Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaysleepeR

#26 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by DaysleepeR »

Alhemicarkaa wrote:
grunt wrote:kao i onu neku ribu u paradajz sosu.. NJAM,NJAM,NJAM!!!
Haringa! Ono je stvarno bilo odlicno, sad da ima kupila bih...
DaysleepeR wrote:

vec 94 puno su bolji cevapi bili dok je bio plavi put, tad su se mogli pojest na vise mjesta i bili su jeftiniji desetka bila 10 maraka

:shock: Ja sam mislila da toga uopce nije bilo. Kako 20 dm, kad je '93 kila brasna bila 60 dm, pa isplatnije bilo uzeti tri porcije cevapa, dobijes somun i po, i 30 cevapa... :?
generalno ti nije tacna informacija, brasno je jedna od stvari koja se jeste dobivala u humanitarnoj i koje uglavnom nije falilo
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#27 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by mIRCerka »

Day, moras voditi racuna da su razliciti dijelovi grada dobijali razlicitu hum.pomoc...
Bem ti trunje, evo sam ogladnila, zamisljam ove ustipke, aaaaaaaaa
Najbolji burek je bio jednom u Klubu Slovenaca sto probah, 3 kg rize, saka bibera i pola ikara...tzv mijesani burek...
znaci slagah, probala sam ga tako...
Alhemicarkaa

#28 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Alhemicarkaa »

Hmh, more bit da se ne radi o istom ratu :D
Ja znam ljude iz jednog domacinstva koji su djelili hljeb, svako dobivao svoju trecinu, drzao pod kljucem da drugi ne bi pojeo njegovu trecinu, brasna ni za lijeka nisu imali.

Mojoj porodici nije falio, jer su moji navukli vrece i vrece brasna pred rat, pa smo uhvatili jednog komsiju kako lafo ode u wc, a on jeo brasno, toliko je bio gladan. Ne znam sto mu je to trebalo kad je imao svoje brasno iz redovne humanitarne pomoci :-)
mIRCerka

#29 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by mIRCerka »

Alhemicarkaa wrote:Hmh, more bit da se ne radi o istom ratu :D
Ja znam ljude iz jednog domacinstva koji su djelili hljeb, svako dobivao svoju trecinu, drzao pod kljucem da drugi ne bi pojeo njegovu trecinu, brasna ni za lijeka nisu imali.

Mojoj porodici nije falio, jer su moji navukli vrece i vrece brasna pred rat, pa smo uhvatili jednog komsiju kako lafo ode u wc, a on jeo brasno, toliko je bio gladan. Ne znam sto mu je to trebalo kad je imao svoje brasno iz redovne humanitarne pomoci :-)
Ja sam tek nedavno skontala da su neke "komsije" fakat znale sta dolazi, pa su imali Rasprodaje u svojim granapima i radnjama... mi smo tako kupili 50 NIVEA sapuna za cijenu od 15 :D do poal 1993. sam mirisala na nivea sapun :D
Jara

#30 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Jara »

Alhemicarkaa wrote::-?
Jara wrote:Pričalo se da je radioaktivan...međutim...od osobe koja je radila na primatu saznah da su gajgerovim brojačem ustanovili da to nije tačno...
:lol: Na primatu imaju samo jedan gajgerov brojac, koji je vise ko eksponat i sluzi kao pokazni, da se vidi kako to izgleda i kako bi "trebalo" da radi.
Hoces reci da je neispravan? Covjek je bio profesor na primatu ( mozda si ga i znala ;-) ) ...
DaysleepeR

#31 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by DaysleepeR »

Alhemicarkaa wrote:Hmh, more bit da se ne radi o istom ratu :D

e to je mogla bit 92 i malo 93 godine

nakon toga je barem brašna bilo
mIRCerka

#32 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by mIRCerka »

kad se otvorio plavi put, dajdza mi je dosao u sa, donio vrecu brashna i jedan paket Coca Cola limenki... to je sve sto smo mu trazili...kakvo meso kakvi bakraci...
:(
strong69

#33 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by strong69 »

Ikar jeo redovno. Jos zadovoljan bio. Hebo te..........
Liberalism

#34 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Liberalism »

Alhemicarkaa wrote:
grunt wrote:kao i onu neku ribu u paradajz sosu.. NJAM,NJAM,NJAM!!!
Haringa! Ono je stvarno bilo odlicno, sad da ima kupila bih...
DaysleepeR wrote:

vec 94 puno su bolji cevapi bili dok je bio plavi put, tad su se mogli pojest na vise mjesta i bili su jeftiniji desetka bila 10 maraka

:shock: Ja sam mislila da toga uopce nije bilo. Kako 20 dm, kad je '93 kila brasna bila 60 dm, pa isplatnije bilo uzeti tri porcije cevapa, dobijes somun i po, i 30 cevapa... :?
U vezi toga stvarno vrlo malo se zna (za ljude koji nisu bili u Sarajevu u to vrijeme). Znaci da je meso uglavnom bilo potpuno nedostupno cijelo vrijeme rata. Ne mislim na neke krizne periode, vec to znaci npr, da u radnjama na cijenovnicima nikada nije pisalo da su cevapi 4 ili 5 DEM. Nekako je to preskupo, ko im je jeo cevape (ako ih je jeo vrlo mali broj ljudi onda radnje nisu ni radile zar ne).
Edin H.

#35 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Edin H. »

mIRCerka wrote:kad se otvorio plavi put, dajdza mi je dosao u sa, donio vrecu brashna i jedan paket Coca Cola limenki... to je sve sto smo mu trazili...kakvo meso kakvi bakraci...

Meni je neko iz CNN-a (u njihovom Office-u) dao jednom limenku kole. Kad me poce gristi u grlu, nema sanse da popijem cijelu kolu. Odvikao se. A blamaza da ponesem limenku sa sobom. :mrgreen:
mIRCerka

#36 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by mIRCerka »

Edin H. wrote:
mIRCerka wrote:kad se otvorio plavi put, dajdza mi je dosao u sa, donio vrecu brashna i jedan paket Coca Cola limenki... to je sve sto smo mu trazili...kakvo meso kakvi bakraci...

Meni je neko iz CNN-a (u njihovom Office-u) dao jednom limenku kole. Kad me poce gristi u grlu, nema sanse da popijem cijelu kolu. Odvikao se. A blamaza da ponesem limenku sa sobom. :mrgreen:
meni je izjela sluzokozu nosa, plakala sam 10 minuta, ali sam se izborila i popila je sama!

par limenki sam poklonila raji za rodjendane njihove... :roll:

Evo sam pretrazila svuda, nigdje fakat ICAR CANNED BEEF osim na par NASHIH blogova pisanih na engleskom...
The 51st State

#37 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by The 51st State »

arapski mesni narezak i jal japanska jal francuska riblja pasteta jedino sto je valjalo ali je zato i dolazilo na kasicicu osim sto ih se moglo ukradenih po pijacama nabaviti.
luciferino

#38 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by luciferino »

Joj, kad se sjetim bureka od ikara, pa faširki od ikara, pa krompiruše od instant pirea i ikara (pita interno zvana šarenkapa) :razz:
Meni Ikar nije bio mrzak, a ne mogu se baš pohvaliti da mi danas nedostaje. :oops:
moon78

#39 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by moon78 »

Jara wrote:Hoces reci da je neispravan? Covjek je bio profesor na primatu ( mozda si ga i znala ;-) ) ...
pretpostavljam da se radi o pokojnom prof. Puji... ehhh... legenda, ovi mladji vjerovatno ne znaju za njega
suncica24

#40 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by suncica24 »

Ako nisam zdrava i normalna, to je zbog Ikara :D

Mi smo u kuci rat docekali sa nekih 50kg brasna (10 konzervi smo pojeli od marta do maja jer...rata neeece bitiii :roll: ) i mozda dva litra ulja.
Tako da kad neko prica o coli, piletini, bureku...suze mi na oci krenu. Ja sam znala samo za zaru, blitvicu, maslacak i ono prokuhano meso iz zamrzivaca sto je prezivjelo 10 dana.
Kasnije...i Ikar je bio WOW.
a kamoli launch paketi...

I da, hvala Don Anti koji nam je, vidjevsi moju majku sa deset listova kupusa (onih natruhlih) sa pijace , kupljenih od cijele plate, bez da je pitao ko smo i sta smo, poslao VEEELIIIKII PAKET u kom je bilo SVEGA!
Jos se sjecam onog mlijeka i sunke :-D

I jos jedna pricica koje ne znam da li zelim ili ne da se sjetim: Jedina zelja te 92 bio mi je paradajz. I negdje, u augustu, dolazi moj otac sa tri paradajeza u ruci, poklonom od neke...dobre duse.
I dan danas, svaki paradajez gledam sa cudjenjem, divljenjem i velikom ljubavlju...
Last edited by suncica24 on 26/05/2008 17:09, edited 1 time in total.
clone033

#41 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by clone033 »

chuchumbamayumbe wrote:Jbga,
Ispade da se u ratu imalo za birati sta ce se jesti, pa niko nije htio da halise Ikar jer je bilo teletine i piletine...?
Ja sam cuo da se Ikar proizvodio u Italiji, da ga je radila ista fabrika koja je radila i konzerve za kerove pa je vjerovatno i sastav bio slican.
Uglavnom, vise sam volio Ikar kakav god, nego onaj jebeni keks iz konzerve godiste '47.
Izgleda da je slabo ko ovdje bio gladan kada moze da omalovazava "ulogu" Ikara u ratu.
uh meni je taj keks bio za deset, stari kad je bio ranjen od tog keksa se udebljao nekih 4 ili 5 kila, a i konzerva se kasnije iskoristila, napravila se pec, pa se jos jedna soba osposobila
clone033

#42 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by clone033 »

suncica24 wrote:Ako nisam zdrava i normalna, to je zbog Ikara :D

Mi smo u kuci rat dockali sa nekih 50kg brasna (10 konzervi smo pojeli od marta do maja jer...rata neeece bitiii :roll: ) i mozda dva litra ulja.
Tako da kad neko prica o coli, piletini, bureku...suze mi na ci krenu. Ja sam znala za zaru, blitvicu, maslacak i ono prokuhano meso iz zamrzivaca sto je prezivjelo 10 dana.

I da, hvala Don Anti koji nam je, vidjevsi moju majku sa deset listova kupusa (onih natruhlih) sa pijace , kupljenih od cijele plate, bez da je pitao ko smo i sta smo, poslao VEEELIIIKII PAKET u kom je bilo SVEGA!
Jos se sjecam onog mlijeka i sunke :-D

I jos jedna pricica koje ne znam da li zelim ili ne da se sjetim: Jedina zela te 92 bio mi je paradajz. I negdje, vec u augustu, dolazi moj otac sa tri paradajeza u ruci, poklonom od neke...dobre duse.
I dan danas, svaki paradajez gledam sa cudjenjem, divljenjem i velikom ljubavlju...
ah jelo se svasta, mi smo imali neku bastu u komsiluku i sadio se kupus i kupus rodio, i one prve listove pobrali i stara napravila nesto za sta smo kasnije ustanovili da se zove flekice sa kupusom, nikada zilaviji list nisam pojeo...
A ikar, hm, pa nije bio los nije, malo se prodinsta sa perkama mladog luka, meza samo takva za cuganja izvade se one zilice, jest da smo biskali konzervu ko rizu, ali se je jeo i svi se oblizivali....
suncica24

#43 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by suncica24 »

ah jelo se svasta, mi smo imali neku bastu u komsiluku i sadio se kupus i kupus rodio, i one prve listove pobrali i stara napravila nesto za sta smo kasnije ustanovili da se zove flekice sa kupusom, nikada zilaviji list nisam pojeo...
A ikar, hm, pa nije bio los nije, malo se prodinsta sa perkama mladog luka, meza samo takva za cuganja izvade se one zilice, jest da smo biskali konzervu ko rizu, ali se je jeo i svi se oblizivali....
Eeee, i mi kasnije imali bastu, to su vec bila "lijepa" vremena :D
Šapat

#44 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Šapat »

Ne znam sto ste zacudjeni da ni zivotninje nisu htjele jesti ni IKAR niti bilo kakav slicna, da izvinete, sranje.
Pa vec je opste poznato da je ovdje stizala hrana za koju niko nije znao ni odakle je, ni kada je proizvedena ni ko je proizveo...nista.

UN-ovom studijjom iz 2004, tacnije to je bila studija nezavisnih istrazivaca, ali placena UN parama, utvrdjeno je upravo ovo sto rekoh gore - da se za preko 70% hrane i lijekova koje smo primali kao "pomoc" nije znalo ni porijeklo, ni datum ni mjesto proizvodnje, kao ni tacan sadrzaj svega toga...

Ja se vrlo dobro sjecam nekakvog keksa koji je stizao tamo negdje '93, a za njega su govorili "samo za malu djecu i starce", jer se navodno radilo o nekakvom proteinskom keksu. Za one koji ne znaju ili se ne sjecaju, taj keks je bio star bar 15 godina, sudeci po okusu, a i ako je bio svjez onda je stvarno ne znam od cega je pravljen. Proteina je mozda u njemu i bilo, ali je samo pitanje jesu li bili neki testni, cisto da se vidi kako ce glupi bosanci reagovati na taj sadrzaj.
A Sarajevo je u tom momentu bilo najpogiodnije tlo za raznorazna testiranja svega i svacega - opkoljeno, ljudi bukvalno i gladni i zedni i znalo se da niko ziv nece postavljati pitanje sta je to i odakle je. Ma savrsen poligon za testiranje...

I onda se cudimo sto nam je rak (k/cancer) danas kao prehlada, sto svaka druga zena (bukvalno) ima rak grlica materice ili dojke (ovi su najcesci), sto ljudi padaju po ulici od mozdanih i srcanih udara a da niko ne zna tacan razlog toga, sto nam se djeca radjaju sa psihomotorickim nedostacima, itd. itd.

Mada, sudeci po vecerasnjim vijestima na Hayatu, gdje je receno nesto vrlo alarmantno - da se kod nas novorodjencad vakcinisu protiv hepatitisa B, a u cijelom svijetui je sasvim normalno da se to radi tek na polasku u skolu. Plus, ljudi zvali 17 zemalja i pitali za taj lijek, i kako rekose - niko ziv ne zna za taj lijek niti je isti bilo gdje u svijetu odobren. Ukratko, BiH je "zadrzala" svoju naviku da bude zamorac. I to besplatni. A za rezultat imamo jednogodisnjake ili dvogodisnjake sa teskim fizickim anomalijama, da ne upotrijebim neki grdji izraz...
Alhemicarkaa

#45 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Alhemicarkaa »

Jara wrote:Hoces reci da je neispravan? Covjek je bio profesor na primatu ( mozda si ga i znala ;-) ) ...
Necu reci da je neispravan, ali da vidis kako izgleda i kako se mjeri na tom aparatu, ne bi vjerovao u rezultate (sto ne znaci da je icar radioaktivan)...
A profesora sam znala, ja sam od onih vjecitih studenata ;)
suncica24 wrote:Tako da kad neko prica o coli, piletini, bureku...suze mi na oci krenu. Ja sam znala samo za zaru, blitvicu, maslacak i ono prokuhano meso iz zamrzivaca sto je prezivjelo 10 dana.
Joj i ja isto. Nikad necu zaboraviti kad sam otisla kod prijateljice kojoj je otac radio u unproforu. Oni normalno pili colu, a mi vodu stedili. Mama mi zabranila da idem kod njih. Mogu zamisliti kako sam izgledala, ko cuko kad te gleda dok jedes.
A med od maslacaka jos uvijek pravimo.

A kad smo kod tih pricica, otvorili se plavi putevi, i kupila moja mama frtalj mesa, dala sve pare sto je tetka iz Svedske poslala. Napravili mi to meso, i jedemo, a nana se izvila preko stolice i skilji. Prepadne se mama da joj nije pozlilo, a nana ce, ma nije mi nista, slusam kako mi se crijeva otimaju za ovaj komadic mesa :lol:

Ne znas bi li se smijo ili plakao.
amrica

#46 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by amrica »

Cevape nisam ni vidjela tokom 4 godine, a kamoli jela, samo sam cula da pojedinci i to mogu sebi priustiti.
Pita od ikara sa rizom, jao, koja ljepota, jos kad dodje struje pa je napravis u pretisu, da ne moras loziti vatru, obicno u 3-4h ujutro, a sva svjetla ukljucena, tv, radio, video, usisivac... sve sto nema veze sa vodom. PRAZNIK!
Inace, macku od mog brata otpala dlaka od ikara, meni nije otpala kosa.... :-)
A najgora stvar je bila neka smrdljiva riba iz konzervi, mislim ili haringa ili losos, fuuujjjj.
A keks iz USA humanitarne (moj bio 63. ili 64. godiste) bio skroz dobar.
Citajuci ove postove sjecam se svega, svako od nas bi mogao knjigu napisati. Najvazniji dio kad smo izmedju ruza u bastici ispred kuce posadali paradajz, rodio kao lud, davali rodbini i komsijama, pomalo, naravno.
Druga stvar, ali veoma bitna, ta bastica je na ulici, i to jedina basta u ulici, samo metalna ograda koja se moze preskociti bez problema, nikad nam niko nije ukrao nista!!!!!!
A ako neko zapocne temu o kradji struje sa prioriteta, dalo bi se svasta napisati.
Jara

#47 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Jara »

Alhemicarkaa wrote:
Jara wrote:Hoces reci da je neispravan? Covjek je bio profesor na primatu ( mozda si ga i znala ;-) )
Necu reci da je neispravan, ali da vidis kako izgleda i kako se mjeri na tom aparatu, ne bi vjerovao u rezultate (sto ne znaci da je icar radioaktivan)...
A profesora sam znala, ja sam od onih vjecitih studenata ;)...
"Ne čit'o...hodo!" Birvaktile, prije rata...
Prilično se dobro sjećam kako izgeda, kako se mjeri, čak i kako "zvuči"... ;-)
A čime su mjerili u ratu, ne znam...možda baš tim starim a možda i ne ( jelde, malo kabast za nosit' van... prič'o mi poznanik da su mjerili i radioaktivnost barica vode oko faksa)...
Alhemicarkaa

#48 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Alhemicarkaa »

Jara wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Jara wrote:Hoces reci da je neispravan? Covjek je bio profesor na primatu ( mozda si ga i znala ;-) )
A profesora sam znala, ja sam od onih vjecitih studenata ;)...
"Ne čit'o...hodo!" Birvaktile, prije rata...
Prilično se dobro sjećam kako izgeda, kako se mjeri, čak i kako "zvuči"... ;-)
A čime su mjerili u ratu, ne znam...možda baš tim starim a možda i ne ( jelde, malo kabast za nosit' van... prič'o mi poznanik da su mjerili i radioaktivnost barica vode oko faksa)...
Hmh, mi smo otkrili da se toliko raspada da cak daje svjetlost prije samog zvuka (kad se zagledas izmedju rasklimanih djelova). A mjerili smo i mi, ispred hemijskog amfiteatra, ispred fizickog i napolju, fizicki najradioaktivniji :lol:
A mjerili i u laboratoriji radiohemije, nidje veze, najmanje radioaktivnosti zabiljezio...
karanana

#49 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by karanana »

E, sjetih se necega cega sam se cesto pitao, ali zaboravio da bilo koga pitam.

U ratu, jeli bilo racuna za placanje rezija kao sto su struja, voda, telefon, smece ili je to bilo besplatno kad ga je bilo? Ili se to placalo nekakvim bonovima? A sta ako ljudi nisu nista radili i nisu imali te bonove? jeli im iskljucivano?
Alhemicarkaa

#50 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?

Post by Alhemicarkaa »

koju bolan vodu i struju :lol: to nismo ni imali sta da placam
Post Reply