Sta pitaju u ambasadi?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Bosanac sa dna kace

#26 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Bosanac sa dna kace »

ne, ovdje ne treba nista popunjavat online, ja sam iso tamo i dali su mi formular da popunim i da dodjem sa kopijama licnih dokumenata i garantnim pismom.
Liberalism

#27 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Liberalism »

Ovako je u BiH ambasadi. Neznam za Tursku.
crvena26

#28 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by crvena26 »

ejj pa mi smo blizu:) ja zivim u Chicagu,des plaines tacnije:) eto mene jos malo pa tamo sam ;-)

DO mene je, pogresno razumjela. Ja sam u Whiting, IN (40 milja od Chicaga) a radim u Chicagu. Ja sam tek 6 mjeseci ovdje a zelenu kartu imam od maja prosle godine (iako sam je u ruke dobila sad sredinom aprila tek nakon zivkanja kongresmena i njihovog uplitanja).[/quote]
melb26sa

#29 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by melb26sa »

crvena26 wrote:ejj pa mi smo blizu:) ja zivim u Chicagu,des plaines tacnije:) eto mene jos malo pa tamo sam ;-)

DO mene je, pogresno razumjela. Ja sam u Whiting, IN (40 milja od Chicaga) a radim u Chicagu. Ja sam tek 6 mjeseci ovdje a zelenu kartu imam od maja prosle godine (iako sam je u ruke dobila sad sredinom aprila tek nakon zivkanja kongresmena i njihovog uplitanja).
[/quote]

Hajde kad se vratis idemo na kaficu :-)

Saljem ti PP
vox-populi

#30 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by vox-populi »

Za britansku vizu:

Potrebno je validno pozivno pismo, moze te pozvati bilo ko, prijatelj, familija, firma, nije bitno. Bilo ko da te poziva mora ispunjavati uslove, dakle mora biti u mogucnosti da te izdrzava za vrijeme tvog boravka u UK. Druga varijanta koja je jedno vrijeme radila, ne znam da li to funkcionise jos uvijek, mozes ici na samo-finansiranje, dakle moras im dokazati da imas 50 funti po danu boravka u UK, u ovom slucaju ti ne treba nikakvo pozivno pismo ali moras biti zaposlen. Sa pozivnim pismom mozes ici i bez posla, i kao student i slicno.
Britanci uopste ne prave problem, vadio sam njihovu vizu tri puta i uvijek bih je dobio za 24 sata.

Za americku vizu:

Ako ti vjerenik radi u Austriji, onda znaci da ima Aufenhaltserlaubnis ili ti boravisnu dozvolu. Ako to ima, sva svoja prava glede viza moze ostvarivati u Becu, nema potreba da ide u BiH. Ukoliko je zaposlen onda ima i Arbeiterlaubnis ili ti radnu dozvolu. Ako to ima, onda definitivno nije radnik na crno. Ko god ti je to rekao u ambasadi je ili ultra debil ili ga se samo htio rijesiti. Dakle, za apliciranje: Pasos u kojem je Aufenhaltserlaubnis i Arbeitserlaubnis (ne znam kako fercera u Austriji ali u Njemackoj je to jedan papir, zove se Aufenhaltstitel), potvrdu od poslodavca (Arbeitsvertrag), zadnje tri platne liste, eventualno porezna karta (Lohnsteuerskarte) i social security card (Sozialesicherheitkarte), obavezno ugovor o rentanju stana i papir sa prijavom mjesta boravka. Uz ovo naravno ide i pozivno pismo ili turisticki aranzman u Americi i mislim da ne bi trebali odbiti vizu.
maharet

#31 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by maharet »

da li je neko vadio svicarsku vizu ( uz garantno pismo ) ? kako ide procedura ?
hvala!
crvena26

#32 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by crvena26 »

e ovako,sve sto si napisao/la on je to sve znaci imao,ama bas sve,kada je prvi put predao rekli su mu da on nema sta da trazi u SA.nego da ide za BEC,jer tamo radi i kao nista ga ne veze za BH,al posto on tamo radi kao sezonski radnik,ljeto-zima,rekli su mu drugi put, da oni takve radnike smatraju kao radnike na crno,sto je i nama ono bilo :? sta to rece :shock: ,u Bec nije isao,posto smo mislili da samo austrijski Staatsburger mogu,nasa greska,al ove godine ce da pokusa i to uskoro,ja opet govorim da ide u SA,al posto vidim da mi je vecina ovdje na Forumu odgovorila da treba i moze u Bec,onda cemo tako i da uradimo,,,hvala vox-populi

Za americku vizu:

Ako ti vjerenik radi u Austriji, onda znaci da ima Aufenhaltserlaubnis ili ti boravisnu dozvolu. Ako to ima, sva svoja prava glede viza moze ostvarivati u Becu, nema potreba da ide u BiH. Ukoliko je zaposlen onda ima i Arbeiterlaubnis ili ti radnu dozvolu. Ako to ima, onda definitivno nije radnik na crno. Ko god ti je to rekao u ambasadi je ili ultra debil ili ga se samo htio rijesiti. Dakle, za apliciranje: Pasos u kojem je Aufenhaltserlaubnis i Arbeitserlaubnis (ne znam kako fercera u Austriji ali u Njemackoj je to jedan papir, zove se Aufenhaltstitel), potvrdu od poslodavca (Arbeitsvertrag), zadnje tri platne liste, eventualno porezna karta (Lohnsteuerskarte) i social security card (Sozialesicherheitkarte), obavezno ugovor o rentanju stana i papir sa prijavom mjesta boravka. Uz ovo naravno ide i pozivno pismo ili turisticki aranzman u Americi i mislim da ne bi trebali odbiti vizu.[/quote
Madame de Pompadour

#33 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Madame de Pompadour »

Bosanac sa dna kace wrote:
Liberalism wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:jel mi moze neko objasnit kako dobit britansku vizu i za kolko je mogu dobit?
Samo ti treba poziv iz Britanije i kad ga dobijes sve se popunjava on-line. Stranica je

http://www.visa4uk.fco.gov.uk/ApplyNow.aspx

Kada popunis sve stranice na kraju treba da ti odredis termin kada bi mogao doci u Ambasadu.

Cim to zavrsis dobices na e-mail (koji si predhodno upisao) potvrdu o terminu za predaju zahtjeva za vizu (zahtjev za vizu obavezno isprintaj kada ga budes popunjavao on-line).

Na dan termina odes u ambasadu i za 15 minuta sve zavrseno (obicno nema guzve). Vizu ce ti dati za 24 sata i uglavnom je na 6 mjeseci multi.
oks, thnks, ja sam konto vaid vizu u Istanbulu, posto sam planiro ic odavde tamo svakak, sve zavisi od vize, ja vec imam fromular, eh sad me zanim jel daju vizu tek tako lahko?
ovdje u Istanbulu te poslove radi neka firma World bridge...
hocu dobit vizu ako me pozove osoba koja mi nije nista u rodu?
Nema veze da li je osoba tebi rod ili ne, bitno je da pozivno pismo napise osoba koja tebi garantuje tvoj boravak u Britaniji. Pismo treba da kaze: da je osoba u stalnom radnom odnosu (pismo od firme gdje osoba radi moze navesti otrpilike godisnja primanja) i da ima smjestaj (posjeduje stan) recimo gdje tebe moze ugostiti na zeljeni period. Pozeljno je da osoba prilozi i izvjestaj bankovnog racuna. Sve ovo garantor nemora tebi slati na tvoju adresu postom, vec drektno faxirati Britanskoj ambasadi u drzavu iz koje apliciras.
Uz ovakav vid garancije sigurno prolazis sa 6 mjeseci vizom.

Sretno, ;-)
vox-populi

#34 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by vox-populi »

maharet wrote:da li je neko vadio svicarsku vizu ( uz garantno pismo ) ? kako ide procedura ?
hvala!
Jednom vadio i nikad vise. Uzasno duga procedura, traze sve originalne papire, kupljenu povratnu kartu, dosta para na racunu. I na kraju, trebao sam da letim u petak a vizu sam dobio u cetvrtak, i to nakon intervencije firme koja me pozivala u Zurich.
Ako trebas ici, pokreni proceduru sto ranije i naoruzaj se dobrim zivcima.
U svakom slucaju trebas: pasos koji vrijedi jos najmanje 6 mjeseci nakon isteka vize, dvije biometrijske slike, popunjen obrazac, garantno pismo, potvrdu sa posla, tri zadnje plate, rjesenje o godisnjem odmoru. Svi dokumenti moraju biti originalni, ne prihvataju kopije.
crvena26

#35 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by crvena26 »

ok,moze:) melb26sa
maharet

#36 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by maharet »

vox-populi wrote:
maharet wrote:da li je neko vadio svicarsku vizu ( uz garantno pismo ) ? kako ide procedura ?
hvala!
Jednom vadio i nikad vise. Uzasno duga procedura, traze sve originalne papire, kupljenu povratnu kartu, dosta para na racunu. I na kraju, trebao sam da letim u petak a vizu sam dobio u cetvrtak, i to nakon intervencije firme koja me pozivala u Zurich.
U svakom slucaju trebas: pasos koji vrijedi jos najmanje 6 mjeseci nakon isteka vize, dvije biometrijske slike, popunjen obrazac, garantno pismo, potvrdu sa posla, tri zadnje plate, rjesenje o godisnjem odmoru. Svi dokumenti moraju biti originalni, ne prihvataju kopije.
hmm...rekose mi da garantno posmo tek salju nakon sto odobre vizu :? nakon predatog zahtjeva i razgovora....a s obzirom da sam student ( nezaposlen ), nisam na spisku vidjela da treba sva ta dokumentacija, vec samo obrazac, pasos, dokaz o nektetninama i kucna lista....mozda se nesto promjenilo od vremena kad si vadio vizu :-?
TheSpy

#37 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by TheSpy »

ufff. otisla ova tema u drugom smjeru :zoka:
dajte, prozborite jos koju za americku ambasadu...ono nesto tipa dobijanja vize za au pair - kakvi su im kriteriji za takve :?
melb26sa

#38 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by melb26sa »

TheSpy wrote:ufff. otisla ova tema u drugom smjeru :zoka:
dajte, prozborite jos koju za americku ambasadu...ono nesto tipa dobijanja vize za au pair - kakvi su im kriteriji za takve :?
Meni je drugarica dosla kao au-pair. Nemas s tim problema, dobijas J-1 vizu na period koliko ostajes gore (mislim da se moze kasnije produziti ako ostanes jos sa porodicom). Samo da znas, letis valjda prvo za NYC gdje imas orijentaciju pa dalje za svoju destinaciju. Moraces na aerodromu platiti $20-25 ne znam koja je tarifa jer si prekinula svoj medjunarodni let u NY i onda nastavljas domestic iz NY za dalje. Da te ne iznenadi kao ovu moju :D

Off topic ali sam morala: nadam se da nisi i da neces uzeti malu djecu za cuvati jer se mozes onda pozdraviti sa slobodnim vremenom. Nikada ne dopusti da ti naredjuju da radis stvari koje nisu u sklopu tvog ugovora osim ako ti posebno ne plate za to (mislim na pranje vesa ostalim clanovima porodice, kuhanje za sve, kupovina namirnica i slicno). Ako se ne postavis kako treba na samom pocetku mozes zaboraviti na obavezne slobodne vikende.
Sve ovo je iz price moje drugarice i ostalih ljudi za koje znam da su bili au-pair. Mozes naci divne ljude a mozes naci ljude kojima treba licni asistent, dadilja i sluskinja.
Rottweiler

#39 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Rottweiler »

vox-populi wrote:
hvala!
Moja mama je vadila svicarsku vizu, isla je u posjetu bratu, nezaposlena je i vizu je dobila za par dana bez ikakvih problema
Rottweiler

#40 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Rottweiler »

Imam sestru koja zivi u USA nekih desetak godina i drzavljan je USA, pretprosle godine je poslala to nekakvo garantno pismo ocu da joj dodje u posjetu.
Otac radi u skoli i bio je raspust, svu potrebnu dokumentaciju je prilozio, uplatio hm... cini mi se 100$ nisam siguran. Dobio je odbijenicu lova propala, zasto pojma nemam. Moja pretpostavka da ga je kostala struka tj. vjerski sluzbenik.
Dr.Cuddy

#41 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Dr.Cuddy »

TheSpy wrote:pozdrav! konkretno me interesuje kakva je procedura u americkoj ambasadi kada te pozovu na interwiu?

nemam iskustva sa americkom ambasadom, a za par mjeseci imam namjeru ici u USA, preko neke agencije, pa me zanima koliko traje razgovor, sta pitaju i jel moram pricati na engleskom? jesu li ljubazni i slicno?

redovan sam student pa mislim da mi je to dobra podloga i cvrst dokaz za dobijanje vize.. :bih:
Ne pozovu te na interview nego sam dođeš.

1. Odeš u Raiffeisen banku i kupiš PIN za 13$ u KM protuvrijednosti.
2. Sačekaš 1 dan da se PIN aktivira i nazoveš broj koju su ti dali zajedno sa PIN-om. Tu ti se javi operater i pita te koju vizu želiš, gdje i koliko ideš, šta moraš popuniti i donijeti od dokumentacije, gdje ćeš naći formulare i pita te koji ti termin odgovara da dođeš da apliciraš (tad je i intervju). Odeš opet u Raiffeisen banku i uplatiš 130$ u KM protuvrijednosti za vizu.
3. Zakažeš termin (ne kasniš, ni u ludilu), dođeš, predaš papire (svako pitanje na aplikaciji mora biti odgovoreno inače će te vratiti) i sačekaš konzula/icu da te pozove
4. Dođeš na šalter (konzul/ica priča naš jezik, tako da se ne moraš sekirati hoćeš li pričati na engleskom)
5. Staloženo i mirno objasniš razloge putovanje i priložiš čvrste dokaze o povezanosti sa BiH (stan, kuća, posao, faks, školarina itd.)
6. Konzul/ica je vrlo ljubazna osoba i polako, bez žurbe postavlja pitanja i bez žurbe očekuje odgovore. Razgovor ne traje više od 10 min (maksimalno)!
7. Pitaće te imaš li bliže familije u USA, koliko planiraš ostati, gdje tačno ideš, imaš li garantno pismo (ako ideš nekome), ko će snositi troškove puta, šta radiš u BiH itd. Uglavnom primjenjuju taktiku ispitivanja da vide jel planiraš ostati u USA. Ako i malo posumnjaju, viza će biti odbijena!
8. Ako interview prođe dobro, sutradan je viza gotova poslije 15:00h

Sretno!
TheSpy

#42 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by TheSpy »

melb26sa wrote:
TheSpy wrote:ufff. otisla ova tema u drugom smjeru :zoka:
Meni je drugarica dosla kao au-pair. Nemas s tim problema, dobijas J-1 vizu na period koliko ostajes gore (mislim da se moze kasnije produziti ako ostanes jos sa porodicom). Samo da znas, letis valjda prvo za NYC gdje imas orijentaciju pa dalje za svoju destinaciju. Moraces na aerodromu platiti $20-25 ne znam koja je tarifa jer si prekinula svoj medjunarodni let u NY i onda nastavljas domestic iz NY za dalje. Da te ne iznenadi kao ovu moju :D

Off topic ali sam morala: nadam se da nisi i da neces uzeti malu djecu za cuvati jer se mozes onda pozdraviti sa slobodnim vremenom. Nikada ne dopusti da ti naredjuju da radis stvari koje nisu u sklopu tvog ugovora osim ako ti posebno ne plate za to (mislim na pranje vesa ostalim clanovima porodice, kuhanje za sve, kupovina namirnica i slicno). Ako se ne postavis kako treba na samom pocetku mozes zaboraviti na obavezne slobodne vikende.
Sve ovo je iz price moje drugarice i ostalih ljudi za koje znam da su bili au-pair. Mozes naci divne ljude a mozes naci ljude kojima treba licni asistent, dadilja i sluskinja.
Eh ti si mi trebala. Ok, sve ovo mi je kristalno jasno..samo ti preupitaj tu svoju prijateljicu (ili ako vec unapred znas) kako je ona prosla u ambasadi? meni je sada to najveca frka, trebam za koji dan ici na intervju. :shock: Dakle, voljela bih da mi odgovoris sta je ona imala od dokaza. ja nemam nista osim da sam redovan student na faxu, ali u indexu zadnji polozen ispit prosle godine..pa se bojim da ce, ako budu isli u detalje, vidjeti da sam batalila fax i skontati da cu ostati..pa ce me tako i odbiti..molim te, saznaj mi od nje - kako je izgledao taj njen intervju i na sta trebam paziti..i jos - kakva je ona tada bila sa znanjem engleskog? ja sam losa :sad:
TheSpy

#43 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by TheSpy »

2. Sačekaš 1 dan da se PIN aktivira i nazoveš broj koju su ti dali zajedno sa PIN-om. Tu ti se javi operater i pita te koju vizu želiš, gdje i koliko ideš, šta moraš popuniti i donijeti od dokumentacije, gdje ćeš naći formulare i pita te koji ti termin odgovara da dođeš da apliciraš (tad je i intervju). Odeš opet u Raiffeisen banku i uplatiš 130$ u KM protuvrijednosti za vizu.
3. Zakažeš termin (ne kasniš, ni u ludilu), dođeš, predaš papire (svako pitanje na aplikaciji mora biti odgovoreno inače će te vratiti) i sačekaš konzula/icu da te pozove
4. Dođeš na šalter (konzul/ica priča naš jezik, tako da se ne moraš sekirati hoćeš li pričati na engleskom)
5. Staloženo i mirno objasniš razloge putovanje i priložiš čvrste dokaze o povezanosti sa BiH (stan, kuća, posao, faks, školarina itd.)
6. Konzul/ica je vrlo ljubazna osoba i polako, bez žurbe postavlja pitanja i bez žurbe očekuje odgovore. Razgovor ne traje više od 10 min (maksimalno)!
7. Pitaće te imaš li bliže familije u USA, koliko planiraš ostati, gdje tačno ideš, imaš li garantno pismo (ako ideš nekome), ko će snositi troškove puta, šta radiš u BiH itd. Uglavnom primjenjuju taktiku ispitivanja da vide jel planiraš ostati u USA. Ako i malo posumnjaju, viza će biti odbijena!

Sretno!
Hvala. Prije svega, ja cu morati pricati na engleskom, jer ne idem kao klasicni turist...nego kao aupair. a i nisam dobra s engleskim, ali sigurno cu pripremiti odgovore unaprijed pa cu se snaci..osim toga, i idem tamo na ucenje i usavrsavanje jezika. jos se plasim koliko su strogi za iste, koji odlaze kao aupair, jer i nemam nekih dokaza koji me vezu za povratak. ni kuce, ni imovine, ni familije, ni nista..samo da sam redovan student :?
Dr.Cuddy

#44 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Dr.Cuddy »

TheSpy wrote:

Sretno!
Hvala. Prije svega, ja cu morati pricati na engleskom, jer ne idem kao klasicni turist...nego kao aupair. a i nisam dobra s engleskim, ali sigurno cu pripremiti odgovore unaprijed pa cu se snaci..osim toga, i idem tamo na ucenje i usavrsavanje jezika. jos se plasim koliko su strogi za iste, koji odlaze kao aupair, jer i nemam nekih dokaza koji me vezu za povratak. ni kuce, ni imovine, ni familije, ni nista..samo da sam redovan student :?
Jel ides preko BHV Consultinga?
TheSpy

#45 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by TheSpy »

Jel ides preko BHV Consultinga?
Da :)
Dr.Cuddy

#46 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by Dr.Cuddy »

nećeš imati problema. i drugo ako si nesigurna u engleski, slobodno pričaj na našem...zato i ideš u USA, da naučiš jezik! Sretno!
TheSpy

#47 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by TheSpy »

Moonlight & Magnolia wrote:nećeš imati problema. i drugo ako si nesigurna u engleski, slobodno pričaj na našem...zato i ideš u USA, da naučiš jezik! Sretno!
uhh, ohrabri ti mene, hvala ti :wink:
u svakom slucaju, javim kako je proslo.
ANTHRAX

#48 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by ANTHRAX »

OK zanima me ovo..
Takodje je vezano za USA vizu dakle neuseljenicku..

Dakle planiram kod djevojke [zivi sa roditeljima] da budem sa njom za novu godinu, precizirano od polovine decembra do polovine januara.. Dakle jedan jedini mjesec..

U prilogu sam imao sve uredno popunjene aplikacije, imao sam potvrdu o stalnom radnom zaposlenju, o iznosu placa u protekla tri mjeseca, imao sam potvrdu i o godisnjem odmoru, i imao sam papir od fakulteta kao potvrdu o nastavku skolovanja, posto sam privremeno odgodio polaganja [a istekao mi je apsolventski staz], sa listom polozenih dosadasnjih ispita.. Zadnji sam ispit polozio 2004. ali svakako namjeravam nastaviti [ ali hajde ti to njemu (konzulu) objasni :) ].. Posto nemam svoju imovinu receno mi je da izvadim kucnu listu i sve to.. Lijepo navedeno da sam finansiram svoj put..
Naravno dobio sam odbijenicu kao to nisu adekvatni dokazi.. U redu..

Sad sam u proceduri prebacivanja stana na sebe, a takodje i auta.. Dakle sada bi imao dokumente da posjedujem tu licnu imovinu.. Takodje sam dobio mail rezervacije avionske karte na kojoj je jasno prikazana ruta letenja tamo i nazad [dali i to da prilozim???], sa fakultetom naravno rijesiti da mi daju opet neku potvrdu da jos fakticki studiram, onda od firme da uzmem originalni ugovor o neodredjenom radnom odnosu tj stalnom zaposlenju i M2 obrazac za to, naravno sa ponovo uredno ispunjenim aplikacijama.. Trebam li neko garantno od nje ili nesto? Ona ima americki pasos, studira i zaposlena je..

Zanima me kakve su mi opet mogucnosti, ima li neko iskustva? Ima li neko savjet..
I mozda zvuci kao glupo pitanje vjerovatno i zvuci, ali jeli samo jedan konzul postoji ili njih ima vise?

Nadam se da cete mi izaci u susret.. zahvaljujem za svaku sugestiju i komentar ili savjet :)
melb26sa

#49 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by melb26sa »

ANTHRAX wrote:OK zanima me ovo..

Dakle planiram kod djevojke [zivi sa roditeljima] da budem sa njom za novu godinu, precizirano od polovine decembra do polovine januara.. Dakle jedan jedini mjesec..

U prilogu sam imao sve uredno popunjene aplikacije, imao sam potvrdu o stalnom radnom zaposlenju, o iznosu placa u protekla tri mjeseca, imao sam potvrdu i o godisnjem odmoru, i imao sam papir od fakulteta kao potvrdu o nastavku skolovanja, posto sam privremeno odgodio polaganja [a istekao mi je apsolventski staz], sa listom polozenih dosadasnjih ispita.. Zadnji sam ispit polozio 2004. ali svakako namjeravam nastaviti [ ali hajde ti to njemu (konzulu) objasni :) ].. Posto nemam svoju imovinu receno mi je da izvadim kucnu listu i sve to.. Lijepo navedeno da sam finansiram svoj put..

Sad sam u proceduri prebacivanja stana na sebe, a takodje i auta.. Dakle sada bi imao dokumente da posjedujem tu licnu imovinu.. Takodje sam dobio mail rezervacije avionske karte na kojoj je jasno prikazana ruta letenja tamo i nazad [dali i to da prilozim???], sa fakultetom naravno rijesiti da mi daju opet neku potvrdu da jos fakticki studiram, onda od firme da uzmem originalni ugovor o neodredjenom radnom odnosu tj stalnom zaposlenju i M2 obrazac za to, naravno sa ponovo uredno ispunjenim aplikacijama.. Trebam li neko garantno od nje ili nesto? Ona ima americki pasos, studira i zaposlena je..

Zanima me kakve su mi opet mogucnosti, ima li neko iskustva? Ima li neko savjet..
I mozda zvuci kao glupo pitanje vjerovatno i zvuci, ali jeli samo jedan konzul postoji ili njih ima vise?

Nadam se da cete mi izaci u susret.. zahvaljujem za svaku sugestiju i komentar ili savjet :)
Prilozi sve sto ce ti biti od koristi - e sada jesi ti rekao da posjecujes prijateljicu ili bas djevojku? Ako si rekao djevojku onda konzul ima pravo da posumnja da mozes ostati tamo kao imigrant i zato prave probleme osim ako im ne kazes da zbog njenog i tvog studija u narednom periodu nemate namjeru da se vjencate ili tako nesto. Ako im se pojavis sa dokazom o vlasnistvu nekretnina, M-2 za zaposlenje, rezervacijom karte, pismom poslodavca o duzini trajanja godisnjeg odmora (meni su pisali ta i ta, zaposlena tu i tu, ima xx dana odmora koje zeli da koristi posjetom prijatelja u Americi u tom i tom vremenskom periodu. Mora biti na poslu tog i tog datuma) i slicno.

Ne znam koliko konzula ima, mene ispitivao Paul? Boyd a sad cujem da ima neka nova plavusa (za imigrante) smori ih zena.
Javi ako imas jos pitanja.
ANTHRAX

#50 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by ANTHRAX »

melb26sa wrote:
ANTHRAX wrote:OK zanima me ovo..

Prilozi sve sto ce ti biti od koristi - e sada jesi ti rekao da posjecujes prijateljicu ili bas djevojku? Ako si rekao djevojku onda konzul ima pravo da posumnja da mozes ostati tamo kao imigrant i zato prave probleme osim ako im ne kazes da zbog njenog i tvog studija u narednom periodu nemate namjeru da se vjencate ili tako nesto. Ako im se pojavis sa dokazom o vlasnistvu nekretnina, M-2 za zaposlenje, rezervacijom karte, pismom poslodavca o duzini trajanja godisnjeg odmora (meni su pisali ta i ta, zaposlena tu i tu, ima xx dana odmora koje zeli da koristi posjetom prijatelja u Americi u tom i tom vremenskom periodu. Mora biti na poslu tog i tog datuma) i slicno.

Ne znam koliko konzula ima, mene ispitivao Paul? Boyd a sad cujem da ima neka nova plavusa (za imigrante) smori ih zena.
Javi ako imas jos pitanja.
Prije svega hvala najljepsa :)
Pa jesam rekao da idem djevojci ono isao sam na iskreno, ali fino sam ono rekao da ona nije mogla zbog studija pa sam odlucio ja da je posjetim, preko nove godine da smo zajedno.. ali tada nisam imao tu rezrevaciju..
A znaci da jasno definiram to za godisnji da mi oni srede kada moram biti nazad.. Super to si mi pomogla..

Dakle slijedeci put bi isao sa svim tim potvrdama s posla o stalnom zaposlenju, originalnim ugovorom o tome, plus m-2 obrazac, potvrda o mjesecnim iznosima plata u protekla tri mjeseca, i ta potvrda o godisnjem odmoru sa definiranim datumom dolaska.. Prilozena dokumentacija o posjedovanju nekretnine na moje ime i eventualno auta.. Prilozim rezervaciju karte na kojoj fino pise datum dolaska i odlaska sa svim rutama, ondaa neki papir sa fakulteta [sta predlazete s obzirom da mi je istekao apsolventski, sta je moguce uzeti?], imacu transkript i njenih predavanja, evenualno pozivnicu od nje, tako su njoj rekli iz njihovog sektora za federalna pitanja da je to kao pozeljno.. I jos ovo, ali me buni, posto imam ovdje jedan kredit koji otplacujem i imam jos najmanje 2 godine, dali i to da prilozim, ili bi to bilo kao negativna informacija? Samo razmisljam o tome? Vas prijedlog?

I naravno ako sam eventualno nesto zaboravio molim vas da me prosvijetlite :)

Zahvalan jos jednom i unaprijed zahvalan za sve sto slijedi :)

HVALA :)
Post Reply