generalizacija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

lolita_xx

#26 Re: generalizacija

Post by lolita_xx »

Arslan wrote:bojim se da cu ovakve teme morati generalno zatvarati... :D
generalno, jos je rano za to :D
walkabout

#27 Re: generalizacija

Post by walkabout »

generalitelji svih zemalja, ujedinite se... :oops:
Leonid Breznjev

#28 Re: generalizacija

Post by Leonid Breznjev »

lolita_xx wrote:
pa generalno si u pravu, ali... :D :D
lolita_xx

#29 Re: generalizacija

Post by lolita_xx »

Arslan wrote:
lolita_xx wrote:
pa generalno si u pravu, ali... :D :D
generalno sam uvijek u pravu :D
Ahmmed

#30 Re: generalizacija

Post by Ahmmed »

pustopoljina wrote:nisam dugo na ovoj stranici, ali ipak dovoljno dugo da primijetim jednu imenicu koja se pojavi barem jednom na svakom topicu. generalizacija.
potavila bih pitanje- je li to u bosni neki novi trend u nastajanju...ili ga ja do sada ne primijetih?
-ne bih da generalisem,ali...
-nemoj generalisati
-to je generalizacija
-sad generalises
je li to postao nacin borbe na forumu-pa je "generalizacija" zapravo jedan JOKER publika? otkuda tolika potreba za ogradjivanjem,otkada je generalizacija postala generalno losa :D
je li to vuce korijen od onog-nisu svi srbi cetnici? ne postoji kolektivna krivica? mene ta rijec podsjeca jedino na BH-medije i njihove kvazi-pokusaje upravljanja mojom glavom? (ne-ne mislim da su svi srbi cetnici)
je li ovo nase drustvo toliko bolesno, sjebano i prestraseno-da se vise ni o loncima i kutljacama ne smije pricati,a da se prije toga ne ogradis-da pricas iskljucivo o pretis-loncu iz tvoje kuhinje, od sudopera lijevo,pa skroz dolje) , mislim- generalno govoreci? :shock: :?
generalno govoreći :D , tema je odlična :)

Dobro primijećeno, ovdje postaje stvar političke korektnosti koristiti termine,koje je @pustopoljina navela.....
Jer, percepcija generalizacije danas je takva da se ovaj pojam uveliko prožima sa stereotipima i predrasudama. Što i ne mora biti daleko od istine.No, generalizacija, apriori , ne mora biti loša, iako nije istinita....

Pogotovo ako se, generalizirajući :D ustvrdi, da su Bosanci merhametli, da će vas dočekati raširenih ruku, da odlično pjevaju :D , da su Srbi dobri domaćini, da drže datu riječ, da su Crnogorci čestit i pošten svijet i da im je čojstvo modus vivendi.... Sve ovo, dakako, nije tačno ni kad govorimo o Bosancima, Srbima i Crnogorcima, kao kolektivima, niti su navedene osobine ekskluzivno pravo jednih, drugih ili trećih.. Naravno da postoje, u velikom broju, dobri srpski domaćini,široke bosanske duše,crnogorsko čojstvo....što ne isključuje postojanje bosanskoga čojstva, dobrih crnogorskih domaćina i širokih srpskih duša....

Nažalost, nemali je broj i sasvim drugačijih primjera. Ne manjka ih nikome. Samo, barem u nedavnoj prošlosti,ekspresija im je bila u različitim omjerima. I ova zadnja rečenica, nije generalizacija. To je činjenica.
Topla voda

#31 Re: generalizacija

Post by Topla voda »

ah, kad bi ahmed skontao da generalizacija koju mala pametna pominje,nema veze sa defaultima da su crnogorci lijeni,bosanci glupi,a slovenci skrti...nego sa time da se u nasoj unutarnjoj konverzaciji masovno ogradjujemo od generaliziranja,jer je to neki novi europski brand...a u dubini sebe gajimo neke nove"generalisticke"stavove i ne mozemo da nadjemo slogu izmedju ta dva stava.
jer, zaboga ..generaliziranje ,zadire u individualizam,a individualizam je jedna od osnovih vrijednosti europe kojoj stremimo
Leonid Breznjev

#32 Re: generalizacija

pa de mu pojasni, pa da skonta.. :D
rajvosa^

#33 Re: generalizacija

Post by rajvosa^ »

Mislim generalno govoreci - svi su srbi cetnici, hrvati ustase, muslimani balije...jesam sta pogrijesio ili generalisem? O ja, dijaspora se uvijek kurci sa dobrim autima i najveci su papci - generalno govoreci.
Leonid Breznjev

#34 Re: generalizacija

ja samo mogu ovo za dijesporu potvrditi, ovako generalno.. :D za ove druge elemente ne znam.. :D
rajvosa^

#35 Re: generalizacija

Post by rajvosa^ »

Arslan wrote:ja samo mogu ovo za dijesporu potvrditi, ovako generalno.. :D za ove druge elemente ne znam.. :D
Daj ba sta se foliras ja letim, ja ne vozim - odmah generalises :) :D
pustopoljina

#36 Re: generalizacija

Post by pustopoljina »

topla voda mi govori iz duse.generalno-to je to. :D
pitt

#37 Re: generalizacija

Post by pitt »

rajvosa^ wrote:
Arslan wrote:ja samo mogu ovo za dijesporu potvrditi, ovako generalno.. :D za ove druge elemente ne znam.. :D
al se vozis u taxiju i svadjas sa vozacem da upali klimu :D :D :D
Leonid Breznjev

#38 Re: generalizacija

pitt wrote:
rajvosa^ wrote:
koju oni, generalno, nemaju :D :D
pitt

#39 Re: generalizacija

Post by pitt »

ili imaju al nece da upale jer
A) trosi gorivo
B) prehladit ce se :D
rajvosa^

#40 Re: generalizacija

Post by rajvosa^ »

pitt wrote:
rajvosa^ wrote:
Istina iako mu na zadnjem staklu pise "uz uslugu i klima uredjaj". Nije mi dao ni prozor da otvorim - kaze boli ga glava. Generalno sve prolupalo.
Leonid Breznjev

#41 Re: generalizacija

pa generalno nigdje nije napisao da ce je upalit.. :D
pitt

#42 Re: generalizacija

Post by pitt »

generalno jedu vanago......sta koji klinac kupuju auta sa klimom onda (sem da se kurche jedni drugima) Customer service na balkanski nacin :D :D
Leonid Breznjev

#43 Re: generalizacija

pitt wrote:generalno jedu vanago......sta koji klinac kupuju auta sa klimom onda (sem da se kurche jedni drugima) Customer service na balkanski nacin :D :D

eh jebi ga, ti sad poce generalizirati.. :D
pitt

#44 Re: generalizacija

Post by pitt »

Arslan wrote:
pitt wrote:generalno jedu vanago......sta koji klinac kupuju auta sa klimom onda (sem da se kurche jedni drugima) Customer service na balkanski nacin :D :D

eh jebi ga, ti sad poce generalizirati.. :D

vazda ja tako....kad mi je dosadno :D :D
lolita_xx

#45 Re: generalizacija

Post by lolita_xx »

previse generalisete :D
omar little

#46 Re: generalizacija

Post by omar little »

sudeci po postovima na ovoj temi dalo bi se zakljuciti da smo mi jedan generalno zajebantski narod :D :D
pitt

#47 Re: generalizacija

Post by pitt »

zato nam je generalno dobro :D
Saian

#48 Re: generalizacija

Post by Saian »

da li je generaliziranje dobro ili ne o tom se da raspravljati, ali da je masu zabavno to stoji :D :D :D i ne treba ustruchavati upotrijebiti je onako kao "hepo-kockicu" u diskusiji :D :D no niko normalan ne moze u ovako kompliciranom svijetu imati crno bijele stavove, tj. hodati i trazhiti jest/nije omnivazhece odgovore u ovakvom svijetu "finih" nijansi i "blagih" prijelaza je mutavo, sto bi Shannon rek'o entropija je prevelika (informacija neznatna) da bi mogao donijeti relevantno misljenje, a o politichkoj korektnosti ne bih da pochinjem na toj temi brzo zabrazdim u politichki nekorektne vode :D

P.S. zato mi se svidja svijet egzaktnih nauka posebno matematike gdje je generalizacija kroz uopcavanje uslova ono chemu se tezhi :D :D :D
pitt

#49 Re: generalizacija

Post by pitt »

ma bebano ti si meni general :D :D :D
Saian

#50 Re: generalizacija

Post by Saian »

u teoriji jel, da ne kazhem generalno :D :D :D
Post Reply