Za sta ste se borili u ratu?

hik--meta

#26 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by hik--meta »

djeco, sve je to fino, patriotizam i ljubav prema rodnom kraju... ali nece biti ovdje kvalitetnog zivota objektivno barem jos generaciju-dvije dok naci-strasti ne spadnu i dok se zemlja ekonomski ne oporavi, ako se ikad i oporavi...ima puno ljepsih i normalnijih mjesta u svijetu od sarajeva i bosne, koliko god to nepatriotski zvucalo.

ja sam tek kasno kad je rat zavrsio skontala da se ne vrijedi boriti za ovaj tamni vilajet pun primitivaca, seljaka na brdovitom balkanu, a pogotovo ne za guzonje iz naci stranaka koje su na vlasti i zao mi je sto nisam sa muzem otisla iz sarajeva cak i prije '97 kad je vec bilo mogucnosti da se ide i kad smo bili koju godinu mladji.

dodjem ovamo svako ljeto na 2-3 mjeseca, evo vec sam par dana u sarajevu opet i razocaram se iznova svaki put u zivot i ljude, naravno poredeci sa onim vremenom prije rata, i jedva cekam septembar da se vratim u ameriku u neku normalniju sredinu.
voajer

#27 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by voajer »

Mladost, ludost, prezivljavanje, inat, nachin zivota,...

Ja nikad bolji chovjek nisam bio nego 92-95.
Jel gornja rechenica dovoljno govori o tome za sta sem se borio?

Sad sam obichna slina od chovjeka, smrdim, naprdjujem po forumima, osluskujem vijesti...
pustopoljina

#28 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by pustopoljina »

dugotrajan adrenalinski sok. i posttraumatski sindrom. zato i jesmo svi slinavi i apaticni.
palermo

#29 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by palermo »

Da se ne ponavljam, ld, ovo malo duše, bosman......rekoše sve.

@ hik-meta, idu avioni i preko ljeta u ameriku, ne moraš čekati septembar
cyprus

#30 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by cyprus »

Zašto su se ljudi borili u prošlom ratu?

Pa neki samo zato što su morali, neki da brane svoje mjesto, kuću, porodicu i sami sebe, neki zato što im je "njihov lider" reko da treba tako, neki zato što im se ratovalo, neki iz patriotskih, neki iz vjerskih, neki iz čisto moralnih razloga, a sad kolikom procentu tih svih vojnika je bio jasan i bitan pojam nedjeljive, suverene, jedinstvene i sličnih epiteta Bosne i Hercegovine ostaje vrlo upitno.
jeza u ledja

#31 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by jeza u ledja »

kijameta wrote:Naravno da smo se u pocetku svi borili.Po svojim mahalama,naseljima. Ali jako brzo vec krajem maja(Sarajevo) doslo je do formiranja jedinica koje su iznad tog domobranskog shvatanja rata.Takvo domobransko razmisljanje,tipa ja branim,svoju kucu,svoje naselje, svoj grad pa tek onda svoju drzavu je nesto sto nas je kostalo puno zivota, postizanja puno bolje pregovaracke pozicije i inace domobranstvo je jedan od najopasnijih neprijatelja Bosne i bosnjackog naroda.Vrh Armije u ratu zbunjen,neodlucan,kompomisan je tu pojavu izuzetno preblago tolerirao. U ratnim uslovima,posebno kada imamo u vidu kakav je bio rat u Bosni, sve mjere koje su se preduzimale protiv toga bez streljanja desetina domobrana su besmislene.
Dobar primjer je srebrenicka tragedija.Ljudi u Srebrenici nisu pokazivali nikakvu volju da u grupicama predzu na slobodnu teritoriju i formiraju brigadu,jer bi ih ne daj boze,mogli poslati ratovati na Bihac ili u Hercegovinu,nego su skontali da je bolje sjediti kuci i cekati kraj rata,igrajuci fudbal.Samo su se malo preracunali.Mada tu nije glavna krivica na tim ljudima nego na komandi Armije i politickom vodstvu.
Licno sam vec od maja 92 bio u manevarskim jedinicama i obisao sam sem tuzlanskog sva BiH ratista,jer mi je apsolutno jasno da ja ako ostanem kraj svoje zgrade u Sarajevu a cetnici i ustase zauzmu sve ostalo,nema ni meni buducnosti,pa ni fizickog opstanka.
Znaci borio smo se odpocetka za gradzansku,centralisticku BiH a kroz to za moj zivot u njoj i fizicki opstanak opcenito.
Pa sam kazes da je na samom pocetku pocelo upravo sa domobranskim karakterom rata. I to je vjerovatno drukcije u razlicitim krajevima BiH, pogotovo u onim koji su bili odsjeceni od ostatka zemlje. Ja ne sporim da se to poslije razvilo u konvencionalniji vid vojne strukture, to je mozda pocelo u maju, ali se ta struktura nije formirala kako treba do jeseni 92-e. To sto se formirala ABiH je naravno normalan slijed dogadjaja.
Da ne bude zabune, ja govorim o samom pocetku rata, to je kljucni momenat nase historije. Sta se desavalo od jeseni 92-e do jeseni 95-e je uzrokovano onim sto se desilo u prvih 6 mjeseci rata. Jednom kada krene oruzani sukob stvari krenu sasvim drugim tokom.

Neise, ne moze me niko ubjediti da je rat poceo 'zato sto ste se vi htjeli boriti za ideale'. Ne, rat je poceo zato sto vas je neko napao, fizicki, a vi ste morali da se branite. Naravno da se odbrana mora strukturirati i naravno da ne mozes bukvalno sjediti pred svojom kucom i samo nju braniti. Nisam ja to bukvalno mislio. Poenta je u tome da niko od vas ne bi krenuo u rat da niste i sami napadnuti. Poenta je u tome da mi nismo ni imali potrebu polaziti u rat, jer su ti ideali o kojim pricate vec bili ispunjeni.
Poenta je u tome da mi nismo usli u rat zato sto smo htjeli, jer mi nismo ni imali neke ciljeve koje bi mogli postici ratom.
Je li tako ili ne?

Zato, kad se danas razgovara o tome 'sta smo postigli ratom' ne smije se to postavljati na nacin da smo mi imali neki cilj u ratu. Nismo mi imali cilj, nama je rat nametnut, i zato mi je neopravdano danas depresivno konstatovati 'nisam se ja za ovo borio u ratu'. Kao nismo se mi borili za podjeljenu zemlju, ili nismo se mi borili za muslimansku armiju, ili nismo se mi borili za troclano predsjednistvo (mogu tako do sutra... :D :( ) kada je jasno da su posljedice koje imamo danas produkt iskljucivo nametnutog divljackog napada od strane fasista. Smatram da nista, apsolutno nista od losih stvari koje su se tokom i poslije rata dogodile ne bi bile takve da u martu 92-e nismo napadnuti. Kazem, kada jednom pocne oruzani sukob svasta se moze dogadjati. Zato me strasno nervira kad danas citam vasa beskonacna previranja dokumenata o tajnim dogovorima, sastancima, planovima i bla bla, medjusobne svadje, razjedinjenost, i tolika razocarenja, kada mi je sasvim jasno da je glavni uzrok svemu tome dosao sa one strane Drine i da bez toga mi se nikad ne bi nasli u situaciji da toliko sumnjamo i razocaravamo se sami u sebe, sto se tice bilo cega.
Mozemo mi sebe kriviti da nismo reagovali na vrijeme i kako je trebalo, mislim ne 'mi' nego nase vodjstvo, to je jedna stvar. Ali treba nam uvijek biti savrseno jasno da nismo mi ti koji smo prouzrokovali sukob i svo ovo sranje, nama je samo ostavljeno da se s tim nosimo kako najbolje znamo.

Iz svega toga stvara se neka izuzetno mucna i depresivna atmosfera u kojoj ne vjerujemo vise nikome, nijednom politicaru, nijednoj stranci, a ni medjusobno jedni drugima.
Leonid Breznjev

#32 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Leonid Breznjev »

evo jez imas i ovu temu... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 04&start=0 i oni su se borili.. za nesto..
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#33 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by pape »

jeza u ledja wrote: Zato, kad se danas razgovara o tome 'sta smo postigli ratom' ne smije se to postavljati na nacin da smo mi imali neki cilj u ratu. Nismo mi imali cilj, nama je rat nametnut, i zato mi je neopravdano danas depresivno konstatovati 'nisam se ja za ovo borio u ratu'. Kao nismo se mi borili za podjeljenu zemlju, ili nismo se mi borili za muslimansku armiju, ili nismo se mi borili za troclano predsjednistvo (mogu tako do sutra... :D :( ) kada je jasno da su posljedice koje imamo danas produkt iskljucivo nametnutog divljackog napada od strane fasista. Smatram da nista, apsolutno nista od losih stvari koje su se tokom i poslije rata dogodile ne bi bile takve da u martu 92-e nismo napadnuti. Kazem, kada jednom pocne oruzani sukob svasta se moze dogadjati. Zato me strasno nervira kad danas citam vasa beskonacna previranja dokumenata o tajnim dogovorima, sastancima, planovima i bla bla, medjusobne svadje, razjedinjenost, i tolika razocarenja, kada mi je sasvim jasno da je glavni uzrok svemu tome dosao sa one strane Drine i da bez toga mi se nikad ne bi nasli u situaciji da toliko sumnjamo i razocaravamo se sami u sebe, sto se tice bilo cega.
Mozemo mi sebe kriviti da nismo reagovali na vrijeme i kako je trebalo, mislim ne 'mi' nego nase vodjstvo, to je jedna stvar. Ali treba nam uvijek biti savrseno jasno da nismo mi ti koji smo prouzrokovali sukob i svo ovo sranje, nama je samo ostavljeno da se s tim nosimo kako najbolje znamo.
Iz svega toga stvara se neka izuzetno mucna i depresivna atmosfera u kojoj ne vjerujemo vise nikome, nijednom politicaru, nijednoj stranci, a ni medjusobno jedni drugima.
:sad: Ovaj dio me malo uznemirio, .... mozda i malo naljutio, ali .... kasno je i treba pokusati spavati.
Meni nisu problem ovi koji su se na nas obrusili k`o orlusine. Sve je bilo jasno sa njihove strane, i o tome je diskusija gotovo i nepotrebna. Boli me laz, ... licemjerstvo "nasih".
Topla voda

#34 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Topla voda »

za cigare :lol: ..one bez gaca :D
Smartex

#35 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Smartex »

[quote="ibrotuzla"]Borio sam se za dijasporu. Borio sam se da bi se dezerteri imali gdje vratiti i gdje se folirati. Da ne budu vazda donji u svojim novim državama. Da imaju barem mjesec dana osjećaj da su glavni medju rajom, da imaju kome piće platiti i misliti da vrijede nešto. Da taj mjesec skupe snagu i da narednih jedanaest opet peru švabama čaše po restoranima!!!

E bas ti hvala ibrotuzla sto si se za nas borio! :-D
zambaklija

#36 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by zambaklija »

Izgleda ni zašta!Moj doprinos je vrlo mali,bio sam učesnik hapšenja martića septembar 91,oslobodiše ga specijalci MUPa,helikopteri,konopci,dimne bombe itd...uslijedilo je bombardovanje B.krupe i opšta bježanija pod motom "nije to naš rat"dobro se sjećam u toku zarobljavanja ovog hrvatskog čete držali smo jedno 6-7 autobusa rezervista koji su bili na "putu za CRO,ali nije to poenta,samo da kažem nakon nekih događaja unutar"pro bosanaca" odlučio sam ipak "zdimiti",jer sam skonto nema bosneeee,ja ko ne "čisti" musiman nisam imao šta tu tražitiiiii....puno mene toga boli,ali najviše me boli kada "pale"pro bosance sahranjuju pod trokutom,svi drugi stavljaju svoje zastave,ako se neko borio i pao u tom prokletom ratu treba da se sahrani pod ljiljanima a ne pod trokutom.A za mene je još uvijek ta jedina.
P.S.Nisam inače iz tog kraja,slučajno sam se tu zadesio.Ali ovoj krajškoj raji svaka čast,barem ovoj običnoj raji. :bih:

MOLBA:volim i priznajem jedino ljiljane,pa ako može barem smajli sa BiH pored ovog sa trokutom

kako brzo zaboravljamo,nisu ljiljani samo alijini i sda vec svijuh nas koji ....nekoristi
Luke Perry

#37 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Luke Perry »

ne bih znao reci, nisam bio ucesnik :D A ovi koji jesu uglavnom da bi pjevali borbene na forumima a nocu bi ih zene znojne smirivale.
jeza u ledja

#38 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by jeza u ledja »

@ pape, ja inace ne pisem patriotske tirade i jezim se toga. Meni su sasvim jasne sve lose stvari koje su se desavale, a koje su dosle sa nase strane. Sasvim mi je jasno da su SDA 'kidnapovale' borbu za bosansku stvar. Isto tako, usudicu se reci da su na slican nacin HDZ kidnapovali hrvatsko politicko pitanje unutar BiH. (To bi se mozda moglo reci i za SDS, mada nazalost sa Srbima nije bio problem samo u njihovom politickom vodjstvu).
Ali, treba shvatiti, treba znati, da smo mi danas u problemima u kojima jesmo zbog svog zla koje se desavalo u zadnjih 16-17 godina, ali to ZLO je poslo i pokrenuto iz Beograda i od Milosevica. Zamislite samo, da su sve stvari ostale iste, mislim sva retorika mrznje od strane Karadzica, Bobana, ili zamisli nekih SDA duznosnika da prave malu muslimansku drzavicu, ALI da nije bilo rata. Da nije bilo toliko zla, ubijenih, prognanih, zaklanih. Samo zamislite. Zamislite koliko ljudi danas vise i snaznije mrzi one druge zbog svih stravicnih zlocina. Eh, u tom svjetlu, treba uvijek pamtiti da je najvece zlo upravo bio taj rat. A ko je pokrenuo rat i pod kojim izgovorom?

Molim vas razmislite, kada jednom pocne rat sve opcije su moguce. Ono najbolje kod ljudi, kao sto mozemo vidjeti i ovom topicu :thumbup: , ali i ono najgore izlazi na povrsinu. Ja sam duboko ubjedjen da bi da nije bilo rata mnogo vise ljudi danas se poistovjecivalo sa evo recimo ljiljanima, sa 'bosanstvom', mnogo vise ljudi koji nisu Bosnjaci. Mnogo manje bi bilo polarizacije. Cak smatram da ni vojni sukob izmedju HVO i ABiH ne bi imao osnova da pocne. Mislim da fasisticko krilo HDZa nikad ne bi doslo do izrazaja da nije bilo pod okriljem rata (to se najbolje oslikava u Kljuicu, predsjedniku HDZ BiH). Uvjeren sam cak i da mnogi obicni Srbi koji su bili protiv nezavisne BiH, koji su htjeli ostati u zajednici sa Srbijom, nisu to htjeli uciniti genocidom, klanjem i ubijanjem. Ja te dvije stvari razdvajam. Medjutim, kada je zapucao prvi metak, kada je pala prva granata, A ZNAMO KO JE ZAPOCEO TAJ SUKOB I TO CAK NI ONI NE PORICU, da su svi poletili svojima. Srbi, odnosno SDS je zapoceo sukob pod izgovorom da oni ne zele nezavisnu BiH. Je li tako ili ne? Da, oni su imali fasisticku agendu etnickog ciscenja koja je stajala iza toga, ali naravno to nikad ne bi moglo proci medju vecinom naroda. I danas ce Srbi reci - da, oni su zapoceli rat jer su preglasani, zar nije tako? Znaci oni su ga poceli. Oni su nas napali, a mi smo se u tome branili. Mozemo mi pricati o tome da li smo ih mi 'izazvali', da li smo mogli izbjeci ako nista onako krvav rat, da li smo se mogli bolje pripremiti, itd. Ali cinjenica je - da su oni zapoceli rat. Sve sto se dalje desavalo - je samo reakcija na taj napad.

Eh sad, ako vi vjerujete da je rat namjerno izazvan od strane A.I. da bi se zemlja podjelila ja cu reci da se s tim ne slazem jer ne vidim dovoljno dokaza za takvo nesto. Odnosno vidio sam dovoljno dokaza koji ukazuju na to da su SDS i Milosevic imali namjeru zapoceti taj rat posto-poto neovisno od toga sta smo mi radili ili ne. Referendum je bio samo izgovor.
turban

#39 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by turban »

Da prezivim.

P.S
Pogretac teme je pogrjesio u odabiru naziva iste.Nije bio rat nego agresija?!Kad kazes rat onda agresija i genocid gube svoju znacajnost?!
505

#40 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by 505 »

Zakletva Armije Republike Bosne i Hercegovine:
Zaklinjem se da cu braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine,
da cu savjesno i disciplinovano izvrsavati sve obaveze i duznosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine,
da cu braniti njenu slobodu i cast i u toj borbi istrajati.
hik--meta

#41 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by hik--meta »

palermo wrote:Da se ne ponavljam, ld, ovo malo duše, bosman......rekoše sve.

idu, znam, a fakat mozda i da razgulim i ranije ovog ljeta...dodjem zbog roditelja i najblizih prijatelja, i otkrijem svaki put da je sarajevo postalo poseljacen i generalno totalno bezveze grad, poseljaceniji i bezvezniji svaki put. covjeku se otvore horizonti kad nije u maloj i ucmaloj sredini, i ocekuje popravak situacije i poboljsanje kvalitete zivota koji nikako da dodje godinama.
naprotiv, svake godine cini mi se da sve vise zaostajemo...
ali ovo ljeto cu zaredati po mediteranu, zapadnoj evropi i sjevernoj africi, sarajevo me nece vidjeti vise od dvadesetak dana.
palermo

#42 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by palermo »

hik--meta wrote:

idu, znam, a fakat mozda i da razgulim i ranije ovog ljeta...dodjem zbog roditelja i najblizih prijatelja, i otkrijem svaki put da je sarajevo postalo poseljacen i generalno totalno bezveze grad, poseljaceniji i bezvezniji svaki put. covjeku se otvore horizonti kad nije u maloj i ucmaloj sredini, i ocekuje popravak situacije i poboljsanje kvalitete zivota koji nikako da dodje godinama.
ali ovo ljeto cu zaredati po mediteranu, zapadnoj evropi i sjevernoj africi, sarajevo me nece vidjeti vise od dvadesetak dana.
pA ja k'o ono za svaki slučaj, da te čisto informišem.

Pade mi na pamet ona stara, ljepota je u očima onog koji gleda, iliti nikad ne gledaš očima nego sa onim što nosiš u duši.
feral.tribune

#43 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by feral.tribune »

palermo wrote:
hik--meta wrote:

pA ja k'o ono za svaki slučaj, da te čisto informišem.

Pade mi na pamet ona stara, ljepota je u očima onog koji gleda, iliti nikad ne gledaš očima nego sa onim što nosiš u duši.
Ma pusti bolan hikmetu , to je stari snob i skorojevic .....malogradjanka prve kategorije .Vidjela tv u boji , japansko polovno auto na kredit , stan od kartona , fry chicen $ 2.99 , visoke zgrade nekog ruznog americkog grada , debele guzice crnkinja i misli da je ufatila Boga za jaja .Ljepsi je jedan sokak na Bas Carsiji od cijele Alabame .Tim zivotom u Alabami i poslom u Krogeru moze biti fasciniran jedino onaj ko nikad nista nije ni imao niti zna sta je zivot .Niti je sta vidio ni znao ni dozivio .....samo ljudi liseni bilo kakvih osjecaja za bosansku patnju , ljudi koji nemaju prijatelje , uspomene , ljudi koji ne shvataju bosansku stvarnost ...ljudi koji se ne znaju diviti ljepoti Bosne i njenih pejzaza koji su neponovljivi sa svojom Unom i Neretvom , Komarom i ......, ljudi koji ne znaju sta je nostalgija , tuga , sreca , radost , ljudi koji ne znaju ko je Zeljo i kako Davorin pjeva dok Bodo mezi ,ljudi koji nisu vidjeli kako loptu rola Safet Susic , kako sevdalinka srce para u izvedbi Bebe Selimovic , Nade Mamulle , Zehre Deovic ljudi koji nisu osjetili miris Ramazana , culi zvona katedrale , zvuk cekica u Kazandzilku i Saracima .....ljudi koji nisu slusali kako vjetar cvili ljudi koji nisu vidjeli kako lastavica u Bosni gnijezdo svija ...e ti i takvi ljudi danas masu americkim pasosem ipred nosa i govore o Sarajevu i Bosni sa prezirom .
To se u Bosni zvalo vazda papci .
hadis

#44 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by hadis »

feral.tribune wrote:Ma pusti bolan hikmetu , to je stari snob i skorojevic .....malogradjanka prve kategorije .Vidjela tv u boji , japansko polovno auto na kredit , stan od kartona , fry chicen $ 2.99 , visoke zgrade nekog ruznog americkog grada , debele guzice crnkinja i misli da je ufatila Boga za jaja .Ljepsi je jedan sokak na Bas Carsiji od cijele Alabame .Tim zivotom u Alabami i poslom u Krogeru moze biti fasciniran jedino onaj ko nikad nista nije ni imao niti zna sta je zivot .Niti je sta vidio ni znao ni dozivio .....samo ljudi liseni bilo kakvih osjecaja za bosansku patnju , ljudi koji nemaju prijatelje , uspomene , ljudi koji ne shvataju bosansku stvarnost ...ljudi koji se ne znaju diviti ljepoti Bosne i njenih pejzaza koji su neponovljivi sa svojom Unom i Neretvom , Komarom i ......, ljudi koji ne znaju sta je nostalgija , tuga , sreca , radost , ljudi koji ne znaju ko je Zeljo i kako Davorin pjeva dok Bodo mezi ,ljudi koji nisu vidjeli kako loptu rola Safet Susic , kako sevdalinka srce para u izvedbi Bebe Selimovic , Nade Mamulle , Zehre Deovic ljudi koji nisu osjetili miris Ramazana , culi zvona katedrale , zvuk cekica u Kazandzilku i Saracima .....ljudi koji nisu slusali kako vjetar cvili ljudi koji nisu vidjeli kako lastavica u Bosni gnijezdo svija ...e ti i takvi ljudi danas masu americkim pasosem ipred nosa i govore o Sarajevu i Bosni sa prezirom .
To se u Bosni zvalo vazda papci .
Svaka cast za ovaj post i potpisujem ga od A do Z!!!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih:
turban

#45 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by turban »

hik--meta wrote:

Nisam se iznenadio ovakvom postu.To je nasa dupla tragedija?!
@hik-meta
Sta bi rekla/ko za Srebrenicu, Bratunac, Vlasenicu i sva manja Bosanska mjesta kad ovako govoris o Sarajevu?!To su selendere i to kakave zar ne?!
Sa ovim postom da sam na tvom mjestu ne bi se vise pojavljivao ovdje,ipak ovdje ima tih i takvih "usculih"kao sto nas TI nazva.I mi smo Bosna zar ne?!
bosan

#46 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by bosan »

Luke Perry wrote:ne bih znao reci, nisam bio ucesnik :D A ovi koji jesu uglavnom da bi pjevali borbene na forumima a nocu bi ih zene znojne smirivale.
Za ovakvima ja vodu pustim.
ahuseino

#47 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:@ pape, ja inace ne pisem patriotske tirade i jezim se toga. Meni su sasvim jasne sve lose stvari koje su se desavale, a koje su dosle sa nase strane. Sasvim mi je jasno da su SDA 'kidnapovale' borbu za bosansku stvar. Isto tako, usudicu se reci da su na slican nacin HDZ kidnapovali hrvatsko politicko pitanje unutar BiH. (To bi se mozda moglo reci i za SDS, mada nazalost sa Srbima nije bio problem samo u njihovom politickom vodjstvu).
Ali, treba shvatiti, treba znati, da smo mi danas u problemima u kojima jesmo zbog svog zla koje se desavalo u zadnjih 16-17 godina, ali to ZLO je poslo i pokrenuto iz Beograda i od Milosevica. Zamislite samo, da su sve stvari ostale iste, mislim sva retorika mrznje od strane Karadzica, Bobana, ili zamisli nekih SDA duznosnika da prave malu muslimansku drzavicu, ALI da nije bilo rata. Da nije bilo toliko zla, ubijenih, prognanih, zaklanih. Samo zamislite. Zamislite koliko ljudi danas vise i snaznije mrzi one druge zbog svih stravicnih zlocina. Eh, u tom svjetlu, treba uvijek pamtiti da je najvece zlo upravo bio taj rat. A ko je pokrenuo rat i pod kojim izgovorom?

Molim vas razmislite, kada jednom pocne rat sve opcije su moguce. Ono najbolje kod ljudi, kao sto mozemo vidjeti i ovom topicu :thumbup: , ali i ono najgore izlazi na povrsinu. Ja sam duboko ubjedjen da bi da nije bilo rata mnogo vise ljudi danas se poistovjecivalo sa evo recimo ljiljanima, sa 'bosanstvom', mnogo vise ljudi koji nisu Bosnjaci. Mnogo manje bi bilo polarizacije. Cak smatram da ni vojni sukob izmedju HVO i ABiH ne bi imao osnova da pocne. Mislim da fasisticko krilo HDZa nikad ne bi doslo do izrazaja da nije bilo pod okriljem rata (to se najbolje oslikava u Kljuicu, predsjedniku HDZ BiH). Uvjeren sam cak i da mnogi obicni Srbi koji su bili protiv nezavisne BiH, koji su htjeli ostati u zajednici sa Srbijom, nisu to htjeli uciniti genocidom, klanjem i ubijanjem. Ja te dvije stvari razdvajam. Medjutim, kada je zapucao prvi metak, kada je pala prva granata, A ZNAMO KO JE ZAPOCEO TAJ SUKOB I TO CAK NI ONI NE PORICU, da su svi poletili svojima. Srbi, odnosno SDS je zapoceo sukob pod izgovorom da oni ne zele nezavisnu BiH. Je li tako ili ne? Da, oni su imali fasisticku agendu etnickog ciscenja koja je stajala iza toga, ali naravno to nikad ne bi moglo proci medju vecinom naroda. I danas ce Srbi reci - da, oni su zapoceli rat jer su preglasani, zar nije tako? Znaci oni su ga poceli. Oni su nas napali, a mi smo se u tome branili. Mozemo mi pricati o tome da li smo ih mi 'izazvali', da li smo mogli izbjeci ako nista onako krvav rat, da li smo se mogli bolje pripremiti, itd. Ali cinjenica je - da su oni zapoceli rat. Sve sto se dalje desavalo - je samo reakcija na taj napad.

Eh sad, ako vi vjerujete da je rat namjerno izazvan od strane A.I. da bi se zemlja podjelila ja cu reci da se s tim ne slazem jer ne vidim dovoljno dokaza za takvo nesto. Odnosno vidio sam dovoljno dokaza koji ukazuju na to da su SDS i Milosevic imali namjeru zapoceti taj rat posto-poto neovisno od toga sta smo mi radili ili ne. Referendum je bio samo izgovor.
Ti pokrenuo temu sa jednim pitanjem, a okreches na 'zashto se borio rat u BIH?' - tema koja vach ima od prije jedno dvije tri godine, i ne znam jeli 'zakljuchana'.
Malo mi dajes kontradiktorne izjave: kazes da Srbi, iako protivni nezavisnosti BIH, nisu bili za genocid, klanja i ubijanja, a u istom mahu kazes da su SDS i Miloshevic, znachi izabrani predstavnici srpskog naroda, imali to u planu sve vrijeme.

Neise...

Sta bi bilo da je bilo?...
Dali smo mi u stvari pokrenuli rat zato sto smo izglasali nezavisnost, znajuchi da ogromna vechina srpskog stanovnistva nije bila za to, ili su oni pokrenuli rat zato sto su oni ti koji su napali?

Neosporno je ko je sta uradio i kako. Istoriju pise pobjednik. U nashem sluchaju niko nije pobijedio, pa svako pise svoju istoriju. Mi cemo se tjesiti kako smo ochuvali nekakvu vjestacku patvorinu od drzave, a oni che se tjesiti i kriti kako je 'neko' drugi pochinio pokolje, i u glavnom 'shutiti' o tome, te dalje tjerati svoje.

Prebacivanje odgovornosti iliti 'svaljivanje' svega na vladu, mogu da razumijem za doba ne-demokratskog komunistickog sistema. U zadnjih 17 godina mi ta teorija ne pije vode: "Ovi na vlasti su nam krivi za sve".

Pa ko ih bira, ko ih je izabrao '91-'92?

MI !! ETO KO.

Mi sto diskutujemo o ovome na forumu, i mi sto smo se borili za ideale '92 smo izgleda u ogromnoj manjini.

... jer MI sto smo izabrali vlast na pochetku te decenije smo izgleda po svaku cijenu htjeli ovo sto danas imamo. To su dva razlichita 'mi'.

Ali to nije sve, to je samo u prvom planu. Slijedechi nivo bi bio zasto se stvarno rat vodio?
Korist, bogatstvo haranja, profiterstvo. O tme bih mogao nashiroko i uduboko, al' nemam vremena i istrosiche mi se tastatura...

Nemocan da ista promjenim, kao i ogromna vechina ljudi, razocharan vidjevshi na koji su nachin Jukina vozila presla aerodrom, kako smo se nekoliko puta povlachili sa osvojena Trebevicha, kako su izvijesni komandanti vodili 'akcije' motorolom iz kafica u centru grada, te kako sam i sam bio (svjesno) zalozen u 'akcijama', odlucio sam da uradim jedino sto je bilo u mojoj moci - odem.

Nama je trebala prava revolucija, kao ona Titina - Strijeljanje za kradju jabuka.
... pa da vidish kako bi rat imao drugachi ishod.
harka

#48 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by harka »

hik--meta wrote:djeco, sve je to fino, patriotizam i ljubav prema rodnom kraju... ali nece biti ovdje kvalitetnog zivota objektivno barem jos generaciju-dvije dok naci-strasti ne spadnu i dok se zemlja ekonomski ne oporavi, ako se ikad i oporavi...ima puno ljepsih i normalnijih mjesta u svijetu od sarajeva i bosne, koliko god to nepatriotski zvucalo.

ja sam tek kasno kad je rat zavrsio skontala da se ne vrijedi boriti za ovaj tamni vilajet pun primitivaca, seljaka na brdovitom balkanu, a pogotovo ne za guzonje iz naci stranaka koje su na vlasti i zao mi je sto nisam sa muzem otisla iz sarajeva cak i prije '97 kad je vec bilo mogucnosti da se ide i kad smo bili koju godinu mladji.

dodjem ovamo svako ljeto na 2-3 mjeseca, evo vec sam par dana u sarajevu opet i razocaram se iznova svaki put u zivot i ljude, naravno poredeci sa onim vremenom prije rata, i jedva cekam septembar da se vratim u ameriku u neku normalniju sredinu.
Ovaj je rat bio nekome mati,nekome macheha.
Tebi ocito mati,kad su te tako zasjenila svjetla Amerike.
Sticem utisak da ti nista nisi imala prije rata(nemislim na materijalno)
te si eto to stekla u Americi,samo u kojoj cetvrti(kineskoj?.....) :roll:
turban

#49 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by turban »

bosan wrote:
Luke Perry wrote:ne bih znao reci, nisam bio ucesnik :D A ovi koji jesu uglavnom da bi pjevali borbene na forumima a nocu bi ih zene znojne smirivale.
Za ovakvima ja vodu pustim.
... i posle dosta hlora... 8-)
ljubav_aha

#50 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by ljubav_aha »

napisao Sociolog : "Moj ujak Mario, koji se vec u martu na ilegalni nacin nabavljao oruzje, po podjelio rajji po mahali( hrasno), iz ko zna kakvih mjesta u Dalmaciji, sad je USTAŠA, u svom gradu.. Tuzno zvuci, zar ne? "

:|
Locked