Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Maraschino

#26 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Maraschino »

Pa zar oni nisu odlazili organizirano . :?

Skoro je bila neka reportaza ( TV - ne sjecam se koja) kako je nas covjek postao visoki oficir u Palestini i borio se protiv izraelaca.
omar little

#27 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by omar little »

Imam ja jedno,mozda pomalo blesavo, pitanje: Zar se ne kaze Jerusalem, mislim, na nasem? Moze biti da grijesim, ili da ne znam, ipak sam ja samo dijaspora... :D :D
mostarac

#28 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by mostarac »

Luke Perry wrote:Pa cuj valjda je Handzar divizija u SFRJ spadala u istu kategoriju kao ustase, cetnici itd, ili mozda nije. Englezi su muftiju nudili Jugoslaviji. Ja bi volio znati zasto ga Jugosloveni nisu htjeli.
eto na. a da ga je prihvatio bio bi odmah cetnik koji bije muslimane. ko bi narodu ugodio :lol: :lol: :lol:
Fair Life

#29 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Fair Life »

colt wrote:
Jazz_Junkie wrote:Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija. :D
i Dzafer-beg Kulenovic je zbrisao u Siriju i aktivno ucestvovao u ustaskoj emigraciji.
A zato je sad njegov unuk potpresjednik Congress of North American Bosniaks
Unuk radi na ucuvanju tekovina svog dede Dzafer bega Kulenovica i u slijedecem bi eventualnom ratu protiv fasista slijedeci revolucionarne puteve Handzar divizije suprostavio se... antifasistima.
user_friendly

#30 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by user_friendly »

tokom svih izraelsko-arapskih ratova židovi iz cijelog svijeta su odlazili u "džihad" za obranu Judenstaata
Jazz_Junkie

#31 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Jazz_Junkie »

user_friendly wrote:tokom svih izraelsko-arapskih ratova židovi iz cijelog svijeta su odlazili u "džihad" za obranu Judenstaata
Oni su se makar borili za svoje, a Bosnjaci opet isli da ginu za tudje interese. :wink:
user_friendly

#32 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by user_friendly »

Jazz_Junkie wrote:
user_friendly wrote:tokom svih izraelsko-arapskih ratova židovi iz cijelog svijeta su odlazili u "džihad" za obranu Judenstaata
Oni su se makar borili za svoje, a Bosnjaci opet isli da ginu za tudje interese. :wink:
Kakve veze ima recimo židov iz Rusije sa Jeruzalemom ili Izraelom? I jedni i drugi si tamo išli čisto iz uvjerenja!
bice_bice

#33 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by bice_bice »

Dan "Naqbe" na arapskom znači "Dan katastrofe", što govori o tome kako Arapi doživljavaju osnivanje države Izrael. Palestinci navode da su tada desetine hiljada Palestinaca protjerane sa svojih ognjišta kako bi bila formirana država Izrael.

dnevni avaz

glavni mi je pocetak druge recenice...
Drvosjeca iz Dejcica

#34 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

pitt wrote:ima negdje i bosanska dzamija....sef mi je rekao da je vidio kad je bio tamo. ne znam jel u hebronu ili nazarethu.
Ima, to su ljudi koji su se jos dvadesetih godina proslog vijeka emigrirali u tadasnju Palestinu, tu su se naselili podigli naselje gdje je kasnije izgradjena i dzamija. Dzamija, kao i citavo naselje, nakon okupacije od strane Izraela sluzi kao turisticka atrakcija.
Jazz_Junkie

#35 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Jazz_Junkie »

user_friendly wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Kakve veze ima recimo židov iz Rusije sa Jeruzalemom ili Izraelom? I jedni i drugi si tamo išli čisto iz uvjerenja!
Zidov iz Rusije nema nista sa Izraelom kao ni vecina Askenazi i sefardskih zidova. No, oni tvrde da su potomci semitskih Izraelita dok Bosnjaci nemaju nista s tim regionom kao Slaveni. Meni je to bezveze sto su ti "Bosnjaci" tada isli tamo da opet ginu dok se cijela Evropa radovala kraju Drugog svjetskog rata. Koliko je Bosnjaka otislo da se bori protiv Francovih fasista u Spanskom gradjanskom ratu?
Sociolog

#36 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Sociolog »

Zidov iz Rusije nema nista sa Izraelom kao ni vecina Askenazi i sefardskih zidova. No, oni tvrde da su potomci semitskih Izraelita dok Bosnjaci nemaju nista s tim regionom kao Slaveni. Meni je to bezveze sto su ti "Bosnjaci" tada isli tamo da opet ginu dok se cijela Evropa radovala kraju Drugog svjetskog rata. Koliko je Bosnjaka otislo da se bori protiv Francovih fasista u Spanskom gradjanskom ratu?[/quote]

14-16 10000% siguran, tada su bili jugoslovenski komunisti
Jazz_Junkie

#37 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Jazz_Junkie »

Sociolog wrote:Zidov iz Rusije nema nista sa Izraelom kao ni vecina Askenazi i sefardskih zidova. No, oni tvrde da su potomci semitskih Izraelita dok Bosnjaci nemaju nista s tim regionom kao Slaveni. Meni je to bezveze sto su ti "Bosnjaci" tada isli tamo da opet ginu dok se cijela Evropa radovala kraju Drugog svjetskog rata. Koliko je Bosnjaka otislo da se bori protiv Francovih fasista u Spanskom gradjanskom ratu?
14-16 10000% siguran, tada su bili jugoslovenski komunisti[/quote]

Ja sam nasao jednom listu svih boraca iz Jugoslavije koji su otisli boriti se protiv Franca. Iz BiH je bilo veoma mnogo ljudi, najvise Hrvata iz jugozapadne Bosne. Ti ljudi su vecinski radili kao "gastarbajteri" u Francuskoj.
Fiore

#38 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Fiore »

Ja prije nekoliko mjeseci sam citao u knjizi ( ne bih da navodim naslov., moze izritirati nekoga..) spominje se odlazak nekoliko brigada iz samog Sarajeva na ruski front 1942., a vezano za ovu temu., citao sam na nekoj starnici ispovjest prezivjelog borca iz juge., neki Bajro koji se borio sa arapima protiv izraelaca.. I da su dolazili svaki mjesec novi i novi.. Jedna dnevna novina., prije 4 dana je objavila da su to "zarobljenici" partizana tj. ostaci handzar dizvizije..
ma ima svega pomalo vjerovatno.. tesko je doci do ovakvih informacia kad su bile dugo skrivane.. 8-)
user_friendly

#39 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by user_friendly »

Zidov iz Rusije nema nista sa Izraelom kao ni vecina Askenazi i sefardskih zidova. No, oni tvrde da su potomci semitskih Izraelita dok Bosnjaci nemaju nista s tim regionom kao Slaveni. Meni je to bezveze sto su ti "Bosnjaci" tada isli tamo da opet ginu dok se cijela Evropa radovala kraju Drugog svjetskog rata. Koliko je Bosnjaka otislo da se bori protiv Francovih fasista u Spanskom gradjanskom ratu?
[/quote]
Tako je, ti Khazari imaju veze sa Jeruzalemom k'o i Bošnjaci ( nema potreba da stavljaš pod "" ). Mogu oni tvrdit šta hoće, to im ne daje pravo da po defaultu to klejmiraju! Tebi jest bezveze, nekom nije. Ponavljam ipak su to i jedni i drugi činili iz različitih uvjerenja i ubjeđenja.
Sve tri monoteističke konfesije mnogo toga veže za to područje, Židovi apsolutno nemaju pravo da ga prisvoje. Jedini argument im jest da je to nako biblijsko obećanje "zemlja bez naroda za narod bez zemlje" itd.

Bilo ih je itekako, najčuveniji je Fadil Jahić Španac, on je pogin'o tokom NOB-a 42'!
bascelik

#40 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by bascelik »

Jazz_Junkie wrote:
bascelik wrote:
Jazz_Junkie wrote:Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija. :D

i Dzafer-beg Kulenovic je zbrisao u Siriju i aktivno ucestvovao u ustaskoj emigraciji.
Zasto bi Bosnjaci - ustase bili Hrvati. Bosnjak je to sto jeste (kao i svaki pripadnik nekog naroda) makar bio i mrski ustasa. Glupo bi bilo npr. Hrvate koji su pripadali ustaskom pokretu, a koji je imao podanicki odnos spram nacisticke Njemacke nazivati Nijemcima, zar ne(iako bi mnogim bilo drago :) )
Imalo bi smisla sto kazes, da su se npr. ti muslimani koji su sluzili u ustasama zvali Bosnjacima. :-)

Sluzbeno su bili Hrvati.
Mozes i ti sluzbeno biti npr. Japanac, ali to ne znaci da ti oci idu ukoso (moras priznat da bi bio prilicno cudan Japanac) :)
Air Ramiz

#41 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Air Ramiz »

Luke Perry wrote:Pa cuj valjda je Handzar divizija u SFRJ spadala u istu kategoriju kao ustase, cetnici itd, ili mozda nije. Englezi su muftiju nudili Jugoslaviji. Ja bi volio znati zasto ga Jugosloveni nisu htjeli.
Handzar divizija je vojna jedinica, a ustastvo i cetnistvo su ideologije, te se prema tome ne mogu poredit, osim toga Handzar divizija je bila sastavljena iz katolika i muslimana, odnos je bio 60% - 40%, s tim da je komandna struktura bila njemacka. Ako se uzmu neutralni izvori podataka npr. Stephen Schwartz, ili George Lepre, i ako se oduzme srpska propaganda sklona izmisljanju dogadjaja, Handzar divizija nije bila nikakva babaroga i raspala se prije nego sto je zazivjela nakon jedine pobune zabiljezene u Drugom svjetskom ratu protiv nacisticke vojske. Ako bi je poredili sa jedinicama VRS-a ili HVO-a, Handzar divizija je bila mala maca.
Maraschino

#42 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Maraschino »

Air Ramiz wrote:
Handzar divizija je vojna jedinica, a ustastvo i cetnistvo su ideologije, te se prema tome ne mogu poredit, osim toga Handzar divizija je bila sastavljena iz katolika i muslimana, odnos je bio 60% - 40%, s tim da je komandna struktura bila njemacka. Ako se uzmu neutralni izvori podataka npr. Stephen Schwartz, ili George Lepre, i ako se oduzme srpska propaganda sklona izmisljanju dogadjaja, Handzar divizija nije bila nikakva babaroga i raspala se prije nego sto je zazivjela nakon jedine pobune zabiljezene u Drugom svjetskom ratu protiv nacisticke vojske. Ako bi je poredili sa jedinicama VRS-a ili HVO-a, Handzar divizija je bila mala maca.
ispravno
madner

#43 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by madner »

Neispravno, "pobuna" se desila na treningu u Francuskoj ili Njemačkoj. Jedinica je poslje premještena, malo se promijenio režim treniranja i poslje je ista prebačena u Bosnu.

Razlog osipanja nije bila pobuna, jedinica je bila u punoj snazi kad je uvedena.
valterbranisarajevo

#44 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by valterbranisarajevo »

četnici i ustaše su također bile vojne formacije vođene ustaškom odnosno četničkom ideologijom, kao što je handžar divizija bila vojna formacija vođena nacističkom ideologijom.

Pobuna koja je izbila 17.9.1943 nije bila uzrokovana nikakvim antifašističkim motivima, odnosno nije bila otpor zlodjelima koje je činila vojska čiji su bili sastavni dio.

Pobuna je izbila te septembarske noći kada su saznali da će rahatluk Francuske morati zamjeniti paklom Istočnog fronta, gdje su njemačke jedinice poslije poraza kod Staljingrada imale već oko 300.000 mrtvih..

Koliko ja znam pobuna je uspjela, izvukli su se i nisu otišli, jer je tamo ionako bilo sve gotovo..
Air Ramiz

#45 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Air Ramiz »

valterbranisarajevo wrote:četnici i ustaše su također bile vojne formacije vođene ustaškom odnosno četničkom ideologijom, kao što je handžar divizija bila vojna formacija vođena nacističkom ideologijom.
Niđe veze. Ustaštvo i četništvo se mogu poredit sa nacizmom a ne sa jedinicom, možeš jedino poredit neku pukovniju ustaške vojske sa njemačkom divizijom. Jedini razlog zašto se koristi Handžar divizija kad se spomene ustaštvo i četništvo je da se Srbi i Hrvati ne osjete uvrijeđenim, jer se kao samo njih stigmatizira. To je taktika SDP-a/Komunista stara 50 godina.

Inače Handžar je nastao nakon pokolja po istočnoj Bosni od Srba, 10% muslimanske populacije je pobijeno. Niko ih nije htio zaštit, sve dok nisu počeli formirat vlastite milicije, i dok im švabe nisu dale oružje. A naravno kasnije su skontali da se od tih nesrećnika može napravit solidna divizija i tako je počelo vrbovanje.
Pobuna koja je izbila 17.9.1943 nije bila uzrokovana nikakvim antifašističkim motivima, odnosno nije bila otpor zlodjelima koje je činila vojska čiji su bili sastavni dio.
Joj što ne volim ove guglaše sa instant informacijama. Eto ti sad meni pričaš o 17.9.1943. ko biva nešto znaš o tome. Pročitaj neku knjigu o njemačkoj vojsci i SS trupama pa onda donesi vlastiti zaključak.

Pobunu je vodio Ferid Džanić, ne zato što se bojao slanja na front, nego zato što je planirao da se priključi francuskim partizanima. Zapravo švabe su od početka sumnjale da su im u diviziji komunisti.
Pobuna je izbila te septembarske noći kada su saznali da će rahatluk Francuske morati zamjeniti paklom Istočnog fronta, gdje su njemačke jedinice poslije poraza kod Staljingrada imale već oko 300.000 mrtvih..

Koliko ja znam pobuna je uspjela, izvukli su se i nisu otišli, jer je tamo ionako bilo sve gotovo..
Pa očiegledno ne znaš. Pobuna je ugušena, veliki broj ih je streljan, dio optrpemljen u konc logore, a ono što je ostalo do divizije je poslano u Bosnu da ratuje protiv partizana.
madner

#46 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by madner »

Malo o toj pobuni iz njemačkih izvora:

The division departed for training in occupied France, where the full complement arrived by September 1943. It was at Villefranche, during this period of training, that the division became the only SS Division to klix. Much has been made of this, however, while it is true that some German officers were killed during the klix, the fact is that only very few soldiers participated in the uprising. Fault can be squarely placed on 3 Communists, infiltrated into the ranks of the division, and a handfull of malcontents. Not only did a great majority of the troops not participate in the rebellion, but most either had no idea it was happening, or actively helped to quash it. 14 soldiers were executed as mutineers.

By mid-February 1944, the division finished its training (some time was spent at Neuhammer, Germany for training), and was sent back to Bosnia for active service (against Communist Partisans). Its area of operation was northeastern Bosnia, western Serbia, and southern Sirmium. The division participated in several anti-Partisan operations (such as "Wegweiser", "Save", "Osterei", "Maibaum", "Maiglockchen" etc.). Some successes were achieved, and overall the "Handschar" showed itself as a competent anti-guerilla unit.

http://www.feldgrau.com/13ss.html
valterbranisarajevo

#47 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by valterbranisarajevo »

Da završim priču o Handžar diviziji.

Umjesto na Istočni front šalju ih u Bosnu, gdje zajedno sa majevičkim četnicima učestvuju u borbama protiv partizanskih jedinica koje su branile goloruki narod od fašističkog zuluma. Svjesni činjenice da bi poraz partizana ugrozio njihov biološki opstanak na tim prostorima, dolazi do masovnog odlaska muslimanskih civila u u redove partizana. U Bukviku kod Brčkog se osniva XVI muslimanska brigada NOB. Ovako ojačane partizanske jedinice rasturaju četnike i handžarce, nakon čega desetkovana Handžar divizija 1944. godine biva rasformirana (manje od godinu prije sloma njihovog vojnog vrha u Berlinu...)

Ovo je istina, a sve ostalo pokušaj revizije istorije, i proglašavanje fašista i nacista - antifašistima i borcima za pravdu..

Ove priče o nekim elementima antifašizma i humanizma u toj jedinici koja je počinila stravične zločine i među civilnim stanovništvom su obične gluposti i nemojte na njih nasjedati...

ja sam za ovo znao davno prije Interneta i pojave Googla...

Ajd zdravo... :run:
madner

#48 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by madner »

Rasformirana sigurno nije bila, gore imaš ko je bio komadant i dokad su se borili.
Jazz_Junkie

#49 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Jazz_Junkie »

valterbranisarajevo wrote:Da završim priču o Handžar diviziji.

Umjesto na Istočni front šalju ih u Bosnu, gdje zajedno sa majevičkim četnicima učestvuju u borbama protiv partizanskih jedinica koje su branile goloruki narod od fašističkog zuluma. Svjesni činjenice da bi poraz partizana ugrozio njihov biološki opstanak na tim prostorima, dolazi do masovnog odlaska muslimanskih civila u u redove partizana. U Bukviku kod Brčkog se osniva XVI muslimanska brigada NOB. Ovako ojačane partizanske jedinice rasturaju četnike i handžarce, nakon čega desetkovana Handžar divizija 1944. godine biva rasformirana (manje od godinu prije sloma njihovog vojnog vrha u Berlinu...)

Ovo je istina, a sve ostalo pokušaj revizije istorije, i proglašavanje fašista i nacista - antifašistima i borcima za pravdu..

Ove priče o nekim elementima antifašizma i humanizma u toj jedinici koja je počinila stravične zločine i među civilnim stanovništvom su obične gluposti i nemojte na njih nasjedati...

Slozit cu se u vecini ovoga sto si napisao, no mozes li navesti nekoliko konkretnih primjera kada su u pitanju zlocini "Handzara"? Ili govoris o SS-u generalno?
Air Ramiz

#50 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim

Post by Air Ramiz »

valterbranisarajevo wrote:Da završim priču o Handžar diviziji.

Koja demagogija, prvo Handzar se rasformirao nakon druge pobune koja se desila krajem 44-te tad je pola divizije pobjeglo u partizane...nego:

preporučujem knjigu: Himmler's Bosnian Division: The Waffen SS Handschar Division 1943 - 1945

http://www.worldwartwobooks.com/product ... n-division

Image

This is the story of the "Handschar", a Muslim combat formation created by the Germans to "restore order in Bosnia." What actually transpired was quite different. During the Second World War, Bosnia's Muslims stood alone in the face of imminent physical annihilation. In desperation, their leaders turned to Nazi Germany and by 1944, thousands of Muslims were serving within the ranks of the Waffen SS.

George Lepre

Evo još jedan njemački sajt koji se bavi izučavanjem vojske u II svj. ratu a referncira se na Leprea.

http://www.axishistory.com/index.php?id=1960

13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar (kroatische Nr. 1) was formed to use Bosnian Muslims to defend their home region against the partisans and Chetnik forces.
Otkud ti znaš šta je istina, jesil ti vrhovni autoritet, apsolut, koji zna sve činjenice?!

Dovoljno je vidjet kako srpska inteligencija falsifikuje činjenice iz ovog rata npr. priča da je u Srebrenici pobijeno 3500 Srba je nakon haškog češljanja spala na 5 ubijenih srpskih zarobljenika i 11 pretučenih u periodu tokom opsade Srebrenice, pa da se zaključi da sprske izvore treba ako ništa uzet s rezervom, jer su oni pisali historiju u SFRJ većinom.
Koje zločine je počinila? Molim neki relevantan izvor podataka? Što se tiče antifašizm, pa Džanić je bio partizan, prije nego što su ga Njemaci zarobili.

E vala ti i nije neko znanje za pohvalit...
Post Reply