Tragedija u Lipnici
-
Leonid Breznjev
#26 Re: Tragedija u Lipnici
volio bih da uskoro saznamo njegov povod, razlog..
moje duboko saucesce porodicama ubijenih...
- BHG
#27 Re: Tragedija u Lipnici
povod i razlozi sada vise nisu bitni...jedino mozda u pokusaju da se sprijece ovakve stvari i u buduce sto cisto sumnjam...bas iz razloga sto smo krenuli tim putem...Arslan wrote:volio bih da uskoro saznamo njegov povod, razlog..
saucesce svim porodicama ubijenih sugradjana....
-
Leonid Breznjev
#28 Re: Tragedija u Lipnici
vidis ja mislim da su povod, razlog i uzrok najbitniji, kako bi, kao sto si i sam zakljucio, u buducnosti bilo moguce sprijeciti ovakve tuge... znas insan, covjek krene nekim putem i zaluta i izgubi se u toj nedodjiji, mozda neko sledecem putniku ukaze na taj crni put, pa ga odvrati od crnila.. bar se nadam..BHG wrote:povod i razlozi sada vise nisu bitni...jedino mozda u pokusaju da se sprijece ovakve stvari i u buduce sto cisto sumnjam...bas iz razloga sto smo krenuli tim putem...Arslan wrote:volio bih da uskoro saznamo njegov povod, razlog..
- BHG
#29 Re: Tragedija u Lipnici
nemoj me kriviti, ali kad dodje do sprjecavanja tragedije na osnovu iskustva i saznanja iz proslosti i proslih tragedija u bosni onda sam poprilicno skeptican jer nisam bas 100% siguran da imamo razvijene institucije i sistem koji bi to mogao efikasno sprijeciti....al nadam se da ce se bar nekom od odgovornih upaliti lampice da se ovakve stvari nesmiju desavati...Arslan wrote: vidis ja mislim da su povod, razlog i uzrok najbitniji, kako bi, kao sto si i sam zakljucio, u buducnosti bilo moguce sprijeciti ovakve tuge... znas insan, covjek krene nekim putem i zaluta i izgubi se u toj nedodjiji, mozda neko sledecem putniku ukaze na taj crni put, pa ga odvrati od crnila.. bar se nadam..
- Dori
-
Leonid Breznjev
#31 Re: Tragedija u Lipnici
odgovorni smo mi! nisu "oni".. odgovorni jer dopustamo da se tako poigrava sa nasim zivotima BHG.. vrlo brzo smo zaboravili i pokojnog denisa, pa smo i na protestima, koji su zbog toga pokrenuti, ubrzo poceli traziti svoje satisfakcije i mogucnost profiliranja.. mozda se opametomo kad nas dovoljno izgine.. mozda cemo onda traziti nesto sto se zove pravo na zivot..BHG wrote:nemoj me kriviti, ali kad dodje do sprjecavanja tragedije na osnovu iskustva i saznanja iz proslosti i proslih tragedija u bosni onda sam poprilicno skeptican jer nisam bas 100% siguran da imamo razvijene institucije i sistem koji bi to mogao efikasno sprijeciti....al nadam se da ce se bar nekom od odgovornih upaliti lampice da se ovakve stvari nesmiju desavati...Arslan wrote: vidis ja mislim da su povod, razlog i uzrok najbitniji, kako bi, kao sto si i sam zakljucio, u buducnosti bilo moguce sprijeciti ovakve tuge... znas insan, covjek krene nekim putem i zaluta i izgubi se u toj nedodjiji, mozda neko sledecem putniku ukaze na taj crni put, pa ga odvrati od crnila.. bar se nadam..
- Patron of Formello
- BHG
#33 Re: Tragedija u Lipnici
istina...sve je u rukama naroda...ali ovaj narod je toliko puta dokazao da ne zasluzuje nista bolje od ovoga...najgore je sto nevini stradaju uvjek (mislim na one sa razvijenom svjescu o situaciji ali nemogucnoscu da ista uradi po tom pitanju zbog izuzetno malog broja)Arslan wrote: odgovorni smo mi! nisu "oni".. odgovorni jer dopustamo da se tako poigrava sa nasim zivotima BHG.. vrlo brzo smo zaboravili i pokojnog denisa, pa smo i na protestima, koji su zbog toga pokrenuti, ubrzo poceli traziti svoje satisfakcije i mogucnost profiliranja.. mozda se opametomo kad nas dovoljno izgine.. mozda cemo onda traziti nesto sto se zove pravo na zivot..
-
in33sa
#34 Re: Tragedija u Lipnici
A sta mozemo "mi" promijeniti?
Kod mene skupina maloljetnih delikvenata maltretira cijelu zgradu vec godinama, zovemo policiju, oni dodju i obidju oko zgrade. Drugu noc delikventi jos glasniji, jos agresivniji.
Sta, da se skupimo i motkama ih premlatimo. Pa mene bi u tom slucaju policija privela, i ja bi dobio zatvora. Oni nece, jer su maloljetni, a i da nisu.. prije par dana jedan od njih obije samoposlugu par zgrada dalje, policija ga privede, i vec jucer ili prekjucer vidim kako se mota oko nekog auta kod zgrade i gleda ima li se sta ukrasti. Pusten na slobodu sljedeci dan.
Mozemo glasati, a za koga? evo nacelnik opcine Centar je iz SDP-a, gradonacelnica iz SDA, premijer iz SzaBiH. Nikakve razlike nema, apsolutno. Sve lopovi uvezani kao mafija, jedan drugog stite. Licno znam kako je bivsi nacelnik opcine Centar gospodario, Ljubisa. Tetak mi je u SDP-u Centar, covjek se razocarao u svoju partiju.
Konkretno, sta "mi" mozemo promijeniti?
Kod mene skupina maloljetnih delikvenata maltretira cijelu zgradu vec godinama, zovemo policiju, oni dodju i obidju oko zgrade. Drugu noc delikventi jos glasniji, jos agresivniji.
Sta, da se skupimo i motkama ih premlatimo. Pa mene bi u tom slucaju policija privela, i ja bi dobio zatvora. Oni nece, jer su maloljetni, a i da nisu.. prije par dana jedan od njih obije samoposlugu par zgrada dalje, policija ga privede, i vec jucer ili prekjucer vidim kako se mota oko nekog auta kod zgrade i gleda ima li se sta ukrasti. Pusten na slobodu sljedeci dan.
Mozemo glasati, a za koga? evo nacelnik opcine Centar je iz SDP-a, gradonacelnica iz SDA, premijer iz SzaBiH. Nikakve razlike nema, apsolutno. Sve lopovi uvezani kao mafija, jedan drugog stite. Licno znam kako je bivsi nacelnik opcine Centar gospodario, Ljubisa. Tetak mi je u SDP-u Centar, covjek se razocarao u svoju partiju.
-
Leonid Breznjev
#35 Re: Tragedija u Lipnici
e vidis kako mozesin33sa wrote:A sta mozemo "mi" promijeniti?
narod je taj koji mijenja sve.. jos uvijek nam nije jasno da smo mi postavili te "odgovorne" gore.. mi treba da ih i skidamo.. ako to ne budemo ucinili, bice jos gore, ma koliko neki mislili da to trebam zadrzati za sebe.. ono, ako ne pricamo o tome nece se ni dogoditi.. mislim da smo mi koji odlucuju i trebaju da odlucuju kako ce nam sutra biti.. oni koji trebaju da budu drzavni imperativ.. policija je tu da nas pomaze.. naravno da ona to uspijesno ne cini.. zasto? zato sto jos haman pa niko nema respekta pred samim sobom.. valjda nam prija ovaj vapaj i mulj u kojem zivimo, pa ga ne zelimo otjerati, saprati.. sve nesto cekamo da to ucine oni "drugi" kojih ima vise.. nismo mi tako nejaki, samo smo si dozvolili da nam nase vodje isperu mozak, da nas zastrase, da nas pred samim sobom ucine bezvrijednim i umno impotentnim..
- BHG
#36 Re: Tragedija u Lipnici
uvjek ista prica...sve ja to znam...kako na forumu tako i na ulici....zato digoh rukemIRCerka wrote:BHG, znas u cemu je problem sa ovakvim temama?
konstatujemo mi ko je kriv, i posto taj neko ko je kriv ne radi nista, sve se zavrsi (prati samo Repka teme) pozivima na linc.
Kurva, narkoman, peder, pedofil, alkos, cetnik, ustasa, balija...medju ovim rijecima ce se naci vec neka dijagnoza za ovog ubicu.
i tako sve u krug..
-
in33sa
#37 Re: Tragedija u Lipnici
Ima nesto u tome, mijenjati i mijenjati, izaberes jedne i ako ne valjaju, za dvije ili cetiri godine sut karta na izborima.Arslan wrote:e vidis kako mozesin33sa wrote:A sta mozemo "mi" promijeniti?
Konkretno, sta "mi" mozemo promijeniti?![]()
narod je taj koji mijenja sve.. jos uvijek nam nije jasno da smo mi postavili te "odgovorne" gore.. mi treba da ih i skidamo.. ako to ne budemo ucinili, bice jos gore, ma koliko neki mislili da to trebam zadrzati za sebe.. ono, ako ne pricamo o tome nece se ni dogoditi.. mislim da smo mi koji odlucuju i trebaju da odlucuju kako ce nam sutra biti.. oni koji trebaju da budu drzavni imperativ.. policija je tu da nas pomaze.. naravno da ona to uspijesno ne cini.. zasto? zato sto jos haman pa niko nema respekta pred samim sobom.. valjda nam prija ovaj vapaj i mulj u kojem zivimo, pa ga ne zelimo otjerati, saprati.. sve nesto cekamo da to ucine oni "drugi" kojih ima vise.. nismo mi tako nejaki, samo smo si dozvolili da nam nase vodje isperu mozak, da nas zastrase, da nas pred samim sobom ucine bezvrijednim i umno impotentnim..
Mozda bi trebalo malo vise vremena, ali kad bi oni vidjeli da narod vise ne pusi nacional-romanticarsku retoriku i da ce letiti sa vlasti ako ne budu ucinkoviti u svom poslu, mozda konacno nesto i poduzmu.
Ovako im prolazi suplja prica, znaju da ce opet na izborima ovako ili onako opet u fotelje (koalicije, pregovori, dogovori medju njima na vrhu, podijela plijena u svakom slucaju)
Ali tu sad dolazi najveci problem, kako animirati ovaj narod. Kad ce ono i opet glasati za ove koji su sad na vlasti. Ovaj narod glasa po nekom automatizmu, ta nekakva demokratska svijest je mrtva.
Ovo sto se desilo u tuzli, na prvi pogled jeste nesto sto je "normalno" i u normalnijim drzavama od BiH. Ali ovo je opet jedna preslika stanja ovog drustva. Bezakonje, beznadeznost, ljudi su na granici ocaja.
- fantom slobode
#38 Re: Tragedija u Lipnici
Saucesce porodicama zrtava.
Tuga, tuga, sta drugo reci. Ne treba nikada da postane normalno.
Tuga, tuga, sta drugo reci. Ne treba nikada da postane normalno.
- Maraschino
#39 Re: Tragedija u Lipnici
Moje iskreno saucesce porodicama zrtava.
Ovo jeste posledica politicke, ekonomske i svake druge krize u BiH ali najvise posledica rata. Kako se odnosimo prema borcima koji priznaju da imaju probleme a i onima koji odaju simptome PTSP-a ali ne zele da to prihvate ?
Mi jesmo temperamentan narod ali zadnjih godina "" fitilj"" je toliko kratak da to treba da zabrine sve nas. Niko ne moze jednu recenicu izgovoriti bez da mlati rukama, da vice na sve i svakoga, svadjamo se oko nicega, trubimo cim se pojavi zuto na semaforu... Moramo se potruditi da se ta slika promijeni.
ovo mi stvarno nije jasnozamolicu vas da se suzdrzite komentara tipa, ovo nije normalno, ovo nije ovo, nije ono.. hvala.. sve je ovo normalno.. bice jos i gore, samo polako..
Ovo jeste posledica politicke, ekonomske i svake druge krize u BiH ali najvise posledica rata. Kako se odnosimo prema borcima koji priznaju da imaju probleme a i onima koji odaju simptome PTSP-a ali ne zele da to prihvate ?
Mi jesmo temperamentan narod ali zadnjih godina "" fitilj"" je toliko kratak da to treba da zabrine sve nas. Niko ne moze jednu recenicu izgovoriti bez da mlati rukama, da vice na sve i svakoga, svadjamo se oko nicega, trubimo cim se pojavi zuto na semaforu... Moramo se potruditi da se ta slika promijeni.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#40 Re: Tragedija u Lipnici
Cemu je uopste potrebna nasa istraga o ovome slucaju. Zasto je to uradio ubica najbolje on sam zna a vjerovatno istragom policije saznat ce i javnost. I nista ovdje ne moze promjeniti narod sve dok se ne promijene zakoni. Sta ce bilo kome od nas oruzje u kuci. Svi smo puno mirnije spavali kada je zakon govorio da ne smijes imati oruzje i ako ti ga pronadju debelo si najebao. To je tako jednostavno realizovati u roku od jednog dana. Ubistva je uvijek bilo i bit ce ih ali ovako krvavih i masovnih prije rata ne. Ma ko sta od nas mislio o policiji ona je najmanje kriva za sve sto nam se dogadja. Ne mogu oni pokrivati svaki metar ove zemlje ali zato zakoni mogu. Odose na zalost opet nevini ljudi i njih niko i nista ne moze vratiti. Saucesce porodicama.
- seln
#41 Re: Tragedija u Lipnici
Ovo nije istraga, vec tema na forumu. Pretpostavljam da ucestvujemo jer smo radoznali.hrasno38 wrote:Cemu je uopste potrebna nasa istraga o ovome slucaju. Zasto je to uradio ubica najbolje on sam zna a vjerovatno istragom policije saznat ce i javnost. I nista ovdje ne moze promjeniti narod sve dok se ne promijene zakoni. Sta ce bilo kome od nas oruzje u kuci. Svi smo puno mirnije spavali kada je zakon govorio da ne smijes imati oruzje i ako ti ga pronadju debelo si najebao. To je tako jednostavno realizovati u roku od jednog dana. Ubistva je uvijek bilo i bit ce ih ali ovako krvavih i masovnih prije rata ne. Ma ko sta od nas mislio o policiji ona je najmanje kriva za sve sto nam se dogadja. Ne mogu oni pokrivati svaki metar ove zemlje ali zato zakoni mogu. Odose na zalost opet nevini ljudi i njih niko i nista ne moze vratiti. Saucesce porodicama.
Posjedovanje oruzja je bilo legalno i u bivsoj drzavi, a bilo je i ovakvih tragedija.
Naravno da u ovom slucaju policija nije kriva (naravno, u hiljadu drugih slucajeva jeste kriva).
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#42 Re: Tragedija u Lipnici
Samo cu ti kratko reci da ne kvarim temu. Mislio sam na istragu rekla - kazala. Posjedovanje oruzja u bivsoj drzavi je bilo dozvoljeno iskljucivo sluzbenim licima a nikako obicnim gradjanima. Izuzetci kojih je bilo jako malo su morali proci kroz 1000 filtera da bi dobili dozvolu. Vjeruj mi da o tome znam nesto bolje od tebe.seln wrote:Ovo nije istraga, vec tema na forumu. Pretpostavljam da ucestvujemo jer smo radoznali.hrasno38 wrote:Cemu je uopste potrebna nasa istraga o ovome slucaju. Zasto je to uradio ubica najbolje on sam zna a vjerovatno istragom policije saznat ce i javnost. I nista ovdje ne moze promjeniti narod sve dok se ne promijene zakoni. Sta ce bilo kome od nas oruzje u kuci. Svi smo puno mirnije spavali kada je zakon govorio da ne smijes imati oruzje i ako ti ga pronadju debelo si najebao. To je tako jednostavno realizovati u roku od jednog dana. Ubistva je uvijek bilo i bit ce ih ali ovako krvavih i masovnih prije rata ne. Ma ko sta od nas mislio o policiji ona je najmanje kriva za sve sto nam se dogadja. Ne mogu oni pokrivati svaki metar ove zemlje ali zato zakoni mogu. Odose na zalost opet nevini ljudi i njih niko i nista ne moze vratiti. Saucesce porodicama.
Posjedovanje oruzja je bilo legalno i u bivsoj drzavi, a bilo je i ovakvih tragedija.
Naravno da u ovom slucaju policija nije kriva (naravno, u hiljadu drugih slucajeva jeste kriva).
-
zlatan01
#43 Bosna ponovo na BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7425114.stm
Mozda smo i na CNN, tamo samo svakako jedino kad je sta zlo i naopako. Saucesce onima koji su pogodjeni ovim zlocinom
Mozda smo i na CNN, tamo samo svakako jedino kad je sta zlo i naopako. Saucesce onima koji su pogodjeni ovim zlocinom
- seln
#44 Re: Tragedija u Lipnici
Vjerujem bez daljeg. I ja cu tebi reci nesto. Poznavao sam (u bivsoj drzavi) bar desteak ljudi koji nisu bili sluzbena lica ni lovci a posjedovali su oruzje, sve sa dozvolom. Ali vjerujem da znas bolje od mene.hrasno38 wrote:Samo cu ti kratko reci da ne kvarim temu. Mislio sam na istragu rekla - kazala. Posjedovanje oruzja u bivsoj drzavi je bilo dozvoljeno iskljucivo sluzbenim licima a nikako obicnim gradjanima. Izuzetci kojih je bilo jako malo su morali proci kroz 1000 filtera da bi dobili dozvolu. Vjeruj mi da o tome znam nesto bolje od tebe.seln wrote:Ovo nije istraga, vec tema na forumu. Pretpostavljam da ucestvujemo jer smo radoznali.hrasno38 wrote:Cemu je uopste potrebna nasa istraga o ovome slucaju. Zasto je to uradio ubica najbolje on sam zna a vjerovatno istragom policije saznat ce i javnost. I nista ovdje ne moze promjeniti narod sve dok se ne promijene zakoni. Sta ce bilo kome od nas oruzje u kuci. Svi smo puno mirnije spavali kada je zakon govorio da ne smijes imati oruzje i ako ti ga pronadju debelo si najebao. To je tako jednostavno realizovati u roku od jednog dana. Ubistva je uvijek bilo i bit ce ih ali ovako krvavih i masovnih prije rata ne. Ma ko sta od nas mislio o policiji ona je najmanje kriva za sve sto nam se dogadja. Ne mogu oni pokrivati svaki metar ove zemlje ali zato zakoni mogu. Odose na zalost opet nevini ljudi i njih niko i nista ne moze vratiti. Saucesce porodicama.
-
callmethebreeeze
#45 Re: Tragedija u Lipnici
slazem se s arslom. uzrok je i te kako bitan. lik vjerovatno nije normalan, pitanje je koliko "tempiranih bombi" hoda po bosni i kakve su mogucnosti da se lijece psihicki bolesne osobe.Arslan wrote:vidis ja mislim da su povod, razlog i uzrok najbitniji, kako bi, kao sto si i sam zakljucio, u buducnosti bilo moguce sprijeciti ovakve tuge... znas insan, covjek krene nekim putem i zaluta i izgubi se u toj nedodjiji, mozda neko sledecem putniku ukaze na taj crni put, pa ga odvrati od crnila.. bar se nadam..BHG wrote:povod i razlozi sada vise nisu bitni...jedino mozda u pokusaju da se sprijece ovakve stvari i u buduce sto cisto sumnjam...bas iz razloga sto smo krenuli tim putem...Arslan wrote:volio bih da uskoro saznamo njegov povod, razlog..
saucesce porodicama poginulih.
nadam se da se ovo ubistvo nece ispolitizirati.
-
MARIJANK
#46 Re: Tragedija u Lipnici
Hrvatska je imala prošle godine 65 ubojstava.
BiH nešto slično , malo više.
Što ih svrstava u niže prosjeke ubojstava po glavi stanovnika.
Ubojstva u obitelji ( kao ovo ovdje su najčešća)
- tokar
#47 Re: Tragedija u Lipnici
Britanija ima 80 miliona stanovnika i 60 ubistava godisnje, a BiH ima oko 3,5 mil uz vise od 65 ubistava godisnje. Jako nizak prosjek.MARIJANK wrote:Hrvatska je imala prošle godine 65 ubojstava.
-
MARIJANK
#48 Re: Tragedija u Lipnici
Britanija nema 80 nego 60 milijuna stanovnika.tokar wrote: Britanija ima 80 miliona stanovnika i 60 ubistava godisnje, a BiH ima oko 3,5 mil uz vise od 65 ubistava godisnje. Jako nizak prosjek.
A da su imali samo 60 ubojstava u godini dana to ti ne vjerujem.
- karanana
#49 Re: Tragedija u Lipnici
Ni ja ne vjerujem da je bilo samo 60 ubistava u Britaniji. Daj izvor informacije.MARIJANK wrote:Britanija nema 80 nego 60 milijuna stanovnika.tokar wrote: Britanija ima 80 miliona stanovnika i 60 ubistava godisnje, a BiH ima oko 3,5 mil uz vise od 65 ubistava godisnje. Jako nizak prosjek.
A da su imali samo 60 ubojstava u godini dana to ti ne vjerujem.
ja mislim da mi ne odstupamo od nekog evropskog prosjeka.
Last edited by karanana on 29/05/2008 12:17, edited 1 time in total.
-
luciferino
#50 Re: Tragedija u Lipnici
Stvarno više i nacionalna pitanja i povlačenja...Ubica i neki od ubijenih su se isto prezivali što ukazuje da bi mu vrlo lako mogli biti u rodu. Teško da će Nova moći nešto iskonstruisati i da želi.
Komentari (prvenstveno mislim na one gdje je vijest objavljena) samo pokazuju koliko smo SAMI opterećeni nekim stvarima. Jer to MORA biti na nacionalnoj osnovi, nikako šizofrenija, koristoljublje, porodična svađa...
Komentari (prvenstveno mislim na one gdje je vijest objavljena) samo pokazuju koliko smo SAMI opterećeni nekim stvarima. Jer to MORA biti na nacionalnoj osnovi, nikako šizofrenija, koristoljublje, porodična svađa...