OLOMANKA i hotel ZAGREB rugla u sred grada
-
lamija_SA
#26 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Ma da, na mjestu olomanke bi se trebalo napraviti nešto za mlade ljude, a da nije ni kafana, ni butik (ili ne daj Bože još jedna kladionica).
- zlatiborka
#27 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Tako je karanana, je li to neki strasni problem za gradske vlasti, mislim da nije, ali bas briga guzonja za grad. Onolike godine stoji to smece i niko nista ne poduzima.karanana wrote:treba im i jednom i drugom uzeti to. eventualno, ako ima dokaz da je hajradinovic dao pare za tu zgradu, onda mu vratiti te pare. posto ne vidim krasnicija u slici, onda se ne bih ni brinuo o njemu nego fino neka grad opet dadne na prodaju to mjesto i nek ga neko fino kupi i sredi.
Jucer sam tu prolazila, vjetar je jaci duvao, a one prljave store se njisu do pola plocnika, prasina smrdljiva leti po zraku, prolaznici se izmicu....ma fuj....
- uvjek dobar gost
#28 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
... Smije li se psovati il sovati na ovom forumu... mislim da ne...
Sjeća li se iko Doma pionira "Boško Buha"... taj objekat u kojem su mnoge generacije svirale gitaru, klavir, učile ples.. strane jezike.. družile se... e upravo taj objekat je otrgnut od svoje svrhe, u njemu je treba biti "Bošnjačka" televizija... kada su nosioci te ideje pokrali sve pare... objekat je ostao na pola osposobljen... evo već jedno barem pet godina taj isti objekat propada i trune... pored njega se djeca u parku igraju.. oko njega je trava visoka barem metar... ko zna koliko šprica i govana ima unutra....
Konkretno ja predlažem da ga zauzmemo... ga se organizujemo i uzmemo vlast u svoje ruke, da mu vratimo prvobitnu namjenu,... da u njemu nove generacije uče svirati instrumnete, da uče strane jezike... da se druže kao što smo mi nekad družili...
ja mogu napisati tekst odnosno kostur ideje i uz pomoć Vas.. odnijeti to u opštinu Novo sarajevo, poslije toga zauzimamo objekat... čistimo ga ... osmišljavamo sadržaje i ganjamo sredstva...
Hoću reći... pustimo se više kukanja uzmimo stvari u svoje ruke....
Sjeća li se iko Doma pionira "Boško Buha"... taj objekat u kojem su mnoge generacije svirale gitaru, klavir, učile ples.. strane jezike.. družile se... e upravo taj objekat je otrgnut od svoje svrhe, u njemu je treba biti "Bošnjačka" televizija... kada su nosioci te ideje pokrali sve pare... objekat je ostao na pola osposobljen... evo već jedno barem pet godina taj isti objekat propada i trune... pored njega se djeca u parku igraju.. oko njega je trava visoka barem metar... ko zna koliko šprica i govana ima unutra....
Konkretno ja predlažem da ga zauzmemo... ga se organizujemo i uzmemo vlast u svoje ruke, da mu vratimo prvobitnu namjenu,... da u njemu nove generacije uče svirati instrumnete, da uče strane jezike... da se druže kao što smo mi nekad družili...
ja mogu napisati tekst odnosno kostur ideje i uz pomoć Vas.. odnijeti to u opštinu Novo sarajevo, poslije toga zauzimamo objekat... čistimo ga ... osmišljavamo sadržaje i ganjamo sredstva...
-
sladjusna
#29 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Objekat zvani "Olomanka" nalazi se u centru Sarajeva u ulici Titova 23. Objekat je građen za vrijeme Austrougarske u tadašnjem arhitektonskom stilu.
Kao takav se treba sagraditi ponovo, i ponovo da bude isto sto je bilo i prije rata, a ne sada da izmišljate, treba ovo ili ono...
"Olomanka"- je bila jedno od pozatih mjesta u gradu, svi koji su iz Sarajeva ( uz postovanje onima koji nisu), znaju za ovaj objekat, uhvatili se McDonalds-a k'o usrani
Kao takav se treba sagraditi ponovo, i ponovo da bude isto sto je bilo i prije rata, a ne sada da izmišljate, treba ovo ili ono...
"Olomanka"- je bila jedno od pozatih mjesta u gradu, svi koji su iz Sarajeva ( uz postovanje onima koji nisu), znaju za ovaj objekat, uhvatili se McDonalds-a k'o usrani
- zlatiborka
#30 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Odlicna ideja! Javljam se kao dobrovoljac za ciscenje a moze i za ostale stvari.....uvjek dobar gost wrote:... Smije li se psovati il sovati na ovom forumu... mislim da ne...
Ko je vlasnik te napustene zgrade "Bosko Buha", hoce li nam dozvoliti da ocistimo i osposobimo zgradu i da je koristimo?
Ovo pitam da ne bude belaja.....
- zlatiborka
#31 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Ja sam vec rekla da nije vazno sta ce tu biti, rekla sam da ne insistaram da tu bude Mc Donalds, onako uzgred sam ga spomenula u uvodnom postu, i sta sad, jesam li i dalje k'o usrana?sladjusna wrote:Objekat zvani "Olomanka" nalazi se u centru Sarajeva u ulici Titova 23. Objekat je građen za vrijeme Austrougarske u tadašnjem arhitektonskom stilu.
- amrica
#32 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
O pokusaju Kabasa da otme tu zgradu ljudima koji imaju sve papire i koji su je platili pisalo je Oslobodjenje, i jos uvijek pise. Urednik Crne hronike Senad Mesetovic je prava osoba za informacije jer to prati godinama i zna sve o KK i likovima iz opcinske i sudske vlasti koji su u talu sa njim.
- uvjek dobar gost
#33 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
U vlasništvu opštine... niko nije odgovarao za prepravke na zgradi i slične pronevjere oko para namjenjenoj pomenutoj televiziji.. treba sjesti napisati papir (papire) naći neki NVO i preko njih predati ideju.. ne čekati mnogo već odmah početi sa čiščenjem.. prije ove zime (ako se išta misli raditi) zatvoriti objekat ..zlatiborka wrote:Odlicna ideja! Javljam se kao dobrovoljac za ciscenje a moze i za ostale stvari.....uvjek dobar gost wrote:... Smije li se psovati il sovati na ovom forumu... mislim da ne...
Ko je vlasnik te napustene zgrade "Bosko Buha", hoce li nam dozvoliti da ocistimo i osposobimo zgradu i da je koristimo?
Ovo pitam da ne bude belaja.....
Mislim ideja je malo galaktička, ali ako se uključe ljudi koji čitaju sve ovo... nije neizvodiva.. treba samo zapeti...
-
StupskaBitanga
#34 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
ovo za bošku buhu vam je propalo
jer već u augustu objekat se popravlja i tu će biti Pozorište Novo Sarajevo
-
Umjetnik a
#35 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
mima wrote:A kad je neko nesta gradjane pitao?
evo da se složim i
- Mogly
#36 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Ama tu Olomanku građani trebaju srušit do temelja i napraviti javni WC.
- uvjek dobar gost
#37 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Istina... zakasnili smo... ovaj put, a ako ostanemo ovakvi i svaki drugi put....StupskaBitanga wrote:ovo za bošku buhu vam je propalo
Hvala još jednom i ja sam provjerio info je tačan... prste u ovome ima Emir Hadžihafizbegović...... pa vidimo šta na kraju bude...
- DaysleepeR
#38 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
MCDonald's nije prisutan u Sarajevu jer ljudima iz istog nije isplativo da još uvijek otvaraju franšizu kad je bilo koji meni skuplji od 10 ćevapa.
Kada desetka skoči preko 10 KM tada će doći McDonald's.
To je jedini razlog.
Isto tako nemogu da vjerujem da neko ovdje misli da je GRAD ili bilo ko drugi dužan da ustupa bilo kakav prostor jednoj od najvećih svjetskih komercijalnih franšiza.
Ljudi imaju više nego dovoljno novca da KUPE ili samo SAGRADE objekat kada se odluče da budu prisutni u BiH.
koja glupost nevjerovatno
To je jedini razlog.
Isto tako nemogu da vjerujem da neko ovdje misli da je GRAD ili bilo ko drugi dužan da ustupa bilo kakav prostor jednoj od najvećih svjetskih komercijalnih franšiza.
Ljudi imaju više nego dovoljno novca da KUPE ili samo SAGRADE objekat kada se odluče da budu prisutni u BiH.
- homo_sapiens
#39 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Ta mu je lokacija na 200 m od stana ..... Valjda covjek ne moze vise tramvajem da se voziuvjek dobar gost wrote:Istina... zakasnili smo... ovaj put, a ako ostanemo ovakvi i svaki drugi put....StupskaBitanga wrote:ovo za bošku buhu vam je propalo
Hvala još jednom i ja sam provjerio info je tačan... prste u ovome ima Emir Hadžihafizbegović...... pa vidimo šta na kraju bude...
- dark side of the moon
#40 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Nije do ljudi iz Sarajeva i nema veze kolika je cijena jer jedan obicni hamburger u USA kosta 1$ = 1,3 km a kod nas bi sigurno bio 1,5 ili 2 km sto nije puno obzirom da u gradu i ne mozes pojesti jeftiniji sendvic. Razlog zasto nema McD u Sarajevu je taj sto trenutna strategija McD-a podrazumijeva otvaranje novi restorana na vec postojecim trzistima a tek u narednom periodu planiraju otvaranje restorana na novim trzistima a tu i mi spadamo.DaysleepeR wrote:MCDonald's nije prisutan u Sarajevu jer ljudima iz istog nije isplativo da još uvijek otvaraju franšizu kad je bilo koji meni skuplji od 10 ćevapa.
To je jedini razlog.
Ja garantujem da bi McD bolje radio od svih fast food restorana u Sa ukllucujuci i cevapare
Ja se npr ne bih ni trenutka omisljo da kupim fransizu i otvorim McD u SA pa makar morao kredit vracat dok sam ziv...samo mi se cini da ce neki hrvat (citaj: covjek iz Hrvatske) ili srbin (citaj: covijek iz Srbije) koji vec posjeduje fransizu otvoriti prvi restoran u BiH, ako to zakon dopusta ili u partnerstvu sa nekim nasim drzavljaninom. Sta vam je ba ljudi kakvi cevapi...to je cista lova i svi to znaju. Eh sad ko ce se prvi dokopati ugovora...
Eh ta olomanka bi bila idealno mjesto za takav restoran...
ps: ja ovo sve gledam sa neke ekonomske strane tako da mi ovi eko-zeleni ne zamjere
Last edited by dark side of the moon on 09/06/2008 15:52, edited 1 time in total.
- homo_sapiens
#41 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
zlatiborka wrote:Dobro ljudi, dokle ce ova rusevina prekrivena onim supljikavim prljavim zavjesama stajati i prljati sam centar grada?
Cija je to zgrada, zasto je srusena, zasto se ne rascisti to mjesto i napravi nova zgrada?
Sramota velika, da u sred naseg grada stoji ona grozota, ko zna sta je iza zavjesa, ima li miseva, stakora i ostalih glodara koji prenose zarazne bolesti?
Sta i kako mogu gradjani uciniti da se ono ruglo barem ukloni?
Ovakvih gradjevinskih objekata, kao sto je porusena zgrada Olomanka, te mnogo drugih, koje mozemo vidjeti po gradu, a i sire, ali i ostalog neizgradjenog - nekoriscenog, npr. neproduktivnog poljoprivrednog zemljista u BiH, ce biti sve dok se ne donesu i ne zazive zakonski propisi koji ce primoravati vlasnike zemljista da drzavi placaju taksu - naknadu za neiskoristeno zemljiste. Pa ko moze da izdrzi - nek drzi ruglo u gradu, ili neko poljoprivredno zemljiste puno korova, a ko ne moze - sigurno ce brzo naci nacin da ga se rijesi, i tako omoguci njegovu pravilnu upotrebu i namjenu.
Dakle, odgovor na @zlatiborkino pitanje lezi u zakonskim odredbama. Ali, ako ih nema, mozemo li ih mi inicirati, mozemo li naci nacin da trazimo donosenje takvih zakona ?
- DaysleepeR
#42 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
prvo nije čevapara nego čevabdžinicadark side of the moon wrote:Nije do ljudi iz Sarajeva i nema veze kolika je cijena jer jedan obicni hamburger u USA kosta 1$ = 1,3 km a kod nas bi sigurno bio 1,5 ili 2 km sto nije puno obzirom da u gradu i ne mozes pojesti jeftiniji sendvic. Razlog zasto nema McD u Sarajevu je taj sto trenutna strategija McD-a podrazumijeva otvaranje novi restorana na vec postojecim trzistima a tek u narednom periodu planiraju otvaranje restorana na novim trzistima a tu i mi spadamo.DaysleepeR wrote:MCDonald's nije prisutan u Sarajevu jer ljudima iz istog nije isplativo da još uvijek otvaraju franšizu kad je bilo koji meni skuplji od 10 ćevapa.
To je jedini razlog.
Ja garantujem da bi McD bolje radio od svih fast food restorana u Sa ukllucujuci i cevapare![]()
Ja se npr ne bih ni trenutka omisljo da kupim fransizu i otvorim McD u SA pa makar morao kredit vracat dok sam ziv...samo mi se cini da ce neki hrvat (citaj: covjek iz Hrvatske) ili srbin (citaj: covijek iz Srbije) koji vec posjeduje fransizu otvoriti prvi restoran u BiH, ako to zakon dopusta ili u partnerstvu sa nekim nasim drzavljaninom. Sta vam je ba ljudi kakvi cevapi...to je cista lova i svi to znaju. Eh sad ko ce se prvi dokopati ugovora...
ps: ja ovo sve gledam sa neke ekonomske strane tako da mi ovi eko-zeleni ne zamjere
daje raspitaj se koliko je meni u mcdonald's-u u okruženju i dalje su ćevapi jeftiniji a o kvantitetu, tradiciji i sl. da i ne govorim
nema bas ovdje toliko raje koja bi klopala mcdonald's iz trenda duze od par mjeseci i sta onda?
i da zakljucim, dolazio je mcdonald's ovjde vise puta i zakljucak je bio da se jos nemoze protiv cevapa
slutim ja da ti ne zivis ovdje dosta si neupucen...
- dark side of the moon
#43 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
djesi korektoru.....namjerno sam napisao cevapara i ako ces bas ispravno nije č nego ćDaysleepeR wrote:prvo nije čevapara nego čevabdžinicadark side of the moon wrote:Nije do ljudi iz Sarajeva i nema veze kolika je cijena jer jedan obicni hamburger u USA kosta 1$ = 1,3 km a kod nas bi sigurno bio 1,5 ili 2 km sto nije puno obzirom da u gradu i ne mozes pojesti jeftiniji sendvic. Razlog zasto nema McD uDaysleepeR wrote:MCDonald's nije prisutan u Sarajevu jer ljudima iz istog nije isplativo da još uvijek otvaraju franšizu kad je bilo koji meni skuplji od 10 ćevapa.
To je jedini razlog.
Sarajevu je taj sto trenutna strategija McD-a podrazumijeva otvaranje novi restorana na vec postojecim trzistima a tek u narednom periodu planiraju otvaranje restorana na novim trzistima a tu i mi spadamo.
Ja garantujem da bi McD bolje radio od svih fast food restorana u Sa ukllucujuci i cevapare![]()
daje raspitaj se koliko je meni u mcdonald's-u u okruženju i dalje su ćevapi jeftiniji a o kvantitetu, tradiciji i sl. da i ne govorim
nema bas ovdje toliko raje koja bi klopala mcdonald's iz trenda duze od par mjeseci i sta onda?
i da zakljucim, dolazio je mcdonald's ovjde vise puta i zakljucak je bio da se jos nemoze protiv cevapa
slutim ja da ti ne zivis ovdje dosta si neupucen...
Cekaj, jel ti ozbiljno mislis da jedan McD ne bi radio u SA radi cevapa? U gradu gdje ima blizu 20 000 studenata samo! Znas li ti koliko klinaca i studenata bi jelo u tim restoranima. Hajd nemoj biti smijesan i porediti svjetski brand sa cevapima. U hrvatskoj ih ima 16, mislis da u Sa jedan nebi radio?
- alphonse kauders
#44 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Priča o Olomanu...
U neka jako davna vremena moglo se pušiti u tramvajima i autobusima, a onda su, početkom sedamdesetih ili malo kasnije, to zabranili. Istaknuti su natpisi, naljepnice i metalne pločice, vozači su počeli vikati na nedisciplinirane putnike, a kako su u tramvajima još uvijek postojali i kondukteri, više uskoro nije bilo nikakve šanse da netko prekrši propise. Zabrana pušenja u autobusima i tramvajima možda je i jedino pravilo kojega su se u našoj povijesti svi držali i koje je na kraju postalo i opći običaj, tako da više nitko i ne misli da je pušenje u javnim prevoznim sredstvima zabranjeno, jer je ono jednostavno postalo nemoguće. Tek povremeno bi se dogodilo da neki mračan tip usred tramvaja zapali cigaretu, ali ni on to ne bi činio zbog cigarete, nego zbog provokacije, ne bi li mu netko nešto rekao. U tramvaju će cigaretu zapaliti samo ubojica ili onaj tko ima želju jednom postati ubojica, a to znaju svi, pa takvim pušačima ništa ni ne govoriš ako ih ikada u životu i sretneš.
Desetak godina nakon zabrane pušenja u tramvajima dogodili su se i prvi pokušaji zabrane u birtijama i na partijskim sastancima, ali su takvi pokušaji redovito završavali općom katastrofom. Zabrana pušenja bila je dovoljan razlog da propadnu i birtija i partija.
Nije se pušilo samo u slasticarnama jer je slastičarima bilo u interesu da ljudi što brže pojedu svoje kolače. Slastičarne su male i skučene, s tek dva ili tri stola, i promet bi im bio nikakav da se smije pušiti.
Najpoznatija sarajevska slastičarna bio je "Oloman", iako se u "Olomanu" za naših života nikada nisu jeli najbolji kolači. Ali to je mjesto pripadalo centralnoj gradskoj infrastrukturi, zajedno s Narodnom bankom, Vječnom vatrom, robnom kućom "Unima" i Skenderijom. "Oloman" je bio znak Sarajeva, jedan od najautentičnijih, pa nitko nije ni imao razloga baviti se time kakvi su tu kolači jer o kolačima i nije bila riječ. Jednostavno, radilo se o mjestu koje je bilo važnije od većine drugih mjesta, pa su se ljudi tu počeli okupljati iako im se nisu jeli kolači.
Od početka osamdesetih u "Olomanu" se pio najbolji espresso, a to se, naravno, sukobljavalo sa strategijom zabrane pušenja u slastičarnama, te sa činjenicom da od tog vremena "Oloman" više nije bio slastičarna, nego je postao izlogom gradskih faca koje piju espresso i beskonačno čekaju da napokon budu viđeni ili da nekoga vide. Taj netko koga su željeli vidjeti obično nije ni živio u Sarajevu. Nisu znali ni tko je, niti kako izgleda, ali su ga strpljivo čekali svih tih sunčanih osamdesetih godina u kojima je jedinu nervozu donosilo to što je u "Olomanu" bilo zabranjeno pušenje i što se u "Oloman" moralo dolaziti.
Ispred ulaza u slastičarnu stajali su zastupnici povijesnoga kompromisa. Oni bi van iznijeli espresso i zapalili cigaretu. Tako bi i pušili i bili u "Olomanu". Bili bi viđeni i ne bi im promakao onaj nepoznati kojega svakodnevno čekaju, a ipak nisu ništa, pa ni cigaretu, morali žrtvovati. Ispijanje espressa na pločniku postalo je normom koja je imala samo jedan nedostatak: nije se moglo sjesti i obje bi ti ruke sve vrijeme bile uposlene. Šoljicu nisi imao gdje spustiti i morao si pušiti cigaretu za cigaretom jer inače ne bi mogao objasniti samome sebi zašto stojiš pred "Olomanom" i zašto ne uđes unutra. Bio si tih godina maneken jedne specijalne mode koja je podrazumijevala pognuto držanje tijela, laktove savijene pod različitim uglovima, zavisno od toga u kojoj ruci držiš šoljicu, a u kojoj cigaretu, no svaka stvar koju si imao na sebi jasno se primjećivala, kao što se razaznavalo koji parfem koristiš i kakva ti je priča. Stajac pred "Olomanom" bio je preteča modernoga sarajevskog šminkera koji će svoje kreativne vrhunce doživjeti u ljeto 1991., a danas ga uglavnom možete vidjeti u raznim parizima, londonima i njujorcima kako pokušava pronaci svoj novi "Oloman" i vratiti se u svoje nevino sarajevsko predstanje.
Priču o stajanju pred "Olomanom" zaokružio je i dovršio najveći performer sarajevske svakodnevnice Mirza Tanović, koji je stao na pločnik ispred slastičarne, iz džepa svog elegantnog londonskog sakoa izvadio pepeljaru i u nju otresao pepeo. Šminkerskim šegrtima zorno je pokazao da za savršenu uglađenost nešto moraš i žrtvovati. Recimo espresso, jer ne možeš u jednoj ruci držati cigaretu, a u drugoj šoljicu i pepeljaru, a, brate, ako si šminker, tada pepeo ne treseš oko sebe ni kada si na ulici.
Miljenko Jergovic
U neka jako davna vremena moglo se pušiti u tramvajima i autobusima, a onda su, početkom sedamdesetih ili malo kasnije, to zabranili. Istaknuti su natpisi, naljepnice i metalne pločice, vozači su počeli vikati na nedisciplinirane putnike, a kako su u tramvajima još uvijek postojali i kondukteri, više uskoro nije bilo nikakve šanse da netko prekrši propise. Zabrana pušenja u autobusima i tramvajima možda je i jedino pravilo kojega su se u našoj povijesti svi držali i koje je na kraju postalo i opći običaj, tako da više nitko i ne misli da je pušenje u javnim prevoznim sredstvima zabranjeno, jer je ono jednostavno postalo nemoguće. Tek povremeno bi se dogodilo da neki mračan tip usred tramvaja zapali cigaretu, ali ni on to ne bi činio zbog cigarete, nego zbog provokacije, ne bi li mu netko nešto rekao. U tramvaju će cigaretu zapaliti samo ubojica ili onaj tko ima želju jednom postati ubojica, a to znaju svi, pa takvim pušačima ništa ni ne govoriš ako ih ikada u životu i sretneš.
Desetak godina nakon zabrane pušenja u tramvajima dogodili su se i prvi pokušaji zabrane u birtijama i na partijskim sastancima, ali su takvi pokušaji redovito završavali općom katastrofom. Zabrana pušenja bila je dovoljan razlog da propadnu i birtija i partija.
Nije se pušilo samo u slasticarnama jer je slastičarima bilo u interesu da ljudi što brže pojedu svoje kolače. Slastičarne su male i skučene, s tek dva ili tri stola, i promet bi im bio nikakav da se smije pušiti.
Najpoznatija sarajevska slastičarna bio je "Oloman", iako se u "Olomanu" za naših života nikada nisu jeli najbolji kolači. Ali to je mjesto pripadalo centralnoj gradskoj infrastrukturi, zajedno s Narodnom bankom, Vječnom vatrom, robnom kućom "Unima" i Skenderijom. "Oloman" je bio znak Sarajeva, jedan od najautentičnijih, pa nitko nije ni imao razloga baviti se time kakvi su tu kolači jer o kolačima i nije bila riječ. Jednostavno, radilo se o mjestu koje je bilo važnije od većine drugih mjesta, pa su se ljudi tu počeli okupljati iako im se nisu jeli kolači.
Od početka osamdesetih u "Olomanu" se pio najbolji espresso, a to se, naravno, sukobljavalo sa strategijom zabrane pušenja u slastičarnama, te sa činjenicom da od tog vremena "Oloman" više nije bio slastičarna, nego je postao izlogom gradskih faca koje piju espresso i beskonačno čekaju da napokon budu viđeni ili da nekoga vide. Taj netko koga su željeli vidjeti obično nije ni živio u Sarajevu. Nisu znali ni tko je, niti kako izgleda, ali su ga strpljivo čekali svih tih sunčanih osamdesetih godina u kojima je jedinu nervozu donosilo to što je u "Olomanu" bilo zabranjeno pušenje i što se u "Oloman" moralo dolaziti.
Ispred ulaza u slastičarnu stajali su zastupnici povijesnoga kompromisa. Oni bi van iznijeli espresso i zapalili cigaretu. Tako bi i pušili i bili u "Olomanu". Bili bi viđeni i ne bi im promakao onaj nepoznati kojega svakodnevno čekaju, a ipak nisu ništa, pa ni cigaretu, morali žrtvovati. Ispijanje espressa na pločniku postalo je normom koja je imala samo jedan nedostatak: nije se moglo sjesti i obje bi ti ruke sve vrijeme bile uposlene. Šoljicu nisi imao gdje spustiti i morao si pušiti cigaretu za cigaretom jer inače ne bi mogao objasniti samome sebi zašto stojiš pred "Olomanom" i zašto ne uđes unutra. Bio si tih godina maneken jedne specijalne mode koja je podrazumijevala pognuto držanje tijela, laktove savijene pod različitim uglovima, zavisno od toga u kojoj ruci držiš šoljicu, a u kojoj cigaretu, no svaka stvar koju si imao na sebi jasno se primjećivala, kao što se razaznavalo koji parfem koristiš i kakva ti je priča. Stajac pred "Olomanom" bio je preteča modernoga sarajevskog šminkera koji će svoje kreativne vrhunce doživjeti u ljeto 1991., a danas ga uglavnom možete vidjeti u raznim parizima, londonima i njujorcima kako pokušava pronaci svoj novi "Oloman" i vratiti se u svoje nevino sarajevsko predstanje.
Priču o stajanju pred "Olomanom" zaokružio je i dovršio najveći performer sarajevske svakodnevnice Mirza Tanović, koji je stao na pločnik ispred slastičarne, iz džepa svog elegantnog londonskog sakoa izvadio pepeljaru i u nju otresao pepeo. Šminkerskim šegrtima zorno je pokazao da za savršenu uglađenost nešto moraš i žrtvovati. Recimo espresso, jer ne možeš u jednoj ruci držati cigaretu, a u drugoj šoljicu i pepeljaru, a, brate, ako si šminker, tada pepeo ne treseš oko sebe ni kada si na ulici.
Miljenko Jergovic
- Bumbar
#45 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
hm...s obzirom da se moras zagledati u tanjir ga vidis hamburger...dark side of the moon wrote:[
djesi korektoru.....namjerno sam napisao cevapara i ako ces bas ispravno nije č nego ć
Cekaj, jel ti ozbiljno mislis da jedan McD ne bi radio u SA radi cevapa? U gradu gdje ima blizu 20 000 studenata samo! Znas li ti koliko klinaca i studenata bi jelo u tim restoranima. Hajd nemoj biti smijesan i porediti svjetski brand sa cevapima. U hrvatskoj ih ima 16, mislis da u Sa jedan nebi radio?
- Atrus
#46 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Kvantitet ne znaci kvalitet. Nema tog McDonaldovog hamburgera koji moze da stane uz pljeskavicu. Gdje ja zivim ima hipter McDonaldovih restorana, nula cevabdzinica, rijetko odem, jer ne volim fast food. Ali, kada odem, pa narucim recimo Big Mac, odmah pomislim kako je Big Mac obicna kita u odnosu na "peticu u pola".dark side of the moon wrote: Hajd nemoj biti smijesan i porediti svjetski brand sa cevapima. U hrvatskoj ih ima 16, mislis da u Sa jedan nebi radio?
-
MokeQc
#47 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Evo sam van teme al' me McD nervira...
Zasto, zato sto veze sa hranom nema... je li neko okusio samo meso is tog hamburgera ? Je li ga okusio (mislim na hamburger naravno
) bez hljeba, kecapa i drugih priloga ? Ne govorim o zdravoj hrani ni masnoci ni holesterolu, ama bas samo o ukusu. To nema nikakvog ukusa, k'o da papir jedes... A opet, najgori cevap u gradu pojescu bez ikakvog priloga i 100% je bolji.
Zasto me jos nervira, zato sto ce gradski papci mislit da su sad, k'o biva u Evropi, eto i mi imamo McD, sad smo i mi velika raja, k'o Zg i Bg
Drugim rijecima "BRATSTVO JEDINSTVO NE BRANI RADIO, BRATSVO JEDINSTVO BRANI RAD !"... ili trecim rijecima "McD U SA, NE CINI SA EVROPOM !"
McD je sam marka, brend, sminka i to definitivno preskupa za ono sto nudi i skuplja od cevapa. Zao bi mi bilo da i najgori cevabdzija izgubi musteriju zbog tog supljaka od McD.
Zasto, zato sto veze sa hranom nema... je li neko okusio samo meso is tog hamburgera ? Je li ga okusio (mislim na hamburger naravno
Zasto me jos nervira, zato sto ce gradski papci mislit da su sad, k'o biva u Evropi, eto i mi imamo McD, sad smo i mi velika raja, k'o Zg i Bg
Drugim rijecima "BRATSTVO JEDINSTVO NE BRANI RADIO, BRATSVO JEDINSTVO BRANI RAD !"... ili trecim rijecima "McD U SA, NE CINI SA EVROPOM !"
McD je sam marka, brend, sminka i to definitivno preskupa za ono sto nudi i skuplja od cevapa. Zao bi mi bilo da i najgori cevabdzija izgubi musteriju zbog tog supljaka od McD.
- Atrus
#48 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Tacno tako. Hamburger bez peciva, majoneze i ostalih kerefeka ima ukus kartona. Najbolji pokazatelj je moja kcerka od 3,5 godine, koja nema sanse da pojede McDonaldov hamburger. Jednostavno joj se ne dopada.MokeQc wrote:Evo sam van teme al' me McD nervira...
Zasto, zato sto veze sa hranom nema... je li neko okusio samo meso is tog hamburgera ? Je li ga okusio (mislim na hamburger naravno) bez hljeba, kecapa i drugih priloga ? Ne govorim o zdravoj hrani ni masnoci ni holesterolu, ama bas samo o ukusu. To nema nikakvog ukusa, k'o da papir jedes... A opet, najgori cevap u gradu pojescu bez ikakvog priloga i 100% je bolji.
- homo_sapiens
#49 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
Pa nije tema McD, hamburgeri i cevapi , vec rusevina zgrade Olomanka i ruzan izgled u centru grada !
- dark side of the moon
#50 Re: OLOMANKA - ruglo u sred grada
ehh...svi patriote zele da zastitite cevabdzije... ne govorim ja jel on valja ili ne ja govorim da bi moglo da radi u SA i da bi ono mjesto bilo idealno.... a bas mene briga sto si ti u dijaspori pozelio cevape (meni ih je preko glave)Atrus wrote:Tacno tako. Hamburger bez peciva, majoneze i ostalih kerefeka ima ukus kartona. Najbolji pokazatelj je moja kcerka od 3,5 godine, koja nema sanse da pojede McDonaldov hamburger. Jednostavno joj se ne dopada.MokeQc wrote:Evo sam van teme al' me McD nervira...
Zasto, zato sto veze sa hranom nema... je li neko okusio samo meso is tog hamburgera ? Je li ga okusio (mislim na hamburger naravno) bez hljeba, kecapa i drugih priloga ? Ne govorim o zdravoj hrani ni masnoci ni holesterolu, ama bas samo o ukusu. To nema nikakvog ukusa, k'o da papir jedes... A opet, najgori cevap u gradu pojescu bez ikakvog priloga i 100% je bolji.
a sad da vam kazem nesto o cevapima: oni cevapi sto ih mi jedemo u zelji covjek nogama mijesi