Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#26 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Valbon_1 wrote: Jesi li sigurna...
Jesam li sigurna - u sta ?
ProbuseniDolar

#27 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by ProbuseniDolar »

Mislim da u mladima nije problem, vec u kompletnom sistemu ( od porodice, familije, prijatelja, poslovnog okruzenja, medija, politike ) koji na veze dvoje mladih suprotnih nacionalnosti, gledaju kao na zlocin, i kao takvog ga osusjuju ... Polazim od svog primjera ( istina nisam imao djevojku druge vjere ) ali u razgovoru sa prijateljima, roditeljima, familijom, mozda 2% ih je bilo spremno na razgovor o toj temi, a ostali su u startu dali do znanja da se ostro protive tome, podsvjesno mi govoreci "ti si lud" ... Mladi danas imaju 2 opcije: ili porodica ili partner suprotne nacionalnost ... Smatram da nazalost ovo dvoje ne funkcionise zajedno ... Ko je kriv i ko sputava mlade da zive zivot kakav hoce i s kim hoce? Odgovor: Vidi gore boldirano ... Jos je nesto problem. Mladi kod nas do kasnih dvadesetih, neki i duze, zavise od roditelja i zive onako kako im oni narede, jer nemaju drugog izbora ... Na zapadu je to potpuno drukcije, gdje se mladi osamostaljuju vec sa punoljetnosti i biraju zivot kakav oni zele ... I ovo je jedan od razloga zasto nase drustvo osudjuje veze dvoje mladih drugih vjera ...
Valbon_1

#28 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

Latinica wrote:

Jesi li sigurna da ce sve to jednog dana proci...
Latina

#29 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Mladi kod nas do kasnih dvadesetih, neki i duze, zavise od roditelja i zive onako kako im oni narede, jer nemaju drugog izbora

Izbor uvijek postoji, ali ako neko ide linijom manjeg otpora u smislu - sto bih ja ( ovo ili ono ), onda donekle shvatam i stav ( ucjenu ) roditelja. Ova tema prsti od relativnosti na razlicitim nivoima, i mislim da je sasvim lose postavljena u uvodnom postu. Svi mi znamo da se na kraju krajeva radi o individualnom izboru.
Latina

#30 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Valbon_1 wrote:
Latinica wrote:

Jesi li sigurna da ce sve to jednog dana proci...

Sigurna sam da ce proci vrijeme generatora i odrzivaca nebuloza koji nekoga karakterisu iskljucivo na osnovu vjerske/nacionalne pripadnosti/boje koze.

Svaka osoba koja koja je dostigla odredjen nivo fizicke i mentalne zrelosti, ima pravo na vlastiti izbor ( kao i posljedice istog ).
b.boja

#31 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by b.boja »

ova sredina ce lakse oprostiti ubistvo, nego ljubav.
svom djetetu nikada ne bi pravila problem. njegov zivot, nije moj, ima pravo, da voli koga hoce, a sta drugi misle o njegovoj vezi, nije ni bitno.
Latina

#32 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

b.boja wrote:ova sredina ce lakse oprostiti ubistvo, nego ljubav.
Pa i ja sam potekla iz iste sredine, i nisam tako odgojena, niti sam to primijetila. Svi smo mi pojedinacno zasluzni za odrzavanje ili razbijanje mitova i predrasuda o nama samima.

Moze li bilo ko srcu narediti koga ce voljeti ?
b.boja

#33 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by b.boja »

Latinica wrote:
b.boja wrote:ova sredina ce lakse oprostiti ubistvo, nego ljubav.
Pa i ja sam potekla iz iste sredine, i nisam tako odgojena, niti sam to primijetila. Svi smo mi pojedinacno zasluzni za odrzavanje ili razbijanje mitova i predrasuda o nama samima.

Moze li bilo ko srcu narediti koga ce voljeti ?
naravno da ne moze,ali sam cula takvu izjavu, "bolje da je nasla i ubicu nego tamo nekog".
Valbon_1

#34 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

Sigurna sam da ce proci vrijeme generatora i odrzivaca nebuloza koji nekoga karakterisu iskljucivo na osnovu vjerske/nacionalne pripadnosti/boje koze.

Svaka osoba koja koja je dostigla odredjen nivo fizicke i mentalne zrelosti, ima pravo na vlastiti izbor ( kao i posljedice istog ).

Vase misljenje, vas stav. Respekt
Ali ja se ne bi se usudio zvati za generatora i odrzivaca nebuloza nekoga koji respektuje svoju vjeru i koji pokusava zivjeti s propisima te odredjenje bjere. Sta ako slucajno ta odredjena vjera ima neke zabrane...
Ne bih se kladio da da ce proci vreme tih generatora i odrzivaca nebuloza, izuzev ako prodje vrijeme vjere u Boga kao Stvoritelja.
Latina

#35 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

Valbon_1 wrote: Vase misljenje, vas stav. Respekt
Ali ja se ne bi se usudio zvati za generatora i odrzivaca nebuloza nekoga koji respektuje svoju vjeru i koji pokusava zivjeti s propisima te odredjenje bjere. Sta ako slucajno ta odredjena vjera ima neke zabrane...
Ne bih se kladio da da ce proci vreme tih generatora i odrzivaca nebuloza, izuzev ako prodje vrijeme vjere u Boga kao Stvoritelja.
Ne znam samo gdje si ti sebe pronasao. Ako se osjecas generatorom i odrzivacem nebuloza to je tvoja stvar. Za mene su to svi oni koji razmisljaju na nacin 'samo moje je dobro' - bez obzira da li su Spanjolci, Zimbabveanci, Amerikanci ili Libijci. Ja licno bih se tesko mogla udati za nekoga ko je druge vjere jer mi to znaci puno, ali to ne znaci da bih bilo kome na bilo koji nacin branila njihov izbor, bas suprotno, podrzala bih ga/je koliko mogu.

Shvatas li razliku ?
Latina

#36 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Latina »

b.boja wrote:
naravno da ne moze,ali sam cula takvu izjavu, "bolje da je nasla i ubicu nego tamo nekog".
Neko tvog senzibiliteta vec zna da moramo birati drustvo.

pozdrav
Valbon_1

#37 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

Latinica wrote:
Valbon_1 wrote: Vase misljenje, vas stav. Respekt
Ne znam samo gdje si ti sebe pronasao. Ako se osjecas generatorom i odrzivacem nebuloza to je tvoja stvar. Za mene su to svi oni koji razmisljaju na nacin 'samo moje je dobro' - bez obzira da li su Spanjolci, Zimbabveanci, Amerikanci ili Libijci. Ja licno bih se tesko mogla udati za nekoga ko je druge vjere jer mi to znaci puno, ali to ne znaci da bih bilo kome na bilo koji nacin branila njihov izbor, bas suprotno, podrzala bih ga/je koliko mogu.

Shvatas li razliku ?

Mislim da me nisi razumela...u potpunosti.
x0z0y0

#38 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by x0z0y0 »

nije prava ljubav ako u startu mora zadovoljiti BILO KAKVE kriterije da bi se razvila...
nema te osobe...pa ni roditelja ..koji bi mi mogli zabraniti da budem s nekim koga volim..ma KO da je on
(been there-ne pricam napamet)
takodjer mi se GADE ljudi koji idu linijom manjeg otpora i kao "u startu prekidaju da ne bi do necega doslo"
takvima treba razbiti iluziju da uopce znaju sta je to ljubav...a kamoli da su je sreli
kada ti se desi ljubav spreman si se odreci i vjere..i nacije..pa cak i roditelja
a roditelji na kraju kada shvate vasu ozbiljnost i kada im dodje do mozga da je to VAS zivot a ne njihov..i da vas nitko ne posjeduje pa ni oni sami..e onda ce i stvari gledati puno razumnije
nikad mi nece biti jasno kako ljudi mogu toliko odmaci u nauci i svemu ostalom a u tako jednostavnim i prostim stvarima biti na nivou ljudi od prije hiljade godina...
uvijek sam bila optimist da kako civilizacija napreduje..tako cemo ostaviti iza sebe gluposti oko vrijednovanja ljudi po osnovu boje koze..vjere i sl...da cemo prevazici velicinu tog primitizma..ali kad vidim mlade i komentare tipa "lakse je ovako..." stvarno gubim nadu...
ma jbg..ja jos uvijek vjerujem da ce ljudi prevazici i ratove..
Valbon_1

#39 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by Valbon_1 »

[/quote]kada ti se desi ljubav spreman si se odreci i vjere..i nacije..pa cak i roditelja[quote]

:shock: :shock: :shock:
alphonse kauders

#40 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by alphonse kauders »

turquoise wrote:Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
Ja ne znam kako bih opisao ovaj post, a da poslije toga ne popijem doživotni ban na sarajevo-x... Svaka rečenica kao da dolazi iz najdubljeg mraka ljudskog neznanja i zaostalosti gdje se premlaćivanje djeteta (tj. očev gnjev) između ostalog opravdava rečenicom "unuka će me zvati deda, a ne dedo..." :shock: :shock:
"Unuk neće iću džamiju i tako ću ja svoje potomstvo upropastiti..."

Ali me najviše iznenađuje da osim jednog časnog izuzetka nije bilo reakcije na ovaj kratki esej o "časnom razmišljanju poštenog Bošnje".
U 4 godine na Sarajevo-x u sam se načitao svega i svačega, ali ovo je ubjedljivo najprimitivnije razmišljanje ever. Nevjerovatna količina egoizma (nek je meni dobro, hebo kćerku), predrasuda i neobrazovanosti u 21.vijeku, da me prosto čudi kako je autor posta dovoljno vješt da se uopšte spoji na internet.

:run:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#41 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

alphonse kauders wrote:
turquoise wrote:Hajde da pogledamo to malo s oceve strane (predpostavka da je otac muslimanske vjeroispovijesti), kako otac razmislja...
Otprilike to ide ovako...

"Moja kcerka je moj genetski materijal, moje potomstvo, nesto u sto sam ja ulozio 15-20-25 godina...
Odgajao sam je kao sto su i mene moj otac i mati odgajali, da bih prenio svoja uvjerenja i svoju vjeru i svoju tradiciju na nju jer ja vjerujem da je to najispravnije...
Za nase zene, mi muslimani smatramo da je nevinost i cast najvrednija stvar koja moze imati...
Kod drugih, to ili se ne postuje, iako i kod njih se to oficijelno vrednuje ili nije bitno...
Ako ona izgubi nevinost prije braka, izgubice cast, i velike su sanse da i otac i mati tog covjeka njemu ne dozvole da se ozeni za moju kcer...
Ako se rodi djete kojim slucajme prije nego sto se desi bracna zajednica, to dijete ce zvati kopile, a kao sto svaka "LJUBAV" nakon nekog vremena splasne i prodje, moju kcerku ce napustiti svi i vjerovatno se nikad nece udati, i uvjek ce je smtrati rospijom i necasnom i nikad se nece udati za zeta koji ce biti jakog porijekla i jake familije a iste vjere...
Pa hajde i ako se ozeni, kako cu ja s njima komunicrati kad su oni druge vjere...
Oni ce htjeti vjencanje u ckrvi, ja u dzamiji...
Oni ce jesti krmetinu i pice alkohol a mi to ne smijemo...
Unuk ce me zvati deda, a ne dedo, a zvace mi zenu baba ili baka umjesto nena ili nana...
Unuk nece ici u dzamiju i tako cu ja svoje potomstvo upropastiti...
Ako bismo ikada rucali oni ce se moliti Isusu i Mariji i smatrace ih bogovima, a nas je bog je jedan jedini Allah i mi se samo njemu smijemo moliti, i to ce biti najvece bogohuljenje...
Kad na bajram-namaz budem isao u dzamiju, moji unuci nece ici sa mnom...Moj zet nece ici sa mnom...
Ljudi ce me ismijavati, kcerku ce ismijavati, zagorcati ce mi zivot a i njoj takodjer...
Patnja i haus je ono sto me ceka...
Ako hocu dobro svojoj kcerki i svojoj porodici i ako hocu da izgradim jake familijarne odnose i jaku porodicu za sebe i kcerku moram ovo zaustaviti...
Nikada se nece moja kcerka udati za nekoga durge vjere pa da uproapsti i sebe i mene..."

itd...
itd...
Ja ne znam kako bih opisao ovaj post, a da poslije toga ne popijem doživotni ban na sarajevo-x... Svaka rečenica kao da dolazi iz najdubljeg mraka ljudskog neznanja i zaostalosti gdje se premlaćivanje djeteta (tj. očev gnjev) između ostalog opravdava rečenicom "unuka će me zvati deda, a ne dedo..." :shock: :shock:
"Unuk neće iću džamiju i tako ću ja svoje potomstvo upropastiti..."

Ali me najviše iznenađuje da osim jednog časnog izuzetka nije bilo reakcije na ovaj kratki esej o "časnom razmišljanju poštenog Bošnje".
U 4 godine na Sarajevo-x u sam se načitao svega i svačega, ali ovo je ubjedljivo najprimitivnije razmišljanje ever. Nevjerovatna količina egoizma (nek je meni dobro, hebo kćerku), predrasuda i neobrazovanosti u 21.vijeku, da me prosto čudi kako je autor posta dovoljno vješt da se uopšte spoji na internet.

:run:

možda nije opisivao svoje lično razmišljanje :D o Alfonse..
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#42 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by dr.gog »

Valbon_1 wrote:
kada ti se desi ljubav spreman si se odreci i vjere..i nacije..pa cak i roditelja

:shock: :shock: :shock:
Čuđenje --na koju od navedenih stvari?....
zambaklija

#43 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by zambaklija »

у сдашнјој БиХ,ТОРТУРА...сбу вам црећу желим........
beautyfool

#44 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by beautyfool »

Eh ovako da i ja napisem par rijeci vezano za ovu temu :) .Puno toga ste pisali ali koliko sam primjetila da to zaista nema veze ni sa jednom vjerom.Kao prvo ,ako neko pripada nekoj vjeri i ako se smatra vjernikom onda covjek mora sagledati sustinu jedne vjere,sta ta vjera trazi od nas!? Vjeru mozemo porediti i sa saobracajnim znakovima....te nailazimo na pjesacki prelaz, te nailazimo na raskrsnicu , te na toj raskrsnici imamo veci izbor ulica...sve je ok dok ne izaberemo da udjemo u jednosmjernu ulicu u koju je s nase strane zabranjenjen ulaz onda cemo se suociti sa velikim rizikom,kao prvo, em sto ce auta nailaziti prema nama iz suprotnog pravca i povecavamo sansu sudara em sto nas saobracajna vlast moze kazniti zbog prekrsaja...eh isto tako je i sa vjerom, Bog je dao puteve kojim trebamo krenuti a odredjene puteve je zabranio,zbog naseg dobra, zbog tih sukoba i stvari koji nama mogu samo otezati zivot i nanijeti dosta zla.
Jedna porodica koja drzi do svoje vjere i svojih vjerskih obicaja i kojoj je stalo da porodica bude sagradjena u vjerskom duhu onda zaista tesko da ce se naci u situaciji da ce se njihov potomak zagledati u doticnu druge vjeroispovjesti, jer ta osoba ce znati sustinu svog zivota, znat ce sta trazi u zivotu a ako ga zanima vjera i slijedjene vjere na ovom svijetu onda zaista ne vidim puno zajednickih tema s osobom druge vjere kao ni zajednicke poglede u buducnosti (osim ako osobu druge vjere ne zanima ta vjere u kojoj pripada njen dragi pa zeli s vremenom da i ona ima isto vidjenje o buducnosti ) anyways, ljubav nije samo strast, strast dodje i ode pa opet dodje itd, ljubav je nesto puno vise, ljubav je razumijevanje,ljubav je slicno razmisljanje, ljubav je kad zelis osobi isto ili cak i vise nego samoj sebi, ljubav je kad zelis reci cijelom svijetu da tu osobu volis ;), ljubav je kad zelis da se drugi ponasaju prema njemu s postovanjem...itd,itd, a to sto vi komentarisete o zabrani ljubavi izmjedju 2 vjere i kako se roditelji ne slazu s tim, to su u vecini slucajeva roditelji koji od vjere uzimaju ono samo ono sto im odgovara i ne trude se svoju djecu poducavati ljepotama vjere vec kad im nesto ne odgovara tj kad djete izabere po njihovom vidjenju "pogresan put" onda stanu u odbranu pokrivajuci se vjerom i nekim navodnim vjerskim nacelima...ima tu puno dubljeg da se kaze od samo plitkog razmisljanja o Ahmedu,Mirku, Slavku,Goranu, Damiru, Muhamedu...itd...ima puno dubljih stvari koji su vezani za sam odgoj osobe od takve generalizacije koje ste vi naveli,jer smo svi mi individue i svi mi smo odgojeni na slican ili drugaciji nacin i svi mi imamo neko svoje vidjenje na zivot, tako da bi sebi olaksali zivot kao i ostalima treba se prvo obrazovati,steci znanje, upoznati samog sebe i svoje prohtjeve a naravno kroz sve to ima uticaja nas odgoj ili neodgoj.
Jos jedna stvar sto bih navela ostalim clanovima,koliko god mi mislili da nasi roditelji misle lose nama,ili koliko god se mi ne slagali sa njihovim razmisljanjem moramo znati da su ipak roditelji oni koju su bili tu kad su nam bili najpotrebniji, da je majka (bilo koja) trpila nas i podnosila sve tegobe 9 mjeseci i da nas je na svijet donijela u mukama, da ih Bog nagradi za sve to,zaista koliko god smo u mogucnosti treba se potruditi da roditeljima saopstimo nase zelje i nase vidike na najbolji moguci nacin i izbjegavati sukobe koliko je god moguce na kraju krajeva oni su ti koji zele nama samo dobro, a ne lose, i oni zele da nam olaksaju zivot a ne otezaju...

Lijep pozdrav!
pustopoljina

#45 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

otkad sam saznala za fritzla koji je od 24 godine drzao kcerku u podrumu,napravio joj 6 zive djece-jedno,7. je umrlo-a brani se sa tim da je htio zastiti od droge-ne cudim se vise na izjavu-moja kcerka je moj genetski materijal.

ako neko (ne roditelji) drzi do svoje vjere-tesko da ce doci u situaciju da zavoli nekog druge vjere. ako su roditelji ti koji drze do vjere, a djeca ne-onda roditelji nisu odgojili djecu u duhu vjere (ne odgaja se dijete kad vec ima 16,17 i vise godina-tad je voz vec prosao).
ako neki roditelji i sami ne drze do vjere (pusti ti baklavu za bajram sto ti mati napravi-ako se alkohol normalno pije,niko ne posti,bog psuje,i ako se u toj kuci ne klanja).roditelji vecinom vise zbog komsiluka i zbog rata brane djeci biti sa drugom vjerom,nego zbog njihove licne vjere.niko me ne moze uvjeriti u suprotno.a to je vec njihov problem.
ja vidim malu vjerovatnocu da se neko iz federacije zaljubi u nekog iz rs,ne samo zbog vjere,nego zbog razlicitih pogleda na skoro sve vezano za bosnu.da se neko iz federacije zaljubi u komsiju druge vjere,koji je isto prezivio sto i ti (i njegovi roditelji) to mi je i vrlo vjerovatno. ako tako nesto roditelji brane,za mene nisu normalni. pa ne jede ni svaki krscanin krmetinu,i ne vjencava se u crkvi-niti se svi muslimani u dzamiji vjencavaju.
meni je najmanji problem zabraniti covjeku da mi za ramazana ne ulazi u kucu pijan,ili da drzi uopce drzi alkohol u njoj, ili da za njegovu slavu napravim zito (ako je srbin)...postoje stvari koje su za dvoje ljudi puno vaznije,od tih obicaja. a muz koji ne moze svojoj dotadasnjoj porodici reci-da ko ne postuje njegovu zenu,ne postuje ni njega-i da ce otici.i kcerka koja to isto ne moze reci-za moj pojam nisu ni zreli da stvore svoju porodicu.
kako ce unuk zvati dida (meni najljepse :D ) zavisi od sredine gdje bude zivio. (uostalom-moja drugarica je imala jednog dida i babu(hrvati) i jednog babu i majku (kladusa).pa kako ovi nasi amerikanci zovu majke i didove (tako je kod mene) kad dodju jednom u 3 godine? to je pisurija ziva.
pustopoljina

#46 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

p.s. ako neko zivi u inostranstvu i sretne osobu iz drugog entiteta ili cak ex -yu republika,da se tako izrazim, onda i tu postoje sanse da ce se zavoljeti(posebno ova djeca sto rat i ne pamte).ako odluce da se nikad ne vrate u bosnu,onda su i sanse za nesto ozbiljnije velike. vise su slicni dvoje iz dva bosanska entiteta,nego jedno iz bosne,a drugo iz austrije,svedske,amerike ( a i to se desava). ako bi se odlucili vratiti u bosnu,tu bi mogao izbiti sukob,jer politiku i roditelje i rodbinu je lako ignorisati iz njujorka,ali u bosni malo teze-tako da smatram da je bolje prije braka sve karte na stol staviti,nego stvari rjesavati u letu.
hare1964

#47 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by hare1964 »

pustopoljina wrote:p.s. ako neko zivi u inostranstvu i sretne osobu iz drugog entiteta ili cak ex -yu republika,da se tako izrazim, onda i tu postoje sanse da ce se zavoljeti(posebno ova djeca sto rat i ne pamte).ako odluce da se nikad ne vrate u bosnu,onda su i sanse za nesto ozbiljnije velike. vise su slicni dvoje iz dva bosanska entiteta,nego jedno iz bosne,a drugo iz austrije,svedske,amerike ( a i to se desava). ako bi se odlucili vratiti u bosnu,tu bi mogao izbiti sukob,jer politiku i roditelje i rodbinu je lako ignorisati iz njujorka,ali u bosni malo teze-tako da smatram da je bolje prije braka sve karte na stol staviti,nego stvari rjesavati u letu.
Vjerovao ili ne ali u inostranstvu sam imao i gore situacije nego u bosni
Srbina pa makar copavog
musliman pa kad bi bio corav
i da ne nabrajam dalje
u svijetu lakse danas prolaze brakovi razlicitih rasa nego bosanski ili ex yu razlicitosti
x0z0y0

#48 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by x0z0y0 »

beautyfool wrote:Eh ovako da i ja napisem par rijeci vezano za ovu temu :) .Puno toga ste pisali ali koliko sam primjetila da to zaista nema veze ni sa jednom vjerom.Kao prvo ,ako neko pripada nekoj vjeri i ako se smatra vjernikom onda covjek mora sagledati sustinu jedne vjere,sta ta vjera trazi od nas!? Vjeru mozemo porediti i sa saobracajnim znakovima....te nailazimo na pjesacki prelaz, te nailazimo na raskrsnicu , te na toj raskrsnici imamo veci izbor ulica...sve je ok dok ne izaberemo da udjemo u jednosmjernu ulicu u koju je s nase strane zabranjenjen ulaz onda cemo se suociti sa velikim rizikom,kao prvo, em sto ce auta nailaziti prema nama iz suprotnog pravca i povecavamo sansu sudara em sto nas saobracajna vlast moze kazniti zbog prekrsaja...eh isto tako je i sa vjerom, Bog je dao puteve kojim trebamo krenuti a odredjene puteve je zabranio,zbog naseg dobra, zbog tih sukoba i stvari koji nama mogu samo otezati zivot i nanijeti dosta zla.
Jedna porodica koja drzi do svoje vjere i svojih vjerskih obicaja i kojoj je stalo da porodica bude sagradjena u vjerskom duhu onda zaista tesko da ce se naci u situaciji da ce se njihov potomak zagledati u doticnu druge vjeroispovjesti, jer ta osoba ce znati sustinu svog zivota, znat ce sta trazi u zivotu a ako ga zanima vjera i slijedjene vjere na ovom svijetu onda zaista ne vidim puno zajednickih tema s osobom druge vjere kao ni zajednicke poglede u buducnosti (osim ako osobu druge vjere ne zanima ta vjere u kojoj pripada njen dragi pa zeli s vremenom da i ona ima isto vidjenje o buducnosti ) anyways, ljubav nije samo strast, strast dodje i ode pa opet dodje itd, ljubav je nesto puno vise, ljubav je razumijevanje,ljubav je slicno razmisljanje, ljubav je kad zelis osobi isto ili cak i vise nego samoj sebi, ljubav je kad zelis reci cijelom svijetu da tu osobu volis ;), ljubav je kad zelis da se drugi ponasaju prema njemu s postovanjem...itd,itd, a to sto vi komentarisete o zabrani ljubavi izmjedju 2 vjere i kako se roditelji ne slazu s tim, to su u vecini slucajeva roditelji koji od vjere uzimaju ono samo ono sto im odgovara i ne trude se svoju djecu poducavati ljepotama vjere vec kad im nesto ne odgovara tj kad djete izabere po njihovom vidjenju "pogresan put" onda stanu u odbranu pokrivajuci se vjerom i nekim navodnim vjerskim nacelima...ima tu puno dubljeg da se kaze od samo plitkog razmisljanja o Ahmedu,Mirku, Slavku,Goranu, Damiru, Muhamedu...itd...ima puno dubljih stvari koji su vezani za sam odgoj osobe od takve generalizacije koje ste vi naveli,jer smo svi mi individue i svi mi smo odgojeni na slican ili drugaciji nacin i svi mi imamo neko svoje vidjenje na zivot, tako da bi sebi olaksali zivot kao i ostalima treba se prvo obrazovati,steci znanje, upoznati samog sebe i svoje prohtjeve a naravno kroz sve to ima uticaja nas odgoj ili neodgoj.
Jos jedna stvar sto bih navela ostalim clanovima,koliko god mi mislili da nasi roditelji misle lose nama,ili koliko god se mi ne slagali sa njihovim razmisljanjem moramo znati da su ipak roditelji oni koju su bili tu kad su nam bili najpotrebniji, da je majka (bilo koja) trpila nas i podnosila sve tegobe 9 mjeseci i da nas je na svijet donijela u mukama, da ih Bog nagradi za sve to,zaista koliko god smo u mogucnosti treba se potruditi da roditeljima saopstimo nase zelje i nase vidike na najbolji moguci nacin i izbjegavati sukobe koliko je god moguce na kraju krajeva oni su ti koji zele nama samo dobro, a ne lose, i oni zele da nam olaksaju zivot a ne otezaju...

Lijep pozdrav!
malo me zalosti ovaj post
daleko od toga da se ne slazem sa nekim iznesenim dijelovima i da je zaista lijepo napisan ali...
ono sto sam ja "izvukla" iz njega je :
- drzimo se svojih "torova"
- ljubav je samo onda kad ti je sve potaman...

JESTE lakse odabrati nekoga svoje vjere i uvjerenja..ali nije TOLIKO tesko biti s nekim ko je potpuno drugaciji
ljudi prave kompromise
ono sto zelim reci je..da mi se cini da se jako puno brakova sklapa zbog podobnosti a puno manje zbog ljubavi
meni recimo nikada nije bilo dovoljno "slazemo se,postujemo se,razmisljamo na isti nacin..haman isti smo...nasa ljubav je toliko duboka da prevazilazi strast.." i statijaznam
ono na sto me ovo navedeno podsjeca su ugovoreni brakovi..gdje je sve potaman..gdje su svi kriteriji zadovoljeni..gdje je ispunjeno sve ono za sto je neko nekad rekao da bi trebalo biti ispunjeno za "uspjesan" brak ili ljubav
a ponajmanje je istinske iskrene ljubavi u svemu tome
ljudi se mogu naviknuti na zivot s nekim , pogotovo slicnim sebi...i zivotariti ali ne i zivjeti punim plucima
kao sto rekoh ne treba ljubav ispunjavati kriterije da bi zazivila
mislim da je nemoguce i definisati je
ona se desi i u vecini slucajeva nije potaman
ponavljam kukavice idu linijom manjeg otpora..i meni licno je zao tih ljudi..zaista ih zalim jer nikada nece spoznati STA JE TO LJUBAV
pustopoljina

#49 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by pustopoljina »

ma ja,ali mislila sam na to da se u inostranstvu lakse odvojis od takvih,lakse dodjes do svog stana,posla i guras dalje-starci ti prihvate brak ,kad vide da je ozbiljan koliko i njihov.i steta je sto se u inostranstvu ljudi pronalaze bas po toj liniji-druzis se sa nekim jer je "tvoj",a da si u bosni-takvog bi zaobilazio u sirokom luku.a onda ti takvi lagano uticu na svjetonazor.to treba izbjegavati.srela sam svakakvih u inostranstvu, izbjeglice razumijem, ali gastarbeitere...

danas su mladi u bosni totalno nesamostalni(veliki broj),bez roditelja su na ivici prezivljavanja-vecina ih ne radi ili radi na crno,ili radi povremeno. ovima prije rata je bilo lakse i naci posao i dobiti stan. danas jedva mozes osnovati porodicu bez zestoke podrske i njenih i njegovih roditelja-a to im daje,nazalost,pravo da se mijesaju i u brak(vezu) svoje djece. a znam-da roditeljima (valjda bas zato sto ti zele dobro) UVIJEK nesto smeta. uvijek si "mogla naci i boljeg".
niko nije dovoljno dobar za njihovo dijete, ali to je vec druga prica.
IZVANZEMALJAC

#50 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi

Post by IZVANZEMALJAC »

Sami znate da postoji više razloga zašto se danas ne "toleriše" "mješani" brak ili veza.
Čini mi se da je rat puno pripomogo ka tome. Mada je toga bilo i prije.
Velik je vjerski aspekat i ja mogu govoriti samo sa stajališta Islama. Prva stvar je to da je zabranjeno več sam izlazak brez neke kontrole ne gledajuči na vjeru. Muslimanima je dozvoljeno da se žene samo sa JEVREJKAMA i KRŠČANKAMA (mada se i to danas spori) te naravno MUSLIMANKAMA,druge vjere ne dolaze u obzir. Muslimanke se mogu udati samo za Muslimana. Ja sam samo napisao kakvo je stajalište Islama. Stvari su takve kakve jesu a narod je uvjek radio onako kako mu odovara.
Post Reply