Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
univerzalac wrote:Od malih nogu sam srcem vjerovao u Boga, vremenom znanje tjera i čovjekov razum da prihvati 100% ISTINU!
PS. Allahu Ekber!
Pa ovo je najveća budalaština što sam je pročitao ovdje.Pa baš zato što znanje TJERA čovjeka da RAZMISLI,u islamskim zemljama je OGROMAN broj nepismenih
e i ovo je najveca glupost koju covjek moze procitat.nisi jedini koji obavezno lupi ovaj biser na ovakvim temama.znaci ti si u sustini neupucen,najblaze receno.
koje su to po tebi islamske zemlje?da li si ikad bio u nekoj od njih?da li si upucen u sistem skolovanja u mnogim islamskim zemljama?gdje su ti po tebi mnogi nepismeni muslimani?je li za tebe svaka islamska zemlja=afganistan?koliki je procenat nepismenih u evropi?sta je sa africkim zemljama?najlakse je doci na forum i lupati o nepismenosti muslimana.
seldzuk wrote: Čini mi se da ratna iskustva ljudi koji su se tada okrenuli vjeri previše pojednostavljuješ. Prvo, ta su iskustva suviše jaka da bi ih svako mogao tako precizno opisati. Možda je kod nekih ljudi rezon zaista: Ja preživih, oni izginuše, valja se meni vjeri vratiti. Ali brojne situacije kao što su ove sa granatama koje su ubijale ljude koji su udaljeni, a nisu one koji su blizu, ili pogađale ljude koji su bježali u podrum kroz uske prozorčiće, navelo je mnoge ljude da počnu razmišljati o postojanju Boga, o tome da je On sve odredio, dao svemu početak i kraj i da iza svakog događaja postoji dublji razlog od čisto fizičkog i materijalnog.
Upravo tako prijatelju i brate. Znam dosta ljudi koji su ginuli od udaljene granate ili metka, a meni se licno dogodilo da mi granata pukne na par metara od mene. Ja i prijatelj smo bas u tom trenutku ucili neke sure, onako ispitivali se on mene pitao sta ja znam i ja njega. Nije niko od nas bio vjernik koji prakticira namaz ili nesto drugo. Granata je udarila manje od pet metara od nas u jedan mali krov. Kako je udarila tu, mogla je udariti i medju nas. Detonacija i geleri su nas razbacali ali niko nije bio ni okrznut. Kad to vidis, jednostavno shvatis kako nisi ti taj koji icim na ovom svjetu upravlja. Ti si jednostavno jedno slabo bice koje ovisi od milosti Uzvišenog. A zivjeti zivotom vjernika je nemjerljivo bolje, zanimljivije, kako god
Kako možeš učiti sure a ne biti vjernik?? Ja nisam vjernik i neznam nijednu suru,i mene i par mojih jarana je mimoišla kiša granata i metaka,čak i pred mojom zgradom i NIKAD NISAM OSJETIO NEŠTO UZVIŠENO,ILI INTERVENCIJU VIŠE SILE,tako da to kao "dokaz" o postojanju boga možete okačiti mačku o rep.A po toj logici šta ćemo sa karadžićem,mladićem i desetinama hiljada ubica koji kolju,ubijaju,pale i vjeruju u boga a slobodno žive izvan dometa pravde?? Jel srebrenica božja volja,i dokaz postojanja boga??
Da se razumijemo poštujem svačije opredjeljenje,i vjeru u boga ali ovo što pričate u stilu promašio me geler-bog postoji jednostavno nemogu prihvatiti.
Da, kada pogledam ovu u ovu sliku shvatim da je Allah a.s. zaista svemocan i milosrdan. Njegova ljubav je nevjerovatna...
...tvoju namjeru naslucujem i plasim je se ..ako ovom slikom zelis svjedociti i porucivati o bilo cemu drugom sem o moci i milosti dragog Boga onda si u velikoj zabludi i tvoje neznanje je opako..molim te da se izjasnis jer mozda grijesim ali izmedu redova tvog komentara kao da izviruje zloba..cekam odgovor i u naprijed se izvinjavam ako sam pogresno shvatila tvoju poruku.
mislim da je post bio prilicno jasan. ja ne vidim tu nikakvu zlobu da izviruje, nego pitanje koje se postavlja samo po sebi. zasto se desavaju stvari koje se desavaju ako je bog svemocan i milosrdan?
seldzuk wrote: Čini mi se da ratna iskustva ljudi koji su se tada okrenuli vjeri previše pojednostavljuješ. Prvo, ta su iskustva suviše jaka da bi ih svako mogao tako precizno opisati. Možda je kod nekih ljudi rezon zaista: Ja preživih, oni izginuše, valja se meni vjeri vratiti. Ali brojne situacije kao što su ove sa granatama koje su ubijale ljude koji su udaljeni, a nisu one koji su blizu, ili pogađale ljude koji su bježali u podrum kroz uske prozorčiće, navelo je mnoge ljude da počnu razmišljati o postojanju Boga, o tome da je On sve odredio, dao svemu početak i kraj i da iza svakog događaja postoji dublji razlog od čisto fizičkog i materijalnog.
Upravo tako prijatelju i brate. Znam dosta ljudi koji su ginuli od udaljene granate ili metka, a meni se licno dogodilo da mi granata pukne na par metara od mene. Ja i prijatelj smo bas u tom trenutku ucili neke sure, onako ispitivali se on mene pitao sta ja znam i ja njega. Nije niko od nas bio vjernik koji prakticira namaz ili nesto drugo. Granata je udarila manje od pet metara od nas u jedan mali krov. Kako je udarila tu, mogla je udariti i medju nas. Detonacija i geleri su nas razbacali ali niko nije bio ni okrznut. Kad to vidis, jednostavno shvatis kako nisi ti taj koji icim na ovom svjetu upravlja. Ti si jednostavno jedno slabo bice koje ovisi od milosti Uzvišenog. A zivjeti zivotom vjernika je nemjerljivo bolje, zanimljivije, kako god
Kako možeš učiti sure a ne biti vjernik?? Ja nisam vjernik i neznam nijednu suru,i mene i par mojih jarana je mimoišla kiša granata i metaka,čak i pred mojom zgradom i NIKAD NISAM OSJETIO NEŠTO UZVIŠENO,ILI INTERVENCIJU VIŠE SILE,tako da to kao "dokaz" o postojanju boga možete okačiti mačku o rep.A po toj logici šta ćemo sa karadžićem,mladićem i desetinama hiljada ubica koji kolju,ubijaju,pale i vjeruju u boga a slobodno žive izvan dometa pravde?? Jel srebrenica božja volja,i dokaz postojanja boga??
Da se razumijemo poštujem svačije opredjeljenje,i vjeru u boga ali ovo što pričate u stilu promašio me geler-bog postoji jednostavno nemogu prihvatiti.
Jeste.
Nista se ne desava bez Njegovog odobrenja.
Raspravljati o tome sto mi mislimo zbog cega se to, ili bilo sto drugo, desilo odvelo bi nas u off topic, jer to nije tema ovog topica.
i ja se to isto pitah prije. i meni je to smetalo. kako Bog moze dozvoliti srebrenicu?!
jednostavno: nije je On dozvolio, niti ucinio. takve stvari su na nama (ljudima) da sprijecimo i nosimo se s njima. to je nas put. ono gdje moramo dokazati da smo vrijedni i dobri.
spekulant wrote:ponosan sam sto ne vjerujem u boga, ako je srebrenica bozija volja..
mislim da si do sad bezbroj puta ponovio kako nisi vjernik i stvarno ne vidim smisla u ponavljanju istog.pogotovo ne u kontekstu srebrenice.
jesi li ponosan sto nisi vjernik, kad vidis nesto lijepo i velicanstveno sto takodje dolazi od stvaratelja.sve je bozija volja.i smrt, i bolest ,i zivot....srebrenicani su sehidi.a posto ne vjerujes u boga,ne znas koliko je velika rijec sehid i prema tome budi i dalje ponosan na sebe ali ne moras to sam sebi dokazivati na ovom forumu.
...spoznati kreatora???
moze svako, iskrenom zeljom!
nekome je i mali znak dovoljan, a nekome ne...prvi vjeruju da sve sto se dogadja biva Bozijom voljom, drugi to opet pripisuju drugim silama i jednostavno slucajnosti...
pogledajte ovo...mozda nekome bude ZNAK!? http://www.4shared.com/file/54531763/88 ... pakla.html
Da, kada pogledam ovu u ovu sliku shvatim da je Allah a.s. zaista svemocan i milosrdan. Njegova ljubav je nevjerovatna...
...tvoju namjeru naslucujem i plasim je se ..ako ovom slikom zelis svjedociti i porucivati o bilo cemu drugom sem o moci i milosti dragog Boga onda si u velikoj zabludi i tvoje neznanje je opako..molim te da se izjasnis jer mozda grijesim ali izmedu redova tvog komentara kao da izviruje zloba..cekam odgovor i u naprijed se izvinjavam ako sam pogresno shvatila tvoju poruku.
mislim da je post bio prilicno jasan. ja ne vidim tu nikakvu zlobu da izviruje, nego pitanje koje se postavlja samo po sebi. zasto se desavaju stvari koje se desavaju ako je bog svemocan i milosrdan?
Svaka radost koja pogodi covjeka je od Boga, a svaka nesreca je posljedica ljudskih gresaka, nemara. Primjer Srebrenice nama treba biti pouka da nikada svoje pravo na odbranu ne treba dati nikome vec se treba braniti sami svojim naporom do posljednjeg. Bog je Svemocan i Milostiv, a covjek je nezahvalan i nemaran prema onome sto mu je njegov Gospodar propisao. Zakon trazi postivanje zakona, odgovornost onoga na koga se odnosi... zato smo mi odgovorni kada taj zakon nepostujemo i kada nas nesreca zbog toga pogodi. To vam je nalik covjeku koji unatoc sto je Alkohol zabranjen ode i napije se ko konj, sjedne u auto i izazove tezu saobracajnu nesrecu u kojoj on nastrada i neko drugi sa njim. Njega je upropastila njegova slobodna volja, Srebrenicane ponasanje naseg rukovodstva koje je bukvalno zrtvovalo Srebrenicu i Zepu, stavivsi ih u zasticenu zonu, pa potom ostavivsi na cijedilu do dana kada su Srbi pokrenuli akciju. Podatak da je Naser Oric izvucen mjesec dana ranije iz Srebrenice radi doskolovavanja daje mogucnost da se postave mnoga pitanja... Kaze se kada neki narod sam sebi cini nepravdu, taj ce narod Bog kazniti narodom koji ce njima napraviti nepravdu kako bi se opametili. Kada su muslimani izgubili drugu bitku u Islamu na Uhudu, svatili su zbog cega su je izgubili... zbog neposluha naredjenja koje im je dao Boziji poslanik Muhammed s.a.v.s. On im je naredio da stite s brda ledja svojim saborcima i da ne uzmicu sa tog polozaja... Misleci da su dobili bitku oni su sisli sa brda iza kojih je cekala konjica koja je nanjela prvi poraz muslimanima. Oni se nisu poslje toga pitali jeli BOG MILOSTIV ILI NIJE? CIME SU TO ZASLUZILI? Shvatili su da su svojim nemarom i neposluhom pridonjeli svome porazu. Pametan zna da postoje uzroci i posljedice... i kada mu se sta lose desi on svida racun i izvlaci pouku iz toga. Mi jos brojimo zrtve srebrenickog pada a malo kada smo se pitali sta je dovelo do toga.
Koliko smo sami pridonjeli da se takvo sto desi...
spekulant wrote:ponosan sam sto ne vjerujem u boga, ako je srebrenica bozija volja..
mislim da si do sad bezbroj puta ponovio kako nisi vjernik i stvarno ne vidim smisla u ponavljanju istog.pogotovo ne u kontekstu srebrenice.
jesi li ponosan sto nisi vjernik, kad vidis nesto lijepo i velicanstveno sto takodje dolazi od stvaratelja.sve je bozija volja.i smrt, i bolest ,i zivot....srebrenicani su sehidi.a posto ne vjerujes u boga,ne znas koliko je velika rijec sehid i prema tome budi i dalje ponosan na sebe ali ne moras to sam sebi dokazivati na ovom forumu.
ako ti smeta sto ja govorim da nisam vjernik, to je tvoj problem. ja se samo nadovezujem na diskusiju. pricu o srebrenici nisam ja zapoceo. ja znam sta su sehidi. a sta je sa majkama i sestrama sehida, i njihovom patnjom? isto bozija volja?
Svaka radost koja pogodi covjeka je od Boga, a svaka nesreca je posljedica ljudskih gresaka, nemara. Primjer Srebrenice nama treba biti pouka da nikada svoje pravo na odbranu ne treba dati nikome vec se treba braniti sami svojim naporom do posljednjeg. Bog je Svemocan i Milostiv, a covjek je nezahvalan i nemaran prema onome sto mu je njegov Gospodar propisao. Zakon trazi postivanje zakona, odgovornost onoga na koga se odnosi... zato smo mi odgovorni kada taj zakon nepostujemo i kada nas nesreca zbog toga pogodi. To vam je nalik covjeku koji unatoc sto je Alkohol zabranjen ode i napije se ko konj, sjedne u auto i izazove tezu saobracajnu nesrecu u kojoj on nastrada i neko drugi sa njim. Njega je upropastila njegova slobodna volja,Srebrenicane ponasanje naseg rukovodstva koje je bukvalno zrtvovalo Srebrenicu i Zepu, stavivsi ih u zasticenu zonu, pa potom ostavivsi na cijedilu do dana kada su Srbi pokrenuli akciju. Podatak da je Naser Oric izvucen mjesec dana ranije iz Srebrenice radi doskolovavanja daje mogucnost da se postave mnoga pitanja... Kaze se kada neki narod sam sebi cini nepravdu, taj ce narod Bog kazniti narodom koji ce njima napraviti nepravdu kako bi se opametili. Kada su muslimani izgubili drugu bitku u Islamu na Uhudu, svatili su zbog cega su je izgubili... zbog neposluha naredjenja koje im je dao Boziji poslanik Muhammed s.a.v.s. On im je naredio da stite s brda ledja svojim saborcima i da ne uzmicu sa tog polozaja... Misleci da su dobili bitku oni su sisli sa brda iza kojih je cekala konjica koja je nanjela prvi poraz muslimanima. Oni se nisu poslje toga pitali jeli BOG MILOSTIV ILI NIJE? CIME SU TO ZASLUZILI? Shvatili su da su svojim nemarom i neposluhom pridonjeli svome porazu. Pametan zna da postoje uzroci i posljedice... i kada mu se sta lose desi on svida racun i izvlaci pouku iz toga. Mi jos brojimo zrtve srebrenickog pada a malo kada smo se pitali sta je dovelo do toga.
[/quote][/quote]
izgleda da ni sam nisi svjestan koliko je ovo sto govoris materijalisticki. kao da priznajes da ne postoje nikakva cuda niti natprirodne pojave. da se stvari koje se dogadjaju mogu objasniti nekom logikom, a ne bozijom voljom. pa gdje su ta cuda, bozije intervencije?
a pokusaj da se izvuces iz pitanja kako to da se dogadjaju grozne stvari ljudima, ako je bog milostiv i svemocan, recenicom: "Svaka radost koja pogodi covjeka je od Boga, a svaka nesreca je posljedica ljudskih gresaka, nemara." je jadan i sam znas da to nije tacno. sta je zgrijesila bolesna beba, sta je zgrijesila djevojcica koja se igrala na ulici i pogodila je granata? mozda si mislio da je to od gresaka drugih ljudi? zasto onda svemoguci i milostivi bog to ne sprijeci?
ako ti smeta sto ja govorim da nisam vjernik, to je tvoj problem. ja se samo nadovezujem na diskusiju. pricu o srebrenici nisam ja zapoceo. ja znam sta su sehidi. a sta je sa majkama i sestrama sehida, i njihovom patnjom? isto bozija volja?
nemam ja nikakav problem s tim sto ti nisi vjernik.kazem ti da nema potrebe da to stalno ponavljas.
kazes da se nadovezujes na diskusiju.hajde da onda diskutujemo a ne da se ubjedjujemo.
patnje i stradanja se desavaju podjednako i vjernicima i nevjernicima.to sto je neko vjernik nije garancija da mu se nece dogoditi nista lose,nikakva nepravda i patnja.naprotiv,vjernicima se to desava kao iskusenje.kakav sam ja vjernik ako za sve lose sto mi se desi u zivotu posumnjam u Uzvisenog.ako npr Allah dz.s uzme sebi meni dragu osobu,ja treba da ga zamolim za sabur i ublazavanje bola, a ne da kazem e ovo nije fer jer ja sam vjernik.u tome se i ogleda jacina vjere.ne posumnjati u Uzvisenog i njegovu volju.
kazes sta je sa majkama srebrenice?e pa vidis,one su vjernice.one od dragog Allaha traze sabur i kaznu za zlocince.one su prosle i prolaze kroz jako tesko iskusenje.one su jake i nepokolebljive u svom vjerovanju jer Allah ti daje iskusenje kroz tvoju patnju.
tanana wrote:jer Allah ti daje iskusenje kroz tvoju patnju.
I dalje pricamo o milostivom i sveznajucem bogu?
1. Ako je milostiv, cemu onda patnja?
2. Ako je sveznajuci, cemu onda iskusenje?
Tuzno ...
ja mislim da je i premilostiv s obzirom kakvi smo mi nezahvalnici.
ne ogleda se Allahova milost samo kroz ono sto ti se desi u zivotu,bilo lijepo ili lose,nego kroz sve sto vidis oko sebe.
Allah dz.s ti je dao razum i moc rasudjivanja.
ps,tema je kako ste spoznali svevisnjeg.ako ti mislis da je spoznati svevisnjeg tuzno ne vidim nikakvog razloga za daljnju diskusiju.
hajde da sumiramo malo, stvari u kojima se svi slazemo:
imamo slobodnu volju, razum, i moc rasudjivanja. nekad nam se desavaju lose stvari u zivotu, nekad dobre. ponekad se desi da kada se molimo za dlaku izbjegnemo neku katastrofu, a ponekad je izbjegnemo i kad se ne molimo. a ponekad se desi upravo ono za sta smo se molili da se ne desi.
nekad se neko razboli, pa se moli bogu, trazi pomoc, i izlijeci se. nekad ne.. isto je sa onim i koji se ne mole.. ali se nikad nikome ne vrati molitvom amputirana noga. sto li?
ako se napijes rizikujes da napravis saobracajnu nesrecu.. ako ti ratna strategija nije dobra, izgubit ces bitku, pa taman se borio u ime kreatora.. itd itd itd...
i hajmo se vratiti temu.. kako ste spoznali kreatora?
Hladnoca je odsustvo toplote.
Mrak je odsustvo svjetla.
Zlo je odustvo dobra.
Kada nema dobra onda vlada zlo, i mangupi pale starice i nabijaju na noz koga stignu.
Kada ljudi preporucuju dobro, onda im kazu da sire vjersku propagandu.
Inace uvijek sam znao da Bog postoji. Nisam ispunjavao vjerske obaveza, ali sam planirao nekada poceti. Zelio sam samo jos koju koku, cugu i produvat jos par komada. Al sam planirao nekad 'doci tobe'.
Prva jaca potvrda mi je dosla u ratu, kao i mnogima. Na pumi za vodu, tjeralo me nesto da se sagnem. Sjecam se svakog trena, svake misli.
Govorio samom sebi, nisam zedan, prljave mi ruke. Al djaba morao sam se saget' i napit' se vode.
Sjecam se, cim sam osjetio prvi gutljaj u grlu da me nesto gurnulo na pumpu.
Oko mene vise od 10 mrtvih, ne znam koliko ranjenih. Ja na cca 3m od minobacacke granate samo ranjen sa cca 20 gelera. Dijete tik do mene mrtvo, mali koji mi je pumpao mrtav...
I da, i pored toga, jednostavno sam znao da Bog postoji. Nikada nisam imao trenutak spoznaje. S prvim koracima prema Njemu, sve je postalo jasno.
Svaka radost koja pogodi covjeka je od Boga, a svaka nesreca je posljedica ljudskih gresaka, nemara. Primjer Srebrenice nama treba biti pouka da nikada svoje pravo na odbranu ne treba dati nikome vec se treba braniti sami svojim naporom do posljednjeg. Bog je Svemocan i Milostiv, a covjek je nezahvalan i nemaran prema onome sto mu je njegov Gospodar propisao. Zakon trazi postivanje zakona, odgovornost onoga na koga se odnosi... zato smo mi odgovorni kada taj zakon nepostujemo i kada nas nesreca zbog toga pogodi. To vam je nalik covjeku koji unatoc sto je Alkohol zabranjen ode i napije se ko konj, sjedne u auto i izazove tezu saobracajnu nesrecu u kojoj on nastrada i neko drugi sa njim. Njega je upropastila njegova slobodna volja,Srebrenicane ponasanje naseg rukovodstva koje je bukvalno zrtvovalo Srebrenicu i Zepu, stavivsi ih u zasticenu zonu, pa potom ostavivsi na cijedilu do dana kada su Srbi pokrenuli akciju. Podatak da je Naser Oric izvucen mjesec dana ranije iz Srebrenice radi doskolovavanja daje mogucnost da se postave mnoga pitanja... Kaze se kada neki narod sam sebi cini nepravdu, taj ce narod Bog kazniti narodom koji ce njima napraviti nepravdu kako bi se opametili. Kada su muslimani izgubili drugu bitku u Islamu na Uhudu, svatili su zbog cega su je izgubili... zbog neposluha naredjenja koje im je dao Boziji poslanik Muhammed s.a.v.s. On im je naredio da stite s brda ledja svojim saborcima i da ne uzmicu sa tog polozaja... Misleci da su dobili bitku oni su sisli sa brda iza kojih je cekala konjica koja je nanjela prvi poraz muslimanima. Oni se nisu poslje toga pitali jeli BOG MILOSTIV ILI NIJE? CIME SU TO ZASLUZILI? Shvatili su da su svojim nemarom i neposluhom pridonjeli svome porazu. Pametan zna da postoje uzroci i posljedice... i kada mu se sta lose desi on svida racun i izvlaci pouku iz toga. Mi jos brojimo zrtve srebrenickog pada a malo kada smo se pitali sta je dovelo do toga.
[/quote]
izgleda da ni sam nisi svjestan koliko je ovo sto govoris materijalisticki. kao da priznajes da ne postoje nikakva cuda niti natprirodne pojave. da se stvari koje se dogadjaju mogu objasniti nekom logikom, a ne bozijom voljom. pa gdje su ta cuda, bozije intervencije?
a pokusaj da se izvuces iz pitanja kako to da se dogadjaju grozne stvari ljudima, ako je bog milostiv i svemocan, recenicom: "Svaka radost koja pogodi covjeka je od Boga, a svaka nesreca je posljedica ljudskih gresaka, nemara." je jadan i sam znas da to nije tacno. sta je zgrijesila bolesna beba, sta je zgrijesila djevojcica koja se igrala na ulici i pogodila je granata? mozda si mislio da je to od gresaka drugih ljudi? zasto onda svemoguci i milostivi bog to ne sprijeci?[/quote]
Ta cuda postoje i ima ih na gomile, samo ljudi poput tebe zatvaraju oci na to... ti nevidis ocite prirodne dokaze kako bi onda vidio i smisao mojih rijeci. jesi li se ikada kako priroda sama po sebi opstaje? Ko tvoje tijelo odrzava zivim? Zasto sve u tebi samo radi a ti nemas pojma o tome. Sta odrzava tvoje srce, zeludac, pluca, bubrege funkcionalnim i druge organe?
Nekim rijecima spomenutim gore mislio sam na pojedinca a nekim na kolektivitet... procitaj koji put vise pa ce ti biti jasnije ono sto sam zelio da kazem. Zasto bi Bog covjeka koji je gluh nijem i slijep za njegove odredbe spasavao od onoga sto je svojim rijecima djelima ili necim trecim izazvao? Onoga koji se pored ocitih stvari o Njegove zapovjedi oglusio. Kada sam mislio na Srebrenicu i Zepu mislio sam da preispitamo to gdje smo mi sami pogrijesili. Slusali smo Alijina prazna obecanja a ljude poput Zulfikarpasica nismo... htijeli smo zlatne kasike dobili smo jad i bjedu... iz primjera Slovenije i Hrvatske mogli smo pretpostaviti ako se odcijepimo da ce rat biti jedina opcija da se sacuva BiH-a. Pricam da se nesreca zasluzi svojim nemarom i konstantnim grijesenjem. Bog je Milostiv prema ljudima dao im je sve, pa cak i slobodnu volju da biraju, dao im je i uputsvo za bolji zivot i opet se covjek odvazi i bude mu nezahvalan. Zar tebe nije Bog ucinio istim covjekom kao i drugim od krvi i mesa, ali se od drugih razlikujes samo po onome sto sa sobom nosis tj. po rijecima i djelima. Ni ti nevolis nekoga ko sam sebi cini nepravdu i prelaze granice u zlu, onoga koji rusi granice i koji se bahato ponasa prema nekome... kako onda ocekujes da Bog lako podnosi one koji pored Njega izigravaju Boga. Volim ljude, ali bi im nekada radi nepravde koju nanesu sebi ili drugome rado dzelat bio. Beba nemoze zgrijesiti ni dijete do njegova punoljetstva... djeca i koju zadesi smrt prije dobi punoljetstva ulaze u raj i to je jedno od Bozijih milosti. A mi cemo se morati boriti za njegovu milost. A jesi li se ikada zapitao zasto i zbog cega su nas svi nasi neprijatelji tako lako ubijali bezdusno, sa sto vecim zarom i kolicinom otrova i zla? Jesi li ikada procitao neku od Bozijih knjiga ili svoje znanje o tome crpis iz logike?
Kad procitas neku od religijskih knjiga onda ces razumijeti sta znaci slobodna volja, gdje je treba usmjeriti i koja je odgovornost covjeka prema Bogu, sebi i nekome drugom. Sve ovo sto ti kazem bice ti jasnije.
tanana wrote:jer Allah ti daje iskusenje kroz tvoju patnju.
I dalje pricamo o milostivom i sveznajucem bogu?
1. Ako je milostiv, cemu onda patnja?
2. Ako je sveznajuci, cemu onda iskusenje?
Tuzno ...
Patnja i kusnja su nekada od Boga kazna prema onome koji sam sebi nepravdu cini i drugima,a nekada milost kojom Bog zeli da te ocisti... Bog je Milostiv jer je ljudima dao puno blagodati, ucinio ga je zivim, a da ne mora da vodi brigu o sebi, covjek sam dise, sam vidi, sam cuje, sam govori, sam osjeca... dao mu je i dusu i tijelo. Dusu koja je zlu naklonjena osim one na koju se Bog dragi smiluje. Bog je stvorio ljude da ga obozavaju i da mu robuju, dao im je najbolje uputstvo za zivot koje ne treba Bogu vec njima samima, On je neovisan od ljudi, da se svi mi skupimo da dobro neko ucinimo nebismo to mogli ako to nije volja Njegova, isto tako vrijedi i za zlo... jedna je od zakonitosti i ta da je Milost od Njega, a nesreca od nas samih. Smisao tome daje sama vjera i njeno poznavanje... zamislite svakoga ko kaze da je jevrej, krscanin ili musliman sa svojom religijskom knjigom u ruci i da vidi koliko je pogrijesio prema sebi a koliko prema drugome... vidjeli bi ste da bezgrijesnih nebi bilo. Gora je nepravda prema drugome od one koju cinite sami sebi...
Nepravda je najveci grijeh iza sirka, ako je nanesete sebi ogrijesicete i to vam Bog dragi moze oprostiti a ne mora, to je volja Njegova i njegovo pravo, a ako je uradite drugome oprostaj je pravo drugoga jer ga je Bog njemu prepustio... zato je nepravda iza nevjerovanja... pravda nekada ima cudan smisao ali ona je takva. Procitaj te neku religijsku knjigu i vidjecete da su one manje losih stvari propagirale, a drugacije je ono sta ljudi kao vjeru propagiraju jer svako ima svoj nacin interpretacije.
Spekulant negira postojanje Boga ili sumnja u Njegovo postojanje... kaze nevidim ga necujem i zbog toga ne treba vjerovati u Boga. Pa covjek nevidi i necuje mnostvo stvari ali u njih vjeruje... Aj mi ti nacrtaj dusevni bol? Pokazi mi njegovu sliku! Pokazi mi ljutnju, sumnju, pokazi mi glad, zedj, nacrtaj mi sve to... znaci li to zato sto ne vidis um da ne treba vjerovati u njega... Onda smo ja i ti bezumnici...
Okreni se svuda oko sebe svuda su dokazi o Bozijem postojanju samo ih svojom percepcijom dokuci ...
Spekulant negira postojanje Boga ili sumnja u Njegovo postojanje... kaze nevidim ga necujem i zbog toga ne treba vjerovati u Boga. Pa covjek nevidi i necuje mnostvo stvari ali u njih vjeruje... Aj mi ti nacrtaj dusevni bol? Pokazi mi njegovu sliku! Pokazi mi ljutnju, sumnju, pokazi mi glad, zedj, nacrtaj mi sve to... znaci li to zato sto ne vidis um da ne treba vjerovati u njega... Onda smo ja i ti bezumnici...
Okreni se svuda oko sebe svuda su dokazi o Bozijem postojanju samo ih svojom percepcijom dokuci ...
...to moze samo onaj ko ISKRENO zeli spoznati Gospodara, za spekulanta je to sada ama BAS NEMOGUCE, zato upucujem dovu Milostivom da mu pokaze Pravi put i pocasti ga Istinom... AMIN
.... 33. Dokaz im je mrtva zemlja: Mi joj život dajemo i iz nje niče žito koje oni jedu;
34. Mi po njoj stvaramo bašče, palmike i vinograde, i činimo da iz nje izvori izviru -
35. da oni jedu plodove njihove i od onoga što ruke njegove privrijede, pa zašto neće da budu zahvalni?
36. Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara pol: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju!
37. I noć im je dokaz: Mi uklanjamo dnevnu svjetlost i oni ostaju u mraku.
38. I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.
39. I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut.
40. Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.
41. Dokaz im je i to što potomke njihove u lađama krcatim prevozimo
42. i što za njih, slične njima, stvaramo one na kojima se voze.
43. I ako želimo, Mi ih potopimo, i neće im spasa biti, neće se izbaviti,
44. osim ako im se ne smilujemo, da bi do roka određenog uživali.
45. A kad im se rekne: "Bojte se onoga što se prije vas dogodilo i onoga što vas čeka da biste pomilovani bili..."
46. I ne dođe im nijedan dokaz od Gospodara njihova kojem oni leđa ne okrenu.
47. A kad im se kaže: "Udjeljujte od onoga što vam Allah daje"- onda nevjernici govore vjernicima: "Zar da hranimo onoga koga je Allah, da je htio, mogao nahraniti? Vi ste, uistinu, u pravoj zabludi!"
48. I govore: "Kad će već jednom ta prijetnja, ako istinu govorite?"
49. A ne čekaju drugo do strašan glas koji će ih, dok se budu jedni s drugima prepirali, obuzeti,
50. pa neće moći ništa oporučiti, niti se čeljadi svojoj vratiti.
51. I puhnuće se u rog, pa će oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti,
52. govoreći: "Teško nama! Ko nas iz naših grobova oživi?" - "Eto ostvaruje se prijetnja Milostivog, poslanici su istinu govorili!"
53. Biće to samo jedan glas i oni će se svi pred Nama obreti.
54. Danas se neće nikome nepravda učiniti i vi ćete, prema onom kako ste radili, nagrađeni biti:
55. stanovnici Dženneta uživaće toga dana u blagodatima veseli i radosni,
56. oni i žene njihove biće u hladovini na ukrašenim divanima naslonjeni,
57. u njemu će imati voća, i ono što budu željeli.
58. "Mir vama!" - biće riječi Gospodara Milostivog -
59. "a vi, o grješnici, danas se odvojite!"
60. O sinovi Ademovi, zar vam nisam naredio: "Ne klanjajte se šejtanu, on vam je neprijatelj otvoreni,
61. već se klanjate Meni; to je Put pravi
62. On je mnoge od vas u zabludu odveo, kako niste pameti imali?!
63. Ovo je Džehennem kojim vam se prijetilo,
64. pržite se sada u njemu zato što niste vjerovali!"
65. Danas ćemo im usta zapečatiti, njihove ruke će Nam govoriti, a noge njihove će o onome što su radili svjedočiti.
66. Da smo htjeli, mogli smo ih vida njihova lišiti, pa kad bi na put pošli, kako bi vidjeli?
67. A da smo htjeli, mogli smo ih na mjestu na kome su zgriješili u nešto pretvoriti, pa ne bi mogli nikuda otići niti se vratiti.
68. Onome kome dug život damo, Mi mu izgled nagore izmijenimo. Zar oni ne razumiju?
69. Mi poslanika nismo pjesništvu učili, to mu ne priliči. Ovo je samo pouka - Kur’an jasni,
70. da opominje onoga ko ima pameti, i da zasluže kaznu nevjernici.
71. Kako oni ne vide da Mi samo zbog njih stoku stvaramo i da oni njome raspolažu kao vlasnici!
72. i da smo im dali da se njome služe - na nekim jašu, a nekima se hrane,
73. i drugih koristi od nje imaju, i mlijeko, pa zašto nisu zahvalni,
74. već pored Allaha druge bogove prihvaćaju u nadi da će im oni na pomoći biti;
75. oni im, međutim, neće moći pomoći, a oni su njima poslušna vojska.
76. I nek te ne žaloste riječi njihove; Mi, doista, znamo i ono što kriju i ono što pokazuju.
77. Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik,
78. i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: "Ko će oživiti kosti kad budu truhle?"
79. Reci: "Oživiće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,
80. Onaj koji vam iz zelenog drveća vatru stvara i vi njome potpaljujete."
81. Zar Onaj koji je stvorio nebesa i Zemlju nije kadar stvoriti njima slične? Jeste, On sve stvara i On je Sveznajući;
82. kada nešto hoće, On samo za to kaze: "Budi!" - i ono bude.
83. Pa neka je hvaljen Onaj u čijoj je ruci vlast nad svim, Njemu ćete se vratiti!
Mnogi bi volili da Stvoritelja mogu staviti u kontekst ljudskog, opipljivog, vidljivog. Tesko je izaci iz te ''kutije'' i razmisljati van nje. Misao ide banalizirajucim tokom..ako je Bog milostiv, sveznajuci, svemocni, zasto se radjaju hendikepirana djeca, zasto imamo rak, leukemiju, gladne, ratove itd..? To mora da je zato jer Bog ili ne postoji ili ako postoji nije nista od toga sto se kaze da jeste.
Tesko je covjeku sagledati ovaj svijet ovozemaljski kao prolazan, nebitan, da se ovde na zemlji ne radi o Bogu, nego o nama samima, o brusenju naseg individualizma i duhovne snage koja vjerujem jedina preostaje i opstaje. Zar trebam ocekivati da spoznam Boziji naum ili da ga nekim moranjem trebam znati?! Vjera, koliko je jednostavna, toliko je kompleksna. Jednostavna u propisanoj formi, ali zato jako kompleksna u svom duhu i nacinu na koji cemo zivjeti u toj vjeri. Rijetki uspiju stici tu i osjecati jedno sa univerzumom.
Gdje je i ko je pravi vjernik, ma koji to smrtnik uopste zna i smije tvrditi??? Ko god da kaze, uzima Boziji sud u svoje ruke i zato nikad necu reci da je neko vjernik ili nije, bez obzira na mnoge upute i odredbe koje su nam ostavljene, nije nam ostavljeno da mi sudimo o drugom i drugom covjeku! Zato pazite kad dajete takve opaske jedni drugima. Mozete uputiti, ali ne i suditi.