaca, koji , ispade po tebi, svi odreda imaju podanički mentalitet.
I ne, ne uopćavam. I nisam ni razmišljao o tome jesi li pravoslavac ili ne.Čak te i pohvalih , a ti osu po meni iz svih oruđa
O Njegošu....Tu se ne slažemo. I ne znam kako to generaliziram ako tvrdim da je njegovo djelo "Gorski vijenac", ne ulazeći u autentičnost opisanog u njemu, bilo itekako dobro oruđe, recimo, danas velikom pokajniku Novaku Kilibardi da novači po Crnoj Gori one koji su palili, pljačkali i ubijali po Bosni. To je činjenica.
Pored navedene definicije narodne gluposti, imao je Njegoš i mnogo drugih "mudrosti":
"...Ne bojim se od vražijega kota,
Neka ga je ka na gori lista,
no se bojim od zla domaćega.
Bijesna se bratstva isturčila..."
„...Nego udri dokle mahat možeš,
a ne žali ništa na svijetu!
Sve je pošlo đavoljijem tragom,
zaudara zemlja Muhamedom...“
"Turci braćo - u kam udarilo
što ćemo vi kriti u kučine:
zemlja mala odsvud stiješnjena,
s mukom jedan u njoj ostat' može,